- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #101249 üzenetére
Milyen drivert érdemes feltenni, és milyen játékok használták ki a tudását? Pl. Metal, s3tc
Nem létezik rá játék. Az unreal tournament enginejéhez csinálták meg a metal támogatását, de a legtöbb gépen teljesen instabil.
Ettől függetlenül nem egy rossz kártya, de nem pentium3hoz való, hanem inkább socket7-hez, régebbi p2-höz/celeronhoz az alacsony driver overhead miatt.
D3D-ben, OpenGL-ben használva nem tapasztaltam problémát, de p3-ba inkább valami geforce2-t, vagy ti4200at tegyél szerintem.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #101257 üzenetére
De 486
dx4e 94ben kb senkinek sem volt, mert intel a “mainstream” procit vmi 600 dollarert adta, akkor felezte meg az arat, amikor az amd is kijott a sajat verziojaval. A 486 korszak az 5x86ig tartott, akkor a gravis meg mar az utolsokat rugta.
A maga koraban a gus acet csak vmi gus potleknak tartottak, es az volt a legolcsobb - inkabb gus classicot vettek helyette.
-
válasz
envagyok #101249 üzenetére
Kétszer próbáltam két különböző PIII-ba különféle S3 Savage 4-et használni változatos driverekkel, mindkettő csonttá fagyott a driver telepítése után rendszerbetöltéskor, úgyhogy én elengedtem.
Nem vágom mi baja... lehet nagyon kényesek valamire, de nem jöttem rá, mire. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #101213 üzenetére
"Én alig használom kesőbb a számítógépeimet, amiket összeépítek.
Megépítem, tesztelgetem, pár korabeli kedvenc játék felmegy rá, kicsit örömködöm vele, aztán polc." - na pontosan ezért nem építek retro PC-ket, pedig keretem lenne rá. (főleg nem csúcs hanem "élethű" gépekre).
Mert tudom, hogy összeraknám, ellennék vele 1-2 esetleg 3 napig, aztán menne a polcra fogni a port meg a helyet.
Az Athlon XP-m mostanság alig gyűjt üzemórákat, a C2D még mindig nincs kész, de még a 4th gen I3 is az elmúlt 1 évben kb 2-3 órát ment összesen.Látom kicsit ésszerűsíted a konfigjaidat, a 3xGTX280 helyett GTX285 és hd4870x2 quad crossfire helyett asus hd4890. A játékok 95%-ánál az utóbbi jobb megoldás.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #101209 üzenetére
Koszi! Desktopon ez volt a max
Amikor a pluszos mobil/embed procik kijottek 2000ben, mar a duron is uton volt, vagy megjelent. Ezert is adtam el a pluszos procit, ez legalabb a maga koraban volt vmifele csucs az amd oldalan az athlon elott.
Meg persze azt sem tudtam, hogy ez a csudalatos ss7 platform szinte csak a v3al kompromisszummentes, igy nagyon adta magat, hogy 99es setup legyen.
A p3at ki is toltam kicsit 2000 elejerol kozepere (p3 1000 + gts, ironikus, de ez volt az elso retro buildem). Ha bontom, akkor majd ezt a ket gepet valtana az thunderbird 1400 es a p2-450. De vegig kell gondolni, mert nem nagyon talalni mar emberi arban jobb alkatreszeket, annyit meg nem er nekem mar a tortenet.
Mint alternativ korbeli build (nem intel-nv-creative) erdekes, de nalam a hasznalati erteke donti el mindig mennyire bevalos vmi - majd hasznalom kicsit, hogy milyen. Nincs ertelme ugy egyben tartani vmit, ha szinte sose hasznalom.
-
válasz
envagyok #101200 üzenetére
Nincs, csak simám. Jó platform? Amit tudok róla az alapján alulról karcolja az EP128-at támogatottságban, pár dologban jobb (spriteok), másban meg hátrébb van (grafika). kb mint egy Atari ST vs Amiga. A baja az, hogy nincs sok olyan szoftver ami a plus képességeit kihasználná. Túl későn jött.
sidi: Nem macerás, talán csak az, hogy amikor másolni akarok, akkor USB kábel keresgélés, mert még a mini való hozzá. Műhelygép mellett C64 összeránt, másolgatás és kész, ez már nem macera
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #101194 üzenetére
Úgy látom mindig jönnek újabb és jobb megoldások.
Én még egy egyik végén LTP(?) másik végén C64 floppyba dugható kábellel kezdtem meg Starcommanderrel, a PC-n C64-ezést.
A C64-en meg a csúcs az egyszerre 3db floppy drive és egy TT7-es Cartradge volt. BTW érdkes, hogy a TT7-est fogalmam sincs apám mikor vette, én mindenesetre 1998-ban találtam meg bontatlanul, akkor kinyitottam és a C64-ben használva leesett az állam, hogy micsoda fantasztikus képességei vannak. 2 évig használtam napira, aztán közben jött a PC, másodvonalban még 2009-ig C64-eztem, akkor azonban lecsomagolva el lett téve.
Egy linket dobhatnál a hirdetéshez ha nem tilos. -
válasz
envagyok #101190 üzenetére
Nekem a legtöbb dologra elég az easyflash. Amire nem, azokra nagyrészt úgyis 1541 emut kell elővenni ahogy kungfu-nál is. Persze a kungu újabb, többet tud, de már nem variálok, amit játszok azok megvannak már az easy-n. Használd egészséggel és főként játssz vele jókat!
-
Pista0001
addikt
válasz
envagyok #101182 üzenetére
A Wikin a bejegyzés vége felé írják, mi a különbség a chipek között.
SB 16 PCI-om van, ami gyakorlatilag átnevezett AudioPCI, de különösebben nem szórakoztam vele, működik, van hang.
A Wiki bejegyzés alapján belépő szintre és OEM-eknek szánták, szóval ne várj csodát...
-
Pista0001
addikt
válasz
envagyok #101168 üzenetére
2×2 giga ddr2 1600-am volt, AM3-ban, 1156-ban majd 1155-ben használtam, azzal is adtam el, aztán azt a lapot egy táphalál (Seasonic!) elvitte, AM3-ba került újra. Egy jó ideje nincs rálátásom, de szerintem megy a mai napig. Annó 10 év gari volt rá...
A G.Skillekről is sokszor negatív kritikákat olvasok, nekem semmi bajom velük. Van 2×4 gigás ddr3 dimm és so-dimm is a háznál, meg 2×16 GB ddr4 is, tudják a kötelezőt.
Mondjuk én manuálisan nem tuningolok egyáltalán, csak az XMP-t használom.
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #101168 üzenetére
Pár darabom volt belőle anno, azokkal nem volt gond. 466-ot megfutották (400-as ramok).
Mondjuk, a másik ami még tuti volt, az a piros nyákos KingMax, a 400-asok ezekből is mentek 466-ot minimum (i865/875-ben).
DDR2-es CSX-ek is jól futottak, de itt az LP-s Kingston volt a tuti, a 800-asok kivétel nélkül mentek min. 933-on. Mondjuk, ezt tudták a 667-es Samsungok is.#101169MasterDeeJay: igéretes projekt.
Anno volt IC7-G lapom, szerettem nagyon.
NW vs Prescott:
Volt korábban aki vitatta, hogy az NW hüvösebb, sokkal.
Bármelyik NW-re elég a gyári hűtő is akár, max hangos lesz a venti kicsit, de nem fog felforrni, még a 3,06 GHZ-es HT-s sem fűtőtt el, igaz "csak" 3DMark-oztam vele, de akkor iss.Hűtő: nem elegáns megoldás, de tápból kivett 80/92-es DC venti simán király és halk.
#101171MasterDeeJay: ez már döfi. Bár a pirosak 333-asak, de egy misét megér a piros meg a kék is.
-
válasz
envagyok #101137 üzenetére
Állami vállalat. Nem néztem utána sosem, azt gondoltam hogy valamelyik nagy gyártó vezette be a RAMBUS- t.
Asus P4T van 1.9 Villa procival, mikor elpakoltam, működött szépen, tuningolni nem próbáltam, de állítólag megy 2.1- en, kis potenciál van a prociban. 1db kissé púposodó kondi a lapon(állásában már lehet hogy több), akkor még nem volt meg a kínai forrasztó, pillanatpákával pedig esélytelen lett volna a csere.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #101137 üzenetére
Szabadalmi troll lett beloluk, amugy meg ma is megvannak. A jedecbol is kileptek, aztan a sajat memoriajukat akartak mindenkinek licenszeltetni, de az nvidia meg most is partner, lehet hasznalnak vmit, amit ma mar mellenyzsebbol kifizetnek, es olcsobb mint a pereskedes.
Amugy az xdr sem volt rossz, 2003ban 3200mhzet igertek, amit a ddr a 2010es evek masodik feleben ert el a ddr4el.
Epp most tiltottak be nemeteknel jopar procit, egy hasonlo ceg altal…
A düsseldorfi regionális bíróság Németországban kimondta, hogy az Intel szabadalmi jogokat sértett egy integrált feszültségszabályozó technológiát érintően, amely a kaliforniai Palo Alto székhelyű R2 Semiconductor tulajdona. A bíróság szerdán elrendelt egy tilalmat az Intel Core-sorozatú 'Ice Lake,' 'Tiger Lake,' 'Alder Lake' és Xeon Scalable 'Ice Lake Server' processzorok értékesítése ellen, valamint az ezen CPU-kon alapuló számítógépek és szerverek ellen. Néhány ezek közül a processzorok közül már nem kapható, de az Alder Lake chipek még mindig kaphatók a kiskereskedelmi piacon, és számos rendszerben megtalálhatók, amelyek még mindig az üzletek polcain vannak. Ugyanakkor a döntés nem jelenti azt, hogy ezek a processzorok azonnal eltűnnének a német piacról. -
arn
félisten
válasz
envagyok #101085 üzenetére
Olvass mar kicsit utana, 6600 volt olyan nov kornyeken.
dec legvegen arrol irnak, hogy januarban varhatoan megjelenik
[link]jan 15
A tesztelt - kiadás előtt álló - V6800-as kártya standard fehér dobozban érkezett, mellette driverekkel teli CD lemez volt. Ugyanazokat a szoftvereket adják mellé, amik az SDRAM változatnál is voltak: szoftveres DVD lejátszó, Asus utility-k, a Drakan és a Rollcage teljes verziója és egy demó CD. A kártya áráért meg is érdemeljük ezt a pár programot...De emlekeim szerint az akibanal is februarban tunt fel. Nagyon akartam a 99es geforceot, de az nem az asus. Leadtek, creative, hercules volt mar.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #101082 üzenetére
en olyan magyar cikket lattam v6800rol, hogy feher dobozos preproduction kartyakat teszteltek.
a cikk igy kezdodik…
Introduction
The long anticipated 'Camino' or i820 Chipset still isn't released!tomsek meg anandek ebben az idoben mindent a gyartotol kaptak promocios celbol. Pl a 800as p3at bejelentes napjan, vagy a ghzes p3at, amit csak nagyobb oemek kaptak honapokig, csak brand gepben. Vagy oktoberben ddres geforcet, stbstb
-
válasz
envagyok #101082 üzenetére
Kíváncsi lennék egy 133 MHz-es fsb Copper memóriateljesítményére RD-vel, a dual Slot 1 IBM lapomba nemhogy kettő, de még egy Slot1-es Coppert se sikerült szerezni, a slotkettel berakottat pedig nem eszi meg (valszeg a slotketnek is támogatnia kell a dual üzemmódot, láttam olyat, amin van rá jumper, de nekem nincs olyanom).
-
arn
félisten
válasz
envagyok #101073 üzenetére
Nem hinnem, hogy halando ember 820 rdramos konfigot vehetett 99ben (foleg hogy 1000-1200 usd volt 128m rdram). Az osszes lapos review januari, amik volt hogy megjelenes elotti ujsagoknak kikuldott cuccok voltak.
Egy kivetelt talaltam, hogy a 800as p3at mar abban teszteltek december legvegen. De pl a 800as procik is olyan jan-feb kornyeken voltak megvasarolhatoak. A 733asokat meg vias lapokban teszteltek.
Ez lehet olyan, mint a gf256ddr, az asus febr kornyeken jelent csak meg, de ref kartyat megvehetted egyket hettel az ev vege elott. Nyomozd ki melyik lap mikor kerulhetett piacra.
De igazabol nekem mellekes, mert nincs isa
-
Pista0001
addikt
válasz
envagyok #101068 üzenetére
Pár hónapja találtam párat, 4-5 darabot hazavittem, de azért nem ugyanaz a kávéház.
czundermák: Abszolút egyetértek, szeretem ezeket a régi gépeket, de azért új vga árát nem költeném régi csúcs kártyákra, új alaplap árát régi csúcs alaplapra, hogy a csúcs ramokról már ne is beszéljünk (500-600 MHz-es DDR1, 1000+ MHz-es DDR2, stb). Inkább 1-2(-3-4) generációval újabb alsó-közép vagy középkategóriás holmit használok, sokkal olcsóbb megszerezni, kevesebbet fogyaszt, kevésbé macerás hűteni, kevésbé meghalósak.
-
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #101067 üzenetére
A racionalitás rég elveszik ezeknél a cuccoknál, ha fürödni lehet bennük.
Ha valaki, te képben vagy vele, mi volt nálam régebben, és már az is csak a maradék volt. Három szekrény a limit, 15 év retró után bele lehet fáradni. Ahhoz lehet hasonlítani, mint mikor nincs már célod, mert megvan minden, és elő kerülnek a racionális dolgok, hogy űzzék az unalmat, ha már a hobbi jelleg megmaradt.
Rég voltam ennyire megelégedve egy 2500+ Bartonnal és egy 9600XT-vel. Közel egy hónapja majdnem napi szinten nyúzom, pedig közel sem csúcs hardverek.
Valami kattanásom lehet, mert élvezem a termék paletta legalján lévő hardvereket nyüstölni akár. Azt meg nem mondhatnám, hogy a csúcsból ne lett volna, vagy van, ha már az ember 6 számjegyű összeget elver erre havi szinten időnként.
A fent említett konfigba mehetne 7600GT, hd3850, mobil Barton 2800+, vagy 3200+, de mégis jól esik racionálisan, kihívással megélni a dolgot.
Az, hogy valamibe bepattintom a csúcs hardvert, már nem igazán érdekelne, tudjuk mire képesek, viszont középről valogatva, húzva, optimalizálgatva egész más élményt nyújt pár ezer forintból egy komplett hardver. Ezért szép ez a hobbi, mindenki másra kattant rá. -
arn
félisten
válasz
envagyok #101065 üzenetére
A bx a 100as fsbs p2hoz jott, a 820 a 133as katmaihoz (nem volt az intelnek 133at tamogato chipsete), de mar ott tudtak hogy bugos igy gyk kihoztak egy procit, amit nem volt mibe beletenni. Aztan a a cumine megjelenesere se jott ossze a dolog.
Vmikor ev vegere fixeltek az egeszet, es jottek ki a lapok, utana nem sokkal meg az sdramos benasagok, amit gyk par review le is huzott a wcn, a szegeny ember maradt a bxen, amig nem jottek a 815os chipsetek. Igy esett meg, hogy a 820 sok vizet nem zavart, mert vagy draga volt vagy lassu.
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #101067 üzenetére
Aki gyűjtő az gyűjtő, a többség pedig nem költ százezreket retrózós csúcskonfigokra.
A raszter teljesítmény mellett számít a kiforrott driver támogatás is, ez nem változott azóta sem. 7600-ból van sokféle, a GDDR3-as változat jó, DDR2-es már csak szódával elmegy kategória. -
arn
félisten
-
-
zotyesz66
őstag
-
-
válasz
envagyok #101043 üzenetére
Oké, jöhetnek az ötletek.
Én.
Nem tudom pontosan, milyen való bele, de kb 1.5 cm van a sínnek, úgyhogy annál vastagabb nem lehet. Szerintem a szokásos kék IBM eserver sínek (amikből egy marékkal kidobtam pár éve () , mikor az ATX szabványú P4 IBM-em eladtam) jók ide is:
Tipp 1, tipp 2, tipp 3, ezek közül lehet mind jó lenne, de lehet , hogy egyik se
Mindazonáltal ebben az esetben csak az lenne a lényeg, hogy bele tudjak cuppantani pár HDD-t ezekre a helyekre, nem kell gyárinak látszania a megoldásnak.Más. SCSI!
Totál hülye vagyok hozzá, mindig kerültem a hangos HDD-k miatt, plusz franc akar terminátorozni, és kideríteni, melyik SCSI szabvány melyik vinyókkal megy, milyen kábelt kellene vennem, hogy működjön, azt hol kell terminálni, szerintetek érdemes ebbe SCSI vinyókat tenni, vagy maradjak IDE, amit már ismerek?Csak azért ötlött fel bennem a kérdés, mert a két IBM vassal kaptam egy kazal SCSI vinyót is, szeretném őket egyrészt kipróbálni, illetve néhány példányt meg is tartani akár (20-80 gigáig vannak kb ahogy néztem, megtartanék három 80-ast (pl kettő mehetne raidbe, egy tartaléknak), mert azért mozgatja a kíváncsiságom két, raidbe kötött 15k rpm SCSI HDD sebessége.
Hol érdemes ennek nekikezdeni? Jól látom, hogy nem kell külön tápcsati, mert az adatkábelen megy a pávör?
A manual szerint SCSI Ultra160 vezérlő van a lapon, kettő csati is. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #100997 üzenetére
Igen, tudom.
975ig volt szerencsém élőben látni, a 990X-ről nem is nagyon tudtam, vagy most nem jutott eszembe2011-ben nem csak az I7 2600K csapott oda (már írtam, hogy egy olyat is beszereznék a gyűjteményembe, ha ... ) de mainstream vonalon a 2500K is. Emlékszem, hogy fórumokon ezt ajánlgattuk vagy félévig bestbuy volt, ami látszott is rajta, mert a végén már szinte minden második embernek 2500K-ja volt. (Én meg irigykedtem a Phenom 9500-al és egy Phenom II 965BE-nek is örültem volna)
Az durva, hogy megvan neked a teljes sornekem ezek sajna kimaradtak, javarészt még úgyis, hogy élőben lássak ilyet.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #100978 üzenetére
Nem tudom, a szomszédomnak 1st gen I3-asa van 14GB (nem elírás : 2+4+8GB modulokkal) RAMmal, és egy HD7770-el, és tavaly még élhető volt, persze egy 120-as SATA III SSDvel.
Nem volt gyors, de netezni még el lehetett vele.
Ettől függetlenül nyilván egy 4th gen I5/I7 más világ, bár a 1st genből is a teteje az 4C8T. -
válasz
4.gen proci (nálam Xeon) tényleg, az már jól karcol Win11- el is. 4k YT, sima mkv videó is ok. És persze 32GB rammal, a 16- ot is tele tudtam vágni, 32- nél is néha 50% a felhasználás, és csak az általános cucokkal, hát ha még ráindít az ember egy játékra is...
Nem utolsó sorban XT sebességre is konfigolható.Abban viszont egyetértek Fücsök kollégával hogy XP- s gépet sem lehet korhűre építeni, a moddolatlan XP már akár egy hangkártya telepítésre is dobálja néha a szabálytalan műveletet. Viszonylag régebbi középretró gépen is csak a megfelelően modernizált XP az igazi, az újabbakra meg nem is megy fel a régi. Épp emiatt készítik ezeket a fejlesztett telepítőket.
Annó, valamikor 2010 körül xoptam az XP- vel, aztán hozta a kollégám a FreeDom- ot, na ezt próbáld ki, tényleg megváltás volt, megszűntek a gondjaim. -
válasz
Igényfüggő szerintem, az enyém alacsony, még tavaly év elején is napiztam Core2 laptopot Win10-zel, abszolút élhető volt számomra.
Youtube 720p 60fps-t kikapcsolva nem dobott frame-eket.Most egy Sandy lapit napizok, az én felhasználási szokásaimmal jópár gent letagadhatna.
Fontos azért régi (de szerintem újabb) gépeken is, hogy debloatolva legyen az a Win10, mert csomó erőforrást meg lehet spórolni vele. -
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #100971 üzenetére
Persze hogy nem bír annyit, se FSB-ben se ramfrekiben nem tud maxon pörögni, ma meg lényegtelen mi volt érvényes akkor, ezért sok régi teszt elavult. Akkor nem volt még XP SP3 és nem hivatalos SP4-es csomag sem, mellé SP1-es Vista volt. Manapság friss 2023H2 win10 pedig kéri a 8GB-ot ha az ember netán netezne is a gépen.
Teljesen korhű szoftveresen pedig úgysem lesz egyik konfigod sem.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #100971 üzenetére
Hogy a viharba ne lett volna elég 2007-2008 elején 4GB RAM! Akkoriban 1,5GB RAMmal voltam az Athlon XP-mmel, és több mint elég volt, a legtöbb átlaguser gépben 512-1024MB volt csak.
Nekem még 2009-ben is 2GB RAMmal épült az új gépem, és számtech boltban dolgoztam, akkoriban már szálingóztak a 4GB RAMos gépek, de még 2014-ben is sok gépet adtunk el 4GB RAMmal (akkor már nekem 16GB volt otthon 2GB-ról 16GB-ra váltottam) -
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #100951 üzenetére
Pedig így van, továbbá 8GB-ot max. 4db 2GB-os ddr2 modullal lehet összehozni (mivel a 4GB-os modulok nem tuningbarátok), olyankor meg a memóriavezérlő kap elég nagy terhelést, így 1200MHz-en már nem tudnak olyan alacsony időzítésekkel menni mint 1 kit mellett. Továbbá X48-as lapokba van olyan algoritmus ami csökkenti az északi híd és a proci közti adatcserék számát, így is spórolva a sávszélességgel, ez P45-ben nincs. FSB/RAM osztásnál P45 és X48 is vagy 1:1-et vagy 1:2 arányt szereti, 1600MHz 7-7-7-21-1T már elég a Quad procinak.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #100936 üzenetére
nah akkor elkezdem sasolni oket... bar oszinten szolva a 940 agpvel kerekebb lenne a tortenet, hogy abba kerul a leggyorsabb fx-53 (ebbol volt mar 939 is). meg anno gf6800 volt, de ha a 9800at dobom, akkor nem lesz egy szal atis gepem se. meg vhogy a pre 2004 inkabb amd/ati korszak volt.
fx-53, nf3, x800xt (pe), bar az ilyen nagyon csucsra jaratott videokartyak nem tul jok hosszutavon, lehet inkabb csak sima xt kellene.
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #100936 üzenetére
2008-as konfig lehet X48-as lappal is, stabilitásban jobbak mint az nforce 780i/790i északi hidas lapok, ha nincs kihajtja koppra az északi híd, akkor hűvösebb is. Egyébként ezeknél a lapoknál számít mennyire lehet javítani ha elromlik, mert pl. EVGA 790i lapokon ha elromlik több digitális feszültségszabályzó, akkor egyénileg cserélni szinte lehetetlen, mert cserekor igen szűk határon belül kell tartani a hőmérsékletet, különben kipurcan a VRM.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #100922 üzenetére
nem mas feeling, csak mas kor
az epp ugyanolyan csucs volt, csak egy evvel korabban. szerencsere az ilyen sli/cf stb egyaltalan nem erdekel, csak pup a haton, de hasznalhatatlan.
hat eleg sokminden kellene... ezek kozul melyik ritka/draga manapsag?
AMD Athlon64 FX53 2400
AMD Athlon64 FX55 2600
NVIDIA GeForce 3 64M AGP
GeForce 6800 Ultra
Radeon X800 XTilletve eleg sok kavaras volt abban a korban a socketek, slotok korul, pl 940es v 939es fx olcsobb, agps vagy pcie kartyakat egyszerubb beszerezni? bar korban az agps jobban passzol...
mert ha
940 > agp > nf3
939 > pcie > nf4poen, hogy teljesen mas proci, lap, kartya kell, ha ezen vagy azon az uton indulok, aztan par honap elteres.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #100919 üzenetére
mindig is cel volt a jo hasznalhatosag, csak sokminden valtozott, amiota elkezdtem. pl a dx4ben vagy ot evem benne van, es igy sok folos alkatresz marad, lesz par aldozat a racionalitas oltaran. vagy a ss7et es a s7et epp csak most epitettem.
meg persze a korhuseg tovabbra is alap. tehat nem fogok azert 96os p133at epiteni, ami egy tucat, mert kenyelmesebb (meg jobb is persze).
valszeg azokkal kezdtem, ami a leghianyosabb, es a vegen fogom atepiteni a meglevo konfigokat. egyelore papiron tervezek, aztan meglatjuk mennyire problemas es mennyire draga a hianyzok dbok beszerzese - ha nagyon macera, akkor inkabb lelovom az egesz atalakitasi projektet.
-
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #100873 üzenetére
Koszi, de egyszerubb szerezni egy 8800gtxet - aztan akkor kiderul. A 90es evekbol eleg jol betaraztam, de a 2000es evekbol csak ket build van, egy 2003as es egy 2006os, alig vannak potalkatreszeim. Annyira nem nosztalgikus ez a korszak, a jatekok is futnak modern gepen, kicsit feleslegesnek erzem veluk erolkodni, csak a hwek miatt epitettem oket.
Nem hasznalat kozben koszont el, amikor elraktam hibatlanul mukodott az egesz gep, kulonben nem is dobozolom be.
Az a7n8xet is at kellene kondiztatni, nem ismersz vkit gyorben, aki szepen megcsinalja, ganyolas nelkul? Az osszes proci koruli kondibol jon a bele.
9800xt referencia mennyire ritka mostansag?
-
-
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #100739 üzenetére
A tokozasa valtozott, ahogy jottek ki az ujabb revek, mar az elso ket top liveon is mas a chip, de ez valoban fake… irjak is. Livenak arultak a nem liveot
The chip does not accelerate DirectSound in hardware, nor EAX. The sale of this board by Dell created some controversy because it was not obviously marketed as an inferior or cheaper product
-
-
-
válasz
envagyok #100611 üzenetére
A Coppermine jó lett, főleg az EB-s procik 133fsb-vel + egy új 820-as alaplappal. Vagy egy jó 815-össel, a 820-as eléggé luxi kategória volt.
Mondjuk így is úgy is nagyon drága volt. Több havi fizetés lehetett egy ilyen szett.
Egy Athlon összeállítást azért árban jobbra ki lehetett hozni.
99, még a mindenben is meredeken felfelé ívelő korszak volt -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #100610 üzenetére
Azért nekem a grafikonból úgy tűnik ki, hogy az első és legfontosabb az órajel. Minél magasabb órajelen futott a CPU annál jobb eredményt ért el. Ezt valamelyest lehetett turbózni még azzal, ha megkettőzted, valamint az AMD valamivel erősebb volt azonos órajelen mint a PIII. De szerintem egy mondjuk 620MHZ-re húzott Celeron már lehet, hogy az első helyen végzett volna.
BTW a cikkben linkelt két CPU-s 366@550MHZ-es Celeron megvolt a mesternek, és én is megtanulmányozhattam, hát ahhoz képest a kis sima 366-osom gyengusz volt. Azt hiszem talán ez volt az a nap amikor hazamentem és belevetettem magamat a CPU tuningba.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #100621 üzenetére
persze, lehet rola szo, de igazabol ez semmi masra nem jo
de ez mekkora kiralysag, vcsben csinaltam egy build taskot, elinditom, auto megnyitja a dosboxot, cpp megcsinalja a compilet, elinditja a forditott programot, majd bezarja, ha vegezem. jo ez a keresztplatform fejlesztes.
-
válasz
envagyok #100615 üzenetére
Nemrég adtam el az enyémet.
Nem rossz kártya, de ez olyan, hogy az A3D emulációja sosem lesz olyan jó, mint egy Aurealnak, az EAX emuja pedig sosem lesz olyan jó, mint egy Sound Blasternek.
Generic DS3D-re persze tök oké, semmi baj vele, de szerintem a retrózáshoz a többség a fenti kettőből választ magának és ez régen is pont így lehetett.
És itt még olyan fancy gimmick sincs, mint mondjuk a Crystal alapú Game Theaternél, hogy kapsz külső racket egy rakat ki-bemeneti opcióval. -
válasz
envagyok #100590 üzenetére
Másnak sem ment, legalábbis 98 alatt biztosan nem, nem lehet, hogy csak Win 3.1/95 alatt működik max?
Szerk; Ja ez pont te vagy -
válasz
envagyok #100585 üzenetére
default fsb-én megy a lap? Ha nem driver a ludas, akkor húzott isa busz tipikus jele, hogy dos alatt még elmegy, de win alatt már ilyen felkiáltójeles.
NV1, az tényleg csak az exkluzívan hozzá csomagolt 4 játékkal (annak is csak a saját segás verziójával megy (jó sokat hajtottam mire végre megtaláltam archive.orgon)), ill azon kívül talán még 2-3 játékban támogatott, valódi értelme meg (ami jobban néz ki mint a software render) talán csak a Panzer Dragonban van, szóval igazi történelmi zsákutca a kártya, ezért is érdekes a korai 3d.
Ranagol_5: Gondolom a p1-es lba módban kezeli a vinyót, míg a 386-os csak normálban tudja, csak akkor fogsz tudni róla bootolni, ha normál módban (legjobb ha magán a 386-oson csinálod) formázod le és teszel rá rendszert.
Darthsun: Prime95 az egyik legjobb stabilitásteszt program, cpu ram alaplap táp instabilitást elég jól kihozza, rengeteg retró gépen használom/tam, sosem nyírt még ki egy cpu-t sem (pedig úgy 1 nap után szoktam teszt ok-nak nyílvánítani), ellenben rossz/inkompatibilis ramot, túlzottan optimista, de stabilnak tűnt elsőre beállítást viszont jól ki lehet szűrni.
sidi: Jó kérdés, 8 vagy 10 mhz-en megy a mini Xt-ben a proci, már nem emlékszem, másik kristállyal talán menne gyorsabban is, de inkább nem nyesztetem kategória.
MasterDeeJay: Az Quadro FX 1300-as inkább egy FX5900XT pci-e alapon, de sajnos csak 6x.xx vagy újabb szériás driverekkel megy, így pont nem lehet igazán jó win98-as retró alapnak használni, mert túl bugosak azok a driverek 9x-hez is, meg régebbi címekhez, ellenben 2k/xp alá azért még lehet érdekes választás.
petakpa1: SS7-ben youtube-ot max smtube (yt-dlp+mpv) tudsz nézni Linux (Debian 7/8 vagy Slackware 14.2+) alatt, ott is max ilyen 360p - 480p videótól függően, Win alatt esélytelen, meg Nv vonalon FX-nél újabb karikkal amúgy sem win alatt, mivel cmov utasítással vannak min forgatva, a 6x.xx-nél újabb driverek esetében.
-
-
válasz
envagyok #100581 üzenetére
Ezen a CD- n, a leírás alapján rajta van.
16gldall.zip: 16 Gold OPTi 82C924 P DOS & Win 3.1x/95:3DW 3.1x/Meg ezen is.
(B)OPTi 82c924 drv. v4.00.10 (WIN95) SOUND\btc\soundcrd\1815w95 Auf CD Nr.: 2(/B)Úgy látom mindkettő csak torrent klienssel tölthető le, torrent filet mellékelték.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #100494 üzenetére
Lehet nagyot almodni, az elso gondolatom nekem is az volt hogy epitek egy p3at aztan belepakolok mindent, ami jo volt a 90es evekben. De pl a videokartyaatfedesek gyk feleslegesse tettek bizonyos hweket, meg eleve ezek a vudus atkotesek nem voltak jok az analog kepnek. Vhol ezert vettem ki a riva128at a v1 mellol, es a gf mellol a v2ot. Igaz azota van egy v3as gep is, igy a kezdeti korszak le van fedve a v1el, a v3al meg a maradek.
Nincs akkora szerepe a glidenak szamomra, eleve keves az igenyes glide only jatek, minden masra meg ott a d3d/ogl.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #100479 üzenetére
"Nálam a motíváció annak megélése, amit kihagytam időben, vagy amire akkor nem tellett, de vágytam rá.
Legfőképp építeni szeretek, komolyabb játékra nincs sajnos időm." - ez nálam is motiváció volt sokáig. Leginkább fejben.
Ez így frankó, kielégítő és nem túl drága hobbi (ha csak nem az aktuális csúcsot építed) hiszen az anno sok százezres hardverek pár(tíz)ezer ft-ért rendelkezésre állnak. Egy egykoron fél millás gép, ma 20-30 ezerből is megvan akár. Bőven megéri.
A gond inkább részemről az volt, amikor az ilyen régi vasak teljesítményét - jobb híjján - csak az akkori aktuális napi gépemhez tudtam viszonyítani, akkor sokszor csalódást nyújtottak.
A másik, hogy alapvetően az aktuális modern fő PC-nél sokat vagyok, az időutazós retro konfig tök jó, de ismerem magamat, hogy pár óra prüntyögés után menne a sarokba, és kb ott rohadna meg. Főleg, amihez nincs korabeli érzelmi szál.
Ez állított meg a Copper Celeron, a Tualatin Celeron, Phenom II, 2nd gen I7 és az X99 projectben is, hogy csak a közelmúlt ötleteit írjam. A C2D-vel és az Athlon XPvel legalább van sok emlékem, érzelmi szálam*.A gyűjteményedre ránézve bizony nyúlik az alsóneműm, és nagyon csípem mikor képeket és konfig leírásokat raksz be, és hatalmas respect érte, de én pl tudom, hogy egy ilyet nem tudnék összehozni. Illetve inkább nem lennék jó gazdája. Olyan ez mint a Hummer 1-es volt nekem : K*rva jó, k*rva jó, tetszik, de azért mindennap nem kerülgetném otthon.
* Hiába volt Pentium 133-am 128MB EDO RAMmal, 8GB HDDvel és Voodo2-vel azt pl eszembe se jutna most megépíteni, pedig az volt az első (modernizált) retro konfigom 2003 nyarán.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest