Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 17 - alap
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Yettel topik
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
-
Mobilarena
Renault, topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
oszy
veterán
válasz
lsebestyen
üzenetére
Én csak a szélvédőre és a két első oldal ablakra akarok.
De ilyen hidegben nem jó csinálni. Legközelebb már jobban letörlöm. Most tiszta hologram 
-
Akkor szokott fixen párásodni, ha belső keringetésre van állítva.
Ha nem arra állítottad, akkor lehet, hogy ki van akadva belső állásban a szerkezet.
+ ha poros belül az üveg, az is jobban magához szívja a vizet.
Tehát belül tiszta szélvédő és nem belső keringetés használata elég kellene, hogy legyen. -
oszy
veterán
Kipróbáltam ezt a borotvahabos megoldást a szélvédőn, de olyan jól sikerült, hogy jól elmaszatoltam.
Bár szerintem még törölni kellett volna. Szerencsére csak városban közlekedem és nem nagy távolságon.Majd átakarom clin-ezni aztán ha meleg lesz bent, ismét felvinni valahogy óvatosabban.
Igaz én valami egyszerű rossmann-os habot vettem. 
-
dik
őstag
Aha sejtettem valami kis francia huncutság lesz ez...

-
75kokoko75
aktív tag
Sziasztok!
Lesz ma egy teljes baloldali féltengely csere Scenic 1/2 1.4 16v.
Van valami komplikáció amire esetleg külön oda kell figyelni? -
-
ThodEE
őstag
válasz
75kokoko75
üzenetére
Ott van felül az összefoglalóban a link
Capacity : Capacity 3,4 litre Use : Normal Intervals : Check 20000 km/ 12 months Products : Tranself NFJ 75W-80
-
75kokoko75
aktív tag
Sziasztok!
Scenic 1999 1.4 16vMilyen és mennyi váltóolaj kellene bele? 75w90 esetleg?
Köszi a segítséget
-
harry
veterán
Eddig 3 megoldast neztem:
- Borotvahab (gilette gel), meg nagyon reg, ez meglehetosen jol mukodott, bar eleg pepecselos felvinni. link
- Valami paraelleni cel-termek, kb hasonlo volt ez is, bar ugy emlekszem mintha annyira nem lepett volna meg
- Nemreg probaltam egy masik borotvahabot, de ez most nem sikerult tul jol.No de a gond az, hogy egyaltalan kezelni kell, honnan ez a sok para

Pollenszurot evente szoktam. Lehet van valami elfolyom, ami konnyen eldugul. Egy elvileg valahogy le volt korabban dugozva (ilyen visszacsukodo lappal, ami a gyari allapot), a kerekdobban, de multkor hogy szervizben voltam kiszedtek teljesen, ott nem kene megakadjon... -
Benir8
senior tag
válasz
rob210
üzenetére
Műanyag házból négyzetes 2 lábas van benne keresztbe.
Alumíniumba ugye ezt nem tehető át. Oda kell a menetes érzékelő. Itt akadtam meg, hogy ha veszek újat 2 tűs fehér ovál csatlakozósat. Ehhez ugye bontóból kellene vezetékből kivágott rá való dugót? A vezetéket össze tudok forrasztani, szigetelni. -
jeanpiere
csendes tag
-
jeanpiere
csendes tag
Sziasztok! Van egy 2001-es 1.2-es 8v Clio-m. Tegnap menet közben olyat csinált hogy többször is megtorpant, mintha nem kapna benzint, hazaérve leállítottam és kb 3 perc múlva már nem indult be csak tekert az önindító. Ma reggel elsőre indult. Amikor megvettem a kocsit (2018/03) cseréltük a felső holtpont jeladót mert ugyanezt csinálta, lehet megint az a baj? Facet márkájú lett beletéve akkor, ennyit bírt volna? Mi az ajánlott márka?
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
Gergello
üzenetére
Ha csak kommersz alkatrészeket nézünk, autodoc pl feltünteti a gyári cikkszámokat. Búra nem lesz külön, csak lámpatest szerintem. A felszín eltérés miatt néznék egy bontottat, hogy ne csillogjon az új túlzottan

Fóliát csak hibátlan fényezésre tennék, különben leszedéskor kiválóan lehúz tenyérnyi darabokat akár a lakkból
legalább ki kéne pöttyözni, hogy folytonos legyen a felület, ne legyen rozsda, stb. -
Gergello
addikt
válasz
rob210
üzenetére
Fukszia színű teherautó kivitelből nem lehet sok.
Mindenkinek előhozza a komplexusát, mert azt hiszik, hogy ez olyan kicsi, úgysem tud menni.
Fogyasztása nyáron 4 alatti, most 4.1, 100-110-es tempót nagyon szereti.Egy ilyen matrica már van rá, ez jövőre rákerül, legalább eltakarja festékhibákat, mert abból van egy pár, madárürülék jól megmarta az első tulajnál 1-2 helyen.
Gyári felnit jobban szerettem volna, de nem találtam sehol, ami rajta volt az meg a legcsúnyább gyári teherautós felni, ahol a dísztárcsa csak a felni közepét takarja. -
Benir8
senior tag
válasz
rob210
üzenetére
Rendben.
Erre gondoltam, visszafolyó kis csonkot levágom és PA-s műanyag hegesztéssel befoltozom(ezzel foglalkozok).
Veszek bele új termosztátot és menetes hőmérséklet érzékelőt+autós boltból megpróbálok keresni hozzá való csatlakozót, aztán vezeték forrasztás. 5-25nm-s nyomatékkulcsom van. -
Benir8
senior tag
válasz
rob210
üzenetére
Köszönöm. Így már biztos, hogy nem fog szivárogni.
Megane II k4m812
Tervezek lecserélni a termosztát házat alumíniumra. Ugye ehhez kellene másik menetes fajtából hőmérséklet érzékelőt. Csatlakozóból honnan tudnék szerezni? Ha forrasztani kell a vezetéket azt megoldható. Termosztátból is venni kell újat? Át lehet rakni a műanyagból? Ha jól láttam körbe van zárva, vágással szedhető szét. Alumíniumnak van ugye külön álló műanyag csonkja, az egyik pöcköt le kell vágni és lefoltozni műanyag hegesztéssel, ezt is megoldható. Tömítőpasztából pedig egy Loctite 5910-et kap.
Egy pár hasznos tanáccsal megköszönöm.
-
rob210
Topikgazda
válasz
sesomaru1989
üzenetére
Ha a kuplung csapágyra gondolsz az 15e körül mozog.
Ha a kompresszoréra azt felejtsd el. 1.5 évet bír a felújítás után. -
sesomaru1989
aktív tag
Sorry nem írtam, Megane 2 1.6 Benzin-hez.
-
sesomaru1989
aktív tag
Üdv: Javítattot már valaki Klíma kompresszort, csapágyazás-ra gondolok elsősorban.
Ha igen, mennyi volt az annyi?
Mivel lehet még számolni?
Előre is köszi. -
Somatom
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Sztem ez egy egész mást történet. A dízelmotorok hatásfoka hatalmasat fejlődött. Egy dízel zöldséges Merci (W123) normál kompressziója 27 körül volt. 20 alatt már el sem indult. Ez hőveszteséggel járt, ami ugyebár a vizet melegítette. A modern motorok sokkal kevesebb hőveszteséggel dolgoznak. Nem tudom, most hol tartunk, de a 2.0 HDI Peugeotunknak 17 -es volt a normál kompressziója. Sztem az elektromos segédfűtés a belső kört fűti, hogy a motor minél hamarabb elérje az optimális hőmérsékletet, mivel az égésből keletkező hő ehhez kevés. Zárt termosztátnál ez független a rács, vagy kartonlap által takart külső vízkörtől.
-
rob210
Topikgazda
válasz
sesomaru1989
üzenetére
Pedog ez a kettesé ;)
-
válasz
Somatom
üzenetére
Csak nekem műszaki szemmel nézve az az érzésem, hogy azok a bizonyos mérnökök mintha nem beszélgetnének egymással. Ez most a téma nálam, hogy a bejuttatott hideg levegő mennyiségének csökkentése helyett csak van 4 db fűtőgyertya a vízkörben. Ez annyit tesz, hogy az autó hidegben olyan terhelést zúdít a generátorra(azaz önmagára, mivel a motor hajtja...), hogy csak na. 2,8 kW a generátor teljesítménye hidegindítás után. Ehhez nem kevés gázolajat kell elégetni...
-
rob210
Topikgazda
válasz
Somatom
üzenetére
Sőt van ahol elektromosan állít a hőterhelés függvényében. De a warthburgos megoldás is zseniális volt szerintem.
Viszont az tény, hogy a renaultban a fűtés brutálisan jó. (Ha jó) A termosztátból viszont csak személyes vásárlással szabad venni és fizetés előtt ellenőrizni kell! De ezt már kitárgyaltuk itt párszor.
-
rob210
Topikgazda
válasz
gabika1972
üzenetére
Akkor termosztát ennyi.
-
Somatom
veterán
válasz
lsebestyen
üzenetére
Azért ez nem ilyen egyszerű. A mérnökök azért dolgoztak, hogy az autó a lehető legszélesebb környezeti hőtartományban használható legyen hozzányúlás nélkül. Van egy belső és egy külső hűtőkör. Közöttük a termosztát szabályozza az áramlást úgy, hogy a belső kör hőmérsékletét a külső körből beengedett hidegebb vízzel tartja optimális hőmérsékleten. Ha a környezeti hőmérséklet +30 fok, akkor több víz kell a külső körből. -5 foknál sokkal kevesebb kell a belső kör visszahűtéséhez, tehát a külső kör vízhőmérséklete alacsonyabb marad. Normál üzemben ez nem befolyásolja a belső kör vízhőmérsékletét. A letakarással a külső kör hőmérséklete növelhető, ami a belsőénél sokkal nagyobb víztömegével lassítja a rendszer leállítás utáni visszahűlését.
Anno a Wartburgon volt gyárilag nyitható/zárható rács a légbeömlő fronton, de több más típuson is alkalmazták ezt a "trükköt". -
lsebestyen
addikt
Magán vélemény, de én zsigulin kívül semmi másba nem raknék kartont, vagy bármi mást, ami kitakar. Mérnökök dolgoztak rajta elég sok munkaórát, úgy értem csak a motor hőháztartásán. De még workaround-nak sem javasolnám rossz termosztát, radiátor esetén. Egyszer úgyis ki kell cserélni.
-
válasz
gabika1972
üzenetére
Nekem tervbe van véve a menetszél jó részének a kitakarása, belül megoldható, hogy nem látszik ki. A dízelnek hidegben nem sok menetszélre van szüksége.
A nyáron berakott Vernet azért nem rossz, amit írtam, picit talán hamarabb nyit, mint új korában, de utána egész jól beáll.
(#79547) polonic: A gyári sem bírt 7-8-at. A márkája Dauphinoise Thomson.
-
gabika1972
tag
válasz
gixxergabi
üzenetére
Ja nekem is beugrott a szocreál megoldás a 80-as évekből

-
gixxergabi
senior tag
válasz
gabika1972
üzenetére
Kartonpapírozás
-
rob210
Topikgazda
válasz
gabika1972
üzenetére
Azért érdemes lenne megnézni, mielőtt nekiállsz a cserének, hogy a radiátor rendben van-e.
Mert ha a fűtőradiátorod rossz akkor hiába cserélgetsz termosztátot. Ez a szélén langyos középen hideg inkább összeomlott radiátornak tűnik. -
válasz
gabika1972
üzenetére
Az, hogy áll a mutató középen, az egy dolog, mert elektronika vezérli, hogy hová álljon a mutató.

Az nekem jobban tetszik, ami a Rönókban nekem van, hogy követi a mutató a változásokat. Látom, amikor kinyit a termosztát, látom, ahogy egy hosszabb kigurulás esetén visszább megy a mutató.
Én nyáron cseréltem termosztátot, 1 hónapig volt tökéletes, után romlott egy kicsit, de megállt a romlása és jelenleg a 0°C körüli hajnalokon is jónak tűnik. Ez egy Gates, de hologram zárjegyes Gates dobozban valójában egy Vernet volt. -
rob210
Topikgazda
válasz
gabika1972
üzenetére
Sajna szar a termosztát.
-
gabika1972
tag
Termosztát csere után vagyok (clio 1996 1,4), most már melegebb levegőt fúj a ventillátor de országúton sokkal langyosabb a befújt levegő, illetve a középső befúvó nyiláson gyakorlatilag hideg levegő jön, a két szélső befúvó szépen teszi a dolgát. Illetve nekem soknak tűnik a vízhőfokmérő holtjátéka üzemmeleg állapotban (4 éves hyundai a családi, abban áll a mutató mint a cövek), le fel mozog. Mi lehet a baj?
-
harry
veterán
Hm nem igazan tunt fel beazas / szivargas, a szonyegek sem vizesek :-/ Akkor is ezt tapasztaltam amikor regen napi szinten hasznaltam, meg most heti egyszer is. De igy az oszi/teli idoszakban mindig.
Mert oke, hogy a testho meg a kifujt meleg paras levego miatt konnyen elofordul bent para, na de azert vannak szintek... Szinte egybol megjelenik, klima bekapcs, leszaritja. Mielott hazaertem 1-2 perccel lekapcsoltam ahogy szoktam, parkolasnal mar megint kezdett parasodni...
-
KTU
addikt
Nálunk egyik se párásodik.
Megane I 2003-as, 1,4 16V, Megane II 2005-ös, 1,6 16V.Radiátor nem szivárog? bár éreznéd a fagyállószagot.
Esetleg beázás, szőnyeg valahol nedves, vizes.
A Fiat-om volt ilyen párásodó télen, volt párátlanító állás a fűtésnél,
abban az állásban bekapcsolta a klímát, fűtőmotort nagy fokozatra, szellőztetést külső állásra állította, + tükör fűtés, de ez mellékes.
Lehet tudtak valamit, hogy kell bele ilyen.
-
harry
veterán
Penteken viszem luxemburgi muszaki vizsgara a Megane1-et, elvileg minden rendben

Ket kerdes, ettol fuggetlenul:
- szornyen parasodik a szelvedo, pillanatok alatt kialakul, es csak klimaval tudom lefujatni, de kikapcs utan szinte egybol visszajon. Akkor is, ha egy hete nem hasznaltam a kocsit es 'szarazan' ulok bele (nem esoben, azt meg megertenem). Ez normalis...? Korabban volt, hogy lekezeltem belulrol, az sokat segitett. Na de ha nem lenne klimam, nem latnek ki, ez nem lehet normalis...- foszlik a kormany, most nagyon feltunoen, par kanyar utan ereztem valami morzalekot az olemben / tenyeremen. Erdemes / lehet valamivel kezelni? Vagy ez van, esetleg tegyek ra valami vedot?
-
-
KTU
addikt
válasz
30z.Samu
üzenetére
Nem ördöngösség [link]
A próbalámpa ne fém testű legyen, hogy véletlen ne csinálj rövidzárlatot, mert jobbik esetben kiég a biztosíték.
A próbalámpa vezetékes részét valahol a kocsiszekrény fém részéhez csatlakoztatod, csipeszt rácsípteted csavarra, ajtóütköző fém része stb.
Ha a hátsó lámpa foglalat csatlakoztatva van és bekapcsolod a világítást, a képen az alsó két párhuzamos lemez valamelyikén kell folynia +12V-nak, a másik a féklámpa +12V-ja, nem tudom melyik, Megane-om van
Ha itt világít,
vagy az izzó égett ki,
vagy alsó izzócsatlakozó oxidálódott kicsit megkarcolgatod a próbalámpa érintkezőjével kikapcsolt világításnál,
vagy már túl "mélyen" van és nem ér az izzó alsó csatlakozójához, óvatosan fentebb hajlítani kicsit, kikapcsolt világításnál.
Ami az izzók körül van fém, az -12V, az ugyan az ami a kocsiszekrényen van.
A képen a többi pirossal jelölt részen is +12V feszültség halad, ha épp világítania kell valamelyik izzónak.Nézd meg a "tüskecsatlakozókat" is jellemzően itt van probléma, oxidálódik, nem csatlakozik jól, nagyobb lesz az ellenállása és melegszik, akár ki is olvadhat a műanyagból.
A kocsinak mind a két (bal és jobb) hátsólámpa csatlakozóját nézd meg.
-
oszy
veterán
Feleségem kapott egy kis Twingot.
2005, 1.2 16V, 55 kW.
Eléggé zörög a műszerfal. Motortartó bakok cseréje megoldja szerintetek? 2 motor és 1 váltó ha jól tudom.
Nagyon pöpec kis gép ez.
Előbb kellett volna erre rátalálni. -
30z.Samu
titán
Sziasztok!
Észrevettem, hogy nem ég a bal hátsó helyzetjelzőm, hazajöttem, kicseréltem, de így sem világít. Minden más működik azon a részen, csak a helyzetjelző nem. Lehetséges, hogy egy biztosíték ment ki vagy máshol lenne érdemes keresni a hibát? Köszi előre is!

2-es Clio-m van.
-
rob210
Topikgazda
válasz
75kokoko75
üzenetére
Igen megoldható, de kell motor függesztő gerenda vagy alátámasztani a motort valamilyen technikával.
-
nhpeti
tag
Sziasztok! Második autónak keresünk városba szaladgálósnak Clio 2-t, 1.4 16v-vel. Első körben a ph2-ket nézegettem de most találtam egy ígéretesnek tűnő régi lámpás facelift előtti példányt. A kérdésem az lenne hogy van valami lényeges különbség a facelift előtti és utáni modelleknél, az új első lámpát leszámítva.?
-
harry
veterán
Rendszamtabla tarto: a szeles muanyag csikot elorefele le kell pattintani, ket szelen es kozepen, alatta a keretet hatlapfeju csavar rogziti + 17evnyi kosz
link
No majd ha meglesz az uj, rendbe rakom. -
75kokoko75
aktív tag
Sziasztok!
Scenic1 1.6 8v kuplungot kellene cserélni. Ismerősnél aknás garázsban esetleg megoldható?
(szett már meg van)Nem találtam sehol egy videót róla.
Köszi
-
Assh0le
csendes tag
Sziasztok! Némi segítséget szeretnék kérni! Adott egy Clio 2/1 melynek a bal oldalát sikeresen összetörtem. Szeretném összerakni, viszont nem jövök rá hogy a képen látható két darab hova jön. A bal sárvédő és a lökhárító került le. Esetleg valaki már találkozott vele? Köszönöm

-
harry
veterán
válasz
molnarpeter
üzenetére
Koszi, megnezzuk - csak kicsit hulyen nez ki ahogy az utcan egy csavarhuzoval feszegetem

Ja meg felkerultek mar a friss uj, iden juliusban Magyarorszagon gyartott Hankook W452 WINTER I*CEPT RS2 gumik
avagy ezek szerint Luxemburgba is onnan jon. -
molnarpeter
nagyúr
Nyilván látni kéne, de kép alapján szerintem előrefelé húzva jön le a felső léc és 3 helyen rögzül 2-2 füllel - ha be tudsz feszíteni műanyaggal a rendszám felől alulról, akkor úgy, ha nincs, akkor sarokból, oldalról tolnék be lapos csavarhúzót amíg bemegy, aztán előre, onnantól meg megy kézzel. Ha nem ilyen fajta, akkor nem szóltam

Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- E-roller topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- DXRACER Air R1S gamer szék (hardver beszámítás)
- Saeco Intelia Deluxe (HD8904) automata kávéfőző cappuccino fejjel
- Új, csomagolássérült Philips, TrueLife, Lovi cumisüveg melegítők/sterilizáló/mellszívó - garival! -
- Új AKRACING CORE EX gamer szék
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s G1 - i7-10G I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Cooler Master 650W
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Honor X7 4/128GB / 12 hónap jótállás
- Dell Latitude 7470 14" QHD IPS touch, i5 6300U, 8GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
De ilyen hidegben nem jó csinálni. Legközelebb már jobban letörlöm. Most tiszta hologram
Bár szerintem még törölni kellett volna. Szerencsére csak városban közlekedem és nem nagy távolságon.

/ A felni típusa Dezent TD /

mycso