Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BlacKSouL

    addikt

    Fél órája még szakadt az eső, ami hajnalban indult, szóval árvizet hamarabb elhittem volna, mint hőhullámot és kánikulát. Mondjuk a páratartalom minden héten 7-8%-al nő, szóval ha nem irtották volna ki 10-15 éve a hazai erdei gombaállomány 95%-át, akkor most mondhatni szezonja lehetne.

    Az amúgy megvan mindenkinek, hogy a 80-as 90-es években ha az ember elment az erdőbe gombát szedni, akkor egy hátizsák, meg 2 szatyor szakadásig volt megpakolva hazafelé, és a nagyobb részét így is otthagyta? Jutott belőle reggelire pörköltnek, őzláb rántva ebédre, a keserű az olajba kisütve sóval, és a maradék be a fagyasztóba.
    Aztán jött a gombafelvásárlások időszaka a 90-es évek végén, és ugyanezt a mennyiséget ipari méretekben űzték az emberek, és adták le a felvásárlóknak szárítva kilónként 300-1200 Ft-ért. Persze 10 kiló friss gomba megszárítva kb. fél kiló lett, ezért a kis apró növendék gombákat - amiket korábban ésszerűségből otthagytak és amik a következő napi generációkat adták - ugyanúgy felszedték, majd miután éveken át így spórátlanították a talajt, 4-5 év alatt a gombaállományt majdnem teljesen kiirtották a hazai nagyobb erdőkben, a lakott területek egyre nagyobb környezetében. Így ha a 2000-es évek közepén kiment mondjuk 5 ember, akkor összesen ha 2 kisebb szatyornyit össze tudtak guberálni. A régi klasszikus ismert "lelőhelyek" teljesen elapadtak. Sajnos mi már jó ideje nem járunk ki, így nem tudom most milyen viszonyok uralkodnak, de sajnos emiatt nem is nagyon jutok hozzá igazi rendes gombákhoz, azt a termesztett konzerv- vagy üvegízű műanyagot meg egyenesen utálom amit csiperke néven próbálnak nekem is eladni.

Új hozzászólás Aktív témák