- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz
trialboj #26498 üzenetére
Felejtsd el azt és tegyél fel valamilyen Ubuntut vagy Linux Mintet. Mondjuk Xubuntu vagy Ubuntu MATE vagy Linux Mint MATE.
Microsoft Office (illetve a Word) 2010 elvileg használható Wine-nal, lásd: [link] Ha szükséges a Microsoft Office, mert egyébként van LibreOffice. Natív MS Office nincs Linuxra.
-
trialboj
őstag
Megpróbáltam, esküszöm rákerestem több kulcsszóval is, de fogalmam sincs mi után kutatok, szóval muszáj megkérdeznem.
Egy éve átvertem magam egy gyenge laptoppal (lenovo i3, 4gb ram) Jónak tűnt, de tetű lassú, win10 el is próbáltam de úgy sem használható.
Egy ismerősöm ezt CUB Linux ajánlotta, hogy ez elméletileg jobb lesz.
Ne most én sosem használtam ilyet, az installal stb megbirkóznék, a kérdésem arra irányulna hogy melyek a hátrányai a windowshoz képest?A laptop csak általános dolgokra van/lesz használva, tehát filmezés, internetes böngészés, zenehallgatás, youtube, és néha word, excel. Ezek közül minden működik rajta? Egyéb negatívum amiről tudnom kellene mielőtt nekifutok?
Az a gond hogy nem én használom hanem olyan szülők akik nem nagyon értenek hozzá, tehát pl a wordtól félek, hogy ha nincs rajta, akkor nem tudja majd folytatni a melóból hazahozott munkákat pl.
Nagyon köszönöm.
-
stigma
addikt
cigam,King Unique: Köszönöm mindkettőtöknek a válaszokat. Sorban válaszolnék:
(#26493) cigam :
Útközben én is rákeresgettem , és hasonló megoldásokat találtam, de köszönöm, egy egyszerű példával szemléltetted nekem, hogy kell megcsinálni gyorsan és könnyedén.
(#26494) King Unique: Ez az infó amit leírtál nekem és linkeltél, teljes mértékben megoldja a problémám, egy részét már át is olvastam.
Miért is szerettem volna ezt a furcsa megoldást, hogy Win10+ Ubuntu?
Jelenleg adott egy HTPC(NAS+Torrent+Film+ftp), melyen Win10 fut konfigolva, 120as SSD-vel + 2x3TB HDD-vel melyen már sok sok adat/torrent van és eddig jól működött de a napokban kisebb hibákat észleltem.(Film lejátszásnál bele beleakadt, Transmission-t nehezen értem el, nehezen válaszot ....
Lényeg az tervezem az volt hogy Ubuntu és Win egymás mellett legyen,amikor időm engedi próbálom úgy bekonfigolni az Ubuntu-t , mint a mostani Win10-es rendszert, csak nekem ubuntuval lassabban megy. És mivel addig is használni szeretném a HTPC-t ezért kell egyenlőre a két rendszer egymás mellett fusson.
Hosszútávú emgoldás lesz majd ha Ubuntu tökéletesen elsajátítom hogy nem desktop-ot hanem szervert teszek fel, mert feleselgess a gui felület.Mégegyszer köszi mindenkinek.
-
King Unique
titán
Magát a rendszerpartíciót nyilván nem akarná alapesetben, de a külön létrehozott adattár partíciót biztosan. Illetve, ha pl. 2 db Windows van egymás mellett és be van kapcsolva, akkor eleve BSOD-ot okoz, szóval azért annyira nem problémamentes. Én minden dual-boot megoldásnál kikapcsolom biztos, ami biztos alapon.
-
válasz
King Unique #26494 üzenetére
újabb Windowsok esetén a fast startup kikapcsolása erősen ajánlott.
Csak akkor, ha linux alól is piszkálni szeretnéd a windows-t, ill az vele kezelt partíciókat. Pl. NAS-t használva közös adat tárnak, a kecske is megmarad, és a káposzta is jóllakik
-
King Unique
titán
válasz
stigma #26490 üzenetére
Üdv!
Ha már annyira félted a Windowst, akkor lehet másképpen is telepíteni dual-boot megoldásnál az Ubuntut és így garantáltan nem fog belepiszkálni. Ez esetben megmarad a Windows rendszerbetöltője és a Win10 indul alapértelmezettként. Valamint a linkben lévő programban lehet többek között az időközt is állítani. Továbbá a telepítő kiírásához és egyéb dolgokhoz még ezen hsz második bekezdését is átnézheted. Illetve még egy fontos dolog, hogy akármilyen dual-boot megoldásról is van szó, újabb Windowsok esetén a fast startup kikapcsolása erősen ajánlott.
-
válasz
stigma #26492 üzenetére
sudo nano /etc/default/grub parancsal szerkeszted a "menű" fájlt. Ebben kell átírnod1 sort:
GRUB_DEFAULT=”Windows 10 (loader)”
Ezután sudo update-grub, és kész.Vagy telepítesz egy grafikus piszkálót, amiben pár kattintás az egész:
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer -
stigma
addikt
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni hogy HTPC-men lévő Win10 mellé egy Ubuntu 16.04-et fogok telepíteni most.
Ha feltettem a grub fog indulni és annyit szeretnék egyenlőre hogy automatikusan induljon el a Win10, ha nem nyomok 5 mp-ig semmit sem.Erre találtam sok megoldást, de kezdő linuxos vagyok és nem akarom tönkretenni a Win10-et.
Lényeg az hogy a most jól működő Win10 induljon el, kivéve ha 5mp-en belül kiválasztom hogy az ubuntu induljon.Segítséget előre is köszönöm.
-
Dave™
nagyúr
válasz
#63761920 #26484 üzenetére
Itt vannak pl. Szerintem azért próbáld ki előtte live rendszerként a 16.04-et, nálam tökéletesen működik 4 eszközön is.
-
törölt tag
Sziasztok!
Honnan tudom letölteni a Lubuntu 14.04 LTS verziót?
A 16.04-röl olyan sok rosszat olvastam hogy maradok a
14.04 verziónál. Most vetem egy ssd-t rendszernek arra szeretném. -
koviamy
csendes tag
Szia Lathronos !
Szeretném megkérdezni, hogy tervezed-e esetleg a 16.04 LTS 32 bitesből a Xubuntu verziót? (Én négyszer futottam neki, de mindig elakadtam. Viszont lehet, hogy már azóta kijavították és/vagy Te meg tudtad javítani.)
-
törölt tag
Hali!
Van tapasztalat arról, hogy egy W7>W10 upgrade tönkre vágja-e a GRUB-ot? És utána az alapbeállítás a hybrid sleep lesz-e, azaz le kell-e ezt még külön lőni? -
Dhampir
félisten
válasz
God Vazzeg #26473 üzenetére
Szívesen, például skamilinux.hu egy jó kiindulási pont.
-
Dhampir
félisten
válasz
brickm #26470 üzenetére
Ezt láttad már? A Macpup egy Ubuntu csomagokat használó Puppy Linux.
Másik:
(#26471) Lathronos
Érdekesség:
XenialDog (Ubuntu 16.04 ‘Xenial Xerus’ LTS, 32-bit)A Xenial sorozatból egy újabb puplet készül a DebianDog alapján, csak ugye Ubuntu csomagokból.
Az egyik cél, hogy apt-get vagy Synaptic csomagkezelőből hozzáférhetünk a xenial repójához és szinte bármit telepíthetünk.
Az alapértelmezett ablakkezelő az Openbox és maga a grafikus felület a DebianDog64 kialakításához nagyon hasonló.
Másik:
MintPup jwm-icewm-hybrid 07.05.2016
A projekt a Linux Mint 17.1 “Rebecca” – Xfce (32-bit) alapjaira épül és tulajdonképpen a puppy linux legfontosabb tulajdonságait tartalmazza, SFS készítés, betöltés, remasterelés, változások elmentése, csak RAM -ban futtatás, vagy mentés fájlba, mappába, meghajtóra, egy vagy több frugal vagy teljes telepítés és több rendszer indítása egymás mellett.
Rengeteg módszert átvettek a készítők a DebianDog projekttől és hasznosították a készítés során.
-
Lathronos
őstag
válasz
Dhampir #26469 üzenetére
Tudom, én is használtam, még megvan DVD-n a 2010-es verzió amit ő készített. Talán egyszer készítek az Ubuntu-ból is egy ugyanolyat, már régóta tervezem.
-
brickm
őstag
válasz
Dhampir #26466 üzenetére
Én meg OSX témát szoktam tenni minden linuxra, valahogy az tetszik a legjobban.Az OSX-et meg nem is nagyon használom már. Viszont a win10-től nem tudok elszakadni még mindig
Jut eszembe, az albert-et hogy használjátok autorunnal? Nekem midnig hoz egy hibaüzenetet a legújabb verzió, az előzővel nem volt ilyen. (kéri a hotkey beállítást mindig)
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #26468 üzenetére
Köszi a plusz infót, én a PoL-ra gondoltam, mert szerepel az alkalmazáslistáján is, így az örök kezdőnek is könnyebbséget nyújt, ha lépésről-lépésre felvarázsolja.
Egy pilisi magyar srác; Lisovszki Sándor fejlesztette ki a PCLinuxOS Enlightenmentre épülő verzióját (PCe17OS) ami akkoriban a maga nemében kuriózumnak számított (világszenzációvá vált a PCLinuxOS nemzetközi berkeiben), kérésre DVD-t is postázott.
-
Lathronos
őstag
válasz
Dhampir #26466 üzenetére
Az Office 2010-et WINE-nal vagy PlayOnLinux-szal(te döntésed melyikkel) lehet telepíteni a winbind csomag telepítése után. Unokanővéremnek így telepítettem 1 hete az OpenBox remasterem-mel együtt, azóta is gond nélkül fut rajta.
(#26467) Dhampir
PCLinuxOS-sel kezdtem 2008-ban a linux-szal való ismerkedést, és kizárólag azt is használtam 2014-ig, aztán cseréltem Ubuntura. Azt is lehet remasterelni a mylivecd telepítése után, jómagam is készítettem anno párat, pl. Cinnamon-nal, mi mással.
Ha lesz rá időm jövő héten, lehet készítek belőle ismét. OpenBox-ot és Cinnamont.
-
Dhampir
félisten
OFF téma, de hátha érdekli a kipróbálós felhasználókat.
Live-módban futtattam a legutóbbi PCLinuxOS MATE64 2016 Desktop rendszert.
Nem is rossz, például egyből kezelte a Realtök wifimet, méghozzá nagy érzékenységgel, a Windowsos driver sokkal kevesebb hálózatot lát, és gyengébb jelérzékenységgel. Hang viszont nem volt, de valószínűleg megoldható lenne, most annyira nem mélyedtem bele a konfigurálásba.A Localization Manger, és a LibreOffice Manager telepíti a magyar nyelvet, így volt ez régen is.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #26463 üzenetére
Akkor a WPS-t nem fogom kipróbálni. Legrosszabb esetben Playonlinuxszal a Microsoft Office Starter 2010-et valószínűleg lehetne futtatni (de nem biztos).
Az XP-t nem kedveltem meg, a Vista már sokkal jobban bejött.
Hát, régen PC Linux OS alatt egyszer a Gnome-ot átkonfiguráltam Windowsos kinézetűre, de nem sokáig hagytam meg, sok értelme nem volt.
Puppy Linux meg alapból is elérhető volt XP- és Vista-szerű kinézettel, ami jópofa volt akár ugratáshoz is.
A Zorin OS elég döcögősen működött, nem nyerte el a tetszésemet, habár régebben próbálgattam.
A Unity még egész pofás, valamint egyszerűen használható környezet is.
(#26464) Dave™
Egyetértek.
(#26462) Lathronos
Akkor kár volna vele kínlódni.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Dhampir #26461 üzenetére
A wps szerintem ugyanugy LO engine-t hasznal, mivel ugyanolyan formazasi hibakat vetett .xlsx megnyitasnal. A zorin meg borzasztoan nez ki, ahohy ez az afrikai is, a kinaiban van fantazia, kicsit a kinai androidok megjekenesere hajaz, pl. Flyme OS (ikonok, beallitasok).
-
Dhampir
félisten
Olvastátok már a dél-afrikai Makulu Linuxről és a kínai Deepinről szóló bejegyzéseket?
A Manjaronak is van már Deepin-kiadása
Eleddig csak a Zorin OS-t ismertem, amely kinézetében valamennyire a Windowsra hajaz.
Ami felkeltette még az érdeklődésemet, ez a WPS Office, amely Linuxra is elérhető, de nem tudom, hogy vajon magyar nyelvre felkészítették-e.
-
Tutu7030
veterán
Üdv! Ki lehet "erőszakolni" valahogyan a többszálas működést a programoknál?
Ha pl a gThumb-ban elindítom a duplikált fájlok keresését, eleinte még mind a négy magot használja kb. egyforma terheléssel (megy is gyorsan a folyamat), de amikor már ~felénél tart a keresésnek, onnantól már csak 25%-on (1 mag) dolgozik. -
Lathronos
őstag
1. A Plank beállításainál van olyasmi hogy panel pozició vagy ilyesmi. Ott lehet beállítani, hogy hol legyen.
2. Elindítod a Hang és Video menüpontból a TVTime-ot -> Jobb egérgombbal kattintasz -> Csatornakezelés -> Csatornakeresés. Nálam működik vele a TV tunerem, valószínűleg nálad is fog.
Miután megtalálta az összes csatornát, válaszd Az összes csatorna aktívra állítása opciót, hogy rögzítésre kerüljenek. Ha nincs hangja, a Gnome Alsamixerben a Line és Line Boost lineáris "potméterekkel" tudod erősíteni a hangerőt.
-
dark2
tag
válasz
Lathronos #26452 üzenetére
Szia!
Köszönöm szépen!
Ezt a plank dokk-ot esetleg át lehet tenni oldalra is? Nem baj, ha nem, csak kíváncsi vagyok, bal oldalt pl. nem sok gondot okozna.Még egy kérdéseszembe jutott: van a gépemben egy hibrid tv tuner kártya, amin néha dvb-t adásokat nézek. Hol tudom megnézni, hogy települt-e fel neki driver?
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Terminálban hogy lehet valahogy előbányázni, hogy az oprendszer mikor lett felinstallálva?
-
Lathronos
őstag
Szia!
Tehát panel indítóikonok: kattints jobb egérgombbal a menüben arra amit a panelre szeretnél tenni, és ott lesz olyasmi hogy ikon helyezése a panelre vagy valami hasonló(most openboxot használok, ezért nem tudom pontosan).
Alsó Plank dokk kikapcsolása: CTRL+ALT+Jobb egérombbal kattints rá és kilépés. Az automatikus indulás kikapcsolása: Beállítások -> Indítópult -> Töröld a Plank bejegyzést.
-
dark2
tag
Egy kis segítséget kérnék. Letöltöttem és telepítettem Lathronos fórumtárs "Ubuntu 14.04.4 Cinnamon 64 bit HU remaster 2016 május" ubuntu kiadását. Hardverileg Athlon2 X4, Asus m2n-e, 4GB ddr800, Asus gtx650, Asus xonar, 500GB WD green-en dolgozik.
A hanggal volt kis gondom, de megoldottam.
Viszont egy dolgot szeretnék megváltoztatni a kezelőfelületen és nem találom rá a megoldást, talán rossz keresőszavakkal próbálkozom.
Tehát:
- a menü gomb mellé a felső panelre szeretnék gyorsindító ikonokat tenni (mint a winxp/7 esetén)
- az alul található, automatikusan rejtődő dock-ot szeretném megszüntetni. Gyakran előfordul, hogy egy honlap alján akarok kattintani, ez előkúszik és egy rajta lévő programot indítok el (terminált, firefoxot stb.)
Egyébként nagyon elégedett vagyok a rendszerrel, mióta feltettem, ha este csak netezés, filmezés várható, nem is indítok win-t. -
-
-
lev258
veterán
válasz
bobalazs #26443 üzenetére
Erős a gyanúm, hogy a kolléga Remaster-jével van valami. Mert a Cinnamon eleve kevesebbet eszik, mint a Unity és utóbbinak is mennie kell azzal a videókártyával. A bejelentkező képernyőnél a Cinnamon volt vajon kiválasztva? Mert szokott lenni külön Szoftveres Cinnamon is. Lehet utóbbi volt az alapbeállítás.
-
-
-
-
14.04-en az alap intel hd 2000 driverja nagyon gyenge teljesítményt ad.
Van erre valami megoldás? -
-Skylake-
addikt
lev258
bob.zxrHmm , hát az történt hogy dobtam neki terminálban egy ilyet :
#!/bin/bash
export LD_PRELOAD='/usr/$LIB/libstdc++.so.6
export DISPLAY=:0
steam -tcpaminek utána lehúzta azt a ~250megás telepítőt , amit alapból is le kellett volna neki. Szóval gyakorlatilag azért nem indult , mert a lényegi része fel sem települt , pedig a hivtalos oldaról szedtem a .deb-et , nem is értem. Egyenlőre ugy néz ki működni fog , már van login screen meg library , ilyenek. Köszönöm a segítséget.
-
-Skylake-
addikt
válasz
lev258 #26430 üzenetére
Running Steam on ubuntu 16.04 64-bit
STEAM_RUNTIME is enabled automatically
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(0)
libGL error: unable to load driver: radeonsi_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: radeonsi
libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrastEzt dobja terminal
-
lev258
veterán
válasz
-Skylake- #26429 üzenetére
Terminálból kellene elindítani, akkor megmondja, mi a baja.
Lehet te is ebbe futottál bele. [link]
Bár azért furcsa, mert nálam Ubuntu, meg Ubuntu Mate alatt se volt gond vele. Persze előbb a rendszer frissítésével és beállításával kezdtem. A 16.04-ről azt is érdemes tudni, hogy a frissítések egy része a Szoftverközpontban található. Ez nekem is meglepetés volt. -
lev258
veterán
válasz
-Skylake- #26425 üzenetére
Csinálj egy teljes frissítést (volt egy bug a .deb csomagokra vonatkozóan). Egyébként a Steam Terminálból is telepíthető. Alternatív megoldás még a gdebi program is.
Mr Dini: Na ez az, ami már a haladó topikba való. Én könnyen el tudom képzelni, hogy valami nem lett tökéletes. De ez meghaladja az ismereteimet. -
válasz
lev258 #26424 üzenetére
Az újratelepítéshez mit szólsz?
Sajnos, ez nem ilyen egyszerű. Mint mondtam ez az Ubuntu a nasom tárhelyén van és pxeről, tehát hálózatról tudom bebootolni. Ehhez pedig kibontottam az eredeti Ubuntu 14.04 telepítőlemezről a rajta található Live rendszer squashfs fájlját (ebbe van tömörítve az FHS), az initramfs-t és a vmlinuzt (tehát a kernelt és a "mappaszerkezetet"). Majd ezt a Live rendszert bebootoltam PCről, mert néhány módosítást muszály volt végeznem. Úgy gondoltam ezek nem kapcsolódnak szorosan a problémához, de akkor leírom. Szóval mostmár van egy kicsomagolt Ubuntu fájlrendszerem (FHS), de meg kell oldanom, h a kernel ezt az FHS-t tudja használni hálózatról, tehát netboottal. Ehhez a PC-ről bootolt Live ubuntun felcsatoltam a nasomon lévő FHS-t (sshfs csatolással. Már amikor a Live-ra fel akartam tenni az sshfs-t, akkor dobott vmi hasonló errort) és chroottal "beléptem" rá. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor ha kiadok egy parancsot, akkor az utána a chrooton fog megtörténni, mivel a / (root könyvtár) lesz az, ahova chrootolok. Így első körben változtattam root jelszót (passwd root), majd feltettem a linux-image-generic és az initramfs-tools-t a kernelnek megfelelően.
Ezután kicseréltem a /etc/initramfs-tools/initramfs.conf konfigban a local-t nfs-re, a modulok közül pedig a netbootot állítottam be. Majd legeneráltam az initramfs-t és felmásoltam a pxe szerverre (pxelinux), majd bekonfigoltam hozzá mérten a cuccot. Ezek után még a chrootban létrehoztam egy pisti nevű usert az adduser pisti paranccsal és betettem őt a sudoers fájlba, h tudjam vele a sudo parancsot használni.
Ezután bebootoltam a friss rendszert és már megy is. Akárcsak úgy, mint ha HDD-ről futna. Csak így kicsit több helyem van és bármelyik gépről belépve ugyanazt a belakott rendszert látom.
A többit meg már ismeritek...
Szóval én arra gyanakszom, h valami a live rendszerben a csomagok közül rossz, néha nem a rendszerre illő csomagot választja. De akkor fölmerül bennem a kérdés, hogy hogyan tudok normális FHS-t szerezni?
-
-Skylake-
addikt
Sziasztok !
A következő problémám akadt Ubuntu 16.04 LTS alatt : próbálom a Vibert és a Steam-et telepíteni , de valamiért nem siekrül. Az történik , hogy letöltöm a csomagot , kijön az ablak ahol ott van a rövid leiírása a programnak és egy install gomb. Rámegyek hogy install , elkezd tölteni kb 2 másodpercig aztan megáll , nem ir ki semmit , nem történik semmisem. Egyetlen közös van a két telepítésben ezeken kívül , mindkettő alatt ott van narancssárgával egy nem kattintható szövegbox a következő felirattal :
"This software comes from 3rd party and may contain non-free components."
Mi lehet a megoldás ?
-
lev258
veterán
-
-
-
válasz
lev258 #26420 üzenetére
Volt update, többször is. Annyira azért nem vagyok kezdő, ezeket, mint mondtam, Debianból ismerem.
Ja és azt, h roottal vagyok bent, rosszul teszem? A sudoból következtetek, h nem azzal kéne... Bár nem hinném h az a baj...
Ps: ahogy kihámoztam a verbose logból, néhány csomag kibontásakor van gondja... De ennél többet nem akar mondani.
-
válasz
lev258 #26415 üzenetére
Szia!
Amit a teljesen friss telepítés ad, azt használom. Amúgy 64 bites rendszer és vmi t betűs, talán trusty a rendszer. És ezeket a csomagokat ma raktam fel, így nem hiszem, h lenne változás.
Viszont az alap nyelv angol volt, ami nem probléma, de a billentyűzet is en(us) volt. Szóval fel akartam rakni a magyar cuccot. Ehhez generáltam locale-t és az ubi beállításokban a nyelveknél bepipáltam a magyartot. Viszont ez is elakadt a fentebb vázolt hibával, csak ő a thunderbirdöt nehezményezte...
-
lev258
veterán
válasz
Damateo #26414 üzenetére
Csak hónapok múlva jelenik majd meg a Frissítéskezelőben. Most még csak Terminálból tudod elindítani a folyamatot. Ha meg akarod tenni, légy biztos benne és legyen biztonsági mentés, vagy legalább egy Live a közelben. Zárt driverek, ppa-k legyenek inaktiválva.
Mr Dini: Melyik szerveren vagy? Ha most feltennéd a csomagokat, mely verziók települnének? -
Damateo
aktív tag
Üdv,
Van egy Ubuntu 14.04 a gépemen. Gondoltam frissítem a következő LTS-re, de nem adja be az opciót.
Beállításban, frissítésnél be van kapcsolva az új verzió keresés.
Merre tovább? -
válasz
Mr Dini #26412 üzenetére
Nah, csodálatos ubuntumágus létemre, sikerült helyrehozni a hibát.
A 2 hibás gcc-t dpkg -P <csomagnév>-vel leszedtem, az stdc-t meg helyreraktam apt-get -f install -lal.
Ami nekem furcsa, h miért rak fel rossz csomagot?
Debiant évtizedek óta használok, ott sosem volt ilyen gond, pedig hasonló a 2 rendszer csomagkezelője. (Az ubuntu debian származék volt, gondolom ezért hasonlítanak sokmindenben)
Illetve gcc nélkül nem fogom megúszni, hiszen a MIPS routeremre szeretném a chillispotot cross-compilelni első körben... Szóval hogy tudnám felrakni úgy, h menjen?
-
Sziasztok!
Vegre teljes mertekben sikerult osszehozni a diskless Ubuntu-m, amit foleg fejlesztesi es zenehallgatasi celokra terveztem hasznalni.
A gond az, h mikor fel szerettem volna rakni par csomagot (konkretan a git-core build-essential libssl-dev libncurses5-dev unzip gawk), akkor elszallt ezzel a hibaval:
Processing triggers for man-db (2.6.7.1-1ubuntu1) ...
Errors were encountered while processing:
/var/cache/apt/archives/libasan0_4.8.4-2ubuntu1~14.04.3_amd64.deb
/var/cache/apt/archives/libatomic1_4.8.4-2ubuntu1~14.04.3_amd64.deb
/var/cache/apt/archives/libtsan0_4.8.4-2ubuntu1~14.04.3_amd64.deb
/var/cache/apt/archives/libquadmath0_4.8.4-2ubuntu1~14.04.3_amd64.deb
/var/cache/apt/archives/libgcc-4.8-dev_4.8.4-2ubuntu1~14.04.3_amd64.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)Es ezutan ha barmire hasznalni szeretnem az apt-t, akkor ezt dobja:
# apt-get autoremove
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
You might want to run 'apt-get -f install' to correct these.
The following packages have unmet dependencies:
gcc-4.8 : Depends: libgcc-4.8-dev (>= 4.8.4-2ubuntu1~14.04.3) but 4.8.4-2ubuntu1~14.04 is installed
libgcc-4.8-dev : Depends: gcc-4.8-base (= 4.8.4-2ubuntu1~14.04) but 4.8.4-2ubuntu1~14.04.3 is installed
libstdc++6 : Depends: gcc-4.8-base (= 4.8.4-2ubuntu1~14.04) but 4.8.4-2ubuntu1~14.04.3 is installed
E: Unmet dependencies. Try using -f.Namost, nekem ezekre mind szuksegem lenne. Viszont a tesztelesek kozben mar tobbszor elojott ez a rakat hiba... Hogy lehetne megoldani, h menjen minden flottul?
Koszi!
-
Syl
nagyúr
válasz
lev258 #26407 üzenetére
Tudom hogy Kendek-é a program, de használható leírás nincs hozzá. Van egy cikk, ami bemutatja a párbeszédablakokat oszt csók. De pl. mit kell tenni, ha bedöglik a gép, miket kell tenni ha másik vinyóra akarom költöztetni a rendszert, hogy kell eljárni, ha komplett új rendszert telepítek stb., stb.
Szóval hiába nézem mit tud, a hogyan az rejtély marad... -
lev258
veterán
A Systemback-hez van magyar manual is az angol leírások mellett. Kendek kolléga fejlesztése, eléggé mindenes program. Készíthető visszaállítási pont, vagy Live-telepítő az aktuális rendszerről, a kiválasztott fájlokból, mappákból. Igen okos és jól testreszabható.
Egy kis reklám.
Szóval a lényeg, érdemes megnézni, mit tud, hasznos program. -
Syl
nagyúr
válasz
koviamy #26405 üzenetére
Nincs itt semmilyen megbántás, sértődés meg főleg!
A systemback számomra egy teljesen logikátlan és érthetetlen program, amihez nem találtam használható leírást. Partíciótologatást meg grub hegesztést meg már többször végeztem.
Nyilván mielőtt nekiesek, clonezilla-val lementem az egész hóbelevancot usb vinyóra. -
koviamy
csendes tag
Bocsánatot kérek, ha megbántottalak volna. Nem ez volt a célom. Amit leírtál, hogy csinálni fogsz, abból problémák keletkezhetnek. Esetleg nem fogsz tudni belépni a linuxba, de még adatvesztés is lehet a vége. Amit én tanácsoltam, az nem lényegesen hosszabb idő és teljesen biztonságos. Javaslom fontold meg a dolgot újra.
-
Ez érdekes:
A cégnél virtuálboxban fut egy Ubuntu Mate 16.04 azért, hogy ha ott érek rá kérdezni akkor meg tudjam nézni a választ. Meg ugyebár ha valamit elrontok csak visszamentem az utolsó működő verziót és minden megy tovább.
Itthon élesben meg ugyanaz az Ubuntu.
No, a virtuálisban nincs online az itthoniban van?Már működik is itthon!
-
Dhampir
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Gyermek PC játékok
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged