- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Mobil flották
- Yettel topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Gyűjtögeti a Xiaomi 16 az engedélyeket
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tufa_
aktív tag
A ket kalibralas kozott csak a monitor valtozott, ugyanugy maradt a HDMI csatlakozas es az i1rite is ugyanazon az USB-n van. Ez a fo problema.. Nincs valaszthato monitor, amig a BenQ volt, addig tudtam valasztani.
Windows 10, GTX860M, nem volt frissites.A linket neztem igen, de neki legalabb felismerte a rendszer
Kedden erkezett meg a BenQ, aznap kalibraltam de borzaszto volt a kepe HDMI-n, igy visszakuldtem es ezt az asust vettem helyette
-
Archttila
veterán
Nyilván evvel én is tisztában vagyok és nincs is vele semmi bajom.
Abban maradtunk, hogy amint lesz még rajtam kívül minimum egy, de inkább két személy, igénybe vesszük a szolgáltatásait.Időközben megrendeltem a CMD-t, ha minden a tervek szerint alakul akkor jövőhéten már kalibrálhatok.
-
-
deja vu
addikt
Én csak saját szórakoztatásomra használom, nem dolgozom rajta, csak hobbi ps meg hasonlók. A mostani Eizo-m kalibrálva 1200-as kontrasztot tud, meg a régi VA-k miatt hozzászoktam a magas kontraszthoz. Nincs tévém és filmeket is ezen nézem. A thinkpad T-n az alacsony kontraszt miatt elvesznek a részletek a sötét jeleneteknél, és egy áldás utána a "nagy" 22" VA-n filmet nézni. Borzasztó rossz panelek vannak a laposokban.
CX271 lesz, olyan kalibrált eredményt kapott rá Brekk, amilyet semmilyen CG nem hozott soha nála, ez egy jól sikerült darab. A CG277-ekkel rosszabb eredményt ért el, mint ezzel az olcsóbbal. Ma reggelig úgy voltam mindenképp CG277 lesz, mert hogy az jobb lehet, de nem jobb. Az a beépített kalibrátor az nem olyan jó mint a profi ilyen cuccok. Azt leszámítva meg ugyan az a CX271 meg a CG277, panel meg minden.
Szia! -
deja vu
addikt
Köszönöm a hozzászólást!
Már egy csomó VA, xVA, S-PVA monitorom volt, most is Eizo VA van és kipróbálnék egy IPS-t. Ha lenne még CG276 CCFL hátérvilágítással akkor azt venném de csak 2015-ig forgalmazták. A LED-ért én sem vagyok oda. Thinkpadem LED talán 180-as pwm-el, egy tré szemgyilkos.
Amikor megnézem a kalibrált eredményeket neten akkor még a régi legprofibb VA Eizo-kat is szénné alázzák a NEC PA, Eizo CG kalibrált eredményei. Meg a VA panelnak egy-egy színnel azért vannak problémái, ebben sokkal kiegyensúlyozottabb az ips. Pont amit említesz S2433 S-PVA(nem IPS
) 24" moncsi egy szar Dezz szerint, ő nagyon lehúzta. Egyébként tudom miket használt KTTech, volt kb. 5 ember a ph akinek 22" VA Eizo-ja van volt (Madgie, KTTech stb.). Nem tudom, hogy csalóka-e így monitoron de nekem úgy tűnik mintha a CG277-nek lenne feketéje.
Pár évvel ezelőtt beszélgettünk monitorokról akkor is az a Dell volt, remélem még tudod használni pár évig. Abban még volt anyag, nem olyan Ropi mint az új Dellek.
Arra nem gondoltam, hogy a windows ezzel küszködik még, mert egyre többen vesznek 4k, meg 1440p monitorokat. 4k TN dömping van elég olcsón, szerintem a hülye boltban is ezt sózzák a népre.
Az 1440p lenne lényegi előrelépés, meg a 27".
Van az Eizo CG2420 amit KTTech is említ Panasonic panellel 1500-as kontraszttal. Ez már elvileg olyan feketét tud mint egy VA, de Brekk azt mondja kizárt, hogy 800-as kontrasztnál többet tudjon bekapcsolt homogenitáskiegyenlítéssel. Ezt meg tudja a CX271, CG277 is. Meg még teszt sincs sehol erről a monitorról, meg azért kíváncsi vagyok mit tudhat. Egy ilyet megnéznék. Ez 410 alapáron plusz a többi, pixelgari meg kalibrálás.
-
KTTech
veterán
Nekem VA-s Eizo-m volt, 22-esek (2231W és 2243W), csak a méret miatt váltottam a Dell 2709-re, de IPS-t nem szeretnék (egyetlen IPS panel van ami esetleg érdekelne, ha lenne 27-es méretben, egy Panasonic, ami hozza a mostani VA-s monitor paramétereit, feketében is, de sajnos csak 24-esben van)
-
deja vu
addikt
"A magánvéleményem, hogy nem vennék IPS panellel szerelt monitort grafikai munkára, de ezt most hagyjuk..."
Akkor most kinek higgyek, a monitoros topicban ezért keresztre feszítenénekMikor is dobta ki utoljára Eizo VA panellel a monitorját, 2009 talán az SX2262-vel?
Az a tavalyi VA forris az hulladék, azt nem számolom.
-
deja vu
addikt
Már nem gyártanak VA paneles Eizo-t évek óta. Akkor mit ajánlasz? A NEC PA272-n nincs polarizer ezért még nagyobb a glow mint a CX271-en. A régi VA Eizo-k óta sokat fejlődött a világ, csomó mindent nem tudnak azok amit a mostani új ColorEdge monitorok.
"GB-R háttérvilágítása miatt zöld / magenta beütése van a sötétebb területeken."
A többinek is ilyen a háttérvilágítása.Nincs is 2560x1440-es felbontású VA paneles Eizo. A max az 24" 1980x1200 CG241, Foris FX2431, aztán 22" SX2262, S2243 kisebb felbontással CG223.
-
-
-
bajnokpityu
félisten
Hát izé, ez alapján nem lehet megcsinálni, sajnos. Mármint nekem nem jött össze.
Találtam egy több programból álló install csomagot, majd egy órán át telepített. Úgyhogy legjobb tudomásom szerint ez nem ennyire egyszerű, hogy kiválasztom DisplayCAL-ban a madVR kijáratot, aztán dolgozik másfél órát a cuccos, és enterenteenter...Pl, ő is ir arról, hogy elindul egy madVR kalibrációs program a háttérben, de ennél ez sajnos bonyolultabb.
-
-
-
justaview
senior tag
Ok, köszönöm, értem.
Még egy kérdés!
Ha 40"-os LCD TV-n alapvetően filmeket néznék, milyen színhőmérsékletre érdemes kalibrálni a rendszert?
Én most próbáltam meg 6500-ra, nagyon pasztell lett. Lehet, hogy megszoktam az eredeti beállítást, vagy a filmekhez jobb magasabbra állítani a színhőmérsékletet, mert amúgy is sötétebb és barnásabb a tónusa a filmeknek? (Vagy elrontottam valamit, bár ezt kevésbé hiszem, az új monitoromat tegnap kalibráltam, és szuper lett.
)
Van a filmezéses kalibrálásnak valami, normálistól eltérő, szabálya?
-
grigo
őstag
Köszönöm, már nézem is.
Igazából mivel nem keresek vele pénzt, így egyik se nagyon éri meg de úgyis ez lesz a vége, mert idegesít a bizonytalanság, hogy most vagy eltaláltam a színeket vagy nem.
Vagy laptopon vagy tévén szoktam ezekkel mókolni. Tévét jobban szeretem, mégis csak IPS.
Na már keresem is, hogy mennyi az annyi. Lehet ez ugyanaz lesz mint amit jjeahh kolléga is mutatott. -
justaview
senior tag
Szia!
Ha jól értem, a Te gyakorlati tapasztalatodból az következik, hogy a monitort azzal a grafikus kártyával érdemes kalibrálni, amellyel később használni fogom, vagyis az a biztos, ha az egész rendszert (PC-kábel-monitor) egyben kalibrálom, nem pedig a monitort külön.
-
-
general
addikt
én ezt képtelen lettem volna leírni hajnal negyed 5kor..
eddig is mindent így csináltam, nem tegnap kalibráltam először én sem, számtalanszor beszélgettünk már ilyesmiről. egyedül a black point correctiont nem használtam ezidáig, próbálom majd vele. ennek ellenére produkálta ezt a fura dolgot, de most ismét jónak tűnik.
más kérdés. eddig már kétszer is találkoztam a Dell 2410-es monitorával és anomáliájával, gyakorlatilag user mode-ban, a szokott módon képtelnség ezt a típust kalibrálni. a netet túrva néhány megoldás adódott már, alább leírom, ti találkoztatok ilyesmivel - és esetleg jó megoldással?
a probléma az, hogy a szokott módon, fehéregyensúly szokásos, színekkel való beállítása után, amikor "zöld" eredményt ad a mérés, akkor is lehetetlen eredményt ad a kalibráció. ezért több helyen azt ajánlják, hogy egyszerűen "standard", képmódban (a monitoron beállítva ezt) kell lefuttatni (fényerő beállítása után) a kalibrációt, és így tűrhető eredményt ad, persze a tökéletestől messze van, de használható. ez már csak azért is érdekes, mert egyébként specifikációi alapján ez egy ígéretes monitor lenne.
-
general
addikt
a szokásos beállításokkal kalibráltam, amivel mindig is:
- D65
- 110 cd/m
- gamma L* és 2.2-vel is (kb ugyanazt az eredményt hozta)mondjuk a White és Black level drift compensationról nem tudom, micsoda, de eddig sem bántottam.
tudom, hogy a monitorom egy problémás darab, már számtalanszor írtam róla, nem várok tökéletes eredményt, mert nem lehet. nincs vele nagy baj, de amint lesz rá pénz, lecserélem egy újra/újabbra, addig azért szépen elvagyok vele, messze jobb, mint az átlag. de egy ideig még ez lesz.
szenvedtem vele sokat, a Spyder4-gyel pláne, de nemrég ugye lecseréltem a kolorimétert i1 Display Pro-ra, és azzal + a DisplayCal legutóbb gyönyörű eredményt adott, de tényleg.ezért döbbentem most le, hogy alig egy hónap elteltével most ilyen rossz eredményt produkált. lehet, hogy Win 10 alatt jobbat ad, mint Win 7 alatt? elképzelhető ilyen? (kétlem...)
most Win 7 van ismét, nyűgös volt pár dologban a tizes, szívtam vele. visszaállok, amíg ki nem forr az új, meg egyébként is át akarok állni osx-re, már folyamatban van a dolog, a hang nem oldódott még meg egyelőre, de ez más téma.szóval a botrányosra a vizuális definíciót alább láthatod.
de a lényeg, hogy ezek után ma meg zöld pipás eredményt adott... mi van itt?
nem a legszebb, ennél volt már sokkal jobb is, de ez csak egy rövidebb kalibrálás volt, éjjel ráengedem majd a leghosszabbat.
-
-
bajnokpityu
félisten
Driverben minden marhaság ki lett kapcsolva?
AMDn él pl van olyan feature, amit úgy nevez, hogy "erősebb fehér", ez régebben alapértelmezetten pl be volt kapcsolva.
ÉS olyan rohadék volt a catalist, hogy ha beraktál egy másik kártyát, v másik kijelzőre dugtad a gépet, újra bekapcsolta. Szerencsére ma már nincs ilyen szopatás, de ettől még simán lehet, h nvidia is csinál ilyet, nem?Tehát összegezve, azonos kábel, monitor, PC, driverek esetén különböző képet az a két kártya, ami semmi mással nem magyarázható, csak a kártyák működésében való eltéréssel?
És melyik a helyes? AMDk szemre nem v alig láthatóan térnek el egymástól, talán jó lenne referenciának.
-
-
*Ropi*
félisten
Volt egy kis időm, megcsináltam a tesztet a saját GTX760-am és egy GTX960 igénybevételével. A setup a következő: Win 7 x64, v361.91-es nVidia driver, a legfrissebb (v3.1.2) DisplayCAL, az i1D3-am és a Dell 2709-em (kétszer is visszamértem, hogy ne legyen tévedés, de a két 960-as mérés közt csak hibahatáron belüli eltérések voltak, így biztos, hogy korrekt).
Röviden: a fehér pont max. 13 Kelvinnel csúszott el (ez minimális: még hibahatáron belül van), viszont a Gamma görbe nagyon elszállt (2.23 ---> 1.91). Itt vannak az eredmények: a DeltaE 2000 pontosabb, mint a DeltaE 94 - itt a kéttizedes eltérések valóban minimálisak, viszont a Gamma ekkora eltérése szerintem nem fér bele.
GTX760-nal:
White level = 100.09 cd/m^2
Aprox. gamma = 2.23
Contrast ratio = 769:1
White chromaticity coordinates 0.3145, 0.3303
White Correlated Color Temperature = 6398K, DE 2K to locus = 4.3
White Correlated Daylight Temperature = 6401K, DE 2K to locus = 0.5
White Visual Color Temperature = 6251K, DE 2K to locus = 4.1
White Visual Daylight Temperature = 6416K, DE 2K to locus = 0.5GTX960-nal:
White level = 101.26 cd/m^2
Aprox. gamma = 1.91
Contrast ratio = 764:1
White chromaticity coordinates 0.3147, 0.3306
White Correlated Color Temperature = 6388K, DE 2K to locus = 4.4
White Correlated Daylight Temperature = 6390K, DE 2K to locus = 0.4
White Visual Color Temperature = 6238K, DE 2K to locus = 4.2
White Visual Daylight Temperature = 6402K, DE 2K to locus = 0.3 -
MrChris
nagyúr
Teljesen elfogadom, hogy más lesz csak az okát keresem, meg kissé riasztó is. Monitor aszem nálam DVI portjánál maradva azt még érteném, hogy műszerrel mérve a jelet a kártya csatlakozón lennének olyan bitek amik határeset, de hogy ez tömegesen jelentkezzen ami által csúszik a diszkrét vezérlés az elég durva. Meg akkor a kártya jel/zaj viszonyával van baj, ezt lehetne mérni, tesztelni. Akár a monitor USB portján keresztül is visszaküldene a monitor egy összesítő adatot egy szummát a csomagokról és ha az nem egyezik a küldött adatcsomaggal akkor megkapnánk a veszteség mértékét. Ezt folyamatosan jelezhetné egy progi a tálcán, így tudnánk mikor történik és mekkora szivárgás.
-
MrChris
nagyúr
Fel sem merült bennem hitvita
De azért most elgondolkodtatott. Ha van számottevő jitter ebben a rövid rendszerben az elég durva. Az egy álló kép átvitele esetén annyira befolyásolná, hogy rendszerben csak a kártyacsere esetén más legyen ugyan azon monitoron a színe? Azt még érteném hogy előfordul egy egy bit tévesztése, (bár feltételezem valami egyszerű hibajavító kódot csak kell tartalmaznia) de ha ez tömeges és még látható is akkor az inkább egy hibás vidkártya/kábel. Ugyan ennek a jelenségnek akkor hasonló nagy sebességű adatrendszerek esetén, pl USB3-nál is rendszeres jelenségnek kéne lenni, hogy változhat a jel az USB3 portot vezérlő chip típusától...Nem próbáltam, de most nvidiára cserélve minden átmegy a TV-re, már a bios megjelenése is, meg apám DELL monitora is veszi hdmi-n. Viszont igaz, hogy most hiába működik van némi kilógás, emiatt az élesség is csökken. Mint mikor a régi videókártyák kompozit kimenetéről meghajtott katódsugárcsöves TV-re küldött számgép kép... Meg tuti hogy történik valami komolyabb konverzió, nem csak a színek gyengébbek PC-ről meghajtva, (pendrive-ról a beépített lejátszója sokkal szebb) hanem mintha egy gyenge minőségű tömörítőn menne át és a mozgások, mozgó alakok után, mentén 'folyik' a kép. Nem 100%-os.
-
MrChris
nagyúr
Ráengedtem, de nem változott semmi. Amúgy a LUT managerrel vagy a Windows színkezeléssel betöltött kalibrácónak szabad különbözni?
VGA csere után volt a kalibráció, de csak a monitort vittem be, szerintük nem szükséges. Nem is érteném a dolgot, ha diszkrét digitális szabványos jelet kap a monitor akkor nem is szabadna hogy számítson. Furcsa lenne, hogy egy D/A konverternek számít miből kapja ugyan azt a bitsort. HDMI gondolom veszteség nélküli jelfolyam.
LG tv-n egyáltalán nem volt kép, meg se jelent a tv-n hogy aktív lenne a HDMI.
-
bajnokpityu
félisten
-
MrChris
nagyúr
Hónapja cseréltem le az ATI kártyát nvidiára és annó telepítettem a catalyst-et amit leszedtem csak kérdéses maradt e utánna valami. (Ati-val nem működött az Lg tv, aszem 'parci' írta hogy nem is fog, utálják egymást.)
Viszont mióta ez az nvidia 250 van néha bevillan egy egy vízszintes kék pixelsor. Bizonyos képernyő tartalom mellett, pl egy kép legfelső pixelsora, ha elváltok róla eltűnik visszaváltok fel-fel villan. Kb egy héten egyszer-kétszer találkozom ezzel. Játékos koromban ha toltam a videómemória frekit és szemetelt ahhoz hasonló. Mindig felüti a fejét valami boldogító gebasz
-
MrChris
nagyúr
Valamiért ezek nem vezettek eredményre.
Viszont egy huszárvágással a LUT managerrel oldom meg a dolgot, azzal betölti, meg is változik, amúgy kicsi a különbség, feleségemnek csak sokadik váltogatásnál tűnt fel.
Csak nem autómata a dolog, meg néha ránézek hogy él e a profil, de eddig még egyszer sem írta felül progi. -
MrChris
nagyúr
Köszönöm a türelmet! Ez amatőr hiba volt!
Ennek ellenére továbbra sem jelenik meg, pedig rendszergazdaként vagyok bejelentkezve. Viszont van egy tévedésem, bocsánat érte! ICC helyett ICM fájlt kaptam és azt adtam hozzá, ez nemtom mennyire számít.Körvonalazódik, hogy valami profil betöltési probléma lehet. Ha profil nélkül megnyitok képet az így néz ki a z Irfan-Lr-Chrome programokban. Ha a LUT Managerrel betöltöm az icm fájlt az így változik. Aszem ez lenne az ideális. Ha a Windows színkezeléssel állítom be az talán ugyan ilyen lesz. Viszont ha alapértelmezettként is rögzítem a Windows színkezelésben és újraindítom a rendszert akkor ilyen fos lesz. Ez akkor hogy van?
Amíg nem távolítom el és indítom újra addig ilyen marad, addig hiába is változtatok LUT Managerrel, vagy a Windows színkezelésével, ki kell vennem az alapértelmezettből és újra indítanom. De ha nem teszem be alapértelmezettbe akkor meg nem tölti be.
Nemtudom mennyire látszik a belinkelt képeken az eltérés.TheChos3nOne: Hát ilyet kaptam, befizettem a tanulópénzt, legközelebb megkérdezlek titeket mit is kérjek. Az LG TV az csakugyan gyászos, azzal most akkor nem is bonyolítom tovább a dolgot.
-
-
-
bajnokpityu
félisten
Nem csak ott maradt hiba. sajnos nem teljesen lineáris a szinprofilja a projimnak. szemre is elég jól belőttem a szinenkénti végpontokat, de a közbelső állások nem voltak jók. projikat általában nem a gép szinprofiljával hozzuk helyre, hanem a projikban. amit az enged, abból kell gazdálkodni.
de 3dlutot tutira fogok mérni (ha meg tudom csinálni), és akkor itt is, ott is lesz korrekció. bitmélység persze csökken ezért, de érdekel a dolog. amúgyse egy highend projiról van szó.
-
bajnokpityu
félisten
-
bajnokpityu
félisten
i1 Display Pro lesz ebből, már érzem. van a házban 5 kijelző, ha összesen 1x mérem végig őket, akkor 10órát spóroltam meg az életemből. És valszeg nem csak 1x mérek.
köszönöm a segítséget. Ami meglepett, hogy a gari nem tartalmazza az esetleges pontatlanságból eredő hibákat. Kérdem, egy rosszul mérő kalibráló mi másra jó..
Proji esetében fél évente kell mérni, az már mérhető százalék az izzó üzemidejéből
-
Egy pár mondatos tl dr is jó nekem, nem kell belőle disszertációt írni.
jjeahh: Azt hiszem el tudom magyarázni miről van szó, bár a pontos hatás ismerete nélkül tévedhetek. Amit eddig kivettem Ropi írásaiból, hogy a black point correction Auto módban megpróbálja megtalálni hol van a legalacsonyabb fekete pontod és azt próbálja "javítani". (Te esetedben az a 0.2048 cd/m2) Na most ez nem mindig megy magától, ezért kell neki értéket megadni, hogy hol találja meg. Ha megadsz neki 0.1-et pl akkor így indul el feketét kereseni:
0.1000 cd
0.2000
(0.2048 itt a tiéd)
0.3000
0.4000Láthatóan átlép felette, mert túl nagyokat ugrik. Ezért kell olyanra beállítani ami a lehető legközelebb viszi a saját feketédhez. (Vagy sz@rni rá és auton hagyni
)
-
-
-
jjeahh
nagyúr
Ezt értem, de akkor miért szorozzuk meg a kétfelé osztott értéket 2-vel?
Szal a 0.22-őt miért kell elosztanom kétfelé, ha végül megszorzom 2-vel, és az eredmény ugyanúgy 0.22? 0.22-es fekete értéket mértem és black point correction rate-nek így 0.22-őt kell beírjak igaz? No ehhez nem értem miért kellett elosszam majd megszorozzam 2-vel a 0.22-őt
Megmutattam huginak az egész hsz-t amit ide írkáltunk a témában és még mindíg nem érti ő sem a dolgotValószínű egyszerű az egész csak mi nem fogjuk fel a lényeget valamiért
-
jjeahh
nagyúr
Lövésem sincs
Ezért írtam a fentieket:
"mostmár teljesen zavaros, hogy a 0.22-ből hogy lett 0.1, aztán 0.11 és honnan lett oda a 2x szorzó és a 0.22-es értéket miért kell össze-vissza szorozni ahhoz, hogy végül 0.22 jöjjön ki"
Szal itt egy oldalon át azt próbáltam felfogni (és még mindíg nem értem), hogy a 0.22-es fekete értéket miért kell megszorozni és mivel, hogy szintén 0.22-őt kapjak végül. Ennyi erővel nem szorzok semmit semmivel, ha ugyanakkora értéket kapok úgyis. -
jjeahh
nagyúr
Most megint romba dőlt az a kevés is amit eddig felfogtam, mostmár teljesen zavaros, hogy a 0.22-ből hogy lett 0.1, aztán 0.11 és honnan lett oda a 2x szorzó és a 0.22-es értéket miért kell össze-vissza szorozni ahhoz, hogy végül 0.22 jöjjön ki
Az biztos, hogy én mást szoroztam mással, nem a 0.11-et 2-vel, ezért kaptam más eredményeket
-
Joey877
csendes tag
Köszönöm a segítséget!
Még annyi kérdésem lenne, hogy ahogy olvasom a hozzászólásokat, leginkább csak pislogok. Lehet az advanced módban is hasonlóan jó eredményre kalibrálni mint ha manuálisan állítom be a dolgokat?
Vagy jobban járnék ha 2-3 havonta felküldeném az Oázisban kalibrálni? (laikusként)
Mellesleg mekkora a különbség a colormunki meg a Pro i1 között? Mert a táblázat szerint csak a sebességben van különbség meg a kalibrálandó eszközök listájában. Nekem csak monitort kéne kalibrálnia az eszköznek.
Valamint mennyi időközönként érdemes kalibráltatni a monitort?
Köszönöm előre is!
-
jjeahh
nagyúr
No megkérdeztem a húgomat meg apámat is, hogy 0.22-nek hogyan lesz 0.1 ---> 0.2 ---> 0.3 a szorzója de ők sem értik
0.22-nek nem 0.022 a 0.1-es szorzója? Mert annyit nem lehet beállítani.. ezt a részét felfogtam amúgy
-
jjeahh
nagyúr
No, azóta a neten is bogarásztam és elolvastam amit találtam a témában, de még mindíg nem értem az egészet, szerintem velem van a baj
Már azon agyalok, hogy advanced settings-et be sem kapcsolom, vagy egyszerűen a default 4.00 értéken hagyom a rate-ot, mert ha fogalmam sincs mit kéne ott állítsak és egyáltalán mi a szerepe neki, akkor...
Lassan megbánom, hogy egyáltalán vettem kalibrátort, hülye vagyok én ehhez
Egyik hsz-ben amikor megmagyarázod a dolgot úgy tűnik, hogy kezd kitisztulni a kép, aztán a következő magyarázatod teljesen romba dönti az egészet és megint nem értem
-
-
-
jjeahh
nagyúr
-
-
jjeahh
nagyúr
Rég nem kérdeztem, de ha már itt vagyok kérdezek én is
Már nagyjából minden tiszta a dispcalguiban, egy dolgot azonban még mindíg nem értek, pedig többször elolvastam
Itt írtál volt egy olyant, hogy "A "black point correction rate"-nak állíts be kezdésnek mondjuk 0.6-ot manuálisan, ha azzal megbicsaklik a görbe alja akkor az "auto"-t bekapcsolva ki tudod kísérletezni mennyit kér (a többszörösei számítanak, tehát 0.12, 0.18, 0.24, stb. lesz belőle, ha 0.7-et állítasz be akkor már 0.14, 0.21, stb...".
Ezt hogy értetted? A többszörös részt nem értem... pl. most akkor 0.6-ot kell állítsak vagy 0.12-őt? annyit észrevettem, ha mérek egy fekete értéket a report on uncalibrated display device-el, akkor a kapott értéknél kisebb számot nem jó beállítani a black point correction rate részhez, mert megbicsaklik a görbe alja. Tehát a mért értéket mindíg lekerekítem magasabb számra egyenletes lesz a görbe, ez így oké? -
-
-
-
-
Csináltam egy gagyi paintes ábrázolást, de remélhetőleg a lényeg átjön.
Tehát arra gondolok, hogy a WB csökkentésével a LED kijelzőknél nem lineárisan romlik a megjelenített színek valós pontossága (szemre is pontos, nem csak értékre). Ehhez nem csináltam elegendő mérést, de valahogy az ábra szerint tudom elképzelni a degradációt. Ha pedig nem lieárisan romlik, akkor kell lennie egy olyan pontnak, amikor a kijelző még a legkevesebb romlást szenvedi el, de a lehető legközelebb van a kitűzött 6500K-hoz. Erre gondoltam, mint optimális WB.
Persze rengeteg kérdést felvet, hogy mit tekintünk elfogadható minimumnak a pontosságban, stb, de valahogy érdemes lenne boncolgatni a témát a nehezen kalibrálható LED TV-k miatt.
Az ábrán lényegében az látszik, hogy a natív 8500K környékén mozogva viszonylag kis torzulást szenved el a kijelző, de pl 6500K környékén mozogva már pár száz Kelvin is hatalmas torzulással jár, ha még lejjebb szeretnénk menni.
-
jjeahh
nagyúr
Megvan, csak nem igazán értem mit kéne itt állítsak
Ez a laptop srgb lenne az ami nekem kell?
A többit ne nézd, kb. 100-szor kalibráltam már az elmúlt 1 hónapban
-
jjeahh
nagyúr
Basszus tényleg, ezt benéztem
Bár a tone response curves sem tűnik tökéletesnek
-
Köszi a választ először is, tényleg.
Gondolom úgy értetted, hogy megcsinálja magának, hogy profilozásnál majd helyrerakja a dolgokat. A gond csak annyi, hogy valószínűleg nem lesz lehetőség profilt használni, ezért a hardverből kell kifacsarnom, amit csak lehet.
Azóta tesztelgettem egyébként, és már közelebb járok a megoldáshoz. Dispcalból nem tudtam kicsiholni azt, hogy csak egy szín koordinátáit jelenítse meg (hiszen xy alapján már tudjék mind Hue-t, mind Saturationt kalibrálni hardveresen!), viszont HCFR-rel le tudom mérni pontosan az adott szín koordinátáit. Ebből kiderül, hogy mennyire off az eredetitől, és utána tudok állítani a menüből.
Mit gondolsz, szerinted életképes lehet ez a módszer? (még nincs nálam a TV, így csak elméletben készülök rá)
A másik kérdés, hogy mennyire számít a HCFR-nek a backlight type? 2312HM-nél még csak megmondom, hogy LG W-Led, de egy random TV-nél?
Btw láttátok, hogy a DispcalGUI fancy új nevet kapott? Mostantól DisplayCAL.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Renault, Dacia topik
- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- Revolut
- Állítólag megérte kitiltani az okostelefonokat az iskolákból
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Futás, futópályák
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Gamerek, tartalomgyártók FIGYELEM! DELL Alienware LCD monitor
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- HP Z24i G2 Monitor 24"/FHD/IPS/1920 1200/USB Type-C
- Samsung ViewFinity S6 34" (S34C650TAU) monitor garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest