- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Azonnali mobilos kérdések órája
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
inzsellér
tag
válasz
philoxenia #4983 üzenetére
Igen ez egy speciális táska, mondom néki, hogy "smile", oszt kidobja Pentaxot (de csak akkor, ha éppen józan)
-
wfalcon
tag
válasz
philoxenia #4945 üzenetére
Szerintem, egy átlagos fotóst és átlagos körülményeket alapul véve, nem tekinthető említendő jelenségnek. Két féle digit fotós létezik, egyik, aki már tapasztalta, a másik aki még nem. És aki már tapasztalta, az is egy vállrándítással tovább lép(ett), és készíti a jobbnál jobb képeket.
szerk.: Ja, és ez egyáltalán nem "Pentax-jelenség"! Ez minden CCD-vel rendelkező gépnél megjelenhet. A CMOS-nál a technológiai különbségek miatt nem feltétlenül jelentkezik (de nincs kizárva ott sem).
-
Agent87
aktív tag
válasz
philoxenia #4936 üzenetére
hát szvsz ez csak olyankor jöhet már elő ami alapból is fos képet ad szóval mind1 is hogy keresztbe oldalba vagy átlósan csíkozza nekem.
-
BEE
addikt
válasz
Én már láttam ilyet a képeimen, de nem vészes.
ISO 1600 és alexpo kell hozzá általában.
Azt azért lássuk be, hogy minden gépnek vannak technikai határai,
és azon túl már nem várhatunk tökéletes működést.BEE
-
hcs57
addikt
válasz
Megnéztem a fotóimat (K10D), és én sem találtam ilyenre példát a kb 8000 fotóm között...
-
bnss
veterán
válasz
philoxenia #4893 üzenetére
Kétségtelen, hogy jól járnék, csak nem biztos, hogy első DSLR gépnek kell-e ilyen profi felszerelés. No meg az anyagiak is korlátolnak, hitelt semmiképp nem szeretnék felvenni.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
philoxenia #4887 üzenetére
MM, Őrs vezér tere, még az ÁFA és egyéb emelések előtt.
-
Agent87
aktív tag
válasz
philoxenia #4884 üzenetére
mondjuk ez azért jó mert tudod álltani mekkora részt fedjen le ám tényleg drága én inkább ilyet veszek.
-
inzsellér
tag
válasz
philoxenia #4880 üzenetére
Tanulság: először visszaolvasni, és csak utána pofázni.
Van-é valakinek komolyabb tapasztalata a Cokin szűrökről a természetfotózásban? -
inzsellér
tag
válasz
philoxenia #4878 üzenetére
"de a tök fehér és részlettelen ég sajnos utólag nem hozható helyre"
Én is csak az égboltra gondoltam, elvégre arra panaszkodtál. -
inzsellér
tag
válasz
philoxenia #4874 üzenetére
Ilyenkor ér aranyat a Cokin gradual grey szűrő (nekem most van útban Kínából, az ilyeneket megelőzendő)
-
Agent87
aktív tag
válasz
philoxenia #4874 üzenetére
megnéztem igen sajnos itt nem nagyon tudsz mit csinálni max hdr-el tudod megoldani vagy visszamész később fotózni
-
Agent87
aktív tag
válasz
philoxenia #4863 üzenetére
Hát a bebukottal ugyanúgy jársz mint a kiégettel.
Én meg úgy vagyok hogy inkább legyen kicsit túlexpós, - persze ami még nincs kiégve - de ha alexpósat húzod fel utólag ott nagy az esély hogy zaj is lesz, főleg az árnyékokban. De többnyire helyes expóra törekszem aztán úgyis raw-ba korrigálom ahogy szükséges.
HDR-el még nem jártam nagy sikerrel. -
Darkness1
aktív tag
válasz
philoxenia #4868 üzenetére
Ha volt a gépnek beépített fénymérője, akkor rendszerint használták. Nem volt olcsó a film, minden kocka számított. Nekem egyszer pl. 2x24 jutott anno egy 8-10 napos nyaralásra. Egy barátom egyszer 5 tekercs 36-os filmet hozott egy 2 hetes Olaszországi útra. Fotós szemszögből az már maga volt a Kánaán.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
philoxenia #4865 üzenetére
Kiegészítás: nem tudom, hogy mennyire általános, de az én Zenit 122-őmben törőékes mattüveg van.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
philoxenia #4865 üzenetére
-
Agent87
aktív tag
válasz
philoxenia #4860 üzenetére
filmes technikával nem nagyon vagyok tisztában, ott nem módosítottak a "fényességen" utólag? valami trükk biztos van ott is.
-
BEE
addikt
válasz
philoxenia #4557 üzenetére
Ez nagyon csúnya mázli lenne ennyiért !
De van 3-4 féle Pentax 100/2,8 makró.
Ha jó az obi, mind megéri az 50-et, meg többet is.BEE
-
Darkness1
aktív tag
válasz
philoxenia #4541 üzenetére
Jártam kinn sűrűn mostanában, de nem a megfelelő országban.
A németeknél ruhát érdemes venni, fotósholmit nem. De idén már nem megyek semerre.
Szerintem a legjobb a tengerentúlról vagy a Távol-Keletről vásárolni. A garancia intézés viszont nehézkes lehet, bár ezzel kapcsolatban hallottam érdekes történeteket is. -
Darkness1
aktív tag
válasz
philoxenia #4537 üzenetére
Nem, kint árulják ennyiért. A tengerentúlról forintra átszámolva 80e-ért lehetne hozatni.
Vannak dolgok, amiket megéri kint megvenni, a markolatom pl. egy tizessel volt olcsóbb, mintha itthon vettem volna meg.
-
válasz
philoxenia #4455 üzenetére
Jaj ezektől az új obiktól néha még a hideg is kiráz (leginkább csak az ára borzolja fel a kedélyeimet).
2.8-as az már nem rossz.
Megyek, csorgatom még egy kicsit a nyálam a lens fetish club topikban, amit fentebb linkeltél. Van egy pár durva szerzemény.Még mielőtt elfelejtem:
Szten, ezekhez az obikhoz már kell valami speciális mattüveg (törőékes) vagy a simával is beállítható a pontos fókusz? -
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #4452 üzenetére
Én is, ez kétségkívül így van
De a gyümölcsök, amiket még jobban el bírnék viselni a manuális objektívek fájáról:
Pentax A* 85mm F/1,4 és
Pentax A* 135mm F/1,8Na, nekem ők a legendás obik és nem mellesleg fényerőre és gyújtótávolságra félelmetesen jól passzolnának az ízlésemhez
-
tbs
addikt
válasz
philoxenia #4378 üzenetére
Nem 100%-ban, de azon alapul. Pl. a formátumokat belőle "kapja". Az RT pár dolgot bővített a dcraw algoritmusain, illetve nem hozzáférhető minden dcraw paraméter, mert minek. Az RT tologatja-huzigálja magától.
Ja, a fizetős raw feldolgozók jelentős része is a dcraw-ból táplálkozik.
-
tbs
addikt
válasz
philoxenia #4371 üzenetére
Aham, GPL. 1db c fájl nem nagy durranás lefordítani akármire, de imhol egy gyűjtőlap pár platformra forgatott dcraw-ról -> [link]...
(Annyira egyszerű fordítani, hogy előbb lefordítottam win alá, minthogy megtaláltam a gyűjtőlapot... Lsd. tbs.hu, dcraw...)
-
tbs
addikt
válasz
philoxenia #4368 üzenetére
Félelem a formátumok eltűnésétől:
Elenyésző az esélye annak, hogy egy nyílt forráskódú programból kikerüljön egy belekerült formátum kezelése. Jelesül a PEF demozaikot pillanatnyilag a dcraw csinálja a legjobban (LR sem jobb nála). DNG-nek nincs jelentősége a PEF mellett. Samu gépnél igen: ott nincs PEF, csak DNG...Ja, és nem. Nem születnének más színvilágú képek. Nincs rá ok. A bitinfó nem több/nem kevesebb, a feldolgozás mindkét esetben 16bit/csatorna. Nikonnál elképzelhető változás, mert ott a NEF-ek bevallottan veszteségesek...
-
tbs
addikt
válasz
philoxenia #4308 üzenetére
Igen. Zseniális szerkesztés, nagyon durva nézőpont. Kismilliószor jártam már arra, de ÍGY még nem láttam...
Lelőném én is, mondjuk villamos nélkül.
-
inzsellér
tag
válasz
philoxenia #4301 üzenetére
Az oroszok a világháború után leszerelték a jénai Zeiss gyárat (vagy egy részét csak?), és a gépekkel utána elég jó fix obikat gyártottak
-
BEE
addikt
válasz
philoxenia #4301 üzenetére
-
inzsellér
tag
válasz
philoxenia #4299 üzenetére
Ha volna felesleges 9-em, akkor 9-et árulnék, de így maradok az egy Volna9-nél. (de ha így elegánsabb: if I had nine lenses...)
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
philoxenia #3788 üzenetére
Pentax *ist DS-el megegyező majdnem. [link]
Szvsz nem olcsó, csak reális ár. -
vfo7
senior tag
válasz
philoxenia #3659 üzenetére
Mint mondottam volt, kinek a pap, kinek a papsajt.
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #3587 üzenetére
No igen, csak azok a fránya obi árak
bár 3rd party gyártóktól talán elég korekt obisort össze lehet lapátolni
nemtom, nyikon fronton nem ismerem az obilehetőségeket
de majd jön szten és kiokosít minket
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #3580 üzenetére
Gyurcsók mester elkötelezett híve vagyok, holmi japán kóklerek szóba se jöhetnek nálam
Azok a képek tényleg elég vízfestmény-szerűek, de amíg nem kezdenek megjelenni boltban vett K7-el készült képek nem vonnék le messzemenő következtetéseket se a gép, se az obik képességeiről. Ha visszanézed pl. a dakari K20D tesztképeket, amiket megjelenés előtt a "szakújságírók" csináltak, és a későbbi már bolti gépekkel és obival készített képeket ott is komoly különbségek vannak.
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #3578 üzenetére
K20D balunál 157,9 csak a váz, duplakitben 207
, ha hazai gari és számla kell, akkor sima kitobival ediginél 209, de digitcamnál már 197,5-ért megvehető.
Én a vázra értettem azt az árat, WR obi annyira nem hoz transzba -
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #3512 üzenetére
Kis huncut
-
BEE
addikt
válasz
philoxenia #3506 üzenetére
135-ös M42 obiban egy Jupiter 37A-t próbálj levadászni.
Nagyon jó és nincs ára, nemrég 4000 körül láttam egyet a vaterán.BEE
-
Mercutio_
félisten
válasz
Ha gondolod és nem sürgős megpróbálok levadászni neked egy 135/2.8 k-s obit Soósnál
-
BiriBum
őstag
válasz
Te vetted meg végül? Ha még nem, azért érdemes egy Chinon 135-öst kivárni. Az M42-es adapteres játékot én még nem próbáltam, erről az objektívről pedig nehéz optikai tekintetben nyilatkozni, de 5ezret (2-3 pizza ára) valószínűleg megér.
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #3504 üzenetére
Ha hozzáadom a szálltási költséget Soósnál kapsz ennyirért egy Auto-Chinon 135/2.8 K-bajonetes manuál obit, aminél nem kell konverterrel tökölni és a maga nemében elég korrekt kis obi.
-
tbs
addikt
válasz
philoxenia #3502 üzenetére
Attól függ mit szeretnél.
-
BiriBum
őstag
válasz
philoxenia #3412 üzenetére
Mondjuk egy értékesebb Zeissnél megéri...
-
adik
őstag
válasz
philoxenia #3135 üzenetére
ja, látom, k200d + 18-55 20x zoommal.
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #3099 üzenetére
Rossz válasz
-
Chapel
addikt
válasz
philoxenia #3089 üzenetére
ezt most nem vágom....ki ez és h jön az obimhoz?
zozzant:persze értelek én,végül vettél telét?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #3089 üzenetére
Nem gond, majd válaszol a következő új nickjével
-
SeatZola
őstag
válasz
philoxenia #3071 üzenetére
Ok. Jogos!
-
hcs57
addikt
válasz
philoxenia #2701 üzenetére
Köszönöm, jó...
-
Gubro
senior tag
válasz
philoxenia #2645 üzenetére
Pont azt nézegettem én is, sajátos a Samsung árképzése.
Gyanítom, hogy a Saturn beragadt a készlettel, és most ennyiért ki akarják szórni, szóval lehet, hogy érdemes rárepülni. -
Gubro
senior tag
válasz
philoxenia #2643 üzenetére
Tényleg nem kötekedés, de ezek csak vázak, kitobival nem ennyi (még akkor is, ha kitobit pár ezresért lehet lőni - konkrétan egy huszassal drágábbak a kitek).
-
Gubro
senior tag
válasz
philoxenia #2636 üzenetére
Bocsánat, elírtam, D-range mód...
Mindenesetre az az ár szerintem elég jó.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #2640 üzenetére
Az sem rossz. Mindenesetre a lényege az előző hsz-emnek: kis utómunkával teljesen le lehet utánozni a D-ligtinget, ez ne legyen senkinek visszatartó erő semmilyen géptől.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #2638 üzenetére
Dehogynem, photoshop segítségével
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #2636 üzenetére
Van dinamika-bővítés funkciója, igen, bár (nyílván) nem D-lightingnek hívják.
-
Slowman
aktív tag
válasz
philoxenia #2600 üzenetére
Jah gondoltam, hogy nem kell minden cserénél. Csak már f8-nál van egy két maszat, felette meg por jellegű "ismeretlen objektum". Azért gondoltam ha már úgy is leszedem akkor megtisztítom azzal a lendülettel.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #2546 üzenetére
Persze a kisebb zaj miatt már eleve jobb képekre számíthat. Mindenesetre a Pana 88 ezer, a K200D + a 18-200 pedig nem kevéssel több, szóval ez így nem hasonlítható össze közvetlenül.
Nyílván, ha úgy látja, hogy ez mégsem nyerő neki, akkor fejleszthet, csak akkor esetleg bukhat a dolgon, ezért gondoltam jóelőre felhívom a figyelmet egy esetleges buktatóra. Jobb, ha az ember előtte gondolja át alaposan, mintha utólag csalódik. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #2544 üzenetére
Attól függ milyen 18-200. Meg a Pana FZ50 obiját nehéz megítélni, mert ugye ott a szenzor eléggé elviszi a képminőséget, így az obi élessége nem túlzottan, max geometriai aberrációra való hajlama értékelhető korrektül.
-
BiriBum
őstag
válasz
philoxenia #2531 üzenetére
Sajnos 270-ért is esélytelen, pedig nagyon tetszik!
-
tpeter
aktív tag
válasz
philoxenia #2535 üzenetére
Nade, visszatérve a kérdésre
Tehát akkor most kikapcsolható v. sem?
Sajnos ez nálam kizáró ok, hogyha sehogy sem tudom rávenni a "folyamatos" működésre a gépet.
Hó elején gondoltam beruházni egy K20d-re 16-45-tel és őszintén szolva nem tudom milyen alternatívát kéne választanom ha ez az egy kis dolog tényleg nem állítható sehogy. -
tpeter
aktív tag
válasz
philoxenia #2531 üzenetére
hát igen... és miért drágult meg a k20d az általam kiszemelt boltban?
Továbbá, ami a k20d-t illeti, mi ez a "nem kikapcsolható a hotpixel szűrés" dolog? A pixinfós tesztben hogyan csinálták, hogy van szűrés nélküli és szűréses példa is?
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #2313 üzenetére
Úgyérted öncenzúra?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #2304 üzenetére
Nem. A Minolta Z2-ben lévő szenzor átmérője kb 6x kisebb, mint a kisfilmes kockájé, így a crop kb 6. De mivel a K10D cropja kb 1,5, a Minolta gyújtótáv-értékeit kb 6/1,5 = 4-el kell elosztani, hogy megkapjuk, hogy K10D-re felaplikálva az az objektív milyen kisfilm-ekvivalens gyújtótávokat adna.
Tehát:
9,5-95mm lenne - körülbelül, a kerekítési pontatlanságokat kéretik figyelembe venni...(Egyszerűbben megfogalmazva: A Minolta Z2-ben lévő 38-380mm ekvivalens optika van, a szenzor cropja pedig 6, így a valós gyújtótávolsága kb 6,3-63mm. Ha ezt ráapplikáljuk egy K10D-re akkor ezt a 6,3 x 63mm-ert kell a K10D 1,5-ös cropjával szorozni, így kb 9,5-95mm ekvivalens gyújtótávhoz jutunk.)
Szerk: sejtem mi kavart meg. A kompaktok gyújtótáv-értékeit sosem valós, fizikai gyújtótáv-értékekben adják meg, hanem kisfilm-ekvivalens értékekben. A valós értékek kompaktoknál a kicsi érzékelőméret miatt mindig az ekvivalens értékek töredékei.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #2302 üzenetére
Csak nem arra célzol, hogy túlbonyolítottam?
(Nehéz szó, le sem tudtam elsőre írni...) -
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #2300 üzenetére
No, akkor nem sikerült érthetően leírnom ebben a hsz-ben ezt a croppos témát úgy látom. Lehet, most nem vagyok a fogalmazási képességeim csúcsán, de azért megpróbálom akkor érthetően.
Amit mi cropnak nevezünk jelen kontextusban, az egy szorzófaktor, ami azt mutatja meg, hogy az objektívre írt gyújtótávolság-értékeket (azaz az objektív valós, fizikai gyújtótávolságát) mennyivel kell megszorozni ahhoz, hogy az adott érzékelőméretre az adott lencse olyan látószögű képet rajzoljon, mintha kisfilmes méretű filmre/érzékelőre fotóznánk - értelemszerűen ugyanazzal a lencsével.
Magyarán a crop egy szorzófaktor, ami az érzékelő méretétől függ, és az objektív valós gyújtótávolságát kisfilm-ekvivalens gyújtótávolsággá alakítja.
A crop kiszámítási módja első megközelítésben: [kisfilmes kocka átlóhossza] / [használt érzékelő, vagy film átlóhossza]Jól ismert példák, mondjuk Pentax K10D, kerekítsük a cropját 1,5-re.
50mm-es objektívet használva K10D vázon: 50mm x 1,5 = 75mm kisfilm-ekvivalens gyújtótávolságot kapunk. Ez azt jelenti, hogy a K10D-re szerelt 50mm-es objektív olyan látószöget ad ezen a vázon, mint egy kisfilmes gépen egy 75mm-es objektív.Kérdésed:
Egy Full Frame, azaz kisfilmes méretű érzékelőn egy középformátumú objektívnek mi a cropja.
Mondjuk vegyük ezt az objektívet:
SMC Pentax 67 1:2,8 165mm - tehát 165mm ennek az objektívnek a valós gyújtótávolsága.A fentiek értelmében a crop kisfilm-ekvivalens gyújtótávolságra számítja át az objektívek gyújtótávolságát. De a fullframe képméret ugyanaz, mint a kisfilmes képméret.
Magyarán ha felszereled egy FF vázra a 165mm-es objektívet, akkor 165mm kisfilm-ekv gyújtótávod lesz. A kérdésedre tehát a válasz: a crop 1. De mivel egy tetszőleges szám szorozva 1-el ugyanazt a tetszőleges számot adja, fogalmazhatunk úgy, hogy nincs crop, nem kell croppal számolni full frames vázon.Azt kell észrevenni, hogy tök mindegy, hogy DA, FA, vagy 645 vagy 67 obit rakunk mondjuk egy K10D vázra, az objektívre írt értékek kisfilm-ekvivalens átszámításkor ugyanúgy 1,5-el szorzódnak. Tök mindegy, hogy FA, 645, vagy 67 objektívet rakunk egy fullframe vázra, az objektívre írt értékek kisfilm-ekvivalens átszámításkor nem változnak.
Ahogy előbb említettem, ha középformátumú vázra teszünk középformátumú objektívet, akkor kell croppal számolni. Vegyünk egy 6x9cm-es rollfilmmel dolgozó gépet. A 6x9cm-es filmnek nagyobb az átlója, mint a 36x24mm-es kisfilmnek, tehát a crop egytől kisebb lesz. Egész pontosan 0,4.
Ráteszünk egy 6x9-es formátumra tervezett 100mm-es objektívet erre a gépre, akkor azzal az objektívvel 100 x 0,4 = 40mm kisfilm-ekvivalens gyújtótávolságot fogunk kapni. De ha rátesszük ezt az objektívet egy fullframes gépre, akkor 100mm ekvivalens marad, ha pedig teszem azt valahogy ráapplikáljuk egy K10D-re akkor 150mm ekvivalenset kapunk. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #2298 üzenetére
Dehogynem. A Pentaxnak 645-ös és 67-es gépei is voltak, így értelemszerűen mindkettőre voltak objektívjei is.
Az ezekhez a rendszerekhez készült objektíveken "bevonat Pentax rendszertípus fényerő gyújtótáv" szerint rendezett felirat van, pl:
SMC Pentax 67 1:4 55mm
SMC Pentax 67 1:2,8 165mm
SMC Pentax 645 1:2,8 75mm. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #2296 üzenetére
Nem, legalábbis én úgy tudom nem, az FA kisfilmes méretet jelöl legjobb tudomásom szerint Pentaxnál. De ha 6x4,5-re tervezett obik lennének, vagy akár 6x9-re tervezett obik lennének, akkor sem változna semmit, nem lenne crop, a kisfilm ekvivalens gyutávja a lencséknek fullframe vázon az objektívre írt értékek lennének.
Középformátumon történik croppolás, viszont ott a crop faktor kisebb egynél.
Teszem azt, vegyük a 6x4,5cm-es méretet, ott a crop kb 0,58, kerekítsünk 0,6-ra. Tehát egy 645-ös gépre felszerelt 100mm-es objektív a 6x4,5cm-es filmkockára 60mm-es kisfilm-ekvivalens gyújtótávnak megfelelő látószögű képet vetít. Egy 120mm-es objektív a 645-ös vázon 72mm ekvivalens lesz, az 50mm-es objektív 30mm ekvivalens és így tovább.Szerk: kössz a linket, majd átnézem, de egyelőre nincs hozzá agyam/türelmem, hogy ennyit olvassak angolul.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #2294 üzenetére
Az FA jelzésű Pentax objektívek kisfilmre tervezett objektívek, tehát értelemszerűen jók FF-re.
A második kérdést nem értem
A kisfilm-ekvivalens gyújtótávolságokat kisfilm (avagy Leica) méretű érzékelő mellett értelemszerűen mindenféle szorzás/osztás/integrálás nélkül kapjuk meg, az lesz, ami az objektívre van írva. Tehát nincs crop. -
madgie
titán
válasz
philoxenia #2291 üzenetére
Meglepődnék...
-
Reno7
senior tag
válasz
philoxenia #2231 üzenetére
Kösz
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #2195 üzenetére
Dobok egy privátot...
-
Allien
veterán
válasz
philoxenia #2189 üzenetére
De, van olyan 300mm-s, ami akkora, mint a 50-200?
Nem hinném.
-
Hooper
őstag
válasz
philoxenia #2161 üzenetére
Elolvastam, de lehet akkor az én megfogalmazás értelmezésemmel vannak bajok
Szten: megnézném azokat a tesztképeket
-
jeni
félisten
válasz
philoxenia #2023 üzenetére
Hello
Én dumcsiztam vele,állítólag már van vevő az egész cuccosra.Magam is újpesti vagyok és elmegyek majd a börzére.Én a markolatot szerettem volna meg venni.Nov.16-án lesz a börze?.Vagy mai napon van?Ott lesz a Vajda Attila a nagy fotós volt kollégám még a Matávos multamból ismerem őt.Egy szolgálatban voltam vele.
A Pentax A 1.4/50 obi megér egy 20e.Ft? -
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #1960 üzenetére
Pixelszintű crop? Persze, sejtettük, hoy croppolva nagyítható ám
A leképzése 1:3, amúgy ami kitobihoz képest persze igen jó, nade egy bridgenek/kompaktnak is lazán lehet annyi. Max más minőségben képes produkálni -
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia #1958 üzenetére
-
ottkar
addikt
válasz
philoxenia #1955 üzenetére
Te látál műszerészt kalapács nélkül? Úgy is hívják műszerészkalapács. A totál fém gépen van is mit kalapálni, a műanyagot csak törni leht.
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #1902 üzenetére
Jaja, és szerintem az talán épp az amivel Pleiades csinálta a tesztet, megjárta a fél PFC-s tábort
Libria: A természet az elég tág fogalom, tájképet akarsz, vagy közelit növényekről, állatokról, rovarokról. Első esetben ugyebár jó lenne minél nagyobb látószög, másodiknál a makró funkció is képbekerül.
Szerintem írd le milyen vázra lennének az obik (6MPX-hez elég lehet ami 10en már feloldási problémákkal küzd) és kb mennyit szánsz rá.
Kitobiból a II-es verziót ha olcsón megkapod érdemes megvenni, sok dolgot meg lehet vele oldani, és a 18-as kezdője alá csak drágább obikkal tudsz menni egyébként is.
Ha nem kell a tele tartomány, akkor vehetsz mellé fényerős 50-es fixet és közgyűrűt, azzal a korábban leírt dolgokat lehet elkövetni és súlyra se vészes, extrém makróhoz meg fordítógyűrűvel felrakod az obit. -
Zozzant
addikt
válasz
philoxenia #1832 üzenetére
célzóvíz rulez
-
hcs57
addikt
válasz
philoxenia #1827 üzenetére
Kipróbáltam, és azt tapasztaltam, hogy kézből elég gyakran életlen, de állványról mindíg éles... rájöttem, inbolygok előre - hátra.. az obi: Pentax FA 50/1.4
Ugyanez volt a helyzet a Tamron 90/2.8 makróval is... tehát állvány, és ki van zárva az imbolygás..
-
bal13
csendes tag
válasz
philoxenia #1827 üzenetére
Én 50/1.7 M-mel kísérleteztem: ebben ugye az a baj hogy nem AF, tehát csak a fókuszvisszajelzésre tudtam hagyatkozni, de ez azt mutatta hogy nem egy ponton érzékeli az élességet, hanem egy tartományban. Tehát beállítom a témára és elkezdem pl végtelentől a közelpontig tekerni a fókuszgyűrűt. Egy adott pillanatban jelez hogy szerinte ott a fókusz. Ezután áttekerem a közelpontra és onnan állítom a végtelen felé. Ez is jelez egy adott pillanatban, de jellemzően nem ugyanakkor amikor az előző. Ez a kis különbség szűk DOF-nál észrevehető lehet (mondjuk szvsz túl van dimenzionálva a dolog, eddig kb egyszer rontottam el e miatt képet, akkor is mindezt megfejeltem közgyűrűsorral... AF legyen a talpán aki azt eltalálja, de még így is közelítőleg jó eredményt adott)
De azért jó lenne ha egy 50/1.4 FA tulaj megírná a frankót -
BEE
addikt
válasz
philoxenia #1809 üzenetére
Nagyítja a keresőképet.
Makrónál nagyon hasznos, mert könnyebb belőni az élességet.
Általános használatra is jó, csak ha ki akarod használni a teljes képmezőt
számolni kell vele hogy nem látod a képszéleket.BEE
-
Zozzant
addikt
válasz
philoxenia #1809 üzenetére
A keresőben nagyobb képet látsz. Szinte kiesik a látótérből a státusz sor alul, akkorát. Manuál obikhoz, makróhoz jobb.
-
kpista
tag
válasz
philoxenia #1784 üzenetére
-
kpista
tag
válasz
philoxenia #1779 üzenetére
Keresni, keresni
Találni a lényeg
Jó vicc! -
Kobe
veterán
válasz
philoxenia #1683 üzenetére
a tükörreflexeseknél a zárszerkezet átlag hány expoig húzza ?
Allien: a méret a legkevésbé zavar, ha zavarna, nem s6500assal járnák. tom, a dslrek nagyobbak ennél is, de nem zavarna.
-
Allien
veterán
válasz
philoxenia #1678 üzenetére
Van, amikor az is elegendő, ha nem 2mm-s pókot akarsz lekapni.
Ha meg olyantat akarsz, akkor felrakod a Raynox 250-t, amit ugye az előrelátó bridge/kompakt tulaj mindenképp beszerez, ugyebár.
-
BEE
addikt
válasz
philoxenia #1661 üzenetére
Ez M42.
A bajonetes Prakticák tipusjele B-vel kezdődik,
de a bajonetje nem kompatibilis a K-val, pedig szemre ugyanaz.
Nehogy összecseréld !BEE
-
ottkar
addikt
válasz
philoxenia #1661 üzenetére
A Pancolar menetes. A Praktika is M42-es. A bajonettes P. nem K bajonettes, hanem B.
-
Kobe
veterán
válasz
philoxenia #1658 üzenetére
hát, ettől "féltem"
mindegy, spórolás project ezerrel elindítva és rimánkodás h summás ösztöndíj gyüjjön
apropó: neten merre lehet találni az 50-200assal készített makroképeket ? Pl ahol raynoxal egészítik ki vagy hasonlók....
-
fradigy
tag
válasz
philoxenia #1639 üzenetére
ugy ertettem, h a K200D nem kell talalni uj kategoriat, ha az uj gep elfoglalja a beleposzintet.
szintekozep -
Chapel
addikt
válasz
philoxenia #1592 üzenetére
Erre valszeg az a válasz, hogy Pentax-ék se hülyék, h egy occsóbb gép jobb legyen mint a drágább....
Tudja a K200D mert új és illik,de azért sorozatban nem lesz jobb mint a 100k-val drágább nagy testvére a K10D.
Egy szó mint száz,a K200D belépő szint, a K10D meg nem.
-
:AMF:
senior tag
válasz
philoxenia #1592 üzenetére
K100D (Super)-ről tudok nyilatkozni, de gondolom a K200D-nek is hasonló a "baja". Kicsi a puffere, így a képek írása elég lassú. Gyakorlatilag lepkehátsófertálygázkeveréknyi különbséggel ír egy sima SD és Sandisk Extreme III-as kártyára.
-
senior tag
válasz
philoxenia #1589 üzenetére
Sem a K100D, sem a K100D Super nem tud dng-be menteni. Csak pef van és jpeg.
Az 1.02-es firmware-el hivatalosan már a K100D is támogatja az SDHC kártyákat. Továbbá a K100D Super támogatja az SDM obikat is. -
Allien
veterán
válasz
philoxenia #1589 üzenetére
Aztatat én nem tom.
-
Allien
veterán
válasz
philoxenia #1587 üzenetére
Jaja, sőt, még ott a SUPER változat (K100D super).
Me az NEM ugyan az, mint a K100D!
(csak majdnem) -
senior tag
válasz
philoxenia #1580 üzenetére
dehát mondom - má' harmadjára - hogy k100-ról beszélek.
(azt tudom, hogy tbs kollega k10-re váltott. pont ezért érdekelt volna milyen magyarázattal áll elő a k100+dng ügyben...
)
-
senior tag
válasz
philoxenia #1576 üzenetére
ja, vagy úgy. firmware-bütyköléshez nem értek.
(a k100 dng-be nem tud menteni) így marad a gépen konvertálgatás.
-
Zozzant
addikt
válasz
philoxenia #1569 üzenetére
a PEF-be ágyazott jpeg-et olvassa...
-
tbs
addikt
válasz
philoxenia #1563 üzenetére
De. Nem látom sok előnyét a tripla helyfoglaláson kívül. Mivel a PEFek kezelése GPLes programokban is benne figyel, nem aggódom, hogy olvashatatlanok lesznek 10-20-30-50 év múlva...
DCRaw-nál nem kell több. Már a RawTherapee is nagy engedmény tőlem...
-
tbs
addikt
válasz
philoxenia #1550 üzenetére
Mekkora volt a rekesz..? F11-13-... nyugodtan állítható ennyi fény mellé.
-
hcs57
addikt
válasz
philoxenia #1550 üzenetére
Az a fura, hogy a bal oldala sokkal jobban lágyul, nem szimmetrikus.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezeskonzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged