- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- Magisk
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
saelin
veterán
válasz
brickm #28378 üzenetére
Uefi? Nekem manjaro van a fő gépemen és én is így járok vele mindig (főként steames játékokra van használva). Telepítsd legacy bios módban (mbr) úgy biztos menni fog.
Ha mindenképp Uefi kell, akkor csinálj legelőször egy gpt partíciós táblát és ennek az elejére egy efi boot partíciót (vfat/fat 32-re formázd), olyan 250-500 MB körül legyen. Ide kell telepíteni a manjaro bootloaderét.
Ha így csinálod, akkor mennie kell.
Egyébként én is megjegyeztem már ezt a bugot korábban a calameres telepítővel, hogy valami nem kerek vele, de kiröhögtek. Használd a Thus-t! Béta ellenére sokkal jobban működik, mint a partíciónálás közben összeomló cala...
-
saelin
veterán
válasz
brickm #28089 üzenetére
Ha KDE kell, akkor kubuntu vagy manjaro szvsz a legjobb választás. Nekem az utóbbi van fent már jó egy hónapja és 100%-ban meg vagyok vele elégedve. (Jó, csak 99%-ban, mert a felület itt-ott nem magyarul szól hozzám -my bad-)
A kubuntu egy jó kis jószág. Párom gépén sokáig az volt, egy ismerősömén pedig még mai napig is az van.
-
törölt tag
válasz
brickm #28027 üzenetére
„Plusz ott nem költség egy eredeti windows”
Ebben a kijelentésben azért tudod, hogy az van benne, hogy a magyarok – vagy kicsit bővebben a k-k-európai országok, vagy úgy általában a szutyok, csóró országok találmánya. Pedig egyrészt Bill Gates még középiskolás volt, mikor már amiatt rinyált, hogy ingyé’ használják a szoftverét, másrészt ezen az oldalon rögtön az elején: „Top 15 Software Licinse Misuse and Piracy Hotspots: The United States is in top 3!”. Tehát láthatóan a gazdag országokban sem akadály a sok pénz, ha egy mód van rá, nem fizetik ki.„a win-t… Azzal nincs gond.”
De azt megértetted, hogy a Windowszal azért nincs gond, mert az MS kurva sokat fizet azért, hogy ne legyen? És valószínűleg azért is, hogy mással meg legyen. -
-
BoB
veterán
válasz
brickm #27986 üzenetére
Az a baj hogy nem találni már infót azokról a laptopokról amit már nem árul a cég
De például a Dell XPS 13 esetén, a win-el szereltben DW1820A wifi van, a linuxosban meg Intel 8260. Sokkal jobb az utóbbi linux alatt, ha egyáltalán van driver az előbbihez (linuxon).
-
lev258
veterán
válasz
brickm #27986 üzenetére
Függetlenül a te problémádtól, vagy mások javaslataitól.
A Dell valóban az egyik olyan nagy cég, amely előtelepített Ubuntuval is ad el gépeket. Ez jelenthetne dicséretet a pingvin rajongóktól, de sajnos nem érdemlik meg. Nemcsak az általuk módosított, tesztelés nélküli rendszer a probléma, hanem a hardverek alapvető működésével sem foglalkoznak. Én épp ezért nem kedvelem a céget és nem támogatom, ha van beleszólásom. -
zso73
veterán
válasz
brickm #27975 üzenetére
Akkor nem marad más Opensuse- Azzal nincs gond, vagy legalábbis jóval kevesebb.
(Én nem találtam semmit. )
A memória időzítések, beállítások rendben vannak a masinán ? Multimédia mini gépemen Ubuntu van, és semmi gond vele. Amikor a memória beállítások tuningosak voltak, akkor csinált ilyeneket, amiket leírtál.
-
megema
őstag
válasz
brickm #27975 üzenetére
Én is használtam 3460-on Ubuntut, igaz nem sokat. Ez egy i7-3612Q, 8 GB RAM, NV GT 630M modell.
Nem tudom, hogy hogy gondolták az Ubuntut (12.04.x) hozzá, mert még a touchpad sem működött vele normálisan gyári állapotban. Gondolom az ujjlenyomat-olvasó sem, de arra nem emlékszem. Fent maradt a gépen, mert elfér. Nemrég frissítettem 14.04-ről 16.04-re kíváncsiságból (mert amúgy sosincs használva). NV driver nélkül nem volt vele gondom, de miután felraktam nem volt hajlandó elindulni a grafikus felület, úgyhogy le kellett gyalulni. Még 12.04.x alatt olyan is volt, hogy NV driverben átváltottam Intel GPU-ra, amit olyan sikeresen megoldott, hogy teljesen eltüntette az NV GPU-t, Windows alatt sem látszott az eszköz. BIOS frissítés hozta csak vissza.
Lehet, hogy ingyen van a rendszer, de bődületes szívások tudnak vele lenni. Nekem is volt benne részem bőven. Utána kell nézni minden egyes hardvernek, mert lehet, hogy nem, vagy nem megfelelően támogatott egy-egy disztribúció alatt.
Ennek ellenére HTPC/otthoni szerver gépen, illetve szerveren továbbra is Ubuntut használok. HTPC felhasználásra is rengeteg szívás tud lenni, főleg platformváltás esetén, mégha a GPU ugyanúgy Intel is marad.
-
Lathronos
őstag
válasz
brickm #27948 üzenetére
1. Pontosan, a skel az alapértelmezett felhasználó beállításokat tartalmazza.
2. Ennek nem szabadna megtörténnie. A GRUB konfigurációs fájlját a ubiquity(telepítő) mindig annak a PC-nek/laptopnak az OS környezetéből generálja, amire települ. Vagyis végigvizsgálja a partíciókat a telepítés végén, és ha az Ubuntu-n kívül nem talál más OS-t, akkor csak az Ubuntu-nak szabad szerepelnie a listában. Ha pedig van mellette Windows is, akkor azt is beleteszi a GRUB-ba. A
sudo update-grub
parancs ahogy azt lev258 is többször javasolta itt és más topic-ban is, nem oldja meg a problémát?Na várjunk csak, most esett le: te grub customizer-rel átírtad a GRUB konfigurációját és így készítettél remaster-t? Nem említettem, mert azt hittem ez egyértelmű: remaster készítéskor nem szabad módosítanunk semmit a GRUB alapértelmezett beállításain, máskülönben a módosításaink lesznek az alapértelmezettek, felülírva az erededi grub.cfg-t.
-
Lathronos
őstag
válasz
brickm #27946 üzenetére
Nos a kérdés az, hogy mit szeretnél? A válasz ugyanis a szándékaidtól függ. Amennyiben egy telepíthető teljes rendszermentést akarsz készíteni(jelszavaiddal és beállításaiddal egyetemben) saját használatra(ezt láttad a videóban), akkor a backup gombot válaszd a Pinguy Builder-ben, és ez esetben a skel mappával sem kell foglalkoznod, a szoftver minden szükséges módosítást automatikusan elvégez helyetted, a jelszavaid, böngésző könyvjelzőid, stb. elmentését is beleértve(előtte a /home-ban lévő fontos adataidat persze mentsd el: dokumentumok, képek, miegymás). Ha viszont egy olyan remaster-t szeretnél létrehozni ami csak az alaprendszert és az általad telepített programokat és azok általad módosított beállításait(nyelv, kinézet, stb.) is tartalmazza, de a saját jelszavaidat nem, és ezáltal bárki számára használható legyen, akkor az általam leírt módon kell eljárnod.
Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom a választ.
-
Lathronos
őstag
válasz
brickm #27942 üzenetére
Remaster-t leginkább frissen telepített és nem már belakott pár hetes vagy hónapos rendszerből ajánlott készíteni. De talán egy próbát megér. Ha futtatod a leírásban prezentált beállításokkal a bleachbit-et, akár 2-3 GB-tal is csökkentheted a / partíció méretét. További 2-3 GB-ot pedig az ubuntu-tweak régi kernelek eltávolítása funkciójával nyerhetsz.
-
Syl
nagyúr
-
God Vazzeg
veterán
válasz
brickm #27841 üzenetére
Jó de azért 2016-ban elvárható egy OS-től hogy működjön, és ne kelljen varázsolni hozzá. A linux meg bevallottan be akar(t) törni a desktop rendszerek közé, akkor pedig nincs más választása mint grafikus felületen működni, és egyszerűnek lenni. Az hogy a háttérben egy sokkal jobb rendszer dolgozik, kb hidegen hagyja az egység sugarú usert. És valahol ez így is van jól, mi IT-sek is éljünk már jól
-
törölt tag
válasz
brickm #27509 üzenetére
Hát, szerintem a Unity pont így működik, annyi a különbség, hogy nem alul van egy dock a programokkal, hanem baloldalt, éppen a – tök, mindegy, mekkora átmérőjű, de mindenképp – 16:9-edes képernyők miatt, hogy ne vegyen el több magasságot.
A Mac-nek pár évtizeden keresztül meg volt az a „jó” tulajdonsága, hogy full képernyőre nem tehettél ki ablakot. -
Lathronos
őstag
válasz
brickm #27491 üzenetére
Nálad rendesen működik a Mint 18 remasterem? Tegnap a frissítéskezelő szívatott engem és mindenki mást aki letöltötte és telepítette. Konkrétan nem akart csatlakozni a tárolókhoz és apt hibával elszállt. Na igen, az ubuntu 16.04 érdekes egy állatfaj, nálam is csinált hülyeségeket, így hanyagolom is: random kijelentkezett, aztán nem fogadta el a jelszavamat és csak újraindítással tudtam újra belépni, kifagyott netezés közben, olykor meg 100%-on járatta a CPU-t. Várok a 18.04-ig, addig maradok 14.04-en.
Video renderelésnél inkább a CPU és a RAM a mérvadó szerintem, de megeshet, hogy tévedek.
-
lev258
veterán
válasz
brickm #27491 üzenetére
Ez a dinamikus váltás csak Windows alatt elérhető, oda lett kifejlesztve. Az évek alatt voltak rá próbálkozások Linux alatt, de az Nvidia-t nem érdekli, így aztán kifulladtak.
Olyat viszont tudsz, hogy az Intel-t használja alapértelmezetten, viszont egy-egy programot te manuálisan az Nvidia-val indítasz. -
Xero
nagyúr
válasz
brickm #27486 üzenetére
Ismert probléma.
Nvidia conf-ban meg kell adni pontosan a felbontásodat, valamint a frissítést, elmenteni, majd editálni kell az xorg.conf-ot, és ott a tripple buffert is engedélyezni.Régen szórakoztam ezzel egy test környezetben, de emlékeim szerint compiz-on kívül mindenhol jelen volt a tearing enélkül nVidia driverrel.
-
saelin
veterán
válasz
brickm #27470 üzenetére
Én pont ezért használok mindig olyan disztrókat, amikkel a lehető legkevesebb gond van telepítés után. Egy darabon még próbálkoztam a debiannal, de mikor már másodjára kellett telepítenem, csak egy másik - az előző intel igps volt - amd-s gépre, akkor inkább feladtam, mert túl sok mindent kell kézzel beállítani.
Tényleg! Lathronos, te hogyan csinálsz "remaster" iso-kat? Ha jól veszem ki ezzel a módszerrel csinálhatnék egyedi telepítőket, hogy ne kelljen mindig végigfutni azokat a bizonyos köröket, mint pl a megszokott programok telepítése és tárolók felvétele.
Remélem nem túl bonyolult, mert nem vagyok egy nagy linux mágus, csak használom a mindennapi dolgaimhoz.Amik a következőek: film, anime, zene, netezés, youtube, némi játék, néha egy-egy doksit megszerkeszteni (hol meló miatt, hol csak itthoni célokra). Szóval tök átlag júzernek mondanám magam ilyen tekintetben.
-
Lathronos
őstag
válasz
brickm #27465 üzenetére
Na itt álljunk meg egy szóra. PPA tárolót nem veszünk fel a debian sources.list-be, mivel az ott tárolt szoftverek nagy valószínűséggel nem kompatibilisek a debian-nal, és akár tönkre is tehetik. A grub customizer pedig ha jól tudom, debian tárolókból elérhető. Ha pedig mégsem, saját felelősségre itt vannak a deb csomagok: 32 bites és 64 bites.
-
Dave™
nagyúr
válasz
brickm #27465 üzenetére
Debianon is az apt a csomagkezelő, csak a konzolos verziója az apt-get (ahogy Ubuntun is), a sima apt nincs telepítve alapból Debianon. A PPA-s tárolók viszont valóban Ubuntu specifikusak, azokat ne használd Debianon, ott a sources.list fájlhoz kell hozzáadni a tárolókat, pl. a deb-multimedia.org tárolója.
Debianon tehát az alábbiak használhatóak alapból: gnome software (mint Ubi 16.04 alatt), apt-get terminálból (de ha nyomsz egy apt-get install apt-t, utána megy a sima apt is), ha külső forrást kell hozzáadni, akkor pedig a sources.list fájlt kell szerkeszteni.
-
lev258
veterán
válasz
brickm #27412 üzenetére
Valami tényleg nincs rendben. Ennyire semmiképp sem szabad felfűtenie.
Eddig annyit találtam, hogy pár éve jelezték a Dell felé, hogy ennek a típusnak hűtéskezelési gondjai vannak mind Linux rendszerek, mind Windows 7 alatt. Ha az UEFI-ben tudsz ilyet állítani, kapcsold csak Intel videókártyára és úgy próbálkozz vele, különböző Live-okkal. Esetleg próbálhatsz korábbi verziót is, de ebben az esetben ne a 14.04.5-öt próbáld. -
brickm
őstag
válasz
brickm #27411 üzenetére
Na leteszteltem a live usb-vel.
A görgetés közbeni sorhullámzás az megszűnt ugyan, de ugyan úgy meg meg akad a lap görgetés közben.
Illetve annyi változott, hogy a live képpel rendesen főzi a gépet. A proci már 75C fölött volt mikor ujraindítottam, egy YT video 720p-ven, plusz egy google lap volt megnyitva semmi más, cpu terhelés 30%, hdd lekapcsolt.Visszabootoltam win7-re 73C-nál fogta meg a gépet, felpörgette a ventit, lehűátötte 60ra most onnan viszi apránként le, szintén megy a YT 720p-ben, plusz egy lap(ez).
Így nyáron 45-50C körül szokott netezéssel menni a cpu windows mellett, ritkán megy 65re fel egyből észreveszem mert akkor pörget rá.
Míg ezt megírtam már 60alá is ment.Valamit nem úgy használ nálam az ubuntu ahogy kellene ez tuti.
-
Dhampir
félisten
válasz
brickm #26470 üzenetére
Ezt láttad már? A Macpup egy Ubuntu csomagokat használó Puppy Linux.
Másik:
(#26471) Lathronos
Érdekesség:
XenialDog (Ubuntu 16.04 ‘Xenial Xerus’ LTS, 32-bit)A Xenial sorozatból egy újabb puplet készül a DebianDog alapján, csak ugye Ubuntu csomagokból.
Az egyik cél, hogy apt-get vagy Synaptic csomagkezelőből hozzáférhetünk a xenial repójához és szinte bármit telepíthetünk.
Az alapértelmezett ablakkezelő az Openbox és maga a grafikus felület a DebianDog64 kialakításához nagyon hasonló.
Másik:
MintPup jwm-icewm-hybrid 07.05.2016
A projekt a Linux Mint 17.1 “Rebecca” – Xfce (32-bit) alapjaira épül és tulajdonképpen a puppy linux legfontosabb tulajdonságait tartalmazza, SFS készítés, betöltés, remasterelés, változások elmentése, csak RAM -ban futtatás, vagy mentés fájlba, mappába, meghajtóra, egy vagy több frugal vagy teljes telepítés és több rendszer indítása egymás mellett.
Rengeteg módszert átvettek a készítők a DebianDog projekttől és hasznosították a készítés során.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
brickm #26377 üzenetére
Ha ilyen gépem lenne, akkor maradnék OS X-en, akkor nem szívatnám magamat a Linuxszal.
Egyébként az alap Ubuntut használnám, vagy ha az laggol, akkor a Xubuntu háza táján keresgélnék a testre szabhatóság okán is.
Kísérletképpen kipróbálható a Fedora is, itt a topikja.
Lathronos remasterei közül is válogathatsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged