Keresés

Aktív témák

• vati

senior tag

válasz CsY #1085 üzenetére

ha jol emlékszem, a billentyüzetes dologban te voltál láma?

A bill. dologban jóhiszemű userként követtem a telepítési előírásokat. Beixelgettem amit be kell (elsődleges, másodlagos nyelv, bill.kiosztások) és böktem az OK gombot. Ha erre az az eredmény hogy már az első logonkor nincs ''r'' betűm, vsz nem az én lámaságom. (hibás konfig fájl generálódott volna telepítéskor?)
    Tanulság: hogy SuSE 9.3-nál telepítésekor ajánlott defaulton hagyni minden xkbmap-es dolgot. Ráér később is, ha már felállt a rendszer.

Valószínűleg -némi tudásfrissítés után- helyre tudtam volna pofozni fórumolvasgatás + text editor segítségével is pár nap alatt, csak aznap este momentán nem volt kedvem ilyen mélységben beleásni. Össz 3 órát adhattam magamnak hogy felugorjon a gépre.
    (jó pár éve, még a RedHat 5.2 magasságában foglalkoztam hobbilag linuxszal, egy darabig melóztam is unixos környzetben, de olyan szinten elfelejtettem h. a Ctrl+Alt+F1...F7 sem jutott eszembe:) Végül is happyend lett, és nagyon tetszik az új KDE.)
    ui.: eszem ágában sincs flamelni. Csak egy Win világ felől jött user szemével lát(tat)tam a telepítés nyűgeit.

• vati

senior tag

válasz CsY #1057 üzenetére

''hmmmhmmm... szemléletváltás gyerekek... ez linux... ez nem egy ujratelepitös-ujrainditós rendszer szerintem.... olvass manualt, olvass forumokat. megvan a megoldas...''
    Én is szerettem volna azt hinni, hogy a Linux nem egy újratelepítős-újraindítós rendszer.
    Pár napja írtam, mezei SuSE 9.3 alatt telepítés után az X-ben nem lehetett bizonyos betűket leütni, emiatt a GUI-s logon képernyőn annyit se tudtam beírni hogy root.
    Végül megoldódott: igaz, nem úgy hogy 25 db manual elolvasása után rájöttem mi a baja -biztos ez is járható út bizonyos szint fölött- hanem kilőttem az X-et utána konzolos Yast-ból újra végigixelgettem a klaviatúra beállításokat, majd mentettem. (hogy újraíródjanak a konfig fájlok?) És lőn.
    Internet-beállítás:.először beállítgattam Yastban, akkor a beállítások érvényesítésekor nagyon úgy tűnt, hogy a Yast megfagyott. (stop responding) Másodszorra csont nélkül ment, fogalmam sincs mitől.
    Kiábrándító még, hogy a Sapphire Radeon 9000Pro-t ''ATI RV250''-nek ismerte fel alapból, a 3D-támogatás annyira nem ment, hogy az X szerver azonnal lecsuklott induláskor, ha bekapcsoltam a 3D-t kísérletképpen. (Ctrl+Alt+F1, killall xdm, Yast... kdm újraindítás) Egy átlag 1.0 wines user ezektől 10 perc kiszalad a világból, és letörli a francba,. Sokaknak nincs szabadideje tökölni a home oprendszerrel, (Attól hogy valaki Unixban láma -mert sose kellett közelebbről megismerkednie vele-, már nem okvetlen következik hogy Win alatt is az. Lehet akár hardcore Wines fejlesztő is aki igencsak meg tud oldani ezt-azt önállóan) Uff.

• vati

senior tag

válasz vati #1070 üzenetére

+ a SuSE tűzfalat be lehet/kell kapcsolni, bár a telepítés alatt is rákérdez h. ugye, be a akarjuk kapcsolni?.

• vati

senior tag

válasz Finwe #20 üzenetére

Yast-ban én elég jól tudtam auto-konfigelni. (Vagyis a Yast felrakta helyettem) Karakteres és grafikus Yast-ról egyaránt.
    1. A ''hálózati eszközök''re mész
    2. beállitod a hálókártyát (dinamikus IP) ez lesz pl. az eth0 eszköz
    3. beállítod a DSL kapcsolatot (ez lesz pl a dsl0)
    4. ahhoz definiálod a szolgáltatót (usernév, dns szerver)
    5. utána a Yast újraindít mindent amit kell, egyébként ''kinternet'' indítja parancssorból.

Beállíthatod hogy mikor induljon a service. Praktikus, ha a grafikus felülettel együtt indul de manuálisan konnektálsz.
    Nekem meglepően hamar lett netem Suse 9.3 alatt:D:D

ui: ezt a hsz-t már linux alól nyomom:)

[Szerkesztve]

• vati

senior tag

válasz eddie303 #1032 üzenetére

OK, be tudtam lépni konzolról. Tényleg X-es gubancnak tűnik.

Az X szerver hibaüzenetei

[ebből ai 3 soros warningból előzőleg van több képernyőoldalnyi, az AB09 variálódik benne]
    > Warning: For the map def_common an explicit group specified
    > Warning: but key <AB09> has more than one group defined
    > All groups except first one will be ignored
    Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
    Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/local, removing from list
    Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID, removing from list

Ez micsoda? Mit csináljak hogy elmúljon?

Közben csináltam egy usert Yast-al, de hogyan kell root jogokat adni neki?

• vati

senior tag

válasz karmester #1028 üzenetére

Én semmiképp nem dobnám le a linuxot addig, amíg nincs helyreállítva a Win bootolási képessége. (gondolom, minden alaplap BIOSa egy IDE eszközről akarna bootolni ha létezik ilyen. Nem azzal lehet gond hanem hogy ha a linux partíció elejére települt a grub, akkor ha nincs linuxod, nincs boot loadered se. Ahhoz az IDE hdd MBR-ébe be kell írni, hogy hol keresse a boot loadert. Konkrétan, az XP boot managerét töltse onnan ahol van.)

Keress rá a weben arra, hogy bootpart
    Ez egy kicsi, 25k-s DOSos progi, pontosan ilyen problémák megoldására.
    Multiboot, boot szektor kiírás fájlba, nt/w95/dos boot szektor helyreállítás...
    Elolvasod a leírását, ráteszed egy boot floppyra és hajrá.

[Szerkesztve]

• vati

senior tag

válasz steveetm #1026 üzenetére

Ja, nem 102 hanem 105 gombos a bill.
    Másmilyet nem nagyon árulnak manapság, a 3 windoz gomb van rajta pluszban.
    Próbáltam egy régi, echte 102 gombossal is, tuti nem az a baja.

Tehát: rescue konzol, simán adduser parancs, bash ismeri.
    A yast-ot hogy indítom? Az alap parancsokon kívül mindenre azt mondja, hogy ''unknown command'', még a man-ra is.

azért nagy csalódás volt... ennyi év fejlesztés után ilyen primitív hibák.

• vati

senior tag

Talán a Linux kezdőknek topikba kellene írnom, de hátha itt többen tudnak válaszolni.

Feltelepítettem a SuSE 9.3-at. Vasakat felismerte, minden frankó, 2. vinyóra feltelepült, XP boot menüből indítható a grub, pompás.

Teljesen sikeresnek tűnő telepítés után, újraindítás. Feljön az X, a zöld logon képernyő, beírnám hogy ''root'' aztán csak hülyén nézek.
    NEM LEHET beütni az e,r,t,o,p,a,h betűket a klaviatúráról. A többi betű jön, még magyar ''ő'' is beírható usernévbe, de ''r'' gomb lenyomására nem történik semmi.
    A klaviatúra hardverileg tökéletes, telepítéskor a standard 102-gomboson hagytam, csak annyit customizáltam, hogy a nyelvek, kiosztások közé az angolt is felvettem.

Lomolok egy másik billentyűzetet, ugyanaz.
    F10, jobbegérgombos menü, akármit akárhogy állítok nincs ''r'' betűm.
    Setup disk1, reboot, Rescue... Itt eljutottam addig, hogy rescue konzol módban van egy # prompt, és itt minden betű működik.
    Azt gondolnám, rövidtávon létre kellene hozni egy olyan nevű/jelszavú usert amihez minden betűm megvan:), és root jogot adni neki. Ehhez nem tudom a varázsigéket.
    5 éve láttam unixot, de sohasem adminisztráltam, lövésem sincs hozzá.

Leírná nekem valaki, lépésre-lépésre, hogyan kell ebben a konzol módban létrehozni egy új usert, és root jogúvá tennem? (talán runlevel 3)

Tegyük fel, sikerül egy új userrel betámadni a grafikus felületre, és ott minden OK. (vagy úgy lesz OK, hogy az égvilágon mindent visszaállítok angolra)
    Hogyan, hol keressem a hiba okát? Alacsonyszintű (X-beli) problémának tűnik...:(
    Telepítsem újra az egészet? Mit szúrhattam el?

[Szerkesztve]

• vati

senior tag

válasz steveetm #1002 üzenetére

köszi.

2. OK, azt gondoltam hogy kell a LILO valamilyen formában csak hová... tehát: ha a linux partíció boot sectorába teszem, és azt mondom, ne a LILO bootolja a gépet, akkor marad a régiben minden - majd az XPs boot.ini-ből kontrollálva szépen be tudom húzni a LILOt, az meg a linuxot?
    5. ez olyan felületet ad, mint a Kerio vagy a ZoneAlarm, vagy továbbra is script és konfig fájl hegyekben kell turkálni, ha állítani akarok valamit? (és egyetlen félrenyúlás, volt-nincs net)
    8. A Gimppel semmi bajom, csak nem kelljen a PS-hez hasonlítani mert más kategória...
    9. xcdroast - az UHU 1.1-ben egyszerűen képtelen voltam eljutani a sikeres DVD-írásig pedig patcheket is letöltöttem, mindenféle hülye eszközhibákat írt ki amire senki semmit nem tudott mondani - akkor dobtam ki a francba. Nero6 után nem számítottam rá, hogy ennyire alap dolog sem működik defaultban 2004-ben. Jolietet támogatják a linuxos írók?
    10. ha jól értem: nézzem meg a dd man-t, aztán sokat okosodhatok:)
    11. mc-vel az, hogy karakteres és tudtommal már régen nem fejlesztik.
    13. láttál már wines Toadot Oracle-höz?

vmware alatt feáll az xp és működnek az eszközmeghajtók, vagy csak valami csökkentett módot lehet életre kelteni?

• vati

senior tag

Sziasztok!
    Egy suse9.3-at szeretnék felrakni, második oprendszernek XP mellé, első körben kizárólag backup célokra.
    Utoljára talán 4 éve foglalkoztam linux-al, akkor sem sokat, ezért lenne néhány kérdésem.

A következő felállást szeretném elérni:
    - a particionálás teljesen érintetlen maradjon, egy most nem használt 4GB-os partícióra jönne a linux. (minden NTFS, nem akarok újraméretezéssel adatot kockáztatni.)
    - ne legyen LILO. A linux boot vagy floppyról, vagy XP boot menüből történhessen. Fő szempont, hogy a telepítés ne veszélyeztesse a működő XPt.. Olvasok rémtörténeteket, kinek hogyan halt meg XP-je SUSE 9.x telepítés után... ennek nem szabad megtörténnie!)
    - a WinXP boot rekordja érintetlen maradjon, továbbra is ugyanúgy bootoljon a gép mint eddig. A linuxot az XP boot menüjéből lehessen csak elérni (azaz csak egy plusz sor a boot.ini-ben amit kézzel beleírok, semmi más)
    - ne kelljen swap partíció. Tudom, hogy erősen javasolt, de valóban muszáj? Nem akarom elkezdeni újraparticionálni a gépet, hely nincs. Az 5 év átlagéletkorú howto-k sem győztek meg, hogy az 1 giga RAMok korában ez kell.

Erre a cél konfigurációra keresek step-by-step HOWTO-t, speciálisan SUSE 9.3-hoz. (nem LiveCD, az 5CD-s változat)

Kulcsszó szinten, a következő feladatokra keresek stabil, kényelmes, megbízható free linuxos programokat (4 éve nagyon nem vagyok képben róluk):
    - kényelmesen konfigurálható sw-es tűzfal (mint pl Kerio)
    - normális multimédia lejátszó
    - videoszerkesztés (legalább mint pl. tmpgenc dvd author)
    - fotófeldolgozás, különösen digit kép posztprocesszing (ami nem a Gimp)
    - CD/DVD írás, CD/DVD emuláció (Nero,Alcohol120%)
    - archiváló eszköz (mint pl. Norton ghost)
    - Total Commander-szerűség, de ami nem a Midnight Commander
    - olyan fejlesztőeszköz, ami GUI-s alkalmazások összerakását támogatja Linuxos környezetben. (tehát több mint a fapad c++)
    - színes-szagos-GUIs text editor (mint pl. a free TextPad) Tudom hogy van 200 db ilyen, de nekem eddig az összes túl Unixos volt. Olyan lenne jó, ami kifejezetten wines ''gondolkodásmódú'' usereknek készült - akik elvesztik a fejüket ha nem látnak menüt,státuszsort,eszközsort maguk előtt.:)
    - adatbázis kliens GUI, (mint pl a Toad).

Tudom, hogy mindenre vannak szuper parancssori programok, és hogy a csicsás GUI-k is ezeket hajtják meg, de se időm se kedvem nincsen időutazáshoz a 90-es évek elejére. (nem flame-nek szántam)

Azért kérdezem, hogy tudjam, milyen csomagokat telepítsek föl majd a SUSE-ből a szűk 4 giga helyre.

végül, a SUSE 9.3 mennyire jó választás mindezekhez?
    Olyan disztribet akartam választani, ami minél újabb, minél nagyobb-teljesebb, így lehetőleg sokáig nem fogok rákényszerülni hogy patcheket, libeket telepítsek pluszban. (korábban mindig dependenciák miatti szívás lett ennek a vége) Emellett minél több vasat támogat.

Elméletileg létezhet kerülő út a a ''winhardware'' jellegű vasak elérésére Linuxon egy win emulátoron vagy komplett virtuális gépen keresztül?

[Szerkesztve]

Aktív témák

Hirdetés