- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutyman
aktív tag
válasz
szaszlaci #2583 üzenetére
Azért akarom párosával (2db) megpróbálni a kisütés-töltést, mert azt írtad
hogy ezt max. töltéssel csináljam. A Soshine akkor tölt 1050-el ha 2 db-ot teszek bele.
Ha ezt jól értelmezem: "AA Charge Current: 1050mA when charging 2 AA rechargeable Batteries - 525mA with 4 AA Batteries"
A válaszod második fele nem tiszta számomra. -
kutyman
aktív tag
válasz
szaszlaci #2581 üzenetére
Köszi a választ, akkor megpróbálom párosával a frissítést ily módon.
4 db régebbi akksiról van szó, s szerintem nem éri meg beruházni ezért egy
IPC-1L be. Már csak az ár miatt sem ( 3000Ft vs. 9000Ft ).
Ha nem sikerül helyrepofoznom őket, akkor majd megkérek itt a fórumon
egy Voltcraft töltővel rendelkező kollégát, hogy pár doboz sőrért végezze el a frissítést. -
World-Soft
senior tag
válasz
szaszlaci #2569 üzenetére
Köszönöm mindenki segítségét.
Megszületett a nehéz döntés és ma beruháztam egy IPC-1L-be.
A kérdésem az lenne, hogy 2500-as NiMH akkuk esetén mennyire érdemes (milyen sűrűn) a kisütéses töltést alkalmazni?
Illetve még két kérdés:
- frissítés mód hány ciklust jelent?
- teszt mód mennyivel jobb mint a kisütéses töltés? (azon kívül, hogy két feltöltés van)Előre is köszi.
Zoli -
World-Soft
senior tag
válasz
szaszlaci #2556 üzenetére
Köszi.
A DX-es igen tetszetős, csak nem találok sehol olyan helyet ahol ezt itthon is meg lehetne venni.
Sajnos a régi töltőt el akarjuk ajándékozni, így hosszú időre töltő nélkül maradnánk, mire az írt oldalra és a paypal regisztrálnák, majd mire megjönne az első csomag.
Senki nem tud az országba ilyet?Köszi.
Zoli -
ludsimon
veterán
válasz
szaszlaci #2558 üzenetére
Akkor rendesen sufni...
1 Amperral megküldeni pedig szerintem aksigyilkolás.
Fél amper, 3 óra az meg kevés...Konklúzió:
Nem éri meg, kivéve akkor, ha valaki fel tudja hackelni a 3 órás korlátot, és levenni fél amperra a töltést.
Ha ezekhez esetleg van hozzáértő, akkor egy jó vétel. Viszont szerintem addig ne ajánld senkinek, mert aztán meg majd jönnek panaszkodni, hogy fél év alatt hazavágta az 1 Amperrel való töltés az akkukat... -
-
kutyman
aktív tag
válasz
szaszlaci #2548 üzenetére
Ne felejtsük el, hogy az Eneloop aksi(ka)t a gyártó csak a saját töltőjével
ajánlja tölteni. Ezeket az akksikat nem szabad csepptölteni.
Más: miért van, hogy ugyanolyan, egyszerre csontig lemerített (kisütött)
akksikat egy kettes, csatornánkénti töltő,1 óra különbséggel tölti fel?
Mikor az egyik leáll és átvált csepptöltésre, a másikat még egy órát tölti. -
Davey7
senior tag
válasz
szaszlaci #2546 üzenetére
Köszi!
De kicsit félreérthetően írtam le... Én akksit is akarok most venni és azokat néztem ami eneloop akkumulátor és töltő is van a csomagban.
Itt van pár lehetőség amiket nézegettem:
link1
link2
link3
link4
link5Itt ugye több féle is van viszonylag nagy árkülönbséggel és lövésem sincs,hogy mi a különbség... Melyiket érné meg? Csak "hétvégi" fotós vagyok,szóval nem használom minden nap.
Van egy régebbi uniross töltőm,de úgy vagyok vele,ha ilyen akksit veszek biztosabb ezzel tölteni amit adnak hozzá.
-
ludsimon
veterán
válasz
szaszlaci #2460 üzenetére
Sorry, fényképezőben nem próbáltam, azt viszont tudom, hogy mikor rátettem a töltőre dischare-ra a 2700-asokat 1,24V volt bennük 1 hét után.
Az Eneloop 1 hét után rátettem discharge-ra, 1,28V.Nagy valószínűséggel a fényképezőgép már nem kapcsolt volna be, szerencsére nekem lámpába kell, és a lámpa 1,10V-ig szépen ugyanúgy világít, utána az eletronika automatikusan kikapcsol, így a normális, és cserélem benne az akkukat.
Most töltöttem vissza a 2700-asokat, szépen beteszem megint a fiókba, 1 hét múlva megírom, hogy a fényképező bekapcsol e.
-
And
veterán
válasz
szaszlaci #2418 üzenetére
Ilyen Li-ionos tesztekről bővebb infót még nem láttam, de az igaz, hogy ezt a 40% körüli töltöttséggel való tárolást már sok évvel ezelőtt is hallottam.
3,6V-ra azonban nem kéne lemeríteni, mondjuk az sem mindegy, hogy milyen fajta, mekkora névleges feszültségű (3,6 vagy 3,7V) és mekkora árammal terhelve érted el azt a 3,6V-os kapocsfeszültséget. Ha megnézed ezt az adatlapot: [link] (GP-gyártmány 3,7V / 2,1Ah-s cella), azon látható, hogy alacsony árammal 3,6V-ig merítve a cellában már messze nem marad 40%-nyi töltés, de még 10% sem, ekkora kapocsfesznél majdnem teljesen kisütöttnek tekinthető. -
And
veterán
válasz
szaszlaci #2403 üzenetére
Minden tápnak van feszültségesése terheléskor, főleg ha vezeték is tartozik hozzá
.
Maximális töltőáram meghatározásakor tényleg nem sok lehetőséged marad. Megnézed az adatlapot, esetleg néhány tesztet. A korábban linkelt Eneloop vs. Sanyo-2700 teszteknél pl. következetesen 2A-es töltést használtak, és nem ártott nekik, az Eneloop adatlap is 2A-es gyorstöltést említ. De ez nagyban függ az akku korától és általános állapotától, nálam is járt többféle >2Ah-s típus, amelyeket még a 0,5A-es töltés is túlmelegített néha, pedig a közel névleges kapacitásukat hozták a frissítés után. A hőmérsékleten kívül más tényezőt meg nem nagyon tudsz figyelni. -
And
veterán
válasz
szaszlaci #2394 üzenetére
A táp kimenetét most nem mértem, régebben is csak azért, hogy megállapítsam, kapcsolóüzemű-e. De az, legalábbis brummfeszültséget nem lehetett rajta mérni még nagy terhelésnél sem. A #1226-ban írtam, hogy nyugalmi állapotban 3,15V-ot ad le és 1A-es terhelésre kb. 100mV-ot esett a kapcsolfeszültsége a csatlakozóján mérve, így a belső ellenállása 0,1Ω lehet, melynek nagy részét valószínűleg a vezetéke teszi ki. A teljes terhelésre számított feszültsége így kb. 2,87V lehet. Ez még terhelve is bőven elegendő a párhuzamosan kezelt cellákhoz és az elektronikához. A félvezetőkön (pl. a kapcsoló mosfeteken) eső feszültség jellemzően nem tétel, azok csatornaellenállása nyitott állapotban tipikusan legfeljebb 10mΩ nagyságrendű.
#2399: Igen, a táp méretéből és tömegéből is következik, hogy csak kapcsolóüzemű lehet. De az, hogy toroid trafó van benne, ettől még nem biztos, a PC-s kapcsolóüzemű tápokban sem toroidmagos transzformátor van. Hogy mit produkál a táp nagy terhelésnél, azt sem a kialakítása határozza meg, egy hagyományos tápot is meg lehet csinálni korrekten, csak kicsit nagyobb lesz a mérete. -
ottkar
addikt
válasz
szaszlaci #2396 üzenetére
De melyik dugasztápról beszélsz? Vannak feszültségesésre méretezett tápok és vannak stabilizált feszültségűek. Az IPC-k tápja pld stabilizált.Többet egy töltő a tápból csak részleges zárlat esetén próbál meg felvenni. Sok táp fel van készítve a zárlati áramra. A névleges feszültség az az esés utáni feszültség az nem lehet magasabb.
-
And
veterán
válasz
szaszlaci #2384 üzenetére
Ismét: nem a tápegységből eredő feszültségzajra gondolok, legyen az 50/100 Hz-es brumm, vagy sokszor 10 kHz-es kapcsolási maradékzaj. Tételezzük fel, hogy azt maradéktalanul megszüntettük, és való igaz, hogy kapcsolóüzemnél ehhez sokkal kisebb kapacitású (ugyanakkor jobb nagyfrekvenciás tulajdonságokkal rendelkező, nagy jósági tényezőjű és alacsony ESR-értékű) kondenzátorok kellenek.
De itt nem erről van szó, hanem a terhelőáramról, legyen a táp akármennyire is szűrt és stabilizált. Gondolj bele, hogy adott egy névleg 2,8A-es árammal terhelhető tápegység. Namost a korábbi adatokból az következne, hogy az IPC-1L teljes terhelésnél (és minden fészekre azonos fázisban adott töltésvezérlés esetén) 4*1,5A= 6A-rel akarná terhelni a tápot, igaz, csak a rendelkezésre álló periódusidő 46%-ában. Az átlagos terhelés ugyan így is 2,8A-re jönne ki, de azért egy tápegység nem olyan, mint pl. egy led, hogy a folyamatosan megengedett áramát impulzusüzemben a többszörösére is lehet növelni anélkül, hogy károsodna. Egy 2,8A-es táp tuti nem fog leadni 14A-t akkor sem, ha rövid periódusidővel terheled ennyire, és csak kisebb, mint 20% kitöltéssel. Ugyanígy bizonytalan a rövid idejű, de több, mint dupla túlterhelés eedménye is. Az a kapac, amire gondoltam, azért kellene a táp mellé, hogy ezeket az áramimpulzusokat átlagolja, így a táp minél kevésbé pulzáló, simított áramot 'érezzen' terhelésként. A baj mindössze annyi ezzel, hogy e kondenzátor értéke és hatásossága nagyban függene olyan tényezőktől is, amelyek nehezen tervezhetőek (pl. a táp belső ellenállásától), de ilyen terhelések mellett nagyságrendileg soktíz- vagy százezer µF nagyságrendűnek kellene lennie ahhoz, hogy érezhetően simítsa az eredő terhelőáramot.
Éppen ezért sokkal egyszerűbb 'időben elosztani' a terhelést, hiszen úgy 114%-os pillanatnyi túlterhelés (6A vs. 2,8A) helyett mindössze 7%-ost (3A vs. 2,8A) kell elviselnie a tápnak. De ez már annyira OFF téma, hogy lassan kitúrnak minket érte.
-
And
veterán
válasz
szaszlaci #2377 üzenetére
Öö, olyan, hogy "nagyfrekis egyenfeszültség" nem létezik
. Sejtem, hogy kapcsolóüzeműre gondoltál, és tényleg olyan, korábban említettem is ebben a topikban. De ha normál trafós dugasztáp volna, akkor sem valószínű, hogy egyutas egyenirányítása lenne, a kétutas pedig mindig 100 Hz-es brummot adna terhelésnél, nem 50 Hz-est.
"Vagyis akkor a puffer lehet már kis értékű is, hisz nem 50 Hz-re kell, hanem mondjuk 50 ezerre, ami bele van építve a dugasz részbe."
Félreérted. Nem a tápegység kapcsolási maradékának (annak idején azt is próbáltam mérni, de túl alacsony értékűre adódott) szűréséről van szó, hanem a terhelés impulzusszerű áramfelvételéről: Mert a terhelés a táp működésétől függetlenül is (egy cella irányában) 50 Hz-es, vagyis 20 ms-onként ránt egy iszonyatos nagyot rajta, és ezt kellene brutál kapacitással pufferelni. Illetve ha alkalmazzák a kétfázisú vezérlést, akkor 10 ms lesz ez a 'rángatási időköz', de utóbbi esetben kisebb árammal. Az átlag mindkét esetben ugyanannyi, a csúcsáram viszont csak feleakkora lesz, ha kétszer annyi ideig van lehetőségünk azt kivenni a tápegységből. -
ludsimon
veterán
válasz
szaszlaci #2332 üzenetére
Akkor vagy az van, hogy amit én vettem bontott csomagolású akkuk, már vagy 3-4 évesek voltak és lestrapált állapotúak voltak (én erre szavaznék), vagy rosszak voltak a Powerexek.
8 darabot vettem, az egyik 4-es bontatlan volt, de azt én hülye eladtam, mielőtt megvettem volna az IPC-t.
Így maradt nekem a bontott 4-es.De már mindegy, tovább passzoltam használt áron a megmaradt 4-est is.
Szenyó volt az illető, hogy új árban adta nekem oda a használtat.
Kár, hogy már nincs meg az elérhetősége, és már küldtem róla visszajelzést.
De hát akkor még nem volt IPC-m, ki gondolta volna, hogy ennyire rosszak? -
And
veterán
válasz
szaszlaci #2302 üzenetére
Direkt írtam töltési hatásfokot, ami nem ugyanaz, mint az energetikai hatásfok. A töltési hatásfok a töltésmennyiségekről szól, azok pedig feszültség nélkül nem fordíthatók le egy az egyben energiamennyiségekre. A Li-ion, de főleg a Li-polymer akkuk töltési hatásfoka nagyon magas, utóbbiaké még a Wikipedia szerint is közel 100%-os.
-
And
veterán
válasz
szaszlaci #2300 üzenetére
Vegyük példának a a többször linkelt 2Ah-s Eneloop adatlapot: [link].
A normál, 200mA-es töltéshez 16h időtartamot ír, ugyanakkor gyorstöltésnél már 2000mA-t (!) és 1,1h-t említ, tehát 1,1*C mennyiségű bevitt töltést. A töltési karakterisztikáról (bal alsó ábra) pedig az olvasható le, hogy 25°C-on kb. 58 percig tart az 1C áramú töltés. Ha elfogadjuk, hogy a minimum 1900mAh-t így is ki tudjuk venni belőle, akkor a szorzó értékére körülbelül 58/60h * 2000mA / 1900mAh= ~ 1,02 jön ki, azaz a töltés hatásfoka 98,3%-ra adódik. -
And
veterán
válasz
szaszlaci #2298 üzenetére
Többször volt már itt szó róla, hogy az 1,4-es szorzó (gyártók ajánlása szerint 1,4..1,6) kizárólag normál, C/10 áramú töltésre igaz. Gyorsított töltésnél a töltési hatásfok (bevitt / kisüthető töltésmennyiségek aránya) javul, kevesebb energia alakul hővé. Ezért a szorzó értéke csökken. Én 500mA-es áramnál sem nagyon emlékszem 2,1..2,2Ah feletti bevitt töltésmennyiségre egy 2Ah-s cellánál (ami ugye csupán 1,1-es többletet jelentene), de az is igaz, hogy ezt az értéket jófajta cellával tapasztaltam
.
-
ludsimon
veterán
válasz
szaszlaci #2287 üzenetére
Ja, és azt megnézném, hogy mi a gyártási dátum, mert azt meg én nem hiszem el, hogy 12,61 USD-ért Te majd 2009-es évjáratút fogsz kapni.
Kizártnak tartom. Tuti, hogy az is 2007-es vagy régebbi, vagy 1 évvel fiatalabb, de nem hiszem, hogy 2009-es lenne.
Ha megjöttek képpel kérem bizonyítani...
-
ludsimon
veterán
válasz
szaszlaci #2287 üzenetére
"Nem szeretek én sem várni, de marhára nem korrekt több éves cuccot küldeni."
Azt áruld már el nekem, hogy miért lenne akkora eget verő hétszentség, ha nem azonnal gyártják le?
Ettől Te boldogabbnak érzed magad?
Képzeld, én meg pont azért rendeltem az ebay-en, mert egyedül ott találtam olyan illetőt, aki TUD hozzá adni műanyag tokot, és nekem ez volt a lényeg!!
Nem kallódik el, szépen beleteszem és megvan egyben.
8 darab aksi össze vissza mindenhol, azt se tudom hol a fele stb...
Ez miért jó?Mielőtt jönne a tranzisztoros válasz, itt a megoldás.
-
ludsimon
veterán
válasz
szaszlaci #2272 üzenetére
Zsír új, bontatlan, érintetlen, szűz gyári Eneloop feliratú dobozában jött. Milyen kifejezéseket használjak még?
Én bontottam ki először, a műanyag dobozban volt benne a 4 darab Eneloop.
Szerintem meg az nagyon brutális, ha 2007-ben gyártották, és ki tudott szedni belőlük ennyit.
Kösz, de nekem a DX-ből marhára elegem lett.
A nyamvadt kínai alig akarta visszaküldeni paypal-on az Eneloop árát, 3 napba tellett, a kérvény benyújtása után.
A cérna nálam ott szakadt el, mikor több napokig eltartott a beszerzés.Az ebay szvsz a legmegbízhatóbb, leggyorsabb, legjobb megoldás, mást nem is ajánlok senkinek.
Ebay-en legalább van feedback, és ennek köszönhetően fel lehet állítani egy bizalomlétrát.A DX-ről meg inkább hadd ne nyilatkozzak...
Ha ilyen lassú lenne vki ebay-en én simán nyomnám rá a negative feedback-et... -
And
veterán
válasz
szaszlaci #2236 üzenetére
Én azt írtam, hogy kijelző és a háttérfény. Valóban, a natúr LCD háttérvilágítás nélkül nem sokat fogyaszt.
#2234: "Szárazelemeknél gyakran előfordul hogy meg van az 1,5 V mégse működik a készülék mert nem képződik elég áram. "
Ennek nyilvánvalóan az az oka, hogy terheléskor mégsincs meg az az 1,5V, mert ha megvolna, akkor működne. Tehát visszatértünk a (jóval) magasabb belső ellenállás problémájához.
-
ottkar
addikt
válasz
szaszlaci #2229 üzenetére
A készülékek az árammal működnek ha az adott feszültség át tud a működéshez szükséges áramot hajtani akkor működik. Szárazelemeknél gyakran előfordul hogy meg van az 1,5 V mégse működik a készülék mert nem képződik elég áram. Ugyanis azt tudni kell hogy az elemeknél úgy képződik az áram míg az akkuknál felszabadul, logikus hogy az utóbbi gyorsabb.
-
And
veterán
válasz
szaszlaci #2226 üzenetére
Egy élőképet is adó fényképező (gyakorlatilag az összes kompakt gép) képbontó eszköze aktív módban folyamatosan kiolvasásra kerül, hiszen csak így lehet a hátsó LCD-re képet varázsolni. Ehhez képest az exponálás pillanatában sincs jelentős pluszáram, hisz egy fényképezőben az igazi nagyfogyasztó a szenzor (CMOS-esetén sokkal jobb a helyzet), a kijelző és a háttérfény, valamint a vaku. Élőképnél ezek közül az első kettő folyamatosan működik, a vaku kondenzátorának töltése meg ugyan rengeteg áramot igényel, de csak pár másodpercen keresztül.
#2229: Az Eneloop adatlapjáról kiderül a belső ellenállás, ami a különböző áramok mellett felvett kisütési karakterisztikákból is számítható. A 0,4A és 2A mellett látható görbék közötti fesz. különbség a karakterisztika nagy részén kb. 60..70mV, a belső ellenállás ebből: dU / dI= 40mΩ (az adatlap 25mΩ-os belső impedanciát ad meg kisütött állapotban, 1kHz-re). A lényeg, hogy 1A-es terhelésre a cellán kb. 40mV-os feszültségesés várható. -
ottkar
addikt
válasz
szaszlaci #2226 üzenetére
Kivétel nélkül minden egyes árammal működö készüléknek csak jót tesz ha fojtva kapja az áramot. Abban tévedsz hogy a bekapcsolásnál valami nagy plusz áram rohan rá a készülékre, egy 600mAh fogyasztásúra legfeljebb 650mA mert a bekapcsolási áramlökés is fojt.Az hogy 500mA töltés van egy akkuban nem azt jelenti hogy rövid ideig nem lehet 1 ampert kivenni mert a teljesítmény mAh-ban értendő.
Régen a TV-k nem transzformált kisfeszültséggel működtek hanem a 220 ment tovább egyenirányítva pd a csövek is 200 V feletti fűtőáramot kaptak, létszükséglet volt az NTK, de ma is az.
-
kugyu21
senior tag
válasz
szaszlaci #2203 üzenetére
Nekem a korábbi töltőm is tudott lemeríteni és cellánként kezelni és minden töltés előtt használtam is a lemerítést, de ezzel együtt sem tudtam a hagyományos aksikból kivenni, a ráadásul nagyobb mennyiségűnek (2400 mAh vs. 2000 mAh) igért töltést a digitális fényképezőgéppel.
-
kugyu21
senior tag
válasz
szaszlaci #2170 üzenetére
Azt nem tudom miért jobb az Eneloop a hagyományos NiMh aksiknál (mi a műszaki háttér), de azt tapasztalatból tudom, hogy jobb.
Korábban (a digitális fényképezőgép megvétele előtt) az akkumulátorokat csak általános igénybevételre használtam (elemlámpa, gyerekjáték stb). Hosszabb-rövidebb ideig működtek újratöltöttem, pont.
A digitális fényképezőgépnél viszont feltűnt, hogy max. húsz-harminc csettintés után újabb áramforrást kért (a papirja szerint 250-t kellet volna bírni). De ha nem frissen volt töltve, volt hogy el sem indult.
Első körben vettem egy új garnitúra 2400 mAh-s, de a helyzet nem javult. Ekkor a fényképezőgépet vittem el a szervízbe, mindent rendben találtak vele, és az akkumulátoraimat szólták le, pedig vadi újak voltak.
Ekkor találtam rá erre a fórumra. Általában nagyon sokat hezitálok egy-egy hosszabb távra szóló vásárlásom előtt, vizsgálgatva az alternatívákat, melyikkel járok jobban. Az itt olvasottak alapján egyértelmű volt az Eneloop+IPC, a gyakorlat pedig igazolta a döntés helyességét.
Nem tudom miben más a digitális fényképezőgép, hogy az már nem működött a hagyományos aksikkal.
Nem tudom miben más az Eneloop, hogy azzal meg működik a gép, de ha valami működik, ott annyira nem is érdekel a miért. -
And
veterán
válasz
szaszlaci #2199 üzenetére
525 mA-es töltéssel nem lesz gond. A (túl)melegedés meg nagyban függ az akku korától és belső ellenállásától, de ha a töltőben van hővédelem, a veszélyes túlhevülés megelőzhető. Természetesen a felmelegedés miatti állandó lekapcsolgatás nem túl bíztató, de legalább lehet tudni, hogy mekkora töltőáramot szabad ráengedni egy adott cellára. Persze nem árt, ha a töltőáram állítható, mert ha nem, akkor nem sokra mész vele, hogy tudod, fel fog melegedni. Én mindig fél amperrel töltöm az Eneloop-okat, még sosem forrósodtak.
-
And
veterán
válasz
szaszlaci #2197 üzenetére
A magyar nyelvű ismertetője szerint ez csak töltésre képes, egyféle árammal. Extrának számít a -dV detektálás, a biztonsági időzítés (16h), a csepptöltés (25mA), az LCD (töltöttség százalékos kijelzése, kapocseszültség mérése), és a négy cella független kezelése. Kisütést és gyorstöltést nem támogat, de az ár/érték aránya szerintem jónak mondható.
-
And
veterán
válasz
szaszlaci #2186 üzenetére
"Ugyebár a NiMh-okat nem túl jó 0,5-1 Amperrel tölteni, inkább kevesebbel"
Ez kapacitásfüggő. Egy 2 Ah-s NiMH-cellánál 0,5 A-es töltés mindössze a kapacitás negyede (C/4), az elfogadható gyorsított töltést jelent. A 'normál' 14..16 órás töltést szokásosan C/10 árammal végzik, ezért szerepel ez is az adatlapon. Egy közel 10 Ah-s D-méretű (góliát) akku számára 1A csak normáltöltés.
"A szöveg azt írja, 200 mA-nél 16 óra a töltés, ez 160%-os energia betáplálást mutat."
Igen, de ez nem energetikai, csak töltési hatásfokot takar. A kettő nem ugyanaz, a töltésmennyiség feszültség nélkül nem jelent energiamennyiséget. A gyorstöltésre 1,1 órán keresztül 1C áramot javasol, ami már csak 10% töltéstöbbletet jelent. (Érdekesség: Li-polymer akkuknál ez a töltési hatásfok nagyobb, mint 99%.)
A lehetséges töltőáram széles skálán mozog, kapacitástól és gyártmánytól függően. A normál C/10 töltőáram alá nem érdemes menni, a C/4...C/3 áramú gyorsított töltést pedig a mai cellák általában elviselik, de van olyan is, amelyik állapottól függően erre már túlmelegedhet (lásd a 700mA-es példát). Léteznek ultragyorsan tölthető, pl. 'negyedórás' NiMH-akkuk is, de a visszajelzések alapján ezek nem túl megbízhatóak / hosszú életűek.. -
And
veterán
válasz
szaszlaci #2183 üzenetére
Vess egy pillantást a 2Ah-s Eneloop adatlapjára. Az derül ki belőle, hogy pl. 400mA-es (C/5 értékű) kisütőáramnál a névleges kapacitás kb. 90%-át kiszedve érjük el az 1,2V-os kapocsfeszültséget. Vagyis ezt megelőzően végig ezen érték (ami egyben minden NiMH-cella névleges feszültségértéke) felett volt a feszültség, így e pontig a táplált készülék még biztosan működőképes marad. Utána a kapocsfeszültség értéke már rohamosan gyorsul, és a kisüthető (valós) kapacitás a rajzolt görbe szerint láthatóan nem éri el a 2Ah-t, ami az adatlapon írtak alapján csak tipikus érték, a minimum 1,9Ah-t viszont igen.
Az általam végzett összehasonlítás kb. 1,5 éves Eneloop és kb. 2 éves Energizer példányokon alapult. Annyira nem voltam precíz, hogy lerajzoljam az utóbbi fajta kisütési görbéjét (250mA-es terhelőáramnál), de az egyértelműen kiderült, hogy az adott kompakt fényképező csak a különben ténylegesen kimért valós >2400 mAh kapacitás nagyjából felét volt képes kivenni a két Energizer-ből, míg két Eneloop-ból azok kapacitásának nagyobb, mint 90%-át. Ennek oka nyilvánvalóan az Energizer feszültségének nagyobb meredekségű csökkenése volt, de az is valószínű, hogy a fényképező konstrukciója sem épp tökéletes. Ha egy berendezést jórészt NiMH-akkukkal való működésre terveznek, akkkor annak nem árt 1..1,1V cellafeszültségig működőképesnek maradnia. Két AA-méretű akkuval ezt valószínűleg nehezebb elérni, mint néggyel, ezért említettem olyan gépet. -
ottkar
addikt
válasz
szaszlaci #2179 üzenetére
A feltöltött aku feszültségesése egyáltalán nem lineáris.Az első időszakban kevés kivett töltés után nagyot esik a feszültség majd több kivett töltés után viszonylag keveset esik. Csak a kimerülésnél esik nagyobbat újra. Feltöltéskor az akku 1,45V körül van ami áramkivétel nélkül is esik hiszen ne felejtsük el ez nem olyan mintha egy edénybe vízet öntenénk hanem egy elektrokémiai folyamat ami a töltéskor turbolensen viselkedik majd egyensúlyba kerülve csillapodik. Leesik a feszültség 1,4- 1,35V-ra és normál kivételkor nem is esik jóideig jelentősen. Majd a végén kezd el gyorsabban esni.
-
ottkar
addikt
válasz
szaszlaci #2175 üzenetére
Félreértettél valamit nincs ilyen hogy fix kapocsfeszültség, csak olyan hogy nem esik le a gépet működtető érték alá rövid időn belül, vagy kevés kivett töltés után. Az elektronikai alkatrészek nagyon eltérnek a működés szempontjából. Van olyan sok amelyik tág feszültségtartományban működőképes. Persze végső soron az áthajtott áram működteti a készüléket és az akkunak azt kell biztosítani. És a fényképezőgépnek az is alaptulajdonsága hogy az áramfelvétele messze nem állandó egyes egységei igen eltérő áramigényűek.
-
ludsimon
veterán
válasz
szaszlaci #2170 üzenetére
Nekem volt 1 éve Eneloop aksijaim, és elkövettem azt a hibát, hogy mikor eladtam, és ismét szükségem lett volna aksikra nem Eneloopot vettem, hanem sima 2700mAh-es Ni-MH akkukat, ami lemerül 2-3 nap alatt használhatatlan szintre.
Csakis kizárólag Eneloopot vegyél, ne kövesd el mindenkinek a hibáját!
-
kugyu21
senior tag
válasz
szaszlaci #2168 üzenetére
Én nekem sem mindegy,hogy mi mennyibe kerül, de nagyon sokszor jártam már úgy, hogy az olcsóbbról kiderült az a drágább, mert a használat közben kellett tapasztalni a használhatatlanságát, kuka lett belőle, és mégis meg kellett venni a másikat.
Pont a fényképezőgépben próbálkoztam a minél nagyobb kapacitású aksik használatával és mindig jól felsültem velük. Végül az IPC-Eneloop párosnál kötöttem ki és boldogan használom öket. Valamint sokkal olcsóbb lett volna, ha azonnal ezeket veszem a különböző kitérők és próbálkozások helyett. -
ottkar
addikt
válasz
szaszlaci #2162 üzenetére
"Arra nincs lehetőség, hogy látom, alacsony az akku feszültsége, így rátöltök"
A -delta U bekövetkeztekor minden akku feszültsége egyforma hisz akkor ha alacsonyabb volna valamelyik a processzor nem állítaná le az adott csatorna töltését. Csak épp a hibás akku nem tárol eleget.
-
And
veterán
válasz
szaszlaci #2162 üzenetére
Muszáj tartania: a -dV módszerrel operáló (céláramkörös vagy kontroller által vezérelt) lekapcsolás alapfeltétele, hogy az áram állandó legyen a töltési folyamat során. Ha nem állandó, akkor a kapocsfeszültség visszahajlása vagy stabilizálódása ('zero slope') nem lesz detektálható. A visszahajlás tipikus értéke egyébként nagyon kicsiny, pár mV-os nagyságrendű, ezért is nehéz detektálni. Sőt, esetenként (ez különösen NiMH-típusokra igaz) teljesen el is maradhat, ekkor jön a képbe az említett 'nulla meredekség' figyelése. Márpedig a kapocsfeszültség a töltőárammal változik, tehát ha ilyen pici feszültségtartományú csökkenést vagy állandósulást akarunk észrevenni, akkor az áramot fix értéken kell tartanunk.
Ha a töltő csak egy gagyi 'dugasztáp' (egyenirányító + áramkorlátozó ellenállás), mindenféle védelem nélkül, az más lapra tartozik, de most komolyabb példányokról van szó.
-
And
veterán
válasz
szaszlaci #2156 üzenetére
"Meg ha fesz. változást figyel, akkor egy ellenállással is simán korlátozhatom a töltőáramát utólag, egyszerűen, olcsón?"
Nem. Egy jól megkonstruált, valóban áramgenerátoros töltőnél ez nem vezet célra, mivel a töltés azért áramgenerátoros, hogy az áramot állandó értéken tartsa. Természetesen létezik egy maximális feszültséglimit, ameddig a generátor tartani képes a stabil áramot, ez pedig (közelítőleg) a töltő belső tápfeszültsége. Vagyis a soros ellenállás + cella körön a generátor ugyanazt az áramot tolja át, már amíg tudja, mint ellenállás nélkül (vagyis az ellenállást rövidzárral helyettesítve). De a kör kapocsfeszültsége az ellenálláson eső többletfeszültség miatt egyébként is nőne, vagyis ha van túlfeszültségvédelem, még az is beleszólna.. -
ottkar
addikt
válasz
szaszlaci #2156 üzenetére
Nálam már többször előfordult persze másnál is hogy a 2600-as akkuba 300mA ment bele. Ilyenkor kuka. A mínusz delta U a következőképpen zajlik le. A töltés közben egyenletesen emelkedik a feszültség az akku ellenállása nő majd hirtelen gyorsabban kezd emelkedni a feszültség az akku jobban melegszik, majd hirtelen visszaesik a feszültség több tized voltot ez a -deltapont ekkor a processzor észlelve ezt lekapcsolja a töltést. De ez csak azt jelenti hogy az akku nem képes a töltőáramon több töltést felvenni nem azt hogy az akkuban a megfelelő mennyiség van.
-
ottkar
addikt
válasz
szaszlaci #2153 üzenetére
" képes érzékelni egy ilyes fajta okos töltő, hogy mekkora kapacitású akksi került bele"
Hogy a csudába érzékelné a beletett akku kapacitását? Ez nem kondenzátor aminek üresen lehet mérni a kapacitását. -Delta U érzékelés van benne ami csak azt érzékeli hogy vége a töltésnek de azt hogy a kapacitásának megfelelő mennyiség került e bele azt csak egy töltés vagy kisütés végén kiíratva lehet tudni. Az IPC-vel számszerűen lehet kiíratni a beletett kapacitást csatornánként. Az ábrából kütyafülét se tudsz megállapítani mert az a -delta U észlelésekor tele akkut fog mutatni pedig lehet hogy csak 200mA ment bele.
-
And
veterán
válasz
szaszlaci #2137 üzenetére
De kitaláltak, csak az alkalmazását nem a felhasználóra bízzák. Ha egy gépet AA-méretű elemekhez / akkukhoz terveztek, akkor abba nem tudsz lítiumakkut tenni. Ha meg lítium-ion akku való bele, akkor nem AA-méretű a foglalata. Igen, tudjuk hogy létezik AA-méretű Li-ion cella, de a létrehozása nagyon rossz ötlet volt a tervezői részéről. Bezzeg más, egységes lítiumformátum meg nem nagyon van..
(Mod.: Egyetlen egyszer kell beszerezni egy normális, töltés előtti lemerítésre képes, megfelelő túltöltés elleni védelemmel ellátott NiMH-töltőt, és az általad említett macerát onnantól el is felejtheted.)
#2135: Igen 'töltve' árulják, de nagyon valószínű, hogy szokásosan legalább fél éves gyártású példányokat fognak neked eladni, amelyekben már 'csak' 70-75% a megmaradt töltés a névleges kapacitáshoz képest. Az elmúlt egy évben már több alkalommal is teszteltem általam bontott új Eneloop cellákat, és nagyjából a fenti eredményeket kaptam. Tehát nem akkora hülyeség az a refresh, mint amekkorának elsőre tűnik. Persze akkor sem veszt sokat, ha ezt nem teszi meg, de ha igen, akkor rögtön a teljes kapacitást kapja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Gray Zone Warfare
- Milyen okostelefont vegyek?
- Gaming notebook topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Yettel topik
- További aktív témák...
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti / 16GB / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest