- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
j0k3r!
őstag
válasz
daninet #8204 üzenetére
Csak a képet néztem meg, de millió helyen bele lehetne kötni, viszont ahelyett, hogy felsorolnám a hibákat, ahelyett inkább azt tanácsolom, hogy amíg egy ilyen hibaüzenettel nem tudsz egyedül megbírkózni, addig hagyd a Windows Forms-ot és inkább kezd el az objektum orientált programozás alapjait nézegetni szigorúan konzol alkalmazásokon keresztül. Úgy látom az OOP alapokkal még nem vagy tisztában, szóval a Windows Forms egyelőre teljesen fölösleges komplexitást ad most neked. Tényleg nem kötekedésből mondom, hanem tapasztalatból, hogy a stabil alapok nagyon fontosak
-
j0k3r!
őstag
Szerintem neked egy Community 2017 jó lesz kezdésnek.
-
j0k3r!
őstag
Szóval téged nem az érdekel, ha egy HttpPost-os action meghívódik, hanem az hogy kód szinten hány metódus van felannotálva (szép szó) a HttpPost attribútummal? Ez esetben én reflection-t használnék az Application_Start-ban. Kezdve a web alkalmazásod(assembly) összes osztályával, ami a System.Web.Mvc.Controller-ből származik, majd ezek publikus nem statikus metódusain ilyesmit nézni.
mod: ha nagyon elakadsz vele, akkor délután megírom ezt a pár sort
-
j0k3r!
őstag
-
j0k3r!
őstag
válasz
joysefke #7898 üzenetére
"Lehet tényleg előrébb tartanék egy index-fordító táblázattal, kérdés, hogy a statikus tömbök rugalmatlansága mennyi plusz futásidőt eredményezne, elvinné-e a megtakarítást" - ha ez megnyugtat, akkor a List alatt is tömb van: [link]
Habár még mindig nem értem teljesen, hogy mit szeretnél, de bedobok pár kulcsszót, hátha ad ötletet: Thread-Safe Collections, TPL
mod: Szerintem egy 2 dimenziós tömbnek elégnek kellene lennie, az indexek alapján el tudod érni egy pixel összes "szomszédját", törlésnél meg lehet, hogy törlés (tömb átméretezés) helyett inkább egy speciális értéket (pl.: Color.Undefined - ezt ugye te definiálod) vagy null-t írnék be az adott helyre, és majd az enumeráláskor ellenőrizném utólag.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Alexios #7477 üzenetére
Mi köze van az oop-nak, ahhoz hogy a kódod külön fileokban van-e, vagy sem? Nekem ez most nem akar leesni.
(#7475) Chesterfield: +1 érv a külön file-ok mellett: ha valaha elkezdesz csapatban dolgozni, ahol van source control is, akkor kevesebbszer lesz majd conflict mergeléskor, amit kézzel kell feloldani.
-
j0k3r!
őstag
Helló!
Hogyan épül fel az alkalmazásod? Megmondom őszintén, hogy elsőre valami architektúrális bakinak tűnik számomra ez a megközelítés. Azt remélem tudod, hogy attól hogy beimportálsz egy DLL-t, még mindig szükséged lesz .NET frameworkre a futtatáshoz. Én inkább azon a vonalon indulnék el, hogy keresnék valami c++-os SOAP libraryt. Sokat segítene, ha mondanál pár szót az alkalmazásról.
-
j0k3r!
őstag
válasz
trisztan94 #5238 üzenetére
[link] (nem próbáltam wp8 alatt, csak webes környezetben, de ott működik)
mod: ha nem megy elsőre, akkor mutasd meg a kódod, hogy mit szeretnél (milyen object(ek)et) elküldeni. valamint mindenképp állíts be megfelelő ContentType-ot! (pl.: application/json, application/x-www-form-urlencoded)
-
j0k3r!
őstag
válasz
zsolt13 #5149 üzenetére
Előrevetem, hogy 1-2 mórickánál komolyabban soha sem foglalkoztam WindowsForms-szal.
A dependency injection résznek valahogy így kezdenék neki:
- egyik Form osztályodban se legyen semmiféle "közvetlen" adatelérés/adatmódosítás, csak Service/Manager osztályokon keresztül (lásd később)
- egyik Form osztályodból se lehessen elérni a DbContextet
- a Form osztályaid használják a már fentebb említett Service/Manager osztályokat
- a Service/Manager osztályok használják az éppen szükséges Repository-katÍgy már látható, hogy kinek-mire van szüksége (függősége). Valahogy így képzelek el egy Button Click eventet:
1, összeszeded a bejövő adatokat (ez rád van bízva)
2, ezekből az adatokból, ha szükséges, akkor Model/ViewModel-eket hozol létre
3, ezeket a Modelleket átadod a Service/Manager osztályoknak
4, a Service/Manager osztályokon belül módosítasz/lekérdezel adatokat a Repository-kon keresztül
5, a Repository(k) kezeli(k) az adatbázist közvetlenMegpróbálom kóddal is szemléltetni, hátha úgy jobban érthető:
1,2,
var model = new AuthenticationModel(txtUserName.Text, txtPassword.Text);
3,
if(userService.AuthenticateUser(model))
{
// todo
}
4, IUserService-en belül vagyunk:
public bool AuthenticateUser(AuthenticationModel model)
{
return userRepository.Get(u => u.UserName == model.UserName && u.Password == model.Password) != null;
}5, ilyesmi: [link]
Remélem valamennyire érthető volt, amit leírtam. Illetve, ha hülyeséget írtam valahol, akkor jöhetnek a vélemények.
egyébként melyik iskola ez? jöhet privátba is akár
-
j0k3r!
őstag
válasz
zsolt13 #5146 üzenetére
Helló!
Kicsit mesélhetnél az alkalmazásról. Hogy tervezed a BLL-t (adatbázis, ORM, stb.)?
Nagyon röviden: a Repository az én fejemben valahol a DAL és a BLL között helyezkedik el, azaz egy köztes rétegként funkcionál a kettő közt, így az adatok kezelése ezen keresztül kell, hogy történjen legvégül.
Dependency Injection: [link]
Habár valószínűleg nem maga a "Dependency Injection" lesz számodra a lényeges, hanem valami DI Container framework (pl.: Unity, Ninject). Ha nagyon unatkozol, akkor valami faék egyszerű containert te is tudsz biztosan írni, hogy biztosan megértsd, hogy mire is jó.
-
j0k3r!
őstag
válasz
trisztan94 #5071 üzenetére
egy par honapja talaltam: http://sourcemaking.com/design_patterns - erdemes az antipatterns/refactoring reszt is megnezni
-
j0k3r!
őstag
válasz
trisztan94 #5060 üzenetére
hello!
1, egyetertek Karma-val
2, amik egy gyors atfutas utan szurtak a szemem:
- totalisan keverve van az angol es a magyar (getMagyarSzavak, isInMondat, stb.)
- nincs egyseges notation hasznalva. egyik osztalyban kisbetus (camel case) a metodus parameter(public void setMagyarSzavak(string[] magyarSzavak)), a masikban meg alahuzas + pascal case (public static void setMondatok(List<Mondat> _Mondatok))
- nem ertem, hogy miert van public (nem readonly) field-eknek kulon set-ter es get-ter irva. ha ezeket leszamitjuk, akkor a HasznalhatoMondatok osztalyod egy csupasz List<Mondat>, aminek nincs sok ertelme
- ne egess bele konkret tipusokat a kododba, ha nem muszaj. pl.: string[], List<Mondat> helyett siman IEnumerable<T>-t hasznalnek (lazabb kotes miatt)valoszinu, hogy vannak benne meg hibak (tervezesileg mindenkepp), de gondoltam ezeket megirom, hogy lasd mennyit kellene meg kalapalni rajta (szerintem).
-
j0k3r!
őstag
válasz
trisztan94 #4410 üzenetére
hello!
rossz a kerdes. nyilvan minden rendszer annyira biztonsagos, amilyenre fejleszted. viszont, ha a kerdesed arra iranyult, hogy ad-e "gyari", biztonsaggal kapcsolatos funkciokat az asp.net (mvc), akkor a valasz igen. ha normalisan hasznalod, akkor sql injection, xss, csrf, stb.-re vannak beepitett osztalyok, amiket felhasznalhatsz.
ha ez szamit, akkor, ha en most valami "biztonsagosat" akarnek fejleszteni, akkor en is asp.net mvc-t valasztanek. tutorialok errefele, de ezen kivul vannak mvc 4-el kapcsolatos konyvek is, csak jol kell keresni
-
j0k3r!
őstag
válasz
asus0701 #4381 üzenetére
hello!
amikre szukseged lehet: StreamReader, File, Console, LINQ , struct, String.Format
itt van egy pelda filekezelesre. ha kerdesed van kerdezz nyugodtan, de komplett hazifeladatot szerintem senki sem fog neked (ingyen) megcsinalni.
mod: ez lemaradt: IEnumerable, mivel nem egy strukturaba olvasod be az adatokat, hanem egy strukturakat tartalmazo enumeracioba.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Neil Watts #4042 üzenetére
osszedobtam egy ilyet, remelem ez alapjan mar menni fog. amire viszont figyelj oda:
- hasznalj valami modelt, ami reprezentalja az osszetartozo adatokat
- 1 db taroloban tarold el a beolvasott dolgokat (ahogy az en peldamban is), felhasznalva a modelled
- a file beolvasasnal hasznald a using blokkot nyugodtan, mivel a StreamReader IDisposablemod: a kod reszben Athlon64+ kollega muve
[ Módosította: philoxenia ]
-
j0k3r!
őstag
válasz
Neil Watts #4040 üzenetére
megint csak azt tudom mondani, hogy mutass kodot. mi az a nap? hogy jon letre? peldaadatokkal mutasd meg, hogy mit szeretnel vele csinalni. egyebkent az ilyen __OrDefault() metodusoknal erdemes null-t ellenorizni hasznalat elott.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Neil Watts #4036 üzenetére
Athlon64+ peldaja alapjan:
var utolso = from m in list where m.A == 7 select m;
-
j0k3r!
őstag
válasz
Neil Watts #4024 üzenetére
mutasd mar meg a kodot, onnantol kezdve, hogy elkezdodik a file-bol olvasas. ahhoz, hogy tobbet tudjunk segiteni, jo lenne latni, hogy milyen strukturat hasznalsz az adatok tarolasara.
amit most mutattal peldat, arra gyakorlatilag eleg egy OrderBy is, viszont, ha van mondjuk 2 db 1-el kezdodo adatod, akkor nem fogja a masodik elem szerint novekvo sorrendbe rendezni, hanem csak egymas utan pakolja oket, ahogy a txt file-ban vannak.
mod: ha teljes kodot mutatsz, az se lenne baj
-
j0k3r!
őstag
válasz
Neil Watts #4018 üzenetére
valami ilyesmire gondoltam. itt most A szerint csoportositva, es B szerint rendezve vannak az elemek.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Neil Watts #4016 üzenetére
-
j0k3r!
őstag
válasz
S0m30n3 #3977 üzenetére
hello!
amit en ajanlanek az a Reiter könyv + msdn
-
j0k3r!
őstag
válasz
sztanozs #3949 üzenetére
szerintem az orai feladatokban nem a solution file-okat (*.sln) nyitotta meg, hanem a class file-okat (*.cs), aztan ugye a vs tenyleg berakja a .cs filet uj tabban az aktualis projecthez, ez meg ugy is nezhet ki, mintha a projecthez tartozna az adott file, kozben meg semmi koze nincs hozza, de ez csak tipp
-
j0k3r!
őstag
mutasd mar meg, hogy eddig mire jutottal. ide rakd mar fel a kododat, hogy lassuk az osztalyokat. linq-val ketsegtelenul rovidebb lenne a dolog, de "hagyomanyos" modszerrel is megoldhato persze.
"igazából egy sulis feladatról van szó; a linq láttán lehet hanyatt esne a tanár, sajna még a list-eket sem vettük, csak így véltem könnyen megvalósíthatónak, lehet így is "magyarázhatom majd a bizonyítványom", nem könnyű így "félig megkötött" kézzel" - nem kell foglalkozni vele, inkabb orulne a tanar, hogy utanaolvasol az ilyen dolgoknak, es haladsz a korral. martonx-et tudnam idezni:
"Ha már tanulunk, akkor tanuljunk újdonságokat is" -
j0k3r!
őstag
hello!
szoval van 10 albumod, albumonkent 10 szammal. a feladat az, hogy minden albumon a 3 legrovidebb szam hosszanak az osszeget lekerd, es elmentsd egy tombbe (jelen esetben 10 elemu)?
"végül, a tízes tömbökben (cd-k minimum értékei, maximum értékei), min, max keresés; és az adott index+1, megadja az album id-jét." - ezt fejtsd mar ki egy kicsit. a minimum es maximum ertek a legrovidebb, illetve a leghosszabb szamot jelenti?
egyebkent igy lattatlanban a linq az, amit keresel. ennek a segitsegevel pofonegyszeruen tudsz rendezni, minimumot, maximumot keresni, stb..
-
j0k3r!
őstag
koszonom szepen a valaszt. igazabol, ha igy nezzuk, akkor csak az altalam keszitett 2 kliens szamara kellene, hogy elerheto legyen. a wcf projectben lesz membership jellegu autentikacio es authorizacio, szoval egy-ket dolgot kiveve, mindenhez kell egy minimalis jogosultsag (minden kereskor elkuldi a kliens a sessionkeyt), de lehet hogy erre is kitalalok meg valamit. nagyon valtoztatni nem akarok/tudok rajta, mert szorit a hatarido (diplomamunka), de elesben ez igy, ebben a formaban nem is lesz hasznalva.
-
j0k3r!
őstag
nagyjabol szerintem ertem, hogy mire gondolsz. egyebkent publikus service alatt mit ertesz? helyette restful web service-re gondolsz?
mod: szoval a lenyeg az lenne, hogy localhoston hegesszem ossze az alkalmazasokat, aztan csak a legvegen deployoljam a servicet, meg az mvc alkalmazast, meg a db-t?
-
j0k3r!
őstag
sajnos
rakerdeztem naluk, remelem egy par napon belul kapok valaszt.
"A másik ne egy publikus címről akar wsdl-t generáltatni, ha te magad vagy a fejlesztője, továbbá relatív path használata a célszerű."
ezt kifejtened? nem teljesen ertem, hogy mire gondolsz.
eloljaroban a projektrol annyit, hogy van benne egy wcf service + mssql project, egy mvc alkalmazas, meg lesz hozza egy wpf alkalmazas. mind a ket kliens a wcf-en keresztul turkal (majd) az adatbazisban.
-
j0k3r!
őstag
ugy nez ki, hogy mukodik, bar a te project templated azert mas volt, mint az enyem. (lehet, hogy ez volt a gond)
felmasoltam a tiedet, itt elvileg dob egy errort, de a gepen egy konzolalkalmazasbol tudtam proxyt generalni, szoval jonak tunik. koszonom megegyszerha hamarabb irok, megsporolok egy adag **zast tegnap ejjel
-
j0k3r!
őstag
most annyit trukkoztem vele, hogy:
<behavior name="serviceBehavior">
<serviceMetadata httpGetEnabled="true" externalMetadataLocation="http://restaurant.weblapportal.hu/metadata.wsdl" />
</behavior>igy elvileg egy statikus resource-bol szedi mindig a metaadatokat, de igy sem jo. ide irtam le reszletesebben a dolgot.
a linkelt projectet meg valamiert nem tudom letolteni.
"Azért megkérdem, hogy miért akarsz mindenképpen névtereket használni a DAL-ban?"
eddig nem voltak, a te tanacsodra raktam be oket nevterbe (mar, ha ugyanarra gondolunk)
-
j0k3r!
őstag
hello!
felteszem itt is a kerdesem, mert egyszeruen nem jovok ra, hogy mi a gond.
itt van egy hobby csomagom, ahol szeretnek egy wcf servicet hostolni. ha jol tudom iis deployment eseten kell:
- egy .svc file (Service.svc)
- egy web.config (web.config)
- meg a servicet leiro osztaly + interface a App_Code mappaban elhelyezve (IService.cs, Service.cs)felmasoltam ezeket a serveren a gyoker konyvtarba, ekkor ugy tunt, hogy minden rendben van: [link], de:
- a metaadatokra mutato link (http://w2.asphostpage.lan/j0k3r/Service.svc?wsdl) sajnos 404-et dob, mivel nem a jo (http://restaurant.weblapportal.hu/Service.svc?wsdl) helyre mutat. valahogy ki kellene cserelni az url-ben a server gep nevet a domain nevre, mivel igy nem tudok proxyt generalni (add service reference) a metaadatokbol, mert azt mondja, hogy nem talalhato a servicet leiro metaadat (404).ezt neztem tegnap, meg meg egy jo par variaciot, de egyik sem mukodott.
itt egy tesztkliens hozza, amit, ha localhoston hasznalok, akkor mukodik, szoval nem az a gond, hogy nincs megfelelo endpoint, hanem a 404.
konkret hibauzenet:
A(z) http://restaurant.weblapportal.hu/Service.svc URL-címen talált dokumentum típusa ismeretlen.
A hiba kijavításában segíthetnek az ismert típusokhoz tartozó hibaüzenetek:
- A(z) XML-séma elemtől kapott jelentés: Ismeretlen dokumentumformátum (tartalomtípus: text/html; charset=UTF-8)..
- A(z) http://restaurant.weblapportal.hu/Service.svc elemtől kapott jelentés: Ismeretlen dokumentumformátum (tartalomtípus: text/html; charset=UTF-8)..
- A(z) DISCO-dokumentum elemtől kapott jelentés: Hiba http://w2.asphostpage.lan/j0k3r/Service.svc?disco letöltése során..
- A távoli név nem oldható fel.: 'w2.asphostpage.lan'
- A(z) WSDL-dokumentum elemtől kapott jelentés: Ismeretlen dokumentumformátum (tartalomtípus: text/html; charset=UTF-8)..
A metaadat egy fel nem oldható hivatkozással rendelkezik: „http://restaurant.weblapportal.hu/Service.svc”.
A(z) http://restaurant.weblapportal.hu/Service.svc nem rendelkezett figyelő végponttal, amely tudta volna fogadni az üzenetet. Ezt gyakran téves cím vagy SOAP-művelet okozza. További információ a belső kivétel leírásában olvasható.
A távoli kiszolgáló a következő hibát küldte vissza: (404) Nem található.
If the service is defined in the current solution, try building the solution and adding the service reference again.ha jol emlekszem martonx, akkor te ajanlottad ezt a hostingot. esetleg van evvel kapcsolatban valami tapasztalatod?
termeszetesen masok velemenyet is szivesen fogadom, sajnos emiatt eleg szepen elakadtam
udv.: j0k3r!
-
j0k3r!
őstag
-
j0k3r!
őstag
válasz
Peter Kiss #3691 üzenetére
kozben utanaolvastam es rajottem en is, de koszonom
-
-
j0k3r!
őstag
hello!
problemam: asp.net-es (membership, role, profile, stb.) autentikaciot es authorizaciot szeretnek letrehozni egy wcf projectben (az adatok adatbazisban lesznek tarolva). ugye letrehozza a rendszer a sajat tablait, tarolt eljarasait, viewjait, ami nagyon jo, de en szeretnem valahogy "kiboviteni" az userekhez tartozo tablat nehany mezovel (firstname, lastname, stb.)
a neten kicsit rakeresgelve ket fele megoldast talaltam:
1. letrehozok egy kulon tablat, ahol lesz egy userid, meg a sajat mezoim (itt ugye, mivel tobb tablaban lennenek az adatok nem lenne nekem jo a beepitett cucc, szoval sajat osztalyt kellene irni, ami implementalja a MembershipProvider-t)
2. profile tablaba mentem a dolgokat (ennek meg, ha jol olvastam, akkor az a hatranya, hogy csak adatokat tarol omlesztve, nem igazan lehet lekerdezesekbe belevonni az egyes mezoket) - itt meg ugye sajat ProfileProvider-t kellene irnikerdesem: ti hogyan oldanatok/oldottatok meg ezt a problemat?
elore is koszonom a segitseget.
-
j0k3r!
őstag
válasz
martonx #3679 üzenetére
szerintem meg az is elofordulhat siman, hogy alkalmazasfuggo lesz, hogy melyik uton (c#, c++, js) lesz erdemes nekikezdeni, illetve meg el tudnek kepzelni olyan hybrid megoldasokat is, ahol kijonnek a nyelvek kozti kulonbsegek (melyik miben eros) pl.: ahol sok a szamitasi resz -> c++, DAL-t mondjuk c# (EF), stb.
-
j0k3r!
őstag
válasz
martonx #3659 üzenetére
errol nem is tudtam (Script#). gondolom nem veletlen, hogy most alltak elo evvel egyebkent. szerintem mivel mostanaban kezdett/kezd duborogni a win8 fejlesztes (ahol igen nagy szerepet jatszhat a js), ezert a js-t nem annyira kedvelo (ennek azert van alapja), de a c#-ot mar jo ideje hasznalo fejlesztok siman atallnanak typescriptre (koztuk en is), mar ha az interoperabilitas tenyleg olyan jo, mint ahogy azt az ms allitja.
-
j0k3r!
őstag
egesz jo kezdemenyezes ms reszerol: TypeScript
-
j0k3r!
őstag
akiknek nem jott be az uj vs kinezete: [link]
-
j0k3r!
őstag
ezt is megertuk: [link]
-
j0k3r!
őstag
válasz
WonderCSabo #3376 üzenetére
koszonom neked is
(#3373) n00n:
parok letrehozasa: 2 egymasba agyazott for, vagy foreach ciklus, a belso ciklusmagban feltoltod a listat, amit utana megkeversz es kiirszmod: megeloztek kozben
-
j0k3r!
őstag
hello!
remelem tudtok segiteni. a kerdesem az volna, hogy wpf-en belul az adott controllok elnevezesere milyen nevkonvenciot erdemes hasznalni? szamomra gugli nem adott egyertelmu valaszt, mert valahol azt mondjak, hogy hasznaljuk a hungarian notationt (btnSubmit), van, ahol meg epp ettol ovnak (SubmitButton).
kerdes adott: manapsag mi a szokas? ti melyiket (esetleg egy masik alternativat) hasznaljatok?
mod:
(#3358) lmaresz: martonx valaszat meg annyival egeszitenem ki, hogy a jelszot meg veletlenul se probald meg plain textkent tarolni, mindenkeppen egy, a jelszorol keszult hasht tarolj
-
-
j0k3r!
őstag
akit esetleg erdekel: Visual Studio 2012 RC
-
j0k3r!
őstag
válasz
Jhonny06 #3128 üzenetére
Image.Dispose, ha jol emlekszem.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Des1gnR #3109 üzenetére
persze, hogy azt dobja, ha a finally ag utan akarsz babralni az adatbazissal, mivel a finally ag mindig lefut (ha van, ha nincs exception)
valahogy igy kellene:
...
try
{
conn.Open();
// lekerdezed es feldolgozod az adatokat
}
catch(Exception e)
{
// lekezeled a kivetelt
}
finally
{
conn.Close();
}
... -
j0k3r!
őstag
válasz
Jhonny06 #3040 üzenetére
nem vagyok egy wpf guru, de egy App.xaml mindenfelekepp kell, ha jol tudom (ez az entry point).
esetleg probalj meg letrehozni egy uj wpf projectet, mas most hirtelen nem jut eszembe. (vagyis igen, hozzaadhatnal Window itemeket a projecthez, de azon meg allitgatni kellene szerintem minimum egy BuildAction-t, meg egy StartupUri-t) -
j0k3r!
őstag
válasz
Jhonny06 #3033 üzenetére
xaml-ben a Window objectnek van egy ilyen property-je. default wpf projectnel igy fog kinezni a MainWindow.xaml:
<Window x:Class="WpfApplication1.MainWindow"
xmlns="http://schemas.microsoft.com/winfx/2006/xaml/presentation"
xmlns:x="http://schemas.microsoft.com/winfx/2006/xaml"
Title="MainWindow" Height="350" Width="525" ResizeMode="CanMinimize">
<Grid>
</Grid>
</Window>ezzel a megoldassal megmarad mind a harom gomb, de a teljes meret gomb le lesz tiltva, es atmeretezni se engedi az ablakot.
ha komplexebb megoldas kell (a teljes meret gomb se jelenjen meg), akkor ArchElf megoldasa lehet a nyero.
(#3033) Jhonny06: en ilyet hirtelen most nem talaltam. wpf alkalmazasrol beszelunk?
-
j0k3r!
őstag
hello!
lenne egy problemam, amit nem igazan ertek, hogy miert nem mukodik. adott egy tabla (registertable), amiben van egy elsodleges kulcsu mezom: uid, amit elvileg beallitottam ugy, hogy automatikusan noveljen az adatbazis (int tipusrol van szo: IsIdentity:Yes, Identity Increment:1, Identity Seed:10).
gyakorlaskepp megprobaltam volna hozzaadni egy par tesztadatot:RegisterLINQ2SQLDataContext dctx = new RegisterLINQ2SQLDataContext();
registertable r = new registertable
{
// uid = 6,
uname = "hfdsfdsedik",
uadmin = 0,
uaccstatus = 0,
uemail = "valadsamimas@valamdsaimas.hu",
upasswd = "proba12ds345",
uregdate = DateTime.Now
};
try
{
dctx.registertables.InsertOnSubmit(r);
dctx.SubmitChanges();
}
catch (Exception e)
{
Console.WriteLine("hiba: {0}", e.Message);
}
try
{
var v = from u in dctx.registertables
select new { u.uname, u.uregdate, u.uid };
foreach (var t in v) Console.WriteLine(t);
}
catch (NullReferenceException e)
{
Console.WriteLine("hiba: {0}", e.Message);
}
Console.ReadKey(true);a gond az, hogy ha nem kezzel allitom be az uid-t (kikapcsolom az Identity-t es a kikommentelt reszt is futni hagyom), akkor dob egy ilyet: (a mar meglevo adatok is igy kerultek be)
a kerdesem: mi a teendo?
-
j0k3r!
őstag
koszonom a valaszt, akkor rakeresek ezekre, de ha tudsz (vagy barki tud) valami jo tutorialt, azt megkoszonnem.
itt regisztraltam, jobboldalt a box fl_right divben van egy silverlight modul, ami vegzi a regisztraciot. (lehet nalad tiltva van, vagy nincs felrakva silverlight)
-
j0k3r!
őstag
hello!
itt regisztraltam, es elkezdtem egy oldalt 'fejleszteni'. most jutottam el a register/login reszig. a server explorerben sikerult a varazsloval kapcsolodni az adatbazishoz, valamint tablat is tudtam letrehozni. a textboxokban levo adatok mar validalva vannak, szoval mar csak annyi lenne hatra, hogy hozzaadjam oket az adatbazishoz.
azt olvastam, hogy a parameterezett sql 'biztonsagosabb', mintha csak osszekonkatenalnam a query-t. a kerdesem az lenne, hogy valaki tudna-e mutatni valami peldat arra, hogy hogy kellene csatlakozni az adatbazishoz, felepiteni egy parameterezett sql query-t, lezarni a kapcsolatot, mindezt 'biztonsagosan' ? (pl. egy ilyen egyszerubbet: INSERT INTO tablanev VALUES (nev, jelszo))en ezeket talaltam, de mivel eleg regiek inkabb nem akartam kockaztatni: [link], [link], [link]
-
-
j0k3r!
őstag
válasz
WonderCSabo #2192 üzenetére
igaz
korrigalva: if(oszlopIndex == sorIndex || oszlopIndex == (3 - sorIndex - 1)) -
j0k3r!
őstag
válasz
prog1000 #2189 üzenetére
hello!
nezzunk peldakent egy 3x3-as matrixot:
1 2 3
M = 4 5 6
7 8 9itt a foatlo:
1 2 3
4 5 6
7 8 9ugyanez tombindexekkel felirva:
[0,0] [0,1] [0,2]
[1,0] [1,1] [1,2]
[2,0] [2,1] [2,2]itt szepen lathato, hogy a foatloban levo elemeknel megegyezik a sor es oszopindex.
itt a mellekatlo:
1 2 3
4 5 6
7 8 9ugyanez tombindexekkel felirva:
[0,0] [0,1] [0,2]
[1,0] [1,1] [1,2]
[2,0] [2,1] [2,2]itt mar egy fokkal nehezebb az osszefugges:
tegyuk fel, hogy a sorok szamat i-vel sorszamozzuk, akkor az i. sorban levo mellekatloban levo elem indexe N - i - 1, ahol N a a matrix merete. (jelen esetben 3x3, tehat 3)peldaul: i = 2, N = 3 -> [2,0] -> jo
koddal: (nem teszteltem, ha eliras van benne bocs)
for(sorIndex = 0; sorIndex < 3; sorIndex++)
{
for (oszlopIndex = 0; oszlopIndex < 3; oszlopIndex++)
{
if(oszlopIndex == sorIndex || sorIndex == (3 - sorIndex - 1))
{
M[sorIndex, oszlopIndex] = Math.PI;
}
else
{
M[sorIndex, oszlopIndex] = rndm.Next(-50, +100);
}
Console.Write("{0} ", M[sorIndex, oszlopIndex]);
}
}bar en a 3-as szam helyett inkabb konstanst hasznalnek, igy ha kesobb modositasz a matrix mereten eleg egy helyen atirni.
szerk: megeloztek
[ Módosította: Grafiqs ]
-
j0k3r!
őstag
hehe, epp valamelyik nap kerestem egy konyvet, aztan megtalaltam vagy 2-3 basic-es konyvet, amit anno valamikor meg altalanos iskolaban rendeltem librirol (akkor nekem meg nagy dolog volt ez a netes vasarlas) : )
(#2083) martonx: generacionak azert nem neveznem (en meg diploma elott allok, es nem erzem magam ilyennek), de ketsegtelen, hogy en is eleg sokszor latom, hogy valaki inkabb beir ide egy hsz-t (akar kepes beregisztralni is, amely ido alatt mar alapbol megtalalna a valaszt), minthogy egy 2-5 szobol (relevans) allo keresest toljon google-ben...
-
j0k3r!
őstag
válasz
Vasinger! #1921 üzenetére
<szvsz>
most lehet, hogy en vagyok a helikopter, de mi ertelme volt szamolni a megadott neveket (hossz), ha a vegen a for ciklust igy szervezi:
for(hossz=0; hossz<50; hossz++)
igy fuggetlenul attol, hogy 2, 12, 49 nevet adtal meg mindig vegig fog iteralni a tombon.
logikusabb lenne:
for(int j = 0; j < hossz; j++)
aztan a cikluson belul, ahol hossz van, ahelyett j-t irni
nomeg a while(hossz<50) helyett az itt megbeszelt feltetelt irni, mivel ures string eseten ugyanugy belep a ciklusba, es azon belul ertekeli ki, hogy ures-e. (az itt megbeszelt megoldas pedig mar a ciklusba lepes elott kiertekeli, hogy ures-e)
a sok ilyen kis 'hiba' korrigalasaval nagyobb feladatoknal jelentos cpu idot lehet sporolni.
</szvsz> -
j0k3r!
őstag
válasz
Vasinger! #1908 üzenetére
csak siman: hossz++; kell
ez a feltetel nalam mukodik: while (!string.IsNullOrEmpty(név) && hossz < 49)azert kell 49, mert : vegyunk egy kisebb peldat, lehessen csak max. 3 nevet bekerni
while (!string.IsNullOrEmpty(név) && hossz < 2)
1. futas: hossz = 0 ->beirjuk az 1. nevet // ez a ciklus elotti bekeres
2. futas: hossz = 0 ->beirjuk a 2. nevet -> hossz++ -> hossz = 1 lesz // hossz <2 igaz
3. futas: hossz = 1 ->beirjuk a 3. nevet -> hossz++ -> hossz = 2 lesz // hossz <2 igaz
4. futas: hossz = 2 -> hossz <2 hamis -> leallunk -
j0k3r!
őstag
válasz
Vasinger! #1905 üzenetére
probaljuk meg mas oldalrol megkozeliteni a dolgot. milyen feltetel szukseges ahhoz, hogy belepj a ciklusba?
1. nem lehet ures a string
2. nem lehet az aktualis elemszam nagyobb, mint 49 (mivel a hossz-t 0-val inicializaltad)ha a ketto kozul akar csak az egyik teljesul, akkor mar nem szabad tovabbi nevet bekerni, tehat mind a ket feltetelnek kell teljesulnie, azaz ES (&&) fog kelleni, tehat ha
nem ures a string ES kisebb az aktualis elemszam, mint 49, akkor lephetunk be a ciklusba.szerk: megeloztek
-
j0k3r!
őstag
válasz
Vasinger! #1839 üzenetére
sot, meg az indexelessel se kell babralni, megoldottam egyszerubben: 0 tol 89 ig kell randomolni a szamokat, es a vegen a kiirasnal +1 et hozzaadni
(#1841) klambi lehet, hogy ez kene neked: ValueMember
-
j0k3r!
őstag
válasz
Vasinger! #1837 üzenetére
hello!
teljesen felesleges 5 db tombot letrehozni (kiveve, ha a kesobbiekben kell majd az 5 sorsolas eredmenye)
kell neked egy 90 elemu tomb, ami 0-tol 89-ig indexelodik (vagy, ha nagyon zavar ez az x-1 es indexeles, akkor egy 91 elemu (0..90), bar akkor itt az elso indexu (0) mindig 0 marad), inteket tartalmaz, es minden eleme nulla ertekkel inicializalodik
aztan inditasz egy lottosorsolast:
jon az elso kihuzott szam, pl.: 45
akkor a tomb[45-1] (90 elemu eseten), vagy tomb[45] (91 elemu eseten) -et megnoveled, tehat az erteke mar 1 lesz.
na ezt meg megcsinalod 24x (persze 5x5 os bontasban), es mar meg is van melyik szam hanyszor lett kihuzva.
a vegen meg egy for/foreach ciklussal kiiratod mindet (vagy raksz bele egy elagazast, ami csak azoknak az erteket irja ki, amelyik nem nulla)a "tetel", amit linkeltel szvsz ugyanaz, mint amit RedSign irt.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Vasinger! #1725 üzenetére
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
namespace abc
{
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
string betu = "";
for (int i = 65; i <= 90; i++)
{
betu = ((char)i).ToString();
Console.WriteLine(betu+"\n");
}
}
}
}a 65 meg 90 az ascii kodja az 'A' es 'Z' karakternek.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Vasinger! #1720 üzenetére
elejen letrehozol egy bool tipusu valtozot, amit false kezdeti ertekkel latsz el:
bool logika = false;
a logika valtozo csak akkor valt igazra (true), ha a == b, tehat amikor a ket szam megegyezik.
eppen ezert a ciklusod addig megy
amig logika nem igaz -> while(logika != true) -> while(!logika)amugy, asszem a
a = rnd.Next(100);
nem 1 es 100 kozotti szamot general, hanem 0-99 koze esot
random class -
j0k3r!
őstag
válasz
Neil Watts #1687 üzenetére
hello!
nemtudom eddig miket talaltal, de en ezeket olvasgattam/tom:
reiter fele c# konyv
.NET 3.5 indulokeszlet
linq indulokeszlet(#1694) core2: az ilyen konverziokat erdemes try - catch blokkokban hasznalni + TryParse metodust hasznalni.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Spam123 #1678 üzenetére
hello!
ha megvan a 2 tomb (uservalasz, jovalasz), akkor mar csak vegig kell iteralnod rajtuk (for, foreach) es osszehasonlitani az adott elemeket, es minden egyes egyezesnel novelnel egy valtozot (jovalaszokszama), ami alapjan a vegen tudsz majd %-ot, vagy erdemjegyet szamitani.
szerk: ha csak 5 kerdes van, akkor gyakorlatilag a jo valaszok szama lesz maga az erdemjegy is.
-
j0k3r!
őstag
hello!
a multkor segitettetek beallitani egy OleDbConnection ConnectionStringjet igy:
con.ConnectionString = ConfigurationManager.ConnectionStrings["vp.Properties.Settings.adatokConnectionString"].ConnectionString;ha valaki 1-2 mondatban leirna, hogy ez a ConfigurationManager mit csinal, azt megkoszonnem. (ha kell a komplett project hozza, akkor irjatok pm-et)
elore is koszonom.
-
j0k3r!
őstag
koszonom.
kod:using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Windows.Forms;
using System.Data.OleDb;
using System.Configuration;
using vp.dsAdatokTableAdapters;
namespace vp
{
public partial class frmUj : Form
{
OleDbConnection con = new OleDbConnection();
public frmUj()
{
InitializeComponent();
con.ConnectionString = ConfigurationManager.ConnectionStrings["vp.Properties.Settings.adatokConnectionString"].ConnectionString;
OleDbDataAdapter adapter = new OleDbDataAdapter();
DataSet ds = new DataSet();
try
{
con.Open();
adapter.SelectCommand = new OleDbCommand("SELECT KategoriaNeve FROM Kategoriak", con);
adapter.Fill(ds);
cbKategoriak.DataSource = ds.Tables[0];
}
catch (Exception ex)
{
MessageBox.Show(@"hiba: " + ex.Message);
}
finally
{
con.Close();
}
}
}
}ennek a hatasara a comboboxban lesz 5 db "System.Data.DataRowView".
az 5 az stimmel, csak a nevek nem : ) -
j0k3r!
őstag
hello!
letoltod a zip-et, aztan kitomorited, aztan megnyitod a jigsaw.sln filet (vs-ban), aztan f5, aztan kilepsz a vs-bol, aztan a jigsaw.sln mellett lesz egy bin mappa, azonbelul Debug mappa, es ott lesz a jigsaw.exe.
vs2010-ban most teszteltem es mukodik.mas:
a multkori adatbazisos feladathoz kapcsolodoan volna egy kerdesem:
hogy lehetne a Kategoria tablan belul a KategoriaNeve-ket egy comboboxban megjeleniteni ? (az osszeset)elore is koszonom a segitseget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Gamepad
- Apple Watch
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Windows 11
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- További aktív témák...
- ÚJ aktiválatlan Apple iPhone 16 Pro Max 512GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- EKWB DDC 3.1
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- Szép Hp Pavilion 15-eg Kis Gamer Laptop 15,6" -45% Bivaly i7-1165G7 16/512G FHD IPS Iris Xe
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest