- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
Új hozzászólás Aktív témák
-
tildy
nagyúr
válasz
Apollo17hu #300 üzenetére
köhöm izé....
Anno 8 éve tanultam vode diagramoakt (meg iden ismet), 2 eve voltam allasinterjun , ahol kerdeztek. hat ne tud meg mire emlekeztem belole (szitne semmire) Es tudod miert? Mert nem hasznaltam. iaba tanultam meg, masnak kellett az agyamban a hely. es ez abszolu nem jelenti azt hogy huyle lennek, sot meg lediplomazni is kepes voltam.
A diploma csak annyit jelent, hogy ott es akkor tudtad teljesitenia kovetelmenyeket...
Es ez lehet barmilyen jónevű suli is.
Kiváncsi vagyok pl. mennyire emlékszel a gimiben tanult töri évszámokra... pedig megtanították !!! pl. fejből meg tudnád mondani, mikor volt a várnai csata? -
_Yvorl_
tag
válasz
Apollo17hu #49 üzenetére
''Gondold úgy, h egy alacsony kockázatú befektetés a felsőoktatás, amit ha elvégzel, jelentősen nagyobb eséllyel szerzel jobban fizető állást.''
Ami igaz is lenne ha a rendszerváltás óta hatalmon lévő össze kormány nem azt plántálta volna az emberek fejébe, hogy az nem is ember akinek nincs diplomája és ebből adódólag boldog boldogtalan nem ment volna el diplomát szerezni, aminek az lett akövetkezménye:
a. hogy az iskolák kurv ajól megélnek
b. hogy szart se ér ma már egy diploma mert még vécésnéninek is lassan diplomával vesznek csak fel ha felvesznek egyáltalán mert akkora túlképzés folyt a felsőoktatásban. -
concret_hp
addikt
válasz
Apollo17hu #250 üzenetére
Sajnos jogban nem vagyok járatos, de a következtetésed, h ''ingyenesen hozzáférhetőnek kell lennie'' sztem - a tankötelesség megszűnte után tekintve - hibás.
tehát állambácsi megmondja hogy na gyerekek, 16-17-18 éves korig ingyé' van és akármilyen jó vagy, utána meg fizess?
gyakorlatilag arra lenne jó, hogy a jó képességű, de szerényebb anyagi körülmények közt felnövőknek nem lenne esélye a kitörésre -
Apollo17hu
őstag
válasz
Apollo17hu #246 üzenetére
Ezt az okfejtésemet később valszeg felül fogom bírálni, de most nincs erőm belegondolni abba, h a munkaerő szabad vándorlása (EU) mindezt hogyan befolyásolja majd.
szerk.: Igen, tildy, ebben hibádzik, amit írtam (lsd. 2 sorral feljebb).
(A tankötelesség felső határa életkorhoz kötött, mely jelenleg a 16., illetve akik a 98/99. tanévben, vagy ezt követően kezdték el tanulmányaikat, azoknak a 18. év betöltése.)
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
válasz
Apollo17hu #246 üzenetére
Na én erre meg azt mondom, hogy erősebb kutya... Nekünk is van lehetőségünk külföldre menni, miért vagyunk már megitn anynira ''magyarok'', annyira irigykedőek?
(Jahm és tudomásom szerint 17 éves korig van tankötelesség, jópár éve még így volt) -
regent
aktív tag
válasz
Apollo17hu #236 üzenetére
Az igaz, hogy kap fizetést az államtól, és azért kapja, hogy segítsen a betegeken. De én azt állítom, hogy azzal, hogy segít egy betegen, az állam számára több értéket termel, (számszerüüleg is, nem csak morális értelemben), mint amennyi a fizetése.
Példa: elmegy a dolgozó az orvoshoz, az (mivel sokat tanult, ért a dolgokhoz) kiszúrja, hogy a dolgozó beteg, daganatos. Szerencsére még csak kezdeti stádium, sikerül meggyógyítani mondjuk 6 hónap alatt. Azután a dolgozó visszatér a munkájához, és még sok-sok évig esztergályolja a csööbilincseket. Ezzel értéket teremel a cégnek, aki ebbööl adózik, a dolgozó is adózik, vásárol, fizeti a gyereke egyetemi tandíját stb...
Az orvos ezért az egy gyógyításért mondjuk kapjon összesen 100 ezer Ft-ot. Azért csak ennyit, mert ugye nem csak egy betege volt a 6 hónap alatt. Mondjuk az idejének az 1/6-od részét rászánta, így kb 1 havi keresetével számoltam egy kezdöö orvosnak. De a számok itt most nem is olyan fontosak.
Az állam ebbööl a gyógyításból viszont ennek a pénznek a sokszorosát kapja visza, hiszen a meggyógyított betegnek ezután még rengeteg befizetése lesz.
Az állam tehát a doktor ingyenes oktatásával saját magának végez befektetést. Igazságos az, hogy ezután a doktor fizetésébööl még levonja havonta ennek a beinvesztált összegnek a törlesztését?
De ha mondjuk elfogadjuk azt, hogy igenis levonja, mert csak a biztos pénzzel számol, és nem veszi figyelembe a nem közvetlen anyagi hasznot, akkor is van baj a dologgal.
Ugyanis az öreg orvosok nem fizetnek egy vasat sem vissza az államnak, csak a fiatalok.
Nem lenne igazságosabb azt mondani, hogy minden magyar állampolgár, ha jól keres, fizesse vissza az államnak a taníttatására fordított összeget?
Mod: Orvost írtam, mert talán itt lehet legjobban megmutatni a másodlagos értékteremtést, de szerintem minden diplomás (tanár, mérnök, bölcsész....), és egyáltalán minden ember a munkája során nem csak annyi értéket termel amennyi a fizetése.
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
válasz
Apollo17hu #236 üzenetére
hozzánk is jönnek amúgy külföldről orvosok
(arabokkal (pontos nemzetet nem tudok), jugoszlávokkal és erdélyi magyarokkal is találkoztam már)
''Viszont az állam pénzén tanul orvosnak, amit saját oldaláról nem viszonoz, ebből a szempontból lenne igazságos a taníttatási költségek visszafizetése''
szóval az orvos fizessen azért, amiért 5-6 kitudja hány évet végigküzd az orvosi egyetemen, hogy utána betegeken segíthessen?ha elmegy külföldre, akkor ok, hogy adózzon Mo-ra is valamennyit, de ha itt praktizál akkor miért?
-
Morris
veterán
válasz
Apollo17hu #99 üzenetére
jóva, bocs, béke van
Csak azt akartam mondani ezzel, hogy én is dolgoztam fősuli mellett, de ugyanott vagyok most is mint akkor (anyagilag) -
Morris
veterán
válasz
Apollo17hu #49 üzenetére
A középiskola teljesen más. Középiskola helyett ha elmennél dolgozni, nem hiszem hogy kapnál olyan állást amiből (részben, szüleid mellett) fenn tudnád tartani magad.
Középiskolával sem sokkal másabb a helyzet, de az esély növekszik.
[Szerkesztve] -
^Bundi^
őstag
válasz
Apollo17hu #14 üzenetére
ilyen van, hogy kiraknak x átlag és x halasztott félév alatt, de gyakorlatilag senkit sem raknak ki
sőt ha lejártad a 7-10 féléved akkor átkerülsz fizetősre de ugyan úgy folytathatod a tanulmányokat
csökkenteni kéne rengeteg szakon az embereket illetve csak több évente indítani egyes szakokat..
(pl filozófia szak...lehet filozófia tanár...remek..20évente kell 1 generációnyi..) -
DaSilva
senior tag
válasz
Apollo17hu #8 üzenetére
figy
''ÉVES bruttó'' kontra ''HAVI minimálbér''
40/12=3,33, ennyiszer kell többet keresned a minimálbérnél, és az nem olyan sok, még egy latin tanár számára sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Siemens Simatic Field PG M5 - i7-6820EQ I 8GB I 1TB SSD I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest