- iPhone topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DIEGO15
őstag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy - nem kizárólag málnás- kérdésben.
Szeretnék összehozni egy két kamerás eszközt valamilyen SBC alapra.- Két db camera module 3 noir-t szeretnék használni úgy, hogy egy azonos időben készítsenek fotókat.
- A lehető legkisebb méretben és fontos, hogy összeszerelt állapotban tokkal nem lehet nehezebb mint ~100g.
- Fontos, de nem kritikus pont az alacsony fogyasztás.Adná magát, hogy az új PI5 legyen, de a kb 60g súlya miatt csak végső esetben választanám azt.
A kérdésem, hogy ismertek-e olyan nagyon kis méretű SBC-t, ami két CSI csatolóval rendelkezik, vagy olyan HAT/DEV boardot, ami képes szimultán két kamerát kezelni és jó lehet a Zero 2-höz?
Bújtam a netet, de egyszerűen nem találok a feltételeimnek megfelelő hardvert.
Köszönöm.
-
DIEGO15
őstag
Alapesetben a zbarcam ha sikeresen leolvasott egy QR kódot, akkor addig nem "próbálkozik" új olvasással, amíg nem raksz elé egy másik(vagy ugyanazt újra) QR kódot. Vagyis, ha a kamera előtt van folyamatosan egy és ugyanazon QR kód, akkor egyszer leolvassa és utána nem csinál semmit. Én azt szeretném, hogy folyamatosan (~beállított időközönként ) rögzítse és mentse le, hogy mit lát.
(#37610) Savageboy
Igen, van olyan kapcsolója, de akkor sem felel meg annak az elvárásnak amit itt leírtam. -
-
DIEGO15
őstag
válasz
Savageboy #37600 üzenetére
#!/bin/bash
datamtx=''
cwd=$(pwd)
tmp="$cwd/zbartmp"
ScanResult="/home/pi/qr.csv"
function scan() {
zbarcam --raw --prescale=320x240 /dev/video0 >> $tmp &
pid=$!
while [[ ! -s $tmp ]]
do
sleep 1
trap "rm -f $tmp; kill -s 9 $pid; exit" SIGHUP SIGINT SIGTERM
done
kill -s 9 $pid
datamtx=$(cat $tmp)
rm -f $tmp
echo $datamtx $(date "+%F %T") >> $ScanResult
}
for ((i=0;i<1;i))
do
scan
sleep 60
done -
DIEGO15
őstag
Sziasztok. Összeollóztam egy shell szkriptet amiben a zbarcam progit használom egy ciklusban. (Raspbian Jessie) A zbarcam vonal- és qr kódokat olvas ciklikusan. Minden olvasás után kilövi a zbarcam progit és megnyitja újra. Egy idő után a rendszer kiírta, hogy "Nem sikerült a folyamatot indítani. Nincs foglalható memória". Ezután csak a táp kihúzással tudom újraindítani, mert még a szoftveres restart lehetőségére is ez a hiba jön ki.
Találkozott már valaki hasonlóval? Tudnátok ajánlani megoldást? -
DIEGO15
őstag
válasz
Intel fan11 #31780 üzenetére
A legtöbb csomagjukhoz ez van írva. "Megbízható 1.2A-es tápegység". Nem kevés az egy rpi3+-nak?
-
DIEGO15
őstag
válasz
cinemazealot #31728 üzenetére
Szoftveresen mindenképp
Első lépésként a megfelelő hardvert szeretném kiválasztani. -
DIEGO15
őstag
Sziasztok.
Szeretnék összedobni egy QR kód olvasó kis egységet, aminek az alapja egy Rpi lenne.10-60cm távolságból kellene beolvasnia egy tetszőleges méretű, akár 20x20cm méretű QR kódot.
Szoftveresen az OpenCV-t és a Zbar-t találtam neten erre a célra.
Szerintetek melyik Rpi a legalkalmasabb erre célra? Rpi 3-at néztem.
Az lenne a kérdésem, hogy tudnátok-e ajánlani hazai forgalmazótól beszerezhető autófókuszos usb csatis kamerát, amit gond nélkül tudnék használni pl. egy raspbiannal?
Esetleg csinált vár valaki QR kód olvasót? Szívesen fogadnám a tapasztalatokat.Köszönöm.
-
DIEGO15
őstag
válasz
szpeti40 #29931 üzenetére
Ha 2,5", akkor megoldja, (bár nem árt olyan kábel választani, aminek Y vége van, hogy meg tudd osztani a terhelést), de ha 3,5", akkor szinte biztosan külső tápos kell, 12V/2A.
Érdemes, olyat választani ami UASP kompatibilis, hogy ki tudd használni az USB2.0 ~40MB/s sebességét.
Pl.: Olcsó Noname, Kínai márkás
-
DIEGO15
őstag
válasz
EgySrac #29914 üzenetére
Szerintem ez egy erősen többváltozós kérdés. Attól függ milyen szoftvert akarsz futtani majd rajta, hány db hdd-t akarsz rákötni (és az mekkorák), mi a az elvárt írási sebesség stb..
Nem vagyok a téma szakértője, kicsit sem, de én is most jártam erősen körbe a témát.
Minőségre és szoftveres támogatottságra (valószínűleg) a Raspberry a legjobb. Azonban nem feltétlenül a legalkalmasabb médiaszerver alapnak. Ha hálózaton akarod megosztani a filmeket, akkor szerintem mindenképp gigabites ethernettel szerelt lapot válassz, akkor is ha nem 4K az elsődleges felbontás amit nézni akarsz. Ezen kívül olyan lapot érdemes választani aminél nem osztozik az ethernet az usb-vel. Ha több hdd-t is szeretnél rákötni, akkor olyan lapot érdemes választani, aminél nem osztoznak egy darab porton a csatlakozók. Szerintem más gyártóknál nézz körbe: Odroid, BananaPi, OrangePi.
-
DIEGO15
őstag
Szerintetek kb mekkora összteljesítményű táp kellene egy RPi 3 és egy 3,5" HDD egyidejű meghajtásához?
Azt találtam ki, hogy egy 12v-os tápot fogok felhasználni a NAS megtáplálására. Egy ipszilon elágazást közbeiktatva, egyik ágon rádugom a 3,5" HDD-t, a másik ágon pedig leredukálom 5V/5A-re és arról megy majd a Pi.Elméletben, ha specifikációkat nézem, akkor egy RPi 5V/2,5A-t kér, egy 3,5" HDD pedig 12V/2A-t.
Ez összegezve 36,5W. Elég lenne nekem egy 36W-os táp, vagy érdemes lenne egy 50W-osat beszereznem?Tisztában vagyok vele, hogy a megadottak maximális fogyasztások és ha nem fullon pörög minden, akkor felét, harmadát sem fogyasztja egyik eszköz sem, de az elsődleges cél a biztonságos üzemeltetés. (Plusz később egy 2,5" HDD-t is meg kell majd hajtania a rendszernek)
-
DIEGO15
őstag
Most erős gondolkozásba estem, hogy jobban járnék egy BPi M2 Berry-vel. Gigabit Lan és Sata csatlakozó nagy pozitívum. Szerintetek RPi 3 B (esetleg B+), vagy BPi M2 Berry?
Ha jól látom az M2-re is van kész OMV iso. -
DIEGO15
őstag
válasz
vadkörte #29840 üzenetére
Nem vettem lecseszésnek, azért írtam, hogy ti tapasztaltabbak megmondjátok, hogy mennyire hülyeség, amit szeretnék.
"A tápkábel és az RJ45 mellett azért 2db USB-t meg a HDMI-t megtartanám.
USB-t szükség esetére pendrive-nak, a HDMI-n meg könnyebb konfigurálni, mint SSH-n."
Egészen pontosan így gondoltam(om) én is -
DIEGO15
őstag
válasz
vadkörte #29838 üzenetére
Van egy 3,5" 500GB WD HDD-m elfekvőben, amit másra nem használok, erre a célra viszont tökéletes lenne. 500GB ma már viszonylag kevés, ezért ha később bővíteni szeretném, akkor jó lenne, ha lenne még egy üres "slot". Persze ha később bővítem, akkor 2,5" HDD-vel is tudom bővíteni, így a 2db 3,5" HDD nem teljesen fedi a valóságot.
Ez az egyetlen indok, mert egyébként szinte kizárólag média tartalom kerülne rá.
Nem a legfontosabb a kinézet, és nyilván az csak az utolsó lépés lehet, de a cél, hogy csak egy tápkábelt kelljen bedugnom (meg persze az ethernet kábel) és menjen a dolog
OMV-vel kapcsolatban természetesen majd a saját topikjában fogok érdeklődni, ha elakadok. Ide a hardveres kérdéseim miatt írtam, de köszönöm a válaszokat.
-
DIEGO15
őstag
Köszönöm a választ. 30Mb-s netem van, tehát azt nem kell visszafognom
Jelenleg egy régi laptopot használok média szervernek és filmnézés közben nem okoz problémát, ha megy a letöltés is. Ezért gondoltam, hogy nekem tökéletes lesz az Rpi NAS is. A tápellátással és/vagy a 2db HDD-vel kapcsolatban van tanácsod?
-
DIEGO15
őstag
Sziasztok!
Szeretnék építeni saját, egyszerű felhasználásra, RPi 3 B+-ból egy NAS-t. Az elképzelés az, hogy egy saját készítésű fa dobozba építem bele úgy, hogy az RPi-n kívül még 2db 3,5" HDD is beleférjen és mindössze egy darab 220V tápkábel "lógjon" ki a dobozból (néhány csatlakozó kivezetésen kívül).
Eddig egyetlen életképsenek tűnő ötletem akadt a megoldásra. Abban kérném a segítségeteket, hogy véleményezzétek, esetleg, ha tudok jobbat akkor osszátok meg velem
Egy ehhez hasonló usb power hub-ot tennék dobozón belülre, amiből kapná a tápot az RPi és ilyesmi kábeleken keresztül pedig megosztva a terhelést a HHD-k. (Plusz még egy extrahalk venti is kerül bele, azt is a hub-ba dugnám).
A kérdés, hogy szerintetek mennyire életképes az ötlet. Kételyeim vannak, hogy elég e önmagában 2,4 amper a 3 B plusz-nak, és elég e úgy neki, hogy még két HDD is terheli valamennyire (?). Továbbá azt sem tudom, hogy mekkora "terhet" tudok levenni az RPi-ról, ha a HDD-k egyik csatiját a HUB-ba dugom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest