Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• kirk01

tag

Sziasztok!

Egy eladásra szánt "félkonfigot" raktam össze (ami előzőleg még működött), hogy leteszteljem az eladni kívánt alkatrészeket (alaplap/proci/ram), viszont a gép nem indul be, pontosabban az alaplapon lévő CPU/RAM/VGA/ led-ek egymás után felvillannak a VGA led-ig, de nem ugrik át a BOOT led-re és nem tudok így a BIOS-ba sem belépni. Az állapotjelző led-ek villogása ciklikusan mindig lefut akár a végtelenségig is, de nem kapcsolódik fel a BOOT led. Ilyenkor csak a power gomb 4mp-ig való nyomásával lehet leállítani a gépet

Amiket próbáltam:
    Ramok kiszerel egyesével berak/csak egy rammal próbáltam minden slot-ot, CMOS reset, elem kiszerel egy egész éjszakára, Reset és Power gombok egyidejű nyomása 10mp-ig majd rendszerindítás, ssd-vel és nélküle / merevlemezzel, VGA másik PCI foglalatba rakva,

Amit viszont eddig elértem:
    a reset és power gombok 10mp-ig való nyomása után az Aorus rendszerindító képernyő bejön, de nem lehetséges kiválasztani egyik billentyűvel sem a DEL: Bios Setup / F9: System Information / F12: Boot Menu / END: Q-Flash lehetőségeket és nem történik semmi (rendszerindítás sem). Ilyenkor az alaplapi állapotjelző led a VGA-nál világít. A billentyűzet világítása működik a numlock led bekapcsol. A billentyűzet másik gépen tesztelve működik.

Az alaplapon a legutolsó még működő BIOS F66-os volt. Emlékeim szerint egyszer még működő korában előfordult hasonló hiba (talán bios frissítést követően?), de akkor a reset és power gombok többszöri 10mp-ig tartó nyomása után egyszer csak kiírta, hogy a fő bios nem működik ezért visszaállítja a biost a backup-ból. Ezután még évekig működött a gép.

Alaplap: Gigabyte Aorus M B450
    Proci: AMD AM4 2600
    RAM: 16GB 3200MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Fury CL18 (2X8GB)
    16GB ADATA XPG GAMMIX D20 DDR4 3200MHz CL16 (2X8GB)
    SSD: Adata 256Gb
    VGA: Radeon 5450 (tudom őskövület, de a teszteléshez megfelel)
    Táp: BeQuiet SystemPower 9 500W

Az interneten szétnézve hasonló vagy ilyen Gigabyte alaplapoknál többször előforduló hiba ez, de sehol sem találok megoldást rá. Nekem alaplap vagy bios hibának tűnik... :W

Előre is köszönöm a válaszokat: :R

Kirk

Új hozzászólás Aktív témák