Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Baryka007

addikt

válasz D55 #65426 üzenetére

WoW ... Nem tudtam, hogy ilyen könnyen vissza lehet fejteni a C# .NET 8.0 át...
    Ennyit a fejlesztői megoldásokról ...

És rendesen látod a(z) .xaml GUI felületet és a MainApp.cs programsort is ? :Y

Vannak ettől komolyabb szoftvereim is, amiket akkor jó lenne jobban levédeni mert azokban vannak olyan megoldások amiken hónapokig törtem a fejem... :U

Ez a program pont nem egy nagy szám...
    Egyébként a .json fájlban van az adatbázisa, ahhoz van egy másik konzolos programom ami azt megírta. Így ha jön frissítés elég azt az ~1mb os fájlt kicserélni, és a program helyesen fog működni... Mivel ez a program nem csinál semmit, csak kiolvassa az értékeket abból a .json fájlból :K

Témára térve... Igen, ha aláírom digitálisan akkor engedi a böngésző a letöltést illetve nem látja vírusnak... De nincs még digitális aláírásom, nem is nagyon érdekel... Mert ilyen Windowsra írt appokat csak magamnak szoktam fejleszteni, alapjábavéve webfejlesztésben utazom ott is inkább Backenden... ez inkább csak hobbi

• zebra_hun

veterán

LOGOUT blog

válasz D55 #65338 üzenetére

Köszi szépen az "élménybeszámolót".
    Tanulságos bizony. Szerencsére nem lett károsodás, de ezt halkan írom, azt nem is olyan egyszerű elérni.
    Akár off téma is lehetne, de sztem nem.
    Az én szememben a ma divatos kifejezés, hogy csak "könnyű" terhelés..., ilyen nem létezik.
    Kár ezt ragozni, helyesen fogalmazva, "terhelt" vagy "alap" üzem van.
    Az, hogy vannak olyan terhelések, amelyek nem okoznak sok száz Watt vagy Amper-t, az egy dolog.
    Itt csúszik el sok oc'er (és az Intel is), hogy egy olyan freki van beállítva max célértéknek, ami már egyszerűen sok egy "rendes" terhelésen.
    Manapság már rengeteg módot kitaláltak, hogy ezt kordában tartsák. (AVX offset, Power Limitek)
    Megoldások ezek is, de a legtisztább módja, ha a max terhelés szerint van beállítva a cpu freki.
    Saját példám pl. a 14900k 6GHz 3 magon, de allcore 5700MHz... Pedig az Intel ajánlott 5600MHz az allcore freki.
    Én megnéztem még egy jól belőtt UV alatt is egy Y Cruncher SFT ~300W 56x-en.
    Ha nincs UV, akkor képes 350-400W-ra is felugrani.
    Ez itt az Intel egyetlen hibája, hogy ezt a határt itt húzták meg.
    Ma már ezt az új BIOS-okkal nem lehet előidézni szerencsére, hiszen az eddigi üresen hagyott (vagyis max érték volt) Amper, Watt védelmi mezők kitöltésre kerültek.
    Így 250W-on, vagy 307A-on, esetleg 95°C-on ha az előbb jön, behúzza a kéziféket a rendszer.
    Tisztában vagyok azzal, hogy nem vagyok én senki ilyeneket állítani, de a vásárlásom napján az első indításnál kiderült a szemembe, hogy ez így nem kerek.
    Akkor még mindenféle védelem nélkül mentek a Ratorok, adták is a 42e CbR23 pontot az embereknek.
    Én az elején visszavettem, készítettem profilokat (53-59x-re, szóval szinte minden frekire), aztán méregettem. Akkor még mindenki azt hitte, hogy a Default az 57x, és az emberek tolták neki még az oc-kot is...
    Itt jött az a szöveg, hogy játék alatt nem lesz úgysem annyi Watt...
    Ezzel nem tudok egyet érteni. Felnyomták 59x-re, játék alatt fogyasztott 150-190W-ot, pengeélen futott, ami a lényeges, totál instabilan.
    Én meg visszavettem 54x-re, játék alatt játékfüggően 60-90W, de az 54x-en vidáman ráengedhetem az Y Cruncher SFT-t is.
    57x-en is kikeresett Vmin-en még lenyomtam ugyan a torkán, de a szemembe ez már sok. Csak teszteltem kíváncsiságból.

A hatalmas különbség itt látható, amiért az emberek hajlamosak agyonvágni a procijukat: [link]
    Ez a 720p low, szóval normális grafikán még elenyészőbb a profit.

Ez volt "röviden" a cpu rész ami sztem fontos a stressz (stabilitás) tesztek miatt.
    Nálam is volt már olyan, hogy a fenéért sem akart normálisan működni.
    Sőt, a lementett profil visszatöltve sem ment hibátlanul. Pedig TM5 és VST/VT3 stabil volt. Csak nem eléggé.
    Nem véletlenül írtam, hogy ez sajnos nem 1-2 nap.
    RTL-ek egy nagyon hasznos "árulkodó jelek".
    Bármi lehet már határon, de sztem az alaplap sok esetben a gyenge láncszem. Annak a "drótozása" ma a leginkább meghatározó.
    Instabilitás esetén ha belebonyolódunk, vég esetén CMOS táp nélkül, előtte/utána Load Default, majd JEDEC, 2133MHz-en teszt.
    Nekem is volt ám, hogy vakartam a fejem, "ajjaj, zeb ezt gallyra vágtad" érzés.
    Nagy reset és JEDEC-en meg hibátlanul futott. Tehát nem ment az tönkre, de nem tudta a régi, "hibátlannak" vélt ram oc profilt normálisan betölteni.
    Amiről nem igen szólnak az oc fórumok, hogy egy mentést, profilt úgy is ellenőrzünk, hogy amikor nagyon jónak bizonyul, akkor CMOS, Default, majd a profilt betöltjük.
    Ezt melegen és hidegen is érdemes kipróbálni.
    Ajánlott az MRC Fastboot-ot kikapcsolni a memóknál, ill. a BIOS-ban is a FastBoot-ot.
    Pár másodperc bukó, de 1-2 hétre érdemes. Én már visszakapcsoltam, már hónapok óta nem piszkálom. Akkor viszont hasznos volt, hogy képes e félre-training-re.
    Amiket most írok, ezek már sokak szerint szőrszálhasogatás.
    Ilyen tesztelésen az XMP profilok sem mennek át.
    A rendszer úgyis megmutatja, hogy meddig lehet feltekerni, hol lesz csámpás az RTL, instabil.
    Nekem is ment már első nap a 8200MT/s a DDR5 rendszeremen, fotókat tettem be a topikjába a tesztekről, taps, stb. ...
    Aztán igazából sosem lett olyan stabil, hogy az 24/7-re nekem megfeleljen.
    Sztem itt a RPL-nél az instabilitás nem a cpu degradáció, hanem memória instabilitás.
    Ez csak privát vélemény.
    Mindenesetre ha visszaveszünk pár lépcsőt a cpu frekiből és hozzá a Vcore-ból, így felére csökkentett Watt/Amper valószínűleg nem fogja degradálni.
    Nekem most 1 éves, pontosan annyi Vcore kell, mint első napon. Pedig ... le sem merem írni mennyi Y stressz van a prociban. Jegyzeteltem.

• zebra_hun

veterán

LOGOUT blog

válasz D55 #65323 üzenetére

Ha megtetszik ez a "móka", abba sem lehet hagyni :B
    Rengeteg profilt kreáltam, elvagyok velük.
    Mondjuk a jó, optimális, stabil feszültség megtalálása rengeteg időt vesz igénybe.
    Eleinte csak gyorstesztelek, és több progival.
    Lehet (nem látom mi mennyi nálad most), hogy 1.25V Tx-en, és 1.42V Vdimm-en hibátlan, de lehet menne ez 1.22V Tx/1.395V Vdimm-en is. 4 órás teszteken örökkévalóság.
    Durván csökkentek, aztán hoppá, rotty.
    Pengeélen táncolás sem jó. Ezt kitapasztalod az idővel.
    Engem vmiért a DDR5 nem fogott meg. Szívesebben "vatyerászok" az utolsó DDR4-en.
    Utána a kedvencem, hogy a topikjába bemutatom, és csak a hurrogás :DDD ...e penis majom..., gondolják sokan.
    Pedig ezt én a benne lévő tartalék kiszedésének nevezem.
    E penis a 4133 cl14 volna. Csináltam olyat is a 10400f-fel :DD
    Nagyon jót alkotott az Apex lapban a legjobb b die kit-tel.
    Kicsit fura párosítás volt, de nekem tetszett :K

• zebra_hun

veterán

LOGOUT blog

válasz D55 #65319 üzenetére

Ez jó hír, örülök.
    A tRC-t hagyd auto-n ha lehet.
    A tRAS pedig a tuti a tRCD+20. Csökkentésével nem mértem semmi profitot, egy szint alatt legalább instabilitás is elérhető.
    Így nagyon nem érdekes a szememben.
    Az egész fősor igen. Tehát ha átállnál 16 16 16 36-ra. Ez már tuti aktív hűtés lenne, jóval magasabb feszültségeken.
    Nem biztos hogy érdemes. E penis-re jó, 24/7 inkább az optimális.

• zebra_hun

veterán

LOGOUT blog

válasz D55 #65307 üzenetére

Az RTL Training-et érdemes kipróbálni Enabled-en. Értékei maradnak Auto-n.
    Amiket én másképp csinálok:
    (1-es kép)
    XMP-nél Manual, nem az XMP-t bűvölöm.
    Mem Ref Clock-nál fixen kiválasztom a 100:133, vagy a 100:100-at.
    (2-es kép)
    Memory Boot Mode:
    Rég nem láttam Gigabyte BIOS-t, de vmi 1 és 2-re emlékszem.
    Érdemes kipróbálni őket, ha jól tudom, egyik szorosabb időket állít be.
    Realtime Timing: Disabled
    Van az egyikben egy High Frequency választási lehetőség, azt szoktam használni. Évek óta nem láttam, ezeket vakon írom.
    Lehet már nem ilyen. Z490 volt utoljára.
    Csak próbálgatások, leírást sosem találtam róla.
    (3-as kép)
    tREFI-t elfelejtettem tegnap, pedig a legesleglényegesebb érték.
    Samu b die esetén 65535, azaz a max, ha van aktív hűtés.
    A tWTR_l és _s értékeit (Auto) a tWRRD_sg és _dg fogja szabályozni. Elvileg a 29/24 az 7/2-re teszi.
    Ha ez pl.: 30/25, akkor elméletileg, 8/3 lesz. Vagy 28/23, akkor 6/1.
    RTL-eket ezzel lehet kicsit terelgetni, hogy pl.: 29/25, aztán megnézni, hogy változott e. Így az 5-ös különbség nem lesz meg, de ha helyrebillen és stabil, maradhat is.
    A legjobb ha az RTL Enabled megoldja.
    Ha a WTR 6/1-re áll be, az a legjobb. Sajnos nem mindig sikerül.
    7/2 viszont jó szokott lenni.
    Ide tartozik még a tCWL, ami tCL-1. Jól csináltad, de kipróbálható a tCWL17 is. Ez eggyel majd emeli a WTR-t is, valószínű, hogy 8/3 lesz. Később a WRRD-vel szabályozható.
    Sokszor van olyan, hogy pl. egy 17 17 17 nehezebben megy, mint egy 16 16 16.
    Érdemes azt is kipróbálni, és a 100:100-ban 4200-on.
    Ezeket fórumokon olvastam, hogy bizonyos lapoknál van ilyen.
    17 17 17 előnye egyértelműen az alacsony fesz, de sokszor a 16 16 16 könnyebben összejön.

SA feszültséggel én tudom a jelenlegi 75/75 RTL-eket váltani 75/77-re.
    Ha túl sok, egyszerűen nálam átváltja 77-re. Fejből meg nem mondom hol a határ, de tesztelgettem.
    Most 1.34V-on van, de ha 1.36V-ra írom, akkor már 75/77 lesz.
    Alacsony SA esetén a TM5 lefut, de a cpu terhelésre (pl egy Cb R23-nál) eldobja magát.
    Tx és DRAM pedig segít a TM5 hibázásokban. Érdemes több fesz variációt kipróbálni, és lejjebb szorítani.
    TM5 teszt nem lesz elegendő, jónak tartom még a Dang Wang féle HCI-t, Aida 4 pipás (cpu, fpu, mem, és cache), Y Cruncher 2.5b mint gyorsteszt, és a VST/VT3 váltóját.
    Y Cruncher-rel óvatosan, extrém módon képes terhelni magas cpu frekin. Maradandó kárt is lehet vele okozni.
    Az is megoldás, hogy -100MHz a cpu-n az Y teszt alatt Vcore csökkentéssel. 80°C felett nem ajánlott.

Fudi:
    Nekem volt ilyen a Firefox alatt. Nálam az energiatakarékos mód okozott ilyen "furfangos" jelenséget.
    Allcore terhelésen ment szépen, de ha nem volt terhelés, akkor a Ff kilépett.
    Nálam van 3 magra extra Boost.
    Ac 54x-en megy, de engedem 3 magra az 57x-et.
    Firefox alatt gyakran egy mag 57x, összes többi 800MHz.
    Idle emiatt elég magas, hogy képes legyen tartani egy magra ezt a frekit.
    Szívattam magam pl a nem túl meredek LLC-vel, ugyanis nem volt meg a kellő feszültség.
    Asus LLC3 az jó magas idle feszt ad, Vdrop terhelésre nagy.
    Viszont ez az a pont, amikor a Vcore 800/1000MHz-en ~0.6V-ra esik. Egér mozdításra 1.40V, hogy tudjon 57x-et ha kell.
    1.10V-ra esik terhelve.
    Akik az LLC-t 5, 6-on használják, náluk nincs magas idle az egyszálas Boost-ra.
    Akkor pl esetemben az 1.10V-os load Vcore-hoz kell ~1.30V idle.
    Azon meg elhasal az 57x.
    A 800MHz-es idle 0.6V-ot is emeltem 0.76V-ra a V/F Curve Editor-nál. (800/1400MHz-es lépcsőknél)

Jelenség hasonló, de persze ez más. El tudom képzelni, hogy ott is cpu instabilitás van az ilyen energiatakarékos/Extra Boost esetnél UV miatt.
    Lehet persze teljesen más is.
    Mindig akkor hasalt el, ha csak ott hagytam, nem csináltam semmit. Terhelve sosem.

• zebra_hun

veterán

LOGOUT blog

válasz D55 #65307 üzenetére

Igyekszem rövidre fogni.
    Régebben (z490) az RTL és IOL értékeivel ~4ns-ot lehetett profitálni. Nagyon hasznos dolog volt aki tudott vele élni.
    Akkoriban az ATC képeken is ott volt kompletten az egész. [link] [link]
    Ma már nincs ilyen lehetőségünk, z590 óta ez megszűnt. Helyette megcsinálták normálisan, így igazából nem is kell bajlódni vele.
    Találtam régi Gigabyte képet az RTL-ekről, nálam akkoriban ilyen volt. Hasonló most is a Giga felépítése: [RTL1] [RTL2]
    Ma már a training opcióknál van szinte minden BIOS-ban Round Trip Latency, ezt lehet erőltetni. Asus-nál maradhat auto, hibátlanul teszik a dolgukat.

Egy kis történelem, hogy lássuk a működését:
    ATC képeken láthattuk az RTL és IOL-eket. Ezek "lazára" voltak training-ezve.
    Így nézett ki egy jó, de laza:

RTL CHA (steht für Channel A) Dimm 1 Rank 0 = 69
    RTL CHB (steht für Channel B) Dimm 1 Rank 0 = 71
    IO-L CHA (steht für Channel A) Dimm 1 Rank 0 = 13
    IO-L CHB (steht für Channel B) Dimm 1 Rank 0 = 13

(ATC egyet jelenít meg a duplából) Tehát 69 71 13 13 egyszerűen.
    Ezt régen úgy szűkítettük, hogy 68 70 12 12. Boot van, ok, szuper, -1 megint.
    Aztán volt egy pont, ahol nem volt boot. Az volt a határ.
    +1 az összeshez megint, és akkor megint boot-olt, stressz teszt sem kellett utána. A 40ns-ból lett 36ns.
    Ma nem látom az IOLatency-ket, ezért nem megy nálad sztem az "erőltetett" RTL. Azokat együtt kellett tolni, különben be sem boot-olt.

Így lett a végén egy ilyen, és öröm:

RTL CHA (steht für Channel A) Dimm 1 Rank 0 = 63
    RTL CHB (steht für Channel B) Dimm 1 Rank 0 = 65
    IO-L CHA (steht für Channel A) Dimm 1 Rank 0 = 7
    IO-L CHB (steht für Channel B) Dimm 1 Rank 0 = 7

Az eredeti az nálad 85 85, lap az egyiket leküzdi 77-re (az IOL-eket is amit nem látunk), de a másik csatornát nem tolja lefelé.
    Training opciók közt találsz akármit, ami RTL-re utal? (2-es képed)
    Ha van VDDQ Training, azt auto-ról érdemes Disabled-re tenni, mivel manuálisan adsz feszültséget. Mást ott nem is kell piszkálni.

Mentsd el a jelenlegi profilt, mert az nagyon jónak tűnik. Az, hogy "csámpás" az RTL, nem mindig instabil. Nem is jó persze. Helytelen feszültségek okoznak még ilyet, de akkor azok a TM5 teszten kihullanak.
    MSI csinált ilyet, de ott a fórumok tele voltak akkoriban egy BIOS funkcióval, amit bekapcsolva "kiszépítette".

Pár dolgot kipróbálhatnál. Nem rossz amit csináltál, de pár értéket variálok neked.
    Próbát megér ha van mentésed a jelenlegiről.
    RTL dolgokat hagyd a végére, az nem egyszerű.

[kép] [kép] [kép]

Jelenleg az én DDR4-em így néz ki: [kép]
    TX:1,34V
    SA:1,34V
    DRAM:1,505V

A 4133CL17 viszont:
    TX:1,24V
    SA:1,18V
    DRAM:1,40V

Nagyon szépet alkottál eddig, remélem stabil, használható is marad ;)

• zebra_hun

veterán

LOGOUT blog

válasz D55 #65302 üzenetére

Mindjárt írok pár sort. Most aludtak el a lurkók.
    Kép a bios-ról, esetleg lehet txt-be menteni?
    RTL és IOL együtt mozog, kéz a kézben. 8 értéket mozgatunk egyszerre. Kérdés, hogy az io latency-t látod e.
    Z690 asus-nál ez teljesen korrektül megy, nincs kepesztés vele.

Le a kalappal előtted :K
    Kész példával jössz, grat.
    Már ez is hatalmas haladás.

• zebra_hun

veterán

LOGOUT blog

válasz D55 #65296 üzenetére

Szia!

Fél szemmel itt, bocs, ennyi fér bele.
    Az Asus lapok teszik meg jól az rtl értékeket.
    Msi-nél van erre a bios-ban, anno Laychi-nak kikerestem.
    Más lapoknál is van erre beállítás.
    Kézzel is korrigálhatod.
    75 vagy 77 a helyes érték. Távolabbi slot magasabb sok esetben. Az jó.

4133c17

Szerk.:
    Round Trip Latency néven keress.

• Baryka007

addikt

válasz D55 #65296 üzenetére

Az biztosan probléma, ezért magas a Latencyd... Nekem egyenesek és ez látszik a Latencymen is, próbáld meg közelebb hozni őket egymáshoz.

Esetleg trainingeld újra a memóriát...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés