- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Köredzésen járt az Exynos 1680
- iPhone topik
- Szinte játékpénzért megvehető a Honor Play 10C
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
386, 486, P1 kapcsolódik a gigabit routeren kersztül, ha 10/100- as switchre vannak dugva, az pedig továbbcsatizva a gigabit routerre. A régi hálókra is kiosztja a DHCP- t a modern telekomos router. Direktbe dugva a retró gép a gigabit routerre, nem látható a helyi hálón.
-
-
Pikari
veterán
Igen. Én újabban is szoktam a gépekbe ilyeneket pakolászni, mert egy időben volt belőlük egy doboznyi. Amik nekem vannak, azokon BNC is lenni szokott még. Linux alatt problémák adódhatnak abból, hogy a driverek hiányoznak, vagy ha a driver nem tudja kiolvasni a kártya MAC címét.
-
-
-
-
-
Node, a 486-os korszakba nekem feature connectorral volt osszekotve a TV Tuner es a VGA (egy cimbornaka meg a Voodoo-hoz hasonlo kulso passthrough kabele volt, de o csak full screen tudott TV-t nezni). A kanaan akkor jott el, amikor a mar PCI-on DirectX overlayt hasznalo kartya talalkozott egy olyan VGA chipsettel, ami tudott YUV-RGB-t esetlegesen skalazast is. Pl. ATI Rage vagy Trio64V+.
-
A lap persze, mérhet alá/fölé simán, de az odasülő ujjam megmondja a valóságot. Meg az is lehet hogy kis teljesítményű hűtőt tettél rá, feltorlódott a hő, venti nem tudta lefújni. A naptárazott hűtő+ház kevés, hiszen a R3800X is ugyanakkora TDP, de mégsem melegszik túl a modern ház+toronyhűtővel, @4.65 GHz- en sem.
-
Pontosan, a lap szenzora szerint is, meg kézre is. Ellenben a Barton bordája kézre is forró, meg a lap szerint is.
De ezt már igen sokszor tárgyaltuk, hogy a korabeli pici hűtőt rárakták rosszul szellőző házban, amiatt lett a népi hiedelem.
A Prescottot most kánikulában is be merem kapcsolni, a Barton az lehet megpusztulna...A TDP egy dolog, de a Prescott fejlettebb technológiával készült, ebben legtöbbször az Intel vezetett.
-
4800 király volt, votl a családban, ráadásul akkoriban kicsit meg is állt az idő a konzolok miatt, tehát valami elképesztő hosszú időt lehetett átvészelni azzal a kártyával úgy, hogy éveken keresztül minden új játék tökéletesen ment rajta, mert mindenki úgy csinálta a játékait, hogy a koros konzolokon is elfussanak
-
Tényleg. De durva. Mindig azt hittem hogy ezeket sok idő választotta el egymástól, nem tudtam, hogy ilyen sokáig kitartott a Radeonok tech hátránya. Sőt valamiért bennem az volt, hogy az első DX10 kártyák a HD2x00 sorozatból Atitól voltak.
Látszik, hogy akkoriban már nem követtem, mi történik igazából -
-
Biztos, hogy BIOS az? Lattam anno hasonlot, gigantikus meretu flash volt rajta, illetve, Intel lapokra jellemzo volt a multban, hogy eleg hamar EFI volt rajtuk, a kezdeti idokben pedig nem tudtal EFI bootot elocsalni, kotelezoen csak CSM volt hasznalhato (nem volt kapcsolo sem).
-
KROK640
nagyúr
Nekem saját tehermentes ingatlanom van Debrecen mellett. Igaz, hogy ezért sok éven át kellett a külföldi gazdaság szekerét tolni, és persze segítséget is kaptam.
A titok az, hogy külföldön kell összeszednio a saját lakás/ház árát, a pénzt meg itthon kell elkölteni. Rendszeresen járok Bregenzbe dolgozni, ott spórolás van (mondjuk azzal, hogy átjárok németbe és 2/3-ad áron kapok sokkal jobb minőségű ételeket mint itt, már jót tudok spórolni), aztán itthon lehet kicsit kényelmesebben élni a pénzből.#106260 FoxiestFox : pontosan ugyanígy látom.
-
KROK640
nagyúr
Pontosan. A környékünkön az emberek hatalmas nagy része (legalábbisd az ismerőseim) minimálbért vagy minimálbért+5-10 ezer ft-ot keres. Nyilván van feljebb is, de ott általában a nagyon sok munkaóra a hunyó, nem a magas órabér. Meg persze van az a kategória, aki kb anyniért dolgozik amennyért akar : gázszerelő, ügyvéd, tanácsadó stb. Ők járnak igazán jól.
" A sajat ingatlanhoz ragaszkodas kocsit keleteuropai betegseg." - viszont van mögötte logika. 30-40 év albérletben lakás után kifizettél bérletként egy lakást/házat, mégsincs semmid. Egyedül még el is megy, de ha van család akkor sokkal nehezebb.
#106258 FoxiestFox :
"Az ingatlanok ára úgy húzott el a bérektől, hogy csak néztem, ráadásul a kormány is tovább fújja a lufit a különböző támogatásokkal" - pontosan erre írtam, hogy reálisan sokkal nehezebb elérni ma a saját ingatléant mint 30-40 éve (meg ugye a kalákában építés sem elhanyagolandó).
Debrecenben a helyzet még rosszabb, ) fizetéseben az alsó-közép kategória, míg ingatlan árakban verseng Pesttel, ami a legmagasabb bérekkel van. A BMWnek csak a bejelentésére mindenki emelt 20%-ot (kiadó és eladó oldalon), majd azóta minden újabb akksigyár (már hat lesz), újabb pár %-ot dob. Mintha nem minimálbéres droid meló lenne, aminek javarészét majd külföldiek csinálják úgyis. -
KROK640
nagyúr
Szép kis lefedések, de hol marad az XP SP3?
"retrozasban a gyenge gep nem letezo fogalom" - kivéve ha valaki annyira korhűre és "élethűre" építi a gépet, hogy képes Win 98 mellett 32MB RAMmal szarozni, mert anno annyi volt neki
(na jó, ilyen elvetemült még én sem vagyok, ha valamikor csinálok is egy PII alapú Celeront abban minimum 256MB RAM lesz. De ismerek egy arcot, aki P1 + 48MB kombóval nyomja a Win98-as retrot)
-
Nem csúcskártya, csak a praktikusság miatt választottam, valamint olcsó, a teljesítményéhez képest. Nem naptárazós, hobbi X99- ben erős XP teljesítmény.
HD6870 gyorsabb, viszont túlmelegszik terhelésre, ha nem a hőcső hibája, akkor padozás-pasztázás megolfhatja. Megkísérlem majd, mert szép és feelinges, 3ventis példány.
Hobbi gépbe GTX980Ti lenne jó, de még drága, és az is lutri hogy milyen a valós állapota. Az NV560Ti és a R6870 esetén kockáztattam, mivel olcsók, az 560 kifogástalan lett. -
envagyok
veterán
A venti nálam sose kapcsolt még be, pedig működik.
Extrém hosszú terhésnél talán bekapcsolna.
Pedig jó cucc a gtx690, nekem tetszik.
Radeon pro duo (2 radeon fury vízzel) , hd7990, Titan Z , stb azért jöttek ki utána cuccok.
Titan-z régi vágyam még (2×780ti kb), de nagyon nem akar lemenni az ára. -
GTX560Ti, 2011- es, naptárazásban belefér a Win7 korszakba. Fogyasztása sincs elszállva. Intel mellet nagyon jól megy, ezt hagytam az X99- ben. Van egy GTX580 is, de azt nem mertem a két videokártyás gépbe pakolni, mert ténylegesen bezabál 300W- ot, a 700- as tápot nagyobbra kellett volna cserélnem.
Alaplap Kínából, Huananzhi, tuning is van a biosban, szorzóállítás is, de a procim lockos, de azért 34x- esre állítható. Bár X99, de sztem az X79 kiadás is hasonló lehet. -
Melóhelyi beszélgetéskor említettem hogy mindenféle gondom van az XP MS kiadásaival. Mondták hogy nemcsoda, hiszen az xar. Próbáljam ki a Blade-FreeDom verziókat. Az első telepítés jól zárult, le is másoltam a DVD- ket. A FreeDom/SP3 lett idővel a kedvencem, start után csak egyszer kell a géphez menni, a partícionáló képernyőnél, a többi automatikus. S775- ig jó, X99- hez már az Integral verzióval kell telepítőt generálni, az újabb AHCI vezérlők miatt.
-
Pista0001
addikt
Most a héten belekóstoltam a HEDT-be, bár akkor talán még nem hívták így. Egy ideje szerettem volna 1366-os gépet, bár nem ilyen formában, de szegről-végről ez is teljesült. Az alu Mac pro mindig is tetszett, barátnőmnek is akartam kedvezni, hogy legyen a háznál Aperture képes gép, úgyhogy vettem egy mid 2010-es 1 processzoros gépet. Yosemite-ot tettem rá, az a minimum az Aperture 3.6-hoz, valószínűleg még az El Capitainnel megy kompromisszum mentesen, a későbbiekkel állítólag problémás. Minden másra alkalmatlan a gép. Az App store-hoz talán High Sierra kell minimum, azalatt csak böngészni lehet, nem megy az identifikáció. Ahogy szóba került korábban, a szoftveres avultatás kinyírta, ugye ebben az Apple is elég erős. A másik, a fogyasztás. El vagyok szokva az ilyen értékektől. Üresjáratban kb 130 W, komoly terheléssel a jó ég tudja. Aperture-ben pár csúszkát húzogatva villantak 230-as értékek is. Sajnos a google nem dobott még valóban elérhető, ezzel a rendszerrel kompatibilis tesztprogramot, amivel le tudnam jobban terhelni, majd még körülnézek az archive.orgon. Csak viszonyításképp az 1156-os, tehát architektúrát tekintve azonos gépem bekapcsolt turboval 130-140 W-ot fogyaszt maximum, turbo nélkül 100 W alatt marad. L-es Xeon (45W TDP) és tápcsati nélküli vga (R7 250, asszem 65 W TDP, de rámegyek egy 1030-ra, az csak 35 W, és nagyobb a grafikus teljesítménye) van benne mondjuk.
Rendeltem Westmere EP Xeonokat a Mac proba, 6/12-eseket, 95 és 60 W-os változatban, szerintem a kisebb is elég lesz bőven a célnak. Sőt, még lehet, hogy GT120-at is vadászok bele az 5770 helyére, jó lenne terhelten 150 W alatt tartani.
-
-
Szerintem inkább az a betegség, hogy a nyugati társadalom az anti-ownership modellek felé mozdul kb mindenben, lakhatás, közlekedés, tech. Brutális kiszolgáltatottságot fog okozni a dolog a piacnak, a cégeknek, az államnak. Mind külön-külön is bizonyította ezerszer, hogy nem jó gazda.
Magyarországon ráerősít a magántulajdon áhítására a tény, hogy az állam az utóbbi szerencsétlen történelmi időkben többször is elvett mindent, lesöpörte a padlást.
Most pedig, hogy hullik vissza az ország a feudalizmusba, külön érthető hogy valamivel rendelkezni akarnak az emberek, ha mással nem, a házukkal / lakásukkal, hogyha minden kötél szakad, legalább a gyerekeikre tudják hagyni. -
jokeph
nagyúr
X79-es lap - fogós kérdés, főleg hogy mit lehet még beszerezni.
Asus, Gigabyte, Asrock, MSI bármelyik - ha nem hardcore OC a cél.
Kínai-ból Masterdeejay-nak lehet ötlete melyik jó valamire (OC-ra egyik se az igazi).
3960X helyett ha nincs, beszerezhetőbb a Xeon E5-1650v2 - ez is 6c/12t, magasabb base clk és picivel jobb IPC.
Meg ez mellé mehet bármilyen RAM.(occsó' REG ECC pl).
+1 a GTX 680-ra.7870-em van, pár teszt X79-es systemmel (i7-3820, többféle variációban):
A VGA nem volt piszkálva, minden esetben alap.3820 alap+HT ON:
3820 OC4,3 GHZ+HT ON:
3820 OC4,3 GHZ+HT OFF:
3820 alap+HT OFF:
-
Vladi
nagyúr
Nem. az átlag az 400 nettó, ahogy fentebb is írták. Tehát az átlag jóval a medián felett van. ennek az oka a csepp alakúra torzult társadalomszerkezet. TEhát kevés felsőosztály, ugyan úgy kevés közép és nagyon széles alsó osztály.
persze, mindig lesz átlag alatti, nyilván ezt jelenti az átlag .Csak az nagyon nem mindegy, hogy többi vonalat hová tudod behúzni. Saját ingatlanra esélye sincs 10%-nak, vagy 30-nak, esetleg 55-nek...
-
envagyok
veterán
-
Vladi
nagyúr
medián... tehát a csapat fele alatta van.
S akkor mindössze 10 év nadrászíjhúzás, mondjuk 24-34-ig, utána gyerek vállalás és már csak 20 év nadrágszíjhúzás... tehát 34-54-ig. Aztán van még 10 éved mielőtt eltemetnek. Szép kis életkilátások.
Így már megértem, aki feladja az egészet és inkább él vagy 10-15 évet aztán max 1 gyereket összekínlódik.
-
Fücsök007
őstag
Ez így rendben is van, viszont a P3 konfigra nyugodtan rakhatsz win2000-et is dual boot mellett, nálam Celó 300A + win95 és P4 van win98/XP dual boot van retróhoz. P4-es NW konfigoknak előnye, hogy win2000 mellett USB2-vel menni fog akár XP akár win2000 SD kártyáról USB-SD kártya átalakítóval ami a legkisebb késleltetést adja.
Win98SE nem mindig megy, inkább CF-kártyával működik. Nyilván Sata SSD is jó XP-hez, de 1TB-hoz inkább SP3 kell, úgy meg már egyszerűbb 3770K-s rendszerre rakni ahol még gyári XP támogatás van USB3.0 mellett, és mehet mellé Vista 64-bit dual boot is.
-
Fücsök007
őstag
Szerintem praktikusabb több esetben a win2000prof. mint az XP ha gyengébb géped van, kevésbé terheli a procit és az SP4 se kér annyi ramot mint az SP1-es XP! Továbbá van több 2000-2001-es játék ami XP alatt nem megy vagy bugos de még 2000 alatt működik, továbbá win2000-et még úgyanúgy telepítheted FAT32 is akár mint win98-at, sőt mellé win alól tudsz merevlemezt 2TB-ig FAT32/NTFS-ben formázni! Win7 helyett Vista 64-bit SP2 jobb kompatibilitásban, a plafon pedig GTX 1080-as kártya DX11 mellett ami bőven elég 16GB ram mellett, de 980TI mellett sem piskóta.
-
S462 TBird 1400, a telepítő rebootot kér, reboot - bejött a desktop, de már az egér sem mozgott. Nem nagyon foglalkoztatott, próba volt, mondom ez brutál fail, de nem gond, ott volt a gépen a jól bevált Win98.
Később váltottam tisztességes telepítőre, Blade/SP2- re, de azt már S939 A64 X2 rendszerrel, majd megjelent a FreeDom/SP3, a tökéletes, a mai madness gépekhez pedig az Integral edition, rugalmas szerkesztővel. Az XP éppen az az oprendszer, ahol az MS alaptelepítők simán kukázhatóak. A sok profi modder sokkal jobb telepítőket írt.
-
Hopp, kifelejtettem.
Winxp sp1 : az még használhatatlan verzió, hogyan tudtad felinstallálni?, nálam csontra fagyott. SP2/3 már ok, de azokból is csak a moddolt verziók, a gyári alap semmit nem ér, felmegy ugyan, de annyira natúr, hogy még 1 hétig kell finomítgatni, bár akkor sem lesz kifogástalan. A moddolt verziók kulcsrakészek, csak a kifejezetten user-specifikus cuccokkal kell kiegészíteni. -
Fücsök007
őstag
Ma már nem úgy esik mivel nem netezel vele, ergó csak játékhoz kell ram, továbbá nincs multitasking sem.
Késői Athlon XP-hez jobb azért 1Gb ram két modullal, ahogy NW P4 mellé szintén, 2GB már gyakorlatilag hasztalan a gyenge proci miatt mindkét esetben.
S939 már elég 2GB-hoz, Core 2 Duo 4GB/Quad pedig DDR3 2X4GB-hoz. A későbbi rendszerekhez amik ma már nem elegek AAA címekhez pedig 16GB ajánlott, új rendszerekhez pedig 32GB kell. -
KROK640
nagyúr
"2003ban, ez az xps korszak vege" - XP-s korszak vége?
talán csak a sima XP, de volt SP 1-2-3 is.
A Windows Vista 2007 elején jelent meg, a Windows 7 meg 2009 októberében. (bár open betat, már 2009 nyarán kipórbáltam)2003-ban lett az egyik 128-as modulom kicserélésével 256MB-ból 640MB-om. Az eléggé sokáig elég volt, 2006-ban álltam át 1GB-ra, aztán jött az 1,5GB, és 2009-ben a 2GB, az Athlon XP mellé.
-
Akkor még az UT2003, de már ahhoz is édeskevés volt az 512M RAM(még Win98 alatt is...teszteltem). És nyilván sokaknak még 2004- ben is megvolt a S462 konfigjuk, csak jóval később engedhették meg pld az átlagjövedelműek a cserét, mondjuk Core2- re. A vállalkozói, mérnöki, avagy újgazdag szint tudott naptárira frissíteni, de ők a kissebség voltak, akkoriban is.
A mai lehetőségekkel végre ki lehet maxolni a korszakot modern gépen. Ezért is szoktam mondani hogy a naptárazást elfogadom, de a mai retró lehetőségekhez kimondottan felejthető, csak önxopatás...sztem. -
Yutani
nagyúr
Nekem anno szempont volt, hogy a FastTracker2-ben 44kHz-en sztereó hangot tudjak kicsiholni a kártyából, és ezt az SB16 kitűnően teljesítette ('94-95-ről beszélünk). Viszont most majd kipróbálom, hogy az SBPro2 mit tud ilyen szempontból, de ha jól olvasom, sztereóban a digi playback csak 22kHz-et tud.
-
envagyok
veterán
Szerintem már írtam, de úgy néz ki, van eredmény hanging note stb problémákra szoftveres és szoftveres+hardveres.
A bugmentes 4.05 sb16 zajos, stb, a ct2230 pl egy elég jó hangú kártya.
Most 2 hete jött ki a feltört majd javított dsp verzió, amit már 4.17-esnek írnak, de valójában 4.13 és a 4.16 összerakása pàr patch-el :
[link]
A diskurzus róla
Meg kell írni egy chipet, majd kicserélni a DSP-t.
Kicsit macerásnak tűnik, de teszek egy próbát, mert több társkártyám van. -
-
Most mondanám hogy nekem sem, de ki tudja, talán egy nap. Gyönyörű MCA gépek vannak ájbíemnek, nyálcsorgatós részemről a tech. De semmi kapcsolatom nem volt vele előzőleg, lesz egy steep learning curve ha egyszer belevágok.
Addig pedig nézem Epictronics-t ahogy javítja őket vagy épp replika hangkártyát épít. -
-
envagyok
veterán
Biost frissíteni DOS alatt ezen akkor még nem lehet, csak íróval, igaz?
Majd beszélek ismerőssel, aztán megiratom lehet.
De annyira nem is fontos, mert alapból mpu-401->mt-32-vrl használom, csak osztálytalira nem akartam elvinni az egész kupacot (gép+mt-32+sc-55) hogy 1-2 órát játszanak vele.
Szerintem még az se lenne gond, ha összvissz egy sima soundblaster lenne csak benne, észre se vennék. -
cbmfan
senior tag
egy 32 Gigás pendrive van nekem erre a célra vagy tíz éve, csak rádugom és már tudom is telepíteni ami kell. de mikor véletlenül egyik partíció helyett azt formattáltam nem voltam túl boldog... 10+ óra kellett mire sikerült visszaállítanom a tartalmát.
95-tel és 98-cal nem küzdök, ahelyett jó a ME
-
Pikari
veterán
a via socket370hez elég ratyi volt, de nem az északi híd, hanem a sok tipikusan hozzá integrált gagyi periféria (pl cpu időt elzabáló cmedia hanchipek) miatt. aztán az athlon időben valóban jók voltak.
a sis jó volt 486 időben, és utána egészen az első athlon XP-kig kb jó alternatíva volt.
-
KROK640
nagyúr
"2007ben mar p35ot vettunk quaddal" - legfeljebb ti.
2007-ben azért elég kevés C2Q-t adtunk el, írom ezt úgy, hogy Debreceni számtech boltban dolgoztunk. Eleinte jobbadára az E6300/E6400-as C2D ment, utána meg az 5000/7000-es széria. C2Q-k ahogy emlékszem már 2009-ben terjedtek el jobban. -
Pikari
veterán
Gondolom azt, hogy nem tud 1333-mas rendszerbuszt.
Aminek persze semmi értelme nem volt, a ddr2-800 és hozzá a 800 mhz-es rendszerbusz tökéletesen megfelelt volna, de valamiért úgy gondolták, hogy ez nem lesz elég, és amikor a core2 termékvonalat frissíteni kezdték, akkor elkezdték behozni az egyes modelleket 1333 busszal.
-
Fücsök007
őstag
Ez az ár dolog azért sem könnyű, mert megoldható volt, hogy 1 év múlva eladtad a 486DX4/5X86-133 procit és raktál bele Pentium overdrive 83MHz vagy Cyrix 5X86 procit, és mondjuk rakhattál S3 virge GX2 mellé voodoo 1 kártyát ami DOS alatt jó kombó volt. Ahogy írtad is, akkoriban ha nem fejlesztettél valamit évente a legújabb játékok már szagattak.
-
Jó nagy játékgyűjteményt pakoltam rá, főleg pici, egyszerűek, van egy-két nagyobb is, de a kicsiket jobban kedvelem 3.11 alatt. A korabeli Office csomag is jól fut alatta, anno az is fokozta az elterjedését, aztán emiatt a Win95 megjelenésére is nagyon vártak, kész őrület volt a tolongás.
-
Fücsök007
őstag
Esetleg használtam amikre fontos volt.
Nem is állítottam, hogy mindenre elég gyors, de AMD 5X86-133 vagy DX4-100 igenis elég volt 16MB EDO rammal win95-re, viszont win2000-hez már kevés volt. A késői PI rendszerek azért érdekesek mert volt hozzá SS7 lap is később amivel jobb példányok 300MHz fölé is tudtak menni AGP 1.0 mellett, ez utóbbi sok terhet levett a prociról is! Celó 300A nagy kedvenc, 450MHz-en már hasít rendesen, bőven elég win2000-hez is 256MB rammal, gyakorlatilag a Katmai PIII 500MHz szintjét hozza ahol az SSE még nem kell. Kompromisszummal kb. 99 elejéig volt jó játékra a tuningolt PI, viszont vegyes felhasználásra szoktam érteni az elavulást, tehát alap dolgokhoz tovább volt használható.
-
Fücsök007
őstag
Ott nem, de a gyakorlatban 97-re már sokszor kellett windows is, és akkor már volt előnye az MMX-nek is, sőt több program ami mindkét OS-re volt egyszerre win 95 alatt gyorsabb volt! Nyilván voltak csak DOS 6.22-es gépek, de 75/90MHz-es P1 nem sokkal húzta tovább akármelyik OS-t nézem, később is voodoo 1 mellé kellett 200/233MHz Pentium I SD rammal.
envagyok: marginális volt rá az igény, mert jobb volt a 7950GT tuningolva mint a 8600GTS, mikor meg már jöttek 65nm-es a 8800GT kártyák, addigra nem érdekelte Nvidia-t ez a kis szegmens és átadta AMD-nek végleg. -
Ez a leírás korrekt, max annyival egészíteném ki, hogy 95 őszén-telén a 486-ok helyére kezdtek becsúszni a lassabb Pentiumok, majd a konkurencia. Annyira gyors volt a váltás, hogy ami 95 nyarán drágának számított, az Karácsonyra hatalmasat zuhant.
DathSun: A PXE boot nem egy nagy csoda, ha érdekel mesélek róla. Pont a héten építem újra a saját deploy infránkat.Fücsök007: Akkor ennyi volt az életciklusa szinte mindennek. Mire az ember hozzájutott már olvashatott arról, hogy mi váltja. Az MMX érdekes módon nem jelentett hátrányt, sokkal hamarabb kifutott a szuflából a proci. A 386 leváltása és a 300A Celeron közötti pár évben legalább tucat proci fordult meg a gépemben és alaplapot is cseréltem párszor. Win 98-cal és linux piszkálgatással ez külön élmény volt...
Pikari: "Ma már persze nem nagyon van ilyen, elég ritka, hogy egységesen egy féle rendszer legyen minden gépen." Ezt ne mondd el egy Devops meetingen. Pont ez lenne az egyik alapköve. Az alap mindig ugyanaz, az extrákat meg felrakja a config manager.
-
-
Fücsök007
őstag
Az árazást nem tudom, viszont a korai PI procik sem bírták sokkal tovább, mert még nem volt bennük MMX, tehát a procit cserélni kellett benne 97 vége körül. Saccra 95 tavasza körül a késői 486 olcsóbb volt, és kb. 2 évig Dos alatt/Win95 alatt 16MB ram mellett még elment, aztán volt értelme késői PI-re vagy korai PII procira cserélni ahogy a kizárólag DOS-os programok megszűntek.
-
Pikari
veterán
Nem mindenhol volt opció újraépíteni a gépet egy új platform kedvéért. Manapság is sokan inkább csak kicserélik a processzort a foglalathoz elérhető csúcsprocesszorra akkor is, ha úgymond nem éri meg.
A Radeon 3850 AGP és hasonló szörnyűségek is ilyen megfontolásból születtek.
-
-
Az árakat is érdemes mellé rakni. A P60-66 abszolút nem érte meg az árát. A P75-P90 akkor lett OK amikor már jöttek a 133-166-os változatok (95 ősz-tél). Ez volt az a pont ahol már érdemes volt otthonra gondolkozni Pentiumon, de még ekkor is horror áruk volt. Aztán pár hónap alatt hatalmasat esett az áruk a Círik, majd AMD alternatíva miatt.
Fücsök007: Az 5x86 CPU-ban még gyorsabb is volt a P75-nél, de FPU-ban elmaradt. Viszont amikor ezek kijöttek, akkor már volt "olcsó" Pentium kategóriás proci/lap, tehát már csak korabeli Celeronnak voltak jók. Ahogy a 6x86 PR minősítése is kb. így jött ki. 160MHz-en a 3/4-ük fesz emelés nélkül ment gond nélkül.
-
Olyan gyorsan pörögnek itt a hozzászólások, hogy két hónap az már a retro retroja.Ez alapján is, szerintem csak megszépült emlékek, hogy a gyors 486-ok felértek volna egy P1-el.
Az 5x86-ok az egyetlenek amik a P60/66-ot megszorongatták vagy 1-1 szoftverben kicsit gyorsabbak tudtak lenni.szerk: itt persze visszakanyarodhatunk ismét oda, hogy a megjelenésekor, 1993-ban még semmi nem volt ami kihasználta volna. A türelmetlenek akkor is szívtak, mint most. Wolf3D persze nem volt gyorsabb rajta semmivel
Nekem is mint sokaknak, 5x86 160Mhz-re volt kimaxolva a 486-osom.
Ahhoz képest is, ég és föld volt a Socket5-re váltás, az elején 100 Mhz-re "visszalépve" -
Van pár saját mérésem P60 vs 486 témában, mert éppen ezekből szemezgetek. A VGA kártyák különbözőek, de szerintem 320x200-ra bármelyik megteszi. Nekem az jön le az eredményekből, hogy ebben a felbontásban kb. tökmindegy ha már modernebb PCI-os.
A lenti teszt mind sima VGA vagy character teszt.A mezőny:
- Pentium 66 Mhz/256kb cache/32 MB RAM/PCI-Riva128 4MB
- IntelDX4 100 Mhz/128kb cache/8 MB RAM/PCI-CL-GD5440 1MB
- AMD 5x86 133 Mhz/128kb cache/8MB RAM/PCI-Chips-65550 1MB3Dbench:
Pentium-66: 76,9 fps
IntelDX4-100: 62,5 fps
AMD5x86-133: 71,4 fpsLandmark:
Pentium-66: 25.870 chr/ms
IntelDX4-100: 9.360 chr/ms
AMD5x86-133: 7.072 chr/msDoom timedemo1/3:
Pentium-66: 42/44 fps
IntelDX4-100: 38/39 fps
AMD5x86-133: 44/45 fpsQuake timedemo1/3:
Pentium-66: 18/17 fps
IntelDX4-100: 10/9 fps
AMD5x86-133: 12/11 fpsTrekmo demo(Assembly '94):
Pentium-66: 49 fps
IntelDX4-100: 58 fps
AMD5x86-133: 63 fps -
Fücsök007
őstag
Sajnos figyelembe kell venni, mert lehetőség volt a tuningra ingyen, még ha többnyire 40MHz is volt a plafon akkoriban. Később a PII korszakban is nagyon nem mindegy, hogy 66 vagy 100MHz-en ment az FSB, itt is ugyanez van. AMD-s 5X86 133MHz hozta a PI 75Mhz-es szintet azért tuning nélkül, egyes tuningos példányok 198MHz-et is mennek plusz fesszel megfelelő lapban. itt megnézhető.
Egyébként a legjobb 486-osok az UMC green procik voltak, 40MHz-en hozta intel DX2 66MHz teljesítményét lebegőpontos számításokban, és sajnos csak mérnöki példány volt X2-es változatban. (U486DX2)
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Remaster kiadást kapott a Heretic és a Hexen
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Sorozatok
- A SAMA jóvoltából konkurenciája jött a Thermalright léghűtéseinek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Wise (ex-TransferWise)
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- További aktív témák...
- Intel Core i7-10700 8-Core 2.9GHz LGA1200 (16M Cache, up to 4.80 GHz) Processzor!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- Intel Core i5-8600K 6-Core 3.6GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.30 GHz) Processzor!
- Intel I5-10500T / Beszámítás OK!
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Tomb Raider I-II-III Remastered Deluxe Edition / Bontatlan/ Számla /
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest