- Mi várható 2025-ben a mobilpiacon?
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- iPhone topik
- Earfun Air Pro 3 - te is, fiam, Bluetooth?
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
-
Mobilarena
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
válasz KAMELOT #75397 üzenetére
Amúgy komolyan elgondolkodtam azon, hogy előveszem egy kis könnyítésnek az Alphacool TPV csöveket és fittingeket.
Jóval vékonyabbak és relatív könnyen kezelhetőek (kivéve ha szét szeretnéd szedni... ), 210 lhp-t simán hozzák ezzel (7.6) belső átmérővel.De inkább kerítek használható bilincset.
Amúgy azért erőltetem ezt a megoldást, mert ilyen kicsi helyeken egyszerűbb egy fogóval odailleszteni, mint kézzel tekerni a cső rögzítését.üdv.: Boldog Ferenc
-
senior tag
Nagyon lassan, de haladok a compact desktoppal.
Szóval bedobok egy kis előzetest, hogy mi az irány.Sok kép és pár magyarázat előzetesen.
Eredetileg MATX lappal szerettem volna elkészíteni, de ezt végül elengedtem. (szereztem 2x32gb ramot, tudtam olcsósítani egy olyan ITX alaplapot, amin van két M2 slot, type-c, stb - sajnos a ventillátort nem tudtam megúszni, de majd feloldom azt is)Amiből nem engedtem: belső D5 és tartály, minimál radiátor a házban (vagyis tudjak gépet bekapcsolni és netezni külső radiátor nélkül)
A build jelenleg öt különböző 3D nyomtatott módosítást, kiegészítőt tartalmaz.
- TPU - kemény gumi - lábak (ez jelenleg nem saját tervezés, de ami késik nem múlik, viszot nem láttam még TPUként nyomtatva)
- EK D5 mount
- mini GPU tartó
- oldalsó radiátor adapter
- merevítés a P12 Slim ventillátorok sarkához, hogy ne nyomja össze a csavar és legyen "ív" benne.Ez még bővülni fog:
- egy 2x6cm ventillátor tartóval ami a CPU melletti borda és ICk szellőzését fogja elősegíteni
- valahova eldugva egy Aquaero, kijelző nélkül.
- és (talán) egy tartály tartóval is, mert nem egy élet biztosítás csak így a csövön ültetni.A fotókon is látható, hogy kell még bűvészkedni a kábelekkel is.
Illetve az volt a vágyam, hogy barbed fitting lesz bilincsekkel, de a 14-17mm átmérőjű rugós bilincset nem tudom akkorára nyitni, hogy erölködés nélkül át tudjam húzni az EK fitting és ZMT kombón. Szóval új bilincs után kell néznem.
És akkor fotók tömkelege:
üdv.: Boldog Ferenc
-
Moby
veterán
válasz KAMELOT #75390 üzenetére
Nem kivitelezhetetlen, alulra be lehet tenni egy 240-est könnyedén, némi átalakítással 360-ast is akár, de meg kellene emelni hozzá, ami kissé hülyén nézne ki. Fejben van ez a megoldás is, de ez a worst case scenario, ha nem lesz oké a vízhőfok egy radival.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
low maintenance: nalam miota osszeallt a rendszer kb elso harom honapban neha ra kell tolteni, jelen pillanatban epp egy eve megy ugy, hogy semmihez nem nyultam.
nyomasprobas pumpam nekem sose volt. merev csonel jol johet nagyon, ahogy lattam ott sokkal problemasabb a megfelelo illesztes.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Moby
veterán
válasz proci985 #75386 üzenetére
Így lesz, ez az AC cucc ahogy nézem elég sok termisztort fogad.
A csend fontos, főleg azért, mert gaming is ritkán van, az ideje nagyrészében ilyen nullböngészős szarakodás megy. A low maintenance fontos LENNE, de mivel eső építés, nem kergetek hiú ábrándokat ezügyben. Vagy lesz belőle valami, és egyrészt sokmindent elcseszek majd, másrészt többször át fogom építeni gondolom, VAGY eláztatom az egészet, és megy a kukába, és nem nyúlik vízhez többet Szóvel ez még annyira nem prio.Még egy utolsó kérdés, aztán egy időre elvonulok úgyis várni a rendelt alkatrészeket: láttam ezeket a nyomáspróbás pumpákat. Oké, hogy 1-3x használnám az életem során, de nem egy nagy tétel. Van értelme? Ti, akik építetek sokszor, használtok ilyet? Vagy úgyis menet közben szopósodik ki valami, amitől leak lesz?
-
proci985
MODERÁTOR
igazabol a folyadekot nem kell folyamatosan monitorozni, de az elejen segit pl beloni a fan curveokat pl, illetve latni, ha valami baj van pl megallt a keringes. kinezet egy dolog, de gondolom csendet is akarsz, plusz low maintenancet.
radi be es kilepo oldala egy jo pont, altalaban erdemes megprobalni a kor leghidegebb es legmelegebb pontjara berakni. en ambient legszenzort is szoktam hasznalni a belepo oldalon a hazban es a nagy radi folott a kilepo oldalon, illetve belul. altalaban ezek filleres tetelek.
kulon LCD monitorozni fancy, de altalaban szokott lenni app a celra.
3d nyomtato az jo, ha pl a gepnek egy centivel magasabb labakat akarsz. az altalaban mar nagyon sokat szokott segiteni
---
nagy tartaly: az foleg kinezet szempontbol jo, illetve egy D5 tud csinalni orvenyt. a legkisebb 4-5 centis kortartaly eleg. folyadekmennyiseg ad hotehetetlenseget, de az egyensulyi allapoton nem segit.
amit irsz az nekem inkabb sorba kotesnek tunik. parhuzamosan a CPU es GPU blokkot nem szabad kotni, mert eltero a ket blokk ellenallasa, es kiegyenlitetlen lesz a hutoteljesitmeny. boutique builder gepeknel lehet neha ilyet latni, nem ajanlott.
sorba kotes oke: normalis folyadekszallitas mellett egy GPU ki es belepooldala kozott nem lesz tobb 4-5 foknal (400W koruli hoterhelessel se), a CPUnak az meg se kottyanhat. jellemzoen loopon belul ilyen 10 foknal nagyobb kulonbsegnek nem szabad lennie.
[ Szerkesztve ]
-
Moby
veterán
Még két gyors kérdés amíg el nem felejtem (biztos sok triviális marhaságot fogok kérdezni): számít a folyadék mennyisége? Mármint a túl kevés nyilván nem jó, de legyen irány a minél nagyobb tartály? Van előnye?
A másik: láttam olyan setupokat, ahol a vga és a cpu blokk a víz szempotjából kvázi párhuzamosan van bekötve(vga blokk alul be-ki, felül meg át a cpu-ra). Értem, hogy az is működőképes, mert körbefolyik a rendszeren, de van ennek előnye/hátránya? A megvalósítás szempontjából tetszik ez a megoldás. -
Moby
veterán
válasz proci985 #75383 üzenetére
A lapom nem tudja, de nem is bíznám rá. Ez a Quadro nekem tetszik, kap akkor egy ilyet. Hol mérjek? Gondolom a radi bemenőjénél kellene, de hol még?
Egyébként oldallap nem lesz rajta, legalábbis a vga oldalon biztos nem. A másikon még kérdéses. Egy monitoros a rendszer, amin használnám, azon nem monitoroznék. A külső megoldások nem tetszenek, arra gondoltam, hogy a CPU oldalán amúgy is van egy nagy "vakablak"(a táp doboza), oda tennék egy 7"-es LCD-t, ami tulajdonképpen meg is van (alaplai HDMI-ről hajtható is). Azt ha sikerül szépen felapplikálni majd egyszer valamikor, akkor attól függően vagy kerül fel az oldal, vagy nem. Ha nem sikerül szépen felrakni, akkor felmegy az oldala, mert az sötétített, egyébként nem fog kelleni oda sem. 3Dnyomtató, kisCNC, lézervágó, minden van ilyen custom dolgok legyártásához, csak az idő a tervezéshez hiányzik. Egyébként olyan a setup, hogy balra van tőlem a gép, tehát minden szempontból optimális. -
proci985
MODERÁTOR
gyakorlatilag kipakolta az egesz hazat
nem mert vizhot, es 19 fokban csinalta. ami szep es jo, ha van klimad, de egyebkent itt a topikban 35-37 fokos ambientre szokas mondani, hogy azt meg birni kene. es amit csinalt, az boven nem worst-case stresszteszt.
"csak gaming": pl Dirt Rally harom kijelzovel nalam egy idoben 840W korul evett folyamatosan, mikozben a smallFFT + furmark worst-case 880Won peakelt. csak furmarkolni nem szoktam orakig
kb 10 fokos ambientenkkent ugy lehet szamolni, hogy duplazodik a leadhato homennyiseg. 60fok feletti folyadeknal szetolvadnak a tomitesek, emiatt elegge kritikus.
ha igy is rakod ossze, folyadekszenzorbol beleraknek minimum kettot
[ Szerkesztve ]
-
Moby
veterán
válasz proci985 #75379 üzenetére
365W (nem K-s proci).
Láttam durvább konfiggal is ezt a házat, vannak rá mérések, és nagyon jók az eredmények. És én annak vagy 150W-al vagyok alatta. És ha kell, még alá tudok menni. Nem a tuning a cél./a napi gyakorlatban az egész ilyen 280-300W-ból megáll egyébként(gaming), csak a szintetikus tesztben eszi meg ezt is.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
425W, oda keves lesz a triplaradi. illetve talan eleg, de leszabalyozhato 1800-2000rpmes ventikkel raknam ossze.
ha be is fersz a hazba (szivas lesz bar ahogy nezem technikailag megoldhato), hajtani kell majd a ventiket.
normal esetben D5ot szoktunk mondani, de ilyen szuk haznal lehet csak egy DDCvel fersz el. vagy adott esetben ha van kivezetoport en a haz hatuljara, kivulre raknam a D5ot es a tartalyt is.
maga a build a keves hely miatt szivas lesz, ezt a hazat nem erre talaltak ki
pro tip: a video amit mutatsz az egy buotique build. avagy gyonyoruen nez ki, de gyakorlatban kb elfozi magat. es az alapjan, hogy a harmadik 120as venti nincs bent alul kb sejtheted, hogy mennyire szuk a build .
boutiquek egyebkent gyonyoruen neznek ki, mert az a cel, de egy reszuk konkretan siman elfolne terheles alatt.
[ Szerkesztve ]
-
Moby
veterán
válasz KAMELOT #75376 üzenetére
Ez egy hasonló build, ami a végcél lenne, de nem akarok szinezett vizet, meg ennyi RGB-t sem. Lesz benne RGB(Lian Li AL360-ak, ez szintén adott), de minden egyszínben fog világítani. És tisztavíz.
-
Moby
veterán
Üdv!
Némi szakértést kérnék, ha lehet Első építettvizes lennék, magam csinálnám, szinte jobban érdekel a mithogy, mint a végeredmény
Méretben pici gép lesz, van nagy ház is, de ilyenre vágyom, ha kell visszaveszek mindenből, de ez lenne a lényeges pont. 1DB 360-as radira van hely. Nagy VGA-t (6900XT) és kis procit vinne(10700). XT45 vagy inkább PE360, vagy mindegy? Utóbbi tetszene külalakra (ez is lényeges szempont).
Alphacool D5 vagy EK SPC, vagy ...? Külalakra utóbbi tetszene, de látom én is, hogy harmatos. Ha esetleg EK és D5 lenne a javasolt, akkor valszeg FLT lenne a vége (sőt, biztosan).
Elsőre azthiszem ennyi. Fittingekből már felokosítottam magam EK-éknél azthiszem.
Elsőre mennyire fosós a hardtubing előre hajlított csövekből? Nem prio, a ház nem igazán alkalmas rá, de később itt kötne ki, de addig elég sok custom cuccot le kell gyártanom a házhoz. Az initial verza még nem eldöntött e kérdéskörben. Bátorság van, némi kézügyesség is akad talán
Köszönöm előre is az okosítást -
tomcat78
őstag
válasz KAMELOT #75371 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de Grózinak igaza van.... Pénzért bármit megkapsz, de az élmény nem a tiéd. A többi pedig önigazoló bullshit. De szerintem ebbe ne menjünk bele, mert egyrészt baromi távol áll a topic témájától, másrészt meg attól, hogy másként gondolkodunk, felesleges vihart kavarni a bilibe. Szerintem a leg egyszerűbb egymás véleményét tiszteletben tartani.
"Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz kiszpista900 #75367 üzenetére
kell
- egy D5 pumpa egy tartallyal, lehetoleg olyannal ami bele is fer. pl Thermaltake, EK, Alphacool vagy Corsair cuccok elerhetoek. csak D5ot vegyel, az Alphacool sajat kompatibilis megoldasa alig olcsobb, de csak a baj van vele.
- CPU blokk (rez, pl EK blokkok 100 euro korul is jok, van olcsobb is toluk, van csomo mas gyarto. amig rez es mikrofines majdnem mindegy)
- GPU blokk (mostanaban 150-200 eur, EK configurator segit, rajtuk kivul meg Alphacool gyart blokkot, meg par szeriara van mas is)
- radiator, valszeg ket 360as kene, ami befer a hazba, topikban Alphacool XT45ot szeretjuk mert van rajta 6 csatlakozo es olcso
- cso, mondjuk Primochill (EK arul, 3m eleg). nem ezen akarsz megsporolni 10 eurot. atlatszo cso azert kell, mert segit neked legteleniteni es feltolteni.
- 3 liter folyadek (2 is lehet eleg, radiator es loopfuggo, jo ha utan tudsz tolteni ha kifolyik atepitesnel). atlatszo jo mert biztos nem lesz lerakodas, szines jo mert jobban latod ha valami ereszt.
- 2x (#pumpatartaly+#blokk+#radiator) csatlakozo, +2 extra csatlakozo ha egyszerusiteni akarod a feltoltest es leeresztest. hollandi, en 10/16ot vennek (9.5/15.9 ugyanaz)
- 4es oszto a ventikre a radiatorokon ha nincs eleg fan headeredopcionalis: vizszenzor, legszenzor, kulso vezerles, drain port (3utas G1/4, csappal, G1/4 male/male, ket extra csatlakozo es egy G1/4 lezaroport), nyomas teszter (EK arul), csovago (barkacsbolt), befottesgumi, tolcser vagy dedikalt toltokulacs (EK meg osszes vizesbolt arul). WCpapir, elso osszerakas utan korbetekerni minden csatlakozot es masnap reggel ranezni, hogy van e valamin jel.
pl aquatuning.de ajanlott, vagy kozvetlenul az EKtol, de ok nagyon megdragultak utobbi par evben. markakat lehet keverni.
kb ennyi.
-
kiszpista900
aktív tag
válasz tomcat78 #75363 üzenetére
Azért jó mással mert nincs időm evvel foglalkozni ha én csinálom nem lesz jobb sőt biztos hogy egy tapasztaltabb jobbat csinál,hidd el elég gépet csináltam pár órám benne van , sajátot is én csináltam de ez nem egy aio de jelenleg nekem sok lenne , meg igazából azt se tudom mi a jó ,mik kellenek, ő tudja és olyan lesz amilyet szeretnék , sok idő lenne a 0 rol most alni olvasni,keresni ,össze kapargatni mindent mivel pont igényesség a legfontosabb
-
proci985
MODERÁTOR
válasz kiszpista900 #75362 üzenetére
EKnal pl van konfigurator, nekik 10 eve is hulyebiztosak voltak a leirasaik.
az a baj, hogy hiaba epitteted, maintenance viznel max ket ev utan kelleni fog.
topikban egyebkent eleg sokan vagyunk, akik kb barmit ossze tudnanak rakni, de en pl bealltam ket eves maintenance ciklusokra, es kozben nem nyulok hozza.
-
tomcat78
őstag
válasz kiszpista900 #75362 üzenetére
Mindketten félre értitek. Én nem értem, hogy miért jó mással csináltatni. Ez az én személyes preferenciám, mivel hobbyként kezelem a dolgot. És én sem itthon ülök.... Persze, egy szekrényt is meg lehet csinálni is és venni is. A funkciója ugyanaz marad.
Jones kolléga munkájának pedig nagy tisztelője vagyok alapból. Konkrétan részben a munkái miatt álltam neki vizezni én is.
A rohanó világot meg nem kell mellre szívni. Én is melózom, de igyekszem helyet találni az életemben a számomra fontos dolgoknak. Persze, nem mindig sikerül.... Gépet építeni sem. Már hónapok óta nem jutok a végére, de türelmes vagyok"Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
tomcat78
őstag
Ennyire rohan a világ, hogy mindenki úgy szeretné megépíttetni a gépét? Persze, semmi bajom ezzel.... Csak nekem a vízhűtés pont az a hobby, amit inkább magam csinálok....
"Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
kiszpista900
aktív tag
Köszönöm
-
KAMELOT
titán
-
kiszpista900
aktív tag
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni hogy itt lenne olyan kolléga aki válal építést ? 10700k 3080ra szeretnék
Kb milyen árban lehet kihozni? -
orbano
félisten
válasz LP700-4 #75343 üzenetére
próbáld ki az elforgatást, de nem sok reményt fűzök hozzá
az új blokkhoz sem, kivéve, ha esetleg ennek lenne valami hibája, de nem túl sanszos
én még a procit is el tudom képzelni, hogy esetleg hibás a forrasztás a chip meg a fedél között, de nem tudom ennek van-e reális esélye
amit még kipróbálhatsz, hogy letiltod az első chipen lécő magokat és egnézed hogy ha a másikakat küldi meg a játék alatt, azok is így felmennek e. persze ez egy OCCT-ben is ki tudod próbálni biosban turkálás nélkül.A vér nem válik VAZZE!™
-
-
senior tag
Lehet fel fog futni a külső vízhűtéses rendszerek piaca? :)
https://ezmodding.com/de/sets/B-1080-CEC-XBár szerintem elrontottak valamit az ár számításánál....
-
senior tag
válasz abridabri #75348 üzenetére
Nálam az ár-érték arányon van a fókusz, emiatt jön az elfogultság.
Pl.: kínai alkatrészekből készült rendszerem is volt (kivéve radiátorok), így azt is bátran tudom ajánlani ha az ember spórolni akar, de ez egy másik téma.Nincs annyi tapasztalatom nyilván, mint az itteni veteránoknak, így csak arról tudok nyilatkozni amiket próbáltam.
Noctua: jogos. De legalább a színekben
rondátújat alkottak, az vitathatatlan. -
veterán
válasz Aljasvip #75347 üzenetére
Ezt a lopkodast hagyjuk, a Noctua 12x25 egy az egyben Gentle Typhoon koppintás. Ahogy
Elfogult vagy egy csöppet ,igen valóban jó venti az Arctic P, de azért nem top kategória. Nekem is van ,azért merem kijelenteni. T30 vagy SW4 lesz a vége nálam is előbb utóbb (vagy Tougfan argb ,ha végre kiadnák) . Csak 7db kellene így most egyelőre maradnak a P12-k.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz abridabri #75346 üzenetére
Köszi a cikket!
Kár, hogy a P12 nem került be az amúgy elég szegényes listába, ami a fél áras Toughfan fele ára. Jól összelopdosott termék lett az a TT ventilátor.
Az Arctic-nál valószínűleg nem szánnak elég zsét marketingre, viszont cserébe van 10 év garancia.A TT biztosan jó halk max RPM-en, kár is lenne cserélni...
Na de ezt majd a kolléga eldönti.Volt nekem Arctic A szériás kalandom, Phanteks "P" ventilátorok, TT Silent valami, BQ SilentWings, stb... az Arctic P12/P14 lett a vége, ezért is merem javasolni.
Ha most építenék vízhűtést, rápróbálnék még a Phanteks T30-ra is, de elég drágán mérik azért a kis extra plusz teljesítményért - amit nyilván alacsonyabb a fordulat -> halkabb üzem irányba használnék.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Aljasvip #75344 üzenetére
Ebből már semmi sem igaz
Soklapátos venti is lehet static pressure ( 12x25 /Wonder Snail /Light wings HS / Gentle Typhoon ) ,és a Thermaltake veri a Noctuat is bizonyos esetekben ,féláron :
[Toughfan vs Noctua 12x25 Igor's lab ]A P12 sem tud 1,59 h2o nél nagyobb nyomást 1500 rpmen ( TT Pure 12 max rpm) .Totál felesleges lenne arra cserélni.
[ Szerkesztve ]
-
flashpointer
őstag
válasz ericdrawen74 #75340 üzenetére
az ssd-nek van egy optimalis mukodesi homerseklete (kb 50fok) es ha ettol barmelyik iranyba elter az roviditi az elettartamat.
-
senior tag
válasz LP700-4 #75337 üzenetére
Radiátorra pressure ventik ajánlottak, mert a lamellák ellenállását le kell küzdeni. Halkabb üzem mellett kapsz velük ugyanakkora légáramot.
Az általad linkelt nevében is benne van, hogy A12, ahol A=airflow.
Az airflow ventiknél általában több lapát van, a pressure ventiket onnan ismered fel hogy kevesebb és nagyobb lapátok vannak. Jó példa az említett Arctic P széria, ami a legolcsóbb és ajánlott ventilátorok.Mj.: ThermalFake-nek semmit nem szabad elhinni. Gagyi cuccokat gyártanak jó nagy felárral. Majd megtanulod, ha eleget szívtál velük.
-
LP700-4
tag
válasz orbano #75341 üzenetére
Ilyen blokk van a procin, meg igazából ez az a hűtés amit éppen használok: [link]
Mit gondolsz egy jobb blokkal javulna a helyzet? Pl. ezzel: [link]
Meg arra is gondoltam, hogy elforgatom a blokkot, hogy máshogy érje a hidegebb víz a procit.
Így:
Most jelenleg a felső képen lévővel használom és úgy gondolom, hogy hozhat javulást a lenti opció.Privátra illik vissza írni... ༼ つ ◕_◕ ༽つ
-
Flashback
addikt
Van valami amivel finoman lehet polirozni a hűtőblokk alját?
Valahol a fogkrémet olvastam.profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
-
ericdrawen74
senior tag
Olyan világ jön, amikor mindenki gyanús, aki szép. És aki tehetséges. És akinek jelleme van… A szépség inzultus lesz. A tehetség provokáció. És a jellem merénylet!… Mert most ők jönnek… A rútak. A tehetségtelenek. A jellemtelenek. (Márai Sándor)
-
LP700-4
tag
válasz Leon77 #75336 üzenetére
Ilyen ventik vannak a radiátoron, de elvileg kifejezetten radi ventik ezek. thermaltake pure a12
Most hogy frissen, "hidegen" indítottam a rendszert, így csak 40 fokos az idle temp.
Majd hétfőn jön egy vízhőmérő és miután beépítettem, majd többet megfogok tudni a dolgoról.Privátra illik vissza írni... ༼ つ ◕_◕ ༽つ
-
Leon77
őstag
válasz LP700-4 #75335 üzenetére
Szerintem küld a ventiket maxon és úgy tesztelj. Amúgy milyen ventik vannak? Anno 8320-as amd procim volt, ami 5,1ghz-n ment. Na oda nekem nem volt elég egy 360 as radi, csak ha uvoltottek a ventik. A max hofokok amúgy csak tüskék? Talán érdemes lenne bekapcsolod hw infoban a logolast. Ha csak egy két pillanatra ennyi, akkor lehet, hogy a hűtés oké. Bár az idle hőfok szvsz nagyon magas, főleg, hogy 22 fokos a szoba.
Mert van élet a halál előtt:P AMD Ryzen 7 3700x, Asus x370 pro, MSI GTX 1080 TI GAMING 11G, 16Gb(2*8) trident z f4-3200c16d-16gtzb, Samsung M2 960 evo 250GB épített vízhűtés és saját készítésű kuckó
-
LP700-4
tag
Az a fura, hogy R23 alatt nem megy fel ennyire a hőmérséklet, konkrétan ugyan azokat a hőmérsékleteket produkálja akkor mint neked. Amúgy játék alatt 70 fokon mozog, de néha gondol egyett és felugrik ilyen magasra a hőmérséklete mint amit a képen lehet látni 88 fokra.
#75333orbano: Most direkt egy agresszívabb venti profillal megy a gép, így szerintem a venti fordulattal nincs gond. Idle állapotban olyan 48 fok körül mozognak a hőmérsékletek.
Ezt a le-fel kapcsolást még nem néztem.Privátra illik vissza írni... ༼ つ ◕_◕ ༽つ
-
orbano
félisten
válasz LP700-4 #75326 üzenetére
Próbáltad a ventiket jobban megküldeni? Ha nem megy feljebb, akkor lekapcsolni majd vissza? Illetve lekapcsolni a pumpát meg vissza? Mennyi idő alatt éri el kb ezt a hőmérsékletet és honnan indul ha idle egyensúlyi állapotból indítod a terhelést?
[ Szerkesztve ]
A vér nem válik VAZZE!™
-
LP700-4
tag
válasz abridabri #75331 üzenetére
Köszönöm szépen a tanácsokat! Akkor nem bontom szét a rendszert feleslegesen, hogy a radit átmossam, ha az nem tud csak úgy eldugulni. Igen, akkor megnézek egy allcore 4.6GHz-et. Meg egy ilyen átfolyós hőfokmérőt. A lapon szerintem lesz hőszenzor header.
Privátra illik vissza írni... ༼ つ ◕_◕ ༽つ
-
veterán
válasz LP700-4 #75330 üzenetére
Radi nemigen tud eldugulni , a blokkban szokott felgyülemleni a trutyi ,de ilyenkor már IDLE nem is magasak a hőfokok.
Én megpróbálnék első körben egy 4,6ghz allcore 1,3V os tuningot ,és megnézni ott milyen hőfokok vannak . Ha ott normális , akkor jó a rendszer ,és a PBO nagy fesz tüskék miatt annyi amennyi.
Hőmérő : a legjobb az ami egyben áramlást is tud mérni ,mert az is azért igencsak hasznos adat ,de krva drága : highflow next
Sima hőfok mérő van olyan ami alaplapra dugható ( ha van a lapodon hőszenzor header ) ,ezen belül is van : - betekerhető (radi-tartály -Y stb szabad portjába ): [pl]
-átfolyós [pl]
vagy mini kijelzős ,ha az alaplapodon nincs szenzor header :
[pl] -
LP700-4
tag
válasz abridabri #75329 üzenetére
A radit langyosnak mondanám, nem meleg. Használtan vettem a rendszert és akkor átmostam a radit, meg mindent is. De attól még lehet, hogy a radiban dugulás lenne? Az előző gazdája is csak EKWB EK-CryoFuel Clear-el használta és az ha jól tudom nem okoz lerakódást. A paszta biztos jó, meg a blokk is jól felfekszik. De holnap rendelek is egy vízhőmérőt. Esetleg tudsz ajánlani egyet?
Privátra illik vissza írni... ༼ つ ◕_◕ ༽つ
-
veterán
válasz LP700-4 #75328 üzenetére
Kézrátétel is támpont lehet; radi langyos vagy meleg ? Ha meleg akkor a radi kevés /vagy a szellőzés-ventik nem elegek . Ha csak langyos akkor lehet dugulás/ rossz pasztázás/ blokk nem fekszik fel jól stb.
Ja és szerezz be legalább 1 vízhőmérőt ,nem nagy összeg, de szerintem elengedhetetlen egy rendszerbe.[ Szerkesztve ]
-
LP700-4
tag
válasz abridabri #75327 üzenetére
Sajnos nincs vízhőfok szenzor a rendszerben. De biztos nem valami hűvös a víz olyan 1 óra játék után, mert a csöveket megfogva már eléggé melegek. Igen PBO van a procin -15 curve az összes magon jelenleg, az még nincs finomhangolva. Lehet hülyeség amit olvastam, de lehet valamennyit javítana, ha a blokkot elforgatom 90 fokkal és akkor a a víz azon a pontos áramolna be ahol a kettő CCD van és a proci "tetején" menne ki a meleg. Mert ugye most úgy van hogy a proci bal oldalánál megy be és a jobb oldalon távozik a víz.
Nézegettem ezt a ek quantum velocity2-öt is hátha hozna pár fokot, de ha valaki jobban benne van a témában és felesleges pénzkidobás lenne, akkor azt elengedem.Privátra illik vissza írni... ༼ つ ◕_◕ ༽つ
-
LP700-4
tag
Sziasztok!
Az mennyire normális, hogy egy épített vízzel, amiben egy PE 360-as radi van és egy D5-ös pumpával ellátott rendszer ami egy 5950X-et hűt az ennyire ne tudná megfogni a hőmérsékleteket játék alatt? A szoba hőmérséklete olyan 22 fok amiben a gép van.
Nekem valahogy ez nem tűnik normálisnak, mert az ez előtti AIO-m jóval hűvösebben tartott egy 5900X-et. Gondolkodtam azon is, hogy lehet rosszúl teszem fel a cpu-ra blokot és azért melegszik ennyire a CCD1. De már párszor le-fel raktam, de nem lett semmi javulás.Privátra illik vissza írni... ༼ つ ◕_◕ ༽つ
-
veterán
Elég jó cucc :
BRO 4K BRO Custom Water Cooled Wall Build -
senior tag
válasz Flashback #75318 üzenetére
Gamer notebookok topikban kaphatsz részletes tanácsokat, a laptop típusát se felejtsd el megemlíteni.
Paszta: Thermal Grizzly Hydronaut/Kryonaut
Amúgy, thermal pad (TG Minus) helyett simán jó megoldás a tubusból nyomtató thermal pad, is nem kell aggódni a vastagságon. A nevét sajnos nem tudom már, kérdezz rá ott. -
Flashback
addikt
válasz KAMELOT #75319 üzenetére
Szívesen lepasszolnám a munkát de sajnos az nem opció, mivel a gépet sem tudom mellözni és mozogni is elég nehéz mostanság vidékröl. Szóval nekem kell megcsinálni mindenképpen. A pasztázás nem gond csak nem akarom kétszer szérszerelni és leméregetni a PAD-ok vastagságát. Ahogy nézem 4darab kellene. Az elözö szétborítás.
[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Flashback
addikt
Sziasztok,
Hirtelen nem találtam megfelelö topikot. Szóval a laptopomat újra kellene pasztázni és akkor már cserélném a "Thermal pad"-okat is. (Mi a magyar neve?)
A kérdeseim hogy:
- Milyen hütö pasztát érdemes most venni?
- Thermal Pad-okból nem tudom pontosan mekkora kell ilyenkor van valami joker megoldás? Arra gondoltam veszek 1,5mm-est. Meg 1mm-est és ha kell akkor duplázok itt ott... Ebböl milyet érdemes venni?Jó lenne egy helyröl rendelni.
u.i.: Két éve pasztáztam Noctua.val de erösen oxidálódhatott már. (Starcraft 2 alatt felment 96fokra is...)
[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Törzsúr #75312 üzenetére
EK arul D5 variot top nelkul 85 euro korul, toppal ez kb 120-130 euro. EK-RES X3 150 25 euro, a 110 meg 18 (nekem is az van). alternativakent XSPC Proton 170 kb 100 euro, ez top + tartaly kombo.
a reztetos d5 vario jol hangzik, kb 15 eve tenyleg az volt a csucs, de nincs ra szukseg, ugyanugy ahogy az eppen csucs EK top+tartaly kombora sem.
radiatorbol Alphacool XT szeria itt a topikban kozonsegkedvenc. csatlakozobol van 6os csomagban EK, Corsair meg par mas, ami eppen a legolcsobb hollandis 10/16os van. csovon ne sporolj, EK arul 3m Primochillt Primoflex neven, de igazabol a 10/16os slagcso is megteszi ahogy irjak.
blokkbol valami mikrofines.
hasznaltnal: cso nem nagyon van, csatit lehet venni nyugodtan (ha nem nyirta ki az O gyurut akitol veszed), blokkra nezz ra, hogy nem repedt, radiatornal hogy nincs e megutve (serult vizfolyoso -> folyik). pumpa nehezebb kerdes mert az elso D5ok 15 evesek, bar nalam is ket 2014-15 koruli van.
---
az a Zalman szep meg jo volt valaha, de jelenleg tenyleg egy CM212 szintje hutesben, cserebe egy idozitett bomba.
-
orbano
félisten
válasz Törzsúr #75311 üzenetére
Veszel egy akármilyen cpu blokkot, rákötöd és kiróbálod. Sokat nem veszíthetsz, ha nem jön be, még mindig fejlesztheted tovább. Ha használtan veszel mindent, és nem ITX géped van, amibe többe kerülnek a spéci idomok mint az egész rendszer, akkor azért nem olyan drága egy cpu-t lehűteni.
A vér nem válik VAZZE!™
-
-
Laraxior
titán
válasz Törzsúr #75305 üzenetére
Ha nem lesz elég a hőleadó teljesítménye még a másik blokkal sem, es teszel be még egy radit, akkor lehet, hogy a gyari szivattyúja nem fog megfelelő áramlási sebességet biztosítani.
Szóval ha meg akarod tartani a zalmant, mint hőleadót, akkor így ebben a formaban talan ha kivulre teszel ventiket rá, akkor jó lehet, bontás nelkul. Persze a CPU blokkot mindenkeppen csereld ki, mert az a blokk mar egy chipsetet sem fog tudni lehűteni, probaltam anno en is valamelyik VGAn az egyik regi blokkom.
...es akkor en még nem vettem szamitasba az alu es rez keverését. Azzal nem kalkulaltam. Ha az a zalman radi alu, akkor szivas lesz vele...[ Szerkesztve ]
*** Dodge Challenger HEMI V8 ***
-
senior tag
válasz Törzsúr #75307 üzenetére
Ez szerintem tipikusan az az eset, hogy a mérnök aki tervezte, jelezte, hogy márpedig ez így nem lesz jó, rézből kéne (legalább a belső felületet). Viszont feljebb, anyagi okok miatt (alapanyag, gyártás technológia) úgy döntöttek, hogy jó lesz az másképp, ha pont garancia idő végén lyukad ki...
Lásd hasonló borzalmas példa a (remélem jól emlékszem) Waterforce gyári vizes GPUk blokkja.
-
Laraxior
titán
válasz Törzsúr #75302 üzenetére
Az apron 20k vagy alatta is van D5 szivattyú. A cső vicc árban van, ha nem számtech boltban, hanem barkacsboltban veszed. Radit is lehet az aprorol vadaszni sokszor az eredeti ár toredekéért.
Jol nez ki az a zalman, de eljart mar felette az ido.*** Dodge Challenger HEMI V8 ***
-
Törzsúr
senior tag
válasz proci985 #75301 üzenetére
Megnézem.
A teljesítménye javítható valamilyen módon? Gondolok pl. arra, hogy kap egy plusz tripla vagy dupla radit és persze egy korszerű CPU blokkot. Ha a pumpa rendben van elviheti ezt így vagy az is gyenge és felejtsem el az egészet?
Manapság 80k egy Laing D5 így az épített víz számomra felejtős mert nem tudok kiadni 200-250k-t PC vízhűtésreSteam: szedibatta | EA, Battlenet: Szedi90
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Törzsúr #75300 üzenetére
15 eves alu/rezrendszer, ami legendasan hajlamos volt kilyukadni. mivel aranybevonatu rez blokk volt a rendszerben alu radiatorral es tartallyal. a galvanireakcio kb az osszeset kilyukasztotta, barati korben is volt egy Reserator1 ami eluszott. elvileg persze anticorrosion folyadekot hasznalt, a kerdes, hogy egy 15 eves rendszernel az evenkenti folyadekcsere megvolt-e.
a CPU blokk mindenesetre nem mikrofines, szoval az felejtos. a gyari eheim pumpa szinten elegge gyenge volt 15 eve is.
elso korben mosd at es nezd meg belul az allapotot, kulonos tekintettel a pumpara es belul a radiatorra. ha galvanizacios nyomokat latsz, akkor felejtos a projekt.
teljesitmenyre meg van egy sanda gyanum, hogy ha menne is, jo esetben a 30 euros CM 212 (akarmelyik varians) kornyeken lenne, ha jol emlekszem kb a felsokategorias Thermalrightok korul voltak a Reseratorok.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik