- Mobil flották
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
gyulank #39942 üzenetére
Magyarra fordítva címtárszolgáltatás.
Nagyszámú felhasználó kezelését, jogait, adathozzáférését, autenthikációját, akár nyomtatók hozzáférhetőségét lehet könnyen, akár domainokba szervezve ellátni a segítségével.
Lelke a a tartományvezérlő, ehhez csatlakoznak a kliensek.
Nem jellemző otthoni felhasználásr átlagusernek.
Vagyis de ha a munkahelyeden működik a szolgáltatás és otthonról vagy bárhonnan dolgozni akarsz.Ha érdekel, alapfokon itt olvashatsz mi is ez. [link]
Szerk hcl már linkelt egy leírást. -
válasz
gyulank #39940 üzenetére
Otthonra semmire nem jó.
Nagyobb cégek windózos környezeteiben az adja a hitelesítést (is). -
gregory91
senior tag
válasz
gyulank #39549 üzenetére
Ha még meg van az ubuntu(mármint telepítve a gépre):Csinálj egy külön particiót oda "csomagold" ki a iso-t.Aztán
sudo update-grub
UI: Számolj azzal hogy oda nem tudod majd telepíteni rendszert(ahová az iso-t kicsomagoltad),de később újra formázhatod(másrészt a telepítés is gyorsabb lesz). -
csixy
addikt
válasz
gyulank #39551 üzenetére
Dupla katt az iso fajlra . Nézd meg hogy a rajta levő fájlok között van e 4 gigabajtosnal nagyobb fajl. Ha nincs akkor egyszeruen tudsz UEFIs winnyoz telepitot csinálni.
A pendrajvra egy darab fat32-es partíció legyen csinálva és másold rá az iso tartalmát és kész is van a telepíto. -
gregory91
senior tag
válasz
gyulank #39438 üzenetére
"De mikor a Win csinál vele valamit olvasni se tudom, és lakatok vannak a mappákon is."
Hasonló esetben egyls -l /media/$USER
parancssal ránéznék a meghajtókra(lehetőleg a kérdéses meghajtók legyenek előtte mountolva)."De van közben egy új kérdésem is, miért nem választhatom ki az elsőt, és hogy választhatnám ki mégis?"
Az érzékelők elég magas hőmérsékletet érzékelnek(pillanatnyilag) ezért biztonsági szempontból nem lehetséges.A probléma gyökere itt keresendő. -
-
válasz
gyulank #39130 üzenetére
Gnome-on keresd meg a Rendszerbeállításokat és valamelyik Menüsor a Betábeállítások lesz és azon belül. Lehet, hogy nem pont Alapértelmezett betűtipus-nak nevezik ott, de pár próba alapján hamar megtalálod a megfelelőt!
Cinnamont tudok csak mutatni neked, itt a legfelső sor:
állítottam rajta:
Mivel a program kerete az ablakkezelő által épül fel, így a fontokat is így tudod állítgatni!
-
válasz
gyulank #39123 üzenetére
Akkor nálad más a gond, mert lefut a parancs csak nem talál mást, nem találja a Windowst.
Ezért nincs benne a grub listába se mert nincs is.Ez pontosan hogyan, mikor, miután jelentkezett?
A Win megvan fizikailag, fel tudod csatolni a partícióját, látod a mappaszerkezetet?
Ugyanazon a lemezen van mint a Linux, nem lett biosba letiltva a lemeze, ha külön van?
Megvan a Win bootloadere is? ez egy külön kis partíció a Win lemezén legelöl, a Linuxok "Rendszer számára fenntartott" néven jelenítik meg.
Bios/mbr vagy efi/gpt a rendszer? -
-
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #38791 üzenetére
Ja, nincs itt semmi látnivaló, tipikus Win10 szívás, tudtodon kívül lenyomott egy sunyi update-et, felülírva vele az MBR-t is, majd erőszakoskodott, hogy indítsd újra, de mivel nem voltál gépnél, nem nyomtál neki halasztást, így szépen ki is lőtte a gépet, reboot, gondolom Linux bootolna default, de a GRUB nem tud bootolni.
Amit ilyen esetre linkelni szoktam, az ez a videó.
Ezt a jövőben könnyebb lenne elkerülni, ha mindkét rendszert UEFI boottal bootolnád.
-
growler
őstag
válasz
gyulank #37490 üzenetére
"De én akkor használnám csak, ha muszáj, tehát, ha a rendes rossz."
Akkor neked inkább az felelne meg jobban, ha a belakott rendszeredről
csinálnál a grafikus Systemback-el egy saját .iso képfájlt.
És ezt írnád ki pen.-re. Live rendszerként futtatva szinte ugyanúgy
használhatnád mint a telepített rendszeredet.
Tegnap csináltam egyet a jócskán belakott rendszeremről 2.2 GB lett a
.iso nagysága. Kiírtam pen.-re / indítottam - mindjárt volt WiFi kapcsolat.
A Firefoxot az összes beállításával könyvjelzőjével kiterjesztésével tudtam
használni.
Ezt lehet kombinálni azzal, hogy létrehozol mellette egy "DATA" partíciót
amit erre letöltesz / másolsz az megmarad. -
growler
őstag
válasz
gyulank #37487 üzenetére
Nem Ubuntut használok - nem vagyok teljesen képben az Indítólemez
készítővel. De az UNetbootin-nál, és a Python3-multibootusb-nél is
megvan a lehetőség persinstent terület hozzáadására.
Ráadásul, ha igény van rá, a multibootusb-vel 1 pen.-re több telepítőt
is kiírathatsz - akár külön-külön persistenten is.
Egyébként egyetértek májkimkivel ! -
törölt tag
válasz
gyulank #37487 üzenetére
Igen, pont a fejlődés miatt lett ez elvetve ( ha igaz ). A pendrájvok nem a legalkalmasabb eszközök OS futtattására, pláne USB2 porton keresztül. Még ha ez csak egy speciális live rendszer is.
Napjainkban az USB3 elterjedtsége és a megfizethető kisebb SSD-k hordozhatósága miatt, célszerűbb közvetlen ilyen mobil eszközökre. Teljes értékű OS-t telepíteni, szerintem. -
growler
őstag
válasz
gyulank #37484 üzenetére
Az Ubuntuban alapértelmezetten az "Indítólemez készítő" (Startup Disk Creator)
van, Ezen is van lehetőség persistent lemezterületet hozzáadni (alul a csúszka)
Kiírja az ISO-t, és még hozzáad / lefoglal akkora lemezterületet amekkorát
a csúszkával bejelöltél.
A hatása az, hogy a live rendszeren végrehajtott változtatásokat / beállításokat
nem felejti el új indítás után sem. (A hozzáadott lemezterület méretének függvényében.)
Ez a lehetőség Ubuntunál, és ezen alapuló rendszereknél áll fent.
Már elég régen használtam - nem tudom hogy az újabb kiadásoknál még
működik-e ? -
törölt tag
válasz
gyulank #37484 üzenetére
Nincs kizárva, hogy nem ugyanarról beszélünk. Én ugyan, csak így ismerem, hogy a kiírandó Ubuntu ISO mellett csinált egy területet, amire elmentette a live beállításait, telepített programjait. Bár sokszor nem használtam, meg más ilyen jellegű progikat sem. Hamar ráálltam a dd-re ha bootolható pendrájv kellett.
-
csixy
addikt
válasz
gyulank #37481 üzenetére
Ezt múltkor csináltam. Gparteddel két Fat32-es partíció egy pendrájvra. Az első kisebb partícióra Unetbootinnal írtam ki a kedvenc live distrómat. A második pedig adatpartíció, bármit rá tudok írni. Egy körömnyi pendrájv , ott van a pénztárcámban az aprópénz között. Bárhol van egy masina, be tudom bootolni és lehet netelni, gépezni. Szükségmegoldásnak jó és van adattároló része is.
#37482 májmiki: Köszönöm, ezt én is megnézem.
-
törölt tag
válasz
gyulank #37481 üzenetére
Az a prezisztens live rendszer, usb meghajtón. Az tényleg annyira kötött, hogy akkor kell kitalálnod mekkora helyet használjon, a live mentéseire.
Amit Te szeretnél, szerintem ez lessz az. Ventoy Multiboot USB. A lényege az, hogy egy szkript segítségével bármekkora pendrájvon létre jön egy olyan partíció, amely képes bebootolni a "puffer" partícióra felmásolt bármilyen ISO-t. Itt az ISO-k közt további más fájlokat is tarthatsz. Ez a partíció rendesen pendrájvként (Ventoy) jelenik meg ha bedugod a gépbe. Ha ISO-t másolsz rá, az már a következő Ventoy bootnál már benne lessz a Ventoy grubjában.
[link]
Azért nagyszerű ez, mert egyszer kell megcsinálnod, utána úgy cserélgeted rajta az ISO-kat és egyéb dolgokat, mintha az csak egy sima pendrájv lenne. Annyival viszont több, hogy bootolható is marad. Akár egy kisebb SSD-t is lehet így preparálni.
Természetesen bootol minden módban (UEFI, Legacy/CSM, és BIOS/MBR). -
growler
őstag
válasz
gyulank #37478 üzenetére
Az UNetbootin, és a már említett Multibootusb is megfelel (részben) a célra.
Egy nagyobb méretű pen.-en hozz létre 2 partíciót.
Az egyikre írd ki a telepítőt, a másikat nevezd el pl. DATA-nak. (Erre mehetnek az adatok
melyek megmaradnak.) Valahogy így.: [link]
Ezt a Multibootusb-vel írtam ki - ha nagyobb lenne az első partíció, akkor akár 2 vagy
több telepítő is elfér rajta - és bootoláskor tudsz választani hogy melyik induljon.
Windows telepítő készítésére nem alkalmas. -
válasz
gyulank #37442 üzenetére
De ez most lett telepítve.
Annál inkább meg kéne nézned, mi ott a helyzet. Nem kell hozzá külön program sem, imént javasoltam két módszert, alapból fenn van, igaz ez Mint, de Ubuntu tárolóból dolgozik. Eltart szerinted 10 másodpercig, míg felrakod valamelyiket?
Szokás szerint most is titkolod, melyik rendszerről van szó pontosan.....
8 éve irkálsz ide, megtanulhattad volna már, hogyan kell használható kérdést beírni!
-
-
-
válasz
gyulank #37333 üzenetére
A snap jogosultságkezelése teljesen eltérő a többi alkalmazásétól, önálló "burokban" élnek. Ezen a sudo önmagában nem segít, akkor csak egy másik burokban fog élni.
Ami viszont segít, hogy vagy "klasszikus" módban telepíted, ekkor eltűnik ez a burok, vagy engedélyezed neki az ilyen külső felcsatolt diszkeket látni.
Klasszikus módhoz:sudo snap install APP_NEVE --classic
Engedély megadás:sudo snap connect APP_NEVE:removable-media
Remélem segít.
-
-
válasz
gyulank #37329 üzenetére
Meg mindenkinek ugyanazt írja ki, ha sudoval indítja.
Főleg ha Ubuntut használ az a mindenki és snap-pal rakta fel a p7zip-desktop csomagot*.
Viszont sokan elboldogulnak egy hibaüzenettel, akkor is, ha nincs meg az adott program a saját rendszerükön. Sorry, ha úgy érzed, túl akarlak terhelni.
*a sima p7zip ugye értelemszerűen nem is indítható terminalból önálló programként szerintem
-
válasz
gyulank #37321 üzenetére
megoldást keresek arra, hogy hogy lehet úgy elindítani bármelyik hasonló gonddal kűzdő alkalmazást.
De nem az a lényeg, hanem, hogy más programmal is jártam így, tán a vine-os zenelejátszóval az ufóssal. Szóval a 3TB-os NTFS-es lemezen lévő dolgok nem nyílnak meg. Illetve semmi, üresnek mutatja a /mediát. És a sudo-ra problémát írt, rákerestem, helyette mit írjak be, de mindre problémát írt.
Sokat segítene, ha ilyenkor bemásolnád a konkrét hibák kiírását, hátha az alapján valaki többet is tudna segíteni.
-
-
-
válasz
gyulank #36889 üzenetére
Az ImageMagickben vannak ilyen dolgok.
(base) levai@Eridanos:~/Downloads$ convert -identify jussi_raittinen1.png .
jussi_raittinen1.png PNG 600x400 600x400+0+0 8-bit sRGB 256c 122116B 0.020u 0:00.019Nem tudom pontosan, hogy hogyan kell használni, de biztosan meg lehet oldani.
-
gyulank
addikt
-
-
growler
őstag
válasz
gyulank #36118 üzenetére
Még régen mikor az alaptelepítés részét képező Wine-t töröltem,
az indító ikonja bent maradt a menüben - törölni nem tudtam, csak a kedvencek
közé betenni ill. kivenni.
Az /usr/share/applications-ban találtam egy Wine-vel kapcsolatos fájlt
miután ezt töröltem, eltűnt a Wine indítóikonja a menüből.
Persze, a te esetedben lehet hogy nem ez a megoldás. -
válasz
gyulank #36118 üzenetére
Menulibre nem szövegfájl.
ford
Fejlett menüszerkesztő, amely modern funkciókat kínál a tiszta, könnyen használható felületen. A MenuLibre azoknak szól, akik a menük kezelését akarják elvégezni anélkül, hogy bármikor el kellene olvasniuk a műszaki leírást vagy használni a szövegszerkesztőt
Szinte neked találták ki!
-
-
growler
őstag
válasz
gyulank #35962 üzenetére
A pen.-en hozz létre 2 partíciót.
A másodikat formázd olyan fájlrendszerre hogy a TV kezelni tudja.
Az elsőt Fat32-re. Akkora mérettel, hogy bőven nagyobb legyen mint
az ISO mérete. (ISO méret + a hozzáadott persistens terület mérete.)
(Így a beállításaid új indítás után is megmaradnak.)
Amivel ezt megcsinálhatod: a "MultiBootUSB" [link]
Ezzel egy pen.-re akár több telepítőt is kiírhatsz (akár persistensen is)
(Az első partíció nagyságát természetesen ennek figyelembevételével
kell méretezni.) -
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35813 üzenetére
De ez a poén, hogy nem kell tudnia a Linuxnak sem a Windowsról. Mikor bootol a gép, rátaposol a F12 gombra (némely gépeken F8 vagy Esc, vagy Del vagy hasonló), arra elő fog jönni a BIOS boot menü, abban kiválasztod melyik OS induljon. Ha meg nem nyomsz semmit, a beállított default OS fog indulni.
Teljesen mindegy, hogy a Windowst a BIOS bootmenüből, vagy a linuxos GRUB menüből indítod. Részletkérdés.
Nálam is így van megcsinálva, csak UEFI boottal. A két OS nem tud egymásról, de F12-re bármelyiket indíthatom a Win10-et és az Arch Linuxot is. Ha nem nyomok semmit, default az Arch indul. Windowsra csak néha bootolok át, ha olyan játékkal akarok játszani, amelyik nem vagy nem jól fut Wine alatt, vagy pl. Netflix 1080p-t akarok nézni, hasonlók.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35810 üzenetére
A másik lemezmeghajtót csak a Windows telepítésnél kell lehúzni. A Linuxnál meg megmondani, hogy a rendszerbetöltőt a saját meghajtójának az elejére tegye. Így a két OS nem fog tudni egymásról, de te továbbra is tudsz közöttük választani a BIOS bootmenu-ben.
Ez a Windowst telepítsük elsőnek sorrend akkor van, ha
1) egy lemezre kerül a két OS
2) BIOS boottal. -
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35793 üzenetére
Ja, akkor meg is van a probléma a parted hazavágta a partíciókat, mikor csináltad mögé a 150 gigás partíciót. Már a partíciós tábla nem jó a kimenet alapján. Ments le róla mindent, és particionáld újra a HDD-t, lehetőleg sudo cfdisk -z segítségével terminálból, dos (MBR) partíciós táblát használva. A formázás, meg stb. már mehet olyan OS alól, amelyik alá szánod.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35780 üzenetére
A HDD-ről tedd be a sudo fdisk -l kimenetét.
BIOS-ban milyen bootmód van beállítva? UEFI boot, vagy Legacy/CSM/BIOS boot?
Az lehet oka a jelenségnek, hogy másodszor a Windowst MBR + BIOS boottal telepítetted, hogy emiatt nem lát semmit a HDD-ből, mert az még GPT-s. Persze nem biztos, csak tippelek, ez tűnik a legvalószínűbbnek.
-
válasz
gyulank #35782 üzenetére
Akkor vágül csak kitaláltad, hogy kapcsolódik ki a fast boot a Winben
Nagyon furcsa, hogy nem látja semmi a partícióidat. Másik disztróval is megnézném, de előtte mindenképpen kéne valami backup féle, mert a partíciós tábla zaklatása könnyen adatvesztéshez vezethet :S Aztán megnézném jobban a partíciós táblát, mert annak lehet valami baja.
Talán itt lesz valami hasznos Főleg a GPT disk reused as MBR és hasonlóknál...(Én is csak tippeket próbálok adni)
-
-
-
válasz
gyulank #35523 üzenetére
Az fura. Ha van fent Jockey ("További illesztőprogramok") alkalmazás, ami vagy simán a menüből, vagy a frissítéskezelőből érhető el, akkor azzal tudsz drivert felteni. Máshogy ne állj neki, mert nem lesz jó.
Amúgy amit linkelél, az ahogy néztem, annyi ami oda van írva : az Ubi Studio is normál Ubuntunak látszik.
Amúgy valamivel egyszerűbb a teljes képernyő mentését beállítani egy normál disztrón, mint a Studio drivergondjait megoldani. (Fogsz egy tetszőleges billentyűkombinációt, akár lehet az a PrintScreen is, és ráteszed azt a parancsot, amivel az általad favorizált képernyőmentő teljes képernyős képet ment. Gnome-screenshot pl. itt)A kernel miatt persze, hogy lehet a VGA driverek hibája, mert pár dolog kell, hogy azok működjenek; általában DKMS, megfelelő modulok, stb. Viszont elvileg a Studioban (nem ismerem) is ugyanaz a kernel + stb. van, mint a simában (ez az egész lényege, az alapok ugyanazok, a körítés változik, pl. ablakkezelő, stb.).
Nem értesz hozzá -> utánanézel, és fogsz
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35519 üzenetére
A sima Ubuntun is lehet mappákat húzgálni egyik ablakból a másikba. Meg minden más felületen, disztróban. A „normális ablakmegjelenítés” is elég szubjektív, kinek mi a „normális”.
Ámbátor én a rendes kétpaneles fájlkezelő híve vagyok, pl. a Double Commander Gtk-t ajánlom kipróbálásra. Sokkal kényelmesebb, sokkal többet tud, mint ha mappákat húzogatnál át ilyen intézőszerű ablakok között. Már Windowsban sem állhattam ki a soha az Intézőt, meg ezeket a mappahúzigálásokat, Total Commander vagy min. Double Commander kell oda is, hogy használható legyen. Az intézőszerű fájlkezelőket ilyen ECDL Mancikáknak csinálták, akiknek nincs sok fogalma a számítógépről, kezelőfelületekről, hogy az ilyen embereknek is legyen a gépen valami eszköz, de normális munkára nem használható.
Ubuntu Studio-n is tudsz dedikált GPU-kat használni meg GPU-váltást csinálni, de akkor rendes gyári Ubuntu kernelt tegyél fel, a Studio-ban alapból valami spéci, hekkelt low latency kernel van, amiből 1) ki van hagyva fordításkor egy csomó minden, 2) realtime low latency ütemező van benne, ami külön bezavarhat a GPU drivereknek, főleg a zártaknak. Ezeknek a low latency dolgoknak nem sok értelme van a valóságban.
Ezért is mondtam, hogy az általános disztrók mindenben jobbak. Továbbra is azt tudom tanácsolni, hogy nézz meg Studio-n mivel oldották meg a képernyőkészítést, milyen programot hív meg, annak kotord elő a konfigurációs fájlját, így ezt a megoldást át tudod ültetni sima Ubuntura is. A Studio-ban semmi olyan nincs, amit egy normál Ubuntun, Kubuntun, Manaro-n, Minten ne tudnál épp olyanra megcsinálni, hogy épp úgy működjön, úgy nézzen ki.
-
-
válasz
gyulank #35519 üzenetére
"mert abban nem lehet megoldani azokat, amiket Ubuntu Studio-ban simán meg lehet. Pl. fájlok húzgálása mint Windowsban egyik mappából, vagy programból a másikba, "
A drag&drop nálam működik, Kubuntun. Úgy az elmúlt 10 évben.A Print Screen-es képmentés beállítható mindenen.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35501 üzenetére
Ezt jól megbonyolítod. Minek egyáltalán teljes képernyős módban csinálni? A böngészős addonok tudják, hogy csak a weboldalról csinálnak képet, így nem lesz rajta a böngésző fejléce, eszköztára, egérkurzor, stb., így lényegében olyannak fog tűnni, mintha teljes képernyős módban csak a weboldal látszana. A másik, hogy rá lehet drótozni ezt billentyűkre is. Meg amit írtam technikát, GIMP-ben, hogy beállítasz 5-10 mp. késleltetési időt, addig van időd a böngészőt előszedni és teljes képernyőre rakni a kívánt oldalt és kellő pozícióba görgetni a tartalmát.
Nálam ez teljesen egyszerű, ha teljes képernyőről akarok screenshotot, csak megnyomom a PrnScr-t, arra a grim nevű (Waylandhez készült) terminálos progi van bedrótozva, ami megcsinálja a felvételt a ~/ mappámba, a fájlnév végére a dátumot is odateszi. Nincs az, hogy klikkelni kell valamire is egérrel, meg még bele kell illesztgetni akárhová is a vágólap tartalmát. Nyilván, ha csak egy progi ablakáról kell képernyőkép, meg spéci beállítások kellenek, akkor terminált kell nyitnom, meg kézzel felparamétereznem a grim-et, de ilyenre szökőévenként egyszer van szükségem. De jó helyette a scrot is, de az csak X.org-on működik, Waylanden nem fér hozzá a képernyőkimenethez.
De ahogy nézem, Ubuntun kéne lennie olyannak, hogy Gnome Screenshot, ami be van drótozva a PrnScr gombra.
Nyilván feltölteni attól még fel kell, de 600 helyre nem kéne érte menni. Meg az egyszerű megoldások előnye, hogy mennek mindenhol, mennek böngészőben, teljes képernyős módban, stb..
Az Ubuntu Studio-t nem ismerem, hogy ott hogyan oldották meg, milyen screenshotos progit használnak, az hogy van bekonfigurálva, hogy lehet elérni. Nézd meg hogy van ez ott megoldva. Így leírás alapján nem tudom elképzelni, hogy mit milyen panelra kell húzogatni, meg az mit hív meg. Az Ubuntu Studio-val is az a bajom, mint az összes specializált disztróval, hogy spéci. Ez addig jó is, amíg arra az egy spéci dologra használod, amire kitalálták, de ahogy valami általános dolog kéne, vagy fel akarsz tenni valamit, ami nincs a tárolókban, stb.., akkor el kell vele kezdeni vergődni. De ez nem csak a Studio-ra igaz, hanem az összes spéci disztróra, LibreElec, SteamOS, Kali, stb.. Jobb ezek helyett valami általános célú disztrót használni, ha valaki komolyan gondolja a linuxozást és fő rendszernek akarja használni.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35481 üzenetére
Erre többféle mód van. Vannak Firefoxhoz screenshot addonok. Vagy az Ubuntun a PrnScr-n gombra elő kéne jönnie egy képernyőképkészítő proginak, vagy ha nem, tényleg csak villanás van, akkor a ~/Pictures mappában lesznek ott a képek.
Esetleg ha GIMP-et emlegetsz, akkor abban is van ilyen funkció, File menü, Create menüpont, Screenshot almenü, Delay-re beállítasz 5 mp-et, átváltasz a teljes képernyős böngészőre, és csinálni fog neked képernyőmentést.
-
Frawly
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mobil flották
- Hálózati / IP kamera
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Sweet.tv - internetes TV
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Autós topik
- Extra D betűvel jöhet GeForce RTX 5090D utódja
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 5700X3D Processzor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged