Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mr Dini

addikt

LOGOUT blog

válasz lev258 #26424 üzenetére

Az újratelepítéshez mit szólsz?

Sajnos, ez nem ilyen egyszerű. Mint mondtam ez az Ubuntu a nasom tárhelyén van és pxeről, tehát hálózatról tudom bebootolni. Ehhez pedig kibontottam az eredeti Ubuntu 14.04 telepítőlemezről a rajta található Live rendszer squashfs fájlját (ebbe van tömörítve az FHS), az initramfs-t és a vmlinuzt (tehát a kernelt és a "mappaszerkezetet"). Majd ezt a Live rendszert bebootoltam PCről, mert néhány módosítást muszály volt végeznem. Úgy gondoltam ezek nem kapcsolódnak szorosan a problémához, de akkor leírom. Szóval mostmár van egy kicsomagolt Ubuntu fájlrendszerem (FHS), de meg kell oldanom, h a kernel ezt az FHS-t tudja használni hálózatról, tehát netboottal. Ehhez a PC-ről bootolt Live ubuntun felcsatoltam a nasomon lévő FHS-t (sshfs csatolással. Már amikor a Live-ra fel akartam tenni az sshfs-t, akkor dobott vmi hasonló errort) és chroottal "beléptem" rá. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor ha kiadok egy parancsot, akkor az utána a chrooton fog megtörténni, mivel a / (root könyvtár) lesz az, ahova chrootolok. Így első körben változtattam root jelszót (passwd root), majd feltettem a linux-image-generic és az initramfs-tools-t a kernelnek megfelelően.

Ezután kicseréltem a /etc/initramfs-tools/initramfs.conf konfigban a local-t nfs-re, a modulok közül pedig a netbootot állítottam be. Majd legeneráltam az initramfs-t és felmásoltam a pxe szerverre (pxelinux), majd bekonfigoltam hozzá mérten a cuccot. Ezek után még a chrootban létrehoztam egy pisti nevű usert az adduser pisti paranccsal és betettem őt a sudoers fájlba, h tudjam vele a sudo parancsot használni.

Ezután bebootoltam a friss rendszert és már megy is. Akárcsak úgy, mint ha HDD-ről futna. Csak így kicsit több helyem van és bármelyik gépről belépve ugyanazt a belakott rendszert látom. :)

A többit meg már ismeritek...

Szóval én arra gyanakszom, h valami a live rendszerben a csomagok közül rossz, néha nem a rendszerre illő csomagot választja. De akkor fölmerül bennem a kérdés, hogy hogyan tudok normális FHS-t szerezni?

Új hozzászólás Aktív témák