- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Baryka007 #66555 üzenetére
Vagy visszafogottabb ram oc profilt alkalmazni
Trefi durván elrondítja a helyzetet, valódi előnye viszont nincs annyi. Ramot léggel (vga 300w) trefi 131k-t tudtam hűteni. Most 262k víz mellett, nagy hűha azért nem lett belőle.Ui: jó nem teljesen fair, brutál szellős házaim voltak mindig
-
lowzor
veterán
válasz
Baryka007 #66489 üzenetére
A Dual Rank B-die-ok alapból is eléggé melegszenek. Kb egy +10 fokkal simán melegebbek, mint a Single Rank. Nálam a COD BO6 multi, ami eléggé pörgeti a procit és a ramot, annál 52 fokra is simán képesek felmelegedni (igaz ekkor 1,55V-on járnak). Nálam még nem hibázott soha még ekkora hőfokon sem. Egyszer TM5 közben elfelejtettem bekapcsolni a házventiket, akkor 56 fokra felmelegedtek, és még akkor sem hibáztak.
-
fudi2002
Topikgazda
-
Baryka007
addikt
válasz
Baryka007 #66451 üzenetére
Bakesz:
Szerintem megvan miért lassú egyébként a te CPU-don a tempó ...Jelenleg minden lefutott iteráció után új patternt rajzol, hol random hol kiszámított patternt az alapján, hogy hová írja a byteokat a következő művelethez (minden művelet read, write, copy latency) 5 másodpercig fut ...
És az van, hogy neked nagyon sok cache memóriád van ezért a clflush (ami törli a cache memóriát) --> (amire azért van szükség hogy tutira dram tempót mérjünk, és ne tudjon megjegyezni patterneket a cache) túl sokáig tart, mert a kis sz**ros 12600K-n van 20mb cache, amit sokkal előbb lehet üríteni, mint egy 100+ mb cache memóriát...
Szóval ha most egy másik 7.-genes ryzen eredményt is látnánk, amiben nincs x3d cache, és azon magasabb értékek lennének, akkor tuti hogy a clflush hülyíti meg az eredményedet...
A gond az, hogyha a clflusht kiszedem, akkor cache memóriát mérek mert az i5 ösömön is 200-300 gb/s es eredmény lesz.
-
-
-
-
-
CJ4567
nagyúr
válasz
Baryka007 #66356 üzenetére
Az oké, hogy nem egy Intel szinten tudnak menni a RAM-ok, de ettől függetlenül az nem X3D-s AM4 procik elég szépet tudnak gyorsulni attól, ha nem a legrosszabb RAM-ot teszed melléjük, főleg, ha kicsit meg is tudod a RAM-okat piszkálni, AM5-el nincs tapasztalatom sajnos.
Megjegyzem, hogy az X3D-s AM4 prociknál is előfordulhatnak esetek, amikor a RAM tuning tud az FPS-en dobni, viszont ritkábban fordul elő, mint az X3D nélkülieknél.
-
Overlocker
veterán
válasz
Baryka007 #66341 üzenetére
Köszi szépen a választ!
Hát én azt olvastam hogy 1,4v felett volt akinek degradálódott 24/7 használat után.
e majd jól megnézem. Igen, kicsit én is meglepődtem h ebbe a lap+proci felállásban ki lehet hozni a 4000-et. Igazából arra gondoltam h időzítésekkel lejebb menni ezen az órajelen.
12gen intel van még itthon, abban akarom megnézni mit tud. B660 vagy B760 lap van, az elég lehet? -
válasz
Baryka007 #66337 üzenetére
Én sosem láttam olyat.
4533 van egy darab ocn-en, de sosem láttam tőle rendes stab tesztet. Csak vst-t tol 10 percet, meg tm5-öt. Az mondjuk nem rossz, de még nem az igazi.
4400-ból láttam pár darabot, de azok is eszement feszültségen. Ők sem használják úgy. 4300 ami elfogadható napira.
Kivétel nélkül mind a 4000c14-es dr kit-tel csinálja. Azok férnek bele az 1.575V-os határba. Nekem a 3600c14 1.57V-on 4266-ig megy cl15 15 15-ön.
Ezért döntöttem a 4300, de cl16 16 16 mellett. Az kereken 1.50V.
Sok szerencsét hozzá, pár darab van olyan, ami 4400 (ddr5 esetén az 8800 volna) -et tud.
A 4000cl14-es kit sehol sem kapható még aranyáron sem.
De bármely átlagos ddr5 hozza azt, de még jobbat is.
Sok időt, pénzt nem érdemes beleverni.
Ez az én véleményem, nem biztos hogy helyes. Ne add fel -
NvidiaRTX
őstag
válasz
Baryka007 #66265 üzenetére
Tegnap már a Cyberpánk ezen a 7400-on kifagyogatott szóval vissza raktam 7200-ra.
Egy dolgot megfogadtam csak úgy húzok bármit is ha az a gyári feszt nem haladja meg.
Tehát nem fogok a RAM-nak 1.45V-ot adni mikor a gyári 1.40V (XMP) is már piros a BIOS-ban.A CPU is 5.4Ghz-en tehát OC-vel megy 1.15V-on ami sztem elég UV.
A legnagyobb probléma ebben az egész RAM tuningolásban, hogy míg én játékra specializálódott felhasználó vagyok addig ti ezt az OC-t profi szinten űzitek és tudjátok kb mit hogyan kell állítani és erre van szánva az időtök
Nos én biztos nem fogok napokat meg heteket arra elpazarolni, hogy 1-2ns-os javítást elérjek amit talán SEHOL nem fogok soha észre venni.
Mert oké, hogy 65ns helyett az 56ns már észrevehető, de 64 helyett 63... Az az 56 csak álom marad fesz emelés nélkül. Meg én extra hűtést sem fogok ezért sehová sem szerelni.
Szóval jó vagy nem jó, nekem már ez is bőven sokkal jobb mint ami volt az előző lapban.
#66280 zozoz1:
Teszt a te első időzítéseiden: [kép] -
NvidiaRTX
őstag
válasz
Baryka007 #66275 üzenetére
Igen nekem is ugyan ez jött ki.
De kapásból már az elején van egy olyan amit nem is mutat se ez a progi se az ATC.
Nekem a BIOS-omba így van az időzítés sorrendje:
34-45-45-45-115
Van egy tRPW nevű amit senkinél sem látok, hogy az mennyi. Nálam 45 alapból.
Annyira kell átírni amennyire a sima tRP-t? -
fudi2002
Topikgazda
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Baryka007 #66232 üzenetére
Bizonyos szintig ez igaz.
Mgasabb frekis xmpvel rögtön többet fizetnek a userek, én sem dobnám el magamtól a plusz bejövő pénzt.
Ugyanakkor mondhatni, hogy ugyanaz ugyanaz, de azért sokszor a magasabb frekis kitekre - bár típusra ugyanaz -, de magasabb gyártási minőségű chipek kerülnek. Arányaiban véve nem érik meg így sem a többlet árat, de ez is tény. -
válasz
Baryka007 #66209 üzenetére
Volt rajta telibe egy 120as venti és úgy volt ennyi a hőfok persze oldallap nélkül...
Köszi a tippeket, de minden is melegebb lett szóval úgy döntöttem, hogy le cserélem ezt a házat így pár nap után...
Elvileg amit ki néztem sokkal jobban szellőző és megfelelő lesz a kártyanak is. Holnap kiderul, ha minden össze jön. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Baryka007 #66166 üzenetére
Az mindegy, ha éppen az van készleten és megy a gyártás, akkor rátesznek olyat, ami bírja. Azóta találtam a listát, ahol írják a G.Skill azonosítóit is, amiből következtetni lehet a chipek típusára. De akor is meg kellene venni a bolttól és 50% hogy marad vagy visszaküldjem, de az ilyet meg nem szeretem.
-
-
5leteseN
senior tag
válasz
Baryka007 #66085 üzenetére
Vagyok-vagyok: Kösz-kösz!
Kíváncsiság: véglegesítettem a DDR3 szerver RAM-jaim hűtését. A PC3-8500-ak(1066MHz) most lazán mennek napok óta a gyári 1,5V helyett 1,35V-on.
Az érdekel így a sikeres + RAM-hűtés befejezésével, hogy a jelenlegi négy-csatornás módban kb melyik két-csatornás DDR4-es MHz-el van hasonló szinten.
A gyári 1066MHz-en 28-29GBps-t hoz.
Jó esetben megy majd a 1866-on is.Elméletileg a DDR4-esek alap-gyári beállításokkal hasonlítanám, de érdekes az is (másoknak is szerintem), hogy azonos frekvencián(Pl: ha már alaplap vagy CPU nem tud magasabbat) mennyi többletet lehet kihozni az időzítések finomításával.
-
Baryka007
addikt
válasz
Baryka007 #66084 üzenetére
Ha hazaérek melóból lemérem a többi frekin is. Az időkön is módosítsak? Vagy hagyjak mindent ugyan így ?
Ui.: A HT : OFF szerintem megdobja a mérést olyan 35-40gb/s el ... Mert HT : OFF nélkül mintha csak olyan 61-65 között lett volna ez a sebesség nálam... De otthon fényt derítek rá...
Mindenesetre a ram sebességet tuti nem növeli meg, inkább csak fals eredményt írhat ki a CMD ... Vagy tényleg megdobja nem tudom, mi alapján mér a winsat mem....
-
válasz
Baryka007 #65996 üzenetére
Köszi a válaszod.
Lefuttattam egy Superposition benchmarkot, egy TechpowerUp MemTest64-et, egy Burning tesztet és minden hibátlan eredményt hozott. Most már csak azt nem tudom, hogy egy nem támogatott memória kit esetén meg lehet e valahogy tudni, hogy dualban dolgozik e, illetve mit kéne letiltanom a biosban, hogy az a hibaüzi ne jelenjen meg bekapcsoláskor. -
Toomy
senior tag
válasz
Baryka007 #65989 üzenetére
Köszi a gyors választ!
Feszültségek rendbe vannak. Memóriának adtam már az 1.35 helyett 1.40.
A VCCIO / VCCSA 1.25 -ön van.
Ezzel a processzorral egy 4400Mhz-es Crucial Ballistix MAX-ot 4200Mhz-ig sikerült
stabilizálni. Szóval ennek a ramnak mennie kellene az XMP-n.
Mondjuk a lap specifikációjánál pont ez a ram nem szerepel csak a 2x8 -as ugyanilyen számú kit.
A ram-ot már próbáltam egy Z270-es gépbe i5 6600K-val is, ott JEDEC 2133-on és akkor is hibázott az egyik, de stabilitási gond ott sem volt a géppel. Azon a gépen a gyári időzítésekkel 3200Mhz-ig lehetett stabilizálni és ott is 2óra után dobott hibát dualban. -
Toomy
senior tag
válasz
Baryka007 #65733 üzenetére
Köszi az infókat!
Letöltöttem az asrock timing configurator-t és a MemTweakit -et,
de egyiknél sem tudom átírni az értékeket windows 10 alatt sem.Amúgy ez gyárilag 4400Mhz-es ram, szóval XMP-be alapból kellene vinnie.
4266Mhz-en atomstabil, de ha feljebb megyek és be is lép windows-ba,
talán még az aida test lefut, de ha ráeresztek egy folyamatos tesztet,
szinte azonnal leáll hibával. Szerintem a 8700K-s procimnak itt lehet a vége.De ha be tudom üzemelni valamelyik configurátort akkor még az általad írt
értékeket megpróbálom.
A Z390-es asus gyári lap fórumjában írják, hogy többeknek már a 4266Mhz sem jön össze. -
atom18
senior tag
válasz
Baryka007 #65425 üzenetére
Ez tényleg egy hosszabb írás lett, de hasznos is sok olyan dolgot olvastam amit eddig nem tudtam, szerintem ezt az írásod úgy ahogy van kimentem és bármikor el tudom olvasni, többször olvasom jobban megjegyzem és ha már ennyit segítetek akkor azért, ha annyira nem is mint itt ti, de legalább valami fogalmam legyen róla hogy mit miért állítok és az mivel jár. Ahogy zeb ajánlotta, illetve fudi2002 is és ahogy én is látom jobban járok ha beszerzek a ramoknak valami hűtést aztán mehet a menet.
-
D55
senior tag
válasz
Baryka007 #65409 üzenetére
"Ui.: A programban nincs semmiféle vírus, csak nincs digitálisan aláírva, ezért pár böngésző riogathat."
A Windows Defender (éljen az 1 hetes friss félcsupasz Windows
) egyenesen valami konkrét trojan-t hallucinál, de belenéztem a forráskódodba (nem is kell kiposztolnod, ILSpy a barátunk neve, a tiedé meg valami obfuscator lesz, ha egyszer a zárt forrást preferálnád
) és tényleg totál tiszta, legalábbis az IL kódban lévő magas szintű logikák biztosan.
Viszont egyébként ha ez tényleg az aláírás hiánya miatt van, akkor azt hiszem ki kell jelenteni mostmár, hogy a bürokrácia az informatika világában elérte a pusztító szintet és sürgősen ki kéne tenni a szűrét a környékéről is. Közben a szoftverek funkcionális minőségét és megbízhatóságát illetően meg épp nyíltan már konkrét válsághelyzetet kezdtek kikiálltani a kezelhetetlen szintű komplexitást átlépő építőelemek miatt (pedig én már évekkel ezelőtt is bőven futottam bele 100GB körüli SDK-nak csúfolt trópusi dzsungelekbe, de hát manapság nagyon tekintélyes az emberek türelme) szakmai körökben ahogy hallom épp, szóval a két szempontnak talán még némi ok-okozati köze is lehet egymáshoz... Ideje mostmár tényleg valamiféle "secure and free by trust in conscious - cautious user behaviour" elvvel letarolni a sok szemétdombot, a KRESZ-ben érdekes mód simán bevált ez többségében, aki meg menthetlen hülye, arra meg fizetjük a rendőröket, hogy a kerekeit is kb. ott helyben kilőhessék ha az kell. Bár mondjuk ott azért jogsit is kérnek, ennyiben azért más tészta...
Kicsit. Vagy nagyon
-
atom18
senior tag
válasz
Először is köszönöm a hozzászólást
Nem semmi eredmény és hogy lehetséges az, hogy 4000 CL16-16-16-on 46.7ns a Latency, és 10.000-el többet csinál olvasás, írás, másolásra is mint nekem a 3800 CL14-16-16-al és a Latency is 59ns. Nem hiszem, hogy Samsung B-DIE chipes ram hol lehet ezt megnézni? -
válasz
Baryka007 #65412 üzenetére
Ez biza már irigylésre méltó
Jó kis kit a 4000c16 16 16.
Nekem a 4000c15 16 16 volt a legjobb kit, 0.01V-tal volt jobb a 3600c16 16 16-tól.
Már elő nem túrom a képeket róla, de egy valóban jó 3600c16 16 16, vagy egy jó 3200c14 14 14, ezek mind egyformák.
Azok 1.35V-on ketyegnek, a 4000c15 viszont 1.50V-os volt.
De az 1.35V-osak 1.50V-on tudták azt, amit a drága.
Valami extrém oc-nál a "gyengébb" 1.57V-on hozta ua.-t, amit a drága 4000c15 1.56V-on tudta.
Tehát épp csak egy kicsivel volt jobb.
A 4200c16 16 16 viszont nagyon szép eredmény.
ADL-en sosem láttam. RPL-en is ritka. -
válasz
Baryka007 #65410 üzenetére
Kipróbálom majd, de ez rengeteg dologtól változhat.
14900k-m esetén a 17 17 17-re 4300MHz-en kell 1.42V.
Lásd lejjebb.
A 13700k esetén pedig 1.49V, mert gyengébb cpu.
Egy 12700k esetén tuti 1.50V+ kellhet egy sima 4200 17 17 17-re. Az ADL sztem nem is tud annyit stabilan. VT3/VST.
Nem is beszélve az SA fesz-ről, ami még alaplaponként is változó.
Ezeknek a számoknak fejben kell lennie sztem.
A fesz kombó eltalálása a lényeg. -
Baryka007
addikt
válasz
Lemaradt !
Mivel a program még erősen BÉTA verzióban van, ezért ha a hozzáértőbbek találnak az időzítéseken "hibákat" amik tutira nem indulnának, akkor jobb felül van egy konzol ablak, abból másoljátok ki a beállításokat (ezek a varázslón beállított értékek) és azt bemásolva írjátok le, hogy mi volt vele a gond!atom18:
Neked ezt ajánlja például a program
Feltételezve, hogy Samsung B-DIE chipes ramod van -
Ubul86
őstag
válasz
Baryka007 #65275 üzenetére
köszönöm, a hwinfo-s megoldást holnap meglesem. RAM-ból alapból már nem mondanám hogy rossz, mert másik gépben meg tökéletesen szuperál. Tudom, kompatibilitási problémák még lehetnek, de itt úgy érzem, hogy már az se, a legtöbb oldalon átnéztem hogy simán bekéne nyelnie ezt a fajta ramot, asus oldalon is azt írták.
Szóval még akár akksi persze, ha már utángyártott...de akkor majd a hwinfos megoldást megnézem. Mivel mikor leveszem az akksiról, nincs kép, ezért max külső monitoron tudom nézni, bár ilyenkor jó kérdés, hogy lesz -e eredménye (max , ha tükrözöm a monitorra a kijelzőt, hogy menjen azon is ugyanaz a desktop)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 5300 5310, 5400, 5410, 5420, 5430, 7480, 7490
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest