- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 4G
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Felújított okostelefonokat kínál a Rejoy
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
válasz
bambano #32378 üzenetére
Az egy csöppet bonyolultabb, MS SQL egy máshogy működik, 1port van és a szerveren futó Agent szolgálja ki a kéréseket és named pipe-hoz csatlakozol. 1 instance setében nem kell Agent, mert akkor csak 1 porton kommunikál.
#32373 _kovi_:
"Az lenne a feladat, hogy egy gépről ezen a CentOS7-en keresztül két különböző Windows SQL serverhez csatlakozzak.
Azért kellett a két hálókártya a CentOS7-ben, ha a forrás gépről a centOS-nek az egyik hálókártyájára csatlakozunk SQL management studióból"
Ennek a lírásnak így konkrétan semmi értelme. Hol fut akkor az SQL Server? Honnan hova csatlakozol.1. Ha Win-en futnak az MS SQL-ek és SSMS-el csatlakozol Linux-ról, akkor nem értem mi a probléma, lényegtelenek a hálókártyák, max akkor kell, ha két szegreált hálózatról van szó.
2. Ha Linux-on fut az MS SQL Server és SSMS-el Windows-ról csatlakozol, akkor is értelmetlen mert multi instance MS SQL-ben tök máshogy működik.Szóval nem ártana egy kicsit pontosítani, hogy mit is szeretnél, honnan hova.
-
vicze
félisten
válasz
bambano #32343 üzenetére
- Nincs AP mode support már elég rég.
- Dragon csak Windows gaming driver a Reltek chipsetekhez, szóval az adott chip supportját nézd meg az adott Linux kernelben, a Dragon márkajelzés lényegtelen. (Csak prioritást csinál játékoknak alacsonyabb késleltetésért.)
- Intel I225-V volt csak hibás mást nem érintett, és az is javítva lett. Nem feltétlen lesz jó egyből lehet, hogy frissíteni kell. -
-
fatpingvin
addikt
válasz
bambano #32311 üzenetére
ugyanez a mechanizmus (csak fordítva) szokott a hátterében állni annak, amikor júzer belépés alatt su-val rootra vált, és a PATH-ben mondjuk nincs benne az /usr/sbin, ugyanis az csak a root pathjében van alapesetben, viszont a session a júzer környezeti változóit örökli meg
-
supi007
csendes tag
válasz
bambano #32294 üzenetére
Ezt a megoldást amúgy ki fogom próbálni. Ami viszont nem fér a fejembe, hogy az alaplap tudja, hogy LAN-on keresztül be lehessen kapcsolni a szgépet. És ezek szerint ugyanezen a kábelen nem lehet terminált nyitni, hanem erre kell venni egy soros kábelt. Csak ötletelek: lehet, hogy van olyan hálókártya, ami képes esetleg ilyen terminálként működni? Máshogy mondom, tudom, hogy van ilyen hálókártya, mert HP szerverek működnek úgy, hogy soros csatlakozó az egyik vége a másik vége pedig UTP a kábelnek és switchbe kell dugni és hálózaton el is lehet érni a szerver iLO-ját. Nem lehet ilyen hálókártyát kapni PC-be pici pénzért ?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #32263 üzenetére
Másfél órát ment a gép porszívó módban, procit minden szálon a stress-ng -vel, gpu-t meg a furmarkkal terheltem le. A problémát nem tudtam előidézni, de a hőmérsékletek se szálltak el. Szóval szerintem a tápot kizárhatjuk.
Szóval szerintem szoftveres a probléma, csak nem tudom mit kezdjek vele.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #32263 üzenetére
Ez mondjuk igaz, az áramfelvétel ilyen hardvernél tüskés jellegű magas csúcsokkal, amiket ki kell tudnia szolgálni a táp kimeneti kondijainak és ez nem látszik a pusztán a wattszámból. Na majd utánajárok ennek.
Linux alatt van olyan komoly gpu terhelő progi, mint mondjuk a Furmark szőrös fánkja Windows alatt?
Így kapásból a Unigine benchmarkjai vannak meg nekem, de az nem stressz teszt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #32260 üzenetére
A táp bírja, kiszolgálja az 5800X procimat és egyszerre a vga-t is. Illetve ebben nem vagyok biztos, hogy mindkettőt egyszerre 100%-on megjárattam-e, ezt még kipróbálom. Külön-külön mindkettőt meghajtottam már 100%-on hosszabb ideig is.
Úgy egyébként nem rég cseréltem alaplapot és vele együtt procit is 3600X-ről 5800X-re, de nem volt kihatása a problémára.
Abból gondolom a problémát szoftveresnek, hogy ezen a gépen W10 alatt teljesen stabil a kártya.
-
-
amargo
addikt
válasz
bambano #32119 üzenetére
Jó hír számomra, hogy nem akarok nettó hülyeséget
Már csak a tudást kell felszedni.
Alapjában véve eg hAP AC3 látja el a feladatot, tehát nem valami komoly cucc, így nem tudom hardware-es téren mennyi bridge-et tud kezelni (ha van limit, most 2db van, trust és a guest).Utána nézek azoknak, amit írtál Mikrotik oldalon.
Host oldalán nem szeretnék egy eszközbe több vlan-t tényleg csak annyi a cél, hogy ne tudjanak onnan kitörni a hálózatom felé (egy ugyan megbízható embernek adnám oda, de az ördög nem alszik, bármikor bármit bekaphat..).
Ha jól értem, akkor a host-nál nem járok messze a megoldástól csak a trunk-ot kell majd kezelni.Emésztem, utána olvasok még, köszönöm a segítséget!
-
válasz
bambano #32059 üzenetére
Amúgy ja, végülis már így is kellett tenni virt-managert a hostra is, szóval az X libek fent vannak. Viszont a helyben futó wine csak olyan esetekben jó, amikor nem gázos a futtatott progi. (Az azért ritka, hogy olyan szinten gáz cuccal menjen csak valami.)
De szerintem a kis winyó+arra fizikálisan oprendszer lesz a vége, az sokkal üzembiztosabb. Esetleg ha találok valahol olyan USB nyomtatóportot, ami nem egy generic nyomtató valójában, hanem normál párhuzamos port van benne megvalósítva.
@májkimiki : Olyasmit, csak egy fullos Windows imaget kéne adott esetben indítani
-
válasz
bambano #32056 üzenetére
Na most ez nekem nem esett le. Simán wine a hostra, és a futó programokat X forwardon nézem?
Mondjuk ezzel az a gond, hogy néha megesik, hogy olyan cuccokat kell futtatni, hogy a hálóból kihúzom a gépet... (ld. a múltkori TV javítósnál az orosz csodaprogi).
Másik gép : Van egy NAS (nem bántjuk), van a virtuálhost, abban egy PCIE párhuzamos kártya. Meg van két laptopom, abba elég nehéz
@fatpngvin : KVM van a hoston, a virt-manager SPICE konzolja szépen megyen
Vagy mire gondolsz?
-
attilav2
őstag
válasz
bambano #31998 üzenetére
Újabb fejlemény van, a padavan fw-ket eddig kísérletképp egy Ivy Bridge masinán forgattam Xubuntu 18.04.6 LTS alatt, 8GB ram társaságában (át kellett tennem az AMD konfigomból a 2x4GB-t mert az Ivy Bridge konfiggal kapott 2GB kevés volt a forgatáshoz). A forgatást ezen az Ivy Bridge konfigon megismételtem Debian bullseye alatt Qemu-Quickemu előtét páros segítségével Xubuntu 18.04 vm alatt, sikeresen leforgott. Visszaraktam a Debian bullseye-t és a 8GB ramot az Amd konfigomba. A toolchain még sikeresen leforgott, de az fw forgatásánál a gettext verziójára panaszkodik az egyik összetevő(erre intel alatt nem panaszkodott, hmm... érdekes...) Ugyanez a gettext anomália megvan W11 ubi 18.04 wsl vm alatt is. Amd alatt úgy tudtam leforgtatni a mahtab féle padavan fw-t hogy a gettextet frissebbre cseréltem, talán az automake-t is cserélni kellett, de erre már nem emlékszem. Intelen forgatva viszont nem kellett cserélni semmit, szépen leforgott ubuntu 18.04.6 alatt minden machináció nélkül. Ebből azt a következtetést vonom le hogy az Ivy Bridge proci és az X4 860K utasításkészletei, ill. azoknak az implementációja különböző módon lett megoldva és talán ez okozhatja a hibát AMD-n. Én itt bedobtam a törülközőt, ehhez kevés vagyok nem vagyok fejlesztő. Ezt mahtab uddin-nal a fejlesztővel kellene megbeszélnem, de az angolom kevés hozzá. Valószínűleg az egész scripthalmazt módosítani kéne X4 860K-ra, de ezt nem várhatom el a fejlesztőtől, ráadásul a többség intelt-t, a kisebbség meg újabb generációs amd-t(ryzen) használ, így nem reális ezen elvárásom. Ez van, belefutottam egy X4 860K specifikus sz*p*s-ba
-
BlackSoft
addikt
válasz
bambano #31980 üzenetére
Arra gondolok, hogy a szoftverrel bármi is van, az adatok nem vesznek. Felbootolok egy működő rendszert és ugyan úgy ott van minden a lemezeken, főként, hogy a rendszert és az adatot mindig külön meghajtón tárolom. Míg, ha szoftveres a RAID és a szoftver összeomlik, akkor abból könnyen lehet, hogy már nem lesz menthető semmi, ha nem sikerült a szoftvert helyreállítani, hogy működjön, mert nem lesz, ami az eredeti felépítmény szerint vezérelje.
-
coco2
őstag
válasz
bambano #31934 üzenetére
Hát facsarom az agyamat a halom sok csubakkás példán, de csak nem jutok 1-ről sehova.
Ubuntun ufw van (uncomplicated firewall), és annak config file-jai. Iptables valószínűleg nem jó ötlet azzal együtt használni, izélgetni fogják egymást. "dstnat" - valami nagyon újkapu a borjúnak, neten se doksi, se példák, google nekem nem talált róla érdemlegeset.
Az "uncomplicated" nálam kb ott ér véget, mint kézzel fogható soho routeren a "port forwarding" lapon beállítani udp / "wan:7000" -> "192.168.1.10:5000". A szerveren adott a wan port, és ha kell, előkotrom a vmware által létrehozott virtuális ethernet interface-ek neveit, bár nem lenne rossz, ha elég lenne csak ip-t adni ethernet interface helyett, vagy lehetne eth_interface:port-ot adni csak interface helyett (portot kell cserélni, csak ip-t nem elég).
Ami egy kicsit zavaró, hogy közérthető cook-book példák helyett túl sok kulcsszó van mindenütt, amiknek értelmileg semmi keresnivalójuk abban a pozícióban, ahova írják őket, és a végén a megjegyzés, hogy na akkor most már tudsz mindent - hehh, majdnem. Példának okáért ha már elkezdik felsorolni a prerouting, postrouting, forward, input, output, accept, reject és társait, ám legyen, de akkor illene leírni az alkalmazásuk lehetséges veszélyeit, kijátszhatóságaikat, egyes esetekben nem működéseiket, és a többit. Elvégre tűzfal beállítás a kontextus. De azokat sehol sem találtam meg.
Ha 10 évnél kevesebb idő alatt kellene megértenem csak a fenti példához szükséges dolgokat, van rá valami könyv, ami azokat tisztán írja le?
-
coco2
őstag
válasz
bambano #31910 üzenetére
A vpn-t nem biztos, hogy értem. Openvpn megcsinál olyat, hogy regisztrál ip6 címre, ip6-4 fordít, net interface-t gyárt le, és mindezt ugyan azon a host-on ismételhetően többször is?
Ha számít bármit, a történelmi appokból 6 darab lesz, én magam tartanám őket működésben, és dedikált vm-et kap mind a 6, aminek interneten mind külön címen kell látszania, mert ami szervert együttesen használni fognak, az érzékeny rá, hogy eltérő címen lássak őket.
-
vicze
félisten
válasz
bambano #31887 üzenetére
Igen az is frissítés mivel az adott LTS kernelbe is backportolják az új dolgokat, csak megmarad a biztos kompatibilitása és ki nem vesznek semmit, ritkán de frissítve vannak rendszeresen, minden bugfix security fix, driverek mind backportolva vannak.
De egy 6évig támogatott kernel muszáj frissíteni más csak az új HW-k támogatása miatt is, de ott vannak a biztonsági problémák is. Főleg a jelenlegi Kernel frissítési tempó mellett lehelten lenne bármilyen régi verzión maradni backport nélkül. Egy nevében 5.10-es kernel viszonylag friss is lehet.@ivana: Lást amit írtam.
"ubuntu LTS egyik legnagyobb hibája a kernel upgradelgetése szvsz"
Ha nem ezt csinálnák konkrétan nem használnák desktopon attól a pillanattól, mivel 5éves HW-kon futna csak kb. Mondjuk csak 20.04-gyel változott most sűrűbbre(főverziókhoz illesztés), de a kernel fejlesztési tempója jelenleg olyan, hogy meg is értem."fedora, meg a centos"
Gyakorlatban mind a kettő rolling(CentOS teljesen, Fedoránál 6 hónapod van, de lehet már rosszabb ott is), csak némileg késeltetve, pont az a feladatuk, hogy teszteljék az RH-hoz a stabilitást. RH pont úgy frissül mint bármilyen más LTS kernel(azaz nem mert 10év+ a support), de ott még külön bakportcolnak elég sok mindent ha kell. Amúgy kínkeserves dolog néha a kernel patch RH-ban."openSUSE Leap"
Adott verzió support ideje 6 hónap és csá, ez elég messze van az LTS-től, csak a kernel ősrégi benne.SUSE EL deto RH.
Szóval nincs olyan, hogy a kernel nem frissül, max. olyan van hogy ritkábban frissül és nincs benne nagyobb újítás.
-
sto1911
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31817 üzenetére
Egyik leírása sem említ ilyet, szerintem nem. Amúgy egy katyvasz a program, pl. szemben az ssh-val nincs beépítve neki git támogatás, de ha egy olyan projektet nyitsz meg neki ami már benne van egy git repóban, akkor azt varázslatos módon mégis tudja használni, mert van egy különálló git modulja az Altiumnak... Viszont ez így totál béna megoldás, nem életszerű...
Amíg nem lesz újabb altium verziónk, addig szerintem annyit tudok kezdeni a helyzet javításával, hogy az apache webszerveremen bekapcsolom a digest titkosítást a jelszóhoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31815 üzenetére
Jövök neked egy sörrel!
A szerverhez csak az IP kellett, a /home.. meg a Rep. Subfolder mezőbe kellett írni, így fel tud csatlakozni. Reggel van még, hogy erre nem jöttem rá magamtól.
Viszont a program azért rúgott egyet belém...
Igaz nem a legújabb verziót használjuk mert b. drága és most épp nincs verziókövetésünk, de a francnak hagyott végig kínlódni ezeken a dolgokon, ha végül is nem tudja használni az svn+ssh megoldást...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31812 üzenetére
No, egyszer az svnserve dolgot kiiktattam.
Létrehoztam egy svn felhasználót, csináltam neki .ssh mappát és beletettem az authorized keys fájlt. Aztán svnadmin-al csináltam egy üres repositoryt az ő home könyvtárába.
Itt viszont elakadtam, nem tudom hogyan kellene megadnom a proginak a repó elérését. Akárhogy próbálom, mindig azt írja, hogy nem talál repót. (az ssh rész szerintem oké, mert közben kétszer is kéri a kulcsom jelszavát)
Ugyanerre a Tortoise meg elakad a jelszó bekérés után, hogy nem talál bejelentkezési módot...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31812 üzenetére
Oké, de itt a kliens be van építve a programba, és választhatok benne http, https, file, meg ssh+svn mód között, mikor megadom neki az svn szerver elérését. Azon a progin kívül még esetleg a tortoise svn van, amivel tudom próbálni. A progi az Windowsos célprogi a munkához...
Kíváncsi leszek, hogy mire jutok ezzel holnap. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31808 üzenetére
Nekem az a kapocs hiányzik itt, hogy miként lehet ezt megcsinálni.
Sok leíráson mentem végig, de ezzel amit írsz még nem találkoztam. Általában mindenki apache-on keresztül teszi elérhetővé az svn-t a helyi hálón. Az svn+ssh-ra meg eddig csak az svnserve -es megoldást találtam.
-
erikke17
őstag
válasz
bambano #31684 üzenetére
Nos, annyira jutottam, hogy a parancs elé amit futtatok tettem egy timeout 2h-t így 2 óra után leáll majd újra indul.
#!/bin/bash
timeout 2h sox -t mp3 https://icast.connectmedia.hu/5201/live.mp3 -t wav -r 44100 -c 2 - | sudo /home/pi/PiFmRds/src/pi_fm_rds -freq 90 -rt Radio1,Rebroadcast,by,Rpi -ppm 1000000 -audio -
Majd ezt mentettem egy radio.sh fájlba.
Ezt a radio.sh fájlt be tettem crontab-ba így:0 */2 * * * /home/pi/radio.sh
Ez így működik is, viszont be tettem crontab-ba, hogy reboot után is el induljon így:@reboot sleep 300 && /home/pi/radio.sh
Ezzel az a gond, hogy reboot után többször el indítja a radio.sh fájlt majd le fagy az egész :-/
Mi lehet a hiba?
Előre is köszönöm. -
-
válasz
bambano #31600 üzenetére
Azt hiszem ez valóban egy hit kérdés, illetve talán az, hogy ki milyen RAM hibával találkozott eddig.
Amivel én találkoztam, az olyan volt, hogy nagyon rossz, szóval 1 menetből ez kiderült. Ami ezenfelül az én hitem, hogy a nehezebben kiszűrhető hiba kis eséllyel fog pont addig kiesni, amíg "megunom"... de mindezek ellenére egy estét szoktam futtatni, mert általában úgy is estére rakom össze a gépeket. -
-
-
-
válasz
bambano #31574 üzenetére
de ugyanúgy a saját pl lenry.hu-s címemről, meg minden?
azért kérdem, mert pár hónapja egy unalmas délután én is összeraktam a saját levelezőszerverem, és ugyanott akadtam el, mint a kolléga föntebb, de ezután rá is hagytam, annyira nem érdekelt a dolog...ha viszont megoldható, akkor lehet, hogy előveszem ismét a projektet
-
olivera88
veterán
válasz
bambano #31542 üzenetére
A Python scriptben nincs ha arra gondolsz. Bár asszem az nem okoz gond, mert próbáltam pár éve. Se a grib fájlban nincs.
f_sanyee A support azzal verzióval próbálta amit én használok, de azt nem tudom hogy a forrásból telepített verzióval, vagy az Anaconda-val telepített verzióval.
Egyik esetben volt hogy valamiért nem működött az Anacondás verzióval egy dolog ami a forrásból telepitett verzióval működött. Az viszont más jellegű hiba volt, olyan hogy a hőmérsékletet Kelvinből nem konvertálta át °C ra, bár a térkép elkészült de fehér maradt.
És arra volt megoldás, csak egy kis rövid sort kellett beszúrni a scriptbe. -
Penguin95
senior tag
válasz
bambano #31502 üzenetére
Leginkább az egyszerűség miatt lett anno a Teamviewer, még akkor szoktam rá, mikor összesen egy gépet kellett elérni így, mostanra viszont van 5. Plusz ha ismerősi körben valakinél gond van (legtöbbjüknek meg kell mutatni azt is, hol van a bekapcs. gomb a gépükön), akkor nem kell fél napokat utazni meg telefonálgatni, hanem csak rábök a Teamviewer parancsikonjára, meg elmondja mit lát a képen. Utóbbihoz viszont úgyis asztali géphez ülök, ott meg ilyen célra akár maradhat is a Teamviewer.
-
Penguin95
senior tag
válasz
bambano #31494 üzenetére
Köszönöm!
A Teamviewer itthoni használatra kellene csak, hogy ne kelljen mindig ahhoz a géphez ülnöm amivel dolgom van. Én sem igazán szeretem, mivel millió és egy baja van, de eddig még nem találtam olyan alternatívát, ami ingyenes, tud magyarul (nekem megfelelne az angol, de a család többi tagja minimálisan se beszéli), könnyen kezelhető, és elérhető linuxon, illetve Windowson is. Megpróbálok akkor egy nem Debian verziót is.
A Firefoxos tippet is köszönöm, annyit még kérdezhetek, ezt hogyan lenne ajánlott frissíteni? Ha kell, le tudom tölteni, és fel tudom tenni az oldalukon elérhető tar csomagot, csak nem tudom, hogy van-e ettől jobb megoldás.
Kernelből nem ragaszkodom a legújabbhoz, jó nekem ez is, csak ha már felmerült a másik topikban, gondoltam rákérdezek erre is. Ez úgy is csak egy harmadlagos gép, aminek annyi a célja, hogy szükség esetén tudjam használni egyszerűbb dolgokra, plusz ezen tudok próbálkozni és tanulni.
-
-
válasz
bambano #31448 üzenetére
Ja, a serial console jó megoldás lenne, csak meg lehet azt csinálni, hogy az Android soros konzolként működik vajon? Mondjuk ha kell közé két RS232 TTL chip, akkor eret vágok, de még az is működhetne. Igazából arra gondoltam, hogy az Android cuccot kijelzőnek használom, nem szükséges, hogy a boot-ot is lássam.
@emvy : Megy SSH-n USB tetheringgel, de azért az kissé overkill
Mondjuk pont egy olyan Android eszközt használnék kijelzőnek, amiben nincs se USB tether, se wifi, se semmi
-
togvau
senior tag
válasz
bambano #31442 üzenetére
Én is leírom mégegyszer, nem is kell kiadni, ha meglenne a megoldás ami volt a frissítés előtt. Nem is lehet kiadni, mert nincs ilyen. Csak akkor van, ha külön elindítom az x servert, és forwarding nélkül közvetlenül csatlakozom rá, beadva az ip címét a szervernek, és a többi sallang.
Frissítés előtt ennyi volt: nem volt xhost, se xauth, se szerver címezés, csak elindítottam egy grafikus alkalmazást, és a mobaxterm automatikus feldobott egy ablakot vele. Akárhonnan, lanon, mobilneten, mucsaröcsögéről is.
-
togvau
senior tag
válasz
bambano #31439 üzenetére
oké értem, de ez nem érdekel. Az érdekel, hogy ezt az authentikációs marhaságot ami nem volt 18.04-nél még, hogy iktassam ki. Merthogy a mobaxtermben van egy beépített x server, x11 forwardinghoz
Ugyan ezzel az SSH klienssel 18.04-ben simán elindult minden. 20.04 frissítés óta van ez a xhost: unable to open display "localhost:10.0"
-
togvau
senior tag
válasz
bambano #31417 üzenetére
van diszk, csak át kéne rakni rá a rendszert, lehetőleg online, hogy ne kelljen hdmit dugdosnom.
Az SD kártya ezek szerint kevésbé bírta
Az SSD-n van hely szabadon hagyva a rendszernek, egy LUKS partició mellett, na de nem tudom hogy hogy mozgassam át úgy 1-1-ben, hagyva a luks particiót -
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #31391 üzenetére
"(3) A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összegét. Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni." - Ha mondjuk egy kezdő root jogosultsággal törli az összes fájlt, akkor simán rá lehet fogni, hogy súlyosan gondatlan károkozás történt szerintem. Mondjuk nem ő a hibás, hanem aki jogot adott neki, de attól még ő fogja elvinni a balhét.
Én mondjuk csak azt tudom, hogy állami és önkormányzati szervezeteknél az információbiztonsági szabályzatot meg kell ismertetni a munkavállalókkal, és alá kell iratni velük, hogy tudomásul vették, és hogy büntetőjogi felelősséggel tartoznak, ha nem tartják be, illetve ha elmennek a cégtől és adatot szivárogtatnak, akkor is. Illetve külön kihangsúlyozták, hogy erre figyeljünk oda, mert volt már, hogy emiatt nem lehetett felelősségre vonni valakit. -
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #31381 üzenetére
Nagyon jó, csak az overengineering egyáltalán nem ezt jelenti. Az overengineeringnél túl magas absztrakciós szintre teszel dolgokat, túláltalánosítod őket teljesen feleslegesen. Jelen esetben viszont két ugyanazt a dolgot csináló eszköz közül választom a számomra kényelmesebbet. A háttérben a unix parancssori eszközök meg amiket használt tök ugyanazt fogják csinálni, mint egy általam választott programnyelven berántott könyvtárak.
A tesztekkel kapcsolatban bárki ellenőrizheti a tesztelési módszereket és futtathatja újra a teszteket szemben a te szavaddal, aminél semmi info nincs arról, hogy hogyan tesztelted vagy hogy egyáltalán tesztelted e bárhogyan.
-
Livius
őstag
válasz
bambano #31327 üzenetére
Fájlátvitelre a Visual Studio és az ingyenes Visual Code is igazából az rsync-et használja, tehát amikor buildelsz, akkor a PC-én lévő project mappádat az ARM-es Linuxra beszinkonrizálja és kész. Utána lescriptelt módon belép az SSH-án ott a gcc-vel fordít egyet és a gdbserverrel együtt elindítja a debugolandó progidat. Innentől kezdve már nincs SSH, a gdbserver saját protokolja szerint megy a debug, aminél nincs hatékonyabb jelenleg.
Ebben a módszerben, amit az MS megcsinált szerintem sehol semmi kókányolás nincs, maximálisan követ egy unix filozófiát, és a usernek minimalizálja az extra konfigurálási kényszert, tehát nem kell hozzánemértő módon NFS megosztással bajlódni, ami mindenképp külön telepítgetéseket követel és hozzáértő beállítást, az nem lenne user friendly és nem eladható széleskörben.
-
vargalex
félisten
válasz
bambano #31309 üzenetére
De a kolléga azt írta, hogy: "vsftpd-be beleteszed a status outputot, majd ezt az outputot akarod elindítani (mert felüldefiniáltad), ha nem fut a cucc"
majd
"Rendben, azt eltévesztettem, de attól még felüldefiniálta, ezért kap syntax errort."
Nem definiál felül semmit. Én erre reagáltam. Az egy másik probléma, amit te írsz. Arra írtam, hogy megírtad, mi a probléma...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31310 üzenetére
Jah kupleráj, de ez nekem mind totál új terület.
Most éppen rájöttem, hogy totál hiába kínlódtam eddig az Eclipse-el. Az csak 64 biten létezik, a PI-re ugyan létezik 64-bites oprendszer is amire fel is települ, viszont a GPIO portok buzerálásához kellő wiringPi nem működik 64 biten, meg amúgy is egy kínlódás volt olyan toolchaint találnom, ami 64 bites arm-en le is tudott fordítani valamit...
Szóval per pillanat visszaálltam az eredeti raspberry OS-re, és ott Geany alatt elkezdtem dolgozni, szépen megy a GPIO kezelés, még a végén az egész projektet az alatt csinálom meg...Most még meg tudom csinálni, hogy teszek monitort meg perifériákat a PI-re, viszont a fejlesztés későbbi szakaszában már be lesz építve a termékbe ahol nem fogok hozzáférni a hdmi-hez, de debuggolni már ott kell majd helyben.
Egyébként a Geany egész jó sebességgel használható ssh -X -en keresztül, és még az általa futtatott program is átjött hozzám. Viszont majd megpróbálom megvalósítani amit írtál. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31283 üzenetére
Úgy nézem, hogy mindenképpen helyben kell futtatnom a fejlesztő környezetet a PI-n, ha hozzá szeretnék férni pl. a GPIO portokhoz.
Azt most megcsináltam, hogy fut az Eclipse-CDT a raspberry-n. Kíváncsiságból ssh -X -el elindítottam az Eclipse-t ami át is jött hozzám az asztali gépemre, de ebben a formájában használhatatlanul lassú. (kisebb progikkal tök jól ment ez)
Mit lenne célszerű használni ami erre való? Egyik lehetőség gondolom a TeamViewer használata és teljes távoli asztal...
-
vargalex
félisten
válasz
bambano #31302 üzenetére
Jó lehet az első megoldás is. Jelen állapotában annyi, hogy az exit status-t kell vizsgálni (persze ekkor felesleges a vsftpd változóban letárolni az egyébként is üres kimenetet):
service vsftpd status| grep -q -i pid
if [ $? -eq 0 ]; then
Vagy nem quiet-be grep-elünk és a visszaadott sorok számát számoljuk:
vsftpd=$( service vsftpd status| grep -i pid | wc -l)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31289 üzenetére
Egy-két apróságot lehet abban fogok megcsinálni, de egyébként kész, saját könyvtáraink vannak C-re, szóval marad meg ahhoz értünk.
vargalex:
Az Arduino egy vicc ilyen célra, ráadásul a C és a C++ egy sajátságos keverékét használják ami itt-ott eltér a szabványtól de ezt csak akkor veszed észre, mikor nem pont úgy működik egyik-másik függvény, ahogy annak kellene.
Volt alkalmam dolgozni egy bonyolultabb szerkezeten amiben minden belső elektronikát Arduino kezelt, de az az igazság, hogy erősen érződött rajta, nem ilyen feladatokra találták ki. ESP-vel még nem dolgoztunk, de a szerkezet alegységeiben ST mikrovezérlők lesznek, azoknak a munkáját fogja össze a Raspberry.
Json csomagokat is kell majd küldenem szerverre meg hasonlók, ilyeneket nem szeretnék alacsonyabb szinten megvalósítani. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31277 üzenetére
Ez így lehet, hogy több erőforrást visz mint amennyi hasznot hoz. C-ben kellene programoznom egy olyan Raspberry-t, aminek nem lesz kijelzője, legfeljebb webszerveren keresztül lehet majd ezt-azt látni, meg a szerveren keresztül, ahová json csomagokat küld.
Én Lazarus (freepascal) alatt csináltam volna meg, de kollégáim miatt meg praktikussági okokból maradtunk a C / C++ programozásnál, így jönne be a képbe a QT Creator, ami alatt már dolgoztam és jó cucc volt, de akkor nem nekem kellett összeraknom a cross-compile KIT-et hozzá.
A "B" terv az, hogy Eclipse alatt csinálom a progit, mert ahogy nézem azt 1-2 nagyságrenddel könnyebb beüzemelni cross-compile területre és ezt jobban is ismerjük. Még talán gtk-s ablakot is lehet benne csinálni, ami kiír pár értéket, több meg nem is kell. -
Speeedfire
félisten
válasz
bambano #31220 üzenetére
Tény, hogy nem sok hely volt rajta. És igen, sd kártya. Ugye ez egy odroid xu4 gép, a rendszer egy sd kártyán van, a többi adat pedig egy külső hdd-n.
Sokszor van, hogy elfogy az sd-ről a hely. Már gondolkoztam, hogy cron-nal csinálok valami cleanup scriptet, ami törli a régi logokat, cache-ket.Alapból 600-as jog van rajta, tudni is szoktam írni. Nem is értettem ezt a dolgot. Csak a napokban akadozott minden szolgáltatás rajta. Emiatt léptem be, aztán mivel gép csere is volt, akkor mondom feldobom az új ssh kulcsot is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- 3D nyomtatás
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xbox Series X|S
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Gyermek PC játékok
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest