Új hozzászólás Aktív témák
-
Core2duo6600
veterán
válasz
sziada5925 #1199 üzenetére
Rejtve nem szoktam msn ezni, hisz azért megyek fel, hogy csevegjek, ezt a részét nem próbáltam
-
sziada5925
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #1197 üzenetére
Hát az igaz, hogy stabilabb, de felmegyek rejtve és a többiek látják sima MSN-n a bejelentkezésemet,.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
sziada5925 #1194 üzenetére
a kopete is viszi az msn --t a chat erejéig, stabilabb mint az amsn
-
Vladi
nagyúr
válasz
sziada5925 #1195 üzenetére
-
sziada5925
aktív tag
válasz
sziada5925 #1194 üzenetére
Köszi már találtam rpm-et, de attól nyugodtan leírhatja valaki ha nagyon ráér mert egyszer szeretném megtanulni
-
sziada5925
aktív tag
Valaki leírná nekem, hogy az aMSN-t hogyan lehet telepíteni? forrásként töltöttem le, szóról-szóra kéne szájbarágósan, mert a források telepítése nem megy...
-
sziada5925
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #1192 üzenetére
Más sikerült megoldani a problémát... azért köszönöm!
-
Core2duo6600
veterán
válasz
sziada5925 #1191 üzenetére
valami a particióddal van
ujraformat esetleg, márha friss a rendszer akkor ez tuti megcsinálja -
sziada5925
aktív tag
válasz
sziada5925 #1190 üzenetére
Egyetlen failed-et ír ki: failed to create temporary directory. Ezzel pontosan mit tudok kezdeni? Utána meg kiírja hogy login felette meg, hogy welcome to openSUSE 10.3(586)-Kernel
Ilyenkor mit tegyek hogy működjön ahogy eddig? -
sziada5925
aktív tag
1 újabb probléma... betölti a linuxot a zöld képernyőn utána bejön a parancssor azt hiszem ez a kernel és kiírja hogy login beírom a nevem, majd a jelszavam és semmi. Hogy an tudok vissza lépni a rendes linux felületre? Újraindítottam a gépet és ezt csinálta...
-
sziada5925
aktív tag
-
derossi
aktív tag
Sziasztok!
Hogy lehetne elérni hogy a Suse portot nyisson az én Huawei modemem számára?l
Ubuntu alatt és Fedora alatt automatán megy ,úgy hogy wvdialconf, majd wvdial ...Suse alatt viszont nem.Felismeri a modemet,csak portot nem tud nyitni sztem..Üdv: Derossi
-
csendes
addikt
válasz
sziada5925 #1184 üzenetére
A configure, make, make install-hoz egy kis olvasnivaló:
http://www.tuxfiles.org/linuxhelp/softinstall.html
Nem csinál semmit? Ha nem ír vissza semmit, akkor az Linux-ban azt jelenti, hogy minden rendben. A make install-t root-ként kell indítani. -
csendes
addikt
válasz
sziada5925 #1180 üzenetére
Ha a YaST azt mondja, akkor telepíteni is kell
. A Community Repositories és a Software Repositories alatt tudod beállítani, hogy milyen repository-kat használjon a YaST. Ha nem állítottad be, akkor nem találja a csomagokat a YaST és nem tudja őket telepíteni.
-
csendes
addikt
válasz
Alvin_ti4200 #1181 üzenetére
Én 32 bitest használok, a 64 bitesben állítólag több a "bug", bár nyilván gyorsabb.
2. + az aMSN-t érdemes még föltenni/kipróbálni
5. Például: http://kiso.sourceforge.net/ és http://cdemu.sourceforge.net/
vagy egyszerűen command line: mount -t iso9660 /dir/to/file.iso /mnt/dir/for/iso -o loop
6. GUI-val: kasablanca, ftpcube, gftp, iglooftp, konqueror
Egyéb: GNU Midnight Commander, ftp, yafc, ncftp
The best ftp client
7. OpenSuse-ban az NVIDIA és ATI driver-eket utólag kell telepíteni, jogi okok miatt.
Az Intel driverek már telepítve vannak, érdemes X.org 7.3-ra frissíteni.
8. Azt hiszem a Ktorrent-et alapból felrakja és az Azureus is .rpm-ből telepíthető. Operának Linux alatt is beépített torrentje van. Wine alatt pedig azt hiszem, hogy megy pl. a WINDOWS-os utorrent is.
9. Jogi okok miatt külön kell telepíteni
10. Lejátszó? Alapból TOTEM (video) és Banshee (audio) a Gnome-ra és Kaffeine (video) Amarok (audio) KDE-re. Az MPlayer, illetve hozzá különböző frontendek. Valamint a mindent lejátszó Vlc player (alapból ronda a GUI, de van sok skin hozzá és tudja még a régi WINAMP-os skineket is). XMMS (audio) szintén mindent játszik és sok skin van hozzá.
12. KDE alatt a Konqueror-t és a Firefox-ot is telepíti. Szvsz érdemes az Operát is kipróbálni
14. Olvasható, de alapbeállítással - biztonságból - nem írható. Ha KDE van telepítve, akkor a YaST Partitioner-ből egyszerűen be lehet mountolni, GNOME alatt ez automatikus -
sziada5925
aktív tag
Sziasztok!
Azt még mindig nem értem 10.3 as Suse alatt, hogy ha egy forrást akarok telepíteni akkor a konzolban megnyitom a mappát és beírom neki, hogy ./configure és sosem csinál semmit. Ez miért van? A make parancsra és a makeinstall-ra sem reagál... Vagy ha .rpm formátumból installálom YaST-tal akkor vagy 39 csomagot kér még hogy telepítsem. Azokat honnan szedjem vagy hogy van ez?! -
sghc_toma
senior tag
válasz
Alvin_ti4200 #1181 üzenetére
1. Van, OpenOffice.. 2007-es formátumokkal kapcsolatban gőzöm sincs, bár meglepődnék, ha tudná..
2. Ha KDE, akkor Kopete, ha Gnome, akkor Pidgin
4. Gnome: Brasero, KDE: k3b
6. Én erre a FireFTP-használom.. Vagy parancssor..
7. Itt vannak a linuxos driverek, de HD3850-hez tényleg nincs.. Amúgy általában szidni szokták az Ati-t a linuxos driverei miatt; nekem még soha nme volt gondom...
8. Van ezerféle, én Deluge-t használok..
11. Erről nagyon megoszlanak a vélemények... Nekem van egy egy gigás SWAP partícióm, meg még egy EXT3-as.. Azon van mindenem..
12. Firefox.
13. KDE, és így néz ki telepítés után
14. Olvashatók, írhatók.. KDE alatt azt hiszem alapból nem mountolja be őket automatikusan..a többire nem tudom a választ...
-
Alvin_ti4200
félisten
13. Ilyen kinézetet a Gnome vagy a KDE ablakkezelővel lehet elérni? Alapból így indul a telepítés után a rendszer?
14. NTFS partíciók olvashatók alapból rajta?! -
Alvin_ti4200
félisten
Pár kérdésem lenne. Nem igazán játszom már a gépen, így kacérkodnék egy OpenSUSE 10.3-mal (ebből a 32 bites vagy a 64 bites változatot éri meg feltenni? Mindkettőt letöltöttem).
1. Van-e benne valamilyen irodai programcsomag? (OpenOffice, akármi). Kezeli-e az Office2007-es fájlformátumokat (.xlsx, .docx)?
2. Van-e alapból a telepítés után valamilyen azonnali üzenetküldő szolgáltatással működő csevegőprogram? Windows Live profilt kéne kezelnie.
3. Creative X-Fi XtremeMusic-kal van-e valami inkompatibilitási probléma? Drivert egyedül a 64 bites Linuxhoz találtam a Creative oldalán.
4. Van-e beépített normális GUI-val rendelkező DVD-író alkalmazás?
5. Van-e valamilyen egyszerűen kezelhető virtuális meghajtós alkalmazás? (Daemon Tools?)
6. Azt hiszem a Total Commander nem megy Linux alatt, de van Midnight Commander, ami eléggé hasonló, a lényeg, hogy kellene valami alkalmazás, amivel lehet FTP-zni.
7. Radeon HD 3850-em van, de az istennek nem találok az AMD oldalán Linux drivert nem csak ehhez, hanem bármilyen Radeonhoz. Kérdésem az lenne, hogy alapból normálisan kezeli a Radeonokat a SUSE? Ismerősöm azt mondta, hogy Linux alá inkább Radeon ajánlott a driver miatt.
8. Torrent?
9. Xvid/DivX videók alapból támogatottak vagy külön kodekcsomag telepítése szükséges?
10. Van-e jól használható, szép GUI-val rendelkező média alkalmazás?
11. Hány és milyen fájlrendszerrel rendelkező partíció szükséges a működéséhez? Átlagos használatra mik azok a sok helyet foglaló csomagok, amiket nem kötelező telepíteni?
12. Alapértelmezett (és előtelepített) böngésző Firefox vagy egyéb?Egyelőre asszem ennyi
-
csendes
addikt
válasz
sziada5925 #1176 üzenetére
Itt le van írva részletesen a skype telepítése opensuse-ra:
http://en.opensuse.org/Skype
A lényeg, hogy a Skype letölthető innen:
http://www.skype.com/go/getskype-linux-suse
Elvileg a böngésző elindítja a YaST-ot, amikor letöltöd az rpm-et és már megy is a telepítés. Ha ez valamiért nem megy, akkor az rpm letöltése után root-ként beírod a command line-ba:
rpm -Uvh ./skype-<version>.rpm
Ahol a skype-<version> most éppen: skype-1.4.0.118-suse.i586.rpm -
sziada5925
aktív tag
válasz
sziada5925 #1176 üzenetére
elvileg csak el kell indítani a telepítőt és települ, de megvizsgálja a csomagot és ennyi
ilyenkor mit lehet tenni?
-
csendes
addikt
válasz
sziada5925 #1168 üzenetére
Először mindig az opensuse repository-kban érdemes körülnézni és csak ha ott nincs meg, akkor érdemes forráskódot fordítani.
Konkrétan a Firefox-ot opensuse 10.3-ra itt találod
http://download.opensuse.org/repositories/mozilla/openSUSE_10.3/
Az opensuse "saját" repository könyvtára:
http://download.opensuse.org/repositories/
További opensuse repository-k:
http://en.opensuse.org/Additional_YaST_Package_Repositories -
csendes
addikt
válasz
Danileecurti #1165 üzenetére
Az OpenSuse 10.3-hoz a minimum: PIII 1GHz és 256 MB RAM (512 MB RAM ajánlott).
A Dams Small Linux (DSL) már 16 MB RAM-mal is megy, jól működik egy PII-n is.
Le lehet tölteni a http://www.damnsmalllinux.org/ -ról. Live CD, de installálni is lehet. -
Core2duo6600
veterán
válasz
tedd be a firefox repot a közösségi telepítési források közé, csal pipalni kell
akkor magától leszedi -
derossi
aktív tag
válasz
sziada5925 #1170 üzenetére
itt egy teszt példa
van egy teszt.tar.gz nevű progi az asztalomon
először jobb klikk,és kicsomagolás ide..
akkor kapsz egy teszt nevű mappát az asztalon
konzolban...
cd /home/krisztián/desktop/tar
most a tar mappában vagy...elvileg itt van egy ./configure fájl
./configure
make
make install -
derossi
aktív tag
válasz
na ahová letöltötted....
rámész a fájlra jobb klikk,és kicsomagolás ide..
aztán nyitsz egy konzolt
kiadod su -
jelszó
cd /home/users/valami/./configure
make
make install -
sziada5925
aktív tag
Sziasztok!
Ma raktam fel az OpenSuse linux 10.3 as változatát és tetszik meg minden, de nem igazán volt még ilyen op. rendszer a kezem alatt, így teljesen kezdőnek számítok ilyen szinten. Az lenne a problémám, hogy installálni nem tudok. Ha letöltök egy firefox firssítést .tar.gz formátum ezzel mit kezdjek? Vagy akármilyen más programról elgyen szó kicsit kínai még...ja és szerk: Milyen torrent klienst ajánlotok suse alá?
-
Nkboy
senior tag
Sziasztok!
B.U.É.KFeltelepítettem a Suse 10.3-at. Nagyjából be is löttem rajta mindent, de a tv nézés nem igazán akar összejönni.
Következő a gondom: Kdetv-t használok kép van, de hang sehogysem jön össze. Kipróbáltam az összes hangnormát akkor sem. Tunerem: Leadtek Winfast 2000XP. Csak akkor van hang kdetv alatt ha elötte elinditom a tvtime alkalmazást és közvetlen utánna "ráinditom" a kdetv-t.
Mi lehet az oka, hogy a kdetv nem ad hangot?
Mit kéne még konfigurálni rajta?
Hangkártyám Sblive, aux engedélyezve van. -
Danileecurti
csendes tag
Hello ! Segítséget szeretnék kérni!
Van egy régi PII-es 3xx mhz -es kb 300 mb memóriás gépem! Erre szeretnék egy Linuxot telepíteni, egy olyat, ami nem csak akkor működik amikor bennt van a boot cd, továbbá amivel lehet internetezni és, vagy amiben megmaradnak a beállításaim! Ilyen és hasonló probélmáim voltak ugyanis, amikor feltelepítettem az UHU 2.0-t ( ez pl. el sem indult), aztán a Suse 9.0-t ( ez ment csak akkor amikor bennt volt a cd, is internet sehol), aztán végül felraktam a suse 7.2+-t ( ami fennt maradt, de se internet, se megmaradó beállítás stb).
köszönöm... -
fv82
tag
válasz
Core2duo6600 #1163 üzenetére
Én is az nvidia oldalát követtem és 2 modult kért, de amikor megattam az elérhetőséget, akkor több modult is talált aminek a nevében szerepelt az, amt kért. A helyzet, hogy akkor még noobabb voltam mint most. Majd megnézem megint, ha lesz időm.
Az hogy feltelepítettem a futtattható drivert nem elég?
-
sirály12
őstag
válasz
sirály12 #1160 üzenetére
Azt elfelejtettem leírni, hogy már próbáltam, hogy a saját mappámba betettem az új .xmodmap fájlt, de nem működik. Azt is próbáltam, gogy a /home/peti/.kde/Autostart mappába beteszek egy parancsikont, ami futtatná az xmodmap-ot, de azt írja, hogy "A KDEInit nem tudta elindítani a(z) '/home/peti/Documents/xmodmap' programot."
Mit rontok el?
-
sirály12
őstag
válasz
Core2duo6600 #1120 üzenetére
Nekem megy a compiz fusion, minden effektje, egyet kivéve, mert azt a ro...dt kockát egyszerűen nem tudom működésre bírni.
Amikor 10.2-es susém volt, azon ment minden, de váltottam mert a 10.3-as nekem jobban bejön, többmindent tud, és stabilabb(legalábbis ezt mondják).
-
sirály12
őstag
Sziasztok.
Egy gondom lenne. Suse10.3-as linuxom van, és be szeretném állítani a billemen az extra gombokat. Már a neten meg is kerestem, hogy hogyan kell, és egy parancsfile-t csináltam hozzá, csak az a baj, hogy ahányszor belépek mint felhasználó, akkor egy filekezelőben mint root be kell indítanom, mert csak így működik. Tehát a kérdés, hogyan oldjam meg, hogy ez megától beinduljon?
-
Menhir
csendes tag
válasz
csendes #1155 üzenetére
Eddig annyit próbáltam, hogy kézzel hozzáadtam a DISPLAYMANAGER_RANDR_MODE_VGA-t az /etc/sysconfig/displaymanager-hez. Ez ugye eddig nem volt benne. Így most meg is jelenik a Yast sysconfig szerkesztőjében is, de nem vesz tudomást a beállításokról. Utoljára hagytam a X.org frissítést, most fogom megpróbálni.
Tudomásom szerint az Enterprise Server csak akkor fizetős, ha supportot is kérsz hozzá. Asszem 60 nap support ingyen jár, hosszabításért kell fizetni.
-
fv82
tag
válasz
Core2duo6600 #1157 üzenetére
Asus 8600GTS
Nvidia drivert először Yastról akartam telepíteni, de nem ment fel minden csomag. Végül a letöltöttett sikerült felraknom és opengl ment rendben. -
Core2duo6600
veterán
válasz
CPT.Pirk #1148 üzenetére
szvsz a névben térnek el
szerintem a 10.3 ast használ x86 -st elég leszedni ez elfér egy dvd én
igaz, hogy a 64 botes érezhetően gyorsabb, de egy csomó oldal nem jön be normálisan, mert ugye a bongésző bovitmények 32 botesek, és kouzdeni kell vele, hogy menjen 64 biten, én nem tudtam rávenni, majd visszattettem a 32 bitest(#1156) fv82
rossz a vga driver, vagy maga a kártya
Milyen vga van a gépben ?
-
fv82
tag
Sziasztok! Elég kezdő vagyok Linuxból. Sikerült felraknom az mplayert fordítással és a codecek is mentek a helyükre, de valami gebasz van.
Hang tökéletes, de a kép ilyen: [link]
Érdekes ha video lejátszás közben kikapcsolom a gépet, egy pillantra látom a rendben futó videoablakot.
Van valami ötletetek? -
csendes
addikt
Először érdemes frissíteni az X.org 7.3-as verzióra, ha Intel integrált grafikus kártyád van, lehet, hogy ez segít.
Vagy a monitor beállítása után az "xrandr--auto"-val lehet próbálkozni terminálról (If a monitor is attached during Xstartup, or when invoking "xrandr --auto" during runtime, the output is correctly configured and a mode is automatically selected if none has been used so far).Az Opensuse 10.3-ban a Yast-ban lehet beállítani a /etc/sysconfig alatt a DISPLAYMANAGER_RANDR_MODE_VGA-t. Vagy pedig editorral megnyitva a /etc/sysconfig/displaymanager fájlt, lehet módosítani azt a sort. Pl. ha 100 Hz-es frissítést akarok alapból:
DISPLAYMANAGER_RANDR_MODE_VGA="1024x768_100 111.20 1024 1088 1200 1376 768 769 772 809 -HSync +Vsync"
Nem tudom, hogy az Enterprise Serveren ez hogyan működik, az fizetős -
Menhir
csendes tag
válasz
csendes #1153 üzenetére
Kipróbáltam, amit írtál és ezzel sikerült megváltoztatnom az asztal felbontását a Personal Settings-ből. A gond az, hogy a képernyő bal felső sarkába helyezi el lekicsinyítve. A bootképernyő és a bejelentkező képernyő továbbra is 1280x1024-ben fut. Ha Yast alatt próbálkozom, ott továbbra is csak az 1280x1024-et tudja használni. Van több választási lehetőség, de hiába válaszom ki akármelyik megfelelőt, mintha nem is csináltam volna semmit. Ezen kívül, ha elmentem a Yast-ban válaszott felbontást, felülíródik a kézzel átszerkesztett xorg.conf fájl és mindenhol újra a "Default" érték szerepel. Esetleg próbáljam meg hozzáadni a sysconfighoz ezt a DISPLAYMANAGER_RANDR_MODE_VGA-t és hozzá egy értéket?
-
csendes
addikt
Akkor a Modes "default" helyére az egyes színmélységeknél be lehet írni a felbontásokat, például:
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"Ha így sem megy akkor a Section "Monitor"-ba bele lehet írni modeline-okat, de itt vigyázni kell, hogy a monitor tényleg tudja-e a megadott beállításokat!
Például:
ModeLine "800x600@100" 68.2 800 848 936 1072 600 601 604 636 +hsync +vsyncAz idézőjelek között van a felbontás neve, utána MHz-ben a pixel frekvencia (636 sor x 1072 oszlop x 100 Hz függőles frissítés = 68.2 MHz) utána a látható oszlopok száma, 1. szünet vége, vízszintes szinkronjel vége, 2. szünet vége, látható sorok száma, 1.szünet vége, függőleges szinkronjel vége, 2- szünet vége, vízszintes szinkronjel polaritása, függőleges szinkronjel polaritása
-
Menhir
csendes tag
válasz
csendes #1149 üzenetére
A DISPLAYMANAGER_RANDR_MODE_VGA nem szerepel a bejegyzések közt. SUSE Enterprise Server 10-et használok, és szerver célra is szánom, ha végeztem a beállításával. A Control Center - Screen resolutiont próbáltam már. Csak az 1280x1024-et ajánlja fel.
Az új monitoromat is kikerestem Yast alatt, de nem reagál rá.A xorg.conf-file így néz ki:
Section "Screen"
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "default"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "default"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "default"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "default"
EndSubSection
Device "Device[0]"
Identifier "Screen[0]"
Monitor "Monitor[0]"
EndSection -
csendes
addikt
válasz
CPT.Pirk #1148 üzenetére
Az OpenSuSe 9.3 2004. áprilisban jelent meg, a 10.3 pedig 2007. októberben, minden sokkal jobb benne. A 10.3 ingyen letölthető a software.opensuse.org oldalról. A Gnome és a KDE két grafikus felhasználói felület, nagyjából ugyanazt tudják, ízlés dolga, hogy ki melyiket szereti.
Az egyik Live CD-t (vagy a GNOME vagy a KDE) töltsd le, írd CD-re image-ként és installálás nélkül a CD-ről bebootolva tudsz vele dolgozni (de telepíteni is lehet). A Live CD-ről kicsit lassúbb, mintha telepítve lenne, de működik.Ha az előző hivatkozás alapján nem világos, hogy hogyan lehet egyszerre VISTA/XP/LINUX multiboot-ot beállítani, akkor itt van egy OpenSuSe leírás a GRUB "kézi" installálásáról: http://en.opensuse.org/SDB:The_Boot_Manager_Grub#Manual_installation_of_GRUB -
csendes
addikt
Mi van az xorg.conf-ban a Section "Monitor", Section "Modes", Section "Screen" és Section "Device" alatt?
Mi van beállítva a Yast /etc/sysconfig Editorban a Desktop - Display manager - DISPLAYMANAGER_RANDR_MODE_VGA-nál? (ez az alapértelmezett felbontás)
Egyébként milyen verziójú openSuse-t használsz? A 10.3-ban KDE alatt a KRandRTray applet-tel, Gnome alatt pedig a Control center - Screen resolution-nal lehet a felbontást legegyszerűbben váltani.
A Yast - Graphics Card and Monitor - Monitor - Change alatt érdemes lenne kikeresned a monitorodat. Lehet, hogy az kavart be, hogy az LCD monitorod PnP volt, a "régi" CRT-d meg nem az.Így nézhet ki egy Section "Screen" az xorg.conf-ban:
Section "Screen"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
Device "Device[0]"
Identifier "Screen[0]"
Monitor "Monitor[0]"
EndSection -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csendes #1146 üzenetére
Ez még kicsit kínai. Szóval a gépen meg kell maradnia egy bootolható XP-nek az 5.1-es hangzás (játékok alatt) miatt, egy bootolhato vistának meg a steam és egyébb XP-re feltelepíthetetlen progi és DX10 miatt. Ezek mellé kerülne egy linux, lehetőleg Suse, mert suliban is azzal küldjük. Szóval először akkor melyik Suse-t szedjem le? A 9.3-at asszem ftp.fsn.hu -n, de közben látom már van ilyen openSuse, mi a különbség?
-
Menhir
csendes tag
válasz
csendes #1144 üzenetére
Egy integrált Intel 3100-am van. Monitornak VESA 800x600 van beállítva Yast alatt. De van egy másik menü is a felbontás állítására. Ott 1280x1024 van és ezt nem tudom átállítani. Illetve átállítom, de nem reagál rá. A tesztképernyő is 1280x1024-ben jelenik meg, hiába veszem lejjebb a felbontást.
Itt egy részlet a xorg.conf-ból, egy másik fórumon erről beszéltek:SubSection "Display"
Depth 24
Modes "Default"
EndSubSectionMegpróbáltam azt, hogy a Default helyett beírtam sorban felbontásokat. Ezzel a Personal settings monitorbeállítása alatt elérhetővé vált a 800x600-as felbontás (eddig ott csak 1280x1024 volt, a Yast-ban volt több lehetőség) és ez át is méretezte a desktopot, de csak azt. Ha kiléptem a login képernyőre, az már 1280x1024-ben ment. Újraindítás után az összes általam beírt felbontásérték eltűnt a xorg.conf fájlból és újra ott volt a "Default".
Amikor telepítettem a linuxot, az otthoni 19"-os TFT-met raktam rá, és a natív felbontást választottam. Most viszont egy régi CRT-t szeretnék ráakasztani.
-
csendes
addikt
válasz
CPT.Pirk #1145 üzenetére
Már a 10.3-as openSuSe is megjelent, sőt a 11-es alfa is.
Ha csak egy Windows partíció van, akkor csak arra kell figyelni, hogy a Suse telepítése előtt defragment-elni (töredezettségmentesíteni) kell a Win partíciót és célszerű egy hibaellenőrzést (error checking) automatikus javítással lefuttatni. Utána reboot a telepítőlemezzel és a grafikus interfész automatikusan felajánlja a telepítésnél, hogy mennyivel zsugorítja a Win partíciót, illetve a 3 Linux partíció mekkora legyen, csak el kell fogadni, de lehet módosítani is.
Ha több partíció van, pl. Vista és XP mellé harmadiknak akarsz Linux-ot, nem hiszem, hogy automatikusan tud partícionálni a grafikus telepítő.
Itt van egy leírás arról, hogy ilyenkor mit lehet csinálni: http://www.msfn.org/board/Multiboot-Vista-XP-OSes-Grub4Dos-Menu-t95537.html
Kipróbálás előtt célszerű mindent menteni...
(Kétféle LINUX-os boot manager van: LILO és GRUB, a SuSe telepítő GRUB-ot használ).De SUSE-hez is van LIVE CD (KDE/GNOME), azt nem kell installálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hamarossan fel szeretném tenni a suse 9.3-at, A64-es DVD-t letöltöttem, majd kiírom. Ezt úgy szeretném megtenni, hogy bootolható maradjon a másik két partíción lévő xp és vista. Tanúltunk valamit a linux bootmanageréről, meg ilyen chainloaderes izéről, de ez a dolog nekem még új. Mire figyeljek majd telepítéskor?
-
Menhir
csendes tag
Szevasztok!
SUSE OES 10 alatt szeretném lejebb venni a monitor felbontását, de a jelek szeint erre nincs lehetőség. Csak egy felbontás áll rendelkezésre: 1280x1024
admin@linux-server:~> xrandr
SZ: Pixels Physical Refresh
*0 1280 x 1024 ( 307mm x 230mm ) *77
Current rotation - normal
Current reflection - none
Rotations possible - normal
Reflections possible - none
admin@linux-server:~>Mit lehet ezzel kezdeni, hogy elérhessek alacsonyabb felbontásokat is? Kezdő linuxos vagyok.
Előre is köszi! -
Match
tag
Nem latom az eger pointert suse alatt.Az eger muxik csak nem latom a pointert,mar meg is valtoztattam a szinet de ugy se latom.Valaki tud segiteni?
Elore is koszi.
-
SystemRoot
őstag
válasz
Core2duo6600 #1140 üzenetére
Igen, ez a hiren's boot cd ez télleg úgytűnik tud ilyet, majd kipróbálom.
kösziÜdv: SystemRoot
-
Core2duo6600
veterán
válasz
SystemRoot #1139 üzenetére
Korábban a symantec ghost ja tutda ezt, wiun en nekem is mukodott ha ismeri a linux particó tpiusát akkor mukodhet
De nem lennék meglepve ha lenne a linuxnak egy beépatett migráló eszkoze
Emlgetnek valami hiren's boot cd et is ezzel kapcsolatban -
SystemRoot
őstag
Hali.
Ha van egy winyón egy Susem, de én ki szeretném cserélni a winchestert, akkor arra van mód hogy egy az egyben átmásoljam az egész tartalmát az új winyóra úgy hogy az működjön ugyanúgy?
kösziÜdv: SystemRoot
-
Core2duo6600
veterán
Sikeresen 2szor írom be az uzenetet
No
Miutan feltetted a linuxot, úgy, hogy az volt az install alatt az egyedüli winyo
majd mikor már sikeresen bebootoltál a linuxba, install alatt vagy 2 szer ujraindulEztán root joggal nyisd meg egy text editorral a
'/boot/grub/menu.lst'
file-t
Valami ilyesmi lesz benne# Modified by YaST2. Last modification on Tue Nov 20 03:06:48 CET 2007
default 0
timeout 8
##YaST - generic_mbr
gfxmenu (hd0,1)/boot/message
##YaST - activate###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title openSUSE 10.3 - 2.6.22.12-0.1
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.22.12-0.1-default root=/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD400LJS0H2J1NP900708-part2 vga=0x317 resume=/dev/sda1 splash=silent showopts
initrd /boot/initrd-2.6.22.12-0.1-defaulttitle Microsoft Windows Vista X64
root (hd1,0)
chainloader +1
title Microsoft Windows Xp
rootnoverify (hd0,0)
map (hd0) (hd2)
map (hd2) (hd0)
chainloader (hd2,0)+1###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Failsafe -- openSUSE 10.3 - 2.6.22.12-0.1
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.22.12-0.1-default root=/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD400LJS0H2J1NP900708-part2 vga=normal showopts ide=nodma apm=off acpi=off noresume nosmp noapic maxcpus=0 edd=off 3
initrd /boot/initrd-2.6.22.12-0.1-defaultaz első félkövér rész a vista indítására szolgál, akkor ha az a 2ik winyon van
A 2ik az Xp, jelen esetben a 3 ikon
map rész azért kell, mert az xp csak a első ről tud elindulni, ezért át kell verniGrub szempontjából mindig az az eslő azaz 0ik winyo, amin a grub van, célszerű ezt a linuxoson tartani
Ha több winyo van 2 nél több érdemes a particionálóba benézni, hogy milyen sorrendben látja öket,
mindenképp a linuxos legyen elösször, (tul sok helyen kéne a hivatkozást kicserélni)
Ez átkábelezéssel megoldható
Remélem érthetően írtam le, nem akartam a grub soariba írkálni, nehogy összezavarjalak, ha nálad más is a helyzet ez alapján meg fogod tudni írni a tiedet, megjegyzésként, a menuvezérelttel képtelen voltam a vistát elindítani, ezt véletlen találtam el, a vicc, hogynincs is ntloaderem a vista particióján, hanem grldr vagyis grubloader, nem tudom miért
A vista akkor is elindul, ha biosból választom ki, tehát nem a linux tette oda -
Yooha
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #1135 üzenetére
De ha a linux vinyóját veszi észre először, akkor meg az indul alapból?
Én egy boot menüt szeretnék, amiről minden indulásnál választhatok, hogy melyik OS induljon! Azt hogyan lehet?
Amúgy nem húztam le a win vinyóját, de a windowsnak semmi baja szerencsére. -
Core2duo6600
veterán
az a jó, hogyha nem egy winyon van
amikor telepítetted, akkor lehuztad a azt a winyot amin a win van ?
Ezt azért is célszerű megcsinálni, mert ekkor tuti, hogy nem megy haza a win a linxu install miatt
és a linux bootloaderét a grub ot könnyen be lehet majd állítani, arra figyelj oda, hogy a Linux legyen azon a winyon, amit a bios elsőnek vesz észre, vagyis az elsőnek ismer fel -
Yooha
aktív tag
Az a helyzet, hogy fel akartam rakni az openSUSE 10.3-at, és amikor újraindult a gép, bootképernyő nékül bejött a windows (ami már fent volt a gépen). Szóval hol van a linux, és hogy indítható el?
-
fgst
tag
válasz
Core2duo6600 #1129 üzenetére
Hello!
Ez már sikerült korábban is. Fel van telepítve az ati driver, a monitort automatikusan beállította samsungnak. De még mindig nem használja a videokarit 3d gyorsításhoz. Valami ötlet video kártya cserén kívűl?
[kép] -
Core2duo6600
veterán
yastan az ati repository ból tedd fel a drivert, ez az első lépés
Majd a hardvernkonfignál állitsd be az monitor tíusát, lcd, vagy nem, és a frissitését is
ezután elvben mennie kellene, de annit elmondok, hogy én is próbáltam egy olyan gépre feltenni, amiben ati kari volt, és nem sikerült maradéktalanul, mert arra jutottam, hogy gázos a driver
állandóan fagyott a gui
Nvidiával ilyet nem tapasztaltam
kari meg jó, amivel próbálkoztam, mert winnel megy rendesen -
fgst
tag
Hello!
OpenSUSE 10.3-ban szeretném életrekelteni az ATI video kártyámat. Addig eljutottam,hogy sax2-ben a videokártyánál Ati szerepel és be van kapcsolva a 3d gyorsítás is, de glxinfo-ban az opengl-nél még mindig mesa található. Illetve a másik problémám, hogy nem működik 1280x1024-es, csak 1024x768-as felbontáson.
Ha valaki egyszerűen lépésről lépésre le tudná írni mit kell tenni ahoz hogy teljesen működjön, azt nagyon megköszönném. -
Marty8
tag
hello!
ez lenne a bajom:
köszi -
Rover623
félisten
válasz
Brutforsz #1124 üzenetére
Nagyon kösz...
Közben ilyet is találtam...ez már elég konkrét és világos.szerk: LOL...most látom, a hivatkozott beszélgetésben is a fenti cím lett említve...
-
Rover623
félisten
Hát nem...
Már csak azért sem, mert a router WAN portjaiba a modemeket kell dugni, a(z egyik) LAN portba pedig a szervert...Per pill. nem szabadulhatok meg a szervertől: nem kapok pénzt routerre (majd tavasszal), ez a masina a mail és web szerver is (funkciók megszüntetése/kihelyezése tervben)...
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Rover623 #1122 üzenetére
GD és bambano beszélgetése a témában.
-
zsoi
senior tag
válasz
Rover623 #1122 üzenetére
csak kérdés: az nem megoldható hogy beszerzel egy routert, a lan portjaiba megy a 2db adsl modem, a wan portjára kötöd a suse-t. a susen beállítod hogy nem pppoe hanem lan, az adsl modemek meg "tárcsáznak" automatikusan?
(ezek az adsl modemek, CSAK modemek vagy routerek is?) -
Rover623
félisten
Halihó!
Örököltem egy rendszert: az internet egy Suse 9.3-as szerveren gyün be, fix ip címes ADSL kapcsolattal.
Sávszélességet kellett tuningolnom, beszereztem egy másik ADSL (a változatosság kedvéért ez nem fix ip-s) kapcsolatot.
Összefognám a kettőt, de ez már erősen meghaladja a képességeimet...már azt is szép eredménynek könyvelem el, hogy felélesztettem a plusz hálókarit és az ADSL-t (a logfile-okból látom, hogy még forgalmazott is a nyomorult)
De most már elakadtam: elolvastam rengeteg HOWTO-t meg esetleírást, de "szerencsére" mindegyik másképpen értekezett a dologról...el vok veszve rendesen...
HELP!
-
Marty8
tag
hello
Suse linux 10.3 van fent a gépemen, és egy ntfs particiót akartam vele felismertetni.
találtam egy leírást, ezt... itt nem tiszta ez teljesen.
ha valaki segítene, megköszönném.hup-on olvastam:
Gondolom ntfs particióról van szó.
Több megoldás is van:
1. Létrehozol egy fat32-es particiót adatcserére, mert azt tudod windows és linux alól is írni/olvasni.
2. pendrive-ot használsz, bár ebből már a fél gigásnak is rendesen megkérik az árát.
3. Elméletileg létezik megoldás arra is, hogy ntfs-t írj linux alól, de nem ez nem teljesen biztonságos. Szóval inkább az első kettő valamelyikét ajánlom.persze a pendrive kilőve
, és csináltam egy fat32-t windóz felületről, ezt hogyan kell felismertetni vele?
-
Core2duo6600
veterán
Használta - e már a Beryl ill. Compfusion effekteket opensuse alatt ?
Erre godnolok
http://www.beryl-project.org/features.php -
Atti1112
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #1117 üzenetére
Köszi. Megpróbálom.Most Kubuntut tettem fel (7.1) és ott sikerült netet csiholnom a Sudo pppoeconf paranccsal.De itt meg az ATI kártyámmal szívok rendesen
Kipróbálom az UHU 2.0-át hátha az egyszerűbb...
-
Core2duo6600
veterán
-
Atti1112
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #1115 üzenetére
Rendben ! Írj mindenképp. Nagyon érdekelne a megoldás.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Atti1112 #1114 üzenetére
Oki, felteszem az opensuse-t és megsasolom, hogy mi a helyzet
Most a mandriva van fent, ez meg azt csinálja, hogy ráteszem azt a winyot, amin a windows az mp3 aim és a filmmeim lennének és nem bootol be, én ilyet még nem láttam
Mi djárt megpróbálom és megnézem mit ir ki, hátha valami egyszerű dolog
Ilyen szempontokból eddig a opensuse volt a legdinamikusabb vgy hogy mondjam
Annak nem okozott gondod még pár + winyo
Telepítek és ha találok valamit akkor jelzek
Egészen biztosan van rá megoldás -
Atti1112
aktív tag
Na. Fejlemények vannak
Bementem a Yast ba és ott a hálózati kártyába is meg a DSL be is.Be is állítottam amit tudtam és újraindítottam a gépet.Ezután láss csodát a Knetwork managerben ott van hogy van fogadott meg elküldött bájtok és még változik is (több lesz mindkettő x időnként ), de pl elidítom a firefoxot és nem tud behozni egyetlen oldalt sem.A Dsl ben állítottam be a felhaszt meg a pass t és így lett valami ,de nekem szerintem nem dsl kapcsolatom van hanem kábeles.Lásd előző hozzászólásom.Tehát még valami mindig nem stimmel.De innen már nem tudok tovább kombinálni ,mi lehet a gond.Ha van ötleted légyszi írd ide,Köszi.
-
Atti1112
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #1112 üzenetére
Nagyon köszi amit írtál.Leírom részletesen mi a helyzet :
A kapcsolatom : Tvnetwork ,fix ip címem van, egy sima UTP kábel jön be a lakásba és LAN NET nek hívják ami nekem van.Van még felhasználó nevem és jelszavam is a csatlakozáshoz.A Win 98 alatt például azért nem sikerült netet kreálnom mert, azt mondták hogy ilyen netre a win 98 még nem volt felkészítve.Ezért a Raspppoe oldalra fel kellett mennem és letöltenem egy progit.Az csinált Win 98 ra Pppoe protokollt és akkor még el kellett indítanom a raspppoe.exe-t ez kérte be a usernevet meg a passwördöt, és csak így lett net.Az Ubuntu alatt úgy tudtam megoldani hogy konzolba be kellett írnom hogy Sudo pppoe config és akkor ott is megkérdezte a usert meg a pass.-t.De a Suse alatt a Sudo-t nem is tudja vagy mi, akkor kipróbálom helyette a Yast-ot amit írtál.Jelzek ,hogy hogyan boldogultam.Köszi mégegyszer.Ha van tipped még mit lehetne kipróbálni szivesen veszem.
Ja és kérdez olyat hogy Ip cím : gondolom ez a sajátomat kell ide beírni és azt tudom is.
Aztán kérdez Hálózati maszkot, ezt nem tudom.Meg kérdez valami átjárót azt sem tudom, de az lehet hogy szintén az én ip címem,és kérdez még DNS szervert vagy mit azt sem tudom.
Jó lenne ha Suse-ban is lenne egy olyan parancs ,mint Ubuntuban és akkor csak a jelszavamat meg a felhasz. nevemet kéne beírnom. -
Atti1112
aktív tag
Egy gyors kérdés : nagyon tetszik a suse 10.3.DE ! Nem tudok internetre menni vele.Ez volt az Ubuntuval is de ott ALT+F2 (konzol) és ott be kellett írnom Sudo pppoe conf és akkor kérte a felhasználó nevemet meg a passwordot amivel tudok internetre menni.Ez Suse 10.3 ban nem megy.Nem érti a sudo parancsot ill. a pppoe-t.Hogyan lehet itt netet kreálnom ?
Help légyszi ! Köszi előre is. -
törölt tag
X-FI XtremeMusic-ot még mindig nem supportál ugye ?
-
törölt tag
Helló!
64 bites OpenSuSE 10.3 kihasználja e a Dual-Core-os X2-es Processzort ?
Valamint Logitech G15-höz van e OpenSUSE alatt is müködő LCD alkalmazás? -
JoHnni
senior tag
Üdv!!
A minap feltettem egy 10.3-as OpenSuse-t, és a Wifi kártya (Rt2400) nem akar müködni, csatlakoznék egy hálózathoz és elakad ott, hogy eszköz beállítása. Szerintetek mi lehet a baja? Előre is köszi -
Vladi
nagyúr
válasz
<>jana<> #1105 üzenetére
Hello!
Minden a suse ntfs kezeléséről.
Plussz némi olvasmány. Ez utóbbi lebilincselően érdekes. -
janos1988
addikt
válasz
<>jana<> #1102 üzenetére
Elmeletileg bemountolja magatol a /windows konyvtar ala az osszest.
(torolni/masolni/modositani csak rootkent tudsz majd rajta.)
De a legjobb ha rootkent az fstab-ban a ezeket a sorokat a ntfs/fat/fat32 (wines) particoknal atirod a fmask=133,dmask=022 reszeket ro -ra. Igy mindenki csak olvasni fogja tudni.De ha maskepp ertelmezlek akko: su -c '/sbin/fdisk -l'
(vagy vmi ilyesmi)
-
<>jana<>
senior tag
egy kis segítséget kérnék.Suse 10.3 ban az ntfs particiókat hogyan tudom megnézni ?
-
janos1988
addikt
opensuse10.3ba nincsen mar megkotes a cd/dvd olvasora mount es unmount teren? pl. ha en winebol telepitek 1 tobb cd-s programot, akkor cserelgetni kell a lemezeket (keregeti) es csak nyitom zaro ma talcat. gondolom ez nem gond neki
)(magatol megcsinalja ha nyitok? (mount/unmpount)
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged