- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Macrodroid
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8977 üzenetére
Kicsit igazán lehettek volna bátrabbak, karakánabbak, határozottabbak annak megfogalmazásában, hogy a Zen4 működésében észlelt szűk keresztmetszetek (amik persze nyilván egyensúlyi döntések eredményei) milyen célszerű/praktikus fejlődési irányt jelölnek ki a Zen5 számára.
Nekem az állt össze, hogy bizonyos szélességű backend számára meghatározott mennyiségű cache és buffer elegendő. A cache és buffer méretek növelése - ahogy az az intelnél is látszik - 1-2%-ot számíthat a végső IPC-ben, de ha túllősz a célon, akkor tulajdonképpen pazarlás is lehet.
A zen5 48kB-os L1d engem arra enged következtetni, hogy szélesítették az architektúrát és 6 széles lett a backend.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #8970 üzenetére
"és az AVX2/AVX-512 elég sok helyet foglal."
hát. mert ilyen hülyesegekkel foglalkoznak, hogy segillyük meg a nullterminalt string vegenek megkereseset.
ahelyett, hogy vegre elfelejtenenk a nullterminalt stringeket a verbe ; mostmar van boven memoria, annyi mindenre elpazaroljak ; hat lehetne erre is.
semmilyen avx kiterjesztessel nem ubereli az strlen() -- mar bocs, de lemaradtam a turbo/borland pascal koraban -- a
mov al,[stringnulladikbyte]
sebességét. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8965 üzenetére
> Amúgy nem tünik rossznak a Grace ..
Nem mondtam, hogy rossz lenne. Sőt... ha nem így gondolnám, nem azt kérdeztem volna, hol lehet a szűk keresztmetszet, min kellhet javítani.LPDDR5X vs DDR5
Emlékszem, hogy Abu egyszer erről értekezett, hogy az LPDDR5X egy középút sávszélesség, fogyasztás és ár, nameg persze kapacitás tekintetében a DDR5 és a HBM között és akkor azt hiszem, azt mondta, hogy az LPDDR5X lehetőségét az AMD végülis a kapacitáskorlát miatt vetette el.Az az igazság, hogy ugyanakkor nem hiszem, hogy kizárólag erről lenne szó. Hiszen mennyiből tartana az AMD-nek csak az IOD helyett egy LPDDR5X-eset tervezni és azzal kínálni valami jelzéssel. Pont ez lenne a chipletezés egyik előnye, hogy ezt könnyen megteheted. Viszont szerintem a CCD-IOD kapcsolat sávszélessége (ami most talán valahol a 60-70GB/s-nál járhat [link] egy 7950X esetén, de nem biztos, hogy a Genoa is tud ennyit) sem biztos, hogy érdemben képes lenne a nagyobb sávszélességet a magok felé hasznosítani.
Persze az IOD és a CCD között létezhet dupla infinity fabric kapcsolat is, de azzal meg csökken a magok száma.
Talán ugyanez lehet - részben - a magyarázata annak is, hogy miért nincs L4$. Lehet, hogy kissé csökkenteni lenne képes a késleltetést, de a CCD és IOD között nincs meg az a sávszélesség, hogy valóban azt lehessen érezni, hogy az L4$ hasznos.
Viszont akkor ez azt is jelenti, hogy amíg nem változik meg a CCD-IOD kapcsolat egy aktív interposeres szélessávú megoldásra addig nem valószínű, hogy a memória alrendszerhez hozzányúlnának. Máskülönben meg ott HBM-es használó Mi300
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8948 üzenetére
A MS Azure-ben június 13-mal vált elérhetővé a Genoa(-X) [link] NEm tudom, hogy hagyományos Genoa volt-e már előtte elérhető.
mindenesetre ha jól értem, akkor az AWS-ben a Genoa most, 2023-08-15 napon vált elérhetővé. [link]
Az a fura, hogy az Oracle is idén júliusban jelentette be az GEnoa-val szerelt E5 elérhetőségét [link]
A GCP-nél még nem találtakoztam sem Genoa, sem Genoa-X, sem Bergamo említésével.Több mint háromnegyed éve jelent meg a a Genoa és persze az asztali Zen4. Máskor is ilyen lassan szokott menni a terjedés, vagy most tényleg nem volt érte akkora kapkodás?
Lehetett valami korlátozó tényező? Pl DDR5 szerver ramok elérhetősége, vagy a új platform (szerver-alaplap) validálása? Vagy csak ennyire limitált mennyiségben tud az AMD Genoa-t szállítani, hogy mondjuk 2-3 havonta tud egy-egy nagyobb ügyfelet kiszolgálni csak?Még a GCP hátra van. De lehet, hogy ők sincsenek messze lemaradva.
És utána vajon mi fog történni? Tavaly tavasszal elég látványosan zuhantak be a zen3 árak - 5600G, 5700G, 5500, 5700X megjelenésével. Vajon ha a nagy cloud szolgáltatókat kiszolgálták, felszabadulnak az chipletek? -
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #8932 üzenetére
hát. a 8008/8080 konverzion nemvitatkozom ; de ha jólemléxem pl. a 8008/8080/Z80 -on a "NOP" az $00 ( de inkabb a kor szellemeben 00h ) ; a 8086 -nál $90 ; ezeknel már az $00 valami add utasitast takarmanyoz.
ha megvan asm-ben a forras, akkor biztos fordithato ide / oda / amoda ; for example a homelab 3 monitora is volt ahol "mov" -ot hasznalt a Z80 -on "szabvanyos" ld helyett; de itt Intel cpukrol beszelunk, ahol a mov az mov -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8927 üzenetére
Az AMD egy újabb lépést tesz előre a témában a Bergamoval? Vagy a Bergamo 2x8 magos CCX-eket tartalmaz?
A chiplet kommunikáció késleltetésén pedig feltehetően lehetne javítani azzal, ha szubstrát helyett valamilyen modern chip2chip kommunikációt biztosító megoldást használnának. Csak az a kérdés, hogy elfér-e.annyi chiplet az IOD körül. Sztem nem.
Ha valaha látni fogunk valamit, akkor én egy olyan megoldásra számítanék, mint a mi300 esetén, hogy ráültetik a CCD-ket egy base die-ra. Ez a base die lehet egy cache die, ami összefog 2-3 CCD-t és az csatlakozik az IOD-hoz. Vagy lehet eleve az IOD is. Úgy persze addícionális megosztott cache nem lenne. De ezt már több éve várjuk hiába.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8922 üzenetére
"APU a gyorsító sávban"
LoL
"az is lehet, hogy a Zen5 -ös APU a gyorsító sávba került.
( valamiért nagy prioritást kapott Lisa Su-tól )"
Kaphatott.
A volumen az OEM-ektől jön. A magas volumenre teríthető R&D-től lehet az R&D vagy a profit magas, vagy az ár versenyképes. Az ok ami miatt a desktop megelőzte mindig az az, hogy az együtt jár a még fontosabb szerver termékkel.Egyébiránt pedig ha az asztali Raptor Lake refresh nem is lesz túl erős, a Meteor Lake érkezik az Inteltől - mobilba. És az sokat javíthat a fogyasztási és teljesítmény értékeken is. Tehát a Zen5 APU megjelenítése emiatt bizonyára elég fontos.
Az is lehet, hogy a PhoenixAPU -val valami gond van
.. nagyon lassan megy a launch.
és az AM5 -ös desktop-os Phoenix verzióról kevesebb a pletyka mint a Strix Point -ról.Milyen érdekes meglátás!
Erről volt már szó. Nem úgy van, hogy a Phoenix APU-t az AMD a ROG Ally-ba értékesíti Ryzen Z1 (extreme) néven?
Egy olyat olvastam, hogy 500e-1m között lehet az eladás [link]
Az mondjuk nem olyan hatalmas tétel az évi 150-250m eladott notebookhoz képest. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8909 üzenetére
Az egy szerver roadmap.Abból is látszik, hogy nem az asztali megjelenést látjuk, hogy a roadmap szerint a Raphael alapú AM5 platform előkészítése 2023 során zajlik és 2023Q4-ben kerül piacra vezetésre - miközben az asztali Zen4 már 2022 év vége óta elérhető.
Nem állítom persze, hogy mindent 1 évvel elcsúsztatva kell értelmezni, csak azt, hogy amit ezen az ábrán látunk az nem az asztali termék megjelenésére vonatkozóan mérvadó.
Abban sem vagyok biztos, hogy vajon ez a roadmap még pontos. A Bergamo emlékeim szerint például 2 hónapja jelent meg, tehát csúszott 2 negyedévet.
Elnézést, persze én is csak ködszurkálok. Meglátjuk majd.
Két dolog miatt hiszek a 2024Q1-es rajtban:
Egyrészt mert az architektúrák közötti intervallumszámítás alapján - figyelembe véve a Zen4 2 negyedéves csúszását - úgy jön ki.
Másrészt szerintem az üdvrivalgás is korai jelenség volna 1 évvel a kiadást megelőzően.De majd meglátjuk.
Szerintem CES-re remek téma lenne. -
Komplikato
veterán
-
Z_A_P
addikt
válasz
S_x96x_S #8888 üzenetére
- egyrészt az AMD-nak sokkal könnyebb implementálni az AVX10/256 -t,
mint az Intelnek az "E" -ben az AVX-512 -t
Nade pont ez az, az "E"-ben nem lesz AVX-512.
Emiatt lehet a "P"-ben sem lesz idovel.
Igy mindenki megy ra a 256-ra. AMD meg bukja a sok felesleges tranzisztort. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #8885 üzenetére
Első olvasatra, ha egy kicsit szarkasztikus akarok lenni, akkor úgy tűnik, hogy egyszerűbb volt az E-magokhoz butítani az ISA-t, minthogy csinálni hozzájuk egy energiahatékony AVX512 implementációt Zen4 módra...
ISA oldalról amúgy a starttól fogva egy kabaré volt a hibridjeikben, hogy a P-magokban ott volt beépítve a tranzisztorigényes teljesértékű AVX512, de kikapcsolva, így rosszabb energiahatékonyságú működésre kényszerítve őket, hogy be lehessen építeni a mihaszna "energiahatékony" kis magokat....
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8864 üzenetére
Különös.
Nem töketes driverrel ki szokták adni. Vajon ennyire fontos, hogy a Phoenix jó benyomást keltsen, hogy csúszhat is, vagy annyira elvonták a szoftveres tagokat a ROCm-hoz, hogy a gpu drivert már nem volt ki fejlessze (RDNA3 esetén látszólag hiányzik a dual issue támogatása és volt egy féléves.időszak az RDNA3 megjelenését követően, amikor RDNA2-től lefelé nem jött driver update ), hogy egyszerűen nem volt ki beletegye az apu támogatását?
Vagy a hardver volt hibás, ahogy a gpu-ról is beszélték, csak erre rászánták a fél éves respint a korrekció érdekében. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8857 üzenetére
> én ezt már nem tartom furcsának.
Nem úgy értettem, hogy az APU notebook vagy desktop változata, hanem hogy a Zen5 APU vagy desktop (vagyis chipletes) változata> És az is lehet, hogy csak konzol csip lesz
> .. és nem is kerül kisker forgalomba még egy jó ideig.
Én is ettől tartok.
Nem mintha egyébként megoldhatatlan lenne.
Különösen abban az esetben, ha esetleg ez a változat már nem is monolitikus. Abban esetben akár megoldható lenne, hogy az IO lapka cserélhető.
Milyen szép is volna, ha cserélhető lenne, hogy LPDDR5X vagy DDR5, de több infinity cache. (akár 3D stackelve) -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8826 üzenetére
Én is olvastam az elemzés nyilvános részét.
Ezt idézném:
"All variants of MI300 start with the same base building block known as the AID, active interposer die. This is a chiplet called Elk Range and is ~370mm2 in size manufactured on TSMC’s N6 process technology. The chip houses 2 HBM memory controllers, 64MB of Memory Attached Last Level (MALL) Infinity Cache, 3 of the latest generation video decode engines, 36 lanes of xGMI/PCIe/CXL, as well as AMD’s network on chip (NOC). In a 4 tile configuration, that is 256MB of MALL Cache vs H100’s 50MB."Számomra meglepő volt, hogy egy ilyen meglehetősen nagynak mondható - 370mm2-es - lapkán a 2HBM vezérlő és az IO mellett csupán 64MB cache fér bele. Elképzelhető, hogy mindezen IO mellett ez a 64MB nem csupán ~35-40mm2, hanem annál több helyet foglal. Mindenesetre egy ekkora lapkában én szeletenként 256MB-ra számítottam.
Mindenesetre végre látjuk akció közben az active interposer-t, amit már régóta vártunk.
Ahhoz képest, hogy milyen kevés az AID-be rejtet cache és mégis milyen nagy a bázislapka, maguk a compute chipletek egészen törpék. A 370mm2-re csupán 210-230mm2-nyi compute lapka kerül.
Kiváncsi vagyok, hogy akár GPU-k terén, akár CPU-k terén ezt a technológiát bevetik-e következő generációk valamelyikében
Ez a CPU-k terén ugye azt jelentené, hogy az IOD bekerül alulra. Kicsit talán növelni kell a méretén, de jelenleg úgysem tartalmaz cache-t. Ha tartalmazna, akkor túl azon, hogy a 2pJ/bit adatátviteli energiahatékonyságon tudnának jelentősen javítani, hanem a chipletek közötti kommunikáció/adatmegosztás meg megoldódna.Ez a megközelítés egyedül a skálázhatóságot rontaná. jelenleg nyugodtan kihagyható egy-egy chiplet, viszont 3D stackelve a hiányzó chipleteket valamilyen strukturális szilíciummal kellene pótolni.
Természetesen én is azt gondolom, hogy anyagköltségben a Mi300 nagyon drága, viszont nem biztos, hogy a 3D stackelés önmagában annyira költséges már, ha beleférhet egy $200-os 5600X3D.
A szóbeszéd szerint azért mégis a konzumer piacon valószínűbb valamilyen infinity fan-out bridge szerű technológia használata. -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #8814 üzenetére
Az Intel szerint az ő procijuk a jobb ( SR vs. Genoa )
Intel Shares Real-World Xeon Sapphire Rapids vs EPYC Genoa Benchmarks Ahead of AMD’s Data Center Event
https://wccftech.com/intel-shares-real-world-xeon-sapphire-rapids-vs-epyc-genoa-benchmarks-ahead-of-amd-data-center-event/az árak:
XEON 8462Y ~ ab € 6939
AMD 9353 ~ ab € 3379
AMD 9354P ~ ab € 2799 -
thgergo
tag
válasz
S_x96x_S #8814 üzenetére
Ami hiányzik a performance/W.
Adatok alapján egyutas AMD EPYC 7713P 64-Core = kétutas Intel Xeon Gold 6338 SP - 2*32-Core
Olcsóbb, fele annyi annyit fogyaszt, mégis alig lassabb mint 2 db 32-magos Epyc. Memóriasávszél nem számít annyira, bár határon lehetünk. Genoa/Shappire Rapids-ban is megmarad a 2x magszámszorzó, és még ott van a zen4c.
Ha ez így marad intel szerverrészedesése beesik. Már így is a nagyvasak szinte kizárólag AMD, vállalati intel szerverek még kitartanak. Mintha most már az AMD fölözné le a nagy pénzeket. Intelnek meg marad a dömpingtermék, mert a gyártókapacitása sokkal nagyobb, és intel/amd migrálás se megy azonnal... -
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #8810 üzenetére
Határozott jelek utalnak arra, hogy a Zen 4 Threadripper októberben érkezhet.
Amit az ünnepi szezonra a boltokba szeretnének küldeni, azt viszont lekésőbb novemberben be kell mutatni, és egy októberi Threadripper marketingkampány után kb 4 héttel a Zen 5 rajtja túl kicsit "szólna" szerintem. Ráadásul az idei ünnepi szezonban valószínűleg bőven lendületben lesz még a Zen 4, így valószínűleg nem is lenne szükséges bedobni az egyébként is alacsony volumenű piacra az új Zen 5-ös termékeket.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8810 üzenetére
lelkesítő, de sajnos szerintem valószínűbb, hogy a doboz jobb szélén levő [PROD] feliratnál van a tényleges megjelenés.
Jó lenne tudni, hogy pontosan mit jelképeznek a dobozok. Ha tippelnem kéne, akkor szerintem ez nem az aktív gyártás időszaka, nyilvánvalóan nem is fejlesztésé, hanem inkább valamilyen piacravezetési időszak.
Ne felejtsük el, hogy ez egy DC roadmap, az asztali Raphael nem szerepel rajta, csak sejthető, hogy amikortól tömegtermelésbe kerül a Genoa, akkortól van selejt a Raphael-hez.
Mindazonáltal én azt érzékelem, hogy a Genoa, Genoa-X és Bergamo terjedése is lényegesen lassabban megy végbe, mint a Milané.Viszont ha igazam van, akkor a Zen5 DC termékek 2024Q2-Q3-ban érkeznek. És ha ezek selejtje kerül desktopra, akkor az miért kerülne a boltokba hamarább? Viszont az sem gyakori, hogy 1-1.5 évvel korábban jelenne meg ES bench leak.
-
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #8791 üzenetére
Az Nvidia a megszerzett mindshare kapcsán az AMD lehetőségeinél jelentősen drágábban adhatja ugyanazt a teljesítményt. Az Intel viszont már elhasználta a pozitív mindshare jelentős részét az elmúlt évek problémás termékei kapcsán, és ahogy fogalmaztál is, már csak a korona visszaszerezése lehet a célja.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8778 üzenetére
> de az extrém nagy MT -re mi lesz az AMD válasza?
Ez költői kérdés, ugye?
Természetesen a ZenXc magok jelentik a választ.Az Arrow Lake-et MLiD 2024Q4-re tette.
Azt tudni véljük, hogy a Zen5 2024Q1-ben is kiadásra kerülhet. Ha valóban csupán egy új core design N4-en, akkor ennek nem hiszem, hogy különösebb akadálya lenne.
2024Q4-re simán megjelenhet desktopon egy 8P + 16E magos Zen5+Zen5c változat.
Ha ez esetleg nem elég, akkor az a kérdés merül föl, hogy vajon a Zen5-re vagy Zen5c chipletre helyezzék-e fel a v-cache-t, amit az dönt el, hogy a Zen5c kap-e TSV-t és/vagy hogy a Zen5c design a magasabb sűrűség miatt nagyobb frekvencia/feszültség regressziót szenved-e el, mint amennyit az eddigi tapasztalatok szerint a V-cache használata megkövetel. Ha ugyanúgy 500-700Mhz-ről kell csak lemondani, akkor elég egyértelmű. -
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #8778 üzenetére
Pár százaléknyi haszonkulcs beáldozása még beleférhet, ha azzal a "koronát" visszaszerzi az Intel. Ezt láthattuk az Alder Lake esetén is.
A 3 nm-en gyártott monolitikus gigachip esetén viszont biztosan jelentős haszonról kellene lemondani az Intelnek ahhoz, hogy reális opció legyen a Zen 5 ellenében. Még csak nem is annyira a 8+32-es i9 esetén lenen ez gond, hanem a 8+16-os és 6+8-as mainstream termékek esetén. A videóban példaként felhozott $1200-os előállítási költséget mondjuk túlzásnak érzem, de biztosan sokkal magasabb lesz az Arrow Lake gyártási költsége, mint a Zen 5 gyártási költsége. Ráadásul megint ott lesz, ami az Alder Lake elterjedését is akadályozta, vagyis hogy az Arrow Lake "alá" kell majd egy új LGA-1851-es alaplap, míg a Zen 5 "alá" jó lesz az AM5 alaplap.A monolitikus kialakítás miatt eleve drágán gyártható Arrow Lake így aligha hozza majd helyzetbe az Intelt.
-
válasz
S_x96x_S #8778 üzenetére
Nagyon egyetértek ezzel. Világosan látszik merre lépnek és AMD nek ( szerintem) vegyítenie kellene az architektúrát vagy hibrid dizájnra lépni a 3DVcache elengedésével, vagy a sokmagú hibrid dizájnhoz átterveznie azt.. de ez könnyen az egekbe lőheti az árakat és bonyolultabbá teheti a gyártást.
Úgy néz ki két stratégia fog versenyezni a piacon.
Intel a multicore és nVidia az MCM dizájnál már felvázolta, hogy fontos egy koherens hipersebességű busz ami egybeköti a különböző magokat és részegységeket és akár több sebességű memóriát és csatornát tud egyszerre kezelni egy tokozáson belül- azaz lehetnének extrém gyors magok HBM memória mellé ültetve és több mag mehetne normál memória adatcserélésen át. A CXL egyébként érdekes lehet majd itt, szerintem megnő a szerepe hamarosan, pár éven belül. -
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #8775 üzenetére
Lényeges és jogos felvetésként elhangzik a videóban, hogy már most is meghálálják a 8 "nagy" magot az alkalmazások, az Arrow Lake pedig még csúszás nélkül is bő 1,5 év múlva fog csak megjelenni, amikor a 8 mag egy i9-es szinten nem fog jól kinézni. Ráadásul 1,5 év múlva az Intel is már a Celestial grafikával számol, de Nvidia oldalán is a Blackwell, AMD oldalán pedig az RDNA 4 lehet az aktuális generáció, amik nyilván tovább fokozzák majd a feldolgozást igénylő adatmennyiséget.
Szóval csúszások nélküli 2024 év végi megjelenéskor is minimum kicentizett lesz már az a 8 mag egy csúcsot célzó gépben.A másik pedig, hogy állítása szerint az Arrow Lake továbbra is monolitikus marad, és a TSMC 3 nm-én készül méretes chipként, ami így extrém drága lesz az állítólag 6 nm-es I/O chipet és 4 nm-es CCD chipeket bevető Zen 5-höz viszonyítva.
Egyértelműen nagyot kell villantania az Intelnek az Arrow Lake processzorokkal. Főleg azok után, hogy állítólag a Meteor Lake asztali gépekbe nem is érkezik, vagyis a Zen 4 bő 1,5 évig kihívó nélkül marad.
-
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #8763 üzenetére
Az új feltörekvő szektorokban egyértelműen kevésbé hátrányos helyzetből indulnak az ARM rendszerek, mert azokban a szektorokban még nincsenek meg az évtizedek alatt adott feladatkörben elterjedt és összecsiszolódott x86-os szoftverkörnyezetek.
Az ARM alapú Windows pedig egy jó példa olyan szektorra, ahol az x86 már "bebetonozta" magát, és nem is nagyon tud komoly teret nyerni az ARM alapú Windows, pedig a MS is tolja a szekerét, a különböző ARM architektúrát használó gyártók is népszerűsítik, de nem tud komoly pozíciót szerezni. Amit pedig szerez, azt is a tabletek teljesítménykategóriájában éri el elsődleges operációs rendszerként, vagy az Apple gépeken másodlagos operációs rendszerként.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #8728 üzenetére
ha jolemlexem az uj TSMC sorokból az Intel elég sok kapacitást befoglalt, meg viszi az Apple is ; lehet az AMDnek nemjut annyi, amennyi kellene, és a "nagyok" miatt az is dupla áron; szvsz bíznak benne, hogy a Samu összeszedi magát, és ha ott még kedvezményt is kapnak, akkor pluszos lesz a vége.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #8731 üzenetére
egyesek szerint nagyobb a füst ..
AMD Ryzen 7000 series burn issues. Our Investigation, based on REAL data!
"From the moment the mainboard manufacturers started releasing BIOS to cope with this issue, it won’t be anything important if you ask me. I’ve already talked to some of my industry contacts, who told me that the RMA rates of the 7000 series are lower than those of the 5000 series, so don’t let these stories prevent you from getting a new AMD CPU."
https://hwbusters.com/cpu/amd-ryzen-7000-series-burn-issues-our-investigation-based-on-real-data/ -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8728 üzenetére
Wow
Vajon mi készül majd ott?
Kis monolitikus GPU? APU? Base die? Cache die? Zen5c?A Samsung gyártástechnológia híres arról, hogy az energiahatékonysága magasabb frekvenciákon és az Fmax is rosszabb. Elméletileg ahhoz lehet alkalmas, ahol legfontosabb szempont a sűrűség és nem szempont a magas frekvencia és nem olyan részegység, ahol nagy fogyasztás történne.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8686 üzenetére
Akkor csak "educated guess"
Állítólag egyébként sok CPU tervezőt csábított át az AMD-től a Tenstorrent, abből fakadóan - állítólag - közeli képük lehet, hogy mit fog tudni.
Eddig minden valós generációváltás kb 30% körüli teljesítménynövekedést hozott. Ebből változó, hogy mekkora volt az IPC és a frekvencianövekedés hatása. De mindenesetre ez a 30% nem valós mérés, hanem csak várakozás.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8668 üzenetére
Az Alder Lake tetszett a népnek.
Különös, hogy nem sikerült az AMD-nek visszakorrigálnia 2022-ben, pedig végül milyen olcsóvá váltak a Zen3-ak.
(Bár lehet, hogy épp azért vált a DIY zen3 annyira olcsóvá, mert az Alder Lake miatt kiszorult az olyan prebuilt/OEM piacokról, mint amilyen a Puget Systems is)Az nem annyira meglepő, hogy a Zen4 vs RPL nem fordított.
Egyrészt érdekes lesz majd látni, hogy a Workstation számokat hogy mozgatja meg a SPR workstation érkezése
Másrészt a client részesedés és hogy a Zen4 (vs RPL) nem fordított lehet, hogy elég motiváció lehet a Zen5 pár hónappal történő előrehozatalára, ha annak technikai feltételei egyébként adottak. a 70/30 arány visszaszerzéséhez az AMD-nek előnyben kell lennie. A 70/30-hoz az Intelnek elég nagyjából egálra kihozni. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8661 üzenetére
> az i/o die-t nehezebb skálázni ..
> ( vagyis az az egyik cél, hogy az Infinity fabric ne legyen túlterhelve. )
Túlterhelve milyen értelemben?
Szerintem ha 16 mag van egy CCD-ben 8 helyett, attól a 16 magra vetített infinity fabric kommunikáció nem csökken. Amit lehet nyerni az az, hogy ha 16 magot építesz egy CCD-be, akkor azt le lehet tudni 1 IF lane-nel, míg ha egy CCD 8 magos, akkor ott mindenképpen 2 lane kell 16 maghoz.Fontos megjegyzés, hogy az 1 lane / CCD-t el lehet érni úgy is, hogy a 16 magos CCD-ben 2db 8 magos CCX van. Erről a lehetőségről egyébként én sem ejtettem szót.
> Amúgy az is lehet, hogy már a következő konzol APU-t is próbálják összerakni/demózni.
> és az két chipletes felépítésű lesz.
> - 16 magos CCX
> - RDNA4Szóval szerinted a következő konzol APU-ban nem lesznek hybrid magok?
(Jelenleg ismert variánsok: Zen4, Zen4X3D, Zen4c) -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8654 üzenetére
Én meg úgy értettem, hogy ha jön a Meteor lake (mobil), akkor arra lehet, hogy kénytelen lesz az AMD nem csak egy 8, hanem egy 6 magos mobil, v-cache-sel szerelt dragon range-t is kiadni. (7645HX3D)
Ennek esetleg lehet leeső morzsája egy egy asztali 7600X3D is.A kérdés csak az, hogy egy 7845HX3D, vagyis 8c+3D mellett miért akarna vagy lenne kénytelen egy 6 magosat is kiadni, amikor a meteor lake eleve csak 6 magos lesz? Nyilván nem muszáj. A meteor lakeből biztos lehet majd 6+16, 6+8, 6+0. Az első ellen a 8c+3D valószínűleg multiban elvérzik (ami nem biztos, hogy baj), a második ellen versenyképes, utolsó ellen viszont túl erős. Utóbbi ellen be lehet dobni valami gyengébbet (8c Dragon vagy Phoenix), de az meg gaming terén nem tudná tartani a lépést.
Egyik sem olyan, amire azt mondanám, hogy na most itt már komoly lépéskényszer áll fenn, csak hogy nyílik egy ajtó.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #8644 üzenetére
"- zárt ökoszisztéma -> nincs verseny és a prémiumos felárat jobban megfizetik az ügyfelek."
Szerintem ez a helyzet. Korábban linkeltem egy összehasonlítást, utolsó bekezdés: [link] .
Ugyanakkor ez a fajta bővíthetetlen rendszermemória, mint irány, szerintem nagyon nem fogyasztóbarát, hiszen így gyakorlatilag kedvükre kopaszthatják meg az embereket, akiknek kicsit is több ramra van szükségük...
Jó okkal alakul ki a notebookoknál is az a gyakorlat, hogy a RAM, SSD, WIFI kártya a felhasználó által bővíthető/cserélhető volt hosszú éveken keresztül. Sajnos újabban ismét egyre több minden "integrálódik", válik cserélhetetlenné. Vegyél új notebookot, ha nem elég már.Illetve M1 kapcsán szerintem ez is érdekes: [link] . És azóta az AMD-nek lett Zen4, illetve RDNA3 is...
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #8641 üzenetére
"szerintem valami a (technológiailag | gazdaságos gyártáshoz ) még hiányzik."
Én azt gondolom, az elérhető memória sávszélesség is korlátozó tényező lehet. A különálló GPU-hoz tesznek saját memóriát, míg az APU-nak osztoznia kell a CPU-magokkal is, illetve a DDR5 is korlát. Így is sokszor vélhetőleg emiatt LPDDR5X-el szerelik a meglévő mobil Renoir lapkákat. Lásd pl. Thinkpad T14-ek, ahol ellentétben a bővíthető, DDR4-es Intel verzióval, az AMD-s verzió forrasztott LPDDR5X-et kapott.A másik a gazdaságosság... Egy APU-t meg kell tervezni, majd gyártani, és nem árt, ha utána haszon is van belőle. Pl. egy Renoir ilyen szempontból egy jó kompromisszumnak tűnik gazdaságilag, teljesen jó belépő alapkonfiguráció alap-feladatokra akár 3D-ben, így takarékos is tud lenni, de nem is fogja vissza túlzottan a DDR5 memória, és gyártásban sem óriási pluszköltség a visszafogott iGPU. Ez így nagy tömegben, gazdaságosan mehet üzleti és multimédia célokra szánt prémium gépekbe, tehát a lehető legnagyobb vásárlói bázis felé.
Ennél komlyabb iGPU-val szvsz hamar sűrűsödni kezdenének a problémák, nehézségek, pluszköltségek. A komolyabb játékos vasakhoz pedig úgysem lenne elég erős, mivel korlát az elérhető sávszélesség, és gazdaságosabb lehet erre kis APU+GPU használata, ahogy most is többnyire meg van oldva.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8641 üzenetére
Nem vagyok róla meggyőződve 100%-ig, hogy technológiai/gazdaságossági kérdés áll a háttérben.
Bár az igaz, hogy ha két hőtermelő pont van, azt könnyebb lehet hűteni, de egyben design szempontjából drágább is.
De szerintem ennek nem hűthetőségi tech szempontból van jelíntősége. Az tudható, hogy az AMD design winek a notebook piacon valójában szinte mind eredetileg intelhez (+nvidia?) tervezett kialakítások, amelyekből azért kap az AMD is egy vonalat, mert az AMD "kompatibilis" (itt persze nem socket kompatibilitásra kell gondolni, hanem fizikai kéret, magasság, meg ilyenek) chipeket tervez. Nem vagy nagyon kevés design készül elsődlegesen AMD hardver köré.Vagyis szerintem azért nem készül big apu, mert az OEM gyártóknak nincs olyan notebook designja, ami egy pontról lenne képes nagyobb hőt elvezetni és csak az AMD kedvéért nem is fognak ilyet tervezni. Ez nekik gazdaságossági kérdés persze, de semmi köze a kupak alatti dolgokhoz.
Egy másik ehhez kapcsolódó szempont lehet, hogy az oemek esetleg Szeretnék megtartani maguknak azt a lehetőséget (versenyeztetési lehetőséget) hogy ők válasszanak gput.
Egyébként MLID valami olyasmit mondott, hogy 4050-ig bezárólag jöhet AMD apu.
Az kis jóindulattal 3060, vagy rx 6600. Nagyjából erre a szintre érkezik a 200mm2-es navi33. Ha ez idén megérkezne, az szerintem kielégítő volna. Csak akkor tűnik "kevésnek", ha ezek 2025-ös tervcélok. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8638 üzenetére
Az nem annyira meglepő, hogy a Phoenix nem támogatja. Nincs' benne elég igp kakaó ahhoz, hogy érdemben befolyásolja, komolyabb dgpu mellé pedig valószínűleg úgyis a dragon range-t szánják (8 maggal)
Ami a videoban sokkal érdekesebb az az, hogy MLID szerint az AMD talán próbálgatja, de komolyan nem tervezi olyan nagyobb gpu erővel rendelkező apu piacra vitelét, amely számára indokolt lenne a 3d stacked.infinity cache a korlátozott rendszermemória sávszélesség kompenzálására és amellyel megtámadhatná a belépőszintű dgpuk piacát.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #8635 üzenetére
Az ECO módnak nem vagyok a barátja.
AM4-ben semmi hasznosat nem sikerült vele elérjek, és AM5-ün sem győzött meg, amit videókban láttam róla. Az 5600-asomon az vált be, ha a PBO-val átírom a limitjeit, azzal lehet belőle gyorsabb, torkosabb, vagy lassabb, takarékosabb rendszert csinálni, bár sajnos korlátot szab a dolognak, hogy nem vették a fáradtságot a gyári base-clock-nál alacsonyabb órajelekre is felprogramozni a V/F görbét.
Így 3600Mhz és 0.92V kb. az alja az 5600-asomnak, és nagy valószínűséggel bőven lehetne ennél lejjebb is menni, ha jóval 50W alatti működés a cél.
Ez a PRO verzió dupla X3D CCD-vel nekem is tetszene.
Viszont asztali, félig-pro felhasználásra a jelenlegi megoldás is szimpatikus, hogy egész pici felárért van órajelben erős és cache-ben erős mag is benne, így mindenféle kódhoz párosítható a legjobban passzoló feldolgozó.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8630 üzenetére
A teljesítmény valóban megvan az Intel részéről de a fogyasztásbeli különbség nagyon durva:
[link]
A dolgot még csak az sem árnyalja, hogy az Intel esetén ez a fogyasztás csak amiatt áll elő, mert az utolsó párszáz mhz már durván meredek fogyasztási görbén lenne. Az intel gyártástechnológiájára ez a meredekség ugyanis kevésbé jellemző, ezért tudott mindig is - persze növekvő fogyasztás mellett - jól skálázódni.
(Persze az is világos, hogy nem ez az 50-60W lesz a meghatározó a 400-500W-os videokártyák mellett.)
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #8593 üzenetére
" .. hogy mire nem elég 640MB"
640kB volt az...A sok adathoz is sokszor a késleltetés a túl nagy a mai SSD-ken, nem a sávszélesség. Illetve a nagy modellekhez nyilván memória kell elsősorban bőséggel, ezt nyilván tudod akkor. De gondolom, ezen processzorok célpiaca nem az, ahol ennek jelentősége lenne. Ha már ilyen 100GB-os modelleken dolgozik valaki, lehet reálisabb egy AM5-ös platformot alátenni, mondjuk egy 7950X3D-vel, nem egy mobil APU-t, amit hivatalosan "ELITE ULTRATHIN" (így, nagybetűvel) gépekhez céloznak.
Ilyesmire jön a Dragon Range, ha már mindenképpen notebook, ami gyakorlatilag az asztali 7000-es széria lesz hordozható kiadásban.Ezt szánják "CREATOR"-oknak.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #8589 üzenetére
Én most vettem egy 1TB-os Samsung 970 PRO-t.
Ez legalább korrektül kimaxolja a 3.0-t, nem csak cherry picked tesztekben és üres meghajtó esetén az első 8GB adat erejéig. Nem érzem a késztetést gyorsabbra...
Viccen kívül, mire nem elég a 4.0? Közel 8GB/s egy 4-sávos M2 SSD esetén. Szerintem egy prémium mainstream APU-ba teljesen jó és bőven elég ez.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8583 üzenetére
> De a teljes zen5-ös termékskálát nem hiszem, hogy ki fogják hozni idén ..
Én se. még a Zen4 leszármazott termékek se rajtoltak el.
Az tűnik valószínűnek, hogy a CES-en demóznak valamit. Onnan 1-2-3 hónapig lehet váratni a termékeket.> ha jól látom, a végleges gyártósor még lebegtetve van .
.
Én arra tippelnék, hogy ahogy a Zen4 CCD N5 volt és a Zen4 apu N4 és feltehetőleg a Zen4c is N4, ennek megfelelően a Zen5 N4 lesz, és az akár fél évet késő Zen5 apu és a Zen5c lesz valamilyen N3 változat. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8581 üzenetére
Igen.
Csak nekem volt itt 2022 júniusban egy írásom, amiben amellett tettem le a voksom, hogy a Zen4 késett. Akkor persze még a szóbeszéd a covidot emlegette, Norrod döntése később derült ki. A lényeg, hogy jó megérzés volt, hogy a Zen4 megjelenési dátumáig eltelt idő az általa elhozott fejlődéshez képest aránytalanul nagy volt.Ezzel együtt azért szerintem hozzá kell tenni, hogy nekem nem tűnt úgy, hogy az Am5 platform már nyár elején készen várta volna. Tehát valószínűleg olyan csúsztatás lehetett, amiről a partnereket is időben értesítették.
Augusztusban volt egy erre alapozott tippem a Zen5 megjelenési dátumára is. (=> 2024-03)
Viszont ha a Zen4 későbbi megjelenése úgy történt, hogy a feature lock - esetleg a CXL kivételével - rendes időben történt, tehát nem volt Zen5-től lehozott fejlesztés, mint a Zen2 esetében, akkor azt azt is jelentheti, hogy Zen5 ~18 hónapját nem biztos, hogy a Zen4 tényleges megjelenési dátumához kell viszonyítani, hanem ahhoz, hogy akár 2022Q2-höz képest, amikor akár meg is jelenhetett volna. Erre alapozódhattak azok a pletykák - MLID - amelyek nagyon hamar, 2023Q4-re tették a Zen5 rajtját.Legalábbis a tudatos és szándékos halasztás egy strigula abba az irányba, hogy akár lehetséges lehet. Persze nyilván vannak más szempontok is. Többek között hogy lesz-e akkor már elérhető gyártósor, amin a Zen5 készülne, valamint hogy az AMD-t a versenyhelyzet rákényszeri-e arra, hogy kiadja (Intel, Meteor Lake, Intel4, stb) vagy inkább pihenteti a fiókban, ha megteheti.
-
Komplikato
veterán
válasz
S_x96x_S #8540 üzenetére
A helyzet az, hogy eredetileg AM5 alaplapot akartam volna, a forint omlás ELŐTT az X570(s) Creator emberi árban volt, most már nem. De ez itt fent az akkori árnál több mint 110.000-rel drágább. Miközben SEMMI pluszt nem tud felmutatni a PCIe 5 mellett. Semmit. Illetve volt még B550 Creator, ami tudott 2x8-as PCIe 4.0-át, meg viszonylag sok egyéb dolog volt ráépítve, de persze annak nincs B650 változata. A vicc az, hogy van olyan B650 lap, amin meg van plusz 16x-os bővítő hely, csak PCI-E 3.0-ás.
És itt az volt a kérdés, ha eme linkelt lapott olyan árban adják, mint egy Threadripper PRO alaplapot, akkor talán árában szeptemberben jobban megérheti egy NEM Pro-s Threadripper alaplap? -
Csokissütis
kezdő
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #8467 üzenetére
Ez jó friss cikk, 4 órás.
Várom már őket, mert kénytelen voltam gen4 ssd-vel össze rakni a raptort....Azt olvastam nagyon melegednek, és aktív hűtéssel jönnek, csak azt nem tudom, sok olyan lapba, aminek a burkolata alatt van az m2 slot, hogy fogják bepakolni.... [link]
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #8450 üzenetére
Azért berakom az előző évi jóslatokat is [1]
- Az Intel SPR csúszás bejött ..
- Az Intel desktop 13gen csúszás nem jött be, megjelent 2022-ben ..
- ZEN4 - pont a Q3 legeslegvégén jelent meg ( határeset )
- nem lesz Chiplet APU 2022-ben : Igaz.Amire @Petykemano - ezt válaszolta akkor:
https://prohardver.hu/tema/amd_cpu-k_jovoje_amit_tudni_velunk/hsz_6104-6104.html
- "Amit még furcsállnék, ha nem érkezne a raptor lake 2022-ben." - Bejött !
--------------------------------
[1] 2022 ( előző évre szóló ) jóslatok:
[0:48:40] **2022 Predictions**
- Intel SPR --> valószínűleg csúszik 2023-ra
- intel 13gen desktop nem várható 2022-ben; még akkor se ha most Q3/Q4-re mondják.
- Az AMD TR halott; TR PRO tovább él.
( állítólag a TR AMD-s atyja átment a SiFive-hoz és nincs aki nyomja )
- QC Nuvia arm +10% IPC az intelhez képest.
( 2022 bejelentés; laptop termék 2023 -ban ; belsős infók alapján)
- Intel 7 drága még a gyártás ; mert nem EUV.
- Samsung GAA chipek is csúsznak.
- ZEN4 - csúszik 2022Q3-ról .. inkább Q4 .. túl sok új dolog ..
- Intel Arc - 10% desktop piaci részesedés
- No chiplet alapú APU - 2022 -ben.
- $300 alatt nem nagyon lesz desktop chiplet alapú CPU. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8450 üzenetére
> 05: 7950X3D ~ $999 ??
Gondolkodom.
Nekem az az érzésem, hogy a $999 túl sok. Értem, hogy a $999 az a prémiumság felára. Akkor lehet szerintem ennyi, ha az AMD valójában nem akarja eladni ezen a piacon. Tehát nem zárom ki teljes mértékben, de értelmes termékhez ez az ár túl magas.
A 7950X már közel $500-ért megkapható.
Ahhoz képest a frekvencia regresszió nélküli 7950X3D kb 20%-os többletet nyújthat a játékokban. Ez arra elég, hogy meggyőzően maga mögé utasítsa az 13900K-t - úgy, hogy nem kell hozzá szupergyors (szuperdrága) DDR5 ram. Ez szerintem kb $699-799 árat indokolna.Persze lehetnek módosító tényezők:
- a 16 magos változat esetleg használható bizonyos számítási feladatok jelentős gyorsítására is, mint azt láttuk az előző generációs Milan-X esetében is. De ez azért az az eset, amikor az AMD nem kifejezetten gamereknek szánja a portékát, tehát nem csak azt kell nézni, hogy ott mit hoz. Ezzel valahol érthető lenne, de csalódást keltene a közönségben.
- Ha mondjuk nem 20%-ot hoz, hanem 30%-ot, mert valamit javítottak a működésén az órajel regresszión kívül. (Pl ilyen fejlesztés lehet valamilyen prefetcher victim jelleg helyett, vagy ha CCD-nként már két szintes lenne, ami egyébként talán épp 5-8%-ot tenne hozzá) Az már egy generációs különbség lenne az Intellel szemben és nevetségessé tenné a 13900KS-t09: bergamo - 350W -ot eszik a 128mag ??
Én azt hallottam, hogy a Bergamo Zen4 magok esetén még alacsonyabb lesz a frekvencia. -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #8433 üzenetére
> 2022-11-24: Német piac: 7950X ~ 648 EUR Mindfactory
> 2022-12-12: Német piac: 7950X ~ 619 EUR Mindfactory
> 2022-12-12: Magyar piac 7950X ~ 285e - 305e Ftma 2022-12-18
Német piac: 7950X ~ 604 EUR Mindfactory
Magyar piac: 7950X ~ 275e - 300e Ftmost már az USD gyengülés / HUF erősödés is besegít a csökkenésbe.
Jelenleg:
az AM4 még mindig a Toppon az Amazon Top Selleres-ben.
https://www.amazon.com/Best-Sellers-Computer-CPU-Processors/zgbs/pc/229189
( 5600G , 5900X, 5700G, 5600, 5800X3D, 5700X, 12700K, 3600, 13600K, 13900K )Csak az új CPU-kat nézve: Amazon USA: New Releases in Computer CPU Processors
https://www.amazon.com/gp/new-releases/pc/229189
( 13600K, 13900K, 13700K, 7900X, 7950X, 7700X, 7600X, 13600KF, 13700KF, 13900KF )és az Alaplap+CPU -k is rajta vannak már a TOP listán
... ahogy látom főleg ASUS lapokat akcióznak az AM5-ös procikal
és itt újabb $100 .. $230 meg lehet vele takaritani ..
- AMD Ryzen 7700X with ASUS Prime B650-PLUS
- AMD Ryzen 7950X with ASUS TUF Gaming X670E-PLUS WiFi
- AMD Ryzen 7900X with ASUS TUF Gaming X670E-PLUS WiFi
- AMD Ryzen 7900X with ASUS Prime B650-PLUS
- AMD Ryzen 7900X with ASUS ROG Strix X670E-E Gaming
- ... -
válasz
S_x96x_S #8430 üzenetére
Windowson szerintem még belejátszik az is, hogy ott relative nagy lehet az 5 évnél idősebb CPU részesedés is .. és akkor ott az Intel volt a domináns ..
A 2 és a 4 magos CPU aránya is elég nagy. És ez most az Intel terepe a gyártási kapacitása miatt. ( ~ 10% a kétmagos és ~ 30% a négymagos )
Így erre bevillant a sok, régi C2D, C2Q, i3 (2 mag) és i5-i7 (4 mag), ami kint lehet a Steam felhasználóknál, akár desktop, akár laptop gép.
-
-
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8410 üzenetére
Ez elég érdekes.
Látszólag a GPU és a CPU is chipletből áll.
Gondolom, hogy a HBM megosztott memória.
Vajon ez azt jelenti, hogy a CPU és a GPU saját is saját memóriavezérlővel rendelkezik, amelyhez csatlakoztatható HBM?
vagy
Lehet egy aktív interposer, ami tartalmazza a memóriavezérlőket és az infinity cache-t (L4$), és az tudja fogadni a HBM-et és a CCD-t, GCD-t is? NA ez lenne igazán ütős!Látszólag a GPU és a CPU is chipletből áll.
Vajon az ide készített építőelemek milyen mértékben lehetnek újrahasznosítva?
Vajon lesz rokonság, CDNA3 big APU és a mobil apu-k között? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8400 üzenetére
Szerintem annyira nem meglepő, hogy amikor gyakorlatilag 2016 óta nem változott a $100-500 szegmensben a kártyák perf/$ mutatója, hogy
- az emberek némiképp elfordulnak a GPU-któl
- olyan eszközök felé, amelyek relatív olcsón, kompakt módon kínálnak jó teljesítményt és élményt
Ide sorolnám a MS/Sony konzol mellett az elmúlt évek kézikonzol slágerét (Aya Neo, meg Steam deck) - szerintem azok bevételei is a semi-customhoz mennek.Ez különösen igaz az elmúlt 2 év kripto-boom korszakára.
Persze lehet, hogy már nem lesz visszatérés az épített gépekhez.
- Akár amiatt, mert az emberek megszokják a kompakt konzolok által nyújtott kényelmet és a hátuk közepére sem kívánják a PC-t
- Akár amiatt, mert a gyártói lánc gondolja úgy, hogy visszamenni alacsonyabb marzsokkal a $100-500 dolláros szegmensbe versengeni, ott új értéket teremteni (újra ide idézném, hogy 2016 óta alig emelkedett itt a perf/$) túl kevés pénz, túl sok munka és persze kicsi piac és már nem hajolnak le érteSzerintem az AMD a PC piacon is még sokakat meg tudna venni egy PS5/Xbox kapacitású nagy APU-val, ha azért nem prémiumot akarna felszámolni a kompaktság miatt, hanem nagyjából abban az árban adná, mint ahogy a Sony és MS számára.
Most tényleg, egy 200-300mm2-es GPU lapka mellé mekkora költséget jelent odatenni egy 70-80mm2-es CCD-t? Tehát adnak jelenleg N7-en gyártott 180mm2-es Cézanne-t kb $140-ért, meg adnak egy N7-en gyártott 230mm2-es Navi23-at GDDR6 ramokkal PCB-vel hűtővel együtt kb $220-ért, amin még AiB partner költsége és haszna is rajta van.
Azt akarom mondani, hogy összesen 300-400mm2-es (last gen node-on gyártott) APU-kat (ebbe már beleértve a DDR lassúságot kompenzáló 64MB-os V-cache-t/infinity cache-t is) lehetne adni akár $300-ért is.
Abu persze évek óta mondja, hogy ez az AMD terve, de ez még eddig nem jött el.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #8393 üzenetére
ez remek, de ugye az is a mondas, hogy a tervezesi koltsegek is emelkeódnek, az AMD azert is igyekszik 1 maggal lefedni mindent is ; ha masik konyvtarral ujratervezed, akkor ha igaz ez az allitas, hogy tobbszazmillo $ a tervezesi koltseg, akarmennyire is megvannak az alapok, szepen megdobhatja a fejlesztes vegszamlajat.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #8393 üzenetére
"Másfajta tervezési könyvtárral"
Ez szinte biztos, épp amiatt, amit írsz.Hozzátenném, még rengeteg mindent lehet optimalizálni az energiatakarékosságra, illetve a kisebb méretre. Pl. utasítás előbetöltés, spekulatív végrehajtás, OOO struktúrák, cache méretek, sebességek, feldolgozók száma, szélessége....
Többször írták, hogy a Zen egyfajta egyensúlyra törekszik, ami jól látható az eddigi megoldásokon, most pl. a Zen4 AVX támogatásán, ami szerintem nagyon jó így a legtöbb piacra, de nyilván ha ki akarják maxolni a sűrűséget, energiahatékonyságot, akkor itt-ott érdemes lehet módosítani rajta.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8386 üzenetére
fura, miért hívják Phoenix 2-nek? Azért elég sokmindenben különbözik.
Nem mendocino, hanem Van Gogh.
Valószínűleg ennek megfelelően rengeteg handheld konzolban fogják felhasználni. De megkockáztatom, akár tabletbe is alkalmas lehetne. Gépjárművak entertainment rendszerébe biztos bekerül.Most már csak az a kérdés, hogy akkor ehhez képest mi a Dragon Range?
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #8372 üzenetére
Érdekesek a számaid.... meg az is hogy leírod őket, mikor a két linkemen csak több mint 50 sebezhetőség van... [link] [link]
itt [link] "AMD Discloses 50 Security Holes Affecting EPYC CPUs, Radeon Drivers"
"The chipmaker exposed 22 potential vulnerabilities(opens in new tab) that affect three generations of EPYC processors: EPYC 7001 (Naples), EPYC 7002 (Rome) and EPYC 7003 (Milan). "
És
"de ezek régi dolgok és javításra kerültek."
Ezek a hibák javíthatatlanok: [link]"Enyhítés
Az AMD enyhítést biztosított a SEV-SNP funkcióban, amely elérhető a 3. generációs AMD EPYC ™ processzorokban.
A mérsékléshez SEV-SNP használata szükséges, amelyet csak a 3. generációs AMD EPYC™ támogat.
Az AMD EPYC™ korábbi generációi nem támogatják a SEV-SNP-t. A korábbi AMD EPYC™ termékek esetében az AMD a legjobb biztonsági gyakorlatok követését javasolja.
A SEV-SNP-ről és a SEV/SEV-ES-ről további információkért tekintse meg fehér könyvünket a jelen dokumentum Hivatkozások részében. "Jó kis javaslat, kövesse a legjobb biztonsági gyakorlatot, a cpu bocs, de szita.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #8368 üzenetére
Az AMD-nél rengeteg epyc-et érintő probléma van...
"Exkluzív: Probléma van az AMD EPYC processzorokkal, de a cég nem akarja tudni" [link]
"Tavaly egy sérülékenységről számoltunk be , amely lehetővé teheti a támadók számára, hogy megkerüljék az AMD biztonságos titkosított virtualizációs (SEV) technológiája által biztosított védelmet , amely az EPYC szerverprocesszorokban található .
Amikor a probléma napvilágra került, az AMD elvetette a kizsákmányolást azzal az indokkal, hogy fizikai hozzáférést igényel a hardverhez, de ez csak a történet fele. Az eredeti felfedezésért felelős kutató, Robert Buhren szerint a fizikai hozzáférés csak először szükséges, ezután a hibát távolról is katasztrofális hatásokkal lehet kihasználni.
Azóta azonban egy másik biztonsági szakértő, név szerint Atul Payapilly kidolgozott egy megoldást a sebezhetőségre, amely szerinte lezárhatja a távoli támadást, és megőrizheti az AMD SEV hasznosságát. Az egyetlen probléma az, hogy az AMD-t nem érdekli hallani róla."Ehhez képest akkor legyen fizetős, és jó.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #8364 üzenetére
2. Én érteni vélem. Szerintem létezik a trend, hogy a világ a _aaS irányba halad. (Elnézést, nem tudok objektív lenni) De nem arról.van szó, hogy mert úgy olcsóbb (tartok tőle, hogy sokszor épphogy inkább drágább) hanem mert hosszútávon biztosabb jövedelmét jelent.
Egy szolgáltatás kisebb pénz. Míg egy Nagy beruházást recesszió esetén elhalaszthatsz, addig mondjuk a tévé párezres előfizetést csak akkor fogod lemondani, ha tényleg nagy bajban vagy.
Azt akarom ezzel mondani, hogy én tartok.tőle, hogy ezzel nem olcsóbb lesz a hardver, hanem drágább.
Persze Érdekes koncepció, hogy veszel egy Intel processzort és sok esetben akkor is teljes értékű szilíciumot kapsz, ha vágott terméket veszel. És ha fizetsz, felszabadíthatod a működő magokat. Vagy a másik végletbe elvive kapsz egy szilíciumot. (Ingyen? Vagy valami kisebb összegért) és annyi magért fizetsz, amennyire szükséged van.
A szubjektív rész:
Szerintem a világ nem áll készen erre. Az emberek, lélekben. Ahhoz, hogy ne legyen semmijük, mindent csak béreljenek.
Persze tök jól hangzik, hogy egy 120eFt-os mosógépet, ami elketyeg 5 évet ne kelljen megvenni, hanem elég legyen havi 2000Ft-os áron bérelni és az már legyen a gyártó problémája, ha elromlik: akkor jöjjön és javítsa vagy cserélje.
Ezek a háztartási gépek azért ilyen "olcsók" mert sorozatgyártják őket nagy volumenben és kompakt egységekből teszik össze, ami nehezíti az olcsó javíthatóságot. Valamint az anyaghasználat is a tervezett elavulás intézményét szolgálja.
Tartós, javítható gépektől persze megmenekülhetne a bolygó. Csakhogy a tartósság és javóthatóság érdekében való konstrukció és a sorozatgyártás volumenének letekerése okozhatja azt, hogy a gép előállítása máris nem 120e, hanem 2-3x annyiba kerül a gép, ami drágítja a bérlést és a lassuló világgazdaság munkahelyek megszűnését is eredményezné.Bár az lenne, hogy a technológiai fejlődés mellett egyre több időnk jut egymásra. Milyen szép világ lenne, ha a gépek nem a GDP növekedést, hanem az embert szolgálnák és egyre több gép szolgálata mellett egyre kényelmesebben és egyre biztosabban meg lehetne élni.
De én nem ezt látom, hanem azt hogy a nagy cégek és gazdag emberek mindent felfalnak és mindenki mást elnyomnak, kisemmiznek. Biztosan kényelmesebb és könnyebb az élet mosógéppel, mosogatógéppel, stb, ennek ellenére az élet nem lett nyugisabb. 50-60 éve még úgy gondolták, hogy amilyen mértékben emelkedik a gépesítettség, mára elég lesz mindenkinek heti 8-16 órát dolgozni. Ehhez képest mi van? Brutális kizsákmányolás, akarom mondani rugalmas munkaerőpiac.
Ettől függetlenül szerintem meg fog valósulni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Házimozi belépő szinten
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- OLED TV topic
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest