- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
Claude Leon
senior tag
válasz
kugyu21 #4385 üzenetére
Ne a fészekből emelgesd, hanem a töltőt húzd ki a konnektorból, és dugd vissza (akku marad a helyén), nála ez jelenti a kezdést.
Vagy az IPC másképp működik?
Ugye nem indít ilyenkor automatikusan kisütéssel, mert akkor megette a fene az egészet.Esetleg lehet, hogy az a baja, hogy közvetlenül töltés után még elég magas a cella feszkója?
-
Petzval
senior tag
válasz
kugyu21 #4367 üzenetére
Én 6 éve használok IPC-t és soha nem indítottam refresht.Kisütés töltést indítok ha kevés esetleg kétszer megismétlem de ha akkor se jó azt aligha lehet helyrehozni. A refresh nem azt jelenti hogy egy döglött akkut megújít.Egy elrongálódott akkubelső miért javulna meg?
-
Zirowe
nagyúr
-
tomcsi23
veterán
válasz
kugyu21 #4257 üzenetére
Jah. Itt is ennyi volt a limit, mindkét akksira. Lassan kizárhatjuk a véletlent.
S akkor csak lesz valami benne, hogy szoftveres a dolog; amelyik akksinak nem elég a 3,7 Ah töltés, az mehet a sunyiba.
IPC-1L-nél ez még érthető, mert oda max AA méret mehet. A nagytesónál lenne érdekes a téma, mert az - ha átalakítóval is, de - hivatalosan támogatja a nagyobb méretű akksikat. Gondolom, ebben eltér a két hw/sw. Ha valakinek van IPC-1-ese, s hozzá nagyobb akksi, kipróbálhatná. -
And
veterán
válasz
kugyu21 #4006 üzenetére
Ez kémia, amihez pedig - be kell vallanom
- nem nagyon értek. Ha jól tudom, a töltési (coulometrikus) hatásfok 1-nél kisebb volta abból ered, hogy a bevitt töltésnek (adott ideig folyó töltőáramnak) nem a teljes hányada fordítódik arra a kémiai átalakulásra ([link]), amely "visszafelé" majd biztosítani tudja a kisütőáramot, vagyis a generátoros üzemet. Ezért is jellemző annyira az akku kémiai felépítésére. A melegedés más kérdés: egyrészt már többször említve volt, hogy a töltési- és az energetikai hatásfok nem teljesen ugyanaz, előbbi mindig magasabb értékű, mint az utóbbi, a töltésmennyiség feszültség nélkül még nem jelent teljesítményt (a Li-ionok 100% közeli coulometric efficiency értéke sem azt jelenti, hogy a töltéskor bevitt energiát majd' teljes egészében visszakapjuk kisütéskor, a töltésmennyiséget viszont közel igen, csak kisebb feszültségszinten). Másrészt a melegedés ugyan sok tényezőtől függ, mégis egy adott cellánál a töltési folyamat végén (mikor a cella már nem bír több energiát 'elraktározni') sokkal inkább jellemző, mint korábban, ekkor már szinte az összes bevitt energia hővé alakul. Végső soron ez a megnövekedő belső melegedés okozza a cellafeszültség állandósulását és esetleges visszahajlását (0 dV és -dV).
"Mert eddig én azt gondoltam, hogy azt elmelegítjük, viszont ha nagyobb töltőáramú töltéskor javul a hatásfok, akkor az pont ellent mond ennek [..]"
Na ez az a pont, ahol az elmélet és a gyakorlat eléggé ellentmond egymásnak. Az 'elmelegítés' itt azért nem jön szóba, mert még mindig a töltési hatásfokról beszélünk, nem az energetikairól. A neten elérhető források szinte egyöntetűen arról írnak, hogy a töltési hatásfok a töltőáram növelésével csökken, csak épp a tapasztalat ellentmond ennek: lásd a gyorsított töltéskor bevitt töltésmennyiségeket, a sokszor belinkelt eneloop adatlapot (2A-es árammal készített töltési karakterisztika, 1 órás időtartamnál hamarabb befejeződő töltéssel és 400mA-es kisütésnél mégis kb. 1900mAh visszanyerhető töltésmennyiséggel), ill. azt a tényt, hogy a C/10-nél jelentősen kisebb töltőáramot szinte 'örök időkig' rajta lehet hagyni a cellán, az nem hogy túltöltődni nem fog, de még rendesen feltöltődni sem (gyakorlatilag szinten tartásra, csepptöltésre elegendő). -
TeeJay
félisten
válasz
kugyu21 #3999 üzenetére
természetesen az utolsó kisütés értékét írtam
AAA méretű 800-as Eneloop-ra 790mAh körül sikerült mindkét akkunál
a bevitt mennyiség persze több de sima kisütés-töltés módnál sosem nézem mennyit töltött bele mert az úgysem lényeges.
amúgy valami 920-940mAh körül volt ez az érték ha jól emlékszemAA Eneloop-nál meg 2,2Ah elég szokott lenni bevitt mennyiségre
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #3999 üzenetére
Jobban teszed, hiszen hamarabb befejeződik a töltés
. Ezen felül eleve kár volt túlmisztifikálni ezt az egész töltési hatásfok dolgot, ugyanis nem sokat számít: ettől nem lesz jobb vagy épp rosszabb egy akku teljesítőképessége. Ez nem egy atomerőmű, hogy cél legyen a jó hatásfok elérése. Jó esetben annyi töltést kapunk vissza, amennyi rá van írva a cellára, innentől kevés gyakorlati haszna marad ennek a jellemzőnek. Bennünket csak az érdekel, hogy a specifikált töltést a megadott névleges feszültség közelében (másképp fogalmazva: a névlegesen tárolható energiamennyiséget) visszakapjuk, a hatásfok meg legyen a töltő és a töltési folyamat problémája.
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #3996 üzenetére
(Az utolsó mondat helytálló, bár a C/10 nagyságú töltőáramnál kisebb áramértékeket inkább kerüljük, mert már átmenetet képeznek a csepptöltés irányába, és túlságosan hosszú ideig tart velük a folyamat. Az 1,4-szeres szorzó pedig - mint többször esett róla szó - nem egy kőbevésett érték. Azért is írtam, hogy viszonylag könnyen ellenőrizhető egy IPC-vel, mert észrevehető, hogy gyorsított töltésnél valóban kevesebb 1,4-nél a veszteségi tényező /ami ugye a töltési hatásfok reciproka/. Én is úgy tapasztaltam, hogy AA-eneloop esetén - bár ez jelen esetben mindegy - 500mA-es töltőáramnál nem nagyon haladja meg a bevitt töltés a 2,2Ah-t, pedig a kisüthető még jóval a specifikált minimum felett marad. Tehát gyorsított vagy kifejezetten gyors töltésnél 1,4 helyett csak legfeljebb 1,1..1,2-szeres a beviteli többlet. Az eneloop adatlapja szerint a C áramú, vagyis 2A-es gyorstöltés kb. 57..58 perc időtartamú, ami - feltéve, hogy a specifikált minimális 1900 mAh kapacitást valóban vissza is kapjuk - 1-hez nagyon közeli töltési hatásfokot avagy veszteségi tényezőt jelent.)
-
BullZeye
veterán
válasz
kugyu21 #3952 üzenetére
600mAhs AA akksikat honnan szedtek? O.o nem véletlenül AAA akksik azok? (ha már kötekedésről beszélünk
és ha NAGYON kötekedni akarok, akkor mondhatnám azt, hogy az "elemet/elemeket", úgy használtam mint "egy része" az egésznek
Azért vannak párhuzamosan kötve, mert ha sorosan lennének akkor 1.2V - 1.5V helyett 2.4V - 3V lenne, és nem erre lett ez kitalálva. És mivel 1.2Von ugyanúgy üzemel, ezért maradt a párhuzamos bekötés, és nekem az a célom, hogy feltöltsem az akkumulátorokat, belerakjam aztán amíg csak lehet éjjel világítson, akkor is, ha nem ablak párkányon van, hanem a szoba közepén, és nem töltődik rendesen az akkumulátor.
Ez az elem meg olyan dolog mint a Jacuzzi, az sem Jacuzzi, hanem pezsgőfürdő, vagy mint a Rottring ceruza.
IPC töltő nélkül mivel tudom megnézni az akksikat, hogy még mennyi craft van bennük?
-
Petzval
senior tag
válasz
kugyu21 #3904 üzenetére
"Ha -deltaU-ra tölti, akkor akár abba is belerakhatja a szükséges delejt."
A - deltaU nem azt jelenti hogy az akkuba a névleges kapacitásának megfelelő töltöttség van! Az azt jelenti hogy amikor már nem megy az akkuba több akkor megemelkedik a feszültség majd utána hirtelen visszaesik, ezért -deltaU de ezt produkálja egy 2000-es akku akkor is mikor csak 300mAh van benne mert kapacitáshiányossá vált mint sokszor tapasztaltam. Ilyenkor az akkut ki lehet dobni.A FULL jelzések azt jelentik hogy az adott csatornában volt egy -deltaU csak a kiíratás után derül ki hogy van érdemi töltés.
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #3901 üzenetére
"Tehát megfelelő adapter segítségével akkor most tudok nagyobb kapacitású (4,5Ah) akkumulátort az IPC-1L-lel tölteni vagy sem?"
A kérdés azért jó, mert ugye névlegesen 2,8..2,85Ah-s AA-cellák valóban léteznek, márpedig azok töltésekor a bevitt töltésmennyiség normál esetben még laza +40%-os többletnél is bőven több, mint 3Ah (közel 4Ah). Namost a manual sem azt írja, hogy a bevitt töltésmennyiség maximuma a 3000 mAh, hanem a tölthető cellák kapacitásáé. Tehát ha valaki tudja a pontos választ, bedobhatná a közösbe. (Van esetleg biztonsági időzítője az IPC-nek? Könnyen elképzelhető, még ha nincs is leírva, hiszen ez tisztán szoftverből is megoldható.) -
plömplöm
őstag
válasz
kugyu21 #3841 üzenetére
a hűtő nem mellérakva van, állandó tartozéka lett önhordó módon a töltőnek, pontosabban egy közdarab, amit a töltőbe kell dugni, és ebbe a betápot. mindig ott van és fújdogál, mert miért ne, ugyebár.
"este felrakod, reggelre kész", nem győzöm akkukkal. a két fiamnak annyi villanyos játéka van, hogy az valami rettenet. vonat mániások, várjá, végigszámolom, négy duplo mozdony, az 12 ceruza, 1 nagy modell, az 6 ceruza, 2 kisebb modell, az 4 ceruza, a fasíneshez már nem is tudom hány mozdony, az x ceruza, de vannak olyanok is amikbe miniceruzából kell 3-3 darab. igyexem mindig feltöltött tartalék-készleteket tartani a polcon, de amikor éppen nincs, akkor mese sincs és tölteni kell. és nem mindig megy az, hogy akkor most játsszunk mást, mert akkor nem megy és kész., a vonatnak haladnia kell
néha előkerül valami régi játék, ami bekapcsolva került fel egy polc tetejére, bebikázom az akksikat és refresh, gyakran bejön és rendbehozódnak az akksik, ilyenkor (is) jól jön az 500 és a 700mA közötti különbség.szerk: And: egy nagyobb belsőellenállású ütöttkopott régi akksinál bizony jól jön az a hűtés, sajnos szép új lsd-s akksiból nem tudok ekkora flottát felállítani
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #3841 üzenetére
(Mindentől függetlenül: kötve hiszem, hogy az AA-eneloop 700 mA-es töltése erős melegedéssel járna, így bármilyen formában hűtést igényelne. Még a gyári gyorstöltőjében sem látni semmilyen kényszerített cellahűtést, pedig az egyetlen akku esetén 1,68A-es töltőáramot ad.)
-
plömplöm
őstag
válasz
kugyu21 #3838 üzenetére
a töltéskor a kémiai folyamat melegedéssel jár. vagy akkorával, amit még át tud adni a levegőnek csak úgy passzívan csücsülve a töltőben, vagy nagyobbal, mely esetben aktív szellőztetéssel lehet ezen segíteni. pld egy 2000mAh-s akksit, ha az amúgy gyorstölthető, azaz megengedett a gyorstöltése, 700mA-rel tölteni teljesen normális dolog, mint ahogy aztán a melegedése is az, a belső ellenállásától függő mértékben. annyira az, hogy van olyan töltés-befejezettség érzékelési metódus, hogy dT/dt, azaz a melegedéssel tervezni és számolni lehet, ezt az adatot az akkumulátor gyártójától be lehet szerezni. az IPC nem ezt teszi, ő csak lekapcsolni tud párosával, ez is több persze a semminél.
azaz ha a töltőáram "passzol" az akkuhoz, akkor miért ne lehetne tölteni azt az akkut a töltőárammal? igen, melegedni fog, mely melegedést ha "kezeljük", akkor mi a kérdés?
egy 500mAh-s miniceruza akksit, pláne pld mondjuk egy cordless-be megálmodott darabot, még 200mA-rel tölteni is izgi.
ezenkívül ismert a jelenség, hogy egy korosabb, vagy nem megfelelően használt akkumulátornál adott "C" alatt simán elmaradhat a -dV, ilyenkor kellene a hőmérsékletét is figyelni, de nem úgy hogy ha már túl meleg akkor lekapcsolom a töltést, utána meg újra vissza...
szép dolog, hogy 700mA-rel töltve lekapcsol, ejnyebejnye, 500-zal meg nem, hallelúja, de ha mondjuk 500-zal is felmelegszik 48°C-ra, az nem a hosszú élet titka.
lényeg a lényeg, az akkuk gyorstöltése nem ördögtől való cselekedet. pont.
-
Petzval
senior tag
válasz
kugyu21 #3838 üzenetére
Pontosan azt. Semmi értelme hűteni mert az akku belseje melegszik túl és az károsítja.Évekkel ezelött volt egy gyorstöltési őrület amikor több amperrel (tíz A!!!) is töltötték az akkukat, rengeteg ment tönkre.És 2400mAh felett az akkuk instabilak amúgyis.Nem kell ahhoz villamosmérnöknek lenni hogy belássa valaki hogy a NiMH akkuknál nincs értelme a több amperes töltésnek.Mintahogy le is írtam 700mA-es töltésnél többször leállt a töltés 500-ra állítva meg simán végigment, akkor nem az az értelmes hogy alkalmazkodom az akkuhoz, annál is inkább mert ez a legstabilabb garnitúrám az Eneloopjaim között éppen.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
kugyu21 #3723 üzenetére
nyilván nem véletlenül maradt meg minden alacsony önkisülésű akku gyártója a 2000 mAh környkékén: ott adhat optimális kompromisszumot
ahogy nézem, a Sanyo közben kihozott Eneloop Lite-ot is, 1000 mAh-val, névleg még hosszabb élettartammal - de annak nem igazán látom értelmét, mert az önkisülésre ugyanannyit mondanak, és így egy kis fogyasztású eszközben, pl. távvezérlőben úgysem fogja a specifikált töltés/kisütés számot soha elérni
(ha pedig sűrűn kell tölteni, mert nagyobb fogyasztású így hamarabb lemerül, akkor már úgysem a Lite változatot veszi vki...)persze ha lényegesen olcsóbb is, az más
-
válasz
kugyu21 #3685 üzenetére
Ha robbanást akarsz otthon, akkor érdemes alkáli elemet tölteni.
Az alkáli elemek nem tölthetők újra és sosem tölthetőek elemtöltőben. Az alkáli elemek töltése veszélyes, mert az elem kifolyásához, robbanásához vezethet.
Csak ÚJRATÖLTHETŐ ALKÁLI ELEMEK-et tölt, mezieket nem.
-
Balinov
titán
válasz
kugyu21 #3513 üzenetére
igen, tegnap meg olvasgattam a topikot es az eneloop mellett dontottem, nem rizikozok, hala az itteni hsz-eknek (is).
Tegnap megrendeltem Amazonrol a 4x AA + tolto szettet, elvileg jovo het eleje/kozepe fele meg kell, hogy erkezzen.
Koszonom mindenkinek az utmutatast
Bali
-
---Lasali---
Közösségépítő
válasz
kugyu21 #3502 üzenetére
Na ja... lehetne ezt még variálni, hogy hány Voltig mennyit tudnak, milyen szép grafikont lehetne belőle csinálni tized voltonként
Elvileg a IPC 0.9 voltig meríti ennél a tesztnél is, nem? Szóval ha fordítva nézzük, makkor meg a mély kisülésig még többet ki lehetne belőle rángatni. Vagy csak addig meríti ameddig a merítő áram, erőssége nem csökken le a kiválasztott érték alá? Szóval nem tud annyit már leadni amennyit beállítottál? -
-
Degeczi
nagyúr
válasz
kugyu21 #3197 üzenetére
"már csak kétvonalas vagyis féltöltés van benne a lejátszó szerint"
de ez csak kalibrációs gond: ceruzaakku esetén az eszköznek fogalma sincsen a tényleges töltöttségről, hiszen nem tud más mérni, mint a feszültséget - azt pedig ezek szernt ennél az MP3 játékosnál elemekre lőtték be, nem akkura
márpedig az akku feszültsége valóban gyorsan leesik a töltés végén akár 1.4V-ot is meghaladó értékről - viszont utána sokáig nagyjából szinten marad, így az összüzemidő nem romlik, csak a kijelzés megbízhatatlan ceruzaakku esetén
-
Degeczi
nagyúr
válasz
kugyu21 #3187 üzenetére
kb. 4 Ah-t el tudsz érni párhuzamos adapterrel
(bár nem tudom, hosszú távon mennyire szerencsés megoldás a párhuzamos kötés, de itt jól jöhet, h az Eneloopok szórása minimális, nagyon hasonlóak az egyes cellák) -
nyelvstudio
csendes tag
válasz
kugyu21 #3103 üzenetére
Köszönöm a javaslatokat.
Áthidaló megoldásként eszembe jutott, hogy "Mekkmester" módjára az ipc-1 (az erősebb) kivezetéseihez hozzákötném a C, illetve D akkuimat.
Mivel ez:
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMVZNVVZSV0hCT1pXdEZkdz09&pid=Vkd4U1JrMXJOVVZYVkVKUFVrVkZPUT09tud 1800 mAh-val is tölteni, talán elég lesz a 9000-es D cellákhoz.
Van értelme ilyen "hozzádrótozással" próbálkozni? Működik az ilyesmi az akkutöltők világában?
Van valami maximum érték, ami fölé már nem tölt?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
kugyu21 #3101 üzenetére
persze!
tölteni csak AA-t vagy AAA-t lehet az IPC-1-el, az adapterek valóban csak arra valók, h AA akkut C vagy D fajtát fogadó eszközben is lehessen használnipersze emiatt fölösleges a drágább töltőt venni, mert fillérekért lehet ilyet kapni, D változathoz is, vagy utóbbihoz akár 2xAA-t is
-
TeeJay
félisten
válasz
kugyu21 #2952 üzenetére
azért a zsír új Eneloop meg a pár éves sima akkuk között látok némi különbséget.
mikor rávágom IPC-be 350/700-as frissítésre, amint elkezdi 350mA-el kisütni a sima akkuknak elég szépet esik a feszültsége míg az Eneloop szinte a teljes kapacitását leadja 1,2V felett csak az utolsó percekben csökken 0,9V-ig (250mA kisütésnél nem olyan látványos)mióta nekem IPC töltő van, sima NiMH akkut nem tudtam egy kompakt gépben sem használni mert bekapcsoltak de rögtön halottat is jelzett...
2700-as Sanyo-ból is kiszedi azt amit kell, van 2500-as Energizer-em (HR) abból is kijön a névleges, van 6darab 2300-as GP-m amiből 4 tud 1600 körül és 2 csak 1500 felé jársajnos bármelyiket töltöttem fel kompakt gép nem kapcsol be egyikkel sem a 12akku közül
Eneloop-al eddig mind működöttaz nem lehet hogy az IPC túl óvatos, netán akkora a mérési pontatlansága ami már befolyásolja az akkuk kapacitását? nekem legalábbis fura hogy nem tudom használni ezeket az akkukat fényképezőgépben mert azonnal halottak
-
andrasferenc
tag
válasz
kugyu21 #2883 üzenetére
Itt adják a 8 db AA Sanyo Eneloop akkumulátort bruttó 5100 Ft-ért:
http://www.elektrodigital.eu/termek/aa_akku/sanyo_eneloop_aa_akku_(ceruza)_2000_mah_(8)
-
TeeJay
félisten
válasz
kugyu21 #2807 üzenetére
jó lenne tudni hogy pl az SB-900 vaku bekapcsoláskor kb. mennyivel húzza meg a 4 akkut hogy azt már lemerültnek érzékeli. tegnap este raktam fel IPC-be 100mA kisütésre (200mA töltés) mind a négy akkut és még most tart 1,03voltnál mindegyik, tehát még kell pár óra hogy teljesen kimerüljön és utána indul a töltés.
persze mikor 350mA kisütésen volt jobban leesett a feszültsége, ezért érdekel hogy egy vaku kb. mennyit ránt be mikor bekapcsolom.
van egy olyan érzésem hogyha ezeket az akkukat olyan cuccban használnám ahol kicsi az áramfelvétel ott simán leadná a 2,6-2,7Ah-t csak így mikor hirtelen nagyot kap egy vakutól vagy kompakt géptől nem bírja. sebaj 8AA Eneloop elég lesz akár egy tartalmasabb vakus fotózáshoz is, ennek meg keresek olyan eszközt amiben működik majd -
vz12
tag
válasz
kugyu21 #2797 üzenetére
Mint írtam én nem vakuban hanem f.gépben használtam, és úgy tűnik hogy az más eset. Ezzel nem is akartam vitatkozni, csak "hátha" alapon leírtam egy pozitív gyakorlati tapasztalatomat. Az említett f.gépemben egyébként 2300-as Sanyo, 2300-as GP és 2400-as Conrad aksikat használtam (ez utóbbiakat az IPC-vel kaptam). A Sanyo-t kifejezetten azért vettem mert "mindenhol" azt olvastam hogy azok a legjobbak. Kivéve nálam, mert az én gépemben egyértelműen az volt a leggyengébb 4-es szett. Mostanában már nem használom őket mert tükrös gépem lett aminek (nem AA-s) saját aksija van, külső vakum pedig (még) nincs hozzá. De előbb-utóbb szeretnék, már vettem "hozzá" Eneloop-okat.
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #2629 üzenetére
"Ezeket a "lemerült" Eneloopokat mérve még 1.27 V a kapocsfeszültségük és 4 A a rövidzárási áramuk [..]"
Hát igen, az üresjárási feszültség nem sok infóval szolgál, ha az a névleges cellafesz. közelében van. Ez a rövidzárási áram mérés meg komolyan mondom, hogy agyrém! Az eneloop adatlap szerint még a kisütött cella belső impedanciája is annyira alacsony, hogy ha valóban nulla belső ellenállású árammérővel mérnéd, a rövidzárási áram legalább egy nagyságrenddel nagyobb lenne az általad leírt értéknél. Egyáltalán, mi a frásznak kell direkt rövidrezárni egy akkut? Sok hasznos infót nem lehet megtudni belőle, de a cella legalább utálja az ilyesmit.
Egyébként a Fuji kompakt géped konkrétan mennyi töltést hagy az eneloop-okban, azt mérted már az IPC-vel? -
World-Soft
senior tag
válasz
kugyu21 #2576 üzenetére
Köszi!
Még egy kérdés:
Most próbálok egy frissítést.
A papír szerint azt látom, hogy a folyamat végén nem az újonnan kinyerhető kapacitást hanem az utolsó ciklus betöltött kapacitását fogom kapni.
Igaz ez?
Ha igen, akkor utána még még egy tesztre is szükség van csak hogy megtudjam mit értem el?
Azért kérdem, mert számomra nem logikus, hisz az utolsó pillanatig elméletileg a kisütési kapacitást mutatja, csak a végén mutat mást.
Bízom benne, hogy ez csak elírás.Köszi.
Zoli -
And
veterán
válasz
kugyu21 #2525 üzenetére
"Vagy az utolsó töltésre bele is tette a maximumot, de az előző merítést irta ki ami bár még nagyon gyenge volt, de ö már abból tudta, hogy a következő és az azutáni ciklus között már nem lenne jelentős különbség és ezért késznek nyilvánította?"
Nyilván nem lát a jövőbe, csak annyi tudott, hogy a két utolsó kisütés már nem adott számottevő kapacitásnövekedést. Az ezek utáni (utolsó) töltés meg már jól sikerült. Ne felejtsd el, hogy azoknak az akkuknak a legkevésbé sem normális kezelésben volt idáig részük, vagyis a lámpák nem teljes töltés-kisütés ciklusokat végeztek rajtuk. Ezt pedig még a NiMH sem igazán szereti hosszú távon, hát még a NiCd. Tudjuk, hogy az IPC -dV-detektálása sem mindig tökéletes (főleg ilyen eredetű celláknál), és a refresh program egyes részletei sem ismertek, pl. az, hogy mennyi a maximális frissítési ciklusszám. Az is lehet, hogy a kezdeti durva memóriaeffektus (kristályosodás) miatt a regenerálás épp az utolsó kisütés-töltés ciklusban ért el olyan hatást, ami ugrásszerű javulást eredményezett. -
-
ottkar
addikt
-
szaszlaci
addikt
válasz
kugyu21 #2250 üzenetére
4 db Eneloop = 2.400 Ft postával..
Sztem ez egy csöppet olcsóbb -
ottkar
addikt
válasz
kugyu21 #2204 üzenetére
Hogyan képzeled hogy a viszonylag nagy áramfelvételű fényképezőgéppel le lehet meríteni egy 2 A-es akkut? A gép akkor ha az akku nem tudja a működéshez szükséges áramot biztosítani kikapcsol. Csak kis 20-30mA áramfelvételű fogyasztó tudja az akkut lemeríteni vagy olyan amelyiknél állandó áramfelvétel van.
-
szaszlaci
addikt
válasz
kugyu21 #2202 üzenetére
"Általában nagyon sokat hezitálok" Ezzel én is így vagyok
Gondolom a fentebb vázolt okok miatt jobb az eneloop, teljesen megállja a helyét, illetve mérésekkel is alá van támasztva.
Vagyis később esik le a fényképezőnek már nem megfelelő feszültségre.
Vagyis lemerítést nem tudó töltővel a hagyományos NiMH egy fényképezőhöz halott ötlet az esetek nagyobb részében.Meg van már rendelve, kb egy hónap, mire ideér, addig meg NiMH, vagyis biztosan észre fogok venni minden külömbséget.
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #2169 üzenetére
Az első bekezdéssel nagyon egyetértek. Ezt a hibát én is elkövettem, meg gondolom sok másik felhasználó is sikeresen beleesett. Igaz, annak idején még sehol sem volt IPC, meg alacsony önkisülésű NiMH-akku..
#2170: Hogyne volna más előnye. Például jóval tovább tartja 'normális' értéken a feszültségét, mint más (neves), nagyobb kapacitású, 1-2 éves példányok. Lásd pl. a #2012-es hsz-t. Két AA-méretű cellával működő fényképezőnél simán lehet több (-> hosszabb működési idő) az, ami elvileg kevesebb (-> kisebb kapacitás), ha ilyen akkut használunk. -
szaszlaci
addikt
-
szaszlaci
addikt
válasz
kugyu21 #2152 üzenetére
Félek, nem teljesen jól érted.
Ha 1-2 akku van bene, képes 2x1050 mA-el tölteni. Ha 3-4, akkor lefelezi az áramot, hogy ne égjen le. Mert olcsó és kínai.
Nyílván szívesebben vennék egy tuti jó töltőt, nem vitás, de ha ezzel sincs gond, akkor nyílván mellette maradok. A vezérlő elektronika legyen benne korrekt.Viszont felmerült egy másik kérdés: hogy képes érzékelni egy ilyes fajta okos töltő, hogy mekkora kapacitású akksi került bele? Ez nem fér a fejembe. Belső ellenállását kiszámolja? De hát az változhat azonos kapacitásnál.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #1867 üzenetére
Na jó, de mivel tudták elérni, hogy kisebb legyen az önkisülése, lehet hogy belül tök más mint a hagyományos NiMH vagy a Sanyo/GP-re is csak azt mondtad: "ezen akkuk kialakítása szinte biztosan ugyanolyan, mint a Sanyo Eneloop-oké".
Hogyhogy mivel:
http://www.eneloop.info/hu/fooldal/technologia.html
Ezt ugyan még nem fordították le magyarra, de a régi eneloop honlapon ott virított magyarul is. Hogy alapvetően ugyanaz, mint a hagyományos Ni-MH, ugyanaz a Ni-MH töltő alkalmazható stb.mindez sokszor le volt már írva, be volt másolva a fórumokra.
Azért nem hiszem, hogy olyan megoldhatatlan probléma lett volna plusz egy kapcsoló és akkor 100%-ig elégedett lennék és nyugodtan aludnék, nem érdelkelne meddig marad a töltőben a cucc.
Ha annyira zavar (bár szerintem sem kell foglalkozni vele, pont annyit maradhat csepptöltésen, ameddig rajtafelejted), használhatsz külön "biztonsági időzítőt" is:
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #1865 üzenetére
Szerintem nem kell ennyire túlmisztifikálni a dolgot, a fejlesztés kizárólag az önkisülésre van hatással, az összes hasonló technológiájú NiMH-akkunál.
"Valami azért lehet abban, ha a saját töltő sem csinál csepptöltést."
Ajánlom figyelmedbe ezeket az adatlapokat: AR05, AR04, AR03, de lehet, hogy az összes töltőt linkelhetném erről az oldalról. Ezek a GP Recyko akkukhoz való hivatalos töltők, és mind végeznek csepptöltést, méghozzá az akkukhoz képest elég nagy (akár 80..100mA-es) árammal. Márpedig ezen akkuk kialakítása szinte biztosan ugyanolyan, mint a Sanyo Eneloop-oké. -
And
veterán
válasz
kugyu21 #1863 üzenetére
(Pedig ezt már kitárgyaltuk: ha a hagyományos akkura pl. 30mA-es csepptöltést enged, ami épp 29-cel több annál, mint ami a szükséges szintentartáshoz kell, akkor nem hinném, hogy egy alacsony önkisülésű fajtánál problémát jelentene, hogy annál ugyanaz a csepptöltőáram meg 29,9mA-rel több a szükségesnél.. Mindkettő lazán elfűti azt a nagyságrendileg 40mW-nyi felesleges teljesítményt.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #1847 üzenetére
Közben eszembe jutott, hol olvastam erről. Bár nem eneloop-ról kérdeztél, de azért érdekes lehet, úgyhogy lefordítottam, ha nem is pont szó szerint.
Vegyület elvégre azonos, eltekintve az önkisüléstől:
http://www.eneloop.info/home/faq.html
Feltöltve, vagy töltetlenül tároljam az akkumulátoraimat?
Töltött állapotban tárolva előfordulhat, hogy a cellákban marad annyi töltés, ami lehetővé teszi az azonnali használatot, szükség esetére. Továbbá töltve tartva, hosszabb tárolás után az akkuk néhány töltési / kisütési ciklust igényelnek a maximális kapacitás eléréséhez.
Kisütve tárolva ugyanehhez több ciklus elvégzése szükséges.
Hol és milyen hőmérsékleten tároljam az eneloop akkumulátoraimat, tarthatom őket hűtőszekrényben?
Tölthető vagy nem tölthető áramforrásokat egyaránt legjobb száraz, hűvös helyen tartani, mint például szekrényben, ágy alatt (sic!
), kamrában. Extrém hőtől tartsuk távol. Ajánlott tárolási hőmérséklet 24 °C körül. Nem ajánlott őket hűtőszekrénybe tenni, élelmiszerektől legjobb távol tartani.
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #1847 üzenetére
Hidegebb környezetben mindenképpen lassul az önkisülés, és a hűtéssel fagypontig biztos nincs probléma. Egyébként csak akkor célszerű hidegen tárolni, ha pár nappal a használat előtt már nem lesz lehetőséged a töltésre. Hosszú (több hónapos) tárolás után mindenképp jobban jársz, ha a használatot megelőzően kisütöd, majd teljesen újratöltöd az akkukat.
-
ottkar
addikt
válasz
kugyu21 #1801 üzenetére
Azt azért nehogy bebeszéld magadnak hogy az IPC egy preciziós kiseltérésű műszer mert akkor nem tízezer lenne. Hogy gondolod teljesen egyformát fog a négy csatorna mutatni? Az akkuk se lehetnek teljesen egyformák, képtelenség lenne. Az akkuk gyártási szórása is +- 10% is lehet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #1796 üzenetére
Nem írhatja, ha egyszer nem igaz. Rákiabálhatná bárki, hogy hazudnak.
Logikailag elfogadható, hogy más töltőért nem vállalnak felelősséget, hiszen ismeretlen körülményekért, csak úgy vaktában, miért is kellene bárkinek felelősséget vállalni? Tehát ez egy támadhatatlan állítás.
Viszont azt sem írhatja le a saját honlapján, hogy a csepptöltés káros, ha egyszer ez nem igaz. Úgyhogy nem is írja le. Azt már régebben is említettem, hogy ezen a honlapon, az elolvasásra ajánlott linkek között van egy hely, ahol esetleg még annyit lehet kihámozni, hogy a csepptöltés legfeljebb nem szükséges, de kártékonyságról ott sincs szó.
Amikor a témában böngészgettem, nekem az volt a benyomásom, hogy ez a csepptöltési mizéria főleg magyar helyeken téma. Továbbá ezért feltehetően nagyban, ha ugyan nem kizárólagosan tehető felelőssé a már szintén említett hazai legendaforrás.
Nekem meg jó ideje szöget ütött a fejembe, hogy ugyanmár, a csepptöltőáram hagyományos akkuknál is jóval meghaladja az önkisülés mértékét. Eneloopnál is jóval meghaladja. Vegyületszerkezet azonos. Akkor mi a különbség? Egy legfeljebb számszerűen kimutatható érték, amire azt is mondhatom, hogy gyakorlatilag semmi.
Ehhez még csak nem is kell érteni az akkuk lelkivilágához. Mint ahogy nem is olyan régen, még én sem foglalkoztam ezzel. Elektronikában viszont ennél sokkal összetettebb dolgokkal foglalkozom, igen régóta, ez ahhoz képest gyerekjáték, egyszerű fizika.
Egy kereskedőnek ezt mondhatod, nem érzi a dolgokat, illetve az arányokat. Neki az a lényeg, hogy vakbuzgó módon feltüntet valamit, biztos ami biztos, hogy esetleges reklamációkat jól hárítani tudjon, legyen a kezében valamilyen ütőkártya.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #1781 üzenetére
De akkor honnan származik a csepptöltéstől való félelem?
Laikusok terjesztik különböző fórumokon, méghozzá a szálak gyakran egy helyre vezetnek, vagyis gyanúm szerint a hülyeség magyarországi fő forrása itt található:
A SANYO Eneloop akkumulátorok minden forgalomban lévõ töltõvel feltölthetõk, de más gyártók töltõjének alkalmazásakor a SANYO nem vállal felelõsséget. A csepegtetõ töltés az Eneloop akkumulátorok számára káros lehet, kérjük az ilyen töltõket ne alkalmazzák ezekhez a termékekhez!
Eleve kicsit mintha ellentmondásba keveredne önmagával, először még minden töltővel tölthető, utána már nem. De mindegy, szerintem az egészet úgy kell tekinteni, hogy egy buta boltos valahol kitalálta, ennyi. Nem kell komolyan venni.
Az 1000 ciklus egyébként elvileg arra vonatkozik, hogy ezután kerül kb. 80 %-os állapotba, vagyis korántsem válik használhatatlanná.
Link javítva
[ Módosította: philoxenia ]
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #1779 üzenetére
Gyorsan be kellett fejeznem az előzőt, mer'hát meló is van
. Na, tehát egy másik hasonló márka töltőjének leírásában szerepelt, hogy az ad csepptöltést.
"..gondolom a forgalmazók is igy gondolkodtak és ezért érezték fontosnak, hogy leírják amit leírtak."
Igen, csakhogy a forgalmazó != gyártó. A gyártó meg nem írt ilyet, igaz mást se.
Amit korábban kérdeztél, vagyis hogy hány ciklusra csökkentheti ez az élettartamot, hát, ember legyen a talpán, aki ezt megmondja. Már csak azért is, mert a hasznos élettartam jó sok tényezőtől függ (hőmérséklet, mélykisütések és 'igazi' túltöltések száma, átpolarizálódás, gyártástól eltelt idő, meg a többi), és ezektől valószínűleg sokkal jobban, mint a csepptöltés hatásától. A fontosabbakat bekövetkeztétől az IPC amúgy is megvéd. Másrészt az az 500..1000 ciklus is erősen elméleti érték, és meghatározott mértékű kapacitáscsökkenésre értik (adott hőmérsékleten, a gyakorlatban hosszútávon utánozhatatlan körülmények közt). Ha kétnaponta töltöd / kisütöd az akkucsomagot, ezer ciklus akkor is minimum 5 évet jelent.
Én is hagytam már sok órán át 30mA-es csepptöltésen az Eneloop-akkujaimat, több alkalommal is, de a következő mérések mindig 2Ah-hoz igencsak közeli eredményeket adtak. Ha gondolod, végezhetsz ilyen tesztsorozatot, hátha okosabbak leszünk. De véleményem szerint a sima hétköznapi használat sokkal jobban 'nyírja' ezeket az akkukat, mint a vacak C/100 áram nagyságrendű csepptöltés.
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #1776 üzenetére
"..vagy egyáltalán mi történhet vele rendszeres túltöltés miatt?"
Épp azt fejtegettem, hogy a csepptöltés nem túltöltés. A csepptöltést, vagyis a cella kapacitásának alig néhány százalékát kitevő áramot (IPC-1L esetén 0,5..1% körüli) elvileg 'örök időkig' rajta lehet hagyni a cellán. Legalábbis egy normál kivitelűn. De a csepptöltő áram mindkét (normál / alacsony önkisülésű) rendszernél legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint az az érték, amely elvileg már kompenzálná az önkisülést. Normál cellánál nem okoz kárt, szvsz. alacsony önkisülésű példánynál sem. Tudom, hogy egyes forgalmazók leírják, hogy káros, és korábban én is utaltam ilyesmire. Tény, hogy az Eneloop hivatalos oldalain egy szó nincs leírva - legalábbis én nem találtam- a csepptöltésről, se pro, se kontra. Az Eneloop-hoz való 'hivatalos' töltők leírásában sincs említés csepptöltésről, valószínűleg azok nem végeznek olyat. Viszont egy másik, hasonlóan alacsony önkisülésű márkához való töltőnél meg úgy emlékszem, említést tettek róla..
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #1774 üzenetére
Szerintem sem érdemes túlságosan hosszú ideig rajtahagyni, mert valóban értelmetlen. Hogy a csepptöltés tönkre tudja-e tenni az alacsony önkisülésű akkut, azt nem hinném. A csepptöltő áram értéke 500mA-es (fő)töltés után kb. 30mA értékű, 200mA-es után pedig tizenvalahány mA, ha jól láttam. Ha tisztán az önkisülést nézzük pl. egy 2500mAh-s normál cellánál, és azt 1% /nap értéknek vesszük (a töltés befejeztét követő első napon talán még ennél is gyorsabb), akkor az nagyjából 1mA-es árammal kompenzálható. Márpedig a normál NiMH-akkuk sem szokták feldobni a pacskert attól, hogy 'feleslegesen' 29mA-t (kb. C/100 áramot) küldünk át rajtuk a töltés után. Ezt a plusz teljesítményt (nagyságrendileg 40mW-ot, amitől még csak langyosodni sem igazán fog) a cella valószínűleg gond nélkül elfűti, legalábbis én úgy képzelem. Ez pedig valószínűleg ugyanúgy igaz az alacsony önkisüléssel rendelkező NiMH-fajtákra is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Napelem
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- További aktív témák...
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest