- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Letiltás - hogy is van ez?
- Mobil flották
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Pikari #119482 üzenetére
Csekkoltam pár írást erről. Korai módszerekkel való crack elvileg lehetséges, modernnel nem. A mai korszerű elemzések kimutatnák a hosszú felezési idejű sugárzásnyomokat a földtani rétegekben, ami egy nem valószínű régi atomháborúra utalhatna. Ilyet nem találtak, valamint a C14 elemzések is sima, fejlett technika híjában levő birodalmakra utalnak csak. Minden régészeti tárgy, sőt a legelső elődeink csontjai is igazodnak a C14 elemzésekhez. Ok, 37000 év a biztos 100% minta, de kisebb valószínűséggel 60-100000 év is lehet.
112ezer éves elődünket pedig már egyértelműen azonosították, a közbeeső idő pedig elégtelen egy atomhatalom kialakulásához az előemberből.
Sztem kizárt egy előző birodalom atomháborús pusztulása. -
válasz
Pikari #119480 üzenetére
Úgy legyen. Bár ma az a tendencia látszik inkább valószínűnek hogy kiírtjuk magunkat, még a globális éghajlati katasztrófa előtt. Valakinek előbb-utóbb elgurul a gyógyszere, és megnyomja a piros gombot, ne így legyen...
Kisebb embercsoportok elvileg túlélhetik a nukleáris telet is. A napunk hője pedig még csak 100millió év múlva kezd majd nőni, tehát lesz idő újrakezdeni, és normális fejlődéssel elérni más naprendszereket, ami alapvetően biztosíthatná a fajunk túlélését.
Vagy a feltörekvő új nemzedék ismét elpusztítja magát... -
válasz
Pikari #119354 üzenetére
Érdekesek ezek az nx586-os procik és az egész platform. A kooprocija külön volt, de pont ez a része jóval lassabb volt a P1-esektől.
A cache gyorsítást viszont jól elkapták, csak azt meg az érkező Pentium Pro lecsapta a következő évben.
Én csak újságban láttam ilyet, ott is csak éppen megemlítették, nem tudom mennyi készülhetett belőlük.
[link]Az utódja jóval ismertebb lett (AMD K6)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #119316 üzenetére
" A celeron teljesen használhatatlan volt játékra kb a quake3 korszak után." - a Quake 3 1999 december elején jött ki (előbb demo) pont mikor már meglett a TNT-m november legvégén, az egyik legszebb példa volt arra, hogy mennyivel jobb a TNT-m mint az S3Trio 3D/2X.
Na, de ezt a korszakot én 1999 decembere és mondjuk 2000 decembere közé teszem. Tehát ez azt jelenti, hogy szerinted 2001 elején a Celeron már használhatatlan volt játékra.
Ki kkell bárándítsalak, mert én, de hova tovább az osztálytársaim, a falu, de az egész haveri köröm Debrecennel együtt, minderről nem tudtak, és egyetlen példa kivételével (ahol volt pénz nagy PIII-ra) mindenki továbbra is Celeronon játszott.Abban senki sem kételkedik, hogy összességben clock-to-clock jobb volt a PIII játszani is, de a realitás nem az volt, hogy a magyar gamerek megengedhették volna maguknak a nagy PIII-at, és ár/érték arányban a Celeron sokkal jobb volt. A kimaradt budgetből pedig lehetett több RAM, jobb VGA, és ezek jobban domináltak a játékoknál. És akkor a tuningot még nem is említettem.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #119297 üzenetére
en ezt sosem lattam igy
max szintetikus tesztekben, amikor vmire ki van sarkitva egy adott meres
de az sosem a valosagclock2clock a Cerka max 5-10%-n belul volt a P2-hoz kepest, sot, tobbnyire 0-5%-n belul
az 550-s Cerka siman hozta barmiben legalabb a 450MHz-s P2 szintjet, de vmiben 10-15% meg gyorsabb is volt nala, a +20% orajele meg kikompenzalta a kevesebb L2 cache-tugyanis a Cerka-nal a 128kB L2 cache on-die full speed volt, a P2-ben meg az 512kB off-die half speed es ez miatt nagyobb kesleltetese is volt
-------------
a VIA-s anyulapoknal meg fel kellett rakni a 4in1 drivert, mint K7-knel is, azzal kozel BX RAM savszelesseget tudott az is
csak erre lusta volt egy csomo juzer, mert a intel-nel nem volt szukseg ra, felismerte magatol a Win98
Via-nal meg ha nem raktad fel azt, akkor lassu volt es az egesz gepre kihatott, mivel az boven a win98 relase-e utan jelent csak meg es rendes driver nelkul nem latta jolAbit BH6 egyebkent pont nem volt egy draga BX-s alaplap, boldog-boldogtalan azt vette tunnerolni
amugy en VIA-s alaplapokat en csak P3-knal lattam eloszor 2000-1 korul
addigra elso Cerka tunnerolos korszak reg lefutott a BX-kkel -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #119297 üzenetére
Abban igazad van, hogy a Celeronok javarésze VIA-s lapban volt, és a MHZ növelésével nyílhat az olló, de clock to clock még 500MHZ-en is igen csak kicsi a különbség, pláne, ha azt nézed, hogy az ára a P3-nak kb 3× volt a Celeronnak.
"az 550 mhz környékére húzott 400as celeront" csak kötekedek már egy kicsit
A 366-ost húztad 550-re, de felőlem lehet 400-as is, mindegy igazából. 700-as Coppermine-ra? Jó, hogy nem 1200-as Tualatinra rögtön!
Az alap állítás szerint a Katmaival és nem a Copperrel került össze...
A 700-as Copppert minimum is a Copper 566@850-el versenyeztetném, de ha az árukat nézzük, akkor akár egy 900@1100MHZ-es (később akár TualatinCeleron ) Copper Celeront is bedobhatok ellene, még jó eséllyel mindig olcsóbb lenne. (Akinek van erről az időszakról árlistája, linkeljen egyet)
"ami eddig 10 fps volt, hirtelen 30 lett." - Ami a Celeron 550-en 10FPS, az szerintem a 700-as Copperen se több 13-15FPS-nél, kivéve ha valami célirányosan nagyon kell neki a cache. De a korszak játékaira ez nagyon nem volt jellemző.
-
czundermák
aktív tag
válasz
Pikari #119294 üzenetére
Kifejezetten örülök, hogy ilyen mély diskurzus alakult ki a Celeronokról, mert alapvetően ez is a hardvertörténelem részét képezi.
Nem vallom eleve a "tosszuk tele csúcs hardverrel a gépet azt jólvanazúgy" vonalat, inkább próbálok reálisan építkezni, hiába van minden korra felsőkategóriás cuccom ugyan úgy. A csúcshajszolást és a mindig minél nagyobbat, vagy az elérhető legnagyobbat gépbe pakolást idővel meg lehet unni. Egy ideje érdekesebbnek tartom azokat az időszakokat, ahol adott CPU típusból például még nem volt elérhető a legnagyobb órajelű darab, és aköré rendszert építeni. Épp a Mendocino 366 is ilyen.A teljesítmény összehasonlítására tudom ajánlani a Slot 1 éra tesztem összefoglaló táblázatát, ebben részletes eredmények vannak. Asus P3V4X-ben tuningra is kerítettem sort, itt össze lehet vetni a tuningolt részeredményeket egymással.
-
válasz
Pikari #119259 üzenetére
Az első Celeronok a legelső 100-as busszal érkező P2-esekkel versenyeztek 1998-ban. Hol volt még ekkor a P3?
A Celeron 300A egyszerre jelent meg a 450-es P2-vel.
Az volt az a pillanat, amikor a gagyi gépekkel is elértük a csúcsot.
A 450-re húzott Celeron simán hozta a legerősebb P2-őt átlag fps-ben.
Akkoriban nem mértük, de a low 1% vagy low 0,1% fps-ekben lett volna lassabb. A kisebb cache miatt érezhető volt kisebb lag a nagy P2-höz képest, de ennyi.1999 végén egy új generációs P3-533B már lenyomta a 133-as busszal, vagy egy K7-es, de ezek alatt nem volt értelme cserélni a Cerkáról.
-
ata99
tag
válasz
Pikari #119257 üzenetére
Az alacsonyabb fesz meg ugye alacsonyabb hőtermelést jelent. Az 5050e a Phenom rézcsöves gyári hűtésével sem ment 54 fok főlé max tehelés alatt a 26 fokos szobában Amikor a bányászgépet raktuk össze ez is kritérium volt. Ott vérzett el a konfig amikor belekerült az RTX 3070-es. Nem akartunk semmi újat venni miatta, mert már akkor sejtettük, hogy eznem lesz hosszútávú...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #119259 üzenetére
1999 belül sem mindegy, hogy mikorról beszélünk. '99 májusában vettem a gépemet (elején) akkor még a PII is 98K volt emlékeim szerint, a P3 meg egy komplett konfig ára.
A Savage 4 32MB az 20 ezer ft volt '99 november végén, erre emlékszem, mert pont akkor láttam meg, mikor megvettem az ASUS V3400TNT1 16MB-ot 31K-ért, hogy jajjj, lett volna 32MB-os VGA meg 20K-ért... De nem sokkal később vett egyet egy osztálytársam, szintén 366-osba, szintén 32MB mellé (akkor már csak annyim volt), és én szereltem be neki, és 1 óra alatt rájöttem, hogy a TNT1-el sokkal jobban jártam.
A Savage-t már csak azért sem mentegetjük, mert nem csak a sebességével volt baj, hanem grafikailag is full glitches volt, a fények rendszerint "a háttérből kivágva" jelentek meg és sorolhatnám.
Később egyébként többszür is hozta úgy az élet, hogy Savage 4-essel nyomultam, utoljára az 1700-as Celeronomba került egy Savage 4 32MB, de annyira tragikusan rossz volt (glitchek, fagyások), hogy inkább jött egy 2MB-os ATI VGA és (akkor még 1db) Voodoo 2 kombó. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #119248 üzenetére
jah, hát ha így kontextus nélkül a korból kiemelve szidod csak, akkor persze. Feltétlezem sokkal később találkoztál velük mint a saját koruk.
De ilyen alapon mondhatnám azt is, hogy "ez a C2D is mekkora gyenge szar volt, hát ma már nem megyünk vele semmire, egy 10th gen I5 is megeszi reggelire". Pedig ezek a Mendocinok a maguk idejében pont olyan mágis okosságok voltak mint később a C2D-k, az extramogosított AMD CPU-k stb. -
ricsip
addikt
válasz
Pikari #119247 üzenetére
De ott van bármilyen rejtett hátrány, ami a spec sheet-ből nem olvasható ki semmilyen mágiával, csak éppen a valós teljesítmény feleződik?
Ugyebár itt még nincs dinamikus órajel (legalábbis a CPU-Z nálam fix 2000Mhz-t ír a 3800+ nál), sem power-limit-függő boost! Ergo ha mind2 processzor ugyanakkora órajelen megy, akkor a benchmark-ban ugyanannyit kellene hozniuk, hiába az egyiknek 30%-al alacsonyabb a fogyasztása. -
-
czundermák
aktív tag
válasz
Pikari #119217 üzenetére
Persze, lehetne fejleszteni rajta, de a lényegét veszítené el, miszerint a Mendocinobol próbálom kihozni a legtöbbet az adott korszakból. A Coppermine Celeronok 2000 második félévben jöttek, ha jól emlékszem, az már erősen modern lenne bele.
Lapot is tudnék alá rakni másikat bőven, viszont épp a ZM6 az egyetlen s370-es PPGA alapú lapom, és közel egy éve össze volt már rakva. Valós felhasználás alatt semmit nem venni észre amúgy egy Katmaihoz képest sem ezen a procin.Próbaképpen lehet át rakom slot1-be BX alá, de kétlem hogy érdemi előrelépést hozna.
-
envagyok
veterán
-
válasz
Pikari #119155 üzenetére
Közben kiszereltem, hétfőn elkezdek felhívni pár szervizt, ami ír táp javítást a profiljában, #pénznemszámít jeligére.
Össze van szegecselve ez a kotvány vacak táp, még bele se tudok nézni mi baja lehet.
Én IBM fan vagyok de ez a táp ez nem a jó vendortól való az tuti. Könnyű pille kis cucc. A PS/1 tápja ugyanez a formátum a zöld-fekete csápok nélkül, de vagy kétszer ilyen nehéz.Akárhogy is, ennek a gépnek működnie kell, nemrég hoztam el ezt a gyönyörű lecsúszó ajtós P1-es Aptivát, már be volt lakva GUSsal, SB16-tal, Voodoo 1-gyel, úton hozzá ebayről a VRAM update chipek, már csak a Necroware tervezte VRM modult kellett volna megrendelnem, amivel 200-as MMX is mehetett volna bele, és kész lett volna az álom Win 95-ös gépem
Most kicsit napolódik emiatt, de addig is visszapakoltam mindent a 486-os PS/1-be, amibe közben megjött a multi kontroller és sidi fórumtárs jóvoltából a LAN kártyára haxolt ROM-mal hibátlanul hasít a válogatós g*ci most már 4GB-s CF kártyával
-
válasz
Pikari #119152 üzenetére
Jó tipp, az alaplapi zöld-feketénél rá volt írva hogy +3.3V.
Viszont ez a csati máshogy van bemetszve mint másik ilyen színű, úgyhogy lehet, hogy van köztük eltérés.
Az a PCI/ISA riserre megy, és ott nincs ráírva, mit szeretne, csak hogy melyik oldal a pozitív (nem mintha rá lehetne dugni fordítva). -
válasz
Pikari #119071 üzenetére
Akkor valszeg Imi bácsitól nem sütött GPU- kat kaptam, mindössze csak paszta/pad nélkülit. Amelyik kibírta a 100+ fok gyorstesztet, az most is műkszik-persze renoválva. A RHD7950 rosált mindössze(azt sajnálom), visszaküldtem, vissza is utalta az árát. Viszont ő azt mondta, hogy nála rendben műkszik továbbra is
.
-
ricsip
addikt
válasz
Pikari #119064 üzenetére
Athlon 64 X2: ennek az alaplapja a GA-M55PLUS, azon pedig van 4-pin power, szóval azzal nem lesz gond tápcsere esetén.
Viszont mit csekkoljak le a CPU datasheet-ben (AMD-nek gondolom nincs olyanja mint ami az ARK inteléknél)? Pl. Athlon XP 2000+ meg van egy 2800+ talán.
-
válasz
Pikari #119031 üzenetére
Már nem emlékszem, de pont az volt a dillemám akkor, hogy hogy használjak ki egy dual cpu gépet, amikor igazából csak nt-től lenne értelme, de én 98 alatt akarok gémelni
El is engedtem azt a lapot. Talán oda fajult az a gondolat, hogy dual cpu, dual voodoo 2, rage fury maxx, live+vortex 2 szóval mindenben a dualitásra ment volna a gép, de ugye 98 alatt dual cpu support nincs, a rage-hez meg nt/2k stb úgyhogy csak papíron hangzott jól a build.
De amúgy elengedek bármit ha belátom hogy nincs igazam, vagy hülyeség amit csinálok.Megkérdezhetem amúgy hogy milyen idős vagy? Tippre nagyon időset mondanék mert sajna az idősebb korosztályra fokozottan jellemző szokott lenni a ragaszkodás a nem bizonyított, és igazából bizonyíthatatlan, nagyotmondott hiedelmekhez amik egyszer jól hangzottak, de itt van Darth aki köztudottan nyugger és mégis a fordított retro úttörője úgyhogy már nem tudom mit gondoljak erről
-
válasz
Pikari #119029 üzenetére
Én meg ismerek olyat aki látta a jetit, lehet megtörtént, de azért ne rettentsünk el senkit az erdőlátogatástól.
Nekem ugyan nem kutyám, nem macskám az üzemeltetője, csak szerettem volna jelezni, hogy az egy közösség által összerakott és abszolút obscure hardvereket is sokszor tűpontosan bemutató oldal, talán ne kóklerezzük le, főleg hogy szerintem itt kb mindenki örömmel használja az adatbázisukat.
Én bent vagyok a Discord szerójukon is, abszolút oké közösség, persze hibák a feltöltött cuccban mindig előfodulhatnak, de miben nem, amit ember készít?
Szerintem nem jó ha ilyen befeszült vagy hülyeségeken, a múltkori AMD grafikás agymenésednél is a falat kapartam, pedig ez nem nekem rossz, hanem neked, csak nem tudsz róla, és én próbálok türelmes és elfogadó lenni, de azért a blődség detektorom most átverte a mennyezetet, jó hogy nem lakik fölöttem senki, csak a plafon és a szép kék ég
-
-
sidi
aktív tag
válasz
Pikari #119024 üzenetére
Pedig van pár:
SoundGalaxy [link]
Novex RadioActive: youtube [link] és a video alatt a driver [link]
FMBox: Soundforte SF16FMP kártyához [link]Soundforte driver [link] - ebben benne van minden, ez a programcsokor Monty2-től.
Felkerült a rádiós hangkártya programja és két fényképem is a TheRetroWeb oldalra, a nevemmel. Program kicsit eldugva de ott van az is.
SF16FMP [link] -
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari #118963 üzenetére
Igen, sajnos ment az átnevezgetés MXM-es kártyáknál is, de ott gyakorlatilag mára meg is szűnt a szabvány
, továbbá ahogy írtam is ma már csak az RX560 XT kártyáknak van értelme, mert kenterbe veri az UHD630-as IGP-t. Akinek kicsit erősebb kell annak jó lehet a GTX1650 ha talál normális áron, az újabbak mind túlárazottak sajnos.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #118950 üzenetére
Valóban elképesztően részletes, és gigantikus pálya van, ezen a képen nem is látszik, de a játékból sok screenshoot elsőre fotónak tűnhet. (pár random képem ami hirtelen kezembe akadt, messze nem is a legjobbak)
kép 1
kép 2
kép 3
kép 4
kép 5Igazából nem csak rally, hanem a hatalmas openwordön belül az oldtimerektől a klasszikusokon át a rallyn, a terepjáróig, a szuper sport autókig minden megtalálható. Egy elképesztően összetett játék, de amúgy indul már 16GB RAMmal is, (de nagyon kér legalább 32GB-ot). Időnként pedig nagyon elszalad a RAM igénye, de eddig még csak 56GB RAM kellett volna neki legtöbb
(ehhez a játékhoz adott esetben lehet értelme a 64GBnak). Nyilván többet tud, mind grafikailag, mind komplexitásban, és erősebb gépet is kér egy ilyen játék mint mondjuk 15-20 évvel ezelőtti társai (C2D éra ilyesmi játékai)
Amúgy - ha már rally - nagy kedvencem a Rally Championship 2000, amit anno még Celeron 366, 96MB RAM és TNT1 16MB kombón max grafikán 30FPS-el tudtam játszani 800×600-ban. Pár éve elővettem modern gépen is, még mai szemmel sem volt olyan rossz a látvány mindent maximumra tekerve.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #118937 üzenetére
Azt sose kételkedtem, hogy az NVidia mindig is népszerűbb volt mint az AMD/ATi, nem csak világ szinten, de még itthon is. Csak egyszerűen arra utaltam, hogy hatalmas ismerősi kör, vagy 4-5 nagyobb fórum népességének alapján az RX 470/570/480/580 kártyák gyakorlatilag népkártyák voltak, 10 emberből 5-nek tuti, hogy ezen négy variáns valamelyike volt.
Így talán nem is csoda, hogy nekem is volt belőlük rengeteg az elmúlt 2-3 évben, és most is van jelenleg egy RX470 4GB és egy RX570 8GB is.#118936 Pista0001 : igen, mindkét oldalnak. Csak az AMDnél mintha több lenne. De mindegy is, lassan megyek Rózsaszínpárducot nézni (az avatarod adta az ötletet)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #118925 üzenetére
ja, közben láttam, hogy linkelted.
"élethalál harcot vív egy fél gigás nvidia 9500gt-vel opengl alatt" - ma már az openGL-t nem nagyon használja semmi sem. Ha nem így lenne, akkor a Radeonok szinte piacképtelenek lennének, elvégre egy 512-es 9500GT-t sokkal olcsóbb nyilván legyártani mint egy 8GB-os W7100 FirePro-t. Ergo a Radeon nem csak teljesítményben de árazásban sem lenne versenyképes.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #118908 üzenetére
Az átnevezgetés az tényleg nagyon nagy szokásuk volt, maximum minimális változtatásokkal. Erről régebben asszem pont ebben a topicban írtam, csak nem találom
Nekem ezektől sokkal újabb kártyáim vannak, egy HD6850 1GB, egy RX470 4GB, és egy RX570 8GB. Egyelőre semmi bajuk sincs.
Az AMD modern kártyái meg legalább raknak elég VRAMot a kártyára, és a fogyasztásuk sem tekeri csapágyasra a villanyórát. Az igaz, hogy a driverekkel még mindig van néha baj, RT-ben és DLSS-ben pedig eléggé el vannak maradva.
Cserébe nem akarnak még 2025 közepén is 6-8GB VRAMmal házalni (khm... RTX5050, 5060) és nem butítanak le utólag kártyákat (RTX 3050, RTX 3060) -
válasz
Pikari #118908 üzenetére
HD6870 van jelenleg félretróra az X99- ben - Giga 3 ventis szörny, tartalékba pedig a 2 ventis XFX 6870, ezek akkor jók a kb 2010 körüli évjáratra, úgy jön le a hsz- odból.
7950 lett volna még cél, de az rosált, visszaküldtem, Imi bá vissza is utalta a lóvét.
A 6870 szint sima felhasználáshoz asszem elég, itt nem nagyon kell nagyobb. Felette a GTX980Ti, de avval már olyan titániak a perdöntő 3DM01 pontok XP alatt, hogy nem lehet labdába rúgni, úgyhogy olyat nem rendelek, mert minek....
....Win98 a lényeg, azt a mezei ultra nitrogénes, ultra HOC csapat sem tudja űberelni, mert eleve azt sem tudják hogyan kell a modernre felpakolni a 98- at, úgyhogy meg vagyok nyugodva, ott még sok évig én fogom tartani a világrekordot. -
válasz
Pikari #118904 üzenetére
AMD- t most nem is vennék. Nekem olyan behatárolhatatlan, hol is tartanak ma. Ha esetleg félmodern helyett modern mellett döntök a leendő modern Intelbe, akkor valami közepes NV RTX, azokat látom mit tudnak. Persze nyilván nem a '90 végűeket, a hajlíthatatlan táppal, mert hajlítva kigyulladnak
Meg a másodlagos ultraretró 7900GTX működése is kell, korábban összegeztem az igény irányt(lap+proci), de erre senki nem válaszolt, bár valszeg ez nem hiba, itthon a userek 99,99%- a nem tudja hogy a modern madness retrónak mik is az alapkövetelményei. -
RAMBÓ
aktív tag
válasz
Pikari #118892 üzenetére
Érdekes, pont MMX-el kaptam teszt képet róla. Lehet megkérdőjelezhető?!
Én is raktam bele MMX-et, nem működött, de a CPU-t utána teszteltem másik gépben, abban működik, nem döglött meg.
De akkor nem kísértem tovább.
Ma hazamegyek és kipróbálom az ajánlásodat.
És akkor marad CPU-nak a Pentium 166Mhz SY016.
EDO ramhoz a korábbi verziók kézikönyve ezt írja:
Note: Board accepts EDO memory.
Gondolom így a későbbi verziónál sem vették ezt ki. -
ata99
tag
válasz
Pikari #118867 üzenetére
Nyugtával dicsérd a napot! Nálam mindhárom lapra felment a Win7, de komolyabban nem teszteltem. De mivel az útjuk hozzád elég kalandos lehetett, én inkább a szállitás közben keletkezett károktól tartok. A kondik egy MSI MS-7500-asról vannak és talán elfogadható a minőségük
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #118865 üzenetére
De azért kérdeztem mert az A64 alapúnak meg a P4-nek nem látni semmit a kupakján, a lapok tipusait sem sikerült kibogoznom (meg abból csak behatárolni lehet a procit).
Az Athlon XP meg tényleg nem lesz érdekes tuning szempontból, még azt sem tartom kizártnak, hogy Sempron az is. -
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #118803 üzenetére
A nyák szélén volt az alkatrész, remélem, csak a mechanikai hatások miatt vált le. Bele se merek gondolni, mióta hányódhatott az ócskásnál...
Szerk.: Úgy nézem, még a forraszanyag is ottmaradt a nyákon.
Szerk2.: arn, gondolod, hogy nem okoz gondot, ha enélkül bekapcsolom?
Szerk3.: Pikari, az szerintem nem fog menni, barebone gépem van, a beszerelt kártyához nem férek hozzá.
-
válasz
Pikari #118763 üzenetére
Ok, de én a kanapén ülök, és hátradőlve, kényelmesen, pont a 32" az ideális(nézési távolság : 150cm), meg a zsúfolt pulton, a hangfalak között most is ekkora van, úgyhogy nagyobb átrendezés nélkül, egy ugyanekkora fér el. Kolléga pedig nincs, ez egy egyéni bűnbarlang.
-
válasz
Pikari #118732 üzenetére
????
Sok éve ment néhány ilyen 1920x1200 monitor, exkollégám vett, aztán rám írogatott hogy videó lejátszás alatt sraffozott csíkok vannak, desktop meg néha eldobja a betűket-karaktereket, szétugranak, homályosak lesznek.
Mondom, nemtom, csak tippelem hogy szabvány FHD- t kellett volna venni. El is adta, aztán vett egy sima szabványost, avval semmi gond nem volt.
Ma már nem is lehet ilyet kapni, aki magasabb felbontást szeretne, nyílván (W)QHD, vagy 4k- t választ már. -
válasz
Pikari #118729 üzenetére
Kiolvasom a 1650- ből, a mellékelt detect kiírja a támogatási listát.
1920x1200 : nincs, az egy köztes hibrid, a szabvány szerint a FHD után a legközelebbi a (W)QHD 2560x1440 felbontással, az 1920x1200 felbontást sehol nem jegyzik, inkább csak inkompatibilitásokat gerjeszt.
-
válasz
Pikari #118727 üzenetére
Nemtom, lényeg hogy működjön. Zen2 alatt műkszik is, de ott a GTX1060 figyel, abban nincs 1080p VESA, 1600x1050 a max, emiatt a modern driver sem képes felkapcsolni FHD- re. Ez már a félmodern videókártya desktruktív hatása. RX480- ban tuti van beégetett 1080p VESA, a 1650 meg lassan kiderül...
a hardveresen gyorsított részeket ledarálták : mindegy is, Win3.11 alatt amúgyis csak 2D hardveres gyorsítás van, azt meg ez a modern driver is lazán hozza.
-
válasz
Pikari #118725 üzenetére
Rilézed videódriver ez, szóval ha kihagytad pár korábbi hsz- omat akkor - VSBVGA.drv - natív 1080p támogatás Win3.1x alá, a standard VGA VESA driver újraírt drivere, és modern VGA támogatással. A hagyományos ultra lassú, még Win3.11 alatt is, ez már kezeli a megfelelő grafikus API public és rejtett rutinjait is. A rejtetteket mondjuk nemtom honnan vették, mindegyik nagy gyártónál nem publikáltak, gondolom feltörték, mint a Linuxosok...
-
sidi
aktív tag
válasz
Pikari #118716 üzenetére
Igaz a programozó szoftver ezt a jumpert nem mutatja, de ott van mégis, az adatlapok írják és egy nemrég linkelt leírásban is írják, hogy érdemes levenni íráskor és 5V-ra tenni olvasáskor,
HYundai EPROM-ot csak így sikerült megírnom.
AMD-t ís írtam így 2-t, de azóta nem sikerült reprodukálnom a véletlen beletörlést, így még nem tudom, hogy ez segít-e rajta... -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #118705 üzenetére
Bp-n abszolut nem votl nehez up-to-date maradni
i865/i875-s P4 anyulapokat mar 2-3 hettel az elott(!!) meg lehetett venni kiskerben is, hogy itt a PH-n vagy akarhol a vilagban lement volna rola a official teszt az u.n. NDA hatarido miatt
KT400-s alaplapom is mar azon a heten volt, hogy megjelent rola a teszt az anandtech vagy a tomshardware oldalan
es nem kellett megrendeltetni se, hanem akarhol IS volt azonnal
meg voltak szurke forrasu maganimportorok is
Abit K7 nForce alaplap + Abit GF4Ti4200-64MB igy egyben egy szettkent 45k-ert
es a faszinak volt ~100db belole
ez igy egyben volt csomagolva gyarilag, nem kulon rendelte be oket, es adta parban -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #118698 üzenetére
Amikor én ezt a rendszert, hogy GeF2MX400 + V2 SLI összeállítottam, akkor már eléggé elérhetőek voltak. A Vodoo 2-esek (nekem 2×8MB volt, tehát a kisebbik) kb 5000ft-ért mentek darabonként, a VGA meg nagykeráron áfa nélkül kereken 20K-ba jött. Mikor összedobtam ezt az egészet (2002) akkor úgy voltam vele, hogy na ehhez 1-2 évig tutira nem kell nyúlni, jó lesz! Akkoriban egy 1700-as Celeron (mondjuk egy 1300/1400-as Tualatin Celeron jobb lett volna mellé) mellett ez nem volt rossz set. Aztán mégis bő 3 hónap múlva borítottam az egészet, és jött a helyére a GeF3-as, akkor a Voodook már vissza se kerültek (sok játék szerette azokat megtalálni, és vagy külön állítgatni kellett, hogy ami nem szebb glideon az mnejen a GeF2-n mert jobban fut, vagy volt aminél eszköz kelzelőben kellett tiltogatni a V2-eseket, hogy hajlandó legyen menni a GeForce-on, így emiatt már nem kerültek be a GeF3 mellé).
Egyébként szimpatikus a világnézeted, mert ez alapján pont az jön le nekem, ami a kicsiny faluban jött le anno a maga idejében : vagyis, hogy adott időben én azért mindig az átlagos user/gamer előtt jártam, sokszor nem is kicsit. (De amikor ezt a topicot olvasom, akkor meg van pár emberke, aki érzésre kb anno mindent 0day-re megkapott, és mire én az adott generációhoz/cucchoz értem ők már kifelé dobálták)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #118683 üzenetére
Nem is csodálom, akkoriban (1998-1999) még az 1600×1200-nak sem sok értelme volt. nem sok embernek volt olyan monitorja ami akár csak 2D-ben ilyen felbontást tudott (alá a hardverről ami ebben egy korabeli játékot minimum 24FPS-el futtat meg pláne nem)
Hááát... Kétségtelen, hogy a Ti4200 igazán jó kis 1024-es kártya volt, de én már a GeForce 2MX 400 64MB-al is vígan játszottam 1024-ben, sőt a mellette lévő Voodoo 2 SLI miatt még a 3DFX-es dolgok is mentek úgy. (nyilván a saját korszakainak játékaira gondolok én is minden kártyánál)
Bár megjegyzem, hogy a Midtown Madness 1 simán megadta a 25+FPS-t 1024-ben Celeron 366MHZ, 96MB RAM, ASUS V3400TNT1 16MB-os kártyán.
-
sidi
aktív tag
válasz
Pikari #118673 üzenetére
Most néztem 3.0-n sincs írásvédettség jumper, semmi nem szakítja meg azt a vonalat, egyenesen az LPT portról jön a Strobe / STB lábról a kapcsolójel egy tranzisztorhoz, szóval a programmal vagy az oprendszerrel lesz valami.
Köszi a linkeket, próbálkozom és majd beszámolok az eredményekről.
-
sidi
aktív tag
válasz
Pikari #118669 üzenetére
Köszi, kerestem már hol lehet letölteni, de hirtelen nem találtam,
viszont itt egy másik leírás: [link]
Melyik az a write protection jumper? (Step 6. a fenti linken)
Nem teljesen tudom értelmezni.
Van egy amire írják, hogy olvasáskor 5V-on legyen, eddig nem is tettem máshová, de gond nélkül írja is amit kell, legalábbis AMD 27C64 és 128-nak jó így.
Jó lenne ha valóban volna írásvédettség jumper... -
-
-
-
-
válasz
Pikari #118639 üzenetére
Ja, most hasznos lett. Amúgy válogatós, mert a Zen2- őn nem indul, elsőre abba dugtam a Live pent, és a mentendő vinyót. Vagyis indul, de a kerneles felsorolás alatt újraindul, safe módban is.
Kiírtam a telepítős változatot is, amit korábban linkeltél, az indul mindegyik gépen, majd telepítem az FX- re. -
válasz
Pikari #118575 üzenetére
Hogyne, ez volt az első, mivel az egyéb első próba is az volt hogy retró vonalon próbáljam ki. Nem hoz változást, a BIOSban továbbra is csak az UEFI boot lehetőség látszik. Arra kattintva persze beadja az összes csatlakoztatott Legacy cuccot is, be is tudom állítani bármelyiket elsődleges boot eszközként, de a restart csak a ténylegesen UEFI komp meghajtókra bootol rá, a régi de akár modern GPT hackelt MBR esetén is skippel, ha talál megfelelő UEFI betöltőt, akkor indul. Pld nézem a "régi" RyZenen XP alatt, hogy a Win11 install pendrive(24H2) is már 3 partíciót használ : rendszer számára fenntartva/visszaállítási/sima NTFS a telepítőnek - amelyik drive nem használ ilyeneket, arra nem bootol rá.
Mindegy is mert evvel nem kísérletezek különösebben, megy ajándékba, oda meg csak a Win11 stabil futása kell, az meg is van, brutál jól teljesíti. -
FF23
senior tag
válasz
Pikari #118554 üzenetére
Műszerész, precíziós, órás csavarhúzót kell keresni, akár darabra is.
PC-hez, notihoz kell PH00, PH0, PH1, hosszra legalább 75mm-es ajánlott. A lényeg, hogy forogjon a vége és mágneses legyen. A legjobb példának ezt találtam, de biztos van olcsóbb és drágább is [link]
Pc-hez kell még PH2, de ahhoz általában jó a bitfejes, vagy kell egyet venni külön. -
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #118552 üzenetére
Én meg kell találjak "rendes" készletet. Nem a minőséggel van baj, hanem a cserélhető fejes sajnos túl vaskos, ha mélyebben van a csavar, akkor nem éri el. A nyél/toldó bit foglalat része 7 mm átmérőjű. Szóval kell valami külön csavarhúzókból álló készlet... Pl újabb heppem, hogy az ehhez megfelelő ventilátorokat rövid csavarral szerelem fel pl radiátorra, ehhez a csavarhúzót át kell dugjam a másik oldali lyukon.
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3006, 90% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3002, 90% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3025
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest