- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- OnePlus Nord 5 - lehűti a kedélyeket
- Poco F7
- Hatalmas kedvezménnyel nyit az Ulefone új csúcsmodellje
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Xiaomi 16: önfejlesztés önfotós oldalon
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bitpalace
senior tag
válasz
lev258 #25296 üzenetére
Nvidia-nak most néztem utána már telepíti is, csak türelmetlen voltam
Wine-al az a gondom, hogy Vírusirtókat próbálgattam telepíteni, de sehogy sem tudom rábírni egyiket sem, mert nem kompatibilis...nem is tudom kell egyáltalán Ubuntu alá?! Igazából csak próbálgatom....
Más: Lehet vissza kéne térnem Ubuntura-Mate alól, azzal jobban boldogultam
üdv!
-
lev258
veterán
válasz
Bitpalace #25295 üzenetére
Akkor szépen sorjában. Mi a gond a Wine-nal?
További illesztőprogramoknál próbáltad felrakni a drivert? Ha a honlapjukról letöltöttet akarod telepíteni, akkor el kell olvasni hozzá a leírást, többek között ki kell lőni hozzá a grafikus felületet is.
Mindent pontosan úgy kell csinálni, ahogy Ubuntunál is. -
lev258
veterán
válasz
TechN7ne #25292 üzenetére
Az Ubuntu által használt Unity grafikus felület kicsit erőforrás-igényesebb. Én javasolnám, hogy próbáld ki (nem kell hozzá telepíteni) az Ubuntu Mate-t elsőként vagy Xubuntut, a 14.04-est. A 15-ös verziók rövid támogatást élveznek.
Bitpalace: Bizony. Minden más ugyanaz a motorháztető alatt. Mivel van problémád? -
Bitpalace
senior tag
sziasztok!
Valaki tudna pár infót adni ubuntu vs. mate-el kapcsolatban? Érvek ellenérvekre gondolok első sorban.
Köszi!
-
TechN7ne
nagyúr
válasz
lev258 #25287 üzenetére
Igen, akkor valoszinu gyenge neki ez a regebbi vas, moncsit maxon nem igazan gordulekeny, megprobalok ala vlmi normalisabb hattertarolot beszerezni, meg vlmi alap esszeru vgat.
Most elem ugrot egy Reszletek ablak amiben leirja a hardvereket is, Intel 945g is kiirja, ami igazabol ugy porog mint egy atlagos vga, driver nelkul Windows ban.
-
TechN7ne
nagyúr
Hali
Telepítettem egy régebbi konfigon (Core 2 Duo + 2gb ddr2 667Mhz) alaplapi vga val hírtelen.
Nem találok az alaplap gyári oldalán Linux driver-t, 1980x1080 moncsin nyomatom szegénykét vlmi öreg berregő 80gb-os sata merevlemezről.
deszka: MSI 945gcm5 v2Gondolok arra hiszen teljesen új vagyok,eszközkezelő féleség vagy ahol látom is a jelenlegi hardvereket,illesztő programok hiányát,stb. ?
-
Hello,
Más is tapasztalja, hogy kegyetlenül belassul a Firefox?
Kezd idegesítő lenni. T420, Intel VGA, Kubuntu... -
Sikerült, megoldódott.
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget(végre nem a hulladék telóról kell fórumozzak.
)
szerk.: És a Shadow Warrior is gyönyörűszépen fut, ahogy kell
-
lev258
veterán
Amennyiben nincs másik rendszer a gépen, a Grub rejtett módban működik. A Shift-tel lehet előcsalni, de ezt azonnal nyomkodni kell a bekapcsolás után. Ha még így sem jön elő, akkor nálad nagyon súlyos probléma van, ami nem egy videókártya driver hibája (vagy az csak egy részlete az egésznek).
-
válasz
lev258 #25255 üzenetére
Nem igazán történt semmi különös a shifttől se.
Bejön egy fekete képernyő egy kis vízszintes vonallal a bal felső sarokban és ennyi, itt megáll a tudomány.ubyegon2: egész eddig jó volt a zárt drivert amikor is egy idő után egyszerűen csak a nyíltat használta hiába volt beállítva a zárt és hibába kapcsoltan nyílt driverre meg vissza.
-
lev258
veterán
válasz
ngabor0204 #25268 üzenetére
"auto reallocate failed"
Ez szerintem elég rosszul fest. Ha csak a read-only dolog lett volna, azt mondtam volna, hogy betelt a partíció. De ezek szerint komolyabb.
Az "önjavításnak" vannak határai és ez valószínűleg nem csak a hibák mennyiségére vonatkozik. -
ngabor0204
csendes újonc
Elkezdett furán viselkedni az Ubuntum, és láttam, hogy readonlyként van mountolva a /. Gondoltam, valami megkavarodott a fájlrendszerben, ezért bebootoltam recoverybe, csináltam egy fsck-t, talált is hibákat, amelyeket látszólag ki is javított, aztán újraindítás után fel is állt a rendszer, de a / továbbra is readonly.
Rákerestem az errorra a dmesg-ben, és ilyeneket találtam:[ 91.986665] Add. Sense: Unrecovered read error - auto reallocate failed
[ 91.986673] end_request: I/O error, dev sda, sector 964956921Jól gondolom, hogy ezt azt jelenti, hogy nem tud kijavítani egy bad sectort? (Fura, mert van egy csomó hely, és azt hittem, ilyenkor azt a szektort kizárja, és elkezd helyette másikat használni, amíg van üres.)
Szóval mi a teendő? Winchester kuka?
(Elég kezdő vagyok Linuxban, ezért ha a hdd-cserén kívül van más megoldás, akkor szájbarágósan írjátok le, légyszi.)
-
spammer
veterán
válasz
Keef_Lee #25265 üzenetére
win_mappa.sh paranccsal próbáltad futtatni? Mert a fájlnév végén meghagytad a .sh-t, így futtatni is ezzel a névvel kell (hiszen a $PATH-ban is ezt látja).
Ha nem akarod mindig beírni a végére, hogy .sh, akkor nevezd át:
sudo mv /bin/win_mappa.sh /bin/win_mappa
Utána terminál újraindítás után működnie kell a win_mappa parancsnak.
-
spammer
veterán
válasz
Keef_Lee #25261 üzenetére
Persze, hogy nem engedi felhasználóval, emelt jogosultság kell. Alapismereteket nem olvastad át?
Legegyszerűbb terminálban:
sudo cp /home/neved/könyvtár/scriptneve.sh /bin
Értelemszerűen a pontos és valós elérési utat add meg a scriptedhez.
szerk: miután átmásoltad, nyiss új terminált, utána látni fogja a parancsot (a scriptet), így a script nevével tudod majd futtatni terminálból, bármelyik könyvtárban is vagy.
-
spammer
veterán
válasz
Keef_Lee #25259 üzenetére
#!/bin/bash
sudo mount -t vboxsf -o uid=1000,gid=1000 Osztott_mappa /media/sf_Osztott_mappaAbban a könyvtárban legyél, ahol a script van, aztán:
./scriptneve.sh
Vagy másold be olyan helyre, ami a $PATH-ban van (terminálban: echo $PATH), mondjuk a /usr/bin-be vagy a /bin-be, majd nyiss egy új terminált, aztán utána meg tudod hívni a parancsot csak simán a script nevével:
scriptneve.sh
Egyébként nem muszáj a .sh kiterjesztést a végére írni, a linux nem fájlkiterjesztés alapján dönti el, hogy milyen program. Az első sorban található #!/bin/bash miatt tudni fogja, hogy ez egy bash script.
szerk: ha megváltoztatod a mappát, akkor természetesen köhögni fog, de akkor a scriptben is ugyanúgy át kell írnod, mintha azt fstab-ban tennéd, az elérési útnak mindig stimmelnie kell.
-
Keef_Lee
senior tag
-
Mr Dini
addikt
-
Keef_Lee
senior tag
win alatt virtualboxban használom a linuxot. Van egy közös mappa az átjárhatóság miatt. Ez nagyon bevált nekem, de mindig ki kell adnom terminálban a következőt:
sudo mount -t vboxsf -o uid=1000,gid=1000 Osztott_mappa /media/sf_Osztott_mappa
és persze utána a jelszót, aztán működik is.
Próbáltam parancsfájlt csinálni belőle, hogy csak dobbantsak rá, amikor kell, de nem jön össze valamiért.
Beletettem a fenti sort és sh-nak neveztem el, valamint átállítottam az attribútumát is 744-re.
Most így néz ki:
#!/bin/bash
echo on
$ sudo mount -t vboxsf -o uid=1000,gid=1000 Osztott_mappa /media/sf_Osztott_mappa -
Szerintem itt az ideje egy új telepítésnek. Ez a Mir próbálkozás elhasalt, vagy nem szedted le előtte a zárt drivert rendesen vagy csak a 304-es felrakása, amíg a mir fenn volt, ez bőven elég, hogy megnyekkenjen a rendszer!
Ha terminalból telepítesz és nem vagy biztos a dolgodban, akkor először a -s opcióval add ki majd a parancsot és látni fogod, mit akar felrakni, így vakon mindenfélét egymásra húzni, az álmoskönyvek szerint se túl jó ötlet.
~$ sudo apt-get install nvidia-current -s
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
dkms fakeroot lib32gcc1 libc6-i386 libcuda1-304 libfakeroot libvdpau1
nvidia-304 nvidia-libopencl1-304 nvidia-opencl-icd-304 nvidia-settings
pkg-config screen-resolution-extra
Javasolt csomagok:
dpkg-dev debhelper nvidia-vdpau-driver vdpau-driver
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
dkms fakeroot lib32gcc1 libc6-i386 libcuda1-304 libfakeroot libvdpau1
nvidia-304 nvidia-current nvidia-libopencl1-304 nvidia-opencl-icd-304
nvidia-settings pkg-config screen-resolution-extraA csomagkeresőben nem is találtam az egyik csomagot, amit a te linked telepíteni javasol.
Célszerű itt is körülnézni időnként. -
LógaGéza
veterán
Bootnál nincs GRUB? Ott tudsz választani (recovery mode)-ot.
Ha alapból nem adja ki egy pillanatra sem, akkor nyomogasd a SHIFTet.Szerk.: Itt le van írva minden.
-
törölt tag
A tárolókban ott van a 352-es, terminálban a
sudo apt-get install nvidia-352
paranccsal telepítheted.
A current a 304-et rakja fel, ahogy láttad.Ubuntu packages trusty-update: itt is megtalálod a listában a 352-est. Viszont a restricted tárolót elérhetővé kell tenned. Vagy terminálban
sudo nano /etc/apt/sources.list
fájlban a
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu trusty main restricted
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu trusty-updates main restricted
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu trusty-security main restrictedsorok elől (és esetleg a közvetlenül utánuk következő egy-egy sor elől is) kiveszed a #-t.
-
Mr Dini
addikt
Üdv mindenkinek ismét!
Na, úgy néz ki, h nemsokára meg lesz a diskless Ubuntu rendszerem! Közben már kóstolgatom a lehetőségeket, nagyon bejövős a rendszer. Debianról térek át most Ubuntura, szóval nem az első desktop linuxom, de ha nem bánjátok lesz egy pár triviális kérdésem...
1. Van egy eredeti office 2010-em windowsra. Ezt valahogy fel lehetne varázsolni pl wine segítségével, vagy maradjak a virtualboxnál?
2. Kicsit át szeretném szabni a tálcát, illetve az ablakokat. Úgy tudom az ubi támogat témákat, csak terminálból kell felrakni. Tudtok vmi oldalt, ahonnan ilyen témákat lehet letölteni?
3. Van Bt a notimban, így szeretném használni a bt fülessel. Tudom, h van a bt-nek guija, de nekem az kéne, h terminálból/távolról ssh-n is lehessen csatlakoztatni. Ezt debian alatt simán a bt paranccsal lehetett megtenni. Itt hogy van ez?
Előre is köszönöm a választ!
-
TechN7ne
nagyúr
-
Rimuru
veterán
válasz
nemurea #25229 üzenetére
Ha lehúzza az SDD-t a telepítés idejére, akkor a linux ugye sda-nak fogja látni a HDD-t (mivel az lesz az egyetlen számára), de amikor visszarakja az SDD-t mondjuk a SATA1 portba, akkor már a HDD sdb lesz. Ez nem fog gondot okozni a boot folyamatban (grub bejegyzés)? - Grub normal esetben UUID alapjan azonosit szoval ezzel nem lesz gond, es szerintem az Ubuntu telepito az fstab-ot is UUID alapjan lovi be, szoval nem kene gondnak lenni ilyen miatt.
Juteszembe, TechN7ne, ezzel a megoldással a rendszerbetöltő a HDD-re kerül, ami normál esetben meg sem kapja a vezérlést, tehát a boot legelején tudod majd F12-vel vagy valami mással kiválasztani, hogy ha linuxot akarsz indítani, akkor a HDD-ről boot-oljon. - Ez igy van, viszont a kollega azt mondta hogy ne nyuljon az SSD-hez. Azt meg lehet csinalni hogy a HDD legyen az alapertelmezett, es ott a grub menube be lehet rakni a Windows bootloadert is (azt nem tudom hogy forditva lehetsege-e, tehat a windows bootloader el tudja-e inditani a grubot ugy hogy masik lemezen van).
-
nemurea
aktív tag
válasz
Rimuru #25228 üzenetére
Ha lehúzza az SDD-t a telepítés idejére, akkor a linux ugye sda-nak fogja látni a HDD-t (mivel az lesz az egyetlen számára), de amikor visszarakja az SDD-t mondjuk a SATA1 portba, akkor már a HDD sdb lesz. Ez nem fog gondot okozni a boot folyamatban (grub bejegyzés)?
Juteszembe, TechN7ne, ezzel a megoldással a rendszerbetöltő a HDD-re kerül, ami normál esetben meg sem kapja a vezérlést, tehát a boot legelején tudod majd F12-vel vagy valami mással kiválasztani, hogy ha linuxot akarsz indítani, akkor a HDD-ről boot-oljon.
-
Rimuru
veterán
válasz
TechN7ne #25226 üzenetére
Azt csinalnam hogy az nagyobbik, E particionak a vegerol lecsipnek 30-50Gb-ot (amennyi kell neked) a Windows lemezkezelovel (bar van aki szerint ez nem biztonsagos, en nem tudok ra alternativat mondani), utana Ubuntu telepitovel kezi particionalas segitsegevel csinalnek 1 particiot a /-nek es egy masikat a swap-nak ha szukseg van ra, neked szerintem ennyi igy eleg is lenne.
Ha ez megvan akkor arra figyelj hogy a rendszerbetolto jo helyre keruljon, pl: /dev/sda az SSD, /dev/sdb a HDD, akkor a /dev/sdb-t valaszd ki rendszerbetolto helyenek. -
-
Rimuru
veterán
válasz
TechN7ne #25220 üzenetére
1 honap mulva jon az uj lts (16.04), lehet megvarnam ha nem surgos.
A legbiztosabb megoldas az ha lehuzod az SSD-t addig amig telepited az Ubuntu-t, de egyebkent ha a telepites kozben te nem allitasz be semmi olyat (particionalaskor, kezit valassz) akkor utana a telepito se nyul hozza az SSD-hez.(#25222) TechN7ne: Most akarmelyiket felrakod beallithatod majd hogy frissuljon 16.04 LTS vonalra, viszont ezen majd maradnek a kesobbiekben. En azert ajanlanam a varast mert neha elofordul hogy ilyen nagyobb frissitesnel elromlik valami (persze nem torvenyszeru).
-
TechN7ne
nagyúr
Sziasztok
Kezdő vagyok Linux téren,csak kipróbáltam eddig de nagyon bejött,régebbi konfogra szeretném felrakni.
Annyi lenne a kérdésem,hogy melyiket érdemesebb felrakni,jól lenne ha a menü is 100%-osan magyar lenne,de ha nem az nem probléma.
14.04.4 LTS vagy 15.10?Szerk. Esetleg Windows 10 mellé fel lehet rakni,és nem fog bekavarni?
SSD-n pl. maradjon a Win 10,merevlemezre meg raknám az Ubuntu-t. -
gyulank
addikt
válasz
King Unique #25217 üzenetére
Az is frissítés, amúgy meg semminek se kéne ilyet csinálnia. Csak kezdetben vala ha nem töröltem, nem törölte, aztán telepítéskor törölte, de frissítéskor nem, sőt, meghagyta a grubot is, aztán már egy új buildre frissítés is törli a grubot meg eltünteti az ext4-et. De a legjobb az egészben, hogy leállt a frissítés is, mert első újraindítás után véghez vitte a grub, és a partíció eltüntetését, és a windows se töltődött be, csak kiírta, hogy nem talál rendszert, vagy grubot. Csak a linux telepítés után volt grub, és utána tudtam folytatni a windows frissítést.
-
King Unique
titán
válasz
gyulank #25216 üzenetére
Milyen Windows, egy sima frissítés ilyet csinál? Én eddig csak a build upgrade esetén hallottam hasonló problémáról, illetve tapasztaltam. Aztán azóta ezzel a megoldással [link] csinálom és nem tesz be Linuxnak. Igaz ennél nincs GRUB, hanem a Windows rendszerbetöltője az alapértelmezett.
-
gyulank
addikt
Frissült a Windows, és megint töröltre állította a partíciót. Aztán pendrive-ról gparted, miután telepítettem a gpartot, meg tudta jeleníteni, de helyreállítani nem. Aztán kipróbáltam a javasolt programot, amivel át lehetett állítani deletedről, mondjuk logicra. Eztán megjelent a fájlkezelőben is. Azonban a grubot nem tudtam helyreállítani sehogy, mert valami hibát írt ki a /cow mappában. Így újratelepítettem formázás nélkül, de nem volt hang, úgyhogy újratelepítettem formázással.
Szóval, mivel ez valószínűleg meg fog még történni többször is, érdekelne, hogy lehet helyreállítani a grubot, ha a bootrepair nem csinál semmit, igazából mountolni is azután tudtam, hogy létrehoztam a mappákat, mert nem léteztek.
-
-
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Van egy pxe-s diskless Ubuntu 14.04-em. Namost a debootsrappes ubuntu-t szeretnem chrootnak, de ezt dobja:
root@ubuntu:/home/ubuntu/Desktop/ubi/ubi# chroot ./ubi/lucid/
chroot: failed to run command ‘/bin/bash’: No such file or directoryLehet, h az a gond, h a /home/ubuntu/Desktop/ubi mappa egy nfs csatolas?
Illetve /bin/bash fajl termeszetesen van...
Mi lehet a gond?
Koszi!
-
Tamy
őstag
Sziasztok!
Xubuntu 14.04 LTS alatt ismét előjött egy ilyen problémám:
A jobb felső sarokban megjelent egy frissítési problémára figyelmeztető ikon. Korábban már volt ilyen, akkor az Opera volt a ludas, most ha jól tippelek, akkor a Chrome. Ha terminálban lefuttatom az apt-get update parancsot, akkor arra panaszkodik, viszont a tárolók között nem találom, és míg az Operánál érthető, ha nem éri el/megszűnt a tárolója, addig a Chrome esetén kissé furcsállom. Mit tehetnék ez ügyben? -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Jövedelem
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Az AI megeszi a szoftverpiacot?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- BestBuy topik
- Battlefield 6
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB 1 év Garanciával
- Eladó egy XMG P406 laptop
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3092, 98% Akkumulátor
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac Surface üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gen. gar
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest