- Netfone
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #115569 üzenetére
Messze kerülöm az összes ilyen kliens progit, kb 20 év kerülgetés után vagy 2 hete került fel a steam is a gépemre (nem tudtam már megkerülni
) de az indítópultból ígyis egyből kikerült.
gye itt is kijön a virágbolti játékok előnye, hogy ezek a "kliens"ek nem kellenek hozzájukNekem spec a Win 7-re val átállásnak az oka az volt, hogy lényegesen szebb, jobb és stabilabb volt mint az XP, plusz a 4 magos Phenom 9500-ra már dukált is az, így 1 hónap XP után jött azon a gépen is a Win 7. (mellesleg az egyetlen Windows volt, aminek már a bétáját is teszteltem, és szerintem az utolsó jó Windows volt)
-
-
-
válasz
jokeph #115272 üzenetére
Igazad van.
Igaz, most egy X1650 GTO-val néztem meg, de újabb GPU-Z verziókkal tényleg nem írja ki az alap órajeleket.
A kis kérdőjellel amúgy tisztában vagyok, csak hát lehet nem Windows 10 alatt kéne tesztelnem (Vista driver ugye az utolsó). Meg amikor lefuttattam, semmit nem mutatott.
Megnéztem egy HD 2600 XT-vel is, itt már mindegyik verziónál kiírja rendesen. Úgy néz ki, a régi X szériás kártyáknál érdemes régebbi GPU-Z-t használni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #114875 üzenetére
Az RD RAM az árazása miatt nekem is kiesett. Úgy voltam vele, ha tömegtermék lesz ráérek akkor megvenni, ha meg nem, akkor fölösleges beletolni a pénzt.
Ígyis lett, jött a DDR P4 Celeron alá is, és inkább abba az irányba mentem. Ami röhej, mert előtte a 1300MHZ Duron VS 1300MHZ Tualatin volt a kérdés, a Duront végül a DDR RAM miatt ejtettem ki, de a 1700-as Celeronhoz már OK voltAz meg a másik, hogy valószínűleg mindkettővel jobban jártam volna, mint az 1700-as Cerkával.
Hm, 3,06 GHZ-es NW P4 HT + Rambus RAM? Érdekes project, izgalmasan hangzik
-
Francia91
veterán
válasz
jokeph #114877 üzenetére
Nekem volt AM1-es konfigom, fateréknak raktam össze netezésre és filmezésre, arra tökéletes volt
A gyári hűtővel is tök halk volt, ITX házba volt összerakva -
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #114875 üzenetére
A jobb lapokban mennek, van róla techpowerup fórumon infó.
Szerver vonalon létezett 1200 és 1600Mhz-es Rambus ram, de azt nem tudom mezei i850 boldogulna-e velük? Elvileg nagyobb FSB-n jobban kijön a rambus előnye, mert 100 vs. 133Mhz P4-nél is ez a helyzet, Pentium III (Xeon) esetében is van eltérés, de ott legtöbbször SD ramos konfigokhoz képest nézték. -
Fücsök007
őstag
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #114681 üzenetére
Ebből a szempontból az igazi "csótány" a Phenom 9500 volt, ott ugyanis az alacsony (2200MHZ-es) órajel mellé 4×512KB L2 cache került, gondolom úgy voltak vele, hogy amjd a2MB L3 valamit kárpótol. De akkoriban kb semmi sem használta, és 1 magos feladatokban kb olyan volt mint egy SSE4 támogatással felruházott Barton 3200+.
A Windsorod két magos feladatokban is tuti megette reggelire. Ráadásul addigra a DDR2 már inkább korlát volt mint előny. -
válasz
jokeph #114573 üzenetére
Igen meg az Enterprise 128-ban is, amiből Mo.-ra viszonylag sok jutott anno, viszont példányszámban valószínűleg a ZX Spectrumokba mehetett a legtöbb, ill. Nyugat Európában (főleg Franciaországban) még az Amstrad CPC is szép példányszámmal futott, de sok gépben volt ilyen kiegészítő proci, beágyazott rendszerekben tán még ma is használják.
Viszont mivel ezen gépezetek már vagy az örök bitmezőkön pihennek, vagy gyűjtők megbecsült kincsei, így hiába szeretné Frescho nem sokan rendelkezünk velük, hogy itt komolyabb téma lehessen, emulátoron persze mindet szépen végig lehet próbálgatni, de frescho inkvizítorként akkor is lecsap. Hiába lenne esetlegesen igény az újra gyártásukra, csak ilyen pí-ken futó emulátorokat kapunk retro gúnyában (a mini sorozattal), azt meg bárki homemade is tud, egyedül a ZX Spectrum Next, ami belül is a régi hardver továbbgondolása, de az sem került tömegtermelésbe, hogy olcsón elérhető legyen.
Darthsun: Dosbox ini szerkesztése egyáltalán nem bonyolult (magán az inin belül is rengeteg magyarázat van hozzá annak, aki nem akar utána túrni), de a Dosboxot már régóta nem fejlesztik, helyette a dosbox-staging javasolt, sokkal több féle fajta hangkártyát (ott is betölthetsz bármekkora sound fontot general midibe vagy Rolandba) tudsz emulálni mint madness alatt, a madness 98-nak meg a kompatibilitása nem elég jó pci-e karikkal, és itt nem csak a hiányzó retró fícsőrökre gondolok, hanem egyszerűen a túl új driverek okán sok régebbi cím egyszerűen bugos (fura/hiányzó stb textúrák).
-
válasz
jokeph #114294 üzenetére
Erről korábban fel voltam hangosítva, kérdés hogy pld AM5- ben ez hogyan van, valamint a modern Intelekben. Ha bármit vesz az emberke később, van-e több Xmagos csoport, melyek között nagyobb csíkszélességű belső busz van.
1 db négymagos csoportot ok, kidolgoztak az iX- nél, a Core2- ben még csak 1 db kétmagos node volt, a Quad már lassult a 3/4 mag elérésekor.
Bár az összes említett egylapka/belső busz is sokkal jobb, mint bármilyen több CPU- s kivitel.Aztán a 2014- es sokmagosok milyen megoldások voltak, nagycsoport, vagy belső buszokon ment a forgalom ? Bár százalékban sokkal kisebb csökkenés, mint több fizikai proci esetén.
Kíváncsiság csak, az E5v3/v4 királyságát utólag sem csökkenti a lapkatervezés, ami akkor a lézerekben volt, az előtt a ma ismert összes vallás is letérdel. -
válasz
jokeph #114288 üzenetére
Köszi, ezt nem is tudtam, akkor 8 mag felett alaposan körül kell nézni eszerint, hogy éppen mi van, illetve mi az ami a 4core node lapkák közötti lassú kommunikációt már letudta, kettő node felett.
Érdekes : Xeon E5v3/v4 esetén pld nem is tudom/néztem utána hogy van-e ilyen probléma a magcsoportok között. Mivel nem is kerestem rá, gőzöm nincs, hogy van-e erről infó. -
válasz
jokeph #113418 üzenetére
A 13600k baja a hűtés. Nagyon-nagyon fel tud pörögni amikor dolgozik. Szerencsére a Vegas-nak nem szóltak arról, hogy Pikari szerint nem szabad skálázódnia sok magra. Persze ehhez kell jó pár layer, 4k felvételek, vágás, szűrés. Még a GPU-t is pörgeti a végeredmény kódolásához. 500W-ot csúcsban be tud cuppantani, de folyamatosban is 300 fölött van a rendszer fogyasztása.
KROK:
egyre inkább felbukkannak majd a 64GB-os gépek is.
Már a 6700k-ban is annyi lett nagyon gyorsan 16->48->64G, pedig az még az elmúlt évtized zenéje volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #113228 üzenetére
Igen, ha kellett a +2GB RAM, akkor lement DC-re.
Mi azt csináltuk, a I975-el, hogy a 3 slotba próbáltunk minél nagyobb modulokat préselni, és így 12GB-án át a végén, sok-sok modulból de ASUS P6T lapban eljutottunk a 24GB-ig, ami azért nem volt rossz.
Igen, az LGA1366 egy kísérleti vonal volt, amolyan korai HEDT. Ténylegesen az 1156, 1155, 1150, 1151 vonalon mentek tovább. A tömegeknek szánt CPU-k aztán ezekbe jöttek. -
envagyok
veterán
válasz
jokeph #113228 üzenetére
"pláne nem érte meg leváltani rá a meglévő csúcs C2D/C2Q-s gépet"
Azért tuningolhatóságban messze jobb volt, mint a core2 sorozat.@Pikari hát nem tudom, én c2quadról először i6-6600k-ra váltottam, de nem tetszett az eredmény, egy 6/12 core 1366 xeon leverte multis játékokban 2016 körül az i5-6600k-t az akkor 6-7 éves platform.
Nekem nagyon tetszett, onnan x79-re váltottam. -
válasz
jokeph #113228 üzenetére
1366 kezel 4 rank-ot csatornánként, azaz ezért lehet 3 vagy 6 slot. Max 6x8GB ahogy eddig teszteltem az Asus p6t se lapban (2Rx8 modulokkal), elméletben 16GB-os modulokkal menne 2x ennyi de az dual rank méretben ritka. (illetve szerintem x4 modulokkal jobban terhelődik az IMC és esélyes hogy azzal nem megy)
ECC REGből volt dögivel nagy méretű, bár azt nem próbáltam ebben a z400-asban, elég a 3x8GB is bőven. Gyárilag 4x1GB ECC unbuffered volt benne.
A 3-4 slot osztozik a 3. csatornán azaz azonos méretet feltételezve az utolsó 4. ram lassabb lesz. (single megy)
Találtam friss biost is x5690-es támogatásra, alapból nem támogatja.Illetve szervereknél láttam még olyat hogy +1 slot volt a csatornákon felül de szerintem az spare-nek van, nem azért hogy konkrétan aktívan működjön is.
-
-
-
válasz
jokeph #113114 üzenetére
IGP- t nem kedvelem, videókártyát dedikáltban szoktam meg. X99- be pakoltam most egy GTX1650/GDDR6- al - új kiadás. Konzumer belépő, áramtermelő ez is, de biztosan jobb az FM2 szintnél. Csak kipróbáltam, hogy rendben megy-e, majd meghajtom retró-középretró tesztekkel. De van benne HD6870 is, az is lenyomja az FM2 IGP- t sztem.
FM2- őt nem szerzek be, ha 4 mag kell, letiltok 4- et a Xeonon, aztán kész is. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112876 üzenetére
Most le is írtad, hogy 2004-ben és 2005 elején miért utáltam mikor a kedves delikvensek SATA-s gépet vettek. A legtöbb esetben természetesen az XP telepítő nem látta a HDD-t, a floppy ugyan kisegített volna, de addigra már eléggé kihalt, és nem volt ritka, hogy állhattam neki szerelni - a nem is általam összerakott gépet - hogy valahogy beadjam a SATAnak a drivert és lássa végre a telepítő.
-
Pikari
veterán
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112822 üzenetére
Nos igen, azaz igazi OFFLINE tár amit te mondasz, de nekem már azért nagyjából az is annak számít, ami itt van helyben local (és mondjuk egy kikapcsolt külső tokon kapcsolódik a géphez, és csak akkor kapcsolom be amikor éppen kell róla vagy rá valami). Offlinenak minősül nálam azért az is, amihez nem kell internet elérés.
És rengeteg olyan ember van, akinek amúgy lenne pénze, csak nem jól áll hozzá. Rendszeresen egész jó jövedelmű emberek sírnak, hogy nincs pénz, és nem egyszer előfordul, hogy tőlem kérnek kölcsön olyanok, akik többet keresnek, meg komolyabb háttérrel rendelkeznek, gondolok itt olyanokra mint "250 ezer volt a kocsi javítattása, de apu kifizette" vagy egy másik cimborámra, aki 0ft-ból upgradelt 9th gen I7-ről 12th gen I9-re, mert szintén apuka belesegített : kifizette az I9-ere váltást és cserébe elkérte az I7-et.
Egész sok olyan ember van, aki az én bevételeim mellett szerintem már utcára került volna. Én meg örülök neki, hogy nem ilyen vagyok, kevesebből is megvagyok, okosan intézve a dolgokat, és végeredménybe véve így kevesebbet dolgozhatok és szabadidőm is több lehet.Én anno mikor a 10400F-et vettem akkor az volt a legeles legújabb gen, és pont azért azt vettem, mert egyrészt akkor volt megint mag és szál szám növekedés, és azt mondtam, hogy igen, erre már most tényleg érdemes váltanom, másrészt úgy voltam vele, ha a legújabbat veszem akkor az még soká lesz elavult. Nem mellesleg szerencsém is volt, mert kb ez volt az utolsó normális árú generáció, utána az újabbak sokáig csak árban egyszerűen felé jöttek. A 12400F pl már sokkal drágábban jött, és van a két rendszer között különbség, de messze nem annyi mint amennyi árban volt. Tehát a jövőben lehet, hogy a te legújabb -1 -2 stratégiád lesz a befutó, mert nem lesz olyan mákom, hogy viszonylag olcsó a top generáció (csak akkor még a ft is erősebb volt, meg a kő is lágy volt ... )
"és ezen még akkor simán böngésztem." - 2015-ben Cipruson, egy 1700-as Dothan Celeron (1C1T, 1MB L2) és 768MB RAM, és Win XP mellett még tudtam netezni. gyors nem volt, max 2 ablakot bírt a böngésző, és csúnyán be tudott lassulni pl facebook alatt, de még használható volt némi türelemmel. Ma meg már ha egyáltalán feljutna a netre akkor is totál használhatatlan lenne, még SSDvel együtt is.
Voltak egy időben ezek a kis asus netbookok, mindenki oda volt érte, hogy milyen kis cuki, meg netezni milyen jó... Már akkor mondtam, hogy Intel Atommal 512-1GB RAMmal meg 2-4GB SSDvel ezeknek hamar vége lesz. És így is lett, 2-3 év alatt teljesen kikoptak.vagy ott van Feri haverom esete : anno kellett egy gép netezni. Mondtam, hogy jajj majd rakok én össze. Nem, nem itt az áruházi legalapabb gép, jó lesz. Mondtam, hogy nem jó, kifizetik 1-2 év múlva semmire nem lesz jó. De jó lesz, higyjem el. Megvették. Vagy két év múlva egyszer mikor ott voltam megkérdeztem, hogy a gép amúgy miért nem megyen? "jajj hát azt már hónapok óta be sem kapcsoltuk, úgy be van lassulva". Benyomom 2C2T valami Celeron, 2GB RAM(!), integrált VGA, HDD. 2021-es vétel. Ez 2022-ben volt. Tehát kifizettek egy olcsó gépet (az is ilyen 100 ezer körül), amit kb 1 évig se használták, utána csak kerülgetik. Azóta is ott vana nappaliban, csak épp bekapcsolva nincs soha.
-
válasz
jokeph #112781 üzenetére
WD Green paraszt módon 20mp- enként parkolt, nem lehet kiírtani az energiagazdálkodással/HDS moddal sem. Firmware felülírással lehet csak. PCLand visszaforgatta a firmware kódot, és kivette a WD általi böszme kódot, nemtom mit szívtak a fejlesztők a gyárban, hogy ennyire be vótak baxva
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112708 üzenetére
Nekem 1×3GB után 2×20GB-ra volt az ugrás, így teljesen más szituban találtam magam. Ekkor lett a 466-os Celeronom is, bár 2-3 játékkal már a 366-os + 3GB HDD-n is használtam. Persze rögtön hatalmas segítség lett a virtual drive. Pláne, hogy sok játék image nem volt 650-700MB mint a CD amire kiírták előfordultak 3-400MB-osok vagy még kisebbek is.
Tényleg, most hogy így írod, az Alcohol 120%-ot is használtam egy ideig meg a clone drive is beugrik bár azt nem nagyon használtam.
Az ISO formátumban az volt a legjobb, hogy az imagek több programmal is kompatibilisek voltak. (A CD copier egyik nagy hibája az volt, hogy amikor váltottam róla, akkor minden image-t újra kellett csináljak, mert valami saját formátumot használt).A Neroval írtam pályafutásom kb 90+ %-ában, aztán legvégefelé mikor már nagyon meghízott, meg egyre szarabb lett, akkor áttértem a CD Burner XP-re (az most is fent van, ahogy a Daemon Tools is).
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112666 üzenetére
Ú, 76933 pont. Igen, mondjuk kb ennyit számít az, hogy nekem a Turbo OFF meg két generáció különbség. (mert ha nem egy leggyengébb eredményt használok, akkor arányiban pont stimmel is). Na meg mondjuk nekem a RAM is perpill csak 2133MHZ-en megy. VGA nem hiszem, hogy számít, de nálam meg RTX 3060 12GB.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112653 üzenetére
"Amin futott konfig: az aláírásomban.
" - akkor mostmár azt ne írd át
Sosem értettem, hogy ilyenkor miért nem egyszerűbb gyorsan egy crtl+C crtl+V kombóval kimásolni az aláírásból?
Mert mi van ha valaki 3 év múlva nézi meg neked meg mondjuk akkor Ryzen 9800X3D-d lesz? (tehát oylan ami már ma is létezhetett?) azt fogja látni h milyen gyengén megy ... -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112628 üzenetére
Engem inkább az zavar ebben a hibrid megoldásban, hogy a ringbus-al is problémák vannak, valamint én azért az E magok helyére inkább P-t tennék
De amúgy ki kéne próbálnom egy ilyet is mondjuk egy pár napra.Igazából 1440P-ben azért akad ami kihasználja, pl a Spiderman Miles Morales simán feltud menni 10GB VRam használatig. A Forza 5 szintén ultran felmegy 8,5-10GB Vram használatig.
De ahol még nekem jól jön, hogy van olyan szokásom, hogy bizonyos játékok esetleg egyszerre is mennek, pl War Thunder + Just Cause 3, ketten simán megtöltik a 12GB VRamot maxon (a War Thundernek kell 7-8GB a Just Cause 3-nak meg 4-5GB ).
Azonfelül Blenderhez sem hülyeség a sok VRam.Persze a legtöbb mai játék ami konzolport, az - főleg ha nem az van, hogy rengeteg VRAM van - még beéri 8GBval. De kicsit ez is olyan mint amikor sok RAM van a gépedben, hogy már a Windows asztalon is több megy el, a játékok is jobban pakolnak bele, hiszen a RTX 3080-on a 10GB is elégnek tűnik, itt meg simán felé megyek a 10GBnak.
És ahogy írod, a jövőben is jól jöhet. Nem véletlen, hogy az RX470/480/570/580-ból is a 8GB-osokkal foglalkozom csak. -
Czo
addikt
válasz
jokeph #112628 üzenetére
Ez nem 3.06
"ebben" az orajel savban 3 CPU volt:
30x100 MHz = 3.0 GHz-nek marketingelve, ez nagyon ritka, ez a leggyorsabb 400MHz FSB-s P4 (ilyenem volt/van, SL74Q)
23*133 MHz = 3.06 GHz-nek marketingelve, ez elegge elterjedt
15x200 MHz = 3.0 GHz-nek hirdetve, ez van neked, ez pedig anno a csapbol is folyt, mert olcsobb volt, mint az elozo ketto -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112628 üzenetére
Csakhogy ez nem az!
Ugyanis a 3,06-os vagy 3066/3069-es az annyi MHZ-en megy, 533-as FSBje van, és az első mainstream HT-s CPU. 2003 márciusában már biztosan elérhető volt.
Ami itt a képen van, az 3006MHZ-es vagyis 3,006HGZ (nem 3,06!) és 800-as FSBje van. Vagyis pár hónappal későbbi (talán június), másabb kivitel, erősen hasonló teljesítménnyel. Egyébként azt hiszem ez volt az elterjedtebb. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112620 üzenetére
Az biztos, hogy kár értük, egy csomó korabeli méréssel tudnám elárasztani a topicot, de nem csak P4 VS Athlon XP vonatkozásában, de pl hogy mit mutat egy 5GHZ-es Pentium D vagy Celeron. Sok-sok eredménnyel. Plusz volt jópár képem volt alkatrészekről, fél konfigokról is.
Az azért elég bika, de azt hiszem az már a P és E magos bohóckodás.
Nekem a főgépben 10400F + 32GB DDR4 + RTX3060 12GB van, a másikban meg 12400F + 32GB DDR5, meg van egy 4th gen is, amiből most akarok majd "I7-et" csinálni Xeonnal; meg van pár kártya, RTX3080 10GB, RX570 8GB stb.Az RTX 4060-al nekem leginkább a 8GB VRam a bajom, mint tudhatod, nekem a legtöbb kártyámat a VRam miatt kellett cserélni, ezért is lett a direkt a 3060, mert az 12GB-os. Meg ugye RTX 4060-ra váltani 3060-ról nem sok értelme lenne. Ha pedig kell az erő, van 3080 10GB VRammal, szóval megint nincs értelme 4000-es sorozatra váltanom.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112608 üzenetére
"Olyat ami a jelenben csúcs, nem gyűjtők, még csak meg sem veszem, nem érdekes." -- én gyűjteném, csak hát az árképzése
Bár a 12th gen utáni Intelek sajnos az én szememben így vagy úgy kerülendők, és bizonyos AMDk sem szimpatikusak, de azért egy 9800X3D vagy 9700X alapú rendszert 32GB/48GB DDR5-el igen bezsákolnék, és bár nem érzem a feltétlen késztetést, hogy RTX4000-es szériára váltsak, de vagy az, vagy az RX8000-es (9 ezres?) széria dukálna hozzá!
"nem is sima 3 GHZ-es P4 van benne hanem egy NW HT-s példány" - az aztán öröm. Szerencsére nekem a maga idejéből van emlékem az első 3069-es HT-s NW prociról, meg később volt 800-as FSBvel is, ahhoz is volt szerencsém. 1600A és 1800A jó tuningal (írtam már) meg volt is itthon évekig
(mennyit versenyeztettem az Athlon XP-vel őket, mindenféle programmal, különféle órajeleken stb. Nagy kár, hogy nincsennek meg azok a képek, meg egy csomó régi kép a szobámról és ezekről a géperől, de valószínűleg ezek is 2014-ben vesztek el mikor 500GB adatom elszállt, mert kb azóta nem találom ezeket a képeket SEM többek között, pedig már kerestem többször, és rég beszórtam volna ide a topicba igazi aranybánya ON termés lenne)
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112584 üzenetére
A jóöreg SC2 annak idején megjelenésekor én is játszogattam vele, de valahogy anynira nem fogott meg. Viszont én HD3870X2-n játszottam vele, azon nagyon is jól ment. Aztán - ahogy neked is - később (HD4850-ek és HD4890 után) lett egy HD6850-em nekem is, ami mai napig megvan. Igaz 2022 februárja óta nem járt gépben.
-
válasz
jokeph #112590 üzenetére
Relativisztikus értékelés ON. De a GTX770 @4650 CPU órajellel lett táplálva, úgyhogy a fene tudja, ezen a szinten még sok retró teszt/modern gépen mérés kéne, de hát ilyennel már nemigen foglalkoznak(Win98/XP).
Nyilván Win98 specifikus cuccok esetén a 3DM01/20k eredményen felülinek már nem sok értelme van a gyakorlatban, de mocsok jól néz ki. -
válasz
jokeph #112586 üzenetére
Ok, de a 7900GS dupla ennyi pöttyöt hoz Win98 alatt is, modern gépben, GTX- el meg lealáztatnám az összeset.
A GTX770 ugyanezen gépben túllépi a 100k- t XP alatt, ezt lemértem.
5600G Vega IGP nem valószínű sztem, mivel egy ilyen APU alapból sokkal gyengébb, mint egy korábbi combos dedikált, de már nem tudjuk meg, mert nincs Win98/XP driver hozzá. Sajnos, senki nem ír XP alá drivert a GTX980Ti feletti kártyákra, pedig sztem a Linuxosok már rég feltörték a gyári driverek binárisát, és/vagy valaki kicsempészte az eredeti forráskódokat a gyárból. -
válasz
jokeph #112584 üzenetére
Hasonlóan modern, félmodern konfig nekem nincs is IGP/APU- val. Dedikált mániás vagyok, bár láttam Tőled nem dedikálttal is egész jó eredményeket, itt most retró tesztekre, ami a lényeg, modern gépen is.
XP szintre a 3 ventis HD6870 az Isten nálam, Win98- ra meg a 7900GS(mivel a 7900GTX már beszerezhetetlen). -
válasz
jokeph #112556 üzenetére
My bad, a Tonga valóban GCN3. Az R9 285 volt kakukktojás a többi 200-as között, mert az a sorozat eleve GCN1 és GCN2 vegyes felvágott volt (R9 290 GCN2, míg alatta az R9 280X még GCN1, mint átnevezett 7970), és ezek közé érkezett a Tonga, majd ment tovább R9 380-ként a 300-as szériába.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112551 üzenetére
Ne is mondd. Szerintem még a HD6850-re is elfért volna 1536-2048MB VRam a 1024MB helyett.
Nem véletlenül jelentek meg már 2017-ben (amikor az FHD már azért erősen sokaknak az otthonában jelen volt játékok szintjén) is 8GB-os kártyák, és noha még nagyon sok 4GB-os kártya is jelen volt akkkoriban és később, azért 2019-re kb az elvárható minimum lett a 4GB VRam. Sok játék indult még kevesebbel is, de pl az AC Unity ha nem kapott 3GB VRamot, akkor a maximális beállítások nenm voltak elérhetőek, a textúrák pedig (főleg a távoliak) olyan mosott szarok voltak, hogy a játék kb úgy nézett ki mintha egy 2008-as játék lenne mediumon. 2019 végére, 2020-ra már annyira tapasztaltam, hogy 2GB VRammal esélytelenek az új címek (egyre több játék konkrétan el sem indult, vagy ha igen, kidobált az asztalra, esetleg abszolút minimumon volt hajlandó futni) hogy eljött a pillanat amikor nem a sebessége hanem a Vram miatt kártyát kellett cseréljek. Akkor kinéztem egy GTX1660S 6GB-ot, az már más dolog, hogy aztán a cripto mizéria miatt - akkor még nem sejtettem - majdnbem 3 évet kellett várnom az új VGAra... de legalább egy RTX3060 12GB lett, amivel nyilván sokkal jobban jártam így utólag. És igen, az egyik fő szempont amiért az RTX3060 lett, hogy 12GB-os. Pénzem lett volna nagyobbra is, csak fentebb is csak 8GB VRam volt, így azok a kártyák kiestek. Azért lett egy RTX3080 10GB is, az meg "too much" ám FHD 60HZ-re, szóval továbbra is ott tartok, hogy az RTX3060 12GB-al nagyon jól jártamPláne, hogy mikor elkezdett 68 ezerről elugrani az 1660S ára, akkor egy ideig kergettem, 140K körül már ráncoltam a szemöldököm és kezdtem feladni, mikor 220 ezer lett akkor az egész VGA váltás kérdést elengedtem. Gondolom ismered a régi indián mondást : Jobb ma 118 ezerért egy RTX3060 12GB, mint tegnap 220 ezerért egy GTX1660S 6GB ...
A Forza Horizon 4 nekem elindult 2GB VRammal, de pár perc játék után kidobált az asztalra, addig is felül volt egy felirat miszerint túl kevés a VRamom és ez instabilitással fog járni. Mondjuk nem csoda, akár csak az 5, a 4 is szeret FHD ultrán akár 8,5-9GB VRamot is bekapni.
No, és mi lesz 2008-ból?
#112550 MasterDeeJay : Annyira nem vagyok képben a Radeonokkal ebből az időből, de az R után a 9-es eleve felső kategóriát sugall nekem, a 3-as után meg a 80-as szintén. Arra emlékszem, hogy R390 is, de megengedtem azt is, hogy csúcsközeli kártya volt. A lényeg, hogy GTX 960 szint.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112537 üzenetére
Sajnos a GTX950-et valóban megöli a 2GB VRam, pedig amúgy nem lenne rossz, pláne az én egekig OC-zható példányom. De ráadásul a 10400F mellett még csak nem is az ereje, hanem kevés VRam miatt kellett lecserélnem. Hiányzik nagyon nekem egy konstrukció, ahol memóriamodulokkal lehetne bővíteni a VGA-kat, mint az alaplapokat. (Ráadásul akkor az NVidia kevés VRamos fhassága is áthidalható lenne. Mondjuk annyi előnye van ennek, hogy így a játékok VRam igénye kevésbé ugrik meg, csak nekem néha másra is kéne ám a sok VRam).
Az R9 380 - meg már a neve alapján is - leginkább csúcskártya vagy csúcsközeli volt a maga idejében.Ami pedig a "lifetime support" -ot illeti, látom másnak sem ismeretlen. Egyesek tényleg azt gondolták, hogy azt is megvették a bolti ár alatti gépükhöz. Szerencsére azért a legtöbb helyen 1-2 eset után tudtam foganatosítani, hogy nagyon szívesen segítek, csak ennek már akkor ára lesz.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112481 üzenetére
Pontosan. Sokkal nagyobb különbség volt egy I3 vagy I5 vagy I7 között, mint a között, hogy hanyadik generáció is.
Sőt, érzésre sokszor az I3 és az I5 között sem volt nagy különbség, az I7 meg még kevesebb plusznak érződött.
Sokáig azért is gondoltam, hogy esetleg veszek majd egy 2nd gen I7-et sok RAMmal mert azt láttam, hogy jól megy, az ára is kezdett beesni, aztán mindegy, hogyha 4th genről 2nd genre downolok, a lényeg, hogy I7 ... Persze azért alapvetően 4770 sokkal komolyabb cél volt mivel ahhoz volt lapom is. A 2nd gen inkább egyfajta másodlagos gépnek jött volna.Meg mint láthattad az előző postomban, lecseréléskor már azért 7 éves volt a gép (2014 januári, de első nem csak downgdare 2015 októberében történt rajta) abból is I3, és még mindig nem feltétlen a platformcsere mozgatott, hanem azon belül az osztályváltás. Na meg addig is RAMmal tömtem, VGAval, HDDvel, SSDvel, de eszembe se jutott az alapot cserélni.
De láttam ismerősi körben olyat, hogy I5 2500-at cserélt I5 6500-re lappal és akkor már DDR4-re is átállt. Saját bevallása szerint semmit nem vett észre, a VGA váltást meg egyből.
-
válasz
jokeph #112361 üzenetére
Úgy bizony. Csak le kell ragasztani , meg összekötni 2-2 tapmancsot.
Viszont a capture kártyám megőrült az upgrade-től. 30 másodperc alatt fagyasztja meg a gépet attól, hogy elindítom az OBS-t. Most szerelhetem vissza, hogy tutira menjek...
hobizoli: Ezek a tuningok azért elég logikusan mentek. Fesz emeléshez a referenciához kell hozzányúlni. Ha vlaami új IC volt, akkor adatlap elő, azt kis méregetéssel megvolt, hogy mit kell csinálni. Az analóg időkben, mint pl. 486-nál még az a megoldás is volt, hogy a jumper helyett egy potmétert kötött be az ember és szépen beállította mondjuk a 3.8 vagy 4V-ot.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112338 üzenetére
Én sem nagyon hallottam róla. Eleve DDR4-re való átállással számoltam. Bár akkoriban nagy valószínűséggel egy 8GB-os RX480/580-ra váltással játékok alatt sokkal jobban jártam volna, csak épp kezdtek felmenni a VGA árak is. Érdekességképp váltottam volna, de nem volt rá kellő anyagi tartalék, így visszavezetettem a "majd veszek egy I7 4770-et bele" tervet, ami mai napig nem valósult meg.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112267 üzenetére
Igen, egy igazi ipari hulladék volt, de a sulinetes gépek révén hatalmas számban kezdett elterjedni. A jobbakba 2GHZ-es NW Cerka kerül tényleg, de abból eleinte hiány volt, és pont akkor mentek a jó példányok, amik képesek voltak 2660/3000MHZig is menni. A későbbiek meg 2400-at sem nagyon tudtak
persze ezekből lett aztán végtelen plusz egy a sulinetes gépekbe.
1800A NW-m nekem is volt, igaz már sokkal később 2007-ben jött fél retroként, és 2009ig volt meg.
A Bartonok még 2004 végén, sőt 2005.ben is ajánlhatóak voltak.
A Prescott alapú Celeron D-k meg megint remekül húzhatóak voltak, bár akkoriban a Pentium D805 volt az igazi bajnok, a legtöbb ment 4GHZ-en, és két maggal akkoriban igen ütős volt. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112240 üzenetére
Nekem egy RX570 8GB van most ezekből, meg szokott lenni 580 8GB, sőt, volt egyszer RX590-em is, meg amit sajnálok, hogy elment : RX 580 SP2048 (kb RX 575 szint) 16GB. Az egy igazán érdekes kártya volt a sok-sok VRam miatt. Az más dolog, hogy ami profitált belőle, annak meg a GPU volt kevés, egy RX590 16GB VRammal, na az tényleg igazán jó lehetett volna.
RX 570 alatt viszont már nem foglalkozok velük, és a 4GB-osokkal sem. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112101 üzenetére
Jellemzően a zSSE2 hiányzott a játékokból ezeknél.
Nekem is 2009-ben azért kellett lecserélni az Athlon XP 1466@2669-est, mert a legtöbb játéknak kellett volna SSE2, amit nem tudott.
Ezért egy idő után kétféle játék létezett : Ami 1024-ben is perfektül ment maxon, meg ami el sem indult. Csak sajnos az utóbbi csoport egyre nagyobb és nagyobb lett ... -
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112018 üzenetére
Itt azért is fog a C2D mellé a HD6850 kerülni, mert nagyon mást nem is tudnék odarakni, maximum a GTX950-et ami még koridegenebebb lenne (6,5+ év lenne a VGA és a CPU között már) és mégerősebb. Az RX570-et már nem is említem
Ugyanakkor emlékszem, hogy hogy megtáltosodott a GTX950 mikor a I3 4330 helyett a I5 10400F került alá. Alig ismertem rá, minden játékban rögtön volt vagy 2× annyi FPS.
De ugyanezt csinálta a HD4890 is, mikor a Phenom 9500 helyett az I3 4330 került alá. -
envagyok
veterán
válasz
jokeph #111916 üzenetére
_________•(██████)•
______•(█)_(▒)(▒)(▒)_(█)•
____•(█)(▒)_____ ___(▒)(█)•
__•(█)(▒)______XII____(▒)(█)•
_•(█)(▒)______\_|______(▒)(█)•
•(█)(▒)________\|__ _____(▒)(█)•
•(█)(▒)_IX_____ o ____III_(▒)(█)•
•(█)(▒)_________________(▒)(█)•
_•(█)(▒)_______________(▒)(█)•
___•(█)(▒)_____VI____ (▒)(█)•
_____•(█)(▒)________(▒)(█)•
_______•(█)_(▒)(▒)(▒)_(█)•
________•(███████)•_____•(███)(_____)(███)•
___ •(███)_________(███)•
?̮̑●̮̑?★⋰⋱☆⋰⋱★⋰⋱☆⋰⋱★⋰⋱☆⋰⋱★?̮̑●̮̑?
──────█─█ █▀█ █▀█ █▀█ █─█─────
──────█▀█ █▀█ █▀▀ █▀▀ ▀█▀─────
──────▀─▀ ▀─▀ ▀── ▀── ─▀──────
█▄─█ █▀▀ █─█─█──█─█ █▀▀ █▀█ █▀█
█─██ █▀▀ █─█─█──▀█▀ █▀▀ █▀█ ██▀
▀──▀ ▀▀▀ ─▀▀▀────▀─ ▀▀▀ ▀─▀ ▀─▀
?̮̑●̮̑?★⋰⋱☆⋰⋱★⋰⋱☆⋰⋱★⋰⋱☆⋰⋱★?̮̑●̮̑? -
Pista0001
addikt
válasz
jokeph #111850 üzenetére
Samsung 2243SW-m volt. Nem emlékszek, mikor vettem, 2009. őszén már tuti megvolt. 2012. elején adtam el külföldre költözés miatt, egy HP LP2475w lett helyette használtan pár hónappal később. Mindkettőt nagyon szerettem, az árához képest szerintem a Samsung szuper monitor volt. A HP a mai napig megvan, de sajnos foltos már a képe, meg hát baromi sokat fogyaszt, úgyhogy nyugdíjazva lett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #111850 üzenetére
Igen, akkoriban mentek ezek a monitorok épp. Én maradtam sokszor az 1024-nél, 1280-at mint felbontást sosem használtam igazán.
2014-ben álltam át LCD cuccra (még 4:3-as volt, akkora blurrel, hogy kb minden játszhatatlan volt rajta, bár egy idő után megszoktam, de a haverok és öcsém rendszeresen szörnyűlködtek mikor meglátták), az első eléggé rossz volt, vissza is sírtam a CompaQ V720-ast. Aztán jött egy másképp, de még rosszabb monitor az ASUS VW195D. Ennek nagyon szép képe volt játék alatt, Windows alatt azonban mindenféle trükköt kellett használnom, hogy olvashatóak legyenek a weboldalak, és mivel 30-70%-ból a 30 jelentette a játékot, a monitornak mennie kellett. (ugyanannak és ugyanannyiért adtam el, akitől és amennyiért jött)
Majd mikor visszaváltottam 8GB RAMról megint 16GB RAMra, akkor jött a HP Compaq LA2205wg monitor, ami ég és föld volt a korábbaikhoz képest, tulajdonképp ez volt az első igazán jó lapos monitorom. Aztán ezt cseréltem az Acer Predator GN246HL -re, ami azóta is a fő monitorom -
Pikari
veterán
válasz
jokeph #111850 üzenetére
én akkor álltam át lcd-re, amikor kb a 8. bugázott crt monitor csattant el 3 éven belül egyhuzamban. az utolsó szó szerint, ropogó hangokat kezdett kiadni, majd kicsaptak az aljából a lángnyelvek. kis híján felgyújtotta a szobát. na mondom akkor mondtam végleg, hogy a crt moslékból elég volt. lcd monitorral még semmilyen bajom nem volt. legalábbis, abból a szempontból, hogy azok nem próbálták meg rám gyújtani a házat.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #111811 üzenetére
Osztálytársam 233-asán is efgész jó sebességérzetet adott Voodoo2-vel
De nekem 366, 96MB, Riva TNT16MB mellett max grafikán 1024-ben is.A monitor problémánk pedig nagyon azonos volt. Sokáig nem értettem, hogy miért folyik ki a szemem 1024-en azt hittem túl kicsi minden, és erőltetem a szemem.
Ezért volt jó a Samsung 763/765MB monitorok, meg a CompaQ V720 (ami most is megvan), mert ezek már 1024-ben is 100HZ-et tudtak.meg volt 1600×1200 menőzni
(60Hzen, de azért anno a Mafia 2-t úgy kezdtem, hogy teljes legyen az élmény... nem volt annyira az, a Hz miatt, így hiába vitte volna jól a Phenom 9500 + HD3870X2 jól, mégis 1024-ben maradtam)
-
válasz
jokeph #111096 üzenetére
Igen, de a 12400F- et a nitrogénlovagok akár 6GHz fölé is tudják küldeni, és ezt semmiképpen nem tudják elérni egy Zen3 procival. Ha mégis elérnék akkor meg a kakaó kevés, azonos órajelen az Intel mindíg magasabb 3DM01 eredményt hoz(és ez a lényeges, a többi már csak másodlagos kérdés). Nem véletlen hogy a HardOC bandák kivétel nélkül Intelt használnak.
Phenom-II-X2 maradt nálam házban, mert nyert az E8500 ellen, de az előbbi sztem gyengébb gyártástechnológia, jobban is melegszik alacsonyabb órajelen is, mint a korábbi Intel. Persze mindegyik príma Win98- ra. A Vishera már kevésbé, pedig köztes, felment a 98, de problémás(meglátjuk sikerül-e fullra), érdekes hogy ezen gond van, mikor még a Zen2- őn is laza a 98.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged