- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Hirdetés
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Baryka007
addikt
válasz
arabus #66826 üzenetére
Köszönöm
Sok meló van még vele ...
Sajnos az SPD-t nem tudom kiolvasni... próbáltam külső SDK-kkal de azok meg nem C# kompatibilisek... Aztán megpróbáltam C++ ból kiolvasni az 51x és 52x címeket (ezek általában az első két dimm slotok)
Aztán csináltam egy CRC errort az SPD ben a memórián... meg kellett vennem a taiphoon-t hogy vissza írjam az SPD-t mert kicsit brickeltem a drága memóriám SPD jétDe hát ilyen ez a fejlesztés... tesztelés közben beüthet néha a gebasz...
Most fullra le van tiltva az egész SPD olvasás... ezért látom csak a memória órajelét, azt is a Windows Task Managerből "lopja" ki magának a progi... hogy véletlenül se nyúljon olyan területekhez amikkel problémát lehetne okozni...
Szóval ezt még megkéne oldanom valahogy...
Aztán majd a stability rész is durva lesz... Bár könnyebb lesz már talán mint a benchmark rész...
Utána meg az összehasonlító rendszert amit a pókdián láthatsz, annak lesz egy beállítása... Hogy milyen rendszerhez szeretnéd a saját eredményedet hasonlítani.
Lehet majd DDR4 vs DDR5, meg intel vs amd, vagy csak 4000mt/s feletti ramok stb...
Elég sok opciót akarok ott majd belőni, és egyszerre több filter is bekapcsolható lesz majd !
Ez akkor lesz majd a legjobb, ha a memória fő időzítéseit is kifogom tudni olvasni... És meglesz a stability rész is már a progiban... Mert a stabtesztnek majd lesz egy funkciója, hogy az eredményed mellé az adatbázisba validáltan fel lesz tüntetve, hogy stable !
És külön lehet majd csak stabil memória profilokkal is hasonlítgatni eredményeket, meg nem stabilokkal is...Szóval majd ez lesz a végső cél... Akkor lesz kész
Onnan már csak finomítgatok rajta...
Lesz még Light és Dark UI (a Light ui egyébként már készen van, csak nincs hozzá kapcsoló) -
Baryka007
addikt
válasz
arabus #66824 üzenetére
Aháá szóval te voltál az adatbázisban azzal a szörnyeteggel
Nagyon szépen köszönöm !Aranyat érnek ezek a tesztek most
Egyelőre úgy néz ki, hogy valid eredményeket mér a program, és tényleg eltaláltam most a motor beállításait.
Talán enyhe finomhangolás kell még neki, de ez eléggé 99% os állapot legalább már.Következő lépés a stability fejlesztése lesz... Aztán jön az okosabb compare system is !
És az már Beta Release állapot lesz.
-
válasz
arabus #65574 üzenetére
Ez DJR, az órajelel nincs bajuk 5000-et is mennének. Az most mindegy hogy ECC mert az a rész i9-essel nem működik. Időzítést kellene állítanom.
Korábban is használtam ECC REG ramokat x79/x99-be, egyértelműen elég annyit tudni hogy milyen die és számítható hogy ugyan azt tudják mint a drágább válogatott asztali tuningramok. Szerverekhez mindíg a legjobb alkatrészek kerülnek, ezért sokkal könnyebb tuningolni. Még DDR3 ecc regnél volt olyan hogy 1066-os modulok mindegyike ment 1600-on, elég sok 1866-on és volt egy pár ami 2000 felett is. DDR4-esekből a die meghatározó, 2133-asok mindegyike megy 3000 felett kicsivel vagy többel. (kivéve load reduced ramok, azokat az istenért nem bírom még 2933-on sem hajtani)x299-nél alapból elég sok lap támogatta az ECC REG-et, úgy jöttek ki gyárilag. Aztán valahol Intel letiltotta ezen lehetőséget mikrokóddal. De elképzelhető hogy a kései lapok már eleve be se lettek kötve ilyen ramra.
Asrock x299 taichi xe
De a proci miatt az ECC-t nem számolja csak a REG chippek mennek.Gigabytenál hasonló:
X299-AORUS-Gaming-3
* Support for up to 512 GB of system memory when using Registered DIMMs.
Support for Registered DIMM 1Rx8/2Rx8/1Rx4/2Rx4 memory modules (operate in non-ECC mode)
* R-DIMM is only supported by BIOS version F7 and earlier versions.Intel vette ki szándékosan hogy ne legyen konkurenciája a a Xeonoknak ECC REG ramokkal. De persze a bios olyan mint a legó, kivehetsz és belerakhatsz mikrokódokat, így nekem a legújabb van moddolva minden jóval de a régi kóddal. Nincs kizárva hogy Asus x299-nél is működne régi kóddal ha a lap fizikailag képes rá és minden be van kötve ami kell hozzá.
-
-
válasz
arabus #65567 üzenetére
A 2rx8 és 1rx4-en ugyan annyi chip van.
1Rx4 vs 1Rx8 esetén van fele annyi az x8-ason.
Nem kell nagy értékekre gondolni, pár %-ot jelent teszteken mind sávszélben mind késleltetésben.
A normális szerverek eléggé rugalmasak. De találkoztam olyannal hogy csak x4 vagy csak x8 ramokat kezeltek. Nálam olyan is van Dell gép ami nem engedi keverni sem. Hozzáteszem ez DDR4 esetén. De volt olyan lenovo gépem amelyben nem volt két egyforma ram sem, az szólt bootkor hogy kissé keverc van de ment tovább.
1rx16-os ramom egy lenovo kicsi gépben van, most nem találok róla képet de ilyesmi ahogy kinéz csak ddr4-esbe:
De nézhet ki úgy is hogy 2db chip van oldalanként. Nincs összefüggés az oldal és rankok között.Optimális az ha egyforma ramokat használsz de itt is csak pár %-ot jelent worst case ha keverve van. (kiveve persze némely spec ramot ami flash alapú is, azt lehet keverni)
Illetve egyedül ami problémás az DDR4 Load reduced ramok (4Rx) azokat nem tudtam keverni semmivel. -
fudi2002
Topikgazda
-
CJ4567
nagyúr
válasz
arabus #63628 üzenetére
B-dienak való feszültségeket azért ne adj oda más fajta RAM-oknak, nem minden bírja úgy a feszültségeket, mint a B-die. DJR-ből tudom, hogy vannak 1,65V-os kitek, az is bírja a feszültséget, RevE-ről hallottam még azt, hogy bírja a feszültséget, de személy szerint 1,55 fölé nem szívesen mennék bármilyen kit-tel.
1,82V-ot mivel hűtötted? Nálam B-die-hoz 1,5V-hoz már aktív hűtés kellett.
-
GAbre
veterán
válasz
arabus #63624 üzenetére
Nem vagyok jártas témában,ddr4en nekem nagyon sok ez az 1.7v.
-Nagyon memchip függő,mit lehet kihozni ocben.
-Magas,max feszen már alig lehet kicsikarni Mhz-et.
Én csak ennyit tudok.
De biztos jobban értesz hozzá,és igazad van.
Nekem ez az ecc téma volt érdekes.
De köszi infókat. -
<Lacy85>
addikt
válasz
arabus #63313 üzenetére
No. Kutakodtam egy kicsit. 4 slot dual channel esetén valóban 1866Mhz a plafon Ryzen 2600 esetén. A 4x8GB-nál valószínűleg csak mákom volt, hogy ment 3000Mhz-en.
Bedobtam az 5700g-t és ezzel már 2666Mhz-re fel tudtam húzni. Feljebb ezzel sem ment, viszont az AMD is ennyit ír a spec-ben.
Így már azért tűrhető a sebesség. -
<Lacy85>
addikt
válasz
arabus #63311 üzenetére
Hmm. A procira nem is gondoltam.
Amúgy épp most vagyok egy felújítás közepén. Az RX580-at váltotta a 6650XT, a Ryzen 5700g pedig már itt pihen az asztalon. Csak még nem volt időm berakni.
Viszont az érdekes, hogy a 4x8GB hibátlanul ment 3000Mhz-en.
Ezért nem gyanakodtam procira. -
fudi2002
Topikgazda
-
-
magyarmark
csendes tag
válasz
arabus #62461 üzenetére
elhiszem hogy nem szívtani akarsz, csak szerintem elképzelhető, hogy az első nagy ráhúzással maradandó kárt okoztam
de mindegy, megcsináltam amit kértél, kiszedtem a csatikat, még azokat is, aminek semmi köze nem kéne legyen, visszadugtam biztosan
majd most már harmadjára is kivettem a cpu-t, belenéztem a socketba is, szabad szemmel nem láttam semmit, pinek ugyan úgy szépek, nem látok koszt rajtuk, nincs elhajolva...
szépen visszaraktam, éppenhogy annyit húztam amíg nem lötyögött a hűtő és utána még negyedet, hogy azért ne essen le egy mozgatásra
továbbra is ugyan az a problémám, szóval újra kérdem, ha nincs több ötlet, inkább alaplap vagy proci romolhatott el? -
magyarmark
csendes tag
válasz
arabus #62442 üzenetére
Eléggé figyelmesen csatlkaoztattam a dolgokat, cpu csatlakozót megnéztem 2x is azóta, a többivel nem hiszem hogy baj lenne, de majd megcsinálom
amikor elsőnek ráhúztam a csavarokat a hűtőre akkor addig húztam amíg lehetett, talán még kattanás is volt, aztán máshol is olvastam, hogy nem szabad ennyire meghúzni
most kivettem, újracsináltam mindent, meghúztam amíg lehet és utána visszacsavartam 1 fordulatnyit
még így is szoros lenne vagy valamit teljesen elrontottam az első nagy ráhúzással?
Ha kikapcsolom és nem veszem le, hanem így lazítok még tovább rajta az is segít, vagy megint csináljak újra mindent?Egyébként ha valószínű nem ram probléma és nem sikerül megcsinálni, akkor cpu csere? Vagy az alaplapon csesztem el valamit?
-
DravenMoral
senior tag
-
RR-13
őstag
-
Tengri
senior tag
válasz
arabus #59496 üzenetére
Ma le lett próbálva egy Gigabyte X570 Aorus Ultra alaplapban:
A hiba a következő: a gép bekapcsolása után az alaplapon a memóriamodul ledje hibát jelez. Egy modul esetén minden szuper, de kettő esetén itt mindig megakad. Mindkét memória modult ha berakom a 2-4, vagy az 1-3-ba akkor hibát jelez az alaplap. Önmagában, ha csak egyet rakok bele akkor elfogadja a ramot (mind a kettő jól működik ha csak egy van bent) és elindul a rendszer, de a kettőt sehogysem akarja.
Én nem vagyok szakértő, de ha két különböző gépben is hibás (habár a hiba nem ugyan az) lehet, hogy mégiscsak a RAM lesz a ludas. -
zebra_hun
veterán
válasz
arabus #59493 üzenetére
Húh, remélem nincs félreértés. Engem személy szerint érdekel a dolog, belekotnyeleskedni nem akarok. ;) Remélem nincs félreértés. Tengri agyára sem akarok menni, gariztatja aztán kész. Asrock TC képet tudok csinálni segítségképpen, ha van energiája és kedve ősszehasonlítani az xmp profillal, amit nekem állít be, és amit neki. Arra gondolok, hogy bizonyos értékek lehet nem úgy ad a lap mint kéne. De mégegyszer, nem kotyogok bele, csak ha kell, egy ilyennel tudok szolgálni. Bár én inteles vagyok, AMD-t sosem hasonlítgattam így össze.
-
zebra_hun
veterán
válasz
arabus #59347 üzenetére
Arra azért kíváncsi lennék, hogy nálad amikor futtatod a testmem-et, mert gondolom azért ellenőrzöd is, hogy mennyi a memória hőmérséklet. Nálam a nagy méret miatt most 7 perc felett végez, ez idő alatt 37-38C-ra melegszik. Ez ugye 32Gbram, előtte a 16-al fele ennyi időt dolgozott. Átalakítottam a ventiket, most alulról felfelé halad, előtte 40C fölé is felment. Normál használat mellett 26-27C a ram hőfok. Egyenlőre extra ventit nem építettem a ramokra, nem tudom, hogy szoktak e ilyet csinálni. A vga eléggé árnyékolja a ram slotokat, felettük megy át a légáram.
-
z123456z
őstag
válasz
arabus #59180 üzenetére
Biztos, hogy nem egy ramról beszélünk. Ez a szóban forgó RAM.
De ha mégis, akkor kérnék egy kis segítség, fejtágítást. Köszi.
-
AsakuraDave
őstag
válasz
arabus #58918 üzenetére
Hát nah türelmetlen voltam meg felcseszett, hogy más gyártók már rég kiadták ők meg csak X370-re adták ki vagyis ezek csak leakelt bios-ok voltak de akkor is
RAM OC nekem a Taichi-ba se ment soha proci meg kemény 4.1Ghz-ig volt húzható.
Ez a B550-es lap meg simán jó VRM ami még sok X570-es lapot is ver. 1db nvme-nél többem úgy se lesz így a pcie4.0 lanek is elegek számomra +WiFi6 meg jobb port felszeretlség USB-k stb. A lapokat kb 1:1-be mentek a proci volt drága de az hozott is javulást bőven -
AsakuraDave
őstag
-
-
4264adam
veterán
-
partytime25
tag
válasz
arabus #58827 üzenetére
Köszi választ... a ram időzitést infót értem kezdem ugy érezni a 20e ft os hiperx ramot lehet kár volt eladni mert i5 melett kis időzitéssel ment...
Viszont amit irtál alaplapos dolgot nem értem igazán nem azér vettem mini itx lapot mert olcsóbb volt szerintem még drágább inkább... hanem mert van egy in win házikom ami kb 20x20 cm és ebe kelett valami.. a proci meg közel se 110e... vagy nem nekem irtad ezt.lehet?
(Ez nem gamer pc hanem irodai mini build csak ha cserélek amd re esetleg ram csere bere eladással már nem szenvednék ha már ugy is venni kell most... ezért csak a crucial 3600 cl16)
Mindegy köszi...
Ha van valakinek továbbra is tapasztalata nagy fekis ram visszabutitásával kapcsolatban kisebb időzítés reményében szivesen meghallgatom...
-
golyani
őstag
válasz
arabus #58574 üzenetére
Rá kellett gugliznom, hogy miaza bclk
(Athlon XP óta nem bizergáltam a cuccaim). Az elérhető alap keretek között maradva szeretném megkeresni az optimálist és slussz, nem terveztem azt bántani.
Holnap még megnézem időzítésben tudok-e lejjebb menni, ha kap egy kis plusz feszt.
A BIOS-ban annyi opció van, hogy azt sem tudom hirtelen mi micsoda. Van már LLC, azt hagytam auton, de van CPU lite load control azt mode12-ről átraktam mode8-ra, kb 0,1V-al visszavette a CPU feszt, így pár fokkal hűvösebb, de stresszelve is megvan a stabil 3,99-4GHz (egyik progi ennyit ír a másik annyit) kb 110W(HWinfo64) mellett.
-
Dronte
aktív tag
válasz
arabus #58460 üzenetére
Köszi szépen.
Ha 3000Mhz-es RAM-okat futtatok 2400Mhz-en XMP profilon az i5 7500 mellett (a már említett Corsair Vengeance), akkor viszont érdemes / lehetséges az időzítéseket rövidebbre húzni, hogy kis extra sebességet nyerjek vele? Stabilitást hogy befolyásolhatja ez? Van erre valami guide? Papíron CL15 a RAM -
sfknasty
aktív tag
-
sfknasty
aktív tag
válasz
arabus #57593 üzenetére
Valamit szerintem nagyon félre érthettél.Én konkrétan a Trident Z 3200MHz F4-3200C16D-16GTZR típusról írtam.Ami legtöbb esetben Hynix AFR,de megjelent B-die chippel is, ugyanúgy 16-18-18-38-as időzítéssel.Ez a b-die chip a gyengébbek közül való olyannyira,hogy 3600Mhz-en már csak cl18-as időzítéssel volt hajlandó menni.Ne keverd össze a 20.000Ft-tal drágább cl14-es b-dieokkal.Egyébként meg ahoz képest,hogy Hynix AFR elég jól skálázható.Tehát konkrétan az adott tipuson belüli chip különbségről írtam.
-
válasz
arabus #57080 üzenetére
Látom, CPU-nál F vs. E -> 12nm vs. 14nm gyártástechnológia
Elnézést RAM-nál én linkeltem xarul(maga a RAM típusa érdekelt, nem a kiszerelés), természetesen dual channel egyértelmű, ezért 2 darabos kit lesz vásárolva belőle.
Köszönöm a választ!_DiEGO_
Neked is köszönöm a válaszokat! -
De4d
őstag
válasz
arabus #56952 üzenetére
Igen az volt, próbáltam már 3200-n 3000-n 2933-n Na itt ment is a dolog, csak hát így is jöttek a fagyások kb óránként 2 óránként. játékból instat kilépés. Visszaraktam a kölcsön ramokat 2x4 gb kingston 2400 fury bezzeg azzal azóta is ismét jól megy, nem volt fagyás, de akkor se volt mikor a patritoták gariba voltak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest