Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• kymco

veterán

válasz ngabor2 #1988 üzenetére

A Biblia szerint az igazi bűn nem az általunk is sok esetben bűnnek kezelt cselekvés (lopás, csalás, gyilkosság), hanem az Istennek hátatfordításunk. Tiniként én is megéltem anno, hogy anyukám ''papolt'' nekem, én pedig tüntetően hátatfordítottam, hogy ezzel is kifejezzem, nem érdekel a véleményed, más az értékrendszerem, nem fogadom el a te bölcsességeid.
    Nos kb ez az ember alaphelyzete Istennel.
    Aztán vannak olyanok, akik valamilyen erővonalak mentén jónak tartják azt a címkét magukra ragasztani, hogy Istenben hívők... nos ők sok esetben egy olyan istenképet keresnek, ami leginkább passzol számukra... és ha vannak sallangok itt-ott, azt magukhoz igazítják... Ez nem feltétlen tudatos dolog, de tetten érhető. Annak idején, Jézus korában úgy hívtak egy vallási szempontból példának tekintett csoportot, hogy farizeusok... ezek aztán tudtak tiszteletreméltóan élni. Látható volt mindenki számára, hogy sokat adakoztak, látható volt buzgó imaéletük... és láthatóan komolyan vették Isten törvényeit.... azaz úgy tűnt a dolog.. de sok esetben rendkívül kicsinyesek voltak, kisstílüek. A törvény egyértelmű volt a paráznaságra: halál mindkét félre, de ők csak anőt vezették Jézus elé, hogy kimondja rá Jézus a halálos ítéletet a paráznaság miatt a tettenérés után... a szüleik gondoskodás kötelezettségét (nem semmi, törvénybe volt ez is iktatva, ma is elkelne egy ilyen törvény szvsz) azzal kerülték ki, hogy ami javakat a szülőknek szántak, felajánlották Istennek, majd egy idő múlva ezt visszavonták...
    Úgy csűrték csavarták a törvényeket, hogy ők ezt mindig betartották, miközben mindet megsértették... Ez a csoport azért nem szerette Jézust, mert felfedte ezeket a nyomorúságokat, ismerte őket.... és ez vezetett ahhoz, hogy halálos ellenséggé vált számukra.
    Ez a fajta képmutatás ma is tettenérhető egyaránt az Isten törvényeit a környezetén rendszeresen számonkérő, de magát észre nem vevő embereken, akik a hit harcosainak látszanak, valójában egy nagy rakás szerencsétlenség az életük, de ehhez a képmutató csoporthoz tartoznak azok, akik úgy mondják, hogy hisznek, de a maguk módján....
    Én pld soha nem mondom, hogy anyám gyermeke vagyok, de a magam módján... Alapvetően az anya gyerek kapcsolatban nem én vagyok a meghatározó, hanem édesanyám....
    no de ez más történet....

A ne ölj parancs közelebb áll a mai nyelven a ne gyilkoljhoz... A héber eredetit nem könnyű úgy fordítani, hogy értelmezésben teljesen fedhető legyen a magyar szavak értelmével...

A kereszténységet, és sok más vallást politikusok, királyok, hataloma törő személyek megpróbálták és mindig is megpróbálják felhasználni céljaik elérése érdekében... mint ahogy a kasza alapvetően földművelő eszköz, de ki lehet egyenesíteni és lehet fegyverként használni... de ettől ez még nem lesz fegyver....
    Én belülről élem meg a kereszténységet, a közösség mozgatóerőit és elég jól látom az emberi közösség hibáit is.
    A kereszténység azt akarja alapvetően, hogy kerülj a helyedre, legyél Isten gyermeke, mint ahogy az anno, a teremtéskor volt, és közben legyél lelkiismeretes, hívő családapa, államférfi, vasutas vagy orvos....
    Mondható, hogy a vallásban legyen csak a hit a fontos, de a másik véglet is igaz, mert nem létezhet az az állapot, hogy hívő vagyok vasárnap a templomban, majd a hétköznapjaimban levetem a kereszténységem és leszek világi orvos, politikus, kőműves stb...
    Én nem érzem annak a veszélyét, hogy a vallsunk világuralomra törne... nem ez a cél. Anno Jézus sem akarta, és aki őt akarja követni ma sem akarja.
    Nem mondom, a világ egyik legnagyobb kísértése a hatalom kísértése, de ez megjelenik mineden emberi kapcsolatunkban, a családi életben a munkatársi viszonyokban, és ha lehetőséget kap, akkor ''támad''. És mivel ugyabból épül fel a keresztény ember, mint bárki más, ugyanazók hatnak ránk, mint bárki másra, a hatalom kísértése minket is elér... anno Jézust is. Aki fogékony erre, annak ez a ''betegségévé válhat'', még szerencse, hogy Jézus azért jött, hogy ebből is gyógyulást adjon...
    A mi közösségünk, a ref. egyházunk nem tör hatalomra. Nem akarja uralni a médiát, a politikát, de szándékunk, hogy minél több ember ismerje meg Jézus Krisztust, és lehessen Isten gyermekévé. És ez még nem jelent uniformizálást, a lelkész, a püspök szava egy testvér, és nem vallási vezető szava... nem válunk vallási erőtérben mozgó droidokká.
    Pld nálunk a gyülekezetünkbe jár az egyik legmarkánsabb jobboldali vezető politikus, és számos (jelentékeny) aktív mszp-szdsz szavazó...... és a közösség működik, nincs uniformizált politikai vallási élet stb.....

Új hozzászólás Aktív témák