- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
junior19
senior tag
válasz
kelna91 #4144 üzenetére
Erre konkrétan sati vagy Ropi tudna válaszolni, bár függ a tévétől is, hogyan viselkedik kalibrálás alatt.
Én csak a tévét szoktam állítani, mivel nem pc a forrás.
A két pontos kalibrálással elég jó deltaE értéket lehet elérni már, így a DisplayCal-nak csak pontosítani kellene. A 10 vagy 20 pontos sem nehéz, ha "jól" viselkedik a tévé. Ha például mást mérsz akkor, amikor nincs a tévé menüképe az ábrán, mint amikor látható a menü, akkor bonyolultabb, és több időt is igénybe vesz. S ha Sony tévé akkor sem érdemes a 10 pontossal vesződni, ha a szoftverrel úgyis rámégy.
Nehéz így látatlanban mit mondani, mert egyelőre semmit nem tudunk. De ha színhelyes képet szeretnél nézni, akkor kell kalibrálni, s jobbak a drágább koloriméterek, mint amit te kinéztél. Főleg gyorsaságban, ami a DisplayCalnál jól jön. Sokan azért nem szeretik a 6500K-hez közeli színhőmérsékletet beállítani a tévén, mert akkor a fehér általában egy sárgásabb vagy pirosas árnyalatot kap. Egy kalibrálással viszont fehér lesz a fehér, illetve a szürke minden árnyalata is megfelelő lesz, nem lesz elszínezve. -
junior19
senior tag
válasz
kelna91 #4142 üzenetére
Akkor meg egyszerűbb a kalibrálás.
Meg kell csinálni a Tv-én a végpontozást, 100% fehérnél be kell állítani a fehéregyensúlyt, esetleg egy két pontost még csinálhatsz.
Azután a Displaycal már megcsinál mindent. S így gyakorlatilag hamarabb is kész a kalibrálás.
Lehet majd próbálgatni különböző finomításokat, a DisplayCal beállításaival játszani, s így is egy kalibrálás 1,5-2 óra alatt meg van. -
junior19
senior tag
válasz
kelna91 #4138 üzenetére
Számomra nem derült ki egyértelműen, hogyan használod a tévét. Ha filmnézésre egy pc a forrás, akkor egyszerűbb a DisplayCal-t használni, megcsinálja a profilt, s azt betöltöd. Sőt, ha mpc-t + madvr-t használsz, akkor egyéb finomságokat is tudsz csinálni.
Ha nem pc a forrás, akkor a tv-én állítgatsz, az viszont időigényes, pláne ha azt szeretnéd elérni, amit a kijelző tud, nem csak egy elfogadható értéken belül állítani.
Én azt szoktam mondani, ha van érzéked az ilyen dolgokhoz, s nem sajnálod az időt rá, akkor lehet próbálkozni. Egy ilyen kalibrálás 3-4 óra is lehet, s akinek nincs tapasztalata hogyan működik az adott megjelenítő, illetve a videómegjelenítés alapfogalmaival is legalább tisztában kell lenni, annak több is lehet ettől. Olyannal is találkoztam, aki abbahagyta, s inkább pár nap múlva újra kezdte. -
*Ropi*
félisten
válasz
kelna91 #4136 üzenetére
Igen, a monitor kalibrálás tipikusan az a téma, amiben egy kérdés 10 másikat szül. Meg a legtöbb megjelenítő paraméterei teljesen mások, így teljesen tapasztalati, intuitív alapon lehet csak őket valóban pontosra kalibrálni (az "egy gombos" megoldásoknál nagyságrendekkel pontosabbra) - ezért nehéz elmondani és ezért kérnek annyit egy valódi tudást is átadó kalibrálási workshopért, amiből nem csak azt tudod meg, hogy hogyan tedd rá a műszert a kijelzőre és hogyan nyomkodd a "next" gombot automata módban.
-
karoli9
csendes tag
válasz
kelna91 #4133 üzenetére
Nálam monitor+tv kombó teljesít szolgálatot, előbbi munkára, utóbbi filmekre. A második esetben tökéletes megoldás a DisplayCAL, hiszen nem kritikus munkát fogsz végezni rajta. Remélem
Ajánlott irodalom és kalibrációs eszközök: [link]
Az LG tévéknek általában van ISF kalibrációs módja (az enyémben ráadásul kettő is menthető), orrvérzésig kalibrálhatóak. Backlight-Brightness-Contrast mesterhármas után jöhetett a DisplayCAL és a színek finomhangolása. 91,2% sRGB lett az eremény (kontrasztra nem emlékszem). Tulajdonképpen gyári beállításokkal használtam a szoftvert, nyilván lehetne nyerni pár százalékot, de nincs arányban az eredmény és a ráfordítás. 6 méterről tökéletes a kép XD
A telefon kalibrálása, mint olyan, nincs. Az X-Rite szoftverében fogod tudni visszanézni azokat a képeket, amiket "színhelyesen" szeretnél látni. A telefon maga nem lesz színhelyes ezen az alkalmazáson kívül. Pár percig érdekes, aztán többet nem használod
Van egy pont, ameddig érdemes elmélyedni, de eljön az a szint, ahol már tudomány, lásd Ropit
De szerencsére elérhető az a pont, ami már elég jó eredményt ad, óriási ráfordítás nélkül. A telítési görbe csúcsát érdemes meghagyni az egyetemeknek és a szakiknak
-
*Ropi*
félisten
válasz
kelna91 #4130 üzenetére
Szia!
Először olvasd el ezt. Aztán meg ezt. Aztán meg majd jössz a kérdéseiddel.
De készülj fel rá lelkiekben, hogy hosszú napok-hetek lesznek benne mire összeáll a kép és sosem lesz olyan pontos, mint egy keresztbe profilozott műszeres kalibrálás esetén, amit egy hozzáértő csinál. Pl. az utolsó Dell monitornak ami 2 napja nálam járt, 0.04 DeltaE-t kalibráltam, míg a gyári hardveres megoldása 1.87-et tudott csak).
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- iPhone topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Háztartási gépek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen monitort vegyek?
- Azonnali játékos kérdések órája
- További aktív témák...
- Samsung Full HD LED Monitor
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest