- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Helytelenül fogalmaztam és ez félreértést okozott közöttünk.
Szóval a "betárcsázós" alatt az 56K-s modemesre gondoltam. És igen, pont ez volt a baj, hogy perc alapon működött, mert a mindenkiNET csomagot megszűntették. (üzletileg nyilván egy jövedelmező lépés volt)
1999 október lelején lett itthon 56K-m. A percdíj nem volt olcsó, annyira, hogy 2000-ben már folyamatos vitákat szűlt a családban a netezés miatt keletkezett magas számla. 2001-ben pedig korlátozás is volt. (eleinte titokban járogattam fel tartalék netkábellel, persze a modem tárcsázásának hangját alig tudtam elnyomni, hiába a leghajnalibb/éjszakaibb időkben csináltam mikor mindenki alszik; később egy ideig egyirányúsítva lett a telefonvonalunk). A korlátozástól úgy tudtam megszabadulni, hogy megígértem a szülőknek, hogy a telefonszámla netrészét és továbbiakban én fizetem, így lehetett szószerint a netre keresni, és rendszeresen annyi volt a számla, hogy épp csak ki tudtam fizetni, így hiába vállaltam sok diák melót, a gépfejlesztés mégis egyre távolabb került.
Az Athlon XP-t is úgy sikerült beszereznem, hogy részben eladtam az előző gépemet, részben addfigra beindult a CPU business (annyira egyébként, hogy később diákmelóra sem volt szükségem)
Persze eddigre világos volt számomra, hogy ADSL kell, a városi haverok is mind nagy lazán odadobták : "miért nem köttetsz ADSL-t?" miközben irigykedve néztem, hogy egyre többeknek és többeknek van, nekem meg nem.
A falusi haverokkal szervezekedésbe is kezdtünk, aláírás gyűjtés, polgármesterrel beszélés, a matáv rendszeres zaklatása.A "következő fokozat" 2003 december 18-án jött el, amikor is bekötötték az ISDN-t. Szóval pont mikor jött a "téli szünet" akkor lett ISDN, emlékszem, ahogy hazaértem már ISDN volt (a doboz nyoma a falon mai napig itt van mellettem)
Erre azért emlékszem ilyen pontosan, mert abban az évben az volt az utolsó "munkanapom" és akkor szerveztem Gamestar fórumtalálkozót, dec 20-ra, ami a legnagyobb általam szervezett netes találkozó volt a mai napig. (és fotók mellett az emlékek is megvannak erről, meg az is h aznap egy 1968-as Impalahoz is szerencsém volt).
Ennek az volt az előnye, hogy már nem bíípegett mikor csatlakozott és a fali aljzatok itt voltak a gép mellet, így nem kellett az előszobán át a szülők szobájába óvatosan bevezetni a kábelt, sőt (ki)húzgálni sem kellett, csak bontani és felépíteni a kapcsolatot a gépen.
Sajnos ez volt az egyik nagy hátránya. Sokkal nehezebben volt ellenőrizhető, hogy a gép mellett ülő ember online-e vagy sem. Két vonallal bizony percenként 14ft-ért lógott fent az ember, ami óránként nem kevesebb mint 840ft-ot jelentett (összehasonlításul akkor emlékeim szerint netto 210ft-ért dolgoztam, vagyis egyetlen óra netezezés majd' négy órai fizumba telt!). Volt ugyan 40 ingyenes óra, de ez csakhamar inkább gond lett mint előny, ugyanis naná persze h fele öcsémnek jár, így van 20 óra. Vagyis hétköznaponta egyetlen óra de ez legalább délután 4 után is levihető volt ( pont mire hazaértünk, megkajáltunk, mehetett a harc a gépért, de néha annyira, hogy Dzsingisz khan hozzánk képest pacifista volt). Persze az igény megjelent hogy hétvégén is netezzünk, mivel én fizettem, akkor is megengedtem magamnak 1-2 órát, amit persze hamar öcsém is követett, eredmény : Sok-sok veszekedés, és persze újra és újra a "legyen már ADSL" körök, mind a matávnál, mind a polgármesternél. Ráadásul a szülők rájöttek egy idő után, hogy nem tudnak hívni minket telefonon ha mindkét vonalon fent vagyunk, így kötelezve lettünk az egy vonal (64K) használatára, sajnos a 40 óra ugyanígy vonatkozott erre (nem lett sajnos egy csapásra 80 óra) viszont cserébe már fele annyit ért a fent töltött idő. Sovány vígasz, hogy a fizetős időszakban legalább így 7ft/percre csökkent a díj (cserébe többet is kellett fent legyek) így már csak két órát kellett dolgozzak egy óra netezésért. Persze ekkoriban már bevett szokások voltak (már az ISDN előtt is 2002-től), hogy betöltöm a fórum oldalakat (több böngésző ablakban) majd bontom a kapcsolatot. Elolvasok mindent ami olyan, arra jegyzettömbe írok választ. Mikor kész van minden, akkor visszacsatlakoztam, a már betöltött oldalokon a válasz gombokra katt, célirányosan postoltam a kommenteket és kapcsolat bontása. Ezzel azért nagyon sokat tudtam spórolni, azzal együtt is, hogy emlékeim szerint csatlakozási díj is volt. Egyébként ez a módszer annyira megmaradt, hogy mai napig a hosszabb kommenteket jegyzettömben írom, így például most éppen ezt is.
Itt még megjegyzem nálunk 1999-2005 között az volt a bevett gyakorlat, hogy a gép hármunké közösen (fater-öcsém-én) de ha baja van, vini kell valahová, vagy költeni kell rá, fejleszteni kell, akkor az én gépem. Ez vezetett oda, hogy mire 2005-ben öcsémnek lett külön gépe neki kellett összegyűjtenie rá az összes pénzt, ugyanis az aktuális gépből igazolhatóan minden hardver az én pénzemből volt. Na ezt próbálta net ügyben is megvalósítani, éjszaka nem egyszer elkaptam, hogy titokban Warcraft III-azik, amivel nem lett volna probléma, ha beleszáll a net fizetésébe, de ezt nem tette. Apró személyes dolog még, hogy az akkor kani-n (War 3 tört magyar szerver) megismert emberek egy részével mai napig (így közel 20 év után!) is tartjuk a kapcsolatot
2004 szeptemberében egy haver a buszmegállóban említette (alkonyat volt még erre is emlékszem) hogy azon a napon látott DSALMokat és mintha építenék ki az ADSL-t.2004 december 28-án jött el a következő fokozat : a faluban (Debrecentől pár km-re az első falu) harmadikként lettem ADSL tulajdonos. Csak a polgi és az orvos előzött meg, de a kiépítés első napjának délutánján megkaptam én is az ADSL-t. 512KB/s-es vonal volt 128K-s feltöltéssel, azonban közölték, hogy ezt másnapra duplázni fogják. Akkor volt az első országos duplázás pont, és másnapra meg is lett az 1Mbit. De még aznap este elrohantam elújságolni Random és Béka haveromnak, - akik épp azt a trabit szerelték amin amúgy vezetni tanultam - , a szanaszét szedett váltó felett örömködtünk, hogy van ADSL-em, emlékszem még némi pálinka is előkerült. (pedig nekik még heteket, hónapokat kellett várniuk, mivel nem fértek bele az első körös kötésbe).
Érdekességként megemlítem, hogy ez az ADSL 2000 szeptemberi indulása után bő 4 évvel volt, ami igen soknak hangzik, pláne, hogy kb 3 évet vártam rá, de : 2004 dec 31-én 204 ezer ADSL-es volt az országban és én már köztük voltam. 2008 júliusára ez meghaladta a 600 ezret (és közel 1,6 M szélessávú hozzáférés volt összesen) tehát ADSLben kb az első harmadban csatlakoztam.
Az ADSL volt a hatalmas fordulat, mert megszűntek a (net miatti) korán kelések, bár nekem nem is a sebeség volt a lényeg, hanem a percekben korlátlanul eltölthető online idő. (elkezdtem jelentősen kevesebbet játszani, és többet fórumozni egyébként).
2006 májusában újabb duplázás révén már 2Mbitre nőtt a sávszéleség, addigra öcsémnek is volt külön gépe, és a 2Mbiten is nagyjából megtudtunk osztozni. BTW sok más szempontól, de az életemnek egy nagyon kellemes időszaka következett 2006 januárja és 2010 ősze között olyan időszakom volt, amit mai napig visszasírok
Aztán 2008 vagy 2009 körül megint dupláztak 8Mbitre, amiben az volt a durva, hogy már közel 1MB/s tempoval tudtam tölteni, és ha kinéztem egy filmet, mire lefőtt a teám, lejött a film. Akkor értem el arra a szintre, hogy úgy voltam vele ennél gyorsabb net nekem nem is kéne. 2010-ben mégis emeltek 16Mbitre, ami instabil hálózatot okozott, végül 4Mbit-el sikerült stabilizálni, félévnyi pokoljárás után; ezért is jött 2012-ben a 30Mbites UPC, de ez már másik történet ...
(uh, sorry a hosszúért csak úgy ömlöttek az emlékek)És igen, emlékszem a UPC-t azért nem szerettem volna, mert az forgalom korlátos volt, vagyis töltögetni nem lett volna jó. Emlékszem, hogy még 2007-8 körül is mekkora felháborodás volt, mikor 30GB-ás forgalomkorlátot állított fel a UPC. Sok UPC-s haver mindenféle forgalom mérő szoftvert állított fel, sőt a kiváncsiság okán én magam is telepítettem egyet a gépre, hogy lássam UPC-be hogy férnék bele.
Az általad linkelt órára is emlékszem a reklámokból -
386-486 korból érdekesség . Szűrő kondik, foglalat, jumperek hiányoznak, VRM rész előkészített, de amit lehetett lespóroltak.
Ettől függetlenül sztem érdekes lap, a videó végére egész jó lett
386-tól kezdődően a 486-on át a Pentium Overdrive-ig minden megy benne.
-
arn
félisten
Igen, a 8 bit io recovery - 1t az alap, 8tvel mennek a dolgok, de proci fuggo. Az asus bxes lapban is ugyanez van, ott is javit a helyzeten, ugy remlik az ilyen nagyon regi kartyakon az sem segitett minden esetben egy gyors p3 mellett. Modernebb isas kartyakon mar nincs gond, 1tvel is ok.
-
-
Vannak kattintós táv infrahőmérők. Azok le tudják mérni a számtech alkatrészek hőfokát ? Nekem még nincs, tehát nemtom jók-e, csak érdeklődök.
Más : gyorsak a kínai srácok, még a héten megérkezik a PCIe->PCI konverter. Kiderül az is hogy érdemes volt-e PS2 átalakítót is rendelnem. Ha a Yamaha beindul, a 12V nem kell neki, amit elmagyaráztál, akkor lesz fullos a system. Ha esetleg mégsem, akkor lesz egy PS2 kábel is, sosem lehet tudni a későbbiekben, hogy kell-e valamihez.
-
-
Francia91
veterán
-
Francia91
veterán
Kézzel érintve süt, annyit tudok
Következő héten veszek rá egy aktív chipset hűtőt, meglátjuk, mennyivel lesz jobb. addig majd a héten rálesek HWInfo-ban, melyik lehet az a hőmérséklet -
-
Jó üzlet, FET- et rendeltem már onnan.
Anyagköltség össz : 1527
Szállítás : 1757 Ft
- mindegyik áfával, és még forrasztani is kell
- készen 1 helyen van belföldről, picivel drágább, de így jártam
- meg onnan közös szállítást fizetek, mivel kellett egy falilámpa is, avval együtt rendeltem. -
-
Tényleg, megnéztem élőben is, egy nem beforrasztott IC- ig megy, M358 jelzés van a helyére szitázva. A kártya most a polcon van, mert egyelőre a P45 bázisú 775- öt leszedtem a próbapadról.
Ha ez működni fog az jó. P45- ben szépen megy DOS alatt, a korábban leírt EMM moddal, ez pedig a Zenen is lefut, bíztató... -
Az még a jobbik eset ha nem indul be, lényegesebb hogy ne füstöljön.
Kreatív hsz, a W98 modern gépre :
"Úgy tűnik, hogy a Windows 98SE a legjobban támogatott régi operációs rendszer a 9X játékokhoz és a DOS IMO-hoz. Erős harmadik féltől származó támogatással rendelkezik, és probléma nélkül indítható DOS-ba. Rugalmas az illesztőprogramokkal is, és tökéletesen támogatja az USB-t. Ha vásárolt egy csillogó új AM3+ rendszert (ezt az útmutatót AM3+ rendszerrel teszteltük) vagy hasonlót Windows 98SE rendszerhez, akkor folytassa a 98SE telepítésével 😀 . Csak ne engem hibáztasson, ha letörli a 4 terabájtos HDD-t minden értékes cuccával együtt, miközben felrobbantja a számítógépét, felgyújtja a házát és megöli az embereket maga körül; oké?"
-
Lehet hogy mínusz12 volt, nem is emlékszem, sok oldalt olvasgattam, megpróbálom visszakeresni...ha sikerül.
Bonyolódik, újabbféle Giga P650B van a gépben, SATA tápcsatik ezen milyenek lehetnek, új vagy régi kiosztás, mindenesetre a régebbi Samu/400 vinyó, és az újabb 2 terás+SSD- k rendben működnek.
Evvel talán jó lesz... -
A kínai oldalakon azt írkálják hogy főleg hang, digitalizáló, háló - kártyákhoz ajánlják. Még az Audigy- t is beleveszik. A vélemények is tükrözik, de ezek nyilván lehetnek lebeszélt/többreges/fizetett válaszok is. Bár amiket eddig Kínából rendeltem, jól működnek.
A Live nekem simán sem ment DOS alatt jódarabig PCIe- s lapokban, egyidőben meg is egyeztünk itt, hogy abban nem is lehet feléleszteni. Aztán rájöttem hogy kell besetelni az EMM cselt - elvileg saját hozam, részeit láttam, de azok nem teljesek, és a sorrend is hibás. Tehát a hozzávalók letölthetők, csak a használat pontos módját kellett kideríteni. Evvel azonnal megszólalt a PCI Live és Yamaha is, a P45- ben, igaz sok-sok kísérlet-reboot után.
-
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
Ez win7 64 bit volt + quadro4000. Fél éve néztem utoljára, most csak linuxos gépem van, úgyhogy nem tudok újra kísérletezni perpill. dx9-et a driver biztosan implementál a quadro 4000, mert az még rendesen működik (illetve ha nem implementálna, akkor a dx9-et a microsoft a 9on12 segítségével támogatná).
-
Találtam itthon 3 floppyt, jól átmásoltam a P1 retro gépemről az F1GP-t a 286-osra. (A P1-ben van CFCard-IDE adapterem, de nem volt kedvem átszerelni, meg jó érzés volt régi módszerekkel megoldani a problémát)
Azt kell hogy mondjam, az F1GP hihetetlen nagy élmény a 286-oson is. Egyáltalán nem kell neki 48616 MHz-es 286, Trident8900D 1MB, SB Pro2 hangkártyával teszteltem.
Egy 20-25 MHz-es 286 még dobott volna rajta egy nagyot.A progiban van fps limit, ehhez lépest tudom nézni a cpu occupancy-t a játékon belül.
Durva, 1992-ben járunk, és egy játék progiban ilyen opciók, és elfér az alap 640 kbyteban
Pl. beállítottam 15 fps-t, így alacsony részletességen 80-90%-on ment a proci, amikor összetorlódtak az autók felment 140-150%-ra (leesett 10-11 fps-re)Full grafikán eszméletlen jól néz ki PC-n
Ez a video nem az enyém, a videoban egy gyors 386 vagy 486 lehet, tehát NEM így megy 286-on.
De ... pontosan ezzel a grafikai részletességgel, 286-on is jóval gyorsabb fps-t látok mint a Youtube szerinti Amiga500 tejesítményen.
Ha csak annyit teszek, hogy a "T" gombbal leveszem a texturát (az A500 youtube videoban eleve nem látható textura) még gyorsabb, simán 10 feletti fps-eket kapok, már sokkal inkább játszható.
Ez nem is ront sokat az összképen, még így is nagyon szép játék, csak a fű és az út nem lesz csíkos.
A detail további csökkentésével - hasonlóan egyszerűre, mint az A500 videóban látható - 15-18 fps is kijött a kis 286-ból (ismétlem magam, vannak ennél jóval gyorsabb 286-osok)Annak idején, sajnos nagyon sok hulladék VGA kártya létezett. A legtöbb PC-be belenyomták a legolcsóbb, Realtek 256kb-os kártyát, ami töredékére vette vissza a PC játékokban elérhető sebességet.
Lehet egy ilyenen láthattad, hogy PC-n lassabb és csúnyább is volt számodra?Találtam egy Amiga 1200-es F1GP videót is.
Az sem túl meggyőző.
Isten ments, hogy valakit megsértsek, valamennyire képben vagyok pl. az 1200-es + AGA képességeivel. Egyik kedvenc demóm is azon fut.
De konkrétan az F1GP - az alapján amit eddig találtam a Commodore oldalról vs a saját PC tesztjeim szerint - az továbbra is nagyon egy PC-s húzó cím 1992-ből, 286-on is -
Nekem mire valódi 486-om lett, már az F1GP 2 ment rajta majd az NFS1, de ezek már jóval későbbiek.
Az F1GP1-et 486DLC40-en (386) játszottam 93 környékén. Nem gondolom hogy ezt össze kellene hasonlítani a kis 7 MHzes, 6 évvel korábbi Amiga500-zal. Egyszerűen csodálkozom, hogy azon is volt, ráadásul azon volt előbb.
Ha lesz egy kis időm kipróbálom a 286-os retro gépemen mit visz -
-
Pikari
veterán
PC-re természetesen. Igen, a PC-s herculeses észkerékre gondoltam. A felsorolt játékok sokkal jobbak PC-n szerintem, mint C64-en.
-az észkerékben csak pc-n lehet olvashatóan és kultúráltan kiírni azokat a betűket, amik a játékhoz szükségesek.
-a gp c64 portja valami 5 percig tölt. fentebb már említettem, hogy addig pc-n végig lehet vinni egy pályát.
-a c64 féle joystickok nemes egyszerűséggel alkalmatlanok arra, hogy finoman vezérelni lehessen a nebulust, a játék kvázi játszhatatlan c64-en (prince of persiára szintén ez vonatkozik)
-
arn
félisten
A szocializmusban sokmindenen mulott, ki hogyan milyen tvhez jutott
nekem ez ugy van meg, hogy a 80as evek elejen jutott kornyezetemben a legtobb csaladnak szines tv, es apam ment feliratkozni es sorba allni erte. Nekunk es nagyapameknak orion jutott, nagybatyameknak videoton.
-
arn
félisten
Az volt az o belepojuk… ok mar akkor tudtak, hogy ez a kulcs, a tobbieknek meg le se esett, es mivel ok leptek elsore digi+fm fronton, az terjedt el, ami a leggyorsabban megjelent. Pedig szulettek utana szebb megoldasok, de amelyik nem tudta az fmet meg a blaster digi reszet, az kb mehetett a kukaba a jatekospiacon.
Utana az osszes kartyajuk ugy jelent meg, hogy csak hozzaadjon vmit az elozohoz (jo, kiveve az sbpro-sb16 valtast, amit nem is ertek).
-
arn
félisten
Valahol a visszafele kompatibilitas is volt a kulcs a pc sikerehez, ha egy gyokeresen uj gep vagy platform jott, nehez volt garantalni hozza ezt, illetve a megfelelo sweket, amivel el lehetett adni. A pcn ez nem volt problema… kijott az uj hw (vagyis folyamatosan jott), maris ott volt egy rakat program hozza. A blaster is ezert volt bebetonozva, most hiaba volt a gus, pas, etc ha nem szolalt meg rajta semmi az elejen, gyakran az elso itelet megpecsetelte a sorsukat.
Meg az intel probalkozasai sem jottek be egyszer se (860, arm, itanium, etc).
Abban a gyorsan fejlodo vilagban a pc volt a legjobb strategia, megha nem is szandekosan alakult igy, es nem is ceg alakitotta igy, hanem az egesz iparag.
-
envagyok
veterán
Szívás ez az egész emu téma
Ott kezdődött, hogy winxp support már droppolva van vagy 6 éve a winvice-ban és a winuae-ben.
Lehetett vadászni régi verziót.
Oké indul, eszközkezelőben látszik a speed link competition pro joy, tesztelve, működik, de winvice-ben hiába állítom be, semmi se történik.
Winuae-ben se megy, az meg ráadásul belassul, torzul az 1.2ghz procival
Egyelőre használhatatlan.
Pedig ígéretesnek tűnt, az xp teljesen élvezhető sebességgel fut rajta. -
envagyok
veterán
Majd meglátom.
Igazából DOS-ra ott a Yamaha hangkártyás X2GS Roland hullám társkártyás sztereó dokkolós Thinkpadem, ezt elsősorban C64, Amiga 500/1200 emulációra gondoltam.
De rápróbálkozom DOSBox-al, lehet natív DOS-al is próbálkozom, de akkor az MT-32 emuláció nem fog menni.
Az XP szépen szalad fel rá:
-
-
Eddig tucat különböző monitornál nem okozott gondot, hogy sima passzív kábellel használom. Az inverternek nagyjából annyi értelme, hogy biztosra mehet az ember, hogy nem is fog.
arn: Szedd szét, a kondik abban is simán szivároghatnak.
Azt nem tudom hány féle ház van, de 3D tervvel jártam úgy, hogy újra kellett terveznem. Mondjuk amilyen tervek vannak néha nem is csodálkozok. Most egy szuper, turbo 3D nyomival küzdök. Olyan apróságok vannak vele, hogy az ajtót becsukva hozzáérnek a kábelek, de úgyis le kell cserélni, ha látni akar valamit az ember, mert sötétített a plexi. Az már csak bónusz, hogy ajtó mögé sikerült rakni az LCD-t. Nem csak látni, de kezelni sem lehet...
-
Bile Demon
őstag
+ #96070 DarthSun
Én is IPS párti vagyok, bár VA TV-t messziről és szemből nézve elviselhető, de 1m-ről nagyon gáz, a színek fakulása a szélek fele illetve az, hogy a sötét árnyalatok átmennek inverve. Pl. japáncsaj haja.A régi DELL 2209WA-nak elég jó képe volt VGA csatin. Az újabb EIZO már zajos.
15kHz-t a tévére szoktam kötni, de nem jellemző, hogy sokat használnám a C+4 / C64-et. -
arn
félisten
Igen, olyat… mert lattam par felet, de fogalmam nincs, hogy melyik jo. Csak meg szeretnem vasarolni, a barkacsreszehez se tudasom, se turelmem.
Ha amazonrol rendelem a monitort, elobb itt kellene lennie a konverternek, aztan akkor lenne egy honapom kiprobalgatni a dosos modokat, meg az amigat.
Az lenne az idealis lcd, amin egyszer 70hzen menne a vga, elvileg minden adott hozza.
-
arn
félisten
Passz, lehet veszek egyet, ennyert meg a hasznalt u3011et se lattam, meg scalert se adnak. Azert kivancsi lennek, kik dolgoznak a dellnel, es miert csinaljak ezt neha. Vmi retrofan?
Meg ha egy monitorgyarto vmi filleres elektronikaval megoldja, miert nem megy ez barkacsszinten a retrofanoknak?
-
Bile Demon
őstag
Azt nem értem, miért nem kapcsolt le vagy throttlingolt, vagy valami. Vígan belerohant a 110 fokba.
Mondjuk volt 8800GT-m, amikor megjelent és nem lehetet kapni. Milleniumi gépházban (az is csendesítve). Na az vígan ment 105 fokon.
Azért is kérdeztem, mennyire normális ez, mert itt nem volt hotboxba zárva.
-
jokeph
nagyúr
Elvileg nincs (azaz nem kötelező lennie), gyakorlatban ha a lapgyártó úgy dönt, akkor meg van.
B660-as Asrock lapban pl. van legacy support, de annyi a kitétel, hogy csak akkor lehet engedélyezni ha van dVGA a rendszerben, IGP only esetén nem engedélyezhető.
Ebben a lapban a legrégebbi VGA egy 6600GT volt, ami simán működött és felállt vele a W10x64 is (nyilván driver nincs hozzá), és mene.
s775-ben (G41 és X38-as lapokban) meg mene az R9 380, az RX550 és az RX 460 is (elvileg ezek UEFI only VBIOS-os VGA).
Az RX 550-nel még az nForce4-es DFI Lanparty lap is elindult.
Nem is malacom van, egy egész kondám.#96013MasterDeeJay: EFI-sről tudok (Asus-ból, valamelyik P5-ös), UEFI-s s775-ről nem.
-
Elolvastam a linkelt cikket. Eszerint az Asus 2020- ban még nem lépte meg a csak UEFI- t, legalábbis AMD fronton. CPUz szerint a B450 BIOS- a 07/14/2020, nem frissítettem. Akkor lehet ha feltennék egy újabbat, már nem biztos hogy működne az NV7900
. Meg eddig az volt a tippem hogy Alder/Raptorra is megoldható a Win98, de akkor ha az Intel ajánlása szerint készülnek, már nem indul bennük a retro videokártya.
-
fatpingvin
addikt
úgy rémlik az Ivy Bridge Lenovo workstationök is tudnak valami ilyesmit, az biztos hogy full UEFI csak van legacy módja, de volt valami ilyen setting lehetőség emlékeim szerint (thinkstation e31 for reference), csak annak már annyira szétgyaktam a BIOSát hogy nem tudom tudja-e még. tényleg be kéne fejezni azt a nyomorult coreboot portot rá, félig kész van csak időm nincs
-
-
Olvasgatom a postokat, mondjuk nemigen értek hozzá, csak tapasztalati úton nyomulok ilyen téren. Annyit látok hogy B450- en lehet állítani hogy UEFI/Legacy/UEFI and Legacy. Nálam az utóbbi van beállítva, megy a retro 7900GS és az újabb GTX1650 is. POSTtól az oprendszerig van kép mindegyikkel. Ez most szerencse vagy törvényszerű ?
UEFI/Legacy/UEFI and Legacy : valamint ez a kínai X99 lapon is beállítható. -
-
Köszi a választ!
A gond az hogy uefi képes lga775 kommersz lapom nincs szerintem itthon. Brandből rémlik hogy azokból vannak olyanok, illetve notijaim mintha azok lennének core2-esből.
Az viszont érdekes hogy a haswell uefi only gépben sincs kép bootkor magyarán a kártya elvileg ott sem működik normálisan csak windows indítás után. De a másik kártya ami egy A380-as az meg ad képet bios alatt is. Mintha valami nem lenne jó a kártya biosával.
Lehetséges hogy ez lenne az a limitáció hogy intel szándékosan elcseszte a biosát?
Megkérdezem (megtrollkodom) intel supportot -
Pikari
veterán
ezek már frame buffer nélkül is működnek másodlagos eszközként. a grafikai funkcionalitás és a 3d funkcionalitás a mai oprendszerek alatt már külön dolog, mivel a win10 kernel szinten szabályozza azt, és nem pedig a driver kezeli. win10 alatt a videókártyák 3d gyorsítóként is működnek, kb mint a voodoo1, csak itt nem kell átkötő kábel.
-
Valami elcseszedt oknál fogva a legtöbb lapom ami itthon van nem indul el videókártya nélkül (nem kikapcsolhatóan pittyeg hogy nincs vga). Az újabbak igen de az haswell alapú nem poén abba alapból megy. Azaz nem mind megy így, nem is értem miért, kínai és szerver lapoknál nem gond ott megy vga nélkül is.
Dell T5810 sem látja induláskor, azt nem érdekli hogy nincs kártya (pedig uefi), nincs kép csak windows logintól.Czo
Intelnél nem tudom de amd és nvidiánál is a hotswap miatt menet közben is cserélgethetek kártyákat. (kivéve akkor ha valamely más kártya drivere már be van töltve de az csak nvidiánál szokott gond lenni mert ott csak egy drivert enged)
Ez miatt nem gondolom hogy intelnél is máshogy lenne. Azaz ha van hotswap akkor mennie kell a menet közbeni inicializálásnak (uefi és legacytől függetlenül) viszont azt nem tudom hogy ez melyik pcie szabványnál hozták be.Pikari
AVX még lehetne igaz de hogy a driver alap működéséhez kelljen az furcsa. -
Czo
addikt
Tovabb folytatva, az elvart ut is az egyebkent, hogy az eszkoz inicializalasat elvegzi az UEFI, ezzel egyutt allokalja is a linearis framebuffert, igy rogton lesz egy beallitott uzemmodod. Amikor az UEFI betolti az operacios rendszer kernelet, majd elinditja, nem torli ezt a framebuffert. Az operacios rendszerben a videokartya driver pedig elkeri a firmwaretol a framebuffer cimet es egyszeruen hasznalja. Igy kikerulheto, hogy ugraljon a felbontas boot kozben.
Tehat siman lehet, hogy az Intel driverben nincs feldolgozva az az ut, hogy az UEFI nem vegezte el a nekiszant feladatot.
-
Maga a lap nem is látja a kártyát. Azaz az integráltal indul el. Driver felment de panaszkodott hogy nem sikerült a firmware frissítés (intelnél minden driverben van fw és telepítéskor frissül) bár az lehet a legacy telepítés miatt van.
Letiltottam minden fölösleges eszközt (hang, lan, soros, lpt stb) de így se jó.
Van egy rakás 775-ös lapom, majd próbálom másba. Viszont kell másik kártya mivel uefi only ez miatt bootkor nem lenne kép. Előszedem az Abit IP35 Prót. (4x2gb ddr2 rammal)
Esetleg még pcie 4.0 kompatibilitás hiánya lehetne.
Nem ír ütközést mivel semmilyen címet nem is kap a kártya.Fücsök007
6gb-os kártya is ment benne (Tesla C2075). Viszont nem mindegy hogy a rajta lévő ramok címei hogy vannak felosztva. Alapból nem gond ha több a vram mint a rendes ram. -
Bile Demon
őstag
Borda vagyis a vastag talp rész egyenletesen kb. 55-60fok idle. Nem 79, mint amit a GPU-ra jelez.
Terhelés alatt nem fogdostam.
Eladó szerint nem kell pasztázni, használjam nyugodtan, ha jól van rajta a hűtő.
Csavarok nincsenek szétbarmolva, de lehet, hogy jó szerszámokkal szerelték már.
Oldalról nézve nem látom, hogy a RAM PAD-ok ki lennének nyomódva és azt se, hogy vannak e...
Holnap megnézem, jobban, mi van vele. -
Burzsujent valami 60-as Intellel kezdtem akkoriban aztan jott egy Vertexes OCZ amor kinottem. De ezek mar nem retro cuccok. A megjelenesbe szamold bele, hogy te videken toltad az ipart. De nekem volt olyan, hogy a sok utazgatas miatt itthon meg nem vasarolhato vasam volt. Persze nem honapokrol van szo, hanem ami jott par darab azt mar lezsirozva ment a cimbiknek, a tobbseg meg vart. Kozben nyugatabbra, vagy sokkal keletebbre meg a polcrol lehetett kerni.
Pista0001: Megfelelo polaritassal a 19-et siman ra mernem kulden. 5-10% toleranciat szoktak birni, abban kenyelmesen benne van. De latom mar ki is targyaltatok
-
Pista0001
addikt
Ó, hát így az aljzatokkal érthető. A NUC-omban nincs hdd, 3 usb-je van, 17 watt tdp-s a proci, és így is 65 wattos a tápja. A T500-am a P8600-zal elment szintén 65 wattossal, a T9600-zal már kell neki a 90 wattos, 65-össel asszem 1,6 GHz-en járatja csak a procit. Érdekes, hogy mennyi extrával hajlamos nem számolni az ember. Egy custom gépnél megengedhetjük magunknak, mert elég jól tervezhető, hogy milyen perifériákat fogunk használni, de egy gyártó nem engedheti meg magának.
-
Pista0001
addikt
Ránézek majd, köszi. Tápból gondolom 90 wattos kell inkább... 20 V is mehet akár? Dell/HP tápom nincs kéznél, csak Lenovo. Gondolom, inkább 90 wattossal célszerű, elvégre a kisebb gyári is 85 wattos... a 110 wattosnak mi az értelme? Egy mobilproci 1 2,5-es merevlemezzel nem tűnik nagy fogyasztónak.
-
-
KROK640
nagyúr
Itt valami árulás van. De azt hiszem kezdek rájönni :
Más cuccokkal is jártam úgy, hogy valaki itt írtam, hogy ekkor vagy akkor volt neki, miközben 6-12 hónappal későbbre tettem az adott hardvert. Nincs ezzel gond, sok esetben a megjelenési időt számoljátok, én meg azt, amikor is ténylegesen elkezdett terjedni, és rendelni kezdték az emberek.
Az említett időszakban (2007-2009) bőven számtech boltban dolgoztam, tehát kb képtelenség, hogy ne találkoztam volna SSD-vel. A trükk esetleg az lehet, hogy nem nagyon ajánlottuk őket / emberek nem is kérték, nem volt elterjedt dolog, mert nekem tényleg úgy 2011-től kezdenek rémleni jobban az SSD-k. -
KROK640
nagyúr
2007/2008??? Ez biztos? Ezt nagyon korainak érzem.
Én 2011-ben kezdtem találkozni SSD-kkel, akkor 64GB-os volt a "nagy" de volt 32-es és 16GB-os is. Illetve 2011 nyarától csilliárdokért volt 128GB-os is. Akkoriban a 32/64-est vitték, én is 64-est akartam, végül az élet sajnos úgy hozta h csak 2014-ben lett saját gépembe is SSD egy 128-as.
Ha ezekből indulok ki, akkor 2007/2008-ban 2-4GB-os SSD-k lehettek? Az már akkor is kevés lehetett akár csak a rendszernek is, na meg ki venné 320-500GB-os 7200-as HDD-k mellett? (kb ugyananyniért) -
KROK640
nagyúr
Az első Win95 és a gyors procik (133MHZ-el használtam max) kimaradt, de később már tényleg nem zavarta a Win98-at és társait, ami kellet is az évente duplázódó MHZ háborúban (miközben az L2 cache alig nőtt, meg a felépítés alig változott) különben lehetett volna évente új Windowst kiadni. Akkoriban az alacsony net elterjedtség miatt a frissítés is kétes megoldás lett volna.
Különben ha megnézed a PII 233MHZtől 533-ig ment, a PIII meg 450-től 1100ig (ha a Tualatint nem veszem hozzá) de amúgy 1400-ig. Ezek akkoriban hatalmas lépések voltak, és a gyors fejlődéssel együtt is, több éves periódusok. Igaz, hogy e közben a Wn98-ból WinME majd Win XP lett, de 2002 tavaszán mikor már az 1300-1400MHZ-es Tualatinok is kezdtek elterjedté válni, a Win 98 még mindig nagyon népszerű volt.
A Win ME rossz híre és a Win XP - sokak által - ismeretlensége miatt még akkor is sok gépet kellett Win 98-al szállítsak. Az meg, az akkor jellemzú 256MB RAM mellett amúgyis egy elképesztően pattogós rendszer tudott lenni.Abban viszont igazad lehet, hogy ebből extrapoláltak téves dolgokat.
Arra emlékszem, ha a Win98-at 640MB RAMmal pár órára idleben magára hagytad, simán bedobta visszatéréskor az "out of memory error" üzenetet, akár úgy is, h semmi nem volt nyitva, csak az asztal, pedig az nemhogy 2001-ben de még 2003-ban is szép mennyiségnek számított. -
-
Pikari
veterán
Ha ennyire komolyan érdekel a téma, hogy csak azért képes voltál összerakni egy ilyen masinériát hogy az állításaimat ellenőrizd, akkor megjutalmazlak a p4-es laptopom nevével, aminek a wifi kártyájával linux alatt a jó hálózati sebességeket mértem: compaq n1000v
Magát a laptopot is neked adnám, ha 2 hónappal ezelőtt nem dobtam volna ki -
-
Czo
addikt
O, lehet, hogy nincs ezzel ertelme kiserletezni, mert nem tudom, hogy mennyire "hiteles" ennek a Qualcomm Atheros QCA9990-es WiFi AP-nak a 802.11b tamogatasa. Pl. OpenWRT-vel azt allitja magarol, hogy 20MHz bandwidthet hasznal, holott a 802.11b-hez 22MHz kellene, es a spec sheet se ir 22MHz-t, csak 20MHz-t. Azt pedig sajnos, nem latom Windows 98 alatt, hogy egyaltalan sikerul-e 11 Mbps-en linkelni (szerintem, nem).
-
Pikari
veterán
Nem hiszem, hogy a titkosítás miatt volt, mert nekem a wifi akkoriban nyílt volt, mert annyira új volt az egész, hogy nem féltem attól, hogy valaki belép rá, na meg az akkori gyenge routerekkel úgyse jutott túl messzire a jel.
Viszont a bluetooth is csak ilyen 30-40 kbyte/secet tudott, épp most szedtem elő egy nagyon régi telót letesztelni, és ennyivel másol. Szóval érezhetően gyorsabb volt a wifi már akkor is, de csak néhányszor volt gyorsabb (3x-6x), és nem nagyságrendekkel, mint ahogy most.
-
Pikari
veterán
az rendben van, hogy azok a wifi eszközök 700-800 kbyte/sec körüli sebességet tudának akár, csak nem win98 alól.
a p4 laptopomban szembesültem ezzel először, amikor linux alól tudta is ezt a sebességet, xp és 9x alól viszont csak fele ekkora sebességre volt képes. nem ástam bele magam, hogy ez miért van így, egyszerűen elfogadtam, hogy kb 350 kbyte/secem van, és kész. eleinte ez nem volt különösebben probléma, mert maga az internet is 1 megabitről indult akkoriban itthon, aztán amikor elértük a 4 megabitet, akkor tűnt fel, hogy nem tudja tartani vele a lépést.
-
Pista0001
addikt
Bocsánat, az én stickemre írtam, az egy tp-link 722-es.
V1, Atheros-os (sajnos, V2-től Realtec, ahhoz van OS X driver is).
CARDBUS-os 54G adapterem van, csak helye nincs a 98-as gépben.
Jó lesz a BT szerintem, ha mégsem, akkor kábelen megosztom neki a laptopról a helyi hálót.
DarthSun: köszi, erre a célra nem kívánok vásárlni még egy "kacatot".
-
Azt nem is figyeltem, mivel itt az EE géppel használom, azt hittem svájci bicska
, persze mondhatjuk azt is, mivel P45/X48/X58- hoz kell.
810/815/820/830/840/850/etc
810 : abban asszem nincs nagy vinyó, a gyári chipset driver ment fel, nem is emlékszem mi a csomag neve.
valami 845 is van : szintén mint az előző.
865 : 250GB HDD, nem kellett semmit mókolni, a gyárival megy ez is.
P45 : nincs W98 támogatás, moddolt Intel chipset driver / Loew SATA AHCI vannak fent. 128 és 256 SSD. A Loew tesztprogram a 256- osra 48 bitet jelez.Lényeg hogy szinte minden variációban kezeli a Win98SE a nagy vinyókat.
-
Sztem is megy, miért ne menne...
Csak általában én azt mondom biztosra, amit le is próbáltam. Ha más tesztje, akkor már úgy linkelem hogy szerinte ez vagy az van, tehát amit megállapított.Gondolom hogy pld a fentlévő P45- ben a 2TB/FAT32 is megy(ki kéne próbálni, de most a főgépemből nem fogok amiatt kivenni egy 2TB- os HDD- t), mert az már simán kezeli NTFS alatt is. Korábbi gépekhez azonban sztem kell mindenképpen a moddolt driver. Ha már BIOS szinten bukik a dolog, akkor csak a kiegészítés oldja meg.
-
Czo
addikt
Szerintem ahhoz kb total radicsendes szobaba kene vonulni, ahol semmi nincs. Igy a mindennapi vilagban, Wifi mellett, hogy utkozesek vannak, kell hibajavitas is, szerintem a fele az, ami elerheto. Az audioatvitel tud "lossy" modba kapcsolni, hogy retransmit nelkul kimaradhatnak packetek, kb azzal tudod a maximalis bandwidthet elerni, de az nem alkalmas fileatvitelre.
-
Tim82
félisten
Valljuk be, nagyítóval kell vadászni azokat a termékeket Alin, ahol nincsen benne a VAT az árban. Vagy nagyon balszerencsésnek és/vagy figyelmetlennek kell lenni rendelésnél (ezt nyilván általánosságban értem, nem rád vagy ilyesmi).
Hozzáteszem, a rendszer 2021 nyári indulásakor rosszabb volt a helyzet, de nálam akkor sem Ali-oldali, hanem királyi postai bakik voltak (de azok durvák, mint nem küldtek semmilyen értesítést, majd visszaküldték a cuccot (tracking meg a belföldre érkezést mutatta utoljára, helyi postán meg nem találták meg nekem a cuccot, csak a visszaküldéshez kaparták elő), meg volt duplán (előzetesen email/sms alapján és utólag helyben IS) kifizettetett vámügynöki költség, meg ilyenek).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Konzol Screenshot
- További aktív témák...
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged