- Motorola Moto G56 - bátyja árnyékában
- Bővebb Google-támogatást kap sok Garmin óra
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Légies iPhone halvány színei
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
én a boot managerre írtam, hogy ott grub-ot használsz. mostanában egyre népszerűbb, de én speciel a lilo-t jobban szeretem.
az ubuntu esetén pedig asszem egyszerűbb dolgod van, mert azkissé máshogy kezeli a jogosultságokat.
Próbáld meg a
sudo passwd
parancsot. Ekkor kéri a te usernevedhez tartozó jelszót (amit remélhetőleg tudsz), és meg tudod változtatni a root password-öt. ez a módszer csak ubuntu esetén működik, ha jól tudom. -
vati
senior tag
Yast-ban én elég jól tudtam auto-konfigelni. (Vagyis a Yast felrakta helyettem) Karakteres és grafikus Yast-ról egyaránt.
1. A ''hálózati eszközök''re mész
2. beállitod a hálókártyát (dinamikus IP) ez lesz pl. az eth0 eszköz
3. beállítod a DSL kapcsolatot (ez lesz pl a dsl0)
4. ahhoz definiálod a szolgáltatót (usernév, dns szerver)
5. utána a Yast újraindít mindent amit kell, egyébként ''kinternet'' indítja parancssorból.
Beállíthatod hogy mikor induljon a service. Praktikus, ha a grafikus felülettel együtt indul de manuálisan konnektálsz.
Nekem meglepően hamar lett netem Suse 9.3 alatt
ui: ezt a hsz-t már linux alól nyomom
[Szerkesztve] -
Polesz
addikt
Egyszerűbb kézzel belenyúlni a /etc/X11/xorg.conf fájlba, de ennek suse alatt van valahol egy alap beállítója és az úgyis felülírja. Egyébként a Yast2 vagy mi a fene ami a suse vezérlőközpontja az be tudja lőni a monitorodat. Amúgy a javasolt értékek:
30-60
40-150
bár ezek gondolom nem sokat mondanak számodra
verziószám: uname -r
[Szerkesztve] -
Finwe
őstag
És amikor a winampot telepítem kiírja, hogy a fraatype és a libpng-so.2 hiányzik neki. A freetype fönt van yast szerint és a sima libpng is de a so.2-t már nem ismeri. Ilyenkor mi van? Hadjam ki a ezeket? Kernelt lehet egyszerűen frissíteni? Hátha könnyebb lenne egy-két dolog. Ha lehet honnan lehet letölteni? Jajj, és letöltöttem egy a64 proci drivert hozzá de nem merem telepíteni nehogy elszálljon. Ez is komplikált vagy csak bátran?
ááááá elfelejtettem, hogyan lehet kideríteni azokat a képernyő adatokat ami a linuxnak kell és kézileg kell beállítanom, valami vízszintes meg függőleges és nem tudom az értékeit de elvárja, hogy megadjam (mert olvashatatlan betűket okozhat).
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Nem lesz semmi baja az xp-nek, szal nem kell lehuznod a vinyot, sot, ha a kerneled tartalmazza az ntfs filerendszert, akkor meg az xp-s fileokat is eltudod erni, csak arra figyelj hogy ne irj semmit arra a particiora, mert abbol baj lehet, de masolhatsz rola nyugodtan.. Azt hogy van-e ntfs tamogatas a kerneledbe igy tudhatod meg: cat /proc/filesystems
ha itt a felsorolasba latod az ntfs-t akkor marcsak azt kell megcsinalnod hogy lasd az xp-s vinyod, de szerintem a suse felismeri a vinyot es valahova fel is mountolja..
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Nos, mivel nincs skype-m, csak azt tudom leirni hogy tudod megnezni hogy mivel indul
Keresd meg a skype rpm-jet, es lepj bele az mc-ben egy enterrel, majd ott talalsz egy CONTENTS.cpio nevu filet, ez egy szovegfile, szal f3-al beletudsz nezni, es nezd meg miket rak a /usr/bin-be, /usr/local/bin-be vagy barmilyen bin vagy sbin konyvtarba.... ezek a futtathato fileok, az egyik inditja a skype-ot -
Out
addikt
Azt nem probaltad meg hogy terminalbol inditod a skype-ot?
3. /usr/src-be van-e olyan konyvtarad hogy linux, vagy linux-kerneledszama, ha van es vannak benne konyvtarak es fileok, akkor nyert ugyed van, ha nincs ilyened, akkor ha van olyan telepito cd/dvd-d amin vannak forrasok akkor azon rajtakell lennie a kernel-blablabla.src.rpm, az src a lenyeg, ezt kellene felraknod, ha nincs ilyen cd/dvd-d, akkor viszont keress ra a googleval tuti megfogod talalni... -
Out
addikt
Nem nagy ordogosseg felrakni az nvidia driveret, roviden leirom:
1. Letoltod a legujabb nvidia drivert, az nvidia.com-rol...
2. Kilepsz ctrl + alt+ f1-el konzolra
3. Megnezed hogy a /usr/src-ben van-e kernelforrasod, ha nincs akkor telepitsd fel, mert anelkul nem fogod tudni felrakni az nvidia drivert
3. Rootkent lelovod az X servert, igy: init 3
4. Megkeresed a letoltott drivert, majd beirod: sh <filenev>
5. Vegigmesz a telepitesi folyamaton, eleg ha mindenhol acceptet es OK-t nyomsz
6. Bemesz a /etc/X11/XF86Config vagy xorg.conf-ba, es megkeresed azt a sort ahova nv van irva es ezt atirod nvidia-ra, majd elmented
7. Beirod: modprobe nvidia, vagy insmod nvidia
8. Beirod: init 5
9. Ha mindent jol csinaltal, bejon egy Nvidia logo es indul a grafikus feluleted... -
-
PWR
aktív tag
kell valahol lennie egy network config scriptnek, talan az /etc/sysconfig alatt egy net nevü file. Ott tudod beallitani a halozatot, elöször probald meg dhcp-vel vagy ha nem megy, akkor fix IP-vel. Ha routeren keresztül megy a net, akkor nem kell a pppoe. A net fileban ennek kell lennie:
iface_eth0=''dhcp''
ha fix ip-t adsz, akkor peldaul pedig ennek:
iface_eth0=''192.168.0.2 broadcast 192.168.0.255 netmask 255.255.255.0''
gateway=''eth0/192.168.0.1'' (az IP cimek csak peldak)
ezen kivül az /etc/resolv.conf-ban meg kell adni a DNS server IP cimet. Ezek a beallitasok mindenkeppen kellenek, SuSE-t mar reg nem hasznaltam es nem tudom pontosan, hol van a net file, de szerintem ott, ahol fent irtam.
Ja, es fontos, hogy bootolaskor elinduljon a halozat is, ehhez keress a yast-ban egy services (szolgaltatasok) menüt es ha minden igaz, ott van egy networking vagy egy eth0 bejegyzes, azt kell kipipalni, hogy elinduljon. Az ifconfig-al pedig ellenörizheted, hogy tenyleg müködik-e ill. kapott-e a dhcp servertöl ip cimet.
Üdv: PWR -
snowflake
tag
Valószínűleg dhcp-vel oszt ip címet a linuxos gép. Annyi az egész, hogy a gépeden a hálózati kártyádhoz dhcp-t állíts be, dns, gateway valószínüleg automatikusan beállítódnak.
Sajnos a suset nem ismerem, így nem tudom megmondani milyen toolokat használ a hálózat beállításához ill. hol tárolja ezen beállításokat.
ps. Amennyiben fix ip-t kell beállítanod, akkor tudnod kell milyen subnetben vagy ill. a gateway és dns beállításokat is.
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest