- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35013 üzenetére
Ilyet tud a Monica. Ez nem női név, hanem egy linuxos program neve, valami rövidítést takar.
De nem ajánlom, hogy szemre lődd be. Az emberi szem nem olyan érzékeny, hogy külön R/G/B-csatornára belőjön finom torzítási mértékeket. Ránézésre csak nagyon durván tudod állítgatni, csak jobban elcseszed, mint amilyen eredetileg volt.
Ha van a kijelződhöz színprofil, akkor használd azt. Azzal mi a baj? Még mindig nem sikerül beüzemelned?
Egyébként meg Windowsban nincs ilyen beállítás alapvetően, nekem úgy rémlik. Ami miatt mégis tudod állítgatni kézileg a színeke Winen, az amiatt van, hogy a GPU driverekhez mellékelt szoftver szokta tudni. De ha nem raksz fel ilyen drivert, akkor nem tudod kézzel a színeket állítgatni.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35011 üzenetére
Nem tudom mit értesz a monitor kalibrálásán. Ha a színek kalibrálását, ahhoz van Linuxra progi: displaycal, de ahhoz, hogy ez használd, kell kolorimétert venni, ami elég drága hardver, magánfelhasználónak nem szokta megérni, csak szervizeknek, meg profi stúdióknak. De lényegében az ilyen kalibrálók is egy ICM vagy ICC színprofilt gyártanak le, olyat, ami neked is van. Csak annyi előnyük van, hogy a színeket a te kijelződhöz igazítják, míg a gyári profil nem olyan pontos, mivel az ugyanazon kijelzők között is van egy kis különbség, nem tudják őket egyformára gyártani, így pedig eltérő kalibrációt is igényelnek, hogy a pontos színeket mutassák.
Ezt a színprofilt csak be kell tölteni, úgy, ahogy már írtam.
Egyéb módon, ami nem szín, szerintem nem lehet kalibrálni a régi monitorokat. Ha viszont Windows alatt is gond van a videókártyával, az nem Linux hiba lesz, hanem hardverhiba. Bár HDMI hiba esetén nem szabad még azonnal a kártyára gyanakodni, ki kell próbálni másik HDMI csatlakozót, ha több is van a kártyán, meg ki kell próbálni másik HDMI kábellel is, hátha csak a kábellel van a gond, vagy csak kifejezetten azt a fajta kábelt nem szereti a kártya vagy a kijelző.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35005 üzenetére
A színprofilra nincs ötletem, az nem kernel/disztrófüggő. A legtöbb disztrón a colord systemd deameont használja a legtöbb progi, tipikusan az az xcalibre, amit írtam, vagy a grafikus felület saját beépített progija. Nem egy bonyolult dolog, ha nem sérült a fájl, meg a kijelzőhöz készült, nem kéne, hogy probléma legyen vele.
Az xcalibre kiír valamit terminálba, mikor betöltöd a színprofilt, ahogy írtam?
-
válasz
gyulank #34997 üzenetére
sudo apt-add-repository -y ppa:teejee2008/ppa
sudo apt update
sudo apt install ukuuNem hagytad ki a frissítést? Kipróbáltam és rendben van a tároló.
ubyegon@ubymint19cv2:~$ sudo apt install ukuu -s
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
aria2 libc-ares2
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
aria2 libc-ares2 ukuu
............ -
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34987 üzenetére
Na, megnéztem. Az ICM profil rendben lévőnek tűnik, tényleg ehhez az eszközhöz van, és szabvány 2,5 KB-os méret. Tehát jónak kéne lennie, nincs az, hogy hiányos, sérült, stb..
Annyit még meg lehet próbálni, hogy nem az Xfce színkezelőjében töltöd be a profilt, hanem terminálban:
sudo apt install xcalib
xcalib /elérési/út/SMFX2490HD.icmHa így jó, akkor a második sort be kell tenni automatikusan induló alkalmazásnak, mert rebootkor egyébként elveszne a hatása.
A Maps-ben fekete országokra nincs ötletem, valami a GPU driverrel lett elqrva, mikor sokadszorra próbálkoztál.
A 4.18-as kernel meg lehet frissebb, mint a 4.15-ös, de akkor is frissebb kéne. Próbáld feltenni az ukuu-t (Ubuntu Kernel Update Utility):
sudo add-apt-repository ppa:teejee2008/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install ukuu
Ha ez fent van, akkor kényelmesen hozzá tudod adni a 4.20.2-es kernelt, ami ha működik normálisan, akkor elkezded telepíteni az AMD oldaláról a legújabb 18.50-es AMDGPU Pro drivert az RX580-hoz, ez alapján eljárva. -
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34977 üzenetére
Semmi köze nincs hozzá. A színprofil ettől független, de arra is választoltam, mert még nem oldódott meg. Én az adott linkeden mindenféle kézikönyvet, meg firmware-t látok csak az adott kijelzőhöz, így nem tudok segíteni. PONTOS linket adjál, magához az exe-hez, hogy le tudjam tölteni én is a színprofilt, meg beleolvassak a dokumentációba, ha van hozzá, hogy ki tudjam deríteni, hogy az Xfce miért nem veszi be.
A GPU driver ettől független téma. Itt is elég odavetett félmondatokban válaszolsz. Persze én is hibás vagyok, mert figyelmetlenül olvasom a betett linkjeid. Most látom csak, hogy amit belinkeltél AMD driveroldal, azon 17.40-es driver van, ami 2017. októberi, most meg 2019. január van, és a legújabb, 18.50-es, igaz ez sem 2019 janári, de legalább 2018. decemberi. Meg ehhez dukál a legfrissebb kernel is lehetőleg (min. 4.20-as), nem valami spéci Studiós kernel, ami még csak 4.15-ös. Az RX5xx viszonylag friss kártya, újnak számít a linuxos világban. Kernelről kernelre reszelnek a driverein.
De számomra az sem derült ki, hogy a mesa-opencl-icd csomaggal konkrétan mi volt a baj. Volt-e hibaüzenet, vagy csak nem látta továbbra sem a GPU-t a Blender, vagy volt valami hibaüzenet, de akkor PONTOSAN mi. Nem körülbelül, meg hogy valami inkompatiblitás, hanem a karakterre pontos hibaüzenet, aminek utána lehet keresőzni. Még az sem lehetetlen, hogy jó volt a mesa-opencl csomag, csak a Blenderhez is le kéne tölteni valami opcionális opencl csomagot, hogy használhassa a GPU-t, nem tudom, de ez az eshetőség is fennáll.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34970 üzenetére
Már látom, hogy nehéz lesz veled, mert ilyen Tömör Tóni stílusban tolod. Pontosan mi hol írta ki, hogy nem kompatibilis? Be tudnád másolni a pontos hibaüzenetet?
Ahogy nézem, Uborkán nincs fent a tárolókban az amdgpu pro dirver. LOL. Tényleg az AMD oldaláról tudod csak beszerezni. Ott melyik verziót töltötted le? Pontosan add meg a linket, nem elég, hogy önkicsomagoló, meg már valahol említetted 20 oldallal visszább, vagy az aláírosod vagy az adataid között van elrejtve, ahonnan ki kéne nyomozni.
Sőt, nekem olyasmi is rémlik, hogy a Beállításoknál kéne lennie grafikus felületen valami Eszközillesztő-programok menünek, ahol szintén fel lehetne tenni a zárt drivert. Minten tuti van ilyen, Ubuntu-n is talán.
Annyi még gyanús, hogy nem sima Ubuntun, hanem Studión próbálod, ott meg valami spéci, low latency / realtime kernel van, ami vagy a specialitása miatt vagy a régi verziószáma miatt nem tetszik a zárt AMD drivernek.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34963 üzenetére
sudo apt install mesa-opencl-icd
Ezt tedd fel. Azok a leírások, amiket linkelgetsz, azok a zárt amdgpupro driverrel ütyködnek. Neked meg a nyílt amgpu (nem-pro) drivert kéne használni. Vagy amdgpupro-ból a legfrissebbhez valami külső PPA tárolót feltenni, nem tudok most címet mondani, nem Ubuntut használok, hanem Arch Linuxot, azon mások a tárolók, mások a csomagnevek, pl. a mesa-opencl-icd ott csak egyszerűen mesa-opencl, ezt írtam, te meg nem találtad, mert Ubuntun máshogy hívják.
Azt nem tudom melyik a hatékonyabb OpenCL-ben, a zárt vagy a nyílt AMD driver. De először mindenképp a nyíltat kéne megpróbálni, az az ajánlott, meg azzal van a legkevesebb szívás.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34957 üzenetére
Boot után válts át másik konzolra, pl. Ctrl+Alt+F2 vagy +F3, bejelentkezel, és kiadod a sudo amdgpu-pro-uninstall parancsot. Majd újraindítod.
AMD oldaláról semmit nem telepítünk, mindig az adott disztró tárolójából kell feltenni, amit akarsz. Valószínű jó lett volna a sima kerneldriver + mesa kombóval, ami eleve telepítve volt a rendszerrel alapértelmezésben, csak az opencl-mesa csomagot kellett volna ahhoz feltenni, hogy használja a GPU-t számításokra.
A színprofilhoz lehet adtál linket, én nem találom. Az egyetlen linken, amit írtál, csak ilyen kézikönyv, meg firmware frissítés és egyebek vannak.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34953 üzenetére
Jól van, ezek szerint az EDID: SMFX2490HD. Szóval mégis csak egyféle panel van benne, így ez nem lehet hibaok. Meg most már azt is tudjuk, hogy Ubuntu Studio 18.10 Xfce a szóban forgó disztró (nálam nagyítás miatt nem látszik az aláírásod utolsó sora). A színprofilt, amit próbálsz feltenni, azt honnan szedted pontosan, tudnál linket adni hozzá?
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34948 üzenetére
Nem írtál verziót, így nem tudom, hogy ez még Gnome-os vagy már Xfce-s Ubuntu Studio. Meg mint írtam, hiába egyezik a kijelző típusa, attól a panel lehet benne másik típus, még akkor is, ha mindkettő TN-es vagy mindkettő IPS-ses. Le kéne kérdezni az EDID kódot, read-edid csomagot kell feltenni, vagy sudo find . |grep -i edid parancsra feljövő fájlok között szétnézni. Windowson az AIDA64 is megmondja.
-
-
válasz
gyulank #33967 üzenetére
most firefoxban nyílik meg, és nem tud írni az egyik HDD-re, amin van hely.
Ez akkor egyszerűbb, nem kell gksu sem pkexec, mert itt a Firefox-nál kell beállítani, hová mentse a fájlokat. Ha külön HDD-re mentést állítasz be, akkor azt fel kell csatolnod, hogy hozzáférjen, az FSTAB-ban ezt meg tudod tenni.
-
growler
őstag
válasz
gyulank #33955 üzenetére
A fájlkezelőt, emelt szintű jogosultsággal meg tudod nyitni a pkexec-el
pkexec nautilus
Szövegszerkesztőnek, meg használhatod a nano-t.
sudo nano /etc/fstab
mentés, kilépés:
F3
enter
Ctrl+x
Vagy ha telepíted a "nautilus-admin"-t, akkor a fájlkezelő jobb egérgombos
menüjébe bekerül a Megnyitás rendszergazdaként opció.
(Nem egészen ez - és angol nyelvű - de a hatása megegyezik azzal.) -
azbest
félisten
válasz
gyulank #33671 üzenetére
egy thunderbird bug frissítéskor, álam is megjelentek.
Kétféle szimlumokat tartalazó fontot érint. A megoldás innen [link], amíg a thunderbirdhöz nem jön meg a javítás.
letölteni a linken lévő fontot
EmojiOneMozilla.ttf [link]
NotoEmoji-Regular.ttf [link]
és bemásolni /usr/lib/thunderbird/fonts/ mappába (lehet létre kell hozni, mert nincs ott alapból). A thunderbird újraindítása után jó lesz a méret, csak a címsorban látszik.Nem pont ugyanazok az ikonok, de legalább nem olyan, mintha megtámadtak volna a tamagocsik.
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #32502 üzenetére
Nincs abban semmi meglepő, ha ez esetben a kiterjesztés / összevonás a partíció, illetve az adatok átmozgatásával jár. Ha üres lenne a lemez, akkor csinálná meg egy pillanat alatt. Meg akkor, ha az az 500 MB-os partíció nem a másik előtt a lemez legelején, hanem közvetlenül utána helyezkedne el.
Amúgy a telepítéskor particionálatlan területet kellett volna megadni célnak, illetve ott létrehozni a telepítővel a szükséges rendszerpartíciókat és akkor nem pakolja másik lemezre... Esetleg letiltani a telepítés idejére a BIOS-ban a másikat, vagy fizikálisan leválasztani stb.
-
törölt tag
válasz
gyulank #32502 üzenetére
Bocs, de nem értem az egészet. Nekem már a gépben mindössze csak egyetlen 120gb-os ssd van. Azon van egy jogtiszta w10 és egy xubuntu 14.04. Ezenkívül van három darab 128 gb-os pendrájvom archiválási célból, egy linuxos 64 gb-os xubuntus rendszerpendrájv és egy tévébe dugható 32gb-s filmek lejátszásához. Ez minden. Szépen elvagyok és nem kell olyan bonyolult dolgokat csinálnom mint amiket te itt magyarázol.
Ezzel együtt, senki nem mondja, hogy mit csinálj. Én sem. Legfeljebb azt, hogy mit érdemes csinálni. Szerintem ez jól van így.
-
törölt tag
válasz
gyulank #32500 üzenetére
Én ezt elvében is másképpen csináltam. Vettem, vagy kölcsönkértem egy másik vinyót. Átraktam a windwst, kimentettem a linuxot dvd-re a systembackuppal, majd átmásoltam az adatfáljaimat. Majd dvd-ről bootolva a linuxot legyalultam a winyómat, particionáltam, és visszaraktam rá a dolgaimat. Bonyolultnak hangzik, pedig szerintem így egyszerű és így biztonságos.
-
törölt tag
válasz
gyulank #32487 üzenetére
Persze, hogy lehet. Áthelyezni, előre, hátra tologatni, átméretezni. Persze arra kell figyelni, ha van kiterjesztett partíció is. UEFI-t még nem használtam, így nem tudom, az bezavar-e. Windowsos partíciók variálásánál régebben kifejezetten ajánlott volt a folyamat előtt a Windowson töredezés mentesíteni és a többi karbantartást elvégezni, ha még vannak ilyenek, akkor most is.
-
törölt tag
válasz
gyulank #32483 üzenetére
A Live alól a Gparted nem töröl semmit, ha te nem azt állítod be. Simán átméretezheted a partíciót. Nem mondom, hogy a szabadidőmet azzal b.szom el, hogy szórakozásból átméretezgetek partíciókat, de többször csináltam már a 10 év linuxozás alatt és még sosem volt bajom, adatvesztésen belőle. Pedig volt benne NTFS is.
-
BoB
veterán
válasz
gyulank #32471 üzenetére
Igen, erre válaszoltam hogy nyugodtan megpróbálkozhatsz a trial and error módszerrel (vagyis kezded azzal amelyik a legtöbb helyet adja, és ga elfogy az inode akkor újra az egész).
De azt is megnézheted összesen hány darab fájlról és mappáról van szó. Na attól a számtól némileg több inode-ra van szükséged, de az már egy kiindulási alap, mert tudod hogy kevesebb nem lehet.
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #32432 üzenetére
Lehet hibás akár az adatkábel is, de mondjuk akkor más OS-nél is gondot okozna. Az meg, hogy újratelepíted a béta rendszert, azaz a tesztverziót, attól még nem lesz olyan, mint a stabil változat. Na meg a másik topik alapján az a hibakód nyilván megint abnormális... Ha nincsen a célmeghajtón elég szabad hely, akkor azt írja ki, de attól még normál esetben nem omlik össze a fájlkezelő. Illetve a beépített grafikus fájlkezelő egy dolog, de attól még használhatók külső programok (TC és társai) is, ahogyan akár parancssorban is lehet másolni. Az pedig megint elég rejtélyes, hogy ha normálisan újra lett particionálva a 3 TB-os lemez, akkor mért csak 2,68 TB szabad tárhely van rajta és mért nem 2,72 TB...? De, ha netán már rajta van annyi adat, akkor az más dolog.
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #32430 üzenetére
Na ez megint abnormális, de az nem derült ki, hogy jelen esetben maga az OS bugos, vagy netán SATA csatlakozási problémák vannak-e. De az előbbinél a stabilnál egy potenciálisan bugosabb tesztverziónál annyira nem lenne meglepő, ami már a korábbi válaszokban is említve volt. Viszont ezáltal megint nem derült ki, hogy Windowsnál amúgy működne-e a másolás, vagy éppen hibaüzenetet dobna, hogy nincsen a célmeghajtón elég szabad tárhely... Normál esetben nyilván az előbbi, illetve a gyártóknál előforduló minimális eltérések (jelen esetben 1 MB) ilyenkor kb. elhanyagolhatók.
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #32422 üzenetére
Az előbb még a HDD állapotáról volt szó, amit a linkelt programokkal lehetne megállapítani és letesztelni. Ha az OK, de nem lehet rámásolni a kívánt adatmennyiséget, az megint más dolog. Illetve, ha megfelelő a HDD állapota és amúgy rendesen működik, akkor pusztán rejtélyes tárhelyproblémák miatt nem feltétlen fogják kicserélni.
Az, hogy nálad pontosan mi okozza a problémát, azt részleges online távdiagnosztikával nem egyszerű megállapítani... Pláne, hogy eleve abnormális az egész, ami többször is említve volt. De, hogy mennyi adatot lehet ráírni a lemezre, azt elvileg lehetne tesztelni Linuxnál, valamint Windowsnál is pl. a H2testw programmal. Viszont egy ilyen teleírás megint órákig eltarthat.
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #32418 üzenetére
Nyilván az utóbbira, 512-vel rendszerint eleve nem is engedi leformázni, amit nemrég magad is tapasztaltál.
A lemez állapotának megállapításához pedig nyilván egy arra alkalmas szoftver kellene. Azaz Linuxnál grafikus felületen pl. a Disks, GSmartControl, terminálban meg a smartctl. Windowsnál meg a CDI, HDS, HD Tune, gyártó saját tesztprogramja stb.
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #32411 üzenetére
Az AF 512e típusánál fix 512/4096 bájtos logikai és fizikai szektorok vannak. A formázásnál csak a lemezfoglalási egység változtatható, ami alapértelmezetten rendszerint 4K szokott lenni.
Egyébként a merevlemezgyártók rendszerint eleve SI (decimális) mértékegység szerint számolnak, tehát 1000-es alapon. Az operációs rendszerek és egyes programok viszont többnyire IEC (bináris) szerint, azaz 1024-es alapon, ezért van az eltérés. Viszont az előbbiből kiindulva 2 db 3 TB-os HDD között normál esetben nyilván nem lehet 100 GB-os eltérés a nyers és a formázott tárolókapacitás között sem. Illetve utóbbi max. az olyan fájlrendszereknél, mint pl. az Ext4, ami előre lefoglalja a tárterület egy részét.
-
nemurea
aktív tag
válasz
gyulank #32414 üzenetére
Láttam egy korábbi screenshotból, hogy a diskpart egyenlő méretűnek írta őket, de ez még nem volt túlzottan kifejtve (minden más már igen
). Szóval a két HDD gyártója és típusa ugyanaz? Tuti biztos, hogy fizikailag közel ugyanannyi byte van a cél lemezen, mint a forráson? Valamelyik low-level programmal biztosan meg lehet nézni, szerintem a gparted-nek is van ilyen mélységű infója. Csak mert ahogy korábban már pedzegettétek, ki 1000-rel, ki 1024-gyel számol, ezen lehet spórolni.
Ha pedig valóban ugyanakkora, akkor nem jöhet szóba a klónozás? Én magam nem próbáltam, de a gparted-nek van ilyen funkciója.
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #32408 üzenetére
Ha újraparticionáltad a célmeghajtót az említett módon NTFS fájlrendszerre és továbbra is X GB szabad tárhely kellene a másoláshoz, akkor ott valami nagyon nem stimmel. Ha anno Windowson lett particionálva a forrásmeghajtó és nem volt annál, sem pedig most a célmeghajtónál semmilyen trükközés, azaz pl. tükrözés és dinamikus lemez, tömörítés, MaxLBA megpiszkálása stb., akkor simán át kellene tudni másolni a teljes tartalmat egyikről a másikra. Ahogyan Linuxnál is a korábbi válaszban szemléltetett módon.
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #32403 üzenetére
Ez alapján nem, mert ez csak a lemezek kilistázása. De amúgy mi tart vissza? Illetve ez a "mindkettő üressé válna" megint nem teljesen világos. Elég nyilván csak a megfelelő sorszámú célmeghajtót kiválasztani és azt újraparticionálni. Vagy azóta talán már az is tele lett másolva adattal, esetleg az eredetiről törölve lettek?
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #32401 üzenetére
Újraparticionáltad ezzel a módszerrel a disk 1 / 2-t NTFS-re és nem lehet rámásolni a másik 3 TB-os lemezről az adatokat, nem férnek rá? Illetve elég akár csak épphogy elindítani a műveletet és kipróbálni, hogy működik-e. Na ne, akkor ott valami nagyon, de nagyon nem stimmel...
Ez a 17074 valami Insider verzió lehet, mert a stabil RS3 a 16299. Szóval az előbbi lehet akár bugos is, ami egy ilyennél annyira nem meglepő...
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #32399 üzenetére
Az, hogy ezek a fájlkezelők másképpen számolnak és jelenítik meg a foglalt lemezterületet, vagy akár a partíció méretét, mint a GParted, az elvileg normálisnak mondható. Mint említettem nálam is így volt, de attól még azonos méretű partícióknál simán működött a másolás az előző válaszban említett módon és csak Ext4-nél volt probléma. De itt az meg a másik, hogy többek között valószínűleg a korábban említett dolog sem lett rendesen kipróbálva. Aminek normál esetben nyilván működnie kellene, ahogyan Linuxnál is olyan fájlrendszerrel, ami nem különíti el a tárhely egy részét.
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #32395 üzenetére
Próbálgattam ezt kisebb méretű partíciókkal és az Ext4 fájlrendszer valóban meg tudja szívatni a usert, ha közel teljesen tele kell másolni a partíciót. Sőt, hiába állítottam be 0% rezervált területet, vagy éppen formáztam újra úgy a partíciót / eszközt, akkor is ugatott a fájlkezelő, hogy nem fér rá minden adat... Valahogyan biztosan meg lehet oldani, de most nem szórakoztam vele. Ellenben, ha pl. NTFS és XFS fájlrendszerre formáztam Linuxszal az ugyanakkora méretű célpartíciót, akkor az NTFS fájlrendszerű forrásról simán ment a másolás és ráfért annak minden adata. Valamint Windowsnál is az NTFS és exFAT fájlrendszerű partícióra.
Szóval az egy dolog, hogy esetedben is problémás ilyen szempontból az Ext4, de ha a többivel sem megy, az már tényleg abnormális...
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #32377 üzenetére
A meglévő kötet szimpla formázása azért nem éppen egyenlő az újparticionálással, amikor teljesen törölve van a lemez, majd új partíciós tábla kerül rá, új partíció és fájlrendszer stb. Utóbbi módszerrel lehet úgymond tiszta lappal kezdeni.
De amúgy egyre zavarosabb ez az egész strory... Ha mindkét HDD bruttó 3 TB-os, azaz nettó ~ 2,73 TiB, akkor ugyanekkora szabad lemezterületre normál esetben simán át kellene tudni mozgatni 2,71 TiB adatot. Windowsnál NTFS fájlrendszer és Linuxnál Ext4 fájlrendszer esetében is, illetve ha utóbbinál a rezervált lemezterület le van csökkentve 0-ra.
-
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32342 üzenetére
Offolom a témát részemről. Azokra a kérdésekre, hogy egy fájlrendszer hogyan működik, megtalálod a választ a wiki oldalakon, a manual oldalakon, de akár howto kulcsszóval is kereshetsz google-ben. [link] [link] [link] [link]
Azt pedig nem tudom megértetni veled, hogy a btrfs rizikós linux alatt is (RedHat pl emiatt nem támogatja már), windows alatt pedig csoda hogy működik. Csak jót akarok neked, nehogy megégesd magad. Vegyél, vagy építs egy NAS-t és csatold fel hálózati meghajtóként. Többet nem kell vele foglalkozni. -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32340 üzenetére
Ezeknek a kérdéseknek magad is utána tudsz nézni.
1. Nem értem az első kérdésed.
2. Copy-on-write fájlrendszernél a snapshot "lefényképezi" az adott állapotot. Amíg az adatok nem változnak ezt ingyen meg lehet tenni. Ha változás van, akkor pedig a régi fájl és az új fájl is elérhető lesz a szabad tárhely ellenében. A régi fénykép felcsatolható mint egy új fájlrendszer, de csak olvasni lehet róla. A subvolume pedig olyan mint egy mappa egy részről, másik részről mint egy partíció. Ezeknél épp az a lényeg, hogy utólag is lehessen létrehozni, és ne kelljen pl gparteddel tologatni.
3. Btrfs-nél is lehet RAID1-be alakítani. Biosban nem kell ilyen támogatás, mert szoftveresen intézi a dolgokat a fájlrendszer.
4. mount -o compress=lzo /dev/sdxY /mnt/
És akkor a kérdés, amit nem tettél fel:
Bíznád-e az adataid btrfs-re? +1 Nem. Amíg nincs gond, addig működik, de amint pl lemezt kell cserélni már nem bíznék benne. -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32332 üzenetére
Ahogy írtam korábban is (#32323): Magát a fájlrendszert nem fogod tudni thunar-ból, vagy fstab-ból csatolni. Attól független életet él, és saját magát csatoltatja be valahová, amikor a sudo zpool import vd-storage paranccsal először hozzáadod. Utána már magát csatolgatja. Tehát ne csodálkozz, hogy a thunar nem megy. Amúgy a df paranccsal látod, hová került: /vd-storage
A tulajdonos váltás pedig: sudo chown gyulank:gyulank -R /dev/sdd2 -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32329 üzenetére
A maradékra: Létrehozol egy üres partíciót gparted-ben, és arra hozol létre zfs-t. Nem a teljes lemezt adod neki, hanem pl a -part1 végűt, ami az első partíció lenne.
A jogosultság megváltoztatása pedig linux kezdő csoportra tartozik.A sudo chown user:user -R /vd-storage parancs a megfelelő átírásokkal a segítségedre lesz a jogosultságokkal. -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32327 üzenetére
Átkonvertálni nem lehet a lemezt pl ntfs-ről zfs-re. Mikor a zfs-nek odaadod a teljes lemezt, akkor ő létrehozza a GPT táblát, két partíciót (egyik egy 8 Mb körüli, a másik meg a maradék). Ekkor át tudsz másolni egy másik lemezről mindent zfs-re. Majd utána amikor felszabadult a második hdd, akkor hozzácsatolhatod mint az első mirror hdd-je. Ekkor minden adatot átszinkronizál.
ZFS esetén körülményesebb a méreteket változtatni. Csökkenteni nem lehet. Növelni a méretet pl úgy lehet, hogy hozzáadsz stripe-ban egy újabb lemezt. Vagy kicseréled a mostani 3TB-os lemezt 8TB-ra és akkor érzékeli és megnöveli a méretét.
A zfs fájlrendszeres hdd-t oda viszed ahová akarod. Ha le akarod választani, akkor kell egy sudo zpool export vd-storage, majd a másik gépen egy sudo zpool import vd-storage.
Minden fájlrendszernél van egy verziószám, ami azt jelzi, hogy milyen az adatformátum a lemezen. Ez keveset szokott változni. Ami inkább szokott, az a kernel oldali támogatás. Nem kell újraformázni, kernelt és btrfs-progs -ot kell frissíteni. -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32325 üzenetére
Ez egy copy-on-write fájlrendszer, vagyis ha van egy fájl, és abban módosul valami, akkor nem az adott blokkot írja felül, hanem egy új blokkot hoz létre, ami a változásokat tartalmazza. Ha egy block nem megy át a checksum ellenőrzésen, akkor jó ha van mirror, mert akkor van honnan olvasni.
Windows-hoz van ext, van btrfs , ami eléggé alfa-béta közötti állapotban van, de zfs nincs. Egyszer lesz majd, októberben volt egy demó az OpenZFS Developer Summit-on, de még nincs kész. Ha jót akarsz az adataidnak, akkor nem próbálkozol ezekkel, mert a végén csak talpon lövöd magad, és elvesznek az adataid. Ha windows és linux is kell, akkor ntfs vagy építesz egy nas-t és hálózaton kiosztod a zfs fájlrendszert.
Olyat tudsz csinálni, hogy egy lemezzel kezded, és egy másikat később hozzáadsz mint mirror. Annyi a lényeg, hogy ne keverd a lemezek méretét. Amikor a második lemezt hozzáadod, akkor ott kell majd egy -f, mert érzékelni fogja, hogy van rajta fájlrendszer. -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32323 üzenetére
Ubuntu 16.04-től benne van a repository-ban a zfs-hez szükséges dolgok. Csak 64bit-es rendszeren érhető el. Pl így tudod felrakni sudo apt install zfsutils-linux.
Létrehozni a zpool create paranccsal tudod, például:
sudo zpool create vd-storage /dev/disk/by-id/ata-GB0160CAABV_5RX7JX77
Javasolt nem a /dev/sdb-t használni, hanem disk id szerint készíteni. Persze /dev/sdb-vel is működne. A fenti panarcs egy lemezből készít zfs fájlrendszert. Azt el lehet dönteni, hogy a teljes lemezt nekiadod, vagy csak egy partíciót. Ezek után meg fog jelenni egy /vd-storage mappa.
Be szoktam rakni egy alap tömörítést, nem sokat vesz el a cpu-ból, de ha tömöríthető az adat, akkor megéri.
sudo zfs set compression=lz4 vd-storage
Én létre szoktam hozni több további al-fájlrendszert:
sudo zfs create -o mountpoint=/srv/archive vd-storage/archiveMagát a fájlrendszert nem fogod tudni thunar-ból, vagy fstab-ból csatolni. Attól független életet él, és saját magát csatoltatja be valahová, amikor a sudo zpool import vd-storage paranccsal először hozzáadod. Utána már magát csatolgatja.
A sudo zpool status paranccsal lehet ellenőrizni, hogy mi a helyzet.
A zfs-ben azt szeretem, hogy minden blokkhoz van egy ellenőrző összeg, és ha a merevlemez szektorhibás lenne, akkor szól, hogy a kiolvasott adat már nem ugyanaz mint amit odaírt. Természetesen ha nincs a hibás blokkról másolat például egy másik lemezen, akkor nem tudod visszanyerni az adatod. De legalább tudod, hogy nem hülyeséget kaptál. (Ezért szokták javasolni, hogy 2 lemezes mirror-t, vagy több lemezes raidz-t hozz létre.)
Illetve van lehetőség snapshot-okat létrehozni.A többi fájlrendszer azért nem elérhető, mert nincs feltelepítve a támogatás hozzá: btrfs-tools.
Windows alól nem fogod tudni használni a zfs-t. Ez csak linux, freebsd, és solaris. Sőt windows alól semmilyen linuxos fájlrendszert nem használnék. Inkább egy külön gépet használva kiosztom a hálózaton.
Én az oracle, freebsd, freenas dokumentációkat szoktam olvasni. Abból sok mindent meg lehet tudni.
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #31383 üzenetére
Említve volt már többször is az itteni linuxos topikokban az Etcher, ami egy multiplatformos, ingyenes, portable grafikus program. Ez szintén DD képfájl módban írja ki az ISO-t, viszont talán kellemesebb és egyszerűbb a használata, mint pl. terminálban ilyen-olyan parancsokkal szórakozni.
-
válasz
gyulank #31383 üzenetére
A Gparted hajlamos ilyeneket kiírni pendrive esetében, nem kell vele foglalkozni. A mintstick-et próbáld ki, két részből áll, ha formázom a pendrive-ot, akkor még a Gparted is beolvassa, most néztem. Egyszerűen formázd mintstick-kel fat32-re, utána a program másik felével írd ki az iso-t, ezernyi iso-t írtam már ezzel, egyszerű és jó.
-
válasz
gyulank #30493 üzenetére
Elég régen nyúzod már a Linuxokat, próbálj ki újra egy Debiant. Nekem, ami fenn van, pont ugyanúgy néz ki, mint a Mint, csak a repókkal (stable, sid, strech, experimental) sokkal rugalmasabban tudok frissítgetni, válogatni a csomagok verziói között.
Mi nem jött be neked a Debianban amúgy?
Itt egy írás a Debian alatti downgrade-ről.
kdenlive helyett próbáltál már mást?
(#30494) gyulank
De most Windowsról írok, és semmi baja. - akkor hw-hiba kilőve
Frissülni meg a rendszer frissült. A rendszerkép, amit a grub indít. - akkor nehéz lesz behatárolni, mi okozza a hibát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged