- Mobil flották
- iPhone topik
- Huawei Mate 50 Pro - blendemonda
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
Új hozzászólás Aktív témák
-
drkbl
őstag
válasz
martonx #3395 üzenetére
Ez már csak azért is érdekes lenne, mert a Lightswitch erre épül...
-
martonx
veterán
Attól még, hogy hivatalos támogatás van rá 2020-ig, a technológia kifutott. Nem jelennek meg hozzá újdonságok, nem növelik a teljesítményét, sőt idővel egyre több kompatibilitás hiba fog előjönni, amikkel az MS sem fog semmit tenni (lásd fentebbi kérdést, ahol egyértelműen látszik, hogy már az új Chrome, Firefox, IE sem különösebben kezeli hiba mentesen az SL plugint).
-
MrSealRD
veterán
válasz
martonx #3390 üzenetére
Közben megoldódott...
Telepítve volt Silverlight 5.1.legújabb.. developer runtime -al csinálta ezt. VS2010-ből F5, majd install application...majd ezt kaptam...A lényeg: Valami sz@r van a palacsintában az x64-es silverlight-al...mert másik 32bites gépnél semmi ilyen nem volt...a megoldás ez volt: F5 run...majd amikor a chrome behozta az alkalmazást a címét átmásoltam FF-ba. Onnan install application...blabla, és HIBÁTLANUL MENT! Ezután már Chrome alatt is.
IE9 meg közölte, hogy nincs is Silverlight a gépemen.
-
n00n
őstag
Kézfogásos feladat sikeresen le tudva az általatok javasolt módszerrel.
Viszont ennek a továbbgondolt feladatánál már elakadok.
Szöveg: Van négy darab focicsapat, hozzon létre egy tömböt/listát a lehetséges összes meccsről véletlen sorrendben, mely tartalmazza a visszavágókat is.
Eddig nektek hála (mert ugyanez a kézfogós feladat) készen vagyok és működik is. Viszont itt elakadtam:
A 4 csapat tehát összesen 12 meccset játszik 6 forduló alatt, fordulónként kettőt. Generáljon egy új listát az elkészült összes meccs listából, mely a fordulókban lejátszott meccseket tartalmazza, fordulónként ; (pontosvesszővel) elválasztva egymástól. Értelemszerűen egy fordulóban egy csapat csak egyszer játszhat. A megértést segítve itt egy példa listarészlet:
fordulok = ([1,3], [4:2], ; , [3,2], [4:1], ; , [1,2], [3,4], ; , ... stb.)
Fogalmam nincs merre induljak. Ötlet?
-
Cyno
tag
válasz
WonderCSabo #3382 üzenetére
Köszi, hát én megint nem tudom mit csináltam.
-
n00n
őstag
Köszönöm a segítséget, ha lesz időm kipróbálom. Nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű. Ha látnátok én milyen bonyolultan álltam neki..
-
Cyno
tag
válasz
Jester01 #3380 üzenetére
Jogos.
A labelből olvasom ki a user nevét aki bejelentkezett, egy login formon(login form, user textbox-ából -> a mianForm egyik label-ébe).(Ezt a megoldást tudtam magamból kisajtolni)
És akkor most ott tartok, hogy ebből a labelből kellene kiolvasni a user nevét, hogy lássam van-e jogosultsága bizonyos tabPageket látni.Igazad van, elfelejtettem bekötni, de ötletem sincs, hogy mihez tudnám. A load-hoz nyilván nem.
Szerk.:
Rész siker.
VS-ből bekötöttem a focus_activated-hez.
Ez szép is lenne, de ez meg ugye állandóan meghívja. -
Cyno
tag
Le kellene futtatnom egy sql lekérdezést, a form egyik label.text-je alapján, rögtön a form betöltése után, hogy tabpageket eltűntessek.
Egy óra alatt rájöttem, hogy a form_load-ot nem használhatom, hisz akkor még nem létezik.
Google segítségével a shown eseményt találtam, de az meg nem akar működni.
Pl.: private void FormMain_Shown(Object sender, EventArgs e)
{
MessageBox.Show("You are in the Form.Shown event.");
}Csak időzítővel lehet ezt a problémát megoldani?
-
j0k3r!
őstag
válasz
WonderCSabo #3376 üzenetére
koszonom neked is
(#3373) n00n:
parok letrehozasa: 2 egymasba agyazott for, vagy foreach ciklus, a belso ciklusmagban feltoltod a listat, amit utana megkeversz es kiirszmod: megeloztek kozben
-
n00n
őstag
válasz
sztanozs #3374 üzenetére
Pythonban kell megírnom. Viszont az a topik eléggé halott. Meg engem inkább a módszer, mint a konkrét kód érdekel. Így beírtam minden olyan topikba, amilyen nyelveket legalább alapszinten ismerek. Remélem ebben nincs semmi szabály ellenes.
Erről a fél mátrix szorzatról van valami leírás (angol is jó) vagy hogy keressek rá a google-be?
-
n00n
őstag
Miképpen oldanátok meg ezt a feladatot?
Van n darab emberünk, egy fájlból olvassuk be a nevüket, akik köszönnek egymásnak. Írjon egy programot, ami az alábbihoz hasonló kimenetet generál:
Béla köszönt Tamás nevű ismerősének
Eszter köszönt Béla nevű ismerősének
Béla köszönt Eszter nevű ismerősének
Tamás köszönt Eszter nevű ismerősének
Eszter köszönt Tamás nevű ismerősének
Tamás köszönt Béla nevű ismerőségnekA fájlbeolvasást nem kell megírnia. Tegyük fel, hogy az már csak kész van. Viszont úgy írja meg a programot, hogy a beolvasott adatok változhatnak (egyszer csak két ember, egyszer 10). Mindenki köszönjön mindenkinek, viszont véletlenszerűen.
Adjatok kérlek tanácsot merre álljak neki.
-
Jester01
veterán
A c-style cast az InvalidCastException-t dob ha nem sikerül, az as operátor simán null-t ad (persze csak referencia típusokkal van értelme).
Egyik a másikkal körülbelül így írható le:Foo dst;
try
{
dst = (Foo)src;
} catch (InvalidCastException) {
dst = null;
}
Foo dst = src as Foo;
if (src != null && dst == null)
{
throw new InvalidCastException();
} -
ubid
senior tag
Helló!
Egy elméleti kérdésem lenne az okosabbak felé.Mi a különbség az alábbi két cast-olás között ?
A pldának persze semmi értelme, de látni a castolásokat.
int szam = (int)5;
vagy
int szam = 5 as int;
-
martonx
veterán
válasz
lmaresz #3363 üzenetére
C# fórumban ezt a PHP - XAMP dolgot felejtsd el de gyorsan
Másrészt mindig ledöbbenek, hogy windows-okon minek XAMP-kel, meg WAMP-okkal bohóckodni, mikor ott van rajta az IIS.
Windows platform installerrel IIS recommended settingset feltelepíteni egy kattintás (meg utána rohadt sok órányi türelem), de a végén lesz egy szervered, amin mysql, mssql, asp.net, php futtatható. -
-
j0k3r!
őstag
hello!
remelem tudtok segiteni. a kerdesem az volna, hogy wpf-en belul az adott controllok elnevezesere milyen nevkonvenciot erdemes hasznalni? szamomra gugli nem adott egyertelmu valaszt, mert valahol azt mondjak, hogy hasznaljuk a hungarian notationt (btnSubmit), van, ahol meg epp ettol ovnak (SubmitButton).
kerdes adott: manapsag mi a szokas? ti melyiket (esetleg egy masik alternativat) hasznaljatok?
mod:
(#3358) lmaresz: martonx valaszat meg annyival egeszitenem ki, hogy a jelszot meg veletlenul se probald meg plain textkent tarolni, mindenkeppen egy, a jelszorol keszult hasht tarolj
-
martonx
veterán
válasz
lmaresz #3358 üzenetére
Tele az internet .net-es sql tutorialokkal.
De akkor mondom:
1. lépés: készítesz egy DB-t, ahova le akarod tárolni az adatokat (mondjuk MSSQL 2012 Express).
2. lépés: letárolod az adatokat, ADO.NET-en, vagy Entity Framework-ön keresztül (EF-et javasolnám).
3. lépés: visszaolvasod az adatokat (szintén EF). -
lmaresz
aktív tag
válasz
martonx #3357 üzenetére
Minden megy, már meg is csináltam, csak egy rész nem. Mégpedig az a része amikor az adatokat egy olyan helyre kell eltárolni, ami a program lefutása után is megmarad, tehát nem egy változóba, hanem egy adatbázisba vagy valami hasonlóba. nem tudom hogy miként lehetne ezt a feladatot megoldani... ebben szeretném a segítségeteket kérni!
-
lmaresz
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdése, hogy hogy tudnám azt megcsinálni, hogy egy dokumentumba elmenti a program a regisztrációkat, majd mondjuk másnap csak úgy lehet belépni a programba, ha tudjuk a felhasználónevet és a jelszót. Teljesen kezdő vagyok, eddig Console-ban programoztam, most ezt Windows Form-ban szeretném leírni -
Jester01
veterán
Azért mert ügyesen ugyanúgy nevezted el a meződet meg a függvényparamétert. Ha ehhez ragaszkodsz, akkor a mezőhivatkozás elé írd ki, hogy "this."Izé, nem ez a baj, de most már nem is értem mit akarsz csinálni. Minek kapja paraméterben az OpenConnection ha egyszer ott a mező?
Egyébként ha nincs rá nyomós okod, akkor a mező ne legyen public, lehet viszont readonly.
-
Cyno
tag
Próbálom dll-ekbe kiszervezni a kódomat, természetesen elakadtam.
Egyet elkezdtem külön az SQL műveleteknek.
A projectemhez hozzáadtam egy app.config állományt.
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<configuration>
<appSettings>
<!--Melyik szolgáltató-->
<add key ="provider" value="System.Data.SqlClient"/>
<!--Kapcsolatsztring-->
<add key ="cnStr" value="Data Source=(local)\SQLEXPRESS;Initial Catalog=UsersDB;Integrated Security=True;Pooling=False"/>
</appSettings>
</configuration>
A dll-be ez a kód került:
namespace Connect
{
public class UsersDbConn
{
public string cnStr = ConfigurationManager.AppSettings["cnStr"];private SqlConnection sqlCn = new SqlConnection();
public void OpenConnection(string cnStr);
{
sqlCn.ConnectionString=cnStr;
sqlCn.Open();
}}
}
Az aláhúzottak hibásak.
VS szerint :Error 7 'Connect.UsersDbConn.sqlCn' is a 'field' but is used like a 'type' -
Cyno
tag
válasz
WonderCSabo #3343 üzenetére
Köszönöm nektek!
Ez bejött WonderCSabo!!
Vannak foltok az OOP tudásomon, ha egyáltalán nevezhetem annak. -
ubid
senior tag
válasz
Peter Kiss #3347 üzenetére
Köszi !
-
ubid
senior tag
válasz
Peter Kiss #3345 üzenetére
Valami vizsga számot nem tudsz mondani valamelyikhez ?
-
ubid
senior tag
Helló!
Microsoft MCTS vizsgából van valakinek tapasztalata ?
Miből érdemes tanulni rá. melyiket érdemes megcsinálni.
(természetesen .NET )
-
WonderCSabo
félisten
A cél az lenne, hogy az első form textbox-ából adja át a szöveget a második formban található labelnek.
Nem értem mi ezzel a gondod:
public partial class Form1 : Form
{
private Form2 frm2;
public Form1()
{
InitializeComponent();
}
private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
{
frm2 = new Form2();
frm2.Show();
}
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
frm2.LabelText = textBox1.Text;
}
}public partial class Form2 : Form
{
public Form2()
{
InitializeComponent();
}
public String LabelText { set { label1.Text = value; } }
}Szabesz: Jaja, pont most akartam írni. Nem végtelen ciklus, hanem végtelen rekurzió, de mindegy is.
-
Cyno
tag
Kipróbáltam egy szűz projekten.
Form1:
public partial class Form1 : Form
{
private Form2 frm2;
public Form1()
{
InitializeComponent();
}
private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
{
frm2 = new Form2();
frm2.Show();
}
{
textBox1.Text = frm2.textBox1.Text;
}Form2:
public partial class Form2 : Form
{
private Form1 frm1;
public Form2()
{
InitializeComponent();
}
private void Form2_Load(object sender, EventArgs e)
{
frm1= new Form1();
}
{
textBox1.Text = frm1.textBox1.Text;
}Mind a 2 formon egy-egy textbox és button.
Textbox-ok persze publicra állítva.
Form2-ről probléma nélkül másol, de form1-ről ugyanúgy empty-t másol. -
Cyno
tag
Tudnátok segíteni mit rontok el?
A cél az lenne, hogy az első form textbox-ából adja át a szöveget a második formban található labelnek.
Az első formba ez a tulajdonság került:
public TextBox tbText
{
get
{
return textBoxUserName;
}
}
A második formba:
-egy ref:
public partial class FormMain : Form
{
private FormLogin frmLogin;
public FormMain()
{
InitializeComponent();
}
...
És a form2_load alá:
private void FormMain_Load(object sender, EventArgs e)
{
frmLogin = new FormLogin();
// textBoxFromFormLogin.Text = frmLogin.tbText.Text;
label4.Text = frmLogin.tbText.Text;Sajnos nem jelenít meg semmit.
Ez az egész azért kellene, mert így tudnám kiszűrni, hogy a felhasználónak mihez van jogosultsága. A form2-be átvitt szöveg(userName) alapján lekérdezném, hogy melyik falhasználónak sikerült bejelentkezni, és van-e jogosultsága bizonyos tabpage-ket látni.
Gondolom, biztos van elegánsabb megoldás, de ezt tudtam kitalálni. -
drkbl
őstag
válasz
WonderCSabo #3331 üzenetére
Amikor először írtad ezt a napokban, írtam egy kis tesztprogramot. Close() felszabadította a Show() formot, a ShowDialog()-ot nem.
"The two conditions when a form is not disposed on Close is when (1) it is part of a multiple-document interface (MDI) application, and the form is not visible; and (2) you have displayed the form using ShowDialog. In these cases, you will need to call Dispose manually to mark all of the form's controls for garbage collection." [link]
Ami érdekes volt, Arrandale i5 laptopon volt vagy három másodperc újra meghívni a Show() metódust (és megjelent az ablak), mielőtt a GC szanálta volna
-
törölt tag
válasz
WonderCSabo #3331 üzenetére
Sima Show() esetén tényleg meghívódik a Dispose(), ShowDialog() esetén nem, ez zavart meg.
-
WonderCSabo
félisten
válasz
Jester01 #3329 üzenetére
Én mindjárt megnézem, ha VS elé kerülök. Én teljesen tisztán emlékszem arra, hogy felhasználói bezárás után exceptiont kaptam újbóli megnyitás miatt. Viszont most az télleg homályos, hogy WinForms vagy WPF alatt (ugyanazt az alkalmazást kellet megírnom mindkét felületen, ezért mosódik össze).
-
törölt tag
válasz
WonderCSabo #3323 üzenetére
Pl. ha megjeleníted a Form-ot Show(Dialog) metódussal, aztán a user bezárja, akkor már nem is jelenítheted meg újra Show-al.
Miért ne jeleníthetnéd utána meg? Annyi, hogy a referenciát el tudd érni, mert azzal, hogy a user bezárja, még önmagában nem lesz null(ezért a GC még addig nem végez vele, amíg van rá mutató referencia). Bezárás után nyugodtan mehet még a show() vagy showdialog is akárhányszor.
-
ArchElf
addikt
Nem csak metróra lesz használható az új VS Express... [link]
AE
-
WonderCSabo
félisten
Én a static class helyett gondoltam a propertyre a form osztályában.
Mert gondolom példányosítva van, bár a kérdésből nem teljesen tiszta.
De több különböző formról beszéltünk itt, vagy nem?
Mert kicsit feleslegesnek tartom mindig újra létrehozni a formokat, ha pl. a főablakból nyitják, bár lehet, hogy teljesen rosszul gondolkodom.
Sajnos sok esetben kötelező újra létrehozni őket. Pl. ha megjeleníted a Form-ot Show(Dialog) metódussal, aztán a user bezárja, akkor már nem is jelenítheted meg újra Show-al.
-
sch_a
addikt
Megint én vagy az, a láma kérdéseimmel
Szűrőt csinálnék az adatbázis-kezelő formhoz, de úgy kéne megoldani, hogy meglehessen adni azt is, melyik oszlopban keressen.ds.Tables["tábla1"].DefaultView.RowFilter = String.Format("PéldaOszlop = '{0}' " , textBox1.Text);
Ezzel próbálkozom, így ha előre beleírom az oszlop nevét, működik is. De ha az oszlopot is változtatni akarom, akkor azt csak annyi IF-el tudnám megoldani, ahány oszlop van. Gondolom létezik ennél valami szebb megoldás is
-
Sohaur
csendes tag
válasz
WonderCSabo #3315 üzenetére
Hálás köszönetem! Működik is szépen
-
fatal`
titán
válasz
WonderCSabo #3317 üzenetére
Én a static class helyett gondoltam a propertyre a form osztályában.
Mert gondolom példányosítva van, bár a kérdésből nem teljesen tiszta.
Nekem is lenne egy kérdésem:
Ha néhány formból a futás során csak 1db-t akarok létrehozni. rögtön indításkor, akkor az mennyire szép megoldás, hogy kirakom ezeket a formokat egy static Forms classba és úgy érem el őket? Van esetleg valami beváltabb módszer? Mert kicsit feleslegesnek tartom mindig újra létrehozni a formokat, ha pl. a főablakból nyitják, bár lehet, hogy teljesen rosszul gondolkodom.
-
fatal`
titán
válasz
WonderCSabo #3315 üzenetére
Vagy property belőle
-
WonderCSabo
félisten
Pl. definiálsz egy osztályt, amiben van egy statikus változó, a Te stringed. Mindegyik formban el tudod érni ezt a változód Osztálynév.változónév szintaktikával, és mivel a vált. statikus, mindenhol ugyanarra hivatkozol.
A WinForms-ot nem ismerem annyira, lehet, hogy van vmi speckóbb megoldás is rá.
-
Sohaur
csendes tag
Halihó!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lehetséges egy adott változót több windows form között is használni. Ugyanis adva van egy adatbázis kezelő programom amivel szeretném ilyen "Access-szerűen" megoldani a lekérdezéseket. Magyarán abból a formból amiben megírom, egy változóban szeretném a másik két formnak( az mdi parent, azaz az egyes és az amiben megjeleni a szűrt adat) átadni a lekérdezést mint stringet.
-
drkbl
őstag
válasz
ArchElf #3312 üzenetére
Értem. Az SQL utasításba gyömöszölt paramétert nem tekintem paraméternek, mert pl. az Oracle Enterprise Manager is az ilyen utasítások parametrizálását javasolja (tehát paraméter nélküli SQL-nek nevezi), illetve mind az Oracle, mind az SQL Server automatikusan meg is teszi a paraméteres formára cserélést, ha engedélyezett, és azt tapasztalja, hogy ugyanaz az SQL parancs, csak az adat rész változik.
A hajónaplónak: Ez utóbbi funkció persze csak az általad leírt teljesítményjavítást szolgálja, injection ellen nem véd.
-
ArchElf
addikt
Igen. Gyakorlatilag annyit jelent, hogy a paramétereket nem az SQL hívás karakterláncába gyömöszölöd bele, hanem az SQL motor lefordítja a hívást már a paraméterek hozzáadása előtt, és az előkészített (lefordított) SQL hívás paramétereibe illeszti be az átadott paramétereket. Ez alapvetően két dolog miatt jó:
- A paraméter nem veszélyezteti meg a hívás integritását (nem tudja átalakítani a hívás szerkezetét)
- Az előkészített utasítás változó paraméterekkel többször (pl ciklusban) gyorsabban végrehajtható mint egyénileg összerakott (összefűzött string) utasításonként.AE
-
drkbl
őstag
válasz
ArchElf #3309 üzenetére
Ez mit jelent? Paraméterek használatát? Nekem ZEOS múlttal annyit, hogy az SQL lekérés lefordítódik "vonali" formátumra.
-
ArchElf
addikt
válasz
WonderCSabo #3308 üzenetére
Prepared statement
AE
-
Jester01
veterán
válasz
Lucas Kane #3303 üzenetére
Ezt majd komoly rendszeren azért ne használjátok, mert SQL Injection veszélyes. Lásd még xkcd
-
sch_a
addikt
válasz
Lucas Kane #3303 üzenetére
Valóban! Köszönöm szépen, sokat segítettél!
-
sch_a
addikt
Üdv!
Nagyon kezdő vagyok a témában, valószínűleg elég egyszerű kérdés lesz, de egész napos google-zás után sem találtam a megoldást..
Adatbázis-kezeléssel próbálkozom, a DataGridView-be betöltöttem a megfelelő táblát, most az jönne, hogy a kijelölt sor törlését/módosítását megoldjam. Ez addig ment is, míg a táblákban az elsődleges kulcs oszlopa csak számokat tartalmazott, most viszont varchar típusú és nem jövök rá hogy tudom ilyenkor megadni hogy melyik sort törölje/módosítsa..da.DeleteCommand = new SqlCommand("Delete from TáblaNév where Kód =" + DG.CurrentRow.Cells["Kód"].Value, cs);
Ez ugye ilyenkor nem igazán működik. Nagyon megköszönném ha valaki tudna segíteni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- HP 15-af105nh laptop (15,6FHD/AmdQuad/4GB/128SSD/Magyar) - Akku X
- JOYOR S5 Pro 10" Elektromos Roller 26Ah Akkumulátorral Moddolt!
- XPS 13 9310 13.4" FHD+ IPS i7-1185G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Megkimélt Apple iPhone 8 Plus 64GB Fekete szinben, 100% akkuval, kártyafüggetlen, garanciával
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest