- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #110474 üzenetére
A régi megnevezés megtévesztő, de az 1333MHz már QPB, tehát ez csak a maximumot mutatja, már csak azért is, mert laptól függően DDR1 és DDR3 között rakható memória Core 2 procik mellé. 650Mhz-es FSB-nél a QPB 2600Mhz, tehát a memória 1300Mhz (1:1 osztás) és 2600Mhz (1:2 osztás) állítható Inteles északi hídnál, Nforce 780i és 790i kivétel, ott viszont létezik "FSB hole". (Aki nem ismeri az alap FSB és maximum tuninggal elért FSB között viszonylag tág tartományban nem fog indulni a rendszer, szerintem ez benne maradt bug az északi hídban amit anno nem vettek észre.)
Egyébként aranyszabály, hogy Core 2 procik 1:1-et vagy 1:2 osztást szeretik, a köztes beállításoknál lassabbak, magas QPB-nél pedig a DDR2 ramok nem bírják az 1:2 osztást normális késleltetés mellett (1600Mhz+). -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #110414 üzenetére
Persze, azonos órajelen a Tbred elmarad a Bartonnal szemben, pont a cache miatt. Viszont kisebb cache, és a korábbi gyártás elérhető órajelben magasabb értéket tesz lehetővé. Míg Bartonnál 2750MHZ-en ment a leggyorsabb amivel találkoztam élőben addig Tbred B-nél 3GHZ-et is bőven meghaladta, sőt ...
És azért mondjuk teszem azt egy 3-400MHZ órajel előnnyel indítunk egy Tbred B-t egy Barton ellenében, az már korántsem egyértelmű eredmény lenne (bár szerintem lenne amiben a Barton lenne jobb továbbra is)ha azonos órajelen vesszük, akkor a Tbred B is agyonveri a Prescottot, a Northwoodot szintén (ezt anno kis is próbáltam Athlon XP 2669MHZ VS P4 Northwood A 2670MHZ). Viszont a Prescott sokkal magasabb órajelre képes.
-
Elrood
őstag
válasz
DarthSun #110347 üzenetére
Én a kései S462 retrózást a tápegységek miatt fejeztem be.
Olyan lapom volt (ASUS A7N8X), amin csak hagyományos ATX csati volt, tehát 5V-ról ment a CPU. Ha egy modern táppal meghajtottam a Barton 2500+ és 9800 Pro configomat, a táp túlfesz védelme lekapcsolta. Többel is próbáltam. A proci fesz emelés nélkül vitte a 3200+-t, de ettől még gyakrabban csapott le a táp.
Ezért keresgélek mostanában AGP-s P4-es lapot, hogy azt a pár AGP-s kártyát, amit kaptam, ki tudjam próbálni.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #110359 üzenetére
Ez alapjan olyan 97w lehet a tuningolt tdp a bartonnal, es 121w a p4nel, ha ez az alap feszultseg. Ha nem alap, akkor magasabb.
Amugy ezen a peldan ugy erzem, hogy ez egy jol kifogott p4 es egy nem tul jo barton. Szvsz az 1700+ tbredek is alacsonyabb feszultseggel mentek ilyen orajelen.
Mire alapozod, hogy sokkal jobban melegszik, infraval merted ugyanazt a hutot?
-
arn
félisten
válasz
Pontosan kiszamolhatod a tdpt, milyen procit hasonlitasz mivel milyen feszultsegen es orajelen?
Nalam anno egy lap egett le a vizhutott gepben, az a tuningolt prescott alatt (talan 2004 elejen lehetett, elotte athlon xpket tuningoltam). Hogy kesobb milyen steppingek jottek, nem tudom, mert addigra a64et hasznaltam majd core2ot.
Ebbol az idoszakbol a korabeli hutesekhez merten ket kazan proci maradt meg az emlekezetemben, a thunderbird es a prescott. De teljesen altalanos volt, hogy a 2001-2002 koruli idoszakban a hutesek nem voltak kepesek lekovetni a processzorok hotermeleset. Ugy 2003-2004re normalizalodott a helyzet. Mindket proci ebbe az idoszakba esik.
-
Fücsök007
őstag
válasz
a mezei D0 3GHz Presi lazán megy léghűtéssel 4150MHz- et is...tehát nincs verseny.
Ez abszolút így van, az viszont nem igaz, hogy nem volt alapja a kazán megnevezésnek. Eleinte nagyon sok Prescott rosszabb volt mert a 90nm-es gyártástechnológia elég nehezen indult be, nagy volt a szivárgó áram, emiatt hiába volt 4GHz körüli frekin mindig kisebb feszen a Prescott, a "hibás" példányok fűtöttek és zabálták az áramot. (Pont mint a mostani túlhúzott Raptor Lake procik, csak most szándékosan kimaxolták amit az architektúra enged elengedett TDP mellett.) Nem tudja senki pontosan hány %-ot érintett, de régi kommentekben is visszaolvasható, hogy C0 steppinget nem véletlenül nem ajánlottak anno, D0 vagy E0 volt javasolt. Ha nem hibás a proci, akkor igaz amit írsz, és olyankor hűthető 4GHz-en nem batár hűtővel is, viszont a TDP-ben a nagy ugrás 2002-ben volt, amikor a 32-33W-os Tua PIII-ról 89-90W-os NW P4-ek jöttek ki, és senki nem kazánozta a NW procikat, mert 130nm-nél nem volt szivárgó áram probléma. -
válasz
DarthSun #110338 üzenetére
Julcsi és Etusnéni már megint ráunt a kütyükre.
Étkezéshez, BP:
Ebéd, max 3 Euro / 1200 Ft
Házi, szarvaspörkölt tarhonyával, lilakáposztával -
válasz
DarthSun #110338 üzenetére
Vicces helyzet, 6 éve dolgozom egy cégnél és a lépcső alatt volt 3 komplett gép dobozban de nem volt látható mivel elé volt pakolva egy rakás random összevágott gipszkarton. Gyakorlatilag szinte be volt falazva és most hogy a gipszkartonokat hodtam odébb úgy találtam meg. Volt még több scanner, mátrixnyomtató, rakás cd stb.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #110316 üzenetére
Fenet… max ki lehet ragadni ezt az - viszont tenyleg jobb minosegu a kaja, es bio is hasonlo arban van. Lassan mar muveszet 15 eur alatt megebedlni a munkahelyem kornyeken, par eve meg 10 eur alatt is osszejott. Az itteni havikoltsegbol nagyon jol lehetne elni otthon.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #110314 üzenetére
Miért, Cipruson meg 60 €ur volt az 1Mbit, igaz 2015-ben.
Itthon (akkori árfolyamon) 10 eurért volt 30Mbitem.
#110315 arn : két héten belül megleshetem ismét személyesen is. De amúgy 300Mbit azért még mai szemmel is rendben van szerintem, hacsak nem SSD-re tölt az ember, akkor már úgyis a HDD kezd a szűk keresztmetszet lenni egy olyan netnél.
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #110316 üzenetére
Sziasztok!
Ismét egy 386-os tápegység takarítás és ellenőrzés: [kép] [kép]
Kondenzátorok jók még, a primer puffer 150uF / 400 V,
mértem, hogy most 135 uF (-10%) és 0.34 ohm az ESR.
Egész jól bírja az éveket ez is.Ez egy AUVA 386SX.
Sajnos az alaplapot kinyírta a gyilkos Varta akku, így került hozzám, én vettem ki.
Szinte menthetetlen, félrerakva majd a nyugdíjas időkre.[kép] [kép] [kép]
Megjegyzem itt az alaplap ajándék volt, csak a házért fizettem,
de ebben is van élet, POST kártyával néztem, hogy van rá esély, hogy majd menni fog.
Majd egy kis 386DX lap lesz benne, az is szintén javított, szóval illik hozzá. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #110297 üzenetére
Sokáig én is betárcsázóssal/ISDNel voltam, de nagyon benne voltam a netek világában. Annak ellenére, hogy nálam "sokáig"* nem volt ADSL meg UPC, azért folyamatosan követtem ezekkel kapcsolatos történéseket. Meg a városi haveroknak volt ilyen netjük. UPC meg 2006-2007 körül jött ide, a forgalomkorlátja és az ára miatt nem volt opció, amúgyis szerettem az ADSL-t akkoriban és elégedett voltam vele.
Aztán 2012-ben lett UPC-m, mikor 30MBitet adtak hai 3200ft-ért, az ADSL-en meg az akkor már 16-ról 4-re visszabutított netért, telefonszámlával együtt 10+ ezer ftot. Aztán onnan átkerültem a Vodához, de nem vagyok velük elégedett, nagyon komolyan gondolkodok, hogyha hazajöttem Ausztriából, akkor jöhet a T optika. Ez a net amim jelenleg van, úgysem lesz gyorsabb 500/22Mbitnél, mivel kb ennyi a technológiai határa. Cserébe jó instabil.* Sokáig... akkor úgy éreztem, de jobban visszagondolva már egy 2008-as cikk alapján igaz volt akkor, hogy az országban bekötött ADSL-ek ELSŐ 25%-ban ott voltam, a faluban meg konkrétan a második ember voltam akinek ADSL-e lett.
-
válasz
DarthSun #110275 üzenetére
Hwbot rekordokról beszélek. Ott az a lényeg hogy 3dmark esetén DX teszt hogy fut adott hardveren Windowssal és nem az hogy vulkannal hogy fut adott hardveren. Linuxon emulálva is gyorsabb vulkannal, az sem elfogadható rekordnak.
Nem lehetne összehasonlítani a régi eredményekkel.
Ott bukik meg a dolog hogy más hardverhez képest jobb pontot ad. -
válasz
DarthSun #110271 üzenetére
Dxvk-val az a baj ahogy belenyúl a driver és kártya közötti dolgokba, és ugye ha azt szabad akkor mindent szabad, annak meg nincs értelme.
Czo
Legegyszerűbb a csalásvédelemnek fileokat néznie meg scannelnie a ramot, ez a legősibb módszer ami egyúttal a legtöbb hamis pozitívat is adja. A legrosszabb megoldás és pont ez a rész ami a fejlesztőket nem érdekli. Csak akkor foglalkoznak a csalókkal és a védelemmel ha csökken a bevétel vagy nagyobb mértékben rosszabb értékelést kap a játék. Emlékszem még COD-os időben a fejlesztők kezdetek óta leszarták a játék cvar-jaival mahinálókat. Meg ugye most is leszarják lásd CS is rengeteg legális (értsd elfogadott) csalát tartalmaz ami már a játék elemévé vált. -
MrSalieri
csendes tag
válasz
DarthSun #110253 üzenetére
Nyilván nem én találtam ki, neten láttam valahol ezt a lehetőséget. Ilyen szempontból csodálatos világot élünk, hogy mindennek utána lehet járni, meg szembejön magától az infó. Régebben csak az újságok, meg a könyvtár volt, annak is megvolt a varázsa. Meg még amit kitaláltak a kockacimborák, és megosztottuk egymással. Ma meg egy élet is kevés lenne, hogy mindennek utána nézzen az ember, de jól van ez így! :-)
Te egyébként nagy információforrás vagy számomra, az XP telepítő, és a PCemu, meg még sok témában. Szóval köszönöm! :-)
-
.-..-.
tag
válasz
DarthSun #110217 üzenetére
Nálam a 286-386 korszak teljesen kimaradt. A legelső PC-m egy Cyrix PR166 cpu-s gép volt. Ezután visszalépésként 486DX4-em lett, mert anno betörtek hozzánk és elvitték a gépemet.
A PC korszakom előtt elég sokáig Amiga 500/500+ gépem volt, amit az évek alatt bővítgettem.
A végére lett egy "házi barkács" HDD/4MB FastRAM kártyám, szintén házibarkács +1MB ChipRAM bővítőm bele.
Aztán Németországból szereztem egy 286-os emulátorkártyát is bele.
Persze ekkor már 386DX volt a "menő", de én örültem ennek is akkor.
Arra tökéletes volt, hogy Amiga-n írjam meg a szakdolgozatomat PC-s Clipper nyelven dBase adatbázissalSzóval a korai játékoknál nekem jobb volt és ott volt az Amiga. Mire PC-t kezdtem igazából használni, addigra pedig már programoztam, ezért a util stuffok többet pörögtek a kezem alatt, mint a játékok.
Hát ezért nem tudtam és érdeklődtem, hogy mit lehet egy 286-ossal csinálni, mert anno csak Clipper-t használtam emulálva ilyen cpu-n, játszani pedig Amiga-t használtam
-
-
.-..-.
tag
válasz
DarthSun #110201 üzenetére
Ez tetszős kis CD, köszi a linket.
öööö ... de nekem a gépen Win3.1 Vagyis, pontosabban a hálózatos verzió és 3.10-nek hívja magát. [link]
A Wfw 3.11-hez már 386-os gép kell, szóval ezért ez a verzió.
Install közben felrakott egy NE2000 kompatibilis driver-t, de nem látok TCP/IP részt benne csak NetBEUI-t.Az igazi probléma az, hogy amikor hozzá akarom adni az Rtl8019 kártyát, a saját driverben a wfw311 könyvtárat kiválasztva nem jelenik meg semmi. Van benne pár fájl, többek között egy "inf", de nem tudom használni.
Azt hiszem elakadtam.
Segítség kellene.
Tehát amikor feltelepítem a WfW3.10-et (a 3.1 Wfw verziója 286-hoz) és hagyom, hogy felrakja az NE2000 kompatibilis cuccot, azután mit kellene csinálnom? -
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #110138 üzenetére
"jött hirtelen egy pillanatnyi pénzzavar, kb 10 éven át
" - Ez ismerős. 2006 késő őszén jött egy "pillanatnyinak" gondolt pénzzavar és el is tartott 2017 februárjáig. És ebben is a legsúlyosabb időszak a 2010 nyara - 2015 ősze közötti szakasz volt a legrosszabb.
nem véletlen, hogy szegény Phenom 9500 is csak downgradelődött pályafutása során, illetve az I3-as is 16GB RAM kezdet után évekig ment 8-al is. -
válasz
DarthSun #110142 üzenetére
Van ez a PS/1-em amit nem sikerült egyelőre CF /SD kártyásítani, de azóta is használom a gyári 120 megás vinyójával és megszerettem így ahogy van vinyó hanggal, gondoltam ha látok aprón, teszek bele egy nagyobbat. Azért ez szűköske.
Nem tudom, meglátna-e a BIOS valami nagyobb HDD-t, még nem próbáltam ki.Illetve tartalék sem ártana mert nyilván nem tart örökké a gyári HDD.
-
.-..-.
tag
válasz
DarthSun #110102 üzenetére
Megpróbáltam a ThrottleStop 6-ot használni, de a "CPU not supported" üzenettel elzavart.
A SetFsb a lista első 3-4 helyén található clk-generator ic-kre ad vissza paramétert, de marhaságot és beállítani sem tudom. Pont az nincs benne szerintem, ami kellene nekem.A laptop szervizkönyve szerint:
-
.-..-.
tag
válasz
DarthSun #110102 üzenetére
Na, vegul az lett, hogy a P4 laptopnal elengedtem a Win98/Dos vonalat.
Egyreszt megszoktam, hogy Dos-ozashoz tartozik floppy is, de usb-s megoldas nem az igazi. Peldaul a lemezcseret nem kezeli le, a formazas is csak "leporog" aztan mintha quick format lenne.
Masreszt a Win98 talan a driverek takolasa miatt, de mintha lomhabb lenne, mint az XP. Illetve a gepbe epitett tuner-t sem birtam eletre kelteni. Persze sokat nem oszt/szoroz, de azert na...Szoval WinXP lett vegul.
Azonban talan elkovettem egy hibat. A bios-ban kikapcsolt HT mellett telepitettem fel az XP-t. Utolag bekapcsoltam, hardvereknel 2db cpu latszik, de a performance ablakot nezve csak 1db cpu ablakban mutatja a load-history grafikont.
Ugy emlekszem ilyenkor 2db ablak kene legyen.
Valahogy helyre lehet ezt tenni?Aztan tennek egy probat az fsb allitassal majd.
-
válasz
DarthSun #110081 üzenetére
Ez csak azon múlik, hogy a BIOS/EFI vagy ami hajtja az rendesen detektálja-e a ROM területeket és csak azt jelöli be foglaltnak ami valóban az. De tudjuk jól, hogy egy pont után a
programozókprogramsor lapátoló segédmunkások engednek a támogatásból. Ha egyáltalán értik, hogy miért kellene még 20 sor kódot írni. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #109980 üzenetére
Igen, fiatal vagyok (legalábbis hozzád képest) meg relative későn csatlakoztam a PC-s világhoz. Ugyan a '90-es évek elején itt-ott láttam PC-t de gyakorlatilag semmilyen hozzááférésem sem volt. 1994-től néha játszani volt lehetőségem, de ezenfelül maximum a Norton Commandert láttam belőle, meg tudtam, hogy nem a billentyűzetben van hanem a házban a lényegi része.
Korai tapasztalataim 1997-től voltak, egy Pentium 1-essel, és akkoriban kezdtem Pentium 1-re gyűjteni, de emlékszem, hogy még egy 486--ossal is beértem volna. Aztán mire összejött a pénz, és az élet úgy, ahogy kellett neki, addigra '99-ben 366-os Celeron lett belőleDe ezt a korai P1-es dolgot később 2003-2005-ben megéltem flélig meddig utólag, az Athlon XP mellett, amikkor is volt egy P1 133-asom, 128MB EDO RAMmal, 1.7+8.4GB-os HDDvel, és egy idő utén egy Vodoo2-vel (szóval mondhatni nem épp korhű hanem inkább a használhatóségra kihegyezett konfig volt).
De ahogy írtam is, nekem P1 előtt se as fejlődési tempora nem volt rálátásom, se különösebb élményem nem fűződik a korszakhoz (pontosabbna csak C64, plus4), így egyébként minden 486 és azelőtti gép nekem maximum is egy apró érdekesség aztán "megyek is tovább".#109979 FoxiestFox : A bézs C64 is takarhat C64C-t vagy G-t. A C646C a lapos, modernebbnek néz ki, KINÉZETRE nekem összességében egy fejletebb újabb gépnek tűnik a G mellett.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #110042 üzenetére
Igen, ott nem lehet. Mert az EMS frame helyen vagy UMB van, vagy oda lapozott EMS. Mind a ketto egyszerre nem lehet.
Az 8088/8086 az 1 MByte cimtartomanyt er el. Defaulte, nem is lenne ram a 640k-1024k kozotti reszen. Pl. Az alaplapi ROM BIOS van becimezve ennek a teruletnek a tetejere. Ha raksz be kartyakat, azok ezekre a teruletekre "helyezik" a rajtuk levo ROM-ot.A VGA-nak fix helye van, a tobbi kartyan ezt jumperrel/PnP BIOS segitsegevel allitgatod (lasd halokartyakat, vagy az XT-IDE kartyat).
Az UMB az az 640k-1024k kozotti terulet, ahol van fizikai RAM es az a RAM nincs hasznalva. Ez ugye 384k elmeleti maximum memoriat jelent mint UMB terulet. Ha
- 64kByte a BIOS ROM az alaplapon, es be van kapcsolva a shadowing, akkor elvesztettel a 384k-bol 64k-t (ha 128k, akkor 128k-t, stb).
- Ha 64kB a VGA ROM, es be van kapcsolva a VGA ROM shadowing, akkor ezt is elvesztetted (ha 16k, akkor annyit).
- Ha be van kapcsolva a BIOS-ban a VGA RAM cache, akkor elvesztessz meg BIOS-tol fuggoen 64+64k vagy 64+16 vagy 64+4k memoriat
- Mivel az EMS olyan memoria, ami 8088/8086-hoz lett kitalalva, ezert az is ugy mukodik, hogy ebbe a teruletbe van belapozva annak a tartalma (tehat mig egy 286-os az XMS-t el tudja erni vedett modban egyben, addig az EMS kartyan levo memoriat, vagy az emulalt EMS memoriat csak 16-64kbyteos szeletekben tudod elerni). Igy ha emulalni kell EMS-t vagy van fizikai EMS a gepben, akkor itt is elvesztessz, EMS ablak meretnyi memoriat (16k vagy 64k)Igy ami megmarad, abbol tud UMB-t gyartani az UMB drivered es az is lesz a szabad UMB. Pl. Ha nem tudod kikapcsolni a BIOS-ban a shadowingot, akkor betoltheted az UMBPCI-t, ami ezt kikapcsolja. Kerdes persze, hogy le akarsz-e mondani a shadowingrol.
Szerk: kimaradt a felsorolasbol, hogy ha be vna kapcsolva a BIOS shadowing, es van benn kartya, amin van BIOS (pl. SCSI, XT-IDE, halokartya, stb), akkor ezek is shadowolodnak es ezeknel is elveszted az igy kiesi 8-16-32-64-128k-t, eszkoztol fuggoen.
Szerk2: a modern BIOS-ok pl kepesek akkor is beshadowolni az alaplapi halokartya boot kodjat, ha nem hasznalod, illetve nem is feltetlen nullazzak mar a memoriat resetkor (idosporolas miatt), igy nem mindig talalja meg az EMM386 a szabad helyeket, ezert lesz keves modern gepen az UMB. Ezt kezzel megadva, vagy valami aggresszivebb drivert hasznalva, "meg lehet szerezni" ezt a teruletet.
-
válasz
Hehe, pont fordítva van, egy korai 3D cím mint az Unreal, borzasztó élettelen és steril egy modern jó monitoron, egyszerűen nem áll jól neki, kilógatja a lólábat hogy bénák a textúrák és kevés a poligon.
Unreal 1-nek valahol 15-17" CRT (lehetőleg SM) körül van a sweet spotja.
UT-ra már azt mondanám, 19" -es AG CRT dukál mert ott a kompetitív mivolta miatt fontos lesz a minél jobb élesség. -
sidi
aktív tag
válasz
Szerintem is 1988-1998 között volt jelentős PC fejlődés, szabad szemmel is jól látható a technológiai változás, utána már nemigazán.
Nekem C64G gépem van, valahogy ez tetszik leginkább a sorozatból.
Kérdésem, hogy melyik a veszélyes tápegység? Nekem nem a fekete monolit,
hanem barna "varrógép pedál" , avagy lehetetlen alakú tápegységem van.
gondolkoztam már, hogy a gépbe kellene-e túlfeszültség védő dióda, esetleg
a régi 1541-es floppy meghajtó belső tápjára szükséges-e valami védelem?
Akinek van tapasztalata, ötlete, szívesen várom, egyelőre csak a kapcsoló gyengélkedik. -
válasz
DarthSun #109499 üzenetére
Hát ez nem jött be.
Boot lemezről továbbra is tudom formázni, telepítek rá, fel is megy rendben, de amikor kéri hogy vegyek ki minden lemezt, nem indul újra, csak villog a kurzor, pont mint a CF-nél.
Kifogytam az ötletekből.
Chatgpt szerint egyes biosoknál nem mindegy, hová teszi a boot sectort a rendszer, mert indításkor egy adott címen nézi meg, lehet, hogy a kártyaadapterek nem ismerik ezt, hogy mire számít ezen a téren a PS1.
-
sidi
aktív tag
-
válasz
DarthSun #109718 üzenetére
4x- es Verbatim DVDRW- re írtam ki a modern telepítőt, azt szépen olvassa is az Asus IDE drive. Megy a telepítés, persze AHCI on, mert ez meg csak úgy települ.
A teszteket az SP2- őn fogom futtatni, mert AMD- n is avval ment, ezt csak kíváncsiságból, 1-2 teszthez, hogy mennyi az eltérés a 2 oprendszer közt. Valamint ha esetleg házba dobom, akkor ne kelljen átállítgatni a BIOSban.
Azért csücskös hogy a Win98 megy AHCI- vel, az SP2 meg nem -
Czo
addikt
válasz
DarthSun #109719 üzenetére
A hangkartyakon nincs BIOS, sima IDE vezerlo van rajtuk, mint ami barmilyen I/O kartyan is volt a 286/386/486 idokben. Az elso BIOS verziok csak az elsodleges kontroller cimen inicializaljak a diskeket a kesobbiek tamogatjak a 2 csatornas vezerlokartyakat, igy a masodlagos kontrolleren is megteszik ezt (a hnagkartyak pedig masodlagos vagy harmadlagos vagy negyedleges kontrollernek szoktak beulni/lehet konfiguralni). Mivel a DOS BIOS rutinokon at piszkalja ezeket az eszkozoket, igy amihez nem lett betoltve semmi, azt nyilvan nem fogja megtalalni. Technikailag letezhet SYS-es driver, ami a radugott disket boot utan elerhetove teszi, igy ha valaki irt ilyet, akkor ebben a esetben, nem boot drivekent hasznalhato lesz.
Szerk: a klasszik Goldstar meg a tobbi multi-i/o controlleren sincs BIOS, mert ez a kod AT-tol benne van a BIOS-ban.
-
válasz
DarthSun #109689 üzenetére
SP2- re az AHCI driver telepítése nem sikerült. Az itt található leírások alapján próbáltam. A driver felment, majd reboot, BIOSban AHCI- re billentés, start, kékhalál lett a jutalmam.
Ráadásul IDE módra visszaállítás után sem bootolt már az SP2, összeomlott teljesen, ki kellett javítgatnom, eszközkezelőből eltűnt jópár driver.
Valszeg csak a modernre moddolt SP3- al műkszik, vagy nem jól csináltam valamit.
Installálok mellé egy modern SP3- at. Viszont a régebbi Asus DVDRW nem olvassa az újabb fajta írt DVD- t, úgyhogy ki kell írnom régebbi lemezre. -
válasz
DarthSun #109678 üzenetére
XP SP2 felköszörülve. Persze a SATA 400GB IDE módra állítva. Így remekül gurul, de megnézem hogy a Fernando féle XP SATA AHCI drivert elfogadja-e
, csak amiatt mert a Win98- at is AHCI- re(Loew driver) lőttem be, váltáskor ne kelljen a BIOSban átállítgatni.
Mondjuk a turbora moddolt SP2 még kicsit azért nyers, jópár varázskiegészítő kell még hogy elérje a rendes teljesítményét - stock MS XP+20% powerOut kb. -
leweegee
aktív tag
válasz
DarthSun #109670 üzenetére
Oxidations-Löser erre keress rá, nekem nagyon bevált ilyen célra [is], meg egy bambusz evőpálcika aminek lapos csavarhúzó szerű élt faragsz, ez a kettő csodákra képes, s mindezt kíméletesen. Nyilván ha már az anyagba marta magát a korrózió, az látszani fog, de a kis gödrök alja is fémtiszta lesz, elkerülve a későbbi roncsolódást. Elem csatik, pci/agp/ram foglalatok es egyéb erintkezők esetén is bevált, igaz finomabb dolgok után inkább lemosom izopropillal. Persze nem okoskodni akarok csupán tapasztalatokat megosztani.
-
válasz
DarthSun #109659 üzenetére
Elemtartó javítva. kontaktspray nem oldotta meg, csiszatolni kellett kicsit, majd újra spray. Közben véletlen bebootolt a belakott setek nélkül, megkeveredett az USB a 98- ban, már órák óta küzdök hogy visszaállítsam. Az XP installt még mindíg nem tudtam elkezdeni emiatt, csak ha tökéletes a Win98, akkor kezdem. Jó sok idő kell ezekhez, hogy minden hiánytalan legyen.
-
válasz
DarthSun #109651 üzenetére
Elfelejtette tegnap óta a P5Q a BIOS seteket, pedig új elemet tettem bele. Kontaktsprayos fültisztítóval megpucoltam az elemtartót, kiderül majd hogy használt-e, vagy más gond van. Végülis gyorsan belövöm, emlékszem minden használt beállításra.
Kikaptam a halomból egy 400BG Samu SATA vinyót, az jó lesz XP- hez. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #109642 üzenetére
Egy másik topicban - tök más dolog miatt - de leírtam egymás mellé a 20 évvel ezelőtti és a mostani konfigomat, és a számok terén döbbenetes a fejlődés. Itt odaírom a 25 évvel ezelőttit is, még jobban kiemelve a fejlődést :
1999 október : Celeron 366MHZ (1×366MHZ), 32MB RAM, S3Trio 3D/2X 4MB, 3GB HDD
2004 október : Athlon XP 1700+@2800+ (1×2200MHZ), 640MB RAM, GeF3Ti500 128MB, 160GB HDD
2024 október : I5 10400F (12×4000MHZ), 32768MB RAM, RTX3060 12288MB, 1536GB SSD, 10000GB HDD -
Fücsök007
őstag
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen videókártyát?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Óra topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest