- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- Magisk
- Mobil flották
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Baryka007
addikt
válasz
5leteseN #66440 üzenetére
Elképesztően erős eredmény, gratulálok!
Sajnos az Engine időközben módosult (a thread-kezelés és más belső működés is változott), így ez a konkrét mérés nem hasonlítható össze közvetlenül a korábbiakkal – emiatt elnézést kérek.Viszont így is brutális a 72,9 GB/s DDR3 memóriával!
Külön örülök, hogy te is lefuttattad a tesztet, mert a te rendszered 4 csatornás memóriakiosztása segít megérteni, hogy a sávszélesség hogyan skálázódik különböző topológiákon. Ez most aranyat ér.
Jelenleg az Engine finomhangolásán dolgozom.
A cél az, hogy pontosabban meghatározzam veletek, mennyire befolyásolja a végeredményt a CPU számítási teljesítménye a RAM tényleges sávszélességéhez képest.
Ha ugyanis a CPU sebessége túlzottan dominál a mérések során, akkor az már nem tekinthető tisztán memória benchmarknak.Ezért azt próbálom elérni veletek, hogy a CPU és DRAM hatása kiegyensúlyozott legyen a mérés során, valahogy így képzeljük el:
CPU |*****x*| DRAM
Ha ezt sikerül elérni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a benchmark valóban a memória teljesítményét méri, és nem a CPU teljesítményét. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
5leteseN #66217 üzenetére
Ugyanaz a ram, másik xmp profillal.
Amúgy amdhez mindkettő hátrányos alapból, ugyanis ezeket felezett memvezérlő tempóval kezeli.
Tehát azt lehet csinálni, hogy:
- Legközelebb kérdezel a szomszéd topikban, de leginkább elolvasod az összefoglalóját.
- Visszaküldöd és veszel egy 6000cl30-as ramot, már ha nem akarsz rambeállítással szórakozni.
- Megtartod, meglátogatod a zen4 topikot, srácok adnak memóriaprofilt, amit kézzel beklimpírozol a bioszba és használod úgy.
- Hagyod így, működödik és használod, cserébe lassabb mint egy 6000mhzes rammal lenne.Yay, nemNeked
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
5leteseN #66130 üzenetére
Ha érdekel a téma, akkor szerezz be egy ilyet:
[link]
Ezzel lógathatod fentről, vagy én pl ezzel állítottam a vga-ra, tudod a venti magasságát ezzel variálni, illetve egy arctic p14-es olcsóért.
Meglátod, nagyot hoz ehhez képest. De ha lecsupaszítod a bordákat a ramról, az is tud hozni, de csak aktív hűtés mellett persze. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
5leteseN #66127 üzenetére
Nem gonoszkodásból írom, ne vedd annak. Nem sok mindent érnek ezek a csodák. Egy arctic p12őt a vga seggére állítasz a ramok elé és hőfokokban az legalább jó is. Ha meg esztétikusat akar az ember, akkor ram blokk, vízhűtés. Én ezt az utat végigjártam, kimértem a difiket.
[link] -
looser
addikt
válasz
5leteseN #65682 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Arra lennék még kíváncsi, hogy mivel a magasabb órajelet nem fogja kihasználni a cpu, az alapból magasabb késleltetés miatt esetleg a jelenleg használt CL17-es ramok is átállnak CL22-re? Vagy fordítva? Tehát képes-e a 3200MHz/CL22 ram alacsonyabb freki mellett alacsonyabb késleltetésre?
-
atom18
senior tag
válasz
5leteseN #65423 üzenetére
Nem semmi eredmény ez sem, gondolom azért egypár teszt lefutott mire ez így jó és stabil lett, és persze a hőmérséklet is nagyon jó, számomra hihetetlen. Azért itt vagytok egy páran akik nagyon tudják mit-hogy kell állítani és mivel-meddig kell tesztelni, hogy az stabil legyen.
-
Digiflex
tag
válasz
5leteseN #65332 üzenetére
Köszi a kimerítő választ, igazából én is úgy gondoltam, hogy nem éri meg a hercehurcát, és valamelyik Youtube videoban is ezt az 5-10%-ot láttam.
Csak gondoltam mivel ez egy 760M-es GPU modulos proci, lehet, hogy más a helyzet.
ezt kaptam, ez jó érték amúgy?
Windows rendszerfelmérő eszköz
> Fut: Funkciók számbavétele ''
> Futtatás ideje 00:00:00.00
> Fut: A rendszermemória teljesítményének felmérése ''
> Futtatás ideje 00:00:05.53
> Memóriateljesítmény 10409.07 MB/s
> Dshow-videokódolás ideje 0.00000 s
> Dshow-videodekódolás ideje 0.00000 s
> Multimédia alaprendszer - videodekódolás ideje0.00000 s
> Teljes futási idő 00:00:06.27 -
fudi2002
Topikgazda
válasz
5leteseN #65267 üzenetére
Nos az időzítések "feszítése" hozza az igazi tempót, nem a mhz. Persze utóbbi is fontos, minnél magasabb freki és a lehető leg alacsonyabb időzítések, amik stabilak is persze és szabályosak. Mert ha nem stabil vagy nem szabályos érték, akkor visszájára fordul a folyamat, elvileg gyorsabbnak kellene lennie, de lassabb lesz. (memória frissítési ciklusaiban felborul a folyamat egy része és "üresjáratok" keletkeznek, vagy rossz érték miatt a memória vezérlő korrigál és annak vesztesége miatt lassul)
-
válasz
5leteseN #65199 üzenetére
Na akkor kis Haswell/Broadwell x99 mélyvíz.
A lockos xeonok sajnos csak úgy kezelik ami a maximum azaz 1866 a low end prociknál 2133 haswellnél és 2400 a broadwellnél. Az unlocked egyutas xeonokon lehet csak állítani ezeken felül. 2666 és 3200 vagy más csak unlocked xeonnal/i7-el fog menni.Az IMC ezekben ha jól emlékszem 12 rank-ot kezel csatornánként azaz quad rank modulokból 3db mehet egy csatornára az 12 ramslotnyi quad rank modul.
Totál max ahogy tudom az 128gb-os modulokból a 12 és az az 1.5Tb egy procira vetítve. (bár lehet 256gb-os is van, nem néztem utána)
Egy nagyobb szerverlapon procinként van 12 slot. Értelem szerűen ez lehet akár 4 proci is, a nagyobb 8 utas szerver más platform annak ellenére hogy ugyan az a socket kissé más a bekötése.
Ez nem egy asztali platform, tényleg ennyit kezel. Kína lapba én még a ddr3-as jingsha x99-esbe raktam 8x16Gb 1866-os modult azt szépen vitte 2686v3-assal.Az utód 2066 már kissé limitált azaz ott az unlocked prociknál az ECC REG ramok csak a korai i7-i9-eseknél működtek azaz a 7xxx széránál, a skylake refreshnél és továbbiaknál tiltva volt. Nálam még a régi 7980xe megy 18 mag 4.5ghz all core húzva, 8x16gb ECC REG 3200@4000mhz-en 100Gb+/s írás olvasást tud. De sajnos az IMC nem képes ha bele döglik se 4000-4200 felett működni, persze így sem rossz de sokkal jobb lenne mondjuk 5000mhz 4 csatornával.
-
válasz
5leteseN #65197 üzenetére
A T az a jedec standard jelölése 17-17-17 időzítésre.
https://en.wikipedia.org/wiki/DDR4_SDRAM#JEDEC_standard_DDR4_module
Ha jól látom 2Rx4 az ritkább, legtöbb 32gb-os modul az inkább 4Rx4-es. Ennek ellenére ez is load reduced mint a nagyobb ramok, ennek hátránya a gyengébb tuning. (bár ez T5810-ben amúgy sem érdekes, x299 platformon ez antituning lenne azaz jó ha 3000-et el tudna érni szerintem)
8db-ot nyugodtan belepakolhatsz, nem terheli le a memória vezérlőt.
2017-es gyártású az egész jó. Többit nem látom rendesen, azaz kellene még élesen a többi rész, ki lehetne olvasni a Die típusát.Az ívelt csati ahogy tudom azért ilyen hogy könnyebben bele lehessen rakni, talán olyan lapok miatt ahol kispórólták a ram lefogató egyik felét.
-
Baryka007
addikt
válasz
5leteseN #65138 üzenetére
Pont van itthon, egy i5 2500K -s masinám igaz sajnos Corsair 1600 CL9 es ramokkal, de lényeg hogy tudok tesztelni.
Ha a lap befogadja a szerver ramokat, akkor kicsit beleépíthetjük a dolgokba azt is amit kértél.
Viszont mivel javarészt azon múlik a dolog, hogy hány fajta és hány db memóriát / ramokkal procikkal teszteltek ki nekem, annál több mindent lehet majd a programba belesűríteni !
Azt tudom, még régről hogy FX procikon 1333mhz ment, a jobbakon jobb lapon 1600 max 1866 ... Viszont egy Haswellel 4790K pl, simán csináltam már 2600 mhz re húzott DDR3 at, még jó régen
Szóval elég nagy a szórás ott is
BTW, van egy ismerősöm itt a városban, akinek százával vannak ramjai, meg régi ilyen-olyan gépei, Hardveraprón kereskedik egyébként. Tőle valószínűleg fogok kapni tesztre cuccokat...
Nem tudom megígérni a DDR3 at, de ha lesznek róla tesztek, akkor berakjuk a levesbe, ne aggódj !
A frontend nagyjából elkészült.
Pár menüt, almenüt még belerakok. És kezdésnek egy DDR4 Samsung B-DIE-t nagyjából összekókányolok, hogy le lehessen tesztelni.
Aztán jöhetnek a különböző platformok.
DDR4 B-die ról Coffe laketől Alder lakeig vannak saját tesztjeim is, szóval azt nagyjából kifúlytuk, DDR5 és akkor DDR3 tesztekre van csak szükségem !
-
Bandit21
addikt
válasz
5leteseN #65127 üzenetére
Köszi, az egyik szett a géppel egy idős/2019 a másik meg egy éves.
Amikor tavaly hirtelen be estek a chip árak vettem gyorsan+2*8 at meg egy második ssd-t.
Működik amúgy gond nélkül minden de a procit (mem vezérlő) ha eszi meg néha az xmp se megy akkor ha bukok is lehet le váltom 2 modulra. -
-
JoolsNOS
veterán
válasz
5leteseN #64839 üzenetére
Gépem aláírásban. Jelenleg G-skill dual chanel 3000 xmp profillal. Van 6000ig ddr4, de a lapom elvileg 5333ig támogatja. Igazából eddig egy játék írta ki konkrétan, hogy elfogyott a rendszermemória. Beamng vr-ban. Amúgy játékoknál érdekel csak, hogy esetleg +fps-t kapnék-e.
-
5leteseN
senior tag
válasz
5leteseN #64821 üzenetére
Bár a 2000 és 2133MHz-ek nem műxenek(amin meg is lepődtem volna, mert ezt a vezérlőt szinte biztosan a v2-es változatból emelték át és ott is 1866MHz a történet vége), ennek ellenére "találtam" még majdnem 3000MBps-ot
:
...47000MBps fölé emelve az eredeti órajeles, négy-csatornás házi-rekordot!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kedvenc zene a mai napra
- Videószerkesztés
- Macska topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest