Új hozzászólás Aktív témák
-
Addel
senior tag
válasz
aleister #10110 üzenetére
Az filmekre ott a Radarr, előre el szoktam dönteni, hogy az érkező filmek/sorozatok közül mik érdekelnek és otthon beállítom a monitorozásukat.
Én csak leírtam a véleményem, te személyeskedsz már nem az első alkalommal, úgy hogy részemről ennyi volt.
Az hogy te boomer vagy és nem tudod kihasználni egy ilyen nas-ban rejlő lehetőségeket és kézzel "kattingatsz", az a te problémád, de ne gondold, hogy mindenki ennyire amatőr. -
Addel
senior tag
válasz
aleister #10105 üzenetére
"Mondjuk munkaidőben ellenőrzi az illető, hogy kijött-e az aktuálisan nézett sorozat, és ha igen, akkor letölti a NAS-sal?"
Erre használom a Sonarr-t, bakker magától behúzza rss ből a sorozatok új részeit, és e-mailt küld ha kész.
Ne röhögtess már.Nálam most épp 11 sorozatot figyel egyszerre.
-
Addel
senior tag
válasz
aleister #10103 üzenetére
Ezt a "egy sima távolról-kattintok-kettőt-a-NAS-on tekintetében" -t definiáld már légyszi, mert nem tudom értelmezni.
Mi lehet egy nas esetében az ahol a távoli elérésnél nem kardinális a sebesség?
Ha pl vpn-en keresztül két kattintás után plex-el nézek egy fullhd filmet a laptopomon az bele tartozik-e ?
A munkamappám amit folyamatosan szinkronban van a laptopom/nas/otthoni gép közt most megnéztem 2.5GB körül van , ha azt ott lévő fájlokat akarom két kattintással elérni, igen is kardinális a sebesség.Ki az a hülye aki százezrekért vesz egy nast, amit el akar érni távolról, és arra használja, hogy "kattintson kettőt a nason" és ezért nem számít neki, milyen gyors az elérés ?
Ilyen csak a mesében van .Amúgy mutass egy tesztet, akár sajátot, amiben a wireguard/tailscale QTS-en gyorsabb mint az openvpn.
-
Addel
senior tag
válasz
aleister #10101 üzenetére
Pont ezért írtam, tailscale/wireguard nincs optimalizálva nasokra, Itt például leírják, hogy jóval lassabb wireguard synology nason, mert men támogatja az smb protokolt (többek közt).
Nem utolsó sorban mindkettő processzor érzékeny, egy mai pc-n szépen hasít, de a gyengébb nas hardvereken botladozik.
Én még mindig a jó öreg openvpn-t preferálom.Amúgy meg te hoztad fel, hogy a wireguard milyen gyors, meg linkeltél egy sebesség tesztet (amiben szerintem nem nason tesztelték, legalábbis nem látom ennek nyomát), aztán meg "nem kardinális ez a sebesség kérdés" ?
-
morfondőr
addikt
válasz
aleister #10094 üzenetére
Egy sort azzal is szenvedtem, mert "ismeretlen hiba" üzeneteket dobált fel, amikor csatlakoztam, de azóta kigyomláltam a qufirewall-t, ami másnak is bekavart. Ha jól tudom a tailscale is wireguard alapú, csak "konfiguráció mentes", de majd teszek még egy próbát. Van natív appja is a tailscale-nek, csak attól is "connection refused" hibát kapok.
-
cigam
titán
válasz
aleister #10022 üzenetére
Raid1 esetén. A Raid0 csak összefűzi egyetlen nagy lemezzé. pl 4+8TB-ból 12TB-os kötet lesz
-
KisBundi
őstag
válasz
aleister #9953 üzenetére
Ami már eleve rendelkezik 4GB rammal, ott már adnak is az esetek többségében 8 licencet. Ami viszont bővíthető 4GB-ra ott nincs csak 2, de legalább van Pro és Elite lehetőség is. Ahol nem lehet bővíteni ott csak az Elite megy és sajnos venni nem lehet csatorna licencet csak havidíj alapon "bérelni".
-
KisBundi
őstag
-
Qtya123
őstag
válasz
aleister #9656 üzenetére
Na, ma eldőlt, hogy átállok véglegesen a qbittorrentre a Download Stationről.
Sokkal gyorsabb és átláthatóbb, nem csiga lassúsággal frissíti az adatokat és nem csinál olyat, mint a felettem hozzászóló fórumtársnak és nekem is, hogy gondol egyet és leállítás után újra elkezdi letölteni a már meglévő fájlt...Web UI-n keresztül használom és a biztonság tekintetében lenne pár kérdésem, hogy mit érdemes beállítani.
Eddig az alábbiakat tettem:
- az alap felhasználónév+jelszó párost lecseréltem
- átállítottam az alap 6363 elérési portot
- a Speciális beállítások fülön a "Választható IP-cím, amelyhez az alkalmazás kötődjön"
mezőben a bármely helyett kiválasztottam a NAS fix IP címét
- a Web UI fülön a "Webes felhasználói felület" részen megadtam az általam választott portot és kikapcsoltam az "UPnP / NAT-PMP használata a portok átirányítására" jelölőnégyzetetEzek így rendben vannak? Van másvalami, amit érdemes még beállítani?
(konténert nem akarok használni) -
morfondőr
addikt
válasz
aleister #9656 üzenetére
Nem véletlenül használnak a többiek rtorrentet, qbittorrentet, stb-t dokkerben.
Miért jobb dokkerben futtatni, mint app centerből letölteni egy appot? Már annyiszor olvastam ezt a "dokker" és "container station" kifejezést, de nem igazán vagyok jártas a témában...
Köszönöm, ha valaki felvilágosít! -
válasz
aleister #9641 üzenetére
Attol, hogy tobbszor leirod, hogy nem ertem, attol meg ertem
> Írtam már, de ismétlés az anyja, komoly esetben manapság fiókot már nem brute force-szal meg heurisztius metódussal tőrnek, hanem sérülékenységet használnak ki.
Igen, egyetertek, altalaban ez a jellemzo. Es egyebkent ha visszanezed az utobbi evek problemasabb eseteit, sosem mentett meg senkit, hogy az account neve nem volt publikus.
Nezzuk pl. a critical QNAP problemakat:
- 2023 februar, CVE-2022-27596: SQL injection ()
- 2022 szeptember, CVE-2022-27593: lenyegeben direkt root access a Photo Station-on keresztul
- 2022 szeptember: SMB
- 2022 majus: CVE-2022-27588, command injectionDe nezhetsz mas ceget vagy teruletet is, a default accountok atnevezese sehol nem segitett volna.
-
Qtya123
őstag
válasz
aleister #9635 üzenetére
Na, akkor összegezve, hogy még én is megértsem, aki az egyszerű dolgokat kedveli...
A routerben jelenleg annyi van a DHCP résznél, hogy enabled és 192.168.0.100-tól 192.168.0.249-ig a tartomány.
NAS-ben semmi hálózati dolgot nem állítottam át. Akkor legeszerűbben leírva annyit kell nekem tenni, a routerben a DHCP részén hozzáadom a nas mac címét és ip-nek meg beállítom a jelenlegi ip címét, amelyen most csatlakozik? A példa kedvéért legyen ez mondjuk a 192.168.0.104. Ennyi? És innentől kezdve mindig ugyanezt az IP-t kapja a NAS, ha kikapcsolás után újraindul az egész miskulancia? -
válasz
aleister #9636 üzenetére
Az, hogy az emailcim az usernev, es azok lenyegeben publikusak. Ez semmilyen problemat nem jelent.
Ahogy a Google accountod eseten is publikus az emailed.
Vagy: Larry Page Google accountja a larry@google.com. Fel tudod torni? Nem.
Szoval tovabbra is: csak az entropia szamit.
-
válasz
aleister #9631 üzenetére
MFA-ra kritikus rendszernél természetesen fidot vagy hasonlót használunk (yubikey), ott nincs mit eltéríteni.
De pl a legértékesebb dolgoknal (Azure AD vagy Google Workspace acc) is nyilvános az usernév.
nekem az otthoni rendszeren az van, hogy
- semmi nincs kint az interneten
- távolról Wireguard/Tailscale
- minden jelszó nagyon hosszú és teljesen random
- a helyi háló is szegregált, van külön wi-fi a vendégeknek, külön VLAN a kritikus eszközöknekotthonra ennyi elég
-
4Grider
félisten
válasz
aleister #9590 üzenetére
Majd két hónapig nem támogatta a qnap AD a Win11 22H2 funkciófrissítését, így azok a felhasználók, akik frissítették a gépeiket, nem tudtak bejelentkezni a tartományba, ha látták a tartományvezérlőjüket.
Aktuálisan a backup-os kollégám van kiakadva, hogy Synology-n működik a felhős backup, itt csak belső hálózaton. És azon is van, amikor lefut, van amikor nem. És hogy qfirewall-t kell állítgatni saját szoftver agent kijutásához. És még sorolhatnám... -
Pribi
senior tag
válasz
aleister #9417 üzenetére
Sziasztok!
Mindkettő a 192.168.1.10X címeket címeket kapja, a DNS-nek a router ip-jét használja és wifi-n csatlakozik. Maszknak a 255.255.255.0-t használom. Nem tudom, de nem hinném, hogy az a gond, hogy wifi-n vannak a tv-k. Mondjuk azért csináltam így, mert lényegesen gyorsabb így a kapcsolat, mint vezetéken.
Priib
-
válasz
aleister #9271 üzenetére
Ne szarozzunk ha kérhetem (vagy hozzam ide a ransomware eseteket QNAP fronton?).
Szóval ha valamit sokan használnak az szar?Synology pl. sima linux mdadm-et használ RAIDre (pont mint a QNAP), ezen van btrfs filesystem. Nem használják a beépített btrfs RAID funkciót, pont a múltbeli gondok miatt.
-
válasz
aleister #9268 üzenetére
Eközben több millió Synology felhasználó boldogan használja.
Eléggé FUD-nak tűnik a link egy része, a másik fele meg nem releváns otthoni/kisvállalati felhasználásánál.
Linkelik a Phoronix egy régi (2017es) cikkét is, itt egy újabb ugyanonnan. -
kirkri
addikt
válasz
aleister #9060 üzenetére
Azt már leszedtem reggel.
Nem lett volna akkora a baj, ha a backup HDD nem patkol el.
Most befogtam egy másik backup HDD-t offline, fiókban tartott állapotra és azon is gondolkodom, hogy vissza a gyökerekhez, még DVD-re is kiírom ezeket a videókat, úgyis a napokban szembesültem vele, hogy még van egy hengernyi üres DVD-m. (Bár íróm már évek óta nincs hozzá, de szerzek egy USB-s változatot.) -
-
szjoci
őstag
válasz
aleister #8981 üzenetére
Azt hittem valahol kiírja. Attól hogy nagyobb a memória órajele, nem biztos hogy annyin is fut. Egyébként én is 2666MHz-es modulokra cseréltem a gyári 2400MHz-es adata-t.
-
4Grider
félisten
válasz
aleister #8973 üzenetére
Tavasszal, kora nyáron beszállítói problémák miatt nem tudott a qnap systems szállítani, gondolom így oldották meg. Amúgy a 2G a legkisebb konfig nem? Sok értelme nem volna kiszedni belőle 2 GB RAM-ot és helyettesíteni 2 GB-al, mert a 2 GB-ot elég nehéz eladni bővítésre...
-
morfondőr
addikt
válasz
aleister #8916 üzenetére
Admin fiókra állítottam egy erős jelszót az nem elég? Az összes többire is ugyanúgy erős jelszó van beállítva, vendég fiókkal nem találkoztam, de megnézem. Az admin fiókot szoktam használni a konfiguráláshoz. Azt is beállítottam, hogy ha 5 percen belül 5 hibás jelszó próbálkozás van, akkor 1 napra kitilt.
Megnézem a firewall appot is, köszi a tippet.
Alapvetően ha több app is telepítve van, akkor azok nem terhelik le a rendszert nagyon? -
Addel
senior tag
válasz
aleister #8905 üzenetére
Elvileg semmiben nem különböznek, de lehet kompatibilitási probléma, ha nem qnap ramot próbálsz beletenni.
Volt itt valaki aki vett bele boltban kigston vagy kingmax (nem emlékszem melyik) ramot és nem ment neki. Én kockáztattam és ebayn vettem gombokért használt 2x4GB hynix notebook ramokat és ~7 éve megy vele hibátlanul a TS-251-em.
Még annyi, ha elindul a rammal, ha HDMI kimenetes a nas, érdemes tesztelni, monitor rá, usb billentyűzet, egér, bios-ba belépsz, USB-ről bootolást kiválasztva, lehet pendrive-ról memtest-et futtatni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen program, ami...?
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest