-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
vargalex #26486 üzenetére
Már nem tudom. Közben kiderült, hogy megfeledkeztem arról, hogy az ubuntum supportja két nap múlva lejár, upgrade-eltem 17.10-re, most a legtöbb DNS-sel, routerrel kapcsolatos dolog működni látszik.
Viszont tegnap még elkövettem valamit "nmcli configuration edit", amivel gyakorlatilag semmit nem csináltam, mert a beírt változtatásokat visszaírtam olyanra, amilyen eredetileg volt, ehhez képest utána már működött pár olyan névfeloldás, ami korábban nem.
Szóval zűrös az egész, én meg csak kapkodok, mert egész mással foglalkoznék, de mindig jön valami ilyen.
Mindenesetre most úgy tűnik, hogy inkább az Ubuntu networkmanagere volt hülye, csak valamiért érzékenyen reagált a router fw cseréjére. -
Edorn
senior tag
válasz
vargalex #25689 üzenetére
Úgy tűnik megoldódott.
Valóban bárhova tehető, viszont az etc/firebird mappába kerültek a konfig fájlok. Ott az aliases.conf fájlban be kell állítani rá egy alias-t. (bár ha jól értem, ha nem korlátoznám az elérést, akkor nem kellene, csak akkor sebezhetőbb lenne a szerver)
Illetve! A felmásolt adatbázisfájlnak firebird tulajdonost/csoportot kell beállítani (chown/chgrp). Eltartott egy ideig, mire erre rájöttem, hogy emiatt nem érem el...
-
Edorn
senior tag
válasz
vargalex #25686 üzenetére
Pont, ott van az általad linkelt példában, hogy alapból hova települ és azon belül hol vannak a példa adatbázis fájlok.
Viszont ezen az útvonalon nem találom az én szerveremen, gondolom máshova települt. Hogy tudnám megtalálni, hogy hova? Illetve ezen belül mely mappába pakoljam a fájlokat?
-
-
-
válasz
vargalex #25172 üzenetére
top - 15:50:57 up 27 min, 1 user, load average: 0.77, 0.63, 0.47
Tasks: 108 total, 2 running, 106 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
%Cpu(s): 4.3 us, 3.3 sy, 0.0 ni, 89.8 id, 0.0 wa, 0.0 hi, 2.7 si, 0.0 st
KiB Mem : 948012 total, 5356 free, 100164 used, 842492 buff/cache
KiB Swap: 0 total, 0 free, 0 used. 816688 avail Mem
PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
1254 ***+ 20 0 11996 2904 2136 R 33.4 0.3 6:46.11 sshd
1257 ***+ 20 0 5544 2920 2456 S 3.6 0.3 0:48.52 mysecureshell
2054 *** 20 0 6836 2412 1892 R 0.7 0.3 0:00.46 top
3 root 20 0 0 0 0 S 0.3 0.0 0:04.21 ksoftirqd/0
33 root 20 0 0 0 0 S 0.3 0.0 0:04.74 kswapd0
724 plex 35 15 189608 32420 9084 S 0.3 3.4 0:31.74 Plex Script Hos
809 plex 20 0 170464 16212 13228 S 0.3 1.7 0:03.00 Plex DLNA Serve
990 *** 20 0 11864 2324 1628 S 0.3 0.2 0:00.16 sshd
1 root 20 0 23792 3736 2656 S 0.0 0.4 0:03.28 systemd
2 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kthreadd
5 root 0 -20 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kworker/0:0HHa jol latom, a Plex kajal szepen
bambano: Nem mondtam, hogy baj, felre ne ertsd.
Udv. core2
-
Andralin
aktív tag
válasz
vargalex #25131 üzenetére
Megtaláltam a hibát, de így sem volt használható ez a módszer.
Az volt a gond, hogy a bannolós sorok alatt volt sorrendben egy ESTABLISHED-et átengedő sor, és így nem működött. Az ESTABLISHED-es sort ártaktam a ban-os sorok fölé és így már jó volt, de mégsem.
Szóval ha magam teszteltem külső IP-ről, putty-al rossz jelszavakat adva meg, valóban letiltotta az IP-t és logolta is a tiltást. Viszont a kínai próbálkozók közül mindössze 1 db IP-t sikerült neki kitiltania.
Az éjszaka során 8 órás időintervallumban volt pl. 700 sikertelen login kísérlet root-ként, ebből csak egy darab IP tiltás született. Szóval valamiért használhatatlan nálam ez a módszer.
-
Andralin
aktív tag
válasz
vargalex #25120 üzenetére
Időközben rájöttem, elfelejtettem, hogy számít a sorrend is.
A (#25110)-ben van az alap scriptem, ehhez írtam hozzá a tiltást, és ugye így a chain végére került, a iptables -A INPUT -p tcp --dport 22 -j ACCEPT sor pedig korábban már beengedett mindent a 22-es porton.
Most betettem a tiltó sort a 22-est engedélyező sor fölé, és így már működik ahogy kell, teszteltem mobilnetről, külső IP-ről és így rendben működik a tiltás.
-
Vladi
nagyúr
válasz
vargalex #24543 üzenetére
Anno t40-esem csinált valami hasonlót. googlizás után nekem ez hardver hibának tűnik. usb kivezetés van? Azt le tudod húzni az alaplapról? usb-n ha adattárolót rádugsz, akkor milyen tempóban másol?
dmesg-et tudnál még nézni. Ha meg hardver hiba, talán segít ha lekapcsolod, de félő, hogy az alaplapon döglődik a vezérlő.
-
Tóniszomszéd
csendes tag
válasz
vargalex #24528 üzenetére
Röviden: én megpróbálnék pendrive-ról bootolni egy rescue rendszert, felmountolni az eredeti rendszert (/, /boot, /boot/efi + ami még a chroot miatt szükséges) alkönyvtárba, chroot-tal bemenni rá és újratelepíteni a loadert.
Ha egyáltalán az a baj, amire tippelek, valószínűleg van kevésbé körülményes megoldás is, de azt nem tudom.
A tippem meg az, hogy az EFI tárolja (talán nvramban) a boot paramétereket és a rendszeredet újra fel kell oda venni. (Nálam épp fordítva volt: rég legyalult SuSE-t alig bírtam eltüntetni) -
válasz
vargalex #24397 üzenetére
Az Arch-os tuti, hogy nem uClibc-n fordult, lásd a PKGBUILD-et hozzá. Én nem látok ott tiltást az rpc-re.
Egyébként ha az openWRT-t nézzük, akkor ez azt jelenti, h ha egy Glibc-s (Ubunturól) Cross-compile-olom a cuccot, akkor működőképes lesz? Szerinted nem fogja hiányolni a headert? Mert van toolchainem, GPT kernel source tree-m, de feleslegesen nem akarok szenvedni...
-
válasz
vargalex #24386 üzenetére
Szuper, köszönöm!
(sikerült)
Elképesztő, hogy mennyit változott ~6 év alatt a dolog... Utoljára ugyanis ott csináltam ilyesmit.
Ui.: m'ért van az, hogy erről az lvm átméretezésről egy cikk sem ír a Gugliban, ha rákeresek? Mindegyik csak a VB-s VDI átméretezésig jut el.
-
-
-
-
Ablakos
őstag
válasz
vargalex #24169 üzenetére
A job kiírja a parancssorba, mennyi százaléknál jár. Mivel 4-5 órát is képes szöszölni, azt gondoltam, hogy simán bezárom a terminált és ha visszanézek akkor ugyanúgy megy minden. (Távoli terminállal dolgozom(SSH), nem local jelentkezem be.) Lehet ahogy írod, új shell indításnál már nem lehet visszakapni az irányítást.
-
válasz
vargalex #24149 üzenetére
Amit linkeltél archról, az egy nsa320, nekem nsa320s-em van...
Usb-t azért nem ismer fel, mert HUBok az usb-k a nas alaplapján... A bootp nem működik, elszáll dhcp ack hibával, a tftp működik, mert leszed valamit, aminek a mérete is stimmel, de ennyi. Utána nem történik semmi.... Lehet, h beleégette a nandba?
A sata-s bootot pedig kiszedte a gyártó.
Lehet, h készítek egy u-bootot és feltolom rá azt... De előtte még megpróbálom majd a soros portos bootot. Azt hogy kell?
-
válasz
vargalex #24147 üzenetére
Olyan eszközre írd, amit lát és onnan boot-olj
Ezt pontosan hogy érted? Van benne még egy ext4 hdd, ha arról is lehetne, az lenne a legjobb.
Igen kirkwood és a kw-boottal valóban lehet u-bootot is cserélni, de én most nem az u-bootot, hanem a kernelt (uImage) szeretném cserélni.
-
válasz
vargalex #24133 üzenetére
Pedig su és jelszó után a whoami is roottal tér vissza és kapok egy #-es kitűzőt is.
Akkor azt h hívják? Jó, persze tudom, h lehet más userrel is használni...
A sudo-t pedig nagyon ritkán használtam az ubuntu előtt, de azt vettem észre, h a sudo parancs kiadása után roottal adja ki a parancsot.
-
-
sonar
addikt
válasz
vargalex #23985 üzenetére
Jah, de a -C az aes-ben kódol még pluszban, és hanem tudja HW-ból a CPU-d akkor biza lesz teljesítmény csökkenés.
azt írják több fórumon is, hogy a cipher változtatásával lehet még sebesség növekedést elérni.
Nekem kb 3-szoros lett a gyorsulás.
Pl.:
scp -c arcfour <source> <dest> -
LógaGéza
veterán
válasz
vargalex #23910 üzenetére
Köszönöm, nem volt egyszerű, de sikerült megoldani...
Van még egy dolog (mondjuk több is), amit nem értek. Csináltam helyi hálón Apache2-vel több webszervert, főleg tesztelésre (user1.local, user2.local, stb). Ezeket belső hálón tökéletesen elérem, ha hosts fájlba beírom az összeset.
Kérdés az, mondjuk ha a user4.localt ki akarom nyitni, hogy internet felöl is elérhető legyen, mondjuk ügyfélnek mutatnám, vagy otthon szeretnék dolgozni, netán csak tesztelném, hogy hogyan reagál az oldal, azt hogyan tehetem meg? VPN most nem opció. -
-
törölt tag
válasz
vargalex #23910 üzenetére
Ez most nekem is jol jott, koszi
Itt kutakodom, nem is olyan bonyolult mint az ember gondolna
Jo a leiras, ha a jobb oldali menuben a "Using your Modem/Router to perform Dynamic DNS Updates"-re kattintasz es picit legorgetsz akkor ott jol el is magyarazza peldakkal mi is fog tortenni.
Egy egesz hobelebanc-ot fogok igy kiprobalni (email, web, tuzfal, vpn, sftp... szervereket) felkotni a netre, meglatjuk mi sul ki belole, a routeres megoldas egyszerubb, kesobb lehet csicsazni dedikalt VM-el.
Koszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyermek PC játékok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Samsung DM48E 48" LED Monitor
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged