- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
Új hozzászólás Aktív témák
-
citkar
addikt
Ejha...3 vagy 4 éves ez a NAS? Nem siették el a tesztet
Igaz elég erős még sok mindenre ma is, de külön érdekesség, hogy az oldalukon nincs raktáron és máshol amúgy is olcsóbb.Egy előző szériája megvan nekem is, az sajnos már elég gyengus, de még működik. Viszont mikor fejleszteni akartam, inkább magam építettem hangtalan NAS-t, ami fizikailag méteresebb és nem is ennyire szép házban van, de cserébe töredék ennyibe került.
-
biga
őstag
Bevallom, én azért hasznalok sajat célra QNAP NAS-t, mert a konkurencianak nincsen ilyen kategoriaju NAS-a (vagy nagyon elborult aron/konfiguracioval). Nagy tudasu, komoly képességü cuccok, de nagyon gyakran sirom vissza pl az Asustorok letisztult, atlathato, egyszerü felületét akkor is, ha tudom, hogy az nem tudna ezt, ami itt nekem kell. Nem véletlenül szoktam azt ajanlgatni inkabb a legtöbb helyzetre
Mas:
Nem tudom, hogy esetleg még korabban elöjött-e ez a probléma, minden esetre én csak most, az utolso firmware update utan szembesültem vele: az istennek sem akarja a reverse proxy-ban localhost és adott portra atadott kérésnek atadni a gyökértanusitvanyt, ugy sem, hogy konkrétan felülirtam a Host fejlécet a kérésnek. Tudom, hogy ettöl még https a kapcsolat a NAS-ig, és nyilvan csak a backend-ben nem tudja a localhost miatt validalni a tanusitvanyt, de zavar a navigator figyelmeztetése. ötlet? -
tomej
aktív tag
Köcce - megoldódott a 'projekt'... Nagyjából 1 óra alatt egyszer csak elérhető lett a web felület annyira, hogy 'software' - újra tudtam indítani... Csak pár másodperc idő volt - pont annyi, hogy a 'vissza kérdezést' le tudtam okézni... A feldobott ablak - a leállított folyamatoknál - már megint nem volt elérhető... Újra indulás után most múkodik... Csak torrent megy amúgy - semmi más. Ellenben igen gáz a Nas tervezése: nagyon zárt - pici légrések... A gombok - mintha az lenne a cél, hogy ne találd meg... Null szellőzés... És igen vicces - ha a burkolatot leveszem - a HDD-k nek nincs hangja. ha vissza teszem - mint a mákdaráló...
10-szeresére erősíti a HDD-k hangját...
-
bela85
aktív tag
Megoldódott, de úgy, hogy töröltem a biztonsági központ appot és utána újra feltelepitettem. Most jó. Reggel is szépen lefutott az ütemezett vizsgálat. Köszi a segítséget.
szjoci: Kíváncsi leszek mit írnak vissza rá, de ha nem akarsz várni, próbáld meg te is törölni az appot és újra feltenni.
-
Celithrandi
addikt
fix a címe, rendben megkapja és a laptopról el is érem mint kiderült, asztali azonos hálózaton nem látja, mintha a 8080 portot tiltaná valami.
ahh. a gépem kapott új ip címet amikor alaplapot cseréltem nem vettem fel a listába. Fura hogy hálózati meghajtóként viszont elértem a qnapot.
-
Celithrandi
addikt
QNAP TS-233 fix címet oszt neki a router. Éjjel jött egy rakás frissítési értesítés róla miután újraindítottam. Minden lefutott elvileg. Hálózati meghajtóként látom, de ip alapján nem
mod: hát ez jó, asztaliról nem érem el, de laptopról igen, azonos hálózat, nem tudom mi fogja meg
-
morfondőr
addikt
-
-
mrots
tag
Valoszinuleg rosszul fogalmazhattam, mert lathatoan nem ment at a lenyeg.
Nem arrol van szo, hogy melyik okoz nagyobb gyorsulast, mar a felvetes is teljesen ertelmetlen. A tenyek a kovetkezok:
- mindketto CPU csokkenest okoz, a titkositas kikapcsolasa is, meg a jumbo frame bekapcsolasa is, mivel mindketto azt eredmenyezi, hogy a CPU-nak kevesebb dolgot kell csinalnia, illetve ugyanazt kevesebbszer kell csinalnia
- az, hogy a titkositast kikapcsoltam, egy elfogadhato lepes egy vedett halozaton, de nem elfogadhato egy publikus halozaton, tehat ez a lepes nem mindig opcio mindenkinek
- a ketto nem vagy vagy, mint lathato, hanem egymastol fuggetlenek es kulon-kulon vagy egyutt is hasznalhatoak optimalizalasraA kerdes sosem az volt, hogy egyiket vagy masikat, hanem onnan indultunk, hogy szerinted a jumbo frame bekapcsolasa jelentektelen. Erre hoztam magyarazatot, hogy ez miert nincs igy, es egyebkent innen elkanyarodtunk, hogy a titkositas mennyivel jobban fogja meg a CPU-t, ha hasznalatban van. De ez nem minositi a jumbo frame-et.
-
mrots
tag
"Többet ér a CPU-t kevésbé terhelő beállítás, mint a Jumbo frame állítása"
Ez a mondat ket okbol sem igaz.1) mindket beallitas CPU-t kimeli, az egyik jobban, a masik kevesbe, de alapvetoen az eredmenye ugyanaz: kevesebb dolgot kell a CPU-nak csinalnia, tehat gyorsabb a masolas
2) Nem vonhatsz le kovetkeztetest abbol amit leirtam, mert eloszor lett jumbo frame es utana lett kikapcsolva a TLS az FTP szerveren. Ez utan meg ki kellett volna kapcsolni a jumbo frame-et, hogy lassam mennyi a befolyas a CPU-ra akkor, ha egyeb mas szuk keresztmetszetet kiiktattam. De mivel igazabol nem erdekel, ezert erre mar nem kerult sor.
"Mit szólnak hozzá, ha nyitsz rá egy hibajegyet, hogy az aposztrófos fájlnév újraindítja a NAS-t?"
Oszinten, nem annyira erdekel. Egyszerubb atnevezni / firmware -t downgrade-elni sem mint helpdeskkel vacakolni.A kodlap beallitas nalam is ugyanez.
-
mrots
tag
A legtobb esetben a jumbo frame tamogatas bekapcsolasa a hordozo halozatban a legfontosabb. Ha ott megvan es tamogatja, akkor lenyegesek a vegpontok. Az, hogy a teve nem tamogatja az ket okbol nem problema. A jumbo frame tamogatas lenyege, hogy minel tobb adatot szuszakolj bele egy keretbe, mert a hasznos vs haszontalan arany igy lesz a legjobb, illetve igy tudod a legtobb adatot tovabbitani a legkevesebb eroforras-hasznalattal. Namost ez pontosan az ellentettje annak, amit a teven akarsz. A teven nem azt akarod, hogy baromi gyorsan menjen az adat, hanem azt, hogy minel kisebb kesleltetessel. Hiaba tudna a teve sokkal gyorsabban lehuzni adatot a NASrol, te attol nem fogod tudni a ket oras filmet masfel ora alatt megnezni. Tehat a reszponszivitas a lenyeg, a real-time elmeny. Ehhez pontosan az kell, hogy az adatot amint keszen van azonnal kuldeni kell, nem pedig osszevarni meg ot csomagot, hogy tobb hasznos adatot lehessen az egy csomagba belerakni. Mivel tagadhatatlan, hogy egy hatszor akkora csomagot osszerakni tovabb tart mint egy hatod akkorat, nyilvan lathato, hogy legalabb az elejen valami kesleltetes kell, legyen amit persze a buffereles orvosol.
A dolog masik resze pedig az, hogy a legtobb esetben a forgalmat nem a nas inditja a teve fele, hanem a teve a NAS fele. Ki kell valasztanod, milyen tartalmat akarsz nezni es ezt a tartalmat a teve huzza le a nasrol, tehat a kapcsolatot is a teve kezdemenyezi. Ha a teve csak 1500 byte MTU-val tud mukodni, akkor ennyivel fog forglamazni. A NAS-t nem fogja erdekelni, hiszen a 9k-nal kisebb az 1.5k.
A harmadik resze a dolognak pedig az, hogy a TCP fejlecben van MSS, amivel a handshake soran az egyik oldal jelzi a masiknak, hogy mekkora a legnagyobb szegmens amit kezelni tud. Az alapertelmezett ertek az MTU minusz 40 byte. A SYN es SYN+ACK csomagok fejleceben mindket fel megtalalja a masik altal jelzett MSS erteket es a ketto kozul a kisebbet fogjak hasznalni azert, hogy ne legyen tordeles az utvonalon. Az egyik oldal azt jelzi, hogy tamogat 9k-t, a masik hogy 1460 byte-ot => 1460 byte-os kereteket fognak hasznalni. Amennyiben a forgalom UDP felett van, akkor MSS nincs, kezfogas sincs, ha valaki tul nagy csomagot kuld akkor azt valaki el fogja dobni es az alkalmazas feladata a hibakezeles - ezert hasznal UDP-t.
Amennyiben az oprendszer tamogat PMTUD -t akkor ezen a ponton is kiderul meg a kommunikacio megkezdese elott, hogy mennyi az annyi es mekkora a legnagyobb keret amit meg tordeles nelkul lehet elkuldeni.
-
mrots
tag
Felteve, hogy a halozati eszkozok rendben vannak - es miert ne lennenek - szerintem a jumbo frame ennel tobbet szamit. A kevesebb, mint 5%-ban igazad lenne, ha csak siman a matekot vennem. Mert az ethernet keret ugye 1522 byte (ha van vlan), amibol 18 + 4 = 22 byte az ethernet header, az IP header 20, a tcp header tovabbi 20, tehat 1522 byte-ra jut 1460 byte hasznos adat. Tehat a veszteseg a matek alapjan valoban 4.1% korul van.
Ugyanakkor ha csak az 1500 byte-os MTU-val szamolok (ethernet header es footer akkor is van, ha jumbo MTU-t hasznalok) akkor egy 9k -s frame pontosan hatszor akkora, mint egy 1500 byte-os frame. Ami azt jelenti, hogy 9k -nyi adat elkuldesehez nem hat, hanem csak egy keretet kell elkuldeni. Ez pedig azert fontos, mert mindenki, aki az utvonalon foglalkozik a kerettel (mindket vegpont, switch(ek) a helyi halozatban stb) annak hatod annyi CPU idot kell toltenie a fejlecek vizsgalataval.
Hat csomaghoz nyilvan hat fejlec is tartozik, ezeket pedig mind nem kell elkuldeni, hatszor, csak egyszer.
Aprosagnak tunik, de ha ki akarsz hajtani egy gigabites vonalat, akkor nem mindegy, hogy kb 80k keretet kell kikuldened, azaz minden eszkoznek 80k fejlecet kell megvizsgalnia, ami CPU es egyeb eroforrasba kerul, vagy csak 14k fejlecet. Ha raersz, szerintem erdemes kimerned sajat magadnak a sajat halozatodon, mert a nyereseg csak egy resze fog a fenti matekbol kijonni, a masik resze abbol fog kijonni, hogy egy csomo dolgot nem kell a halozati eszkozoknek, valamint a masolasban reszt vevo ket vegpontnak megcsinalnia.
-
malz
csendes tag
-
malz
csendes tag
Szia, köszönöm szépen a kimerítő választ. Annyira nem fontos hogy ennyi időt és pénzt áldozzak erre a projektre csak kíváncsi voltam. Biztonság miatt visszafelé nem fogok frissíteni akkor marad így.
A másik kérdésem szünetmentes még nem tettem a TS-233 mögé. Mennyire finnyás kompatibilis szempontjából? Tetszik ez az áramszünet esetén x idő múlva kikapcsolás és így óvjuk a lemezeket a véletlen leállástól.
-
mrots
tag
Az elso linkedben: "could allow remote attackers who have gained user access to execute arbitrary "
Tehat azok a tamadok, akiknek mar van hozzaferesuk, azok hajthatnak vegre tamadast, hogy meg tobb joguk legyen. A masodik linkedben sem latom sehol leirva, hogy azonositatlan felhasznalok tudnak nullarol tavolrol kihasznalni a hibat. De igazabol mindegy is. Az en eszkozom problemajat nem kell elmeselned mert nem az enyem ami kint log az interneten.
-
mrots
tag
A linkelt oldalon nincs olyan hiba, amit ervenyes felhasznalonev / jelszo paros nelkul ki lehet hasznalni.
Ezzel nem azt mondom, hogy csinalja csak, hanem azt, hogy az ervedet, amivel amugy egyetertek, a linkelt oldal nem tamasztja ala, mert azok kozott nincs semmi ami ra veszelyes lehet. Inkabb az olyan hibakkal kapcsolatban kellene aggodnia, ami autentikacio nelkuli tavoli hibakihasznalast tesz lehetove, amik kozul viszont a linkelt oldalon egy sincs.
-
biga
őstag
Igen, ez az, amit irtam is, hogy ilyen van. De pl ha törlöd a kötetet, és itt csak nézegeted a lemezeket (amiket ilyenkor szabadként jelez), akkor mar nem elérhetö ilyen opcio. Nalam biztosan nem.
En nem meglévö pool-t bövitettem, hanem eltavolitottam a régi pool-okat és ujonnan hoztam öket létre, a merevlemezeket cserélgetve. Na ilyenkor kellhet igy eltavolitgatni. -
biga
őstag
Igazabol nem nagyon van esély arra, hogy ilyenkor hozza akarjon férni. Pontosabban ha ugy akarsz cserélni, hogy hozza akarhat férni (tehat egy kötetben vagy pool-ban van), akkor van ra lehetöség, hogy jelezd, hogy ezt cserélni akarod (mert mondjuk hibas, vagy böviteni akarsz). Ez végül is logikus, bar igy nem teszteltem, hogy le is allitja-e, vagy csak logikailag valasztja le,
A kérdés inkabb akkor van, mikor a lemez "üres", tehat nincs hozzarendelve semmilyen kötethez. Na ilyenkor semmi opcio nincs, csak amit irtam.
Es ugye a fiok kialakitasa - annak ellenére, hogy pl az én QNAP-om nem épp az alsopolcos modellek egyike - kicsit "gagyi": lényegében egy kipattinthato müanyag fül, amit meg tudsz fogni, hogy kihuzd a fiokot. Söt, még csak arra sincs lehetöség, hogy ezt a fület lezard (elvileg ugye ez a fül tartja rögzitve a fiokot bezart allapotban).
Az igazsag az, hogy mivel gyakran piszkalok mindenféle egyéb NAS-okat illetve szervereket, sokféle megoldassal talalkozom. Ez a legtöbb gyartonal kb a legolcsobb kategoriara jellemzö csak. Nyilvan nem akarom az akar több millio Ft-os szerverekhez hasonlitani a dolgot (bar megtehetném, hiszen az én példanyom sem tekinthetö éppen olcsonak), de mar a közvetlen konkurenciaja is tud egész jo megoldasokat felmutatni. Pl az Asustorok 6-os (tehat business vonal, ezek MyArchive-képesek) sorozattol felfelé mar zarhato, a kioldast külön rögzitö fiokkal van szerelve, ahol par a nyitofül kinyitasa egy dedikalt "gombbal" (retesszel) müködik, ami kulccsal rögzithetö is véletlen kihuzas elleni védelemként. Itt a kioldas tehat lényegében ennek a gombnak a megnyomasaval és a fül felhajtasaval történik, és ilyenkor a fiok lényegében még szinte meg szm mozdul, ugy all le a lemez.
Ennél még egy lépés lenne csak jobb, ha ennek megnyomasara eleve lekapcsolja a HDD-t kihuzas elött (ami a szerverekre jellemzö).
De én megelégednék egy szoftveres lekapcsolassal is, mert barki barmit mond, az ilyen, direkt hot-swapping nem tesz jot se a csatlakozoknak, se maganak a lemeznek, plane, ha még maga a fiok is mozog, miközben a fej még le sem parkolt.De ahogy irtad, szerencsére azért ez nem mindennapos az atlag otthoni felhasznalonal, hogy allandoan ki be huzogassa a fiokokat. Igy belefér, hogy inkabb leallitsuk és ugy cseréljünk
-
biga
őstag
Futás közben dugtad rá az új meghajtót, vagy bekapcsolt állapotában? Nem mintha számítana, de ki tudja...
Nem tartozik szorosan a témahoz, de a QNAP megoldasa a hot-swapping-re nem tünik tul szerencsésnek, te nem igy latod?
Persze megy, de maga a fiok megoldasa sem tünik szerencsésnek (legalabb is nalam, bar nem gondolom, hogy az én NAS-om eltérne a többi QNAP-tol).
Nincs (illetve én bar nagyon kerestem, sehol nem talaltam. Dokumentacio sem beszél bövebben erröl...) semm i opcio, ahol esetleg elöre jelezhetném a rendszernek, hogy ezt a lemezt (ami nem feltétlenül része vmilyek kötetnek!) én bizony le fogom valasztani. Igy marad a jo öreg "siman kiveszem" modszer. Nem mondom, müködik, csak nekem nem esik jol, hogy lényegében kihuzassal , mozgo fiokkal allitom le a lemezt. Ez nem tul szerencsés szerintem. Söt, a rendszer is azonnal figyelmeztetéseket tol, hogy jajjaj, az x meghajtoval megszakadt a kapcsolat. A berakas kevésbé problémas, na de elöfordul, hogy a berakashoz elötte el kell tavolitanom
Igy néhany ilyen utan ugy döntöttem, hogy a QNAP esetén vissza fogok térni a régi jo 'lekapcsolom, kiveszem/beteszem a lemezt" modszerhez. -
péjé
őstag
Kikapcsolt állapotban tettem be, egy reddit fórumban olvastam hogy wdred és wdpurple lehet nem szerencsés együtt, itt sztem a raidképesség zavarta meg a nasokat és bepánikoltak hogy vmi baj van, átlépni nem engedték a hibát.
annyi még hogy amikor az inicializálás lefutott rajt és szépen működött vele a backup nas, leállítottam és áttettem egy másik nasba de ugyanúgy bejött ez a raid nem aktív hibajelzés így maradt amit leírtam. -
péjé
őstag
Ez egy vadiúj lemez, én csomagoltam ki. Azért vettem lila wd-t mert sok fórumban olvastam hogy hiba nélkül használják, gondoltam kipróbálom. A lila lemezeknél van olyan amelyik nem raid-képes, sztem ez is ilyen. Amikor beteszem a nas-ba 2.-3. lemeznek, (3 qnap van épp itthon) kiakad minden, pirosan világít a Dashboard, jelzi hogy ennek a kötetnek a raid2 beállítása nem aktív. Új kötetet nem tudok létrehozni rajt, sőt az egyik qnapnál az eredetileg bentlévő kötet is hibás megjelölést kapott (közben maga a lemez állapota zöld, hibátlan). Kivéve a lila wd-t visszaáll minden. Formáztam külső meghajtóban, hátha vmi gyári formázás van rajt de nem segített. 2 nast használok, egy aktív a mindennapokra egy pedig backup, hetente egyszer frissítem rajt az adatokat, korábbi hdd elhalálozások miatt van ez így nálam (3. nas-t árulom). Betettem a backup nasba egyedüli meghajtóként és végigfutott az inicializálás, mellé be tudtam tenni a korábbi lemezt és így működik. Kicsit át kellett variálnom a hdd-ket mert az aktív nasba vettem volna hogy lecseréljek egy régebbi hdd-t.
Remélem érthető amit leírtam :-) Tanulság hogy a qnap nas-ok (231P, 431P, 251A) így kezelik a lila wd-t ami nem raidképes. Ezzel kacsolatban nem találtam semmi infót a google-ban, lehet h én fogtam ki vmi megkergült hdd-t, van rajt 3 év gari majd kiderül...:-) -
still2
tag
Nem voltak felesleges körök. Az előző gépnél amely szintén egy Dell Optiplex volt bekapcsolt VPN mellett minden tökéletesen működött több éven keresztül azaz mindig mindent láttam a pc-én. Pc és az operációs rendszer váltás után ez már nem működött. Mind a NAS a mind a router beállítási érintetlenek maradtak. Azért írtam a fórumra hátha valaki találkozott már hasonló szituációval és nem kell napokat agyalni. Nem tudok sokat az informatika világáról de a VPN jelentését ismerem. A kulcsszó amit leírtál az a helyi hálozat volt és ez segített a helyzet részleges megoldásában. Ebben a hálozatban kell majd úgy összehangolnom mindent ahogy előzőleg volt. Valószínűleg beállítás probléma.Türelmes ember vagyok szóval elszórakozom majd vele. A VPN-t meg a biztonságérzetem növelésre használom. Mem vagyunk egyformák a világhoz való hozzállásunkban sem. Mégegyszer köszi hogy foglalkoztál a problémámmal.
-
still2
tag
Megnéztem a hálozati beállítást. Átállítottam helyi hálozatra. Ilyenkor látja NAS-t és a gépből hozzátudok férni. Ha kikapcsolom a VPN-t akkor látja az adattárolót is de nem tud vele kapcsolatot létesíteni. Nem férek hozzá a fájlokhoz. A Qfinder IP cím segítségével megtalálja a NAS-t. Mindkét esetben jelzi a böngészőben hogy nem biztonságos a kapcsolat. A Qfinder esetében ki is pirosítja ezt az információt. Jelenleg itt tartok. A Windows eredeti a bios-ban tárolt kulccsal.
-
roonin
tag
Kösz megnézem majd. Igazából az nem tetszett hogy a gyenge aku kapacitás(ill.. nem tudom mi a kínja mert cserélve volt benne) ellenére normálisnak látja majd ups lekapcsolt és levágta a nast is. És minderről semmi értesítés. Se ups-energia oldalról se az hogy az eszköz kikapcsolt azaz no info. Értem én hogy az UPS-t arra találták ki hogy 5-10 percet áthidaljon. De az ilyen esetben meg plusz hibafaktor amiről nem ad infot semmi sem.
-
nosedive
csendes tag
Köszönöm a tanácsokat!
Én is a memóriára gyanakszom. Sajnos ez a modell forrasztott RAM-mal rendelkezik, és a csere jelölt csavarok eltávolításával járna. Egyelőre ezt nem mertem megtenni, mivel nem tudom, milyen hatással van a garanciára.Időközben felvettem a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, akik szintén a kézi firmware-frissítést javasolták, valamint megemlítették a memóriahibát mint lehetséges okot. Ennek kivizsgálásához logfájlt kértek.
Munka után hozzáfogtam a firmware frissítéséhez, és egész váratlan dolgok történtek.
A szokásos kézi firmware-frissítés sajnos nem volt kivitelezhető, mivel többszöri próbálkozás ellenére sem tudtam elérni a NAS-t. Mivel a többi lehetséges megoldás nem vezetett eredményre, kényszerített leállítást hajtottam végre, majd eltávolítottam a HDD-t, az SSD-t. Az SSD-t formáztam, visszahelyeztem, és a telepítés során ismét a kézi telepítési módot választottam.A QNAP hivatalos oldaláról letöltöttem az 5.2.3.3006 build 20250108 verziót, de a telepítés sikertelen volt, a következő hibaüzenetet kaptam:
„A frissítés sikertelen. Ellenőrizze a belső vezérlőprogram verzióját.”
Ezután az előre telepített firmware-t próbáltam telepíteni (szintén 5.2.3.3006 build 20250108), amely ezúttal sikeresen felment. Az első belépés után az alábbi figyelmeztetés jelent meg:
„Firmware Digital Signature Check [Firmware] Detected unauthorized changes to 5.2.3/20250108 while booting.”
Az alapvető beállítások elvégzése után a QTS felületéről manuálisan elindítottam a firmware-frissítést, amely sikeresen lezajlott. Az automatikus újraindítást követően viszont a rendszer nem indult el, a NAS nem volt elérhető, csak a ventilátor pörgött eszetlenül.Ismét kényszerített leállítást kellett végrehajtanom, ezt követően eltávolítottam az SSD-t, és egy üres HDD-t helyeztem be. A telepítés során ismét a kézi telepítést választottam, amely most hibaüzenet nélkül végigfutott.
Nem tartott sokáig az öröm: a bejelentkezést követően 5 másodpercen belül a QTS automatikusan kijelentkeztetett, és nem engedett vissza a telepítéskor beállított felhasználónévhez tartozó jelszóval.
A bekapcsológombbal ezúttal is kizárólag a kényszerített leállítás volt elérhető, így ismét ezt kellett alkalmaznom. Pár perccel később újra bekapcsoltam a NAS-t, a bootolás elkezdődött, de a rendszer nem töltődött be, nem volt elérhető.
Ezután ismét eltávolítottam és formáztam a HDD-t, majd újabb kézi telepítést indítottam, azonban ismét „A frissítés sikertelen. Ellenőrizze a belső vezérlőprogram verzióját.” hibaüzenetet kaptam. Az előre telepített firmware ezúttal is sikeresen feltelepült, de a belépést követően ismét megjelent a már említett figyelmeztetés:
„Firmware Digital Signature Check [Firmware] Detected unauthorized changes to 5.2.3/20250108 while booting.”
Az alapvető beállítások után ismét végrehajtottam egy kézi firmware-frissítést a QTS felületéről, amely sikeresen végbement. Az automatikus újraindítást követően viszont a NAS továbbra sem volt elérhető. -
-
Santino
aktív tag
Valami azért csak alakul.
find /share/Public/Egyszer/ -type f | xargs -n 1 -I{} basename "{}"
Ez működik, szépen az almappákból is kiszedi az összes fájlnevet. Lehet az almappa is szóközös.
DE!
Ha közvetlen a Public-ban van szóközös mappanév (Egy szer), akkor nem jó.
De ha csak a:
find /share/Public/ -type f | xargs -n 1 -I{} basename "{}"
parancsot futtatom, akkor érdekes, beolvassa a szóközös (Egy szer) mappát is.
Nyilván ezt nem akarom, szóval azt hiszem át kell nevezzem a Public-on belüli mappákat nem szóközös nevekre. -
Santino
aktív tag
Ha konzolból futtatom a következőt, akkor jó:
ls $(find /share/Public/Egyszer/ -type f) | xargs -n 1 basename >>/share/Public/teszt.txt
Ez megcsináltam olyan mappanevekkel is, ahol van üres (space) karakter is. Akkor hibákat ír ki és létrehozza az eredmény fájlt, de nem ír bele semmit.
A mappa név eredetileg nem Ez, hanem Ez is , a teszt2 az teszt2 file a teszt1 pedig teszt1 file alapban.
Az éjszkai crontab-os futás még space-es mappanevekkel volt. -
biga
őstag
Köszi, var azért ez nem tul jo huzas a QNAP-tol, mert a cloud key kötelezö hasznalatat (és ismeretét->értsd ne felejtsd el
) feltételezi, miközben én is kerülöm a gyari cloud szolgaltatas hasznalatat, azzal sem értek egyet, hogy kötelezöen létre kell hozni. A MAC cim meg ott van a NAS-on, "fizikailag".
Mindegy, szerencsére nem minden nap resetelget az ember fia/lanya...Jut eszembe, kicsit mas téma: elvileg érkezik az uj HDD készlet a jövö héten, igy megprobalom elvégezni a korabban emlitett teszteket a "system pool" kérdésben QuTS hero esetén.
Azért elöre megprobaltam jobban belemélyedni a dologba még elötteTovabbra is vannak még kérdések, de annyi biztos, hogy egy kicsit azért megkülönbözteti a normal pool-tol, külön is emlitit a leiras is:
The System Pool
The system pool is a normal storage pool that QuTS hero uses to store system data such as logs, metadata, and thumbnails. By default, applications are installed to the system pool. If no system pools exists, either because the NAS has recently been initialized or the system pool was deleted, QuTS hero will assign the next storage pool that you create as the system pool.
Minden esetre (miutan elleszek azzal, hogy kimentsek mindent) azzal kezdem, hogy siman törlöm a most system pool-nak nevezett tarallomanyt, aztan meglatjuk mi lesz Ott hagyk mellette egy üres tarallomanyt, aztan remélem ott egyszer csak megjelenik. Abban még bizonytalan vagyok, hogy az appokat azért atrakjam-e oda elötte...
-
kimaga
csendes tag
Megnéztem nem láttam változást ennél többet nem tudok. A port jó, az IP jó, konkrétabban mit nézzek, vagy esetleg miről csináljak képet. Mi a két szolgáltatás illetve milyen szolgáltatás a belső kapcsolat?
Miért nincs másolat mert csak a rendszerről kéne másolat az adatokról nem mert sok ezt pedig nem tudom beállítani. -
kimaga
csendes tag
megnéztem a router beállításokat és rosszul emlékeztem a kulső portra. megpróbáltam a routerben levő porttal és a következő hibaüzenetet kaptam:
Hiba történt a következőhöz csatlakozáskor: kiralymarta.myqnapcloud.com:38080. Az SSL a maximálisan megengedhető hosszúságot meghaladó rekordot kapott.
Hibakód: SSL_ERROR_RX_RECORD_TOO_LONG
A megtekinteni kívánt oldal nem jeleníthető meg, mert a kapott adatok hitelessége nem ellenőrizhető.
Lépjen kapcsolatba a webhely üzemeltetőjével, és értesítse a problémáról
Nem tudom ezzel mit kell kezdeni köszönöm a segítséget. -
-
biga
őstag
Igen, tudom. Irtam én is. Ilenekre gondoltam, ami mai napig megzavar sok kérdezöt:
EXT4 allows partitions up to 16TB per file and 1EB (exabyte) per volume. However, it uses 32-bit block numbers, so you'd need to increase the default 4,096-byte block size. This may not be possible on your kernel and architecture, so 16TB per volume may be more realistic on a PC.
-
stefi1969
tag
A javaslatod alapján maradtam a Download Station-nél. Ennél a programnál a BT Kapcsolatok résznél a Bejövő kapcsolatokhoz használt portnál egyetlen portot célszerű megadni vagy egy kezdő és egy végső portot? Van ilyenkor javasolt port vagy ez random lehet? A routeren és a NAS tűzfalán ilyenkor meg kell nyitni a portot?
-
stefi1969
tag
A Download Station fut 3 torrenttel. A Download Station felé irányítottam a Qbittorrentnek nyitott portot. Ez lehetett a hiba mert amikor kikapcsoltam a nyitott portot óránként 100 alá ment az elutasított csatlakozások száma. A Download Station használható nyitott port nélkül is vagy választani kell másik portot?
-
stefi1969
tag
Telepíteni szeretnék egy torrent programot is a NAS-ra. Mivel csak 2 GB a RAM valami olyan kellene amelynek még elég ennyi memória. A qBittorrent volt, hogy jól ment de volt, hogy egy frissítés után már teljesen megbénította a NAS-t.
Olvastam qbittorrent-nox programról és gondolkodtam azon is, hogy visszatérek a Download Station alkalmazásra de azzal is voltak kellemetlen tapasztalataim.
Melyik lenne megfelelő erre a TS-233-as NAS-ra?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A Perplexity felvásárlását fontolgatja az Apple
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Autós topik
- Linux kezdőknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- További aktív témák...
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest