Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 1430

    senior tag

    Mivel mostanában gyakran jön fel a téma, összefoglalom a sebességkorlátozásos szabályokat, bár belátható időn belül ebben változás várható. Főszabályként elmondható, hogy a sebességet jelenleg az aktivált adatcsomag határozza meg, és ez fog hamarosan úgy módosulni (a gyakorlatban is, mert ÁSZF-ből ez már most is levezethető >> élesbe menetelkor nem kell hátrányosan módosítani az ÁSZF-et), hogy a díjcsomag fogja meghatározni a sebességet (függetlenül a hozzá aktivált adatcsomagtól).
    Újabb főszabályként elmondható, hogy mindenki, aki adatforgalmat tud bonyolítani, rendelkezik valamilyen adatcsomaggal. Ha a hang alapú díjcsomag tartalmaz adatkeretet, akkor is van egy alapcsomag, ami ezt biztosítja. Mozaikok esetében ezek az alapcsomagok vannak beállítva 7,2 / 21 / 60 Mbit/s-os letöltésre. Node ha Mozaikhoz adatcsomagot aktiválsz, akkor már a szerint fog érvényesülni a felső korlátozás. Go!Net-ek esetében 7,2-es a korlát, tehát hiába van valakinek Mozaik S díjcsomagja (21-es felső korláttal), ha Go!Net-et aktivál, akkor 7,2-nél lekorlátozza a rendszert. Mikor a MédiaMániák idején kialakították a Net&Roll opciót (ami azóta a 200 MB-os verzió miatt Net&Roll 1GB néven fut), annak 21-es korlátot adtak, tehát ha most valaki ilyet aktivál, akkor 21-es lesz a korlátja, akkor is, ha a díjcsomag 7,2-es volt. Ugyanakkor tavaly decemberben az Ikon LTE díjcsomagokkal bejött a Net&Roll 1GB LTE opció, amit 60-nál korlátoznak, tehát így a 7,2-es Mozaik XS díjcsomagnál is el lehet jutni 60 Mbit/s-ig. Ugyanakkor mint mondtam, lázasan dolgoznak azon, hogy a díjcsomagokhoz rendelt korlátozás érvényesüljön a jövőben, de gondolom nagyon szerették volna kiengedni a Mozaik díjcsomagok LTE-sítését, ezért úgy lehettek vele, hogy addig az ügyfél javára eltér a cég az ÁSZF-től. Mindezt most csak azért írtam le ilyen részletesen (talán túlságosan részletesen is), hogy később ne legyetek túl csalódottak.

    Ami a hálózatot illeti (GPRS / EDGE / UMTS / HSPA / HSPA+ / LTE), alapesetben akinek LTE képes díjcsomagja (a díjcsomaghoz tartozó alapcsomaggal) vagy LTE képes adatcsomagja van, az bármelyikre feljelentkezhet, és alapesetben a leggyorsabbra mászik fel a készülék, ami éppen elérhető. Ettől függetlenül ha valakinek 7,2-es vagy 21-es korlátja van, akkor nála még LTE hálón sem kellene gyorsabb sebességet tapasztalni (főleg ha már el is fogyott a kerete, ezért korlátozásra került).

    ''Usus de plura docebit!'' - A gyakorlat majd megtanít a többire!

Új hozzászólás Aktív témák