- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- LTE frekvenciák
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sidi
aktív tag
válasz
envagyok #100479 üzenetére
+1
Jól leírtad, ez a lényeg.
Én is örülök más lelkesedésének a retro gépek iránt.
Személy szerint én is keveset használom, inkább szerelem a gépeket, világ életemben így volt
Ha csak a játék érdekel simán elindítom Linux és DosBox alól, ez is belefér.
Örültem DarthSun virtuális XT-jének is, nagyon jól sikerült beállítania.
Persze ha az igazi retro hangulat is kell, akkor szükséges az MFM HDD hangja, CGA CRT monitor és persze egy 286-os vagy 386SX gép, amivel anno kezdtem.
Szerintem is maradjunk meg itt együtt. -
válasz
envagyok #100457 üzenetére
És pont ez az élmény hogy kb adott évi konfigot hogyan buberáljak, hogy jól fusson a játék.
Nem tudod, mai szemmel ótvar lesz.
Azért a Pentium MMX200 kijött a Quake évében, ami futott, amit húzni is lehetett, köv évben Pentium II 300+
MMX200 akkor drága, PII/300 meg több nyaralás dollár-tartalékát is felemészthette, utána a Copperhez pedig az ország 100 leggazdagabb emberébe kellett tartozni. -
válasz
envagyok #100448 üzenetére
Nézegetem a fejlesztéseid, elgondolkodtat...
Quake1 szoftver renderrel is teszteltél a korábbi hsz- ban, oda is bika gép kell, látszik hogy a naptárazós konfiggal szinte játszhatatlan, annó mintha jó lett volna, de ma már S7 szinten látszik hogy kissé butget, Carmack mondta hogy PPro200- on már jól fut...kutyafüle manapság az is...1024- ben Xeon v3- al már jó
Win alatt 3D OpenGL- el már ok S7/SS7 procival, de ahogy teszteltem, az M-II PR300 már príma, a P1MMX233 sehol, hogy is van ez?...szintén hiedelem kategória.
Quake2 : korabeli ChipMagazin tesztek a K6-2- őn futottak Win alatt Voodoo- val, a resultok marha jók(persze ma egy minimum eifogadható), a szerkesztő kölcsöndta a 333- ast, ami akkor jött be az országba. Szoftver renderrel most teszteltem DOS alatt...hát szintén a Haswell Xeon már jól megy 1024- el, a retrókockás kép itt már jó, alatta, hát...Win alatt 3D gyorsítással hamarabb feléled, de mai szemmel oda is jobb a zavartalan játékhoz legalább egy Core2, a D3D patchel.
SS7 szinten a R9800Pro- val(nem véletlenül teszteltem evvel) már azért elfogadható tempó van a fentiekben, de naptárazós vkártyával átmegy diavetítésbe.
Tehát ezekhez az FPS gamekhoz, a naptárazós konfig ma már önszopatás, semmi értelme, minek, hiszen modernizált retróval látni az igazi élményt, a csak vergődős futáshoz képest, egy illúzió volt, csak most látjuk hogyan kellett volna futnia.Kérem szubjektívnek venni a véleményem, kis hazánkban a modern retró elmaradott, emiatt a véleményem sok negatív pontot kaphat.
Ettől függetlenül korábban én is elég sok önszopatós, naptárazós konfigról készítettem blogot/cikket, tehát az eredet-viszonyítási pont megvan -
arn
félisten
válasz
envagyok #100437 üzenetére
Nezz meg cpus jatekokat is. Egy bench nem bench
foleg ugy probald kivalasztani a processzort, hogy olyan dolgokkal teszteled, amit abban a korban hasznaltak is, illetve te is hasznalni fogod. Nem kell a gepnek mindenfele olyan szempontnak megfelelni, ami nem tipikus.
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #100308 üzenetére
Majd csinalok fotokat, kulsore amugy nagyon hasonlo ehhez, a felepitese teljesen mas. 96os haz, de alaplaptalca, vinyo, fdd rack van benne, minden oldala leszedheto, a cdromhoz sin van. Az oldallapokon kopoltyuk vannak, es nem takar ra a procira a tap. Ilyen korai (96), sima hwpiacra szant (nem “gyari”) igenyes epitest en meg nem lattam, sok olyan megoldas van benne, ami a 2000es evekre jellemzo.
A hatulutoje, hogy eleg brutal fordulatu tapventit raktak bele, raadasul forditva. A korai atx szabvanynal alap volt volt, hogy a tap volt a felelos a szellozesert, es meg rendes iranyba visszaforditva is feleslegesen nagy huzatot csinal a korszakhoz kepest. Az eredeti allasat nem is ertettem, miert a hazba fujja a tap meleg levegojet, raadasul a szuk terbe tett nagyfordulatu venti meg zajosabb, hogy nem tud eleg levegot szivni.
Ez 1999es, ezt hasznaltam a p3hoz, es ehhez sajnos mar az eredeti tapom es a muanyag talpak sincsenek meg. Most megvannak a talpak is, de az egyik torott, es hianyzik belole egy nagy db. Azt akarom ehhez az abses kiserletezeshez hasznalni.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #100256 üzenetére
Ez a szörnyűség lehet neked:
Az AMD k5-höz annyi tanácsot tudok adni, hogy azok el szoktak fáradni, és a 100 mhz példányok csak 90 mhz-en működnek, és hasonló anomáliák előfordulhatnak. Intel chipsetből csak az újabbak szoktak működni nem-intel procikkal, de nem zárható ki, hogy el tudod benne indítani őket némi jumperelés + káromodás után.
-
válasz
envagyok #100250 üzenetére
Igen, és kifejezetten az Intel Pentium fpu-ját szerette
, egy 60-as Pentiumon is már sokkal jobban futott, mint egy 133@160-on hajtott 5x86-on, de akár egy 6x86-hoz viszonyítva is, a Cyrix vhogy sosem találta el trendet, vagy attól függ honnan nézzük, kicsi volt, hogy ő legyen trendi. Amikor az fpu nem sokat számított neki voltak a legjobb kooprociaji, amikor meg az fpu divatba jött, az integer rész volt kigyúrt.
-
válasz
envagyok #100223 üzenetére
Ja, hogy Intel brand lap, hát ha award biosos, akkor meg lehet próbálni bios patchelni, de gyári biossal akkor az valszeg csak Intel procikat eszi.
Fullos K6-3/+ SS7-es rendszerhez bármelyik vga gyártót is választhatod (bár a Fury Maxxhoz nagyon kevés lesz a proci), de ha ragaszkodsz a 99-es drivrekhez akkor valószínűleg a 3dfx-et leszámítva, csak 1x-es agp-vel lesz stabil, mondjuk ez nem túl nagy érvágás mert amúgy is proci inkább a szűk keresztmetszet. Ha mehet újabb driver is, akkor tnt2-höz a 8.05-ös volt a legjobb ss7 alá (saját tapasztalat, de rákeresve mások is hasonló következtetésre jutottak pl1, pl2), Ati Rage128 Fury Pro-hoz jó Ati utolsója (2001 körüli), savage4-hez 8.20.31-es (ha van hozzá bios frissítés azt is érdemes feltenni, Diamond, Creative stb karikhoz biztos van), G400-hoz nem tudom melyik a legjobb, de biztos nem az utolsó, ilyen 2001 környékivel lesz valószínűleg az is legjobb. Mondjuk ha van bőven miből válogatni, akkor azt is csinálhatod, hogy főkártyának beteszed a Matroxot, ha az ebmb supported címek az érdekesek, és egy V2-es a glidehoz, ha pedig inkább metálra zúznál, akkor meg a Savage4 Extreme mellé.Ha Savage 2000 is játszik, ez már jobb mint a Tnt2u ált. ahhoz szintén nem a legutolsó driver a legjobb, hanem az utolsó előtti. Ha csak egy kártya játszik, akkor inkább a v3 vagy tnt2 közül választanék, előbbit a glide, utóbbit a talán legjobb opengl miatt, az Ati Rage-et vhogy nehéz igazán szeretni, pedig d3d-ben és különösen 32 biten jó (de nem tud pl 8 bites textúrákat), és 2D képe is szép, már-már Matrox szint, szóval itt tényleg nincs igazán megszabott válasz, egyéni preferencia döntheti csak el.sidi: Sajnos BladeXp-vel én sem találkoztam, bár a maga idejében nem volt drága, de nem sokan vehették, így az a már-már szokásos helyzet állt elő, hogy ami sikeres volt a maga idejében, az ma könnyebben a beszerezhető, ami meg relatíve bukás volt, az mostanra szent grál lett
. 3Dimage meg a Blade3D nem volt ritka a maga idejében, és talán még ma sem annyira nehéz egyet fellelni, legalábbis, amikor úgy 10 éve beszereztem 1-1-et belőlük nem volt nagy kunszt.
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #100229 üzenetére
Még felmerült az ATI Rage fury pro vagy a Fury maxx is.
99 olyan szempontból nem semmi év volt, hogy 4 chipgyártó is fel tudott mutatni körülbelül megegyező teljesítményű videókártyát. Ezután dőlt ki a Matrox, majd a 3dfx is.
Ha nem csak a csúcsteljesítményt nézzük, akkor még erős középkategóriának még az S3 is ott volt.
Mondjuk a Savage 4 Xtreme egész tűrhető volt.
Az elmúlt 24 évben még csak hasonló időszak se volt. -
válasz
envagyok #100227 üzenetére
Igen, az egy feszes. De ha nem keresed a bajt, akkor inkább nem teszed
Bár fene tudja, nekem volt és ventivel már nem volt rossz, a dual feszesek már nem melegedtek. Ár/értékben pedig az MX verhetetlen volt. Ha jól emlékszem egy 120-as Pentium áráért lehetett a 200-as MX-et megszerezni, mert mindenki fújjolta, hogy lassú az FPU-ja. Na igen, de azért a MHZ-ben egyező Intellel kb. partiba tudott lenni és simán elfutott a gyári 166 MHz (2.5x66) helyett 75 Mhz-es FSB-vel is azonos szorzón ahogy már a 166-os MMX-et is karistolta alulról töredék áron. A megmaradt pénzből pedig meg tudtam hengerfejezni a kispókom ami meg bár nem tűnik ma már annak csajozós verda volt. Hát igen, akkor a nincs autóhoz képest ment a hasonlítás, nem ahhoz, hogy mit tol a kedves család a végre leérettségizett egyed feneke alá. Mondjuk a kispókot én is így kaptam a nővéremtől, mondjuk a másik alternatívához, mármint hogy bontóba adja nem lett volna szíve. ...
-
arn
félisten
válasz
envagyok #100182 üzenetére
A socket5 inkabb csak a socketen levo felirat
kb 430fx, p120 - ha nagyon preciz akarsz lenni, van belole p54 verzio, ami jobban melegszik. A lapok tobbsege wb caches, a pb cache ritka volt meg, a socket7tel terjedt el, 2x szorzo a hivatalos max, van belole magasabb szorzot ismero is. Nagyjabol ennyiben mas.
A p120 a korai wb caches lapokban es kartyakkal kb epp a felet tudja mint a leggyorsabb mmx, olyan 20-30%al lassabb, mint egy tipikus tucat p133 96bol. De igy jobban passzol a sorba. Eleinte csak azert epitettem, mert volt hozza minden, de tok jo kis dosos konfig lett awe32vel meg gussal. En nem lattam sok ertelmet a s5 es az mmx koze epiteni meg vmit.
-
válasz
envagyok #100185 üzenetére
Már amelyikre ki van vezetve szorzó láb, van amelyiken egyáltalán nincs és csak a def 1,5x-est tudja.
Egyébként ilyen feszültségkonverteres powerleap átalakítóval az mmx vagy ha van hozzá bios mod/patch akár a K6-x is megy socket5-ben, szóval ez megint ilyen Intel féle minden egyes procihoz új foglalat kell, amit aztán az s370-nél is eljátszottak, simán megoldható lett volna enélkül is, ahogy a SocketA is jó volt Thunderbirdtől a Bartonig. -
-
-
-
válasz
Jól gondolom, hogy itt már a DOS nem szempont? Akkor igazából egy jó WSS kompatibilis hangkártya kell, aminek jó a GM hangzása. Nyilván a Yamaha hullámtáblás kártyák nagyon jók (sajnos nekem még nincs), szóval azok adják magukat. De jó a VIVO is, az tulképpen a GF1-gyel rokon, csak fix ROM-ból használja a hangkészletet.
De te tudod, jobban ismered a kártyáid.
-
válasz
S5-ös is lapban is mennek az S7-es Pentiumok, max gyakran a szorzójumper nincs kivezetve, így neked kézzel bedrótozni, vagy a foglalat hátlapján forrasztani, a socket5-ös Opti chipes vipes lapomban simán megy így a p200. Hogy meddig lehet húzni, szerencse, meg azért stepping kérdése is, de a 133-asok gyakran, 166-osok meg szinte mindig mennek 200-on, a 100-asok viszont általában kevésbé húzhatóak, a 120 a kettő között van szóval itt gondolom erősen stepping kérdése lehet, de 133-at valószínűleg szinte biztosan mindegyik tud.
A korai saját 3d apis kártyáknak ált. egy 133-as p1-es már elég, kivétel talán a powervr, az profitál az erősebb prociból is. -
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #100135 üzenetére
A 64 bites adatbuszhoz valo DIMM szabvanya nem sokkal, a 64 bites adatbuszu Pentium utan mar letezett. Kezdteben voltak EDO tipusu DIMM memoriak is. Szoval, nem minden, 168 pines memoriamodul lesz SDRAM, van ami DIMM lesz. Mint ahogyan nem minden 72 pines SIMM modul EDO, van amelyik FPM.
-
válasz
envagyok #100117 üzenetére
Még ma is szakértőinek tűnik a leírás, amihez képest talán most is el vagyok maradva tudásban, bár nálam asszem a Live sorozat teljes, bizonyos darabokból több példány, bazi nagy doboz tele. Drive/backplaine hátlap viszont egy sincs, az már csak Audigy/XFi sorozatokhoz van - drive/külső egység. Érdekesség hogy Zennel csak az SB060 indul, SB0100/220/Yamaha nem, meg pár másik típus is működni látszik, de bugos.
MX300- ból viszont csak 1db köszönt be a repertoáromba. -
-
válasz
envagyok #100024 üzenetére
Top játékgépnél írja a P-II/450- et, nekem is az jött be, a húzott Celeron sikertelen lett. Persze a P-II is retróként, a maga idejében nem tudtam volna megvenni.
TNT helyett meg Ti4200, FX5900XT, 9800Pro, a jó kis P-II helyett pedig Katmai, Copper...persze ezek már későbbiek, a nem naptárazós stílusomban. A Voodoo2 pedig örök, az a BX- től a RyZen- ig mindenbe kell. -
-
Pista0001
addikt
válasz
envagyok #99968 üzenetére
Opera böngészőt (is) használok, tud alapból pdf-be menteni weboldalt, de egy jobb virtuális nyomtató is megoldja. Az újabb oprendszerekben van beépített is, régebben a Bullzip-et használtam. Ha valami érdekes vagy fontos leírást találok, mentem így, így nem ér ilyen meglepetés.
-
válasz
envagyok #99968 üzenetére
Nagyjából igen, de ppga tokozású i440LX-et még nem láttam (így csak 66-ot tudó ppga-as lapot sem), csak slot1-eset, és a ppga-as lapok többsége is tudja az 1.5v-ot is (az fcpga-asok pedig mind, inkább a korai Slot1-esekkel lesz ez a probléma), csak a lábkompatibilitás a gond az fcpga/fcpga2-val/vel, de itt is volt egy szürke zóna a cb0-ás steppingű 533, 566 és 600-as CuMine Cerkák még ppga lábkompatibilisek, szóval azok mod nélkül is mennek ppga-as lapban is, ha maga a bios kezeli.
Duálban csak Pentiumok és ppga Cerkák mennek (fcpga/fcpga2 Cerkák esetében ezt már letiltotta az Intel), ehhez az átalakítónak is tudnia kell a duál módot, ált egy jumperrel lehetett állítani, BX-nél 133-as fsb-nél a magas agp órajel gondot okozhat, mert csak pci-t tudja visszaosztani 33-ra. -
válasz
envagyok #99964 üzenetére
Leginkább a chipsetből, csak persze vannak olyanok is amikben volt átfedés, amiből ki lehet indulni;
- a legkönnyebb, ami T végű (Intel i815T, Via 694T és 266T, Sis 635T stb) az fcpga2, itt nincs átfedés, persze voltak fcpga2 adapterek is, de ezek árából ma már több eleve fcpga2-es lap kijön (itt mondjuk az lehet érdekes, hogy BX-es lapban is lehet így Tualatint futtatni), meg erre is volt mod, de az már eléggé lapfüggő volt, hogy melyik lapnál ment melyiknél nem, meg a kivitelezése is bonyolultabb, nem olyan egyszerű mint a ppga-fcpga mod.
- alap esetben az i810/i815/i820, a Via 693/694/266 és a Sis 630/635 fcpga, de csináltak Intel 440BX/440ZX-el is, persze abból Slot1 az alapváltozat (ezesetben az átalakító dönt, de a sima ppga-as adapter is moddolható a fenti módszerrel), de volt ppga-as és fcpga-as változat is, ugyanez a helyzet kb a Via 691-essel is, ilyenkor mindig az adott lap specifikációnak érdemes utána nézni, ha nem nagyon nóném a lap akkor szinte biztos fent van a neten, de vannak ilyen gyűjteményes oldalak is pl. mint a the retro web.
- ppga-ra pedig a fenti fcpga-val átfedős része vonatkozik (440BX/ZX, Via 691), a konkrét laptól függ, de alap esetben a ppga-as a gyakoribb
- Az ilyen ritkább S370-es chipseteket mint Ali vagy Ati vagy korai Sisesek kivettem a képletből, mert arra így fejből nem emlékszem, de a konkrét lap esetében az is könnyen kideríthető valószínűleg... -
válasz
envagyok #99960 üzenetére
Ha maga a lap tud 1,5-1,75v közötti feszeket, akkor nem lehet gond, max ha maga a foglalat lábkiosztása még ppga, akkor egy minimális moddal; 2 lábat kell a foglalat hátulján összekötni, a procinak meg egy lábát leszigetelni, a linkelt cikk a foglaltban töri ki a lábat, de én ezt barbárnak találtam, így inkább proci lábát szigeteltem le, ez Abit BM6 és ZM6 esetében biztosan működik, többször is csináltam, más egyéb ppga-as, de alacsonyabb feszt is tudó lap esetében is működik ofkorsz, amennyiben van hozzá bios frissítés fcpga prcocikhoz, vagy ha nem akkor cbrommal is jó eséllyel hozzá lehet adni a mikrokódokat, ha Award biosos.
-
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #99960 üzenetére
A veszélyét talán az nyújtja, ha túl modern CPU kerülne a túl öreg lapokba. Nem mindegyik volt felkészítve 1,65V magfeszültségű P3-ra. Főleg nem magas órajelű variánsokra.
Volt egy 440LX chipsetes, talán Biostar? Lapom, abban "pöccröff" mentek a Celeronok, nem volt vele gond. A PPGA s370 csak a Mendocinot jelentette, ez későbbi sem változott. Talán annyival, hogy a korai Slot 1 és s370 foglalattal egyszerre rendelkező lapok megkapták a Coppermine Celeronokat 633-766 MHz környékéig támogatva. Nyilván semmi akadálya nem volt nagyobbakat belerakni, de akkor még nem léteztek nagyobbak. Feltéve, ha támogatta a lap.
PPGA alá elterjedtebb volt a VIA lapkakészlet, ennek különböző variációi, EDO-val AT szabványban, majd idővel SD, ATX-el. Utóbbival sürvebben találkozni.
-
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #99958 üzenetére
Amin nincs külön jumperelési lehetőség általában csak PPGA Celeronokhoz jó.
Lapokból őszintén nem tudom melyik fogadja őket, csak i815-ös különböző variációi vannak, ezekbe nem szoktam beletenni. Abból kiindulva, hogy az SH6 Slot 1-ben fogadja őket i815-el, merem mondani, hogy egy SA6 s370-ben is fogja. A két lap a foglalatot leszámítva teljesen megegyezik.Lapot tönkre tenni még nem sikerült, van 7-8 különböző slotket amivel tudok próbálkozni. az évek során minden volt mindenben szinte biztosan.
A jumperelhető slotketekkel érdemes figyelni, hogy ha állítható feszültség van rajtuk, akkor lehetőleg az legyen belőve, amit a proci kér. Egyszerűbb tipusokon a Coppermine/Celeron választási lehetőségnél, értelem szerűen a Celeron jelezné a PPGA Mendocinokat. -
sidi
aktív tag
válasz
envagyok #99937 üzenetére
Feature connector az ugyanaz mint az összes többi videokártyán, nemrég volt itt róla szó, hogy csináltak jó drágán hozzá HDMI átalakító kártyát, amivel összelehet kötni.
A másik két hosszú csatlakozó memória foglalat lehet, ezen a kártyán lévő hasonló ramokhoz: [kép]
Igen, VGA csatit állítsd be ecetbe, aztán desztillált vízbe, közben utóbbit többször cseréld le, közben párszor dugj rá VGA kábelt.
-
-
-
válasz
envagyok #99937 üzenetére
Lehet meg leszek kövezve érte, de a Descent szerintem egy fos játék. Nem kontrolmetódus kérdése
Mindig röhögtem rajta mert nekem olyan benyomásom volt az elsőt látva anno, hogy na ez tuti fps-nek készült volna, csak annak nem működött, így lett ez a behatárolhatatlan műfajú, borzalmas irányítású valami. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #99860 üzenetére
így van. Arról nem is beszélve, hogy a végén fizikai eszközeid is vannak, amiket akár eltudsz adni, vagy ha valamiért nem tudsz fizetni, akkor sem törlődnek az adataiad.
Ha pedig esetleg a távoli eléréshez nem is ragaszkodsz, csak egyszerűen le kell tárolni az adatot, és nem baj, ha mondjuk dokkolóban/külső házba kell berakni a gépbe, ha kell, akkor évente ez egy 6TB-os HDD-t jelent.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #99863 üzenetére
Dehogy tud mindent. Nem fog "memories"-okat bedobalni az aktualis "barmihez" kapcsolodoan a multbol (merre jartal 5 eve januar 8-an, nezdcsak ilyenek voltak a hetvegi otthoni kajafotoid, barataid es az ido az elmult 10 evben, stb). Ha elinditom telefonon a X appot, vagy akar csak ide akarok feltolteni valami kepet, akkor nem lesz olyan egyszeru kepet beszurni, mint a gyari megoldasbol, illetve, nem fogom tudni a kepeket terkepre felszurkalva bongeszni. Ha renddes, cserelheto objektives digitalis fenykepezogepemet viszem magammal, ott is fel vannak GPS tagelve a kepek. A fenykepezogep vendor ugyan irt ra gyari appot, de az tul sok akkut fogyaszt, ezert lesniffeltem a kommunikaciot, es irtam sajat mobilappot magamnak, aminel eszrevehetetlenul tud futni a hatterben a lokacio tageles, ezen kivul pedig, se kepet keresni nem fogok tudni a kep "tartalma" (kaja, hid, pcb, monitor, szamitogep, stb), sem ha pl. szoveget fotoztam, akkor szovegreszletre keresve. Mindezt integraltan, az osszes eszkozodon, nativ, jol megcsinalt szoftverekkel. Ofkorsz ugyonez a shared libraryval a haverokkal. Pl. nyaralaskor szokas shared mappat csinalni, amibe 1-1 kepet beledobsz, es akkor egyszeruen nezhetik, merre vagy, mit latsz, stb. Jo ez
Mindez meglenne egyebkent ha a kepeket _csak_ a sajat gepemen tarolnam, de akkor mazsolazni kene, hogy mikor, mi az ami keruljon at telefonra. Igy viszont nem kell, minden ott "van" es minden feature elerheto.
Van egyebkent itthon is allandoan uzemelo "szerver", es van egy gepem a Telekom adatparkban is, ami szinten allandoan uzemel. Amibol van ertelme, ott sajat "felho van". Az adatparkban levo gep backupja pl. itthonra keszul. Ehhez van itthonra 100/100-as fix ip-s internetem.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #99857 üzenetére
4490 Ft/ho, majusban volt aremeles, elotte 2990 Ft/ho volt kb szerintem azota, hogy elindult. Ha Euro lenne, ott nem mozogna ennyire az ar, mert az jelenleg €9.99 (itt fenn van az osszes ar). Ha valakinek nincs ennyi kepe, vehet 200 GB-t, 1290-ert. A 2TB-s csomagnak a tarhelyen (mivel nekem nem kell ennyi), tobben osztozunk, mert megoszthato. Ilyenkor mindenkinek "sajat" tarhelye van, tehat nem latjuk egymas tartalmait, en csak egy szamot latok, hogy mennyi teruletet hasznal 1-1 masik member.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #99738 üzenetére
Sajnos minden régen jó dolog megy a shitifikálódás felé
Ugyanezt tapasztalom mint te, hogy mindegyik egyre éhesebb, mindenért egyre inkább fizess!
Spotify helyett én pl használom a telefonom memóriáját és 300+ zene van fent. Gépen meg Winamp és a régi jó mp3 gyűjtemény. Telefonon a spotifynak is fizess, meg a korlátlan mobil netért is fizess (ráadásul sokat vagyok Ausztriában/Németországban ahol hegyek köztt sokszor mobil netem sincs) havonmta több ezer ft extra ezekből simán összejönne.
A másik a híroldalak, elkezdek olvasni egy cikket, és a felénél bedobja, hogy hoppá, a folytatásért ilyen-olyan tagságot vegyél... amit ha elfelejtesz lemondani ráadásul, akkor onnantól kezdve havi szinten mindig vonni fog.
Ugyanerre a money drainre (és a hitelkártya adataidra) megy a youtube premium is. Megrendeled, aztán elfelejted, ők meg vonják a pénzt.
Sok ember át sem látja, be sem látja, csak azt látja, hogy jajj itt havi 600ft, ott havi 2500ft. hát ez semmi ... Aztán észre sem veszi, hogy mennyire összeadódik.
barátnőmék családjának végeztem 1+ éve ilyen optimalizálást, minden fizetős szir-szart ami nem is kellett (el is felejtették csak vonta a pénzt) összeszedtünk, kiderült, hogy havi közel 60 ezer (évente 720 ezer!) megy el ilyenekre. Az egy autó ára.
Közben emel a netflix meg minden, én meg úgy érzem ideje visszafrissíteni a 2006-os virágbolti forgalmat.
Az internet szerintem sokkal jobb volt a 2000-es évek első felében, de úgy 2000-2010 között mlég elég jó volt. Az irány, ahová most tartunk (és akkor a criptorol, NFTről és társairól nem is beszéltem) nagyon nem tetszikKína meg konkrétan nekem ki is esett, mert eddig az olcsósága és az ingyenes szállítás volt bennea vonzó, de mostmár ki akar 2 hónapot várni egy valamire, ha Áfa+"kezelési díj" van, meg olykor még vámolnak is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #99735 üzenetére
Nekem is tele van a hócipőm az egésszel nyugi.
Az állandó frissítése a Windowsnak, mindig attól rettegek mi szaródik el megint. Mert az idők során eléggé sok olyan frissítés volt, hogy utána nem működött valami, ami korábban igen. Ráadásul ez bennem azt az érzetet kelti, hogy egy félkész fossal vagyok mint oprendszerrel, mert folyton életbevágó frissítések kellenek ...
Persze rengetegen sipárognak, ha azt mondom, hogy a frissítés szar, meg legszívesebben kikapcsolnám (ha lehetne), ahogy Win7-en is volt régen (már kezdjük ott, hogy kényszerből tértem át Win 10-re és már látom, hogy záros határidőn belül át leszek rúgdosva Win 11-re is).
Igazából szerintem nagyon rövid idő múlva elfogjuk érni a havi díjas Windows intézményét isaztán majd lehet válallni a túlórákat mint állat, ha az ember úgy akarja használni a PC-jét mint 5-10-20 évvel ezelőtt (Windows, youtube stb. ami régen ingyenes volt, ma meg fizetős). A TV nézést is befejeztem 24 éve, a sok reklám miatt.
Telefonon már nem youtubeozok, gépen adblocker van. Sokáig nem volt, mert jajj hagy legyen bevétele a weboldalaknak amiket látogatok, de amikor pofátlanul sok letzt a reklám, akkor nem volt más választásom. Szerintem a youtube is azt fogja most elérni, hogy még az is elkezd adblockert használni aki eddig nem tette... -
válasz
envagyok #99809 üzenetére
Sok tényezős a dolog, függ a chipset revízió, bios verzió, agp és vga driver verzióktól, 99-ben még nehéz volt összhozni, bizonyos kombinációkban szinte lehetetlen, de úgy a 2000-es driverektől, legutolsó bioskotól ok a dolog általában, de akkor sem feltétlen, ilyenkor a jolly joker ha, fix 1x-esre állítod az agp-ét, vagy letiltod a sideband addressinget, mondjuk Aihoz volt egy agp control panel nevű kis segédprogi, amivel elég jó lehetett finomhangolni, Viához maradt a wpcerdit (mondjuk ez nem Asusos Ali lapok teljesítményoptimalizására is jó) meg a rivatuner.
Sima k6-2-höz elég egy Banshee vagy Savage4, netán Trident Blade3D is, az L2 chahce-es procikhoz már V3 2000 vagy TNT2, G400 is passzol. -
válasz
Ja, érdekes amúgy, de szerencsére találtam megoldásokat. Gugli rendszeresen variál, említettem, a fotóimat valami 3x áthelyeztette, eredeti 1920 feltöltéseket betömörítette fosra, aztán meg nagy része ki tudja ma hol van most. Persze offline az FX- en még a korábbi Google fotókat is lehúztam, a pótolhatatlanok, fontosak DVDre kiírva, és másik gépen is offline ON. Azóta amúgy a felhőkben minimális a bizalmam, bár a Mega már jó régóta stabil, extrém megbízható, eléréskor néha több gépen, 3 féle víruskergetővel megnézem, mégcsak vakriasztás sem volt. Mondjuk az elődje, mielőtt a tulajt becsukták, teli volt féreggel.
Sávszél : itt kis falunkban hatalmas, 1 Gbit(2 szolgáltató is versenyez), de nekem elég 4200- ért a 250/70, itt mindent behúztak mióta narancspárti az önkormányzat, és utak, létesítmények felújítása, rendezvények, stb, maxon. Mobil torony a falu közepén, a borospincémben is full a 4G térerő.
Épp most a Xeon/W11 telepítésnél, 1.5 éves alapbuild fel, frissítés frissítése, közben a Zenen simán ment a FHD YT, ha frissít akármelyik gép, nem is érezni, simán megy mindenfajta online.
Zene : minek online, ott gyér a kínálat az igényeimhez, sacc, nem haszáltam soha, minek is, 3000 audio CD a polcon, sok TB MP3 offline a gépeken...
Tárhely : Gugli éppen a mostani X99 telepítésnél, másik email cím létrehozva, hozzárendelés új felhasználóhoz, újra 15GB+, Mega : új account, a régi betelt, igaz hogy már csak 20GB- ot ad, de elfogadta, másik gépen elvileg kitilthatna, de ügyeltem a router restartra, mivel még optikán is dinamikus az IP. Így most 1 moddal 35GB+, ami jól jön, fel kell töltenem majd a madness 6.22- őt, ami 2GB, ez nem is gond így, viszont a madness 98 már 80GB, azt csak saját-local FTP/megosztással tudnám, de FTP szervert nemtom hogy kell...
Google navigáció havidij : nehéz elképzelni, a civilizációnk vége lenne, de semmi nem kizárt, ma értelmetlen háborúk, stb, ha ennyire oktondi a fajtánk, és nem tud ezen változtatni, akkor törvényszerű hogy kipusztul. Telepek létrehozása más bolygókon(a fejlett technika korát elérve más naprendszerekben is - most mégcsak nem is közelítjük az igazi fejlett techológiát), terjeszkedés kifele, erre kéne a sok dollármilliárd, akkor ha a földi élet rosál, a telepesek még túlélhetik. -
-
válasz
envagyok #99751 üzenetére
Nálunk a médialejátszó egy 20 éves P4-es gép. AGP-s 4670 ATI kártyával. Az utolsó AGP-s ami az h264/x264 blurayeket/mkv-kat simán játsza az UVD2-es motorjával. Az elődje, ATI 3850 volt, az első ami megkapta a HD-s videó dekódoló motort, de annak a szoftvertámogatása nem volt fullos. Youtube pl. nem ment vele HD-ban még a kezdeti flash-es időkben sem. Akkor kapta meg a 4ezres kártyát.
Nagyon sokáig a fő gépem volt.Kb. napi szinten megy mostanában is, 3. vagy a 4. tápegység van már benne, azon kívül egész jól bírja. kopp-kopp
-
válasz
envagyok #99744 üzenetére
Tök mindegy hogy amit itthon veszel meg is onnan jön, ha nem veszel, csak tizedét a korábbi sok szükségtelenül rendelt szirszarnak.
Az ember olyan, mint a veréb, ha ott van egy röppenésnyire a kenyérmorzsa, rá fog rabolni, ha éhes, ha nem.
Az egész ismerősi köröm, és én is, szinte bármit vettünk, azt ebayről, aliról, banggoodról, amazonról, mikor ez a rendelgetősdi bejött.Á ez jónak tűnik ,most kipróbálom ezt, de amúgy ha már ilyen olcsó akkor jöjjön amaz is, hátha ez nem lesz jó, max eladom, áh ebből olcsóbb hármat rendelni, blabla.
Ez irtó szar volt.Ez hogy mostmár rábaszcsizták a vámot és egyebeket, kiszed egy kis verbséget a legtöbb emberből, a maradék egy részét pedig ahogy írtad is, a drágább, de legalább részben itthonra visszaforgó kereskedőkhöz tereli, ami ismét win.
A többi részére nem reagálok mert nem ide való, de tény hogy az ország hullik vissza a feudalizmusba, és ha rugalmasabb lennék, gyerek nélkül, már itt se lennék. De érted, kolbászkerítés utópiákban nyugatabbra és északabbra házat venni sem fogsz egy élet munkájával sem.
-
válasz
envagyok #99738 üzenetére
Annak mondjuk örülök, hogy ma már nem éri meg minden szirszart a világ másik feléről idehozatni.
Borzasztó felelőtlen dolog és óriási környezeti terheléssel jár.
Le is szoktam róla, csak azt rendelem, amit eu-n belül egyáltalán nem kapni, és tényleg szükségem van rá. Azt szégyellem inkább, hogy nem azelőtt szoktam le róla, mielőtt megdrágult.Szerintem természetes, hogy a multik azt csinálják, amit mindig csináltak, beetetnek és hozzászoktatnak valami ingyenes vagy keci olcsó szolgáltatáshoz, hogy migrálj rá, aztán amikor elegen megtették, megváltoztatják a feltételeit.
Ennek ellenére továbbra is szinte mindenre található alternatíva a levelezőtől a reklámszűrésig...
Ingyen ebéd nincs, nem volt, nem lesz. Akkor kerülhetsz legközelebb hozzá, ha elfogadod, hogy te leszel eladva. -
sidi
aktív tag
válasz
envagyok #99734 üzenetére
Ez az átalakító XT-hez is való?
Ilyet akár csinálni is tudnék, ha van hozzá rajz és program.Előbb még megpróbálom a home made din - PS/2 átalakító kábelemmel, hátha.
Illetve még abban reménykedem, hogy az XT bebootol billentyűzet nélkül, mert akkor autoexec.bat-ba beírom és meg tudom csinálni rajta a 3D Bench-et
Már nem emlékszem keyboard error esetén F1-et vár vagy csak kiírja,
a 286-os utóbbide az működik a PS/2 átalakítóval, persze hibaüzenet nélkül.
Samsung 386SX nekem is PS/2 gyárilag.
DarthSun: Köszönöm Neked is.
Én is úgy emlékszem, hogy az AT din billentyűzetekkel nem ment kapcsoló nélkül.
Nem tudom PS/2 bill mit tud, hamarosan kiderül... -
arn
félisten
válasz
A google osszes termeke az adatgyujtesrol szol, eladjak az adataidat a reklamfeluleteken, amibol a penzt gyujtik. Ezert volt eredetileg ingyenes minden, aztan kitalaltak, hogy fizess meg az adataidon felul is, mert hogy az adott termek veszteseges (persze, mert nem ott csapodik le a bevetel) - majd az lesz, hogy valaszthatsz, hogy keveset fizetsz es akkor tobb reklamot latsz, vagy tobbet es akkor kevesebbet.
En korabban birtam oket, de ma mar csak azt hasznalom, amit nagyon kell, amugy kerulom oket - szerencsere sokmindenre van mar alternativa.
Hasznalj macost, linuxot - szerencsere a retrogepeknel mindig van mod idoutazasra
Amazonra is jonnek a reklamok, nem is ertem, hogy nyomtak at az eunal, hogy pl augusztusig kifizetett szolgaltatasom akkor lesz tovabbra is reklammentes, ha fizetek havonta plusz harom eurot. Mintha megvennem a bigmacet, aztan amikor beleharapok, azt mondjak, hogy addj meg 2 eurot, mert megsem annyi lesz, mert kozben megdragult. Az emberek hamar kiabrandulnak a streamingbol, aztan majd mindenki toltoget megint.
-
-
sidi
aktív tag
válasz
envagyok #98606 üzenetére
Meg is tisztítottam az alaplapot a leírásod szerint.
Itt van néhány kép a jelenlegi állapotokról: [kép] [kép]
Ecetes ecsetelés és desztillált vizes mosás, vizes vattával dörzsölés után, jól látszik hol tűnt(ek) el vezetősáv(ok)... a főbb vonalak forarsztásos átkötése után megnézem Post tesztkártyával van-e benne élet. Az alaplapon gyakorlok, úgy látom nem tettem benne nagyobb kárt, így majd jöhet a riser kártya tisztítása is -
válasz
envagyok #99570 üzenetére
Például TRS80, HT, Primo és VIC-20. Ez utóbbi még csak-csak, de a többi...
Ezekkel a modern felületszerelt szarokkal teli a zupám. A második G5 is földbe állt, fél éve még ment. Ótvar javíthatatlan hulladék, mint az összes korabeli PC. Ráadásul mivel iMAC, ezért halmozottan hátrányos helyzetű: még zsúfolt is, mint egy laptop.
-
válasz
envagyok #99568 üzenetére
Tudom, nem mai módosítás, a sync-et alakítgattam ,de nem lett jó. Mondjuk nem csoda ezekben egy sima számláló van és a szabványt AS módon közelítették meg
PC-t sehol sem írtam. 8 bitesekkel van gondja. PC-vel amúgy sem nagyon foglalkozok, vagy ha igen, akkor ahhoz van monitorom.
Próbáld ki, kíváncsi leszek mi a véleményed.
-
válasz
envagyok #99566 üzenetére
A mod arra szolgál, hogy szabadon variálhasd a pixel clockot. De ha nem tud a PLL syncbe kerülni, akkor nehéz lesz. A baj az, hogy a szinkron jele ezeknek messze van a szabványostól. Megoldás egy sync leválasztó/regenerátor építése, de mivel a műhely gépben ott van a digipath kártya, ezért nem szüttyögtem tovább vele. Remélhetőleg sikerrel fogsz járni vele, mert ahol működött ott viszont tényleg ár/érték arányban jó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Trollok komolyan
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- iPhone topik
- Marcona Thermaltake léghűtés jött HEDT processzorokhoz
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- MOBILTELEFON / TARTOZÉK / OKOSÓRA / OKOS KIEGÉSZÍTŐ beárazás
- Autós topik
- LEGO klub
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest