- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Apple Watch
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- AI fejleszti az elhízás elleni csodagyógyszert
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Ultranagy kameratárcsával bukott le a Vivo Ultrája
- Redmi Note 13 4G
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hohoo
senior tag
válasz bambano #11642 üzenetére
és mi van ha nem férnek el?
vinfos mindig cseszteti a swapet akármennyi ram van, ez tapasztalat, a 6 giga ramomat szinte soha sem tölti be semmi más (csak cache), de az a nyomott akkor is elpakol programokat swapbe. Linuxnál hogy kezeli ezt, lehet-e úgy állítani hogy csak akkor használja ha már tényleg nagyon kell?[ Szerkesztve ]
T-home extra csomag monopolterületen 6500 ft/hó, versenyterületen ahol Digi vagy UPC is van pedig 2990 ft/hó. Köszönjük!
-
hohoo
senior tag
A raspberry pi-vel kapcsolatban eszembe jutott linux kérdésem lenne, mégpedig az hogy a linux hogy viseli a swap nélküliséget? Mert valószínű hogy egy ilyen gép rendszerlemeze valami flash alapú cucc lesz általában, aminek meg nem jó a sok írás.
Vagy hogy oldják ezt meg ilyen esetekben?[ Szerkesztve ]
T-home extra csomag monopolterületen 6500 ft/hó, versenyterületen ahol Digi vagy UPC is van pedig 2990 ft/hó. Köszönjük!
-
hohoo
senior tag
válasz Cathfaern #11592 üzenetére
linux mintet most tapasztaltam, lxde-st
először a telepítőben a nyelvet kiválasztva fagyott le, aztán 5x "összeomlott" a telepítő (ezt írta ki) vagy akkor ahogy továbbot nyomtam a particiók beállításánál, vagy particionálás közben. Aztán feltelepült, majd újraindulásnál egy grub error 15 fogadott. Nem akartam keresgélni mert gyorsan települ, újraraktam megint, aztán már megy. Egész gyors, de ha újra telepíteni kéne én fel nem rakom[ Szerkesztve ]
-
hohoo
senior tag
válasz bambano #11574 üzenetére
de az volt. Az sem mountol fel semmit, csak hülye szegény gondolom az ext4 miatt. Éppen az a baj hogy egy bootolható cd, nagyon nem akarom a 40. bootolható cd-t is megírni, kár hogy nincs telepíthetó változat, úgy néz ki marad a dd és az utólak tömörítés.
-
hohoo
senior tag
válasz bambano #11572 üzenetére
Azt nem tudom a dosos ghots hogy ment, de azzal mikor megpróbáltam állandóan azt írta ki hogy nincs unmountolva a partició kilépek vagy folytatom, ha continue-ra mentem meg rögtön kiírta hogy kész.
-
hohoo
senior tag
-
hohoo
senior tag
kellene valami linuxos partició/lemez mentő és visszaállító program, ami az ext4-et is ismeri. Van ilyen?
-
hohoo
senior tag
válasz #25954560 #11563 üzenetére
Már rájöttem közben
"Esetleg még "autoneg off"" azzal csak azt érném el hogy örökösen 100mbiten állna, meg sem próbálna még véletlenül sem 10-et.
-
hohoo
senior tag
Hát ez kikészít.
Tegnap felváltottam az ubunutut, egy lxde-s linux mint-el(ubuntu alapú). Meg is lepődtem hogy alapból 10mbiten ment a lan (mert rossz a kábel bekötése), és nem a szokásos autonegotiation 100mbit és 1 bit nem megy át majd írja hogy nincs hálózat, hanem végre felismeri.
elkiabáltam mert tök random, néha felismeri néha nem.mii-tool-al beállítottam 10mbitre, rágugliztam hogy kell permanensé tenni (mert elfelejtettem régen hogy csináltam)
Mindenhol csak azt találtam hogy az init.d-be hozzak létre egy új fájlt(régen tuti nem így csináltam), és másoljam be a scriptet ami beállítja. Újraindítottam, volt hálózat, örültem hogy jó. Még egyszer, megint nincs háló csak akkor ha mii-tool-al újra 10mbitre állítom.Hogy az istenbe lehet beállítani hogy maradjon 10mbiten?
A grafikus beállítófelület meg hihetetlen, minden marhaságot be lehet állítani, még a routing útvonalat is, de a retkes linksebességet azt évek óta nem sikerült oda berakni.[ Szerkesztve ]
-
-
hohoo
senior tag
válasz bambano #10860 üzenetére
ja áltimétre meg mittudomén mire. én meg nem akarom a home premium 7-et lecserélni csak ezért. És asszem az nem is szerver hanem a szerver támogatásának támogatójának a támogatása (szokásos ms marhaság).
De azt nem értem miért nem lehet lan boottal csak úgy simán egy isot felhasználni? Alap rendszert betölti tftp-n akkor a többit miért nem lehet?
De most kezd értelmetlenné válni az egész, mert látom a hiren boot cd nem tud lan boot támogatást varázsolni (mert alapból a hálókártya nem tudja a másik gépen), erre csak floppyt találok, de floppy meghajtó nincs benne, és usb bootot sem tud a gép.
Egyszerűen katasztrofális ahogy pc-n meg van oldva ez az egész boot mizéria.
[ Szerkesztve ]
-
hohoo
senior tag
válasz The DJ #10858 üzenetére
hát ezek pl fizetősek, ingyenes nincs winre, ráadásul pl a hanewin nem is működik, még trialban sem(gyak fél napig szenvedtem vele régebben, semmi mintha nem is lenne szerver, uh visszatértem smb-re, az legalább megy). Keresgéltem már régebben ebben a témában, nincs használható winre.
[ Szerkesztve ]
-
hohoo
senior tag
hello!
Van egy bootolható linux iso (xbmc, aminek ubuntu alapja van). Az gyönyörűen bootol lemezről, ha jól látom grubot ahol lehet választani menüből hogy live-ban menjen, vagy install.
Azt kéne megcsinálni hogy ugyanúgy tegye ezt, csak éppen pxe (hálózati boottal)
Sajnos a grub-ot fogalmam sincs hogy lehetne bebootoltatni így mert a boot mappában van egy rakás mod egy grub.cfg meg egy rakás lst, így nem tudom hogy a pxelinux.cfg-t mire kéne irányítani itt.
Viszont ha beírom a cfg-be a live kernelét hogy KERNEL xbmc/live/vmlinuz akkor bebootol csakhogy kernel paniccal elszáll mert nincs root meghajtó.
Hogy lehetne azt a grubot elindítani ami cd-s módban megy? Vagy hogy lehetne hálózatról úgy indítani a iso-s installt mintha az csak simán egy cd meghajtóban lenne?
Vagy hogy lehetne csak úgy simán a live, vagy az installt grub nélkül elindítani?T-home extra csomag monopolterületen 6500 ft/hó, versenyterületen ahol Digi vagy UPC is van pedig 2990 ft/hó. Köszönjük!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest