-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatal`
titán
-
-
atesss
addikt
válasz
bambano #11047 üzenetére
Hat nekem az lenne a celom, hogy a particiokat egyszer az elejen letrehozom, es aztan az meg is maradjon, az nem baj ha az MBR atirodik, de a particiok felosztasa maradjon meg.
Majd felrakod a másik wint is, az megint particionál egyet és megint belenyúl az mbr-be.
Win7-el es XP-vel is meg lehet azt csinalni, hogy a particioszerkezet marad, csak formattaljon. Sot amugy akar format nelkul is fel lehetne rakni, de az most nem erdekes.Viszont amit a vegen irsz, az ok, ezt szeretnem en is, igen.
Csak az lenne a lenyeges kerdes most elso korben, hogy mivel particionaljam meg a vinyot.
Bar elvileg ugyanezt Win7 telepito alol is meg tudom.Bocs az ekezet nelkulisegert, most a Linux Mint Live (Julia) alol irok, epp raknam fel a magyar nyelvet, de ugy tunik lefagyott.
Es ahogy latom ebben alapbol benne van a GParted.
Elsore azt irja ki, hogy No partition table found
Ez mit is jelent pontosan ? Es miben lehet ez mas, ha Win7 telepito alol csinalnam ?
A keszitesnel ki lehet valasztani a tipust, az maradjon MS-DOS ugye ? -
rt06
veterán
válasz
bambano #11046 üzenetére
egyreszt nem hinnem, hogy barmi alapod lenne barmit szamonkerni (pl hogy mikor mivel foglalkozom), masreszt itt lathatoan a kerdest sem ertette meg mindenki, nem hogy valaszolni tudna (masik topic-ban is feltettem a kerdest, ott kaptam ra valaszt is, ami alapjan el tudtam indulni), vagy akarna*
*: persze tudom, beszolni, hogy mennye windoze topic-ba sokkal konnyebb
-
atesss
addikt
válasz
bambano #11037 üzenetére
Én azt hittem, hogy a linux particionálója ugyanúgy elindul mint pl. Win7-nél (de XP-nél is), ha elindítom a telepítőt a DVD-ről bootolva.
És ott tudok particionálni, és utána telepítem az adott egyik particióra a Linuxot.
Nem tudom elképzelni hogy lehetne máshogy megoldani ezt. -
Siriusb
veterán
-
válasz
bambano #10990 üzenetére
Nekem csak hétköznapi használatra kéne, ha éppen beszarik a Windows (ami elég gyakran megtörténik), vagy csak valami alapvető dolog nem működik rajta, akkor bootoláskor kiválasztom a linuxot, és használom azt, amíg a Win téma nincs megoldva. Szóval nekem csak internet böngészésre, filmnézésre, zenehallgatásra, MSN-ezésre kellene, és lehetőleg minél dizájnosabb legyen, és nem szeretném, ha túl bonyolult lenne a felépítése. Egyszerűen kezelhetőnek örülnék. Képszerkesztés, videószerkesztés sem ártana.
Na ilyen igényekre melyik a legjobb linux? -
Mahesa
tag
válasz
bambano #10968 üzenetére
Szerintem ez a tudás bőven elég nekem ahhoz, hogy Windowsos userek hasfájásait javítgassam egész nap és mocsokban kússzak az asztal alatt egy kábellel a kezemben
A tr-t nem értem, hol és miért. A cd meg szerintem teljesen jó, legfeljebb nem annyira "szép", mint a test.
-
Mahesa
tag
válasz
bambano #10964 üzenetére
Ezt használom, ha nagyon muszáj - távolról sem tökéletes, de talán egy próbát megér. A nem aláhúzás, nem pont, nem angol ABC kis- és nagybetű vagy szám, aláhúzásra cserléi:
#!/bin/bash
if [ $# -ne 1 ]
then
echo "***Használat: $programnev <útvonal>"
exit 1
fiif cd "$1" 2>/dev/null
then
read -p "* Fájlok átnevezése a következö könyvtárban: $1 - mehet? (i/n)" valasz
[ $valasz != 'i' ] 2>/dev/null && exit 1
else
echo "***Hiba: a megadott könyvtár ($1) nem létezik."
exit 1
ficounter=1
for betu in a e i o o o u u u A E I O O O U U U
do
ekezetnelkuli[$counter]="$betu"
counter=`expr $counter + 1`
donefor i in *
do
if [ `echo $i | grep -e '[^a-zA-Z0-9._]' | wc -l` -eq 0 ]
then
echo -e "*\t$i kihagyva"
continue
ficounter=1
filename=$i
orig_filename=$filenamefor j in á é í ó ö ő ú ü ű Á É Í Ó Ö Ő Ú Ü Ű
do
temp=`echo "$filename" | sed "s/$j/${ekezetnelkuli[$counter]}/g"`
filename=$temp
counter=`expr $counter + 1`
donesafefilename=`echo "$filename" | sed 's/[^a-zA-Z0-9._]/_/g'`
if [ ! -r "$safefilename" ]
then
mv -i "$i" "$safefilename" && echo " $orig_filename ---> $safefilename"
else
echo "***Hiba: a '$i' fájl nem nevezhető át, a fájlnév már létezik: $safefilename"
fi
done -
The DJ
addikt
válasz
bambano #10873 üzenetére
Ahogy így nézem, lehet, hogy annyit tudok ügyeskedni, hogy a programban át tudom rakni a portot 411-ről 1024 fölé, de a kliensek mindenképpen a 411-re próbálnak majd meg kapcsolódni.
Ilyen esetben egy iptables port redirect meg tudja azt oldani, hogy a 411-re érkező kéréseket automatikusan átirányítsa az új, magasabb portra? Erre szolgál, tisztában vagyok vele, de eddig nem volt szükségem rá.
Elméletem: Program hallgatózik a 4111-en, kliensek csatlakozni próbálnak a 411-re, de az iptables rule miatt nem is tudnak róla, hogy át lettek dobva egy másik portra. Vagy az átirányítás során a kliens tud róla, hogy nem a 411-re kerül? Ebből viszont lehet gond. Hajjaj, nem egyszerű ez valóban.
-
hohoo
senior tag
válasz
bambano #10860 üzenetére
ja áltimétre meg mittudomén mire. én meg nem akarom a home premium 7-et lecserélni csak ezért. És asszem az nem is szerver hanem a szerver támogatásának támogatójának a támogatása (szokásos ms marhaság).
De azt nem értem miért nem lehet lan boottal csak úgy simán egy isot felhasználni? Alap rendszert betölti tftp-n akkor a többit miért nem lehet?
De most kezd értelmetlenné válni az egész, mert látom a hiren boot cd nem tud lan boot támogatást varázsolni (mert alapból a hálókártya nem tudja a másik gépen), erre csak floppyt találok, de floppy meghajtó nincs benne, és usb bootot sem tud a gép.
Egyszerűen katasztrofális ahogy pc-n meg van oldva ez az egész boot mizéria.
-
Speeedfire
félisten
válasz
bambano #10829 üzenetére
Én arra gondolotam, hogy te szakszerűen írtad is, hogy snapshotokat készít. [link]
Lvm-et eddig még nem használtam, szinte mindegyik disztró felajánlotta nekem eddig, de nem tudom mi az pontosan és annyira nem is érdekelt, de lehet belemélyedek majd a témába a közeljövőben.
Lehet, hogy másolták azt nem tudom mindenesetre nagyon jól sikerült nekik.
Hát a win serverrel sem mennének sokmindenre. Egy win telepítés is gondot okoz. Én gyomlálnám majd nekik később távolról. Igazából ahogy írtam semmi extra, legalább is eddig semmi extra igény nem volt.
Lamp, samba, ftp, backup, dns, dhcp stb.
Vladi: Majd ha felétek járok legurítunk egy sört.
(Talán a nyáron megint arra esz a fene...)
The DJ: Ez nem lenne ennyie szétbuherálva. Csak be lenne konfigilva utána meg csak updatelni kellene elvileg.
Amúgy sok cikked anno nagyon hasznos volt a kezdetekben. -
Speeedfire
félisten
válasz
bambano #10827 üzenetére
Igen valami ilyesmire gondoltam, hogy a kettő között mi az a különség és melyik az amelyik server környezetben jobban kihozza a gépből a maximumot, de mégis stabil és biztonságos marad.
A bsd-ben igazából a zfs ami tettszik nekem, magától csinál backupokat. Mondjuk ez a legkevesebb, mert scriptekkel lehet ez is ellensúlyozni akár melyik fs alatt.Végre valaki vállalja a véleményét nyíltan is.
Nos nálam is valami hasonló a felállás. Anno mikor ismerkedtem a linuxxal akkor a süsü 6.4 az uhu 1.0 és mandriva xy volt a kezem alatt. De igazából egyik sem nyerte el a tettszésemet. Utána az ubit próbáltam ami egy darabig kényelmes, de utána már amikor jönnek a bugok, összeomlik stb már több vele a munka. A debiannal desktop alatt meg a csomagok nem jöttek be, mert lassan frissültek. Ennek ellenére még mindig tettszik, mert nincs túlmisztifikálva az egész, könnyen kezelhető.
A hardcore linuxok nekem sem jönnek be a sok saját fordítás miatt. Ezért maradt a redhat és a debian alapú disztró nálam. Már jöideje fedora ketyeg a gépeken nálam és az ubuntunál sokkal jobb, frisebbek is a csomagok.
Szerintem amikor próbáltad akkor még nagyon kezdetleges lehetett, mert most nagyon jó a csomag kezelése.
Szépen táblázatban van, hogy mik a csomag függőségek. Upgrade alatt meg miket fog törölni, miket frissít és miket telepít.
Szóval desktop alatt maradni fog.
A server a kérdéses még nálam. Nem nagyon tudok dönteni, hogy valami redhat alapú legyen vagy debian alapú. Nagyon húzok a debian felé, mert eddig sok embertől hallottam, hogy biztonságos és stabil. Kivétel ezalól a hardcore juzerek, ők úgye gentoo és arch linuxra esküsznek.
A közeljövőben barátomnak is be kellene üzemelnem egy kis vállalati szervert, de nem tudom még mindig, hogy melyik legyen. Centos vagy debian...
Nálam a 2 nagyjából egy szinten van.Mindenesetre köszi az őszinteséget!
-
Speeedfire
félisten
válasz
bambano #10824 üzenetére
Lehet hülyeséget mondok, de akkor valami olyasmi mint a bsd kernel. Ha jól tudom a bsd kernel elég masszív, szóval nagy terhelés alatt sem omlik össze a rendszer. Legalább is ezt olvastam a hivatalos oldalukon.
Mindenféle flame nélkül priviben leírnád, hogy szerinted szervernek melyik distro a legalkalmasabb?
Adat tárolás, backup, nameserver, webserver, ftp, samba stb célokra. -
-
Speeedfire
félisten
válasz
bambano #10812 üzenetére
Most találtam egy régebbi teszetet, hát megmondom őszíntén nem ezt vártam.
Of the 27 tests that were carried out with our first Debian GNU/kFreeBSD benchmarking session, in 18 of the tests Debian GNU/Linux 32-bit was faster than Debian GNU/kFreeBSD 32-bit. However, with many of those 18 wins, the GNU/kFreeBSD results were very close to the GNU/Linux numbers. With the 64-bit versions, Debian GNU/Linux did even better and was in front 23 of the 27 times compared to 64-bit Debian GNU/kFreeBSD. These 64-bit results were certainly quite interesting and it looks like the FreeBSD kernel can be better tuned for a 64-bit environment. Debian GNU/kFreeBSD 64-bit though did have strong advantages with the x264, 7-Zip, and Gcrypt CEMLLIA256-ECB Cipher tests over the Linux kernel.
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #10808 üzenetére
Persze, ez hoz maga után több dolgot is, pl ahogy írják a hírben: "Mindamellett, ez a portálás korlátozott; például egyes haladó asztali szoltáltatásokat nem támogat."
És úgy tűnik, hogy ez "sikeresebb" (=legalábbis kijött stabilnak), mint a Hurd, amit így hirtelen nem is tudom, hogy létezik-e még...
-
-
-
The DJ
addikt
válasz
bambano #10681 üzenetére
Köszi, úgy tűnik sikerült előrébb jutni, nagy segítség volt ez a cikk is: [link]
Egyébként szinte biztosra veszem, hogy valami pattanásos 16 évesnek jutott az eszébe szórakozni egy kicsit, amit én kevésbé élveztem, révén, hogy ráment pár napom mire rendbe tudtam hozni a dolgokat. Stresszes dolog tud ez lenni olykor, nem is kicsit.
"minek conntrack egy webszerverhez?"
Fut pár olyan alkalmazás is, amihez szükséges sajnos.
-
-
-
válasz
bambano #10590 üzenetére
most hogy így mondod: nemrég sikerült beállítani az NTP-t Linuxon, a Windowson meg mindig is be volt állítva, hogy netről szinkronizálja az időt.
kb azóta csinálja. de az elvileg nem adhat eltérést, vagy ha mégis, akkor legfeljebb ezredmásodperceket. az is lehet probléma?a partíciók elrendezése nem változott, a grubot se piszkálgatja semmi.
-
eziskamu
addikt
válasz
bambano #10445 üzenetére
Csak az a gond, hogy azon a gépen lenne más is, amihez meg kellene a másik vonal.
Tudom, arra meg be kell lökni még egy hálókarit a gépbe és konfigolni a hálókártyát, a szolgáltatásokat és a tűzfalat. De gondoltam hátha van egyszerűbb megoldás, meg amúgy a router és a gép közötti kapcsolat röhögve továbbítaná azt a két ADSL-nyi adatmennyiséget.
A másik két szolgáltatáshoz már sikerült belőni a routert, már csak ez maradt.
Mondjuk megy így is, csak pl ide is vagy kétszer kelett bejelentkeznem, mert nem pipáltam be a több ip engedélyezését bejelentkezéskor.
Valamint azt írták, hogy a https-es oldalak se nagyon szeretik a dual WAN-t. -
Rickazoid
addikt
válasz
bambano #10418 üzenetére
IP cím!
WLAN-on mindig gépnév alapján csatlakoztattam a gépeket egymásra, megszoktam ezt. Emiatt nem működik valamiért, most eszembe jutott, hogy még egyszer megpróbálom közvetlenül IP alapján és működik. Közvetlen kábeles kapcsolat, Közvetlen kapcsolat beállítva nm-applet-ben, és IP alapján Nautilus-szal rá tudok kapcsolódni a másik mappákra. -
utgyuru
aktív tag
válasz
bambano #10359 üzenetére
Na, ilyenek miatt kérdeztem, hogy ez járható út-e. Akkor marad az újratelepítés.
Esetleg a windows emulálása mennyire jó? Wine-nal, vagy valami VPC-vel? 1-2 játék meg Visual Studio miatt kérdezem csak, ezek megoldhatóak? 3 napja használok Win7-et, de elég ratyi Linux után. -
Rickazoid
addikt
válasz
bambano #10268 üzenetére
Kicsit próbálgattam ezt-azt és erre jutottam:
Először megnéztem hogy ha lekapcsolódok a WiFiről, akkor is elő jön-e a probléma. Ha a Firefox fut, igen. Utána még a netre kapcsolódás előtt megnéztem, hogy ha kikapcsolom az adóvevőt szoftveresen, majd a kapcsolójával is, akkor is előjön, ha a Firefox fut. Megismételtem párszor, majd ismét bekapcsoltam a netet, majd megint ki. Ezután az errors.log vége:
Sep 29 18:11:04 localhost kernel: iwlagn 0000:04:00.0: failed to remove IBSS station 00:00:00:00:00:00
Sep 29 18:11:04 localhost NetworkManager[4018]: <error> [1285776664.132489] [nm-device-wifi.c:1479] nm_device_wifi_set_mode(): (wlan0): error setting mode 2
Sep 29 18:11:30 localhost kernel: BUG: scheduling while atomic: firefox/6397/0x00000002
Sep 29 18:13:00 localhost kernel: BUG: scheduling while atomic: firefox/6721/0x00000002
Sep 29 18:14:28 localhost kernel: iwlagn 0000:04:00.0: failed to remove IBSS station 00:00:00:00:00:00
Sep 29 18:14:28 localhost NetworkManager[4018]: <error> [1285776868.445811] [nm-device-wifi.c:1479] nm_device_wifi_set_mode(): (wlan0): error setting mode 2Ebből nekem úgy tűnik, hogy a WLAN hálózatról való leválás váltja ki a NetworkManagerre és a wlan0-ra vonatkozó hibát, ezért jelenik meg az X leállásakor is, hisz ilyenkor megszakad a net, a bug viszont ezektől függetlenül előjön.
Megjegyzem a Firefox mellett is csak akkor öli meg az X-et, ha egy oldal épp be van töltve (vagy net nélkül ha megpróbált betölteni egyet), mivel a SpeedDiallal indul, de ekkor még nem jön elő a bug, csak miután megnyitottam valamit.
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #10266 üzenetére
Nem, az látszik amit ő is írt. ATI driver hiba. Ha megnézed a kernel bug stack trace-t te is látni fogod, hogy bizony az ATI driverből jött a hívás és wifit nem érinti. Az csak egy véletlen egybeesés, hogy annak is éppen akkor van kedve írogatni a logba.
Elképzelhető, hogy a 2.6.35 kernel túl új az ATI driverhez (a bináris driverekkel elő szokott fordulni az ilyesmi)
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
bambano #10149 üzenetére
Ugyanaz, csak több információt ad meg (értelmezi a SMART értékeket). Még Windows alatt használtam, azért szeretem, mert százalékban megadja a HDD kondícióját és megpróbálja megbecsülni a hátralévő élettartalmát (értelemszerűen ha hibátlan, akkor csak "more than 300 days"). Ja meg pl. a felpörgési hibákat is kijelzi. És magyar
Bővebben: [link]
-
radmin
csendes tag
-
Sanyix
őstag
válasz
bambano #10008 üzenetére
azt ezt miért nem említik egyik tutorialban sem? Anny van, hogy töltsem le a netboot imaget, és rakjam be így és így. Beraktam, és ez van. De olyan jó hogy a netbootos linken is van egy iso, nyersen a netboot fájlok, és tömörítve is, a tutorialok meg a tömörítettből való másolgatásról írnak csak, hogy így ez egészben működik.
-
OddMan
őstag
válasz
bambano #9914 üzenetére
Akkor esetleg tudsz ajánlani valamilyen módszert, hogy hogyan csináljam?
A lényeg, hogy van 3db 1.5TB-os merevlemezem, amiből 2 csurig van a 3. pedig üres. A kérdés, hogy hogyan lehetne ebből raid5-öt csinálni?
Ami biztos, hogy 3TB-ot sehova sem tudok lementeni, és kölcsönkérni sem tudok ekkora kapacitású hdd-ket. -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
bambano #9873 üzenetére
Tehát ha jól értem, meg tudom csinálni azt tc-vel, hogy pl. port alapján a játékhoz tartozó csomagokat különszedem és nagyobb prioritást adok neki, mint bármi másnak?
Illetve miért nem elég, ha egyetlen queue-t csinálok?Atapi:
Megnéztem ezt a wondershapert, igazából segített valamennyit, de nem tökéletes így, mert le kellett vennem 5mbitre (10mbites a feltöltés), hogy ne csökkenjen jelentősen a ping. De még így is ~20ms-ről felugrik 200ms-re -
doc
nagyúr
válasz
bambano #9869 üzenetére
tudom, anyam 433 MHz-es Celeronjan is 256 rammal ment egy darabig a Xubuntu
viszont tenyleg nagyon lassu, 512MB alatt nem lesz kellemes hasznalni, es igy megismerkedni a Linuxszal eleg lehangolo tud lenni...
bar kicsit korulnezve nagyon olcson ossze lehet szedni annyi ramot, hogy egesz korrektul elszaladgaljon -
válasz
bambano #9845 üzenetére
egyelőre 4:1 arányban nyerésre állnak akiknél megy az ATi
cuda-ra nincs szükségem, ha a fentebb felsorolt dolgok menni fognak, akkor én már boldog leszek, a Linuxot csak mindennapi, általános dolgokra használom, arra is sajnos ritkán, mert 3ds max nincs Linuxra, és ha már fut a Windows, akkor nem indítgatom újra a gépet csak azért, hogy Linux alól olvashassam a PH!-t.
legfeljebb ha mégsem működik az ATi, akkor eladom és veszek egy nVidiát.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #9826 üzenetére
holnap beírom, a melóhelyen van a gép.
Jester: a wlan dolgokhoz nem nagyon értek, ad-hoc módban ap-ként tud működni? egyetlen másik gép felé kellene osztani a netet, mindenféle titkosítás nélkül.
biztos, ami biztos, egy crosslink kábelt már odatettem, hogy ha nem megy vezeték nélkül, akkor próba vezetékkel. ahogy olvastam, a bridge kiépítése (elméletben) nem nehéz, utána már "csak" az kell engedélyezni, hogy menjen is a forgalom.
-
DreaD88
tag
válasz
bambano #9779 üzenetére
Oks.
Nem aprózzák el Linux téren a dolgokatPl itt wikipedian, nincs semmi 4.10-es verzió előtt, mi volt előtte?
-
DreaD88
tag
válasz
bambano #9776 üzenetére
Rendben, köszi.
Csak eléggé elbizonytalanított a dolog, mert a kernel verziószámozás szerint az utolsó szám az "kisebb patcheket" jelent.
De az így vicces lenne mert pl. Ubuntu 4.10-ben is már 2.6.10 van (szal még mindig csak az "apróbb változtatásokban" különbözNE, a leírás szerint, de akkor kiválasztom vmelyiket 2.6.18 alatt.Még egyszer, köszi a helpet!
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #9749 üzenetére
Illetve a szokványos esetben a prefixet hagyd úgy ahogy a majdani telepítéskor lesz. Viszont:
make install DESTDIR=/vala/hova
Ezután a /vala/hova elvileg tartalmazni fogja a telepített fájlokat, amiket innen összetömörítve a célgépeken immár a megfelelő helyre kicsomagolhatod. [link] -
Gyuri16
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest