- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Google Pixel topik
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ceze
tag
válasz
zebra_hun #64118 üzenetére
Dehogy adom, már belekezdtem egyszer akkor vegigcsinálom,most jön a hosszas rész,ezt már látom.
Az imc fesz és társai megvannak,abba már kezdek bele jönni.
Csak sokkal egyszerűbb lenne ha tudnám ténylegesen hogy a hibakód mit jelent.
Egyenlőre feszeket próbálom belőni újra.
Egyébként melyik ugymond a gyorsabb, a rövidebb késleltetés, vagy a nagyobb freki? -
Ceze
tag
válasz
zebra_hun #64116 üzenetére
A táblázatot már letöltöttem abból nézem már köszi
Mondjuk abból se sokat értek pl a cpu SNR
Annyit már vágok hogy ha imc fesz sok 6 hibával tele szórja a tesztet.
Ha a tx nagy akk kék halál.
Ha trefi 65535 akkor a tx/imc fesz is változik/eltolódik?
Azért akarom a rövidebb időzítést mert az jobb mint a lassab de nagyobb időzítés. Vagy nem? -
Ceze
tag
válasz
zebra_hun #64102 üzenetére
Trefi emeléssel viszont már nem annyira stabil
10-es hibakód alapján a twr a magas de azt 48-nál nem tudom kisebbbre venni, fő időkön pedig nem szeretnék változtatni
12-alapján Vdimm-et kéne talán emelnem de azt nem tudom mi az
Illetve ha a cpu-t oc-zom akkor a ram oc-t is módosítanom kell e -
-
Amazing789
tag
válasz
zebra_hun #63917 üzenetére
Szép napot.
Kedvenc tesztprogramom egyike a super pi.
Nézegettem 1.9volton zakatoló cl14 es csoda értéket. Nem értem, hogy miért csak ennyi a super pi eredmény 5ghz en. Nálam a 11900kf 5ghz / 3600mhz (Hynix) ram 3900on halványan jobban számol... 1.5 volton, kicsit reszelt időzítésekkel. Valahol elúszik a kraft abból a 4700mhz ből. -
Ceze
tag
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #63921 üzenetére
Te napjában hányszor ölted volna meg a samó kited?
Anno am4ben Alpi kolléga 1.6v körül tolta, de Recska kolléga a micron edienak is bőven 1.5v felett nyomta szintén am4el.
Itten mi meg vakarózunk, hogy juj mi lesz ha 1.35vhoz rossz ellenállást állít be a lap 800as trfc mellett.. -
mindenes24
junior tag
-
mindenes24
junior tag
válasz
zebra_hun #63754 üzenetére
Az kellene, de a tipus alapjan webes keresesre meg a labak szama is kulonbozo, CL-16 - 19 kozottiek, nem tudni, melyik a jo talalat.
Jo lenne egy kisokos, hogy hogyan vannak csoportositva a RAM-ok, mert kinaiak ugyan arra hatfele adatot is megadnak, hogy mindre jo, de nincs benne bizalmam latatlanban.
-
Ceze
tag
válasz
zebra_hun #63695 üzenetére
Első körben szerinem a gyga biost kell kiismernem mi merre van
Sajna biosban men hinném hogy sok ember tudna segíteni mert mindenki asussal tolja
Esteleg tudsz e abban segíteni, létre akarok hozni egy memória profilt pl XMP2 néven azt hogyan lehet/lehet e egyátalán? -
Ceze
tag
válasz
zebra_hun #63690 üzenetére
Először is nagyon szépen köszönöm hogy ennyi időt fordítottál rám és elég részletesen leírtad a dolgokat
Az időzítéseket nem merem piszkálni egyenlőre,ott teljesen el vagyok veszve mi micsoda
ha kézzel beállitom pl az imc feszt,akkor a kézzel beállított értéken megy vagy beleszól az spd profil? (erre az spd profil kikapcsolásra vagy új létrehozást nem tudtam hová tenni a bioszban)
hwinfo 4. oszlopát azért vettem ki mert csak átlagot mutat,amit a minimum és maximum értékből időarányosan számol,ezért tűnt feleslegesnek
Egyenlőre aza cél hogy legyen egy stabil gyors 7200.es profil,mert milyen már hogy csak 6800-on megy -
feher94
csendes tag
válasz
zebra_hun #63425 üzenetére
Hali,
Köszi az infót, 6400mhz-n lefutott a TM5.
Kicseréltem a procit így már stabilabbnak tűnik a dolog 6800mhz-n ahoz képest hogy az első 5 percben a memtest86 már 100 hibánál járt
Viszont lefuttattam most 1 TM5 tesztet:Gyanítom az a 70+ fok is hozzá járult ahoz az 1 hibához.
Gondolom ez így nem túl jó igaz? -
feher94
csendes tag
válasz
zebra_hun #63401 üzenetére
Szia,
Köszi az infót, ha hazaértem csinálok egy részleetesebb képet.
Pénteken megtudom nézni egy másik ugyanilyen procival, viszont ha azzal se lenne jó akkor érdemes lenne lejjebb adnom?
Mert őszintén megmondom a ddr5 nekem nagyon új és fogalmam sem volt hogy milyen ramot vegyek, annyit felületesen utána olvastam hogy a 4 modullal illetve 7000mhz felett lehetnek problémák. Az elején 32gb-re gondoltam de a boltba mondták hogy a 64gb időt állóbb lenne szóval a mostani ramot ők ajánlották. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #63406 üzenetére
"Ezekről a dolgokról nagyon nem esik szó sehol sajnos.
Én leírom a nekem nem tetsző dolgokat is, nem dicsérek, vagy szólok le semmit.
Őszintén nyilatkozom. Menni fog, jól halad"
Tudod, hogy tisztellek is ezért!
Sok sok embert vezettek meg a szomszédban, ideje végre tisztába tenni a dolgokat. -
-
NFree
addikt
válasz
zebra_hun #63276 üzenetére
Nos megjött a drága , , hogy őszinte legyek makacs jószág , néztem egyből , de nem volt boot , úgyhogy kezdem előröl az írásod alapján. de csak addig megyek amig nem kell feszt emeljek. tudom, hogy bírja de én 24/7 re nem . jobban melegszik viszont , és valahogy ennek egyenletesebb simább a teljesítménye .
jobban szereti a proci is eddig , csak még 4200 on nem volt boot , oké nem is volt beállítva , de majd eljátszom vele .
ez majdnem az xmp profil 4 timingot vettem lejjebb, csak egy nagyon kevéssel . -
NFree
addikt
válasz
zebra_hun #63272 üzenetére
Nem egy 3866 cl18 as kit . amit veszek az meg [F4-4000C16D-32GTZNA] remélem jó lesz . és majd igen jöhet az okosítás .
volt 3200cl14 kit em , de az a gyengébb nyákos volt ami nem szereti annyira a feszkót (a) asszem vagy micsoda , ez ami most van ez kívánja a feszt, csak én 24/7 re nem szeretek semmit feszelni, benchre mehet .
remélem meni fog az xmp , az 24/7 re bőven elég , csak az a fránya 3d11 szereti ha a memória ki van facsarva , többet nyer az ember a memcsivel mint cpu órajellel.
-
NFree
addikt
válasz
zebra_hun #63268 üzenetére
Annyi van benne csak 2x8 sajnos a 4 modul csak nem megy van mikor elkapja megy .de van hogy el se indul . Mindenképp erölködöm akkor még habár rendeltem egy 2x16gb os kit et gskill 4000cl16 gtzna remélem azzal meglesz , majd amit szeretnék . Vagy nem . Már egy hete babrálom . Főleg mióta mondtad hogy fordítva legyen a gen meg az 1t . Ha fordítva van belassul instabilabb is sokkal nehezebben , megy és eddig csak ezt sikerült elérni . A telo a kezemben olvasom az írást közbe mojolom a biost lassan 1 hete
-
NFree
addikt
válasz
zebra_hun #63221 üzenetére
Szóval igen , megvan . Most már asszem minden a helyén cr 2 gen1 sokat javult a késleltetés . A hab a tortán 4 modul van a gépben és tesztelem .
de jó ha hülye hozzá az ember de legalább van aki terelgesse
köszi . Kezdhetem a ram beállításokat újra . De megéri .
ugye eddig ezt nem is tudtam ráengedni mert elszált de úgy néz ki minden megy . istenem , de kár , hogy ennyire barbár vagyok , de na . igyekszem. -
NFree
addikt
válasz
zebra_hun #63221 üzenetére
igen próbáltam , de úgy belassul. de mindenképp , megnézem újra . és folyt köv remélem rengeteg van benne , csak sík hülye vagyok hozzá.
De most reggel bencheltem , mindjárt kiderül milyen eredménnyel . 1070ti-t nyúztam 3d11, vantage , mert kölcsön kari s visszakéne már adjam . de most lenyugszom , megvárom a merevítőt blakplate-t addig próbálkozom a rammal . (bárcsak érteném is az írásod ) de rajta vagyok .a gear 2 az hol van ? cr1 az oké azt auto-n rakja a lap.
-
NFree
addikt
válasz
zebra_hun #63219 üzenetére
Okés akkor , nem teszem , de később mindenképp kell vegyek ehhez a konfighoz egy 2x16 os kitet
remélem lesz nálad elfekvőben ami értelmes .
Szóval az este a sok kudarc után újból elővettem az írásod kezdtem átnyálazni , és lassan megértem , hogy nem lehet csak úgy összevissza babrálni akármit , mert igen a sok kis időzítés sokszor összefügg és elég egy rosszul beállított érték , és már dobaj is a hátast . az este 4266 cl18,19,19,39 el sem boldogultam már . na nem baj , ugye az írást olvasva elengedtem , hogy elérjek valami eredményt inkább szépen lassan olvasva lépésről lépésre elkezdtem babrálni. (de utálom kínai)
a lényeg . sikerült kisebb fesszel egy jobb eredményt elérni ami stabilabb is sokkal. a baj az , hogy még rengeteg van benne . itt fejeztem be , mert 1db időzítést el állítottam és utána már boot közben is fagyizott , de jelenleg mondhatom , hogy jelen beállítás működő képes .
nos ezen kéne még babrálni , a vicc az hogy tegnap 1,55v on sem volt hajlandó menni. most meg direkt nem adtam annyit csak 1,45v -ot és ez már tökéletes a cél ugye nekem csak 3d markra 33k fölé menni cpu ban. de ahogy nézem a ram kényes ha rossz semmi nem megy , ha jó akkor megy szépen Mármint ezek a dolgok.
ötlet merre folytassam , mert ahogy merülök bele az írásba kezd nagyon kínai lenni.
-
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #62629 üzenetére
Stimmel, csak itt nem az oc sikerességének vizsgálata volt a cél, hanem hogy az ide betévedő leendő oc alanyok egy valós képet kapjanak a haszonról. Mielőtt eltöltenek egy pár kieső hónapocskát, biosz turkálással és napi 20-30x Tm5/VST próbálkozással, némi idegbajjal. Mert a ddr5 nem leányálom, pláne egy átlag lapban. (már persze, ha tényleg érdemi oc-t akar az ember)
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #62627 üzenetére
Átlagosnak mondható gpu, hibahatáron belüli mérések. Kevés ember játszik low beállításokon, illetve nem sokan rohangálnak 4090-es gpuval.
Átlag embernek, átlag vagy picit feletti konfiggal nem éri meg a szenvedést sztem.
Persze melónál hoz, konverzióknál pl. Illetve van egy réteg aki nagyon magas fps számmal és frissítési rátás monitorral játszik, lehet nekik hoz valamit. A 2K-4K-soknak kb 0 értelme. -
válasz
zebra_hun #62574 üzenetére
Ez 6 gen. nagytestvére pontosabban Skylake-X csak a neve 7980xe.
CPU input nekem gyárilag annyi, azaz cmos clear után is 2.1v. Elég nagy víz van rajta, igazából midegy, asszem 1.9v lehet az gyári inteles ajánlás. Vcorenak írják a progik, de amúgy az 1.2v csak.
System Agent most ezen a +350mv-on mutat de nem tudom mennyi az alap azaz mennyi kell az 1.4-1.5v-ig
Van még IA és CLR fesz is ami most +0mv -
-
-
-
Walter_White
senior tag
válasz
zebra_hun #59920 üzenetére
lehet hogy nem az egyik pillanatrol a másikra, csak épp nem tapasztaltam semmi furcsaságot eddig, én is furcsálltam, meg azt is hogy az az 1 ram meg túlélte... néztem is mi a .... sőt, nekem ki sincs kapcsolva a gépem, csak annyira hogy amikor jön egy frissítés ami ujraindítást követel, akkor ujraindítom.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #59660 üzenetére
Az hogy volt egy túlfeszelt konfigod ami mindenhol stabil, az nem azt jelenti hogy a leggyengébb tesztelőmetódus jól működik és elegendő. Mikor elkezded kiélezni a feszhatárt, no ott fogod magad leszivatni, mert serj-el tesztelsz aztán minden kafa, majd még veszel le a feszből, még mindíg nagyon kafa, aztán jön a restart akár játék alatt. A lószarozás pedig a gyorsított módja, hogy ne szivasd le magad mint én többször.
Leírom mégegyszer lószar nélkül, a serj config semmit, azaz abszolúte semmit nem ér stabilitás tesztelésére. Fölösleges időtöltés vele akár 5 perc is, mert nem valós eredményt látsz, sőt még jól meg is vezet mint fentebb írtam. WHEA error figyelgetés is értelmetlen, az adott frekvenciához egyszer belövöd az imc feszt és ennyi. Az imc okozza eme hibát, ha az kap elég feszt, akkor a fő illetve sub timingok csavargatása már nem okoz ilyen jellegű problémát. Amúgy is úgy tuningolunk, hogy az elérni kívánt freki valami gagyi fő és subokkal, majd ezeket reszeled csak, meg a legvégén a feszt. -
-
törölt tag
válasz
zebra_hun #59655 üzenetére
Emlékeim szerint 32GB-al 7-8perc egy kör "1usmus_v3" profil. Annyit ki lehet bírni és nem fut bele folyton abba, hogy az alap semmit nem mutat, de az "extreme@anta777" pedig folyton elvérzik akár 1 óra után. Szóval a @serj verziót nem ajánlom. Kezdésnek "1usmus_v3" mondjuk 3 kör. Ez 20-25perc. Ha minden oké mehet az "anta777". És persze folyamatosan figyelni a WHEA értéket mondjuk HWInfo-val.
-
törölt tag
válasz
zebra_hun #59653 üzenetére
Annyiban kiegészíteném, hogy a gyári teszt (@serj_m) nem sokat ér, még gyorstesztnek sem.
A gyorsteszthez én 1usmus_v3.cfg profilt ajánlanék. Azzal nagyon gyorsan lefut 1 kör és jóval alaposabb (ugyanúgy 15 minta, mint az anta777) a gyárinál.
Ha esetleg IMC gond is van a gépen, ezzel hamarabb kijön, mint a gyárival. -
killbull
aktív tag
-
killbull
aktív tag
válasz
zebra_hun #59634 üzenetére
Nem nem, 650 000 ft ba van a gép, múltkor fagyogatott a rendszerem AMD driver miatt és 5 napig szervizbe volt a gépem mert azt hittem hardveres hiba. Azt a gyomorideget nem ajánlom senkinek. Nagyon nem merek tuningolni, ezért inkább megszenvedtem de összeraktam és csak ez zavart hogy CL 16 van és még a CL 15 öt se bírta ami gyári lenne, de most már faintos minden mert jobb mint a gyári CL 14!
Megyek gulágra mint hogy tuningoljak! Stabilitás a lényeg!
-
killbull
aktív tag
válasz
zebra_hun #59632 üzenetére
Áhh, ez má expert ezért nem telepítgetek sorry!
Nekem a CL volt a lényeg, irritált hogy 16 on van és 15 ös a ram gyárilag, de most CL 14.
Most megy a TestMem5 és nem errorozik kb 8 perce megy.Megcsinálom még az Aidás dolgokat is, nekem elég ha a TestMem5 nem errorozik akkor sztem hibátlan. Memtestet nem csinálnék mert 64GB rammal 12 óra míg lemegy!
Köszönöm! így már 6 méterrel lentebb alszok mától!
-
arabus
addikt
válasz
zebra_hun #59495 üzenetére
Semmiképp nincs félreértés,viszont amelyik memó megy akár 2100-on is az nem hibás.
Csak a bios,lap,proci stb.
A rossz memória az nem megy semennyin és az hogy két modul legyen egyszerre hibás az meg nem tudom hogy egyáltalán létezik-e.
Itt a hiba nem a memóriával volt. -
Tengri
senior tag
válasz
zebra_hun #59489 üzenetére
32GB-os X-es végű KIT-et nem látok az oldalon.
Elvileg mind az alaplap támogatási listája, mind a memória modul QVL-je tartalmazza mind a RAM-ot, mind az alaplapot. Továbbá több hónapig hibamentesen működött a memória. Innentől csak az lehet a felállás, hogy a KIT hibásodhatott meg, hiszen a Crusial tökéletes fut a lapban. -
Tengri
senior tag
válasz
zebra_hun #59437 üzenetére
Fejlemény. Ma érkezett meg a Crucial 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ballistix (BL2K16G32C16U4B). Rögtön ki is cseréltem a memóriamodulokat és láss csodát minden megy ahogy kell (kopp-kopp).
A-XMP-ben csodásan 3200 MHz-ben:
Többször is újraindítottam és hiba nélkül elindul a gép.
A G.SKILL TRIDENT Z RGB 3200MHZ 32GB - F4-3200C14D-32GTZR meg garanciáztatni fogom. -
Forza_JUVE
aktív tag
válasz
zebra_hun #59442 üzenetére
Ok, mihelyt hazaérek azt is lemérem, a munkahelyről beléptem, lefuttattam a maxxmem-et, de a BIOS-t már nem érem el távolról.
Lehet h kicsit sügérnek tűnhetek, de a másik két fesz amit írtál (1.35V SA, 1.30V IO) ez minek a feszültsége pontosan?
Ill. 1.5V nem sok a DRAM-nak? Nekem per pill. 1.45-ön megy, de nem stabil a rendszer, memtest86 csomó error-t dobott ki. -
jeni
félisten
válasz
zebra_hun #59435 üzenetére
tény nem egy olcsó a Trident Z RGB kit szett.
C14 az jó időzítés,de ha azt látja,hogy az a KIT nem jó a lapjában,hibásként megy,akkor maradna az ugyan olyan csere vagy levásárlás.
én is az ugyan olyan cserét javasolnám neki,persze a szerviz fogja kimondani az utsót,vagy a gyártó.
az még nincs eldöntve a lapja,a KIT szett vagy az esetleg a proci kavarhat be?
pár hete még hibátlanként ment neki.
az volna az igazi ha kiderülne,hogy csak a BIOS kavar be neki,az cserélhető,frissíthető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
- Futás, futópályák
- Haditechnika, harcászat
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Tesla topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Corsair vengeance RGB 2x8 GB 3200Mhz
- HyperX 32GB (2x16GB) Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/32
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged