- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Mobilhasználat külföldön
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Baryka007
addikt
válasz
CJ4567 #66357 üzenetére
Persze, mivel a nagy cache miatt kevesebbet kell a ramot használni a CPU-nak
Én csak arra céloztam, és ez tény akár tetszik akár nem... Hogy az összes Ryzen kivétel nélkül xarul kezeli a ramokat, ezért pimpelheted, de nem lesznek olyan állat leejtő FPS kiugrások mint pl SOTR ban az Intel procikkal only RAM oc val +150 fps .... -
Aprósólyom
addikt
válasz
CJ4567 #66070 üzenetére
Hát nem tudom. Akár még lehet BIOS bug, nem zárom ki. HW-esen nem hiszem, hogy problémás lenne.
1-2x én is tapasztaltam én is az említettből, furcsáltam, miközben elméletben teljes OK a BIOS elem feszültsége a szenzorok szerint. De nagy problémát nem csináltam belőle, mert mindig tele vagyok user profil mentéssel.
Azt a kb 3 random BIOS boot megakadást/factory deafult-t betudom annak, hogy sok minden auto-n volt és lehet, valamiért valamit nem állított be jól.Azóta azt csinálom, hogy a lehető legkevesebb értéket hagyom auto-n.
-
5leteseN
senior tag
válasz
CJ4567 #65767 üzenetére
Igen, a 3734M/ts túloldalán lévő fele (1867)MHz érték miatt volt "gyanús".
Így az arányosan vett MHz-eimből becsülhető RAM teljesítményem rendben is lenne(ha mind meg is lenne), csak a kis-
sugdossa a fülembe: ha csak 2666MHz lesz az alaplapom maximuma, akkor minek lövöm el rá a 3200MHz-es Crucial Vengance 2x16GB-omat! ...ami ráadásul (állítólag) jól túlhúzható még!
Jól túlhúzható?
Van vele valakinek tapasztalata esetleg? -
5leteseN
senior tag
válasz
CJ4567 #65764 üzenetére
Kösz-kösz.
Ha jól látom, akkor 2x16GB, gondolom két-csatornás RAM-üzemmód.
Azt viszont (nem ismerve ezt a programot)nem tudom, hogy 1866MHz-en futnak, vagy ez még duplázódik a valóságban.
Nálam ugyanis a CPU-Z a kiírt RAM-MHz-nél felezi a RAM-on szereplő MHz-et: 2400MHz-esnél 1200MHz-et ír ki, stb...
Programja válogatja ezek szerint. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
CJ4567 #65179 üzenetére
Pontosan így van. Nem túl szellős házban a vga jól befűt, szerencsére pont a ram alatt van, a meleg meg szépen felfelé száll a ramokhoz, aztán hibázik. Ráadásul én anno amdnél azt vettem észre, hogy a tm5 soc/vddg fesz tekintetben csak akkor hibázott, ha nagyon mellényúltam az értékével. Kisebb difit nem mutatott ki, de játék úgy vágott asztalra, hogy csak lestem. Szóval azokat játékkal vagy ycruncherrel lehet kitesztelni. Utóbbit nem javaslom, csak azoknak akik tudják hol vannak a fizikai határok.
-
lowzor
veterán
válasz
CJ4567 #64221 üzenetére
1,35V-on, 3600-on ilyen hőfokok vannak több óra játék után:
50 fokig elvileg jó a B-die.
Az a baj, hogy 4 modulom van most, és nagyon közel vannak egymáshoz.
A múltkori Corsair lebőgés után én már csak B-die-t mertem venni.Amúgy a te Aida tesztedben az írás nagyon kevésnek tűnik.
Biztos stabil úgy a ramod? -
fudi2002
Topikgazda
válasz
CJ4567 #64076 üzenetére
Nézd én soha többet nem veszek az biztos. 3-5 fokot fűt rajta. Így meg hogy ilyenem van, győztem szoftveres megoldást keresni, hogy nonstop ki legyen kapcsolva. Csak mikor vettem nagy mákom volt, hogy sikerült eme szériából kifognom Hynix Adiet, szóval nem mertem csereberélni. Szóval csak a szenvedés van vele. Szerintem.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
CJ4567 #63795 üzenetére
Tudom, emlékszem. Sőt emlékeim szerint Neked elég jót ment a hynix(zen2 időben talán?), jobbat mint amit most linkeltél. Valamiért az asussal én is szívtam, vissza is küldtem anno.
Mostanság viszont sok szívás van vele, többször nem ment mint ment simán, szóval én nem ajánlom inkább. Ráadásul most annyiba került mint az edie corsair. -
GAbre
veterán
válasz
CJ4567 #63736 üzenetére
"Jelenleg 2db Corsair 8GB(2x4) RAM van benne"
És 1ről küldött fotót!Bár nem cáfolta meg fudi2002 hozzászólását.
Ő is benézhette és gondolta 8gb:1 ram modul,akár oldalanként értve a címkén szereplő 2x4gb=4gb jobb oldalon és 4gb bal oldalon.
Ezért szép az a jó jelzés,erősen félreérthető annak akinek nincs tapasztalata.
Kötve hiszem,hogy 4ből pont 2 ram modul lenne hibás.
Itt a legvalószínűbb a félreértés,vagy cpu nem látja másik 2 slotot valami miatt.(láb,vagy dimmsérülés,nem érzékel,vagy alaplapsérülés a vezetősávban) -
GAbre
veterán
válasz
CJ4567 #63629 üzenetére
Igazából nem nagyon vagyok lenyűgözve ddr5 órajel képességeitől.
Tényleg csak 1-2 helyen jön ki kicsit jobban előnye,de valahogy közel se érződik ilyen szépnek,bár aida nagy javulást mutat benchmarkban.Neten olyan szépen írják,hogy mennyire jobban megy.
De alacsonyabb órajelre visszavéve se sokat esik Fps.
És 6000en oczve,meg felemás,de ugyanolyannak mondanám teljesítményét,vagy rosszabbnak,mint 5200on.
És igaz,hogy nem mindíg pontosan ugyanaz,de azért majd 1000mhz-nél 1 legrosszabb eredménynek is talán jobbnak kéne lennie,mint alacsonyabb értéken:
Pl.: Superpostionben(-50pont) :5200ön min.52.5 Avg:63,5 Max:75,5.
6000en: ezek:48,5:63,1:76.5DDr5-nél mi az feszültség,órajel ami jónak minősül?Nem a legjobb,legerősebb eredményre vagyok kíváncsi,mert gondolom még fejlődni is fog ez a szabvány.
Kb,mint arabus írta,hogy ddr4nél 1.2v-on 3200,az nem tűnik rossz értéknek,bár lehet van jobb is ennél.
Nálam pl.1.1V-on 5200 cl 38.És tesztelve nem is látom nagyon értelmét,mert sokat nem ugorhat.Talán egy 6000cl 30 tudna érdemi ugrást hozni.De kétlem,hogy lenne olyan,memória,ami azt hozná 1.3V alatt,vagy ha igen nem olcsó.Elnézve drága 6-7000es memóriák is 1.4et kérnek és cl 40+osok,amit néztem. -
Brekkk
őstag
válasz
CJ4567 #63594 üzenetére
Köszi.
Igazából nekem 16 Gb is bőven elég lett volna.
Sajnos nem lehet már kapni olyan RAM-ot, ami 8 gb-os modul és dual rankos.
Így, ez lett.
Hynix ic-s DDR4 RAM még nem volt nálam.
Így ezt is legalább kipróbáltam.
Első tapasztalat, hogy kezdő PC-s ne vegyen ilyet, ASUS laphoz főleg ne, mivel túlfeszeli, rosszul lövi be az időzítést.
Kézzel beállítva már használható.
Visszavett fesz értékekkel és gyári megadott timeing beállítással lefutott az Anta7777 extreme1 teszt.
Igy már OK ez a RAM.
Csak XMP-vel beállítva nagyon felejtős. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
CJ4567 #63479 üzenetére
Kevesen tesztelnek tm5 anta777+furmark kombóval. Én teszteltem az elején a ddr5el. Aztán az adott trefi/trfc mellett már ismerem a hőfok korlátot, így már nem kell erre figyelni külön. Amúgy ram ocnál sztem nem kérdés hogy hűteni kell, az ember odapakol elé egy pressure optimized ventit. Pl arctic p14 ócó és überel minden gyagyiramhűtőt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen videókártyát?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- OLED monitor topik
- Béta iOS-t használók topikja
- Autós topik
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- További aktív témák...
- OLCSÓBB LETT!Kingston FURY Renegade Pro 128GB (4x32GB) DDR5 4800MHz KF548R36RBK4-128 vadi új memória
- Kingston Fury Renegade DDR5 6400mhz kit
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- SK Hynix 16GB / 32GB 5600MHz Laptop RAM!
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest