- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lowzor #66542 üzenetére
Epic fail...
Köszi!Más;
Le vettem az egyik ramról a heatsinket és csak kb 2 fok különbség van közte. Most ki kapcsolom az RGB-t és megnézem úgy is.
Hogyha csak 2 fok lenne akkor lehet nem szedem le róla. Amit már le vettem azt simán vissza tehetem rá vagy jó lenne valamilyen thermal pad vagy paszta rá? -
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66444 üzenetére
Közel is van az én eredményemhez... Minden ua.- csak nálam 4133 cl16-16-16-32
arabus:
Engineering sample CPU-d van?
Vagy milyen CPU-val lett az mérve?
Hány memóriád van berakva az alaplapba ?Töltsd le kérlek újra a programot, próbálj rá úgy
fudi:
Elképzelhető, ezért jó hogy ennyi sok rendszeren tesztelünk egyszerre. Végtelenül hálás vagyok nektek ezértRelink a GearBench programhoz, ha valaki nem akar annyit visszaolvasni
-
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66401 üzenetére
Nekem az az észrevételem, hogyha az IMC kifut, akkor teljesen random hogy mikor dob hibát a TM5 Extreme ... Nekem 4300 ra húzott SR kittel, volt hogy 1 hibával lefutott... Másnap meg 20 hiba volt, kopp ugyan azon a beállításon ...
Ugyan ez 4200 cl15-15-15 ön ... Nagyon nehéz stabilizálnom... 4200 16-16-16 ot már sikerült ... De a főidő is valamennyire terheli az IMC-t ...
Ha mindenképpen ragaszkodsz a 4100 hoz, akkor a Third Timingban állítsd át az összes 7 es időt 8 asra !
Szóval amit sárgával kijelöltem azokat állítsd 8 ra, és ha biztosra akarsz menni, akkor ott ahol írtam hogy +1, ott a saját jelenlegi idődhöz adj hozzá +1 et
Ha így sem lesz stabil, akkor onnantól
lehetetlen... Esetleg még egy utolsó trükk, ha veszel Contact Framet és lehúzod azzal egyenletesen a CPU-t ...Esetleg ha van már most is kontakt framed. Akkor húzd meg egy hangyafasszal jobban a csavarokat valamint !
Ezt a műveletet mindenféleképpen végezd el, --> Vedd ki a CPU-t alkohollal tisztítsd meg a CPU alját, és tedd vissza.
ekdavid:
Nagyon szívesen, várjuk a fejleményeketSteve198310:
Röviden azért mert a CPU IMC-je gyenge és nem bírja annál feljebb.
FCLK / MCLK nak ha jól emlékszem 1:2 arányban kell lennie ... De nem akarok hülyeséget mondani... olyan ~2000mhz körül bírják azok a Ryzenek, ami azt jelenti, hogy a ram max 4000 mt/s -t tud ... Állíthatod máshogyan is, de az latency problémákhoz vezethet.
De az AMD hez annyira nem konyítok... Annyit tudok, hogy 3800 körül végük van nagy átlagban. Pár példányt láttam 4000 -en futni.
Tehát mégegyszer röviden... A ramod tudja, de a CPU nem támogatja -
-
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66366 üzenetére
DDR4 esetében bármennyit... Azonban a valóság kicsit más .... Én ennyit bírtam kihozni egy Royal 4000 CL17-17-17 es kitből... Nagyon jó fajta Royal memók...
Valamiért nem tudtam feljebb postolni... Talán az alaplap miatt.... Nem tudom... de a ramnak bőven nem volt még vége... ehhez épp hogy 1,5v ot kért még a Dram... 4600 on viszont sehogy nem postoltam...
DR kittel pedig 4400 volt a max ahol volt postom G2 ben... Szóval alder DDR4 es alaplapban a G2 mód fura... Ezért mondtam, hogy 11.-genes intellel jársz a legjobban, mert ott tényleg annyit adsz a ramnak, amennyit a ram bír -
-
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66325 üzenetére
Az IMC-t a harmadlagos idők terhelik, enyhén a főidők, de leginkább az órajel !
Szóval, ha a 14-14-14 már az elején hibákat dobál, ott valószínűleg a ram hasal el.
Egyébként jók ezek az idők, főleg ha a 9-4 es rész 7-2 ...
Én ezzel küzdök... 1 hibára sikerült levinnem az errorok számát... De nem akarja a 15-15-15 öt 4133mt/s en ...
Nálam is a memória hasal el ... Megpróbálom a 14-16-16 ot...
Pedig már PLL voltagekkel is játszadozok a stabilitás érdekében, de az csak az IMC-t segíti... Azzal pedig nincs baj, mivel van ilyenem is:
-
válasz
lowzor #66311 üzenetére
1.5V DRAM fesz már hosszú évek alatt bizonyított. Figyelemmel kísérem a DDR4 fórumokat, ennél többet is minden probléma nélkül elviselnek.
Pár napja figyeltem fel egy B die kit olvasása közben, hogy az XMP 1.6V.
Ha a G.Skill a Samu B die-t engedi 1.6V-ra, annak simán bírnia kell.
Jó kit lehet, nemsokára remélhetőleg teszt is lesz róla itt a ph-n.Közben a fórumot olvasva megjött a kedvem nekem is egy kis RAM reszelésre, sajnos nem tudtam a jelenleginél jobbat összerakni. Mindig megajándékoz a stressz teszt egy egy hibával. Mindenesetre a jelenlegi 4300 CL16 16 16 ma is működik, legalább azt újraellenőriztem.
DRAM: 1.50V
Sys Agent: 1.32V
VDDQ Tx: 1.34V24/7 beállítás, nagyon baráti. 4400-at akartam hozni, de eddig nem sikerült sajnos. 4533-ig boot-ol, bench-elhető, de a hosszú teszteken dob egy hátast.
Nem adom fel -
fudi2002
Topikgazda
válasz
lowzor #66311 üzenetére
Cpu 1.5vról ment az okosítás.
1, nem a topik témája
2, emberünk okosabb mint az amd és intel mérnökei (mert mind2 gyárilag 1.5vra ugrik 1szálas boostkor)
3, ram oc terén totál vakon tapogatózik, ez alapján elég komoly konklúziókat von le.
4, nincs ezzel gond amíg az ő fejében marad, de elméletét ráerőlteti másokra, illetve próbálja.Szakmai topik lévén így eme szakmaiatlanságot nem tűröm meg.
-
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66289 üzenetére
Még egy bonus:
4200 cl15-15-15 cache mem +100mhz és allcore +200mhz minden magon:
De rekordom egy Royal memóriával 4300 cl15-15-15 el ~329+ fps volt, sajnos volt 1% GPU boundom... Szóval valahol 333-334 lehetett a valós eredmény ott...
Ez viszont már nem stabil beállítás egyik sem... Az első kommentben azok mind stabilak voltak -
válasz
lowzor #66284 üzenetére
Szinte teljesen ugyanaz. Játékban szinte észrevehetetlen.
Talán a 4000c16, de ez nagyban függ, hogy gpu limiten játszol vagy sem.
100-ból 98 ember úgy játszik, akkor a gpu fogja megmondani úgyis.
Úgy állítom a mem sebességet, ami belefér a saját ingerküszöbömbe. Nálam ez most a 4300c16 16 16.
Most, hogy tettem egy erősebb gpu-t a gépbe, még átlagos játékokban is profitál a ram oc. Kimaxolt 1440-ben.Amit "kényelmesen" tud adni egy kit, miért ne hozzuk ki belőle.
-
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66260 üzenetére
Nálam ez a max amit a 12600K bír (bár ez Binnelt CPU) VDDQTX nek én 1,35v fölött nem szívesen adok. SA nak pedig 1,3v felett.. Bár 4200 mt/s hez már bekacsintott fölé, de stabil.
És tegyük hozzá, hogy itt mindenféle trükk be van vetve már... Mivel a ramok is vizezve vannak stb stb...
De összességében azért raktam be ezt a képet mert a DRAM voltaget leszámítva, ezek a max feszek, amiket az IMC köré bemerek tenni 24/7 re... Szóval ez legyen a kiinduló alapod szerinted, ez fölé ne menj a feszekkel. És akkor nem lesz gondEz alatt meg amit bír, az a tiéd
-
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66257 üzenetére
Ezen a frekin ki van maxolva...
Esetleg a tWTR_L és _S en tudsz 2-t csökkenteni... Aztán kész... Talán még a tRFC bír el egy kevés csökkentést...
tRAS mehet le MINIMUM 32 ig !
tWR is mehet lejjebb ha bírja 8 ig akár, ha jó kited van...
A többi mind maxra be van feszítve... 12600K esetén -
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66153 üzenetére
Természetesen, ha B-DIE van. Akkor egyből le is másolhatod az én képemen látott időket talán a Trefi kivételével, az max 65535 legyen nálad
Teljesen nyugodtan írd be, az SA / VDDQTX feszeket ne bántsd, viszont a memóriának adj legalább 1,475v -ot... Ha elindulsz és stabil, akkor a memóriából vehetsz el szépen lassan.
Köszönöm, golden 12600K csak azért ilyen jó
LLC7 el 1,42v on stabil az 5,4 allcore is...De van 3DMark FireStrike 12600K #1 eredményem is, ott 5,5ghz allcore ment 1,445v on ha jól emlékszem
Meg erre az egészre rásegít az is, hogy Direct-DIE van hűtve a 12600K ... Nincs rajta kupak
-
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66151 üzenetére
Nálam ugyan ez a kit (feltételezhetően nálad is 12600K val, bár a hsz.-ből nem derül ki)
így megy 4000 felett...
De ez mind szerencsejáték, vagy tudja a CPU-vagy nem tudja ... 12.-gennel a 4000mhz is már jónak számít... zeb 12600K ja 3800 at tudott... egy haverom 12700K ja 3900 at...
Nekem Dual rankkal 4200, single rankkal pedig 4266 a max...
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
lowzor #64363 üzenetére
Tippnek. Amúgy jelenleg a brackettel lefelé van, mivel a fenti radiátort kiszedtem. Szóval az L bracket szépen a vga backplateen csücsül. Arctic p12 vagy p14et javaslok, szuperek ilyenre.
De van kimondott ramhűtő is, mondjuk sokkal gyengébb hatásfokra mint a fent említett változat.
Amúgy aliexpress: "fan bracket" -
válasz
lowzor #64317 üzenetére
Ennek örülök. Azért kérdeztem, hogy mi a konfig, SR vagy DR. 4x8Gb az lehetetlen kategória. Z390 T Topology lapokkal ki is halt Intel-nél ez a felállás.
2x16 B Die az DR (Dual Rank) lesz, de sokkal könnyebb neki, mint a 4x8Gb.
A jelenlegi 2x8Gb SR megy a legjobban.CJ4567:
Természetesen a TM5 nem elég, de jó kiindulópont. Én az Y Cruncher-t preferálom, sokan nem értenek egyet velem ebben.
CP77 Benchmark 720 low-on, azaz jól cpu limitre csapva jó teszt. Utána meg az RT PathTracing stb maxi-val, hogy fusson ki a Cache-ból RAM-ra.
De a legjobb az Y Cruncher, ha az fut 90 percet a VST/VT3 váltó, azzal aztán gond nem lehet. -
válasz
lowzor #64312 üzenetére
Azt így nem szabad mondani, hogy szar. Van akinek sikerül a 4000c15 is.
Kb 2 hétig volt meg a cpu, ez idő alatt eddig jutottam. Több már nem volt benne, mert mindig kaptam hibát a teszt vége felé.
Ne játékokkal tesztelj, van erre készített spéci teszt.
TM5 (Összefoglalóban) a legjobb, és ingyenes.
Asrock tábla meg muszáj, az mutat minden fontosabb időzítést.
A 3200c14 kit az egyik legjobb amit venni lehet.
Az nem lehet probléma okozója. 99%
Ehhez sok idő kell.
A művet bemutathatnád úgy, ahogy itt páran, hogy ATC tábla, Hwinfo, és TM5. Ha hibázik, fontos hogy hányadik percnél.
Hibakód táblázat is van, ami néha segít, néha meg kínai.
Nem mindegy, hogy már az első ciklusban kapod a 0, 6, 12-es hibákat, vagy a sokadik percnél egyet. -
válasz
lowzor #64308 üzenetére
Mindenképp használj olyat, ami stabil is. 1 nap nem elég egy ilyenre. Menteni kell BIOS-ban, majd folytatni amikor van rá idő. Amikor megunjuk, egy "jó" mentés visszatölt.
A legprofibbak sem csinálják ezt meg 2 óra alatt.Táblát és HWINFO képet megmutatnád? DDR4 klasszisokkal egyszerűbb, mint a DDR5. Az aztán egy hajtépő.
Az is lényeges, hogy ez egy SR vagy DR kit. (2x8 vagy 2x16Gb)Amúgy ha olyan a 12600k mint az enyém volt, akkor az biza szívás. Az is 3600-ig ment el "bűvészkedés" nélkül. A 3800-at keservesen sikerült...
B verzió, 3600 CL14 15 15. Van ilyenem is, még a laza XMP időket is meg tudom mutatni.
-
válasz
lowzor #64303 üzenetére
Azért ez csak úgy tűnik, mintha egyszerű lenne. Ilyen "piszkálás" (OC) sok sok tesztelést von magával.
Legegyszerűbb ha nem akarsz sok időt belerakni, hogy XMP kiválaszt, aztán a helyes Tx és SA feszültségeket megkeressük.
Nem tudom milyen kit, mekkora a megálmodott freki (ha jól értettem 3600 CL16 16 16 36), de ~1.20V/1.20V elégséges kell hogy legyen.
Nagyban függ a CPU Mem vezérlőtől, alaplaptól. Asus lapok nagyon jók ebben.
Sok esetben az XMP is túl sokat ad, az sem jó.Kerestem a képeim közt egy XMP-t, az így néz ki.
SA feszt kicsit sokallom, de ennyit adott a lap. Hibátlanul működött, bár én XMP-n sosem használok semmit. Sokkal több van minden B die-ban.Ebben az esetben a sok teszt elengedhetetlen.
-
-
-
válasz
lowzor #64299 üzenetére
Ennyit tudok segíteni, ez itt az én 12600k-m.
Igaz, 1.425V a ram fesz, de a tx és az sa feszek is ugyanúgy lényegesek.
A képen minden infó rajta van, jónéhány eredménnyel.
Hátha találsz hasznosat benne. -
válasz
lowzor #64297 üzenetére
Nem igazán. Egyik sem ram oc bajnok cpu.
11400f Gear1-ben átlag 3733MHz-ig tud elmenni jó esetben, 12600k pedig 3800MHz-ig. Ritka a 4000MHz 12600k esetén.
Gear 2 mindkét procinál felejtős. Ott megy 5000+ is, de ratyi.
Volt mindegyik, kicsit ismerem őket.
12600k sokkal jobb. -
CJ4567
nagyúr
válasz
lowzor #64222 üzenetére
1 CCD-s Ryzen-nél teljesen természetes az alacsony írás, felezett a két CCD-sekhez képest.
B-die-nál attól is függ, hogy mennyire feszesek az időzítések, főleg a másodlagosok, van az a szint, ahol kötelező az aktív hűtés, hogy 40-43 fok körül tartsd
De az nem az 1,35V.
Ezek a Corsair-ek sokkal melegedesősebbek teljesen alapon is, nem tudom, hogy a borda nem a legjobb, vagy maga a chip jobban melegszik, pedig a légáramlással nincs gond a házban.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
lowzor #64219 üzenetére
B-Die-nál figyelj a hőmérsékletre is, érzékeny a melegre.
Nem tudom, hogy vannak-e hőszenzorok a RAM-jaidon, játék alatt előjöhet, hogy amit stabilnak hittél, az a GPU melegétől, vagy akár a hamarosan érkező nyár melegétől instabil.
Szeretném én is, ha 4000-nél 1:1-ben mennének a RAM-ok -
CJ4567
nagyúr
válasz
lowzor #64208 üzenetére
Sajnos GDM on, mert kikapcsolt GDM-et valamiért utálja az alaplapom, de ez idáig túlélt 1 óra Cyberpunkot, 2 óra Horizon Zero Dawn-t, és másfél óra Horizon 5-öt, ezt 1,42V-on. Tudom, hogy ez még kevés az abszolút stabilitás kinyilvánításához, de sokkal többre nem volt még időm
És akkor ez a 8Gbit RevB, ami elvileg kuka kategória. -
CJ4567
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nyaralás topik
- Vicces képek
- Xbox Series X|S
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Delta Force (2024)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- Call of Duty: Black Ops 6
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged