- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
Egész pontosan 3,06 GHZ-es P4 NW HT-m van, i865-ben maximálisan mene.
#112627KROK640: igen, az már a hibryd magos cucc.
Amúgy, a "gyengének" titulált E magok nem is olyan gynegék, csak a P mag mellett tűnik gyengének.A 12 GB VRAM-os 3060 szerintem vakítás, mire kell az a 12 GB a GPU elfogy.
Viszont: a jövőben jól jöhet, mint ahogy jól jött a 8 GB VRAM az RX470/480/570/580-nál is, mert adtak ki újra régi játékot felmoddolva, ahol a +4 GB VRAM értelmet nyert, na nem FHD-n hanem 1440p/4K-n.Én már picit bánom, hogy megvettem az RTX3070-et, jobban jártam volna egy RTX 4060-al, vagy megtoldva a büdzsét egy RTX 4070-el.
A 4xxx széria sokat hozott, erősebb lett és kevesebbet fogyaszt.Nekem is van 12400F-es gép, napiba használom, ez lett a garázsgépem megkapta a 13600K kezdő lapját, ami egy B660M Steel Legend, megtoldva egy Intel AX wifi M2 karival.
#112630KROK640: hopszi, jó tudni.
Nekem ez jobban tetszik, mivel van hozzá rendes lapom, több is. -
KROK640
nagyúr
Nos simán lehet, nem egy kedvelt gyerekkori sorozatom öregedett igencsak csúnyán (Knight Rider, Mc Gyver) felnőtt fejjel. Ugyanakkor akadtak amik remekül teljesítettek (pl Columbo)
Ami a reklámokat illeti, megnéztem őket, és megállapítottam, hogy a reklámok minden formában irritálnak továbbra is. A reklámok voltak az egyik fő ok, amiért 2000-ben abbahagytam a TV nézést. És az sem véletlen, hogy minden eszközömön blokkolom őket, ahogy csak tudom.
A legszokatlanabb nekem ott mégis a nyári karácsony lenne.
-
-
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
A driverébe nem látunk bele, hogy mit csinál, de a gyári drivert használva az unisoundhoz képest eléggé máshogy viselkedik a kártya, gyanítom, hogy ott pár tucat varázs opkódot fel kell tölteni a chipbe indításkor, nem csak egy hardveres kapcsoló lesz az. különben ahogy írod is, valamilyen módban elindulna.
-
Ezekre utaltam:
device=c:\ctcm\ctcm.exe
DEVICEHIGH=C:\AWE\CTSB16.SYS /UNIT=0 /BLASTER=A:220 I:5 D:1 H:5
DEVICEHIGH=C:\AWE\CTMMSYS.SYS
DEVICEhigh=C:\awe\CSP.SYS /UNIT=0 /BLASTER=A:220
Ha nincsenek betöltve pár util/game nem szól, de pld a Doom és Quakenek elég a Set Blaster az autoexecben, a kártyakezelés már benne van a játékban. -
-
Értem, de a kérdésed az volt hogy :
Te hogyan futtattal rajta SB16/AWE-hoz irt kodot?
A fentiek alapján, mivel a Live a Creative vagy az SBEmu csomaggal futtatja az SB16/Awe- re írt programot.
Nekem lényegében mindegy hogy emulátornak vagy drivernek nevezzük, lényeg hogy működik.
A driver nevet a letölthető állományból vettem, pld ha megnézed a VogonsDrivers oldalt, ott is ez a neve :
Sound Blaster Live! PCI Drivers for DOS
Mondjuk az SBEmu neve viszont tényleg emulátorra hajaz. -
DOS alatt indítva a Creative DOSdrivert, aztán műkszik is pld a rezidens hangerő progim is. Mindegyik Live modellel megy. És RyZenen is, ahol az SB0060 PCIe to PCI konverterben csücsül.
Mióta bepakolom az SBEmut is a menüzött indításba, avval is működik, próbáltam PCIe S775- ön is ott is ok, persze abban még van sima PCI csatoló is.
A Live regisztersora nincs meg, de az SB/Awe- re fordított kód műkszik.
Részlet,
Bill lenyomása :
if (Shift and 2=2) then
begin
Base:=$220;
{ResetMixer;}
IRQselect(imIRQ5);
DMAselect(dcDMA5,dcDMA1);
OutputSelect(dmOutputAll);
InputSelect(dmLeftAll,dmRightAll);
InputGain(Gain_2x,Gain_2x);
OutputGain(Gain_4x,Gain_4x);
MicAGC(Off);
kx:=wherex;ky:=wherey;
x:=getmixer($30);
if x>10 then dec(x,$08);
if x>255 then x:=255;
if x<1 then x:=1;
setmastervolume(byte(x),byte(x));
textcolor(15);textbackground(3);
gotoxy(2,2);write(' VOLUME b220 i5 l1 h5 ');
gotoxy(2,3);write(' SB_16 * ');
gotoxy(2,3);write(' SB_16 * ',x);
gotoxy(kx,ky);{normvideo;}
valts:=true;
end;
A közben neghívott fő hangerő :
procedure SetMasterVolume(Left,Right:byte);
begin
SetMixer($30,Left);
SetMixer($31,Right);
end;
Berántja az assembly rutint :
procedure SetMixer(RegNum,Value:byte); assembler;
asm
mov dx,Base
add dx,$0004
mov al,RegNum
out dx,al
inc dx
mov al,Value
out dx,al
end;A fenti kód tehát megy. De ha van közvetlen Live/Audigy/XFi reg listád, jól jönne.
-
Nem olyan egyszerű. miért csak Crazii kezdte el ?
-vagy nem tudták mások realizálni
-vagy ő volt az első akit érdekelt a régi feature, modern gépen
Én a második kategórában vagyok, bár a projecthez gyenge lennék, az SB/Awe programozását is egy korabeli doc alapján tudtam, azt is úgy lopták annó, a későbbi kártyák prog doc - jait még véletlenül sem láttam.
Gondolom a Linuxosok is visszafejtették, vagy valaki kilopta a leírást a gyárból. -
Mondjuk az Awe32/64 nálam is bőven visszaellenőrzésre szorul. De a Live ott van a RyZenben is, azért azt elég alaposan faggattam(a saját hangerő és init megy Live kártyával is). A regiszterlista pedig részben kompatibilis, pár új funkció van persze, bár a Creative soha nem is listázta a programozási dokukat, nemigen van kedvük a dokumentálásra. A Live DOSDriver persze fordít ISA SB- re, de ennek sincs meg a dokuja sehol.
Az SBEmu meg fenomenális, az Audigy/XFi prog lista is teljesen titkos, a funkciók elkapásához szinte bit szinten kellett visszafejteni a RAM tartalmat, jó hát Te ezt leszólod, sztem meg hatalmas teljesítmény. -
Nem. Utólag pld mezei Awe32- vel is megoldott a feltöltés sima DOS alatt is. 2 féle módszer is, vissza kell olvasni...de hát ezt írtam is, miért írod az ellenkezőjét, kipróbáltad a korábban részletezett leírásaimat ?, komolyan most ezt sem értem, mint a PCIe konverter vitánál, mikor zsinórban 3 hozzászólást benéztél.
Nem emulátorok, rendesen kódolt driverek ezek, az hogy az erőforrásokat elkapják egy realtime futó játék/util- ban, az nem emuláció, hanem igen magasszintű programozói tudás, és pont...itt a vége. -
Pont nem így van...a hamis EMS(saját világrengető találmány), gyakran regéltem, de gondolom skippelted...
...ezen setup műkszik a modern retróval is, csak utána kell nézni, megtanulni, beinstallálni. A korábban említett setek működnek, félretró, modern gépen is, bármilyen hullámtábla mod feltölthető DOS alatt is, bár nem is érdemes vele vesződni, mivel az MT32 alapból adott, annál pedig nem lesz jobb tuti, mármint DOS extensionnak, utóbbi alapból bitang jó - PCI Lve/Audigy- n, az új SBEmu- val pedig már az XFi is támogatott.
5 féle modernebb gépre setupoltam, a DOS imaget menüztem, feltöltöttem, és linkeltem is ide a topicba.
Real retró gépen nem próbáltam, ott minek is, ISA hangkártyával, a fentiek mind működnek, és oda semmi különleges variálás sem kell, alapból már régóta 2 féle def trükk is van, mellyel sima DOS alól is bármilyen hullámtábla feltölthető, már ami belefér pld az AweGold által kezelt max 28M RAMba. Nagyobb persze nyilván csak Win98 vagy későbbi oprendszerrel.Korábban pld volt - PCIe-PCI konverter lowprofile-sima L magasság vitánk is. Többször elmagyaráztam miről van szó, +fotókkal illusztráltam, de Te el sem olvastad, hanem egy korábbi fotóra hivatkoztál, hogy ez lehetetlen...figyelmetlenség.
Kérlek olvasd el ezt a hozzászólást, ill az ehhez korábbi kapcsolódóakat is figyelmesen, és utána hozzál döntést, mert amiket jeleztél, az ma már marhára nem úgy van...itt is ismétlem, követni kéne a modern retrót, nem a 90- es években ragadni.
Bitangul nem érdekes hogy annó mi volt, a mostani lehetőségek a lényegesek, amivel sok-sok retró cím prímán futtatható, ami annak idején alapból problémás volt.Az SBEmu/VSBHDA alapból sokkal kompatibilisebb, mint a korabeli EMS függő sound driverek, persze vannak kivételek, de ezt megoldottam a saját találmányú hamis EMS settel, korábbi postban részleteztem a betöltő állományokat.
-
-
-
Leírta mindegyik csomagszerkesztő hogy mit tett bele pontosan, milyen felesleges funkciókat törölt/kapcsolt ki, szóval összességében minden moddolt funkciót dokumentált.
Blade és Freedom helyek megszűntek már, azt nemtom linkelni, de az Integral ma is folyamatosan frissítve, Ramsey egész nagy listát részletez, miket moddolt. Utolsó frissítés - 24/11/29. + a hozzáadott szerkesztő is rendesen dokumentálva, valamint kompatibilis az nLite- al, avval is tovább szerkeszthető, ha valaki régebbről azt szokta meg. -
ityam
őstag
ez nem rossz ötlet. van is vnc a gépen, csak a hálókábelt hoztam el onnan, de majd visszavezetem.
"7600-on szerintem van vga és dvi is, próbáltad mindkettővel?"
Most kipróbáltam DVI-vga átalakítóval, de azon sincs kép.
"Nekem ilyet hd5870-nél csinál mindig a monitor, kábel ki-be meg szokta oldani."
Nem házba szerelve van a tesztlapom. Menet közben nem akarok kábelt ki vissza dugni hogy nehogy kimozduljon a kártya a lapból.asrock 4core dual vsta a lap. Pár hete amikor legutóbb akartam új kártyákat tesztelgetni akkor pcie karikkal egy párnál előjött hasonló szívás. És nem hiszem hogy mindegyik úgy lenne hibás hogy biosban ad képet csak windowsban nem. kifejezetten sok kártyánál van ilyen p*cs*lés.
-
Köszönöm a rengeteg információt.
Végre értelmet nyert számomra a HalfSBS jelentése, így hogy megtudtam lehet FullSBS is
Nem tudtam, hogy ilyen formátumot is megesznek bizonyos lejátszók. (ahogy olvasgatok róla, valaki szerint még a PowerDVD 11 is)
Egyébként ezért is nehezemre esik belevágni ennyire komplex projektbe, mert attól félek, pár film után, nekem is a szekrényben köt ki az egész.
Nem látom az utánpótlást filmanyagban.
Ha esetleg beindulnának VR filmek, akkor meg az irány nem lenne megfelelő. -
-
Azta, nem semmi.
Nekem sima aktív szemüveges 720p 3D volt itthon. Külön, 720p-s 3D hdmi splitterrel, mert a vetítőben nem volt meg hozzá az elektronika - szerintem már egy ilyen kütyü is retroElőször infrás, később rádiós szemüveggel, de egyik sem volt hosszú távon kényelmes.
A régi avx fórumban voltak páran akik megcsinálták otthonra ezüst vászonnal (rémlik, mintha alumínium bevonattal is megmaradna a polarizáció, de lehet tévedek)
top-bottom vagy side-by-side alapanyagból tudtam használni. De egy ilyen dupla 1080p-re már érdemes lehet eredeti 3D-bluray-ről játszani.Azt nem tudom, egy eredeti 3D anyagot PC-n mivel lehet lejátszani, ami két HDMI kimenetre ki tudja küldeni a bal és jobb képet külön-külön? Vagy erre csak asztali lejátszó alkalmas?
-
A Star Warsról nem is gondoltam hogy nem igaziak.
De őszintén szólva annyira kevés benne a nem CG jelenet, hogy kb. mindegy hogy az igazi szereplőknél csaltak.
Ha nem írod meg a listát, megesküdtem volna rá hogy a Star Warsok igazi 3D-k voltak.Vannak filmek, amiket szerintem ajánlott 3D-ben nézni. The Rise of Skywalkerben a hatalmas hullámok között ahogy megküzdenek, vagy az Avatar 2 vízi jelenetei azokat nem lehet 2D-ben visszaadni.
Illetve lehet, de úgy is mondhatnám hogy aki 2D-ben nézte, az egy másik filmet nézett.
Hozzáteszem, csak CinemaMOM jöhet szóba nálam. CinemaCity az totál felejtős, de az Aréna IMAX is nagyon rossz volt még a Hobbit idején ... azóta nem mertem visszamenni.
Pedig egy IMAX-nak kellene lennie a csúcsnak, de BP-n nagyon le volt harcolva pár éve.Maga a 3D szerintem azzal lett lejáratva, hogy mindenféle TV készülékekbe belerakták a funkciót.
Gyakorlatilag paródiát csináltak belőle. A 3D esetén a legfontosabb a méret. A mozi, jó esetben kitölti a látómezőt, jó a kontrasztja és a felbontása/élessége és színe.
10-15 éve TV technológiában ez nem volt meg egyszerre. (szerintem most se, de ne menjünk bele)
Álmom, majd egyszer lesz dupla projektorral passzív 3D-m, polarizált lencsékkel, aluvászonnal. Valószínű álom is marad ... sajnos nem hogy jól megcsinált 3D film, de normális film is nagyon kevés van. Ennyire meg minek ... ami nagyon olyan, azt megnézem moziban.
-
sidi
aktív tag
Köszi a helyesbítést, erre nem is gondoltam,
csak azt néztem, hogy nincs rajta egy rakat jumper.
Nekem csak ES688 van, arra van írva, hogy ES1688 esetén van soft. konfig is. [kép]Jumper tüske pótolva, nem ültettem be ami nem kell, így gyárinak és átgondoltnak tűnik.
még kell rá jumper... cseles, van amelyik fektetve, van amelyik állítva kell rá, mint a másikon is látni, felirat szerint is így helyes, telt egy kis időbe, mire megértettem.
itt az az állapot ahogy kaptam: [kép] [kép]
Itt pedig pótlás után: [kép] [kép]Tegnap próbáltam, persze jumperrel és... működik!
Az IDE vezérlő is működik rajta elsődlegesnek, erről bootol a gép.Ezen is szól driver nélkül a Pricnce of Persia, mert van rajta OPL3 klón IC, így megvan az Adlib kompatibilitás is, itt egy táblázat a Yamaha másolatokról: [link]
-
Pikari
veterán
a tények nem ezt mutatják. 2000 körül az applenek valami 2% körüli piaci részesedése volt az asztali gépek piacán.
az akkori apple gépek és a mai apple gépek között egyetlen közös vonás van, mégpedig, hogy ugyanaz a vállalat neve.
miközben a pc hardveres szinten is kompatibilis, így ott tényleg ugyanarról a platformról beszélhetünk.
-
Így biza: 3 váltás 4 platform, ha csak a Mac-et nézzük: 68k, PowerPC, x86, ARM. Ha akarjuk mellé csapható a 8 bit -> Mac váltás is. Volt több gyengébb időszakuk, de most köszönik szépen és jól megvannak.
Ugyanakkor PC vonalon három OS váltás volt. Bár az XP-Vista átállás elég láthatatlanra sikeredett.
-
letöltöttem valami MacOS X OS Leopard 10.6.3 by techrechard.dmg-t amit etcher-el kiírtam külső wd vincsire (pendriveokat nem fogadta el), aztán boot menü már látta, kézzel kellett a vincsit mac rendszerre partícionálni telepítőjével, de szerintem belefagyott a telepítésbe. Egér mozog de az install bar nem animált. Gondolom HDD dölgött benne vagy a hűtés mert hangja nem volt még. Majd szétszedem cserélem amit kell.
-
-
-
Pista0001
addikt
Az értelme kérdéses talán csak. Mondom ezt úgy, hogy félretró Mac van nálam is, de konkrét céllal. Mac pro 2010, 10.10-hez pont jó, ami meg pont jó az utolsó Aperture-höz (3.6). Retro gamingre nem tűnik jó választásnak a Mac, hacsak nincs érzelmi szál a dologban, a retro working meg nettó hülyeségnek tűnik.
Szóval ha nincs valami olyan "munkaszerű" hobbi, amihez valami régebbi szoftver kell, szerintem nincs sok értelme a retro/félretro Mac-nek.
-
Pikari
veterán
De van hozzá köze. Félreértés ne essék, nem a mostani gépem alapján próbálom a valóságot kivetíteni a problémákat egyfajta általános igazsággá, az évek során - kb 19 éven át - dual processzoros alaplapokat használtan. Az első pont egy BP6 volt, amit a piacon vettem, ez lanpartyra járós gépnek lett szánva, de aztán oda sosem cipeltem el. Aztán lett egy dual slot 1-es lapom, ami a lanpartyra járós gépem volt, annak az agp kezelése volt rohadul bugos, ha nvidia kártyával volt kombinálva (meg még persze száz másik probléma a skálázódással, amit nem fogok felsorolni). Aztán volt dual k7 elsődleges gépnek. Aztán lett dual k10 mint fő elsődleges gép, most meg a dual 1366 a fő elsődleges gép. Mindegyik itt felsorolt konfig nagyon hasonló bottleneckekkel küzdött, illetve az évek során a problémák kevésbé lettek hangsúlyosabbak, de az első igazán használható a dual k7 volt, az előtte lévőkben a második processzor nehezen tudott nagyobb szerepet betölteni, mit egy jól kinéző dizájn elem.
A dupla mp3 enkódolásra tényleg alkalmas volt, mivel az nem különössebben sávszélességigényes. Meg esetleg futtathattál rajta sakk AI-t, ami kb thradonként vagy 16 kilobájt memóriát ha használ. Irc meg működött egymagos gépeken is, ha közben számítási feladatokat végeztél, ahhoz nem kell két mag.
-
KROK640
nagyúr
Értem én, tehát nem DVD, hanem még CD
Szóval technikailag C1D ... Ezt így leírni is furaAkkor ez 2C2T 2GHZ, 2MB L2.
2006 január? Akkoriban a többedik Pentium D805-ömet nyúztam (ezt írtam, hogy több is volt, megvettem, összeraktam pár napig/hétig teszteltem, aztán eladtam valakinek mikor kellett a pénz, és jöhetett a kövi. Nekem megérte). De amúgy a fő gépem az Athlon XP volt, mivel a D805-ösök sokszor alig "melegedtek meg" nálam már mentek is tovább.
2006 nyarán valahogy pont volt is egy kis szünet, emlékszem volt pár hét amikor senkinek semmi nem kellett, és pangás volt. De ez pont jó is volt mindenkinek, mert aztán mikor a C2D terjedni kezdett, az üzlet ismét beindult. -
KROK640
nagyúr
Igen, ez tényleg szép volt. De a Win Vista/7 is sokkal szebb volt mint bármelyik másik Windows.
A 2000-es évek közepén még tök szép designos oprendszerek voltak. Ebbben pl mára visszaléptünk úgy érzemAmúgy ez valami 6000-es sorozatú C2D volt? Az 512MB RAM mondjuk nem tűnik túl soknak már 2006 nyarán, a C2D viszont tuti ütött.
-
Nem tudom miért nem emlékszem erre. Lehet valamivel még előbb volt nálam és akkor még nem volt a szerződésben ilyen.
De az is lehet, hogy volt, csak egyszerűen csak nem értem el a limitet soha.
Akkoriban a LAN partyk rendszeresek voltak, offline megvolt minden.
A gyors net azért kellett, mert kellett valaki aki megkreálta a multi játékot és eléggé stabil is volt.sidi, DarthSun:
Köszönöm!
Nem is gondoltam, hogy ekkora népszerűsége lesz a témának.
Az imagedisk nekem általános proginak tűnik. Szerintem bármilyen floppyt lekezel. Kislemez meghajtóval még nem próbáltam.
Az engem is érdekelne, hogyan lehet a floppy lemez előző, már felülírt tartalmát visszakövetkeztetni. De mivel az aktuális adatok leszedése is nehézségekbe ütközik, erre kevés esélyt látok -
KROK640
nagyúr
A 30GB nem a Broadband-es időkben, hanem sokkal később, olyan 2005-6 táján volt már.
A 15GB is rémlik, lehet, hogy akkor lett annyi mikor Chello lett.Na most nézem a linkededet, igen erre emlékszem mikor "768/256-ról 1536/512 kbps-ra emeli a chello classic szolgáltatás jelenlegi átviteli sebességét, az ennél gyorsabb kapcsolatot biztosító chello plus sebességét pedig a háromszorosára, 1024/512-ről 3072/512 kbps-ra növeli" és a végén ott is van, hogy 30GBra emelik a korlátot.
Amikor a cikk megjelent még ISDNem volt, és csak reméltem, hogy két hónappal később már ADSLem lesz (ugyanis már elkezdték pont akkor a faluban a kiépítését). Én akkor 512-es ADSL-el kezdtem, ami még aznap bedupláztak 1024-esre, ezzel ugyan lassabb voltam még mindig mint a Chello két legnagyobb csomagja, de dual ISDN-ről nekem az is nagy ugrás volt. És nem is a sebeséggel volt elsődlegesen bajom, hanem a percdíj alapú létezéssel, és ebben volt nekem nagy upgrade az ADSL. (ehhez képest vagy egy évig még ha nem használtam a netet akkor disconnectáltam mindig - pl ha játszottam).(Feelinges a kommenteket olvasni a hír alatt)
-
384 kb/sec bruttó korlát volt a kezdet (szépek voltak az első Terrayon modemek
), ez kb 320kb/sec volt a gyakorlatban.
Őszintén szólva korlát nem rémlik hogy lett volna. Szerintem az első évben/években nem volt semmi.+
Kiírtam a Floppy újra-beüzemelésem logoutra ha valakit érdekel:
https://logout.hu/bejegyzes/5_1_4_floppy_meghajto_izzitas_30_ev_utan.html -
KROK640
nagyúr
" Igy megvoltak az ejszakazasok, a 150 forintos ha nem szakad meg nem kerul tobbe hivasok" - ahogy ezt olvastam rögtön beugrott, hogy hány éjszaka reszkettem egy szál pizsamában a gép mellett, csak a 15"/17"-os CRT monitor fényében úszva, hogy még egy újabb weboldal (olvasnivaló) betöltsön és lementsem, vagy még egy mp3 lejöjjön.
A 150ft-os cuccból javbarészt kimaradtam
Nekem az ISDN eleve dual ISDN volt.
UPC Chello, emlékszem, hogy borzasztóan szerettem volna... de az is megvan, mikor kiderült (az már jóval később) hogy 30GB-os letöltési korlát van. -
.-..-.
tag
Koszi a tippet, megnezem majd, ha ismet gepkozelben es 286-os lazban egek.
Igen, tudom, hogy nincsen alapban tcp/ip stack a regi windowsban (sem).
Felteteleztem, hogy a Workgroups verziokban mar adnak valamit, de ezek szerint csak a regebbi novell es hasonlo protokolokat vittek at.A Trumpet Winsock neve ismeros, futottam mar bele szerintem amikor modem emulaciot akartam csinalni, de aztan elmaradt, mert nem olyan lett volna, mint akartam.
En ugy emlekszem, talan shareware statusszal birt anno a Trumpet, de akkor ranezek majd ujra.Jo, hogy felhoztad, szerintem ez fog kelleni nekem.
[link]
-
.-..-.
tag
Köszönöm, nagyon kedves vagy.
Viszont technikailag működik ez is és 62fok körül tartja a venti.
Ha valahogy az fsb-t vissza lehetne venni, akkor jó, de szerintem túllihegtem ezt a dolgot egy kicsit.
Illetve egy sérülésem miatt most nem hiszem, hogy jó volna a város másik végébe utaznom emiatt. De még1x, nagyon köszönöm a felajánlást.Amúgy ez a cpu pontosan:
-
.-..-.
tag
Az alábbi elsőre bevált:
- Terminal megnyit
- Beír:rundll32 syssetup,SetupInfObjectInstallAction ACPIAPIC_MP_HAL 128 %windir%\inf\hal.inf
- Felpakolja a megfelelő kernel majd reboot
- New hardware found: ACPI Multiprocessor PC
- RebootÉs máris látszik a HT a Task Manager-ben
Köszönöm.
Ezt nem ismertem, de feltétlenül érdemes megjegyeznem. Mást nem is kellett állítanom, mert nem csináltam választó menüt.DarthSun: Akkor ez neked is jól jött volna
UI: Ja, OS: WinXP Pro SP3, CPU: Pentium4 HT
(ha esetleg évekkel később valaki visszaolvassa) -
UMB driver cseszegeti a 386-os CPU-tol meglevo MMU-t
Egyre jobban nem áll össze, hogy mi köze lenne a chipsetnek meg Pentium prociknak a 386-ban lévő MMU-hoz?Ki fogom próbálni a hiram/uram párost, de még mindig nem értem, hogy a DOS honnan tudná, hogy egy adott címen éppen most a VGA BIOS-t akarja hívni egy program, vagy a mondjuk oda betöltött egér meghajtót. Azt még elképzelhetőnek tartom, hogy vlaami más területre kimapeli, de az csak a chipset mókája lehet, nincs köze a 386 MMU-hoz.
Ahogy olvasgatom a doksit detektálja az üresn me mappelt területeket, leszedi azokról a write protect bitet. Ez logikus, de a shadow-t még mindig nem értem.
Nem retró vasakkal meg nem foglalkozom, már a 386/486 is határterület, mert egyszerűbbek, mint a legó. A 486+ meg már Chicago....
-
Ez khm. műszakilag butaságnak hangzik. Nem tudod felül mappelni azt a tartományt, mert ott a ROM. Tehát írni még csak-csak tudnád az "alatta" lévő RAM-ot, de amikor olvasod, akkor a ROM-ot olvasod. A shadow csak annyiban tér el, hogy akkor a gyorsabb RAM-ba van másolva a ROM. PC-nél a ROM-ok nem lapozódtak ki, mint a C64-nél.
Kipróbáltam és semmit nem változik a shadow állításától a szabad UMB terület mérete.
-
-
Hogy érted ?, van UMB rendesen az EMM mellett is, ráadásul elég sok, az előzőben postolt spec settel, ráadásul itt pld még az optika is initelve van :
Betöltéskor az EMM megáll pár mp- re, majd továbbmegy, real/EMS/XMS specifikus is fut. Madness gépen hozzáadtam a modernizált hangot, lassítót ha kell, vagy LFB/WC gyorsítás, bemenüztem 5 féle gépre. EMM helyett itt JEMM, de így is tenger sok UMB van, csomó cucc feltöltve, még maradt 32k is(RyZenen) :
-
arn
félisten
Jah ezt a scant probaltam, meg manualisan cimezni a feltoltesnel, hogy melyik umbba pakolja, de egyik sem vitt sehova. Azt elfelejtettem irni, hogy msdos 6.22.
Az emm386 nehol picivel lassabb, meg nehany jatek, mint pl a comanche nem indul el, ha noemsel inditod, meg siman eldobja magat.
De igazabol az erdekelne, hogy emm386 ram es ram noems kozott miert van differencia, ez alapjan maga az ems is lecsip belole valamiert (a bios valtozatlan). A lap 95os, a szokasos inteles ami minimalbiosszal, de egy deka beallitast nem talaltam a felsomemoriara vonatkozoan. Megnezem majd a 486on is, a korabeli awardnal voltak ilyenek. Vga, gus, sbpro, es midivezerlo van benne.
-
sidi
aktív tag
Ez komolyul hangzik, hex-ben hogyan látod a kódot?
Amúgy nagyon érdekes a Samsung gépen ez a CF hibajelenség,
addig rendben olvas amíg a fájl 1 kB alatt van, felette kifagy.
Nem volt floppy meghajtó a gépben és amit találtam nem volt seek,
így azt a megoldást választottam, hogy HDD mellé, CF a slave és
1 kB -ra darabolt RAR archívummal vittem át a progikat. -
Pista0001
addikt
Most már tudom én is.
Amúgy kb minden csatlakoztatáshoz, vagy szétkapcsoláshoz is kikapcsoltam akkoriban mindent, ebben az egy esetben nem. A TV-n amúgy nem ez volt épp az aktív bemenet, nem gondoltam, hogy bajt okozhat. Mivel ki kellett tapogatnom a csatlakozót, az ujjam hozzáért a csatlakozó külső fém részéhez is, engem is megcsípett kicsit. Nem tudom, hogy ha én kimaradtam volna a rendszerből, akkor is kicsapta volna, vagy sem.
Pikari: A TV vagy az alaplap?
Utóbbi nem tudom, milyen szint lehetett. Korábban úgy tudtam, hogy csak az ipari lapjai vannak a DFI-nek, meg a LanParty széria a gémereknek. Ez sima konzumer modell volt, de azért nem tűnt fapadosnak. Teljes méretű mATX, Radeon Xpress 200 chipset, 4 memória foglalat, sok csatlakozó, stb...
-
sidi
aktív tag
Volt olyan elvetemült BIOS ami 0-tól számolta a CHS értékeket?
Mondjuk így hamar kiderült a hibásan kiírt kiszámolt méretből,
már csak +1 fej is komoly növekedést eredményez.
ST-225 nél jól látszik, hogy 4 fej van és 2 sötét narancs színű lemez, ami akkora, hogy ha látnánk a mágneses mezőt még a szektorok is látszódnának. -
sidi
aktív tag
Köszi, a fejek maximális 16 száma okozhat problémát ha a cylinder kisebb?
pl. 1011/16/63.Ez az egy CF kártya valamiért sokkal lassabb mint a többi, értsd 100 kB / sec alatt,
gépben és USB olvasóval is, így talán nem volt túl gyors neki.
Bár ki tudja az elérési idő lehet túl gyors neki... mindegy az XT IDE kiterjesztés megoldja. -
sidi
aktív tag
Fizikai adatokhoz képest ez virtuális, de valóban fizikaiból származtatott adatok.
CHS-ben nem is bootol az a HDD amit a másik gép másként kezelt, de ha ugyanazokat az adatokat írom be, akkor sem úgy működik mint ott, ezért is lehetnek olvasási problémái,
valószínűleg nem teljesen ugyanazok a képletek alapján számolja a 2 gép...Szóval újra kéne formázni és inkább CHS módban kezelni egy ilyen kis HDD-t.
-
-
sidi
aktív tag
Köszi, ez nem semmi, a CHS részt még értem, LBA-nál pedig már virtuális adatok vannak, ahogy nézem.
Samsung 386SX gépbe beletettem egy 81 MB-os Connert, amit emlékeim szerint 486-osban használtam.
Érdekes, hogy más CHS adatokat találni hozzá, de vagy 2 évtizede ráírtam egy papírra amit ráragasztottam a HDD tetejére, azt hiszem ez Large mód lehet, így bootol. [kép]
Beigazolódott, OS/2 maradvány és DOS 6.22 van rajta.
Felület ellenőrzésnél BAD clustereket talál a nem foglalt részeken, 10 db után feladta a Scandisk is.
Lehet érdemes lenne újraformázni? vagy tényleg rossz?
WPCOMP-nál a papíron lévő 65535-öt nem tudtam beírni, mert ez a 386SX gép csak 4 számjegyet enged, így a neten lévő 0-t írtam. [link] Ez lehet gond?
Fizikailag 4 fej, 46 szektor és 903 cylinder, ez a CHS,
szóval a 10 fej, 17 szektor és 977 cylinder már egy másik mód... -
A sima Intel driver felment nekem is, a telepítő felvitte, utána ráengedtem a P5Q gyári XP driverét, így megy is minden, gyors is végül is. Viszont ha átváltom BIOSban az IDE kezelést AHCI- re, nem indul az XP. Ezért a gyári lemezvezérlőt frissítettem a moddolt AHCI driverre, majd AHCI on, aztán reboot után teljesen összeomlott. Viszont ugyanez az AHCI driver be van építve a modernizált SP3 telepítőbe, úgy megy szépen, a #109724- ben a képmentés róla.
-
Értem, kössz a technikai magyarázatot, BIOS hiányra tippeltem volna.
ODD esetén pld a LiteOn drivere ránéz még a negyedik IDE- re is, ha az elsőkön nem talál optikát. Bár nem fogom kipróbálni HDD- vel, csak optikát szoktam rádugni.
Csak egy ötlet, hátha a HDD diskmanager felismeri hangkártyán is a HDD- t, oprendszer előtt betöltődő BIOS kiegészítése van. 286- ban a Maxtor diskmanagerrel használom a 40GB- os laposMaxtort. Ha igen, akkor nem is kell egy esetlegesen megírt drivert keresgetni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- SzoftverPremium.hu
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest