- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
inzsellér
tag
Még az NDK-s időkben mesélte egy jénai srác, hogy a továrisok kifosztották a gyárat. S mivel láttam már szovjet gyárat belülröl -igaz, az gépipari volt, de a minőség országosan hasonló lehetett- nehezen tudom elképzelni, hogy a saját gépeikkel -mégha Zeiss dokumentáció alapján is- ilyen jó obikat tudtak volna (kilencet!) gyártani.
-
leeate
senior tag
A legjobb az lenne, ha saját akkuja lenne a gépnek, azokban valahogy jobban megbízok, de igaz, így tartósabban lehet használni.
A dinamikás dologról nem tud senki nyilatkozni? Nem annyira fontos, csak itt van előttem egy Pentax k-m prospektus, nagyon ír valami széles dinamikáról.. -
Slowman
aktív tag
Megoldódott a probléma. Fater kioperálta de azt mondta, hogy bármikor vissza is tudja rakni. A kattogást ez a kis pöcök kiálló 1mm-e csinálta az sdm csatlakozókkal, most kipróbáltam és nincs neki egy darab hangja se. Amúgy mindig benyomott gombbal és ha ne felejtem el akkor MF módba nehogy bármi történjen, bár tudom ez egy használati tárgy és ezt ki kéne bírnia elméletileg, de belefér én inkább elővigyázatos vagyok.
Nekem nem jött be az átalakító laprugó nélkül mert könnyen lejárkál, továbbtekerem kicsit és már el is fordult az objektív, így aztán inkább szórakozok velem nem olyan nagy macera.
Azért kösz minden segítséget! -
ottkar
addikt
Amúgy meg azért van peremes adapter Pentaxhoz is mert van néhán yolyan optika aminek a menet utáni válla kisebb mint a bajonett furata ezért nem tud feltámaszkodni a bajonett homlokfalára így az adapterrel együtt lötyög. Általában 51-52mm-esek a vállak nekem van olyan optikám aminek 48mm a vállátmérője.
-
Slowman
aktív tag
Értem!
Hát eddig úgy csináltam mert a papper ezt tanácsolta, hogy a gyűrű először. M állásba visszacsúszik de még akkor is kattant ahogy forgattam és direkt pofával lefelé tekertem nehogy kicsússzon(mert így szabadon ki-be csúszkál). A lecsípéssel a baj, hogy barátnőm apjáé és hát nem akarom szétkapni rögtön. De majd leragasztom ha megoldható bár akkor meg beleesik a ragasztó az még nagyobb buli. Majd ki ötlök valamit mást nem levágom inkább mint a vázam
.
Az átalakító gyűrűről meg annyi, hogy a náluk [link] vettem és a használati útmutató egy tollal mutatja hogy forgassam el, és egy kis reteszt nyomjak mikor leszedem hát nem tudom majd holnap kipróbálom, hogy le tudom-e venni obival együtt. Azért kösz a felvilágosítást addig míg ez meg nem oldódik nem nyösztetem remélem nem történt még semmi a többi obi ugyanúgy működött eddig... bár nem sokat volt utána a kezembe. Holnap tüzetesen megvizsgálom amúgy ha történt volna valami mit vágott haza vagy akkor már észrevettem volna -
BiriBum
őstag
Szerintem megint rosszul értelmezted a hozzászólásomat.
Az első részben azt írtam le, hogy mi a kölönbség a 18-55 I és II között.A kis érdekesség linken (ennek semmi köze a fentiekhez!) a szerző a Pentax kitlencse decentralizáltságát mutatja be egy FF gépen. Tehát itt nem a vignetta a lényeg (persze, hogy van, mivel a lencse csak APS-C-t rajzol), hanem a rajzolt kép szél felé való eltolódása.
(Amúgy elolvastad az angol szöveget?) -
Mercutio_
félisten
Nem azt írta, amit te a szájába próbálsz adni
Szimplán csak arról van szó, hogy egy adott objektív adott jellemzőkkel bír, ami 6Mpx-en még elegendő, 12-nél meg már kevéske. A gyártó pedig vagy ezért mert presztizsét meg akarja őrizni, vagy mert a piac és a vásárlói igények rákényszerítik új objektívet készít aminek a tulajdonságai az előzőnél érezhetően jobbak (kisebb CA, nagyobb feloldóképesség, jobb háttérmosás, stb.) Lásd. 18-55 II -
inzsellér
tag
Én nem írtam, hogy ez az optika egy szódásüveg talp, hanem azt, hogy ehhez az obihoz túl jó a K20d. Egy belépőszintű dslr-el dolgozó kezdőnek (vagy kompaktról átállónak) lehet, hogy ez az obi már csúcsoptika, de aki egy kicsit komolyabban veszi a minőséget, az elkerüli. És a gyártó szerint sem a csúcskategóriás SP sorozat.
-
inzsellér
tag
Az Ephotozine.com tesztjének összegzése:
In summary the main positive points of the Tamron Di II AF 18-200mm f/3.5-.3 XR LD Aspherical (IF) Macro are:
- Size and weight
- Focal Range
- Easy manual focus
Negative points are:
- Optical quality
- Slow/noisy autofocus
A bevonat, spéci lencse ellenére az optikai minősége a gyenge pont, már pedig elsősorban azért veszem meg
A 18-250 jobb optikai minőségű, de abban igazad van, hogy nem éri meg a dupláját -
Szten Márs
nagyúr
Persze, hogy jobb, de nyílván ez nem nagy csoda. A hsz-ed viszont azt az érzetet kelti/keltette/kelthette, hogy ez egy csodaobjektív. Nem feltétlen korreál a korrekciós lencsék száma a képminőséggel, egyáltalán nem, de ezt egy laikus nem valószínű, hogy tudja, így tévútra terelheti, ha ezek számáról áradozunk.
-
madgie
titán
Jó, csak akkor nem kell a tripla-dupla-tetra korrekciós lencsékről regélni, miközben egy kólásüveg szintjét hozza optikailag. Nem mellesleg az utódja (18-250) sem egy álom, de ennél azért jobb.
Szerk: és akkor a két mezei Pentax kitobiról nem is beszéltünk, mert azok körbepipilik ezt a csoda Tamit
-
madgie
titán
Szerk: f11-es rekeszértékre minden gyutávnál beragasztva nagyjából jó rajzzal bír...
-
inzsellér
tag
Ha jól emlékszem a nagy átfogást, a kis súlyt és a könnyű kezelhetőséget díjazták elsősorban (de lehet, hogy szokás szerint tévedek). Természetesen lehet nagyobb nagyítást is készíteni, és hogy az mennyire megfelelő, az már egyéni igény kérdése. De szvsz a K20D túl jó gép a 18-200 obikhoz. Különben én is egy Tamron 18-250 re spórolok
-
-
Agent87
aktív tag
-
Degeczi
nagyúr
ja, h törlés + OK - az valóban kényelmetlenebb lehet vmivel
Nikonon a törlőgombot kell mégegyszer lenyomni a tényleges törléshez, így nagyon gyorsan lehet haladni: jobb kéz a tárcsákat kezeli, amivel sokkal kényelmesebben lehet a képek között lapozni, mint gombokkal, bal kéz pedig ezt a törlőgombot
de mondjuk messze nem a legfontosabb szempontok közé tartozik a törlés könnyű/nehéz mivolta - hiszen a legtöbb esetben egyébként is inkább a számítógépen válogatok (pedig a D90-en nagyon jó, 920k pixeles TFT van), a kamerán inkább csak utazások alkalmával
-
Zoli bácsi
őstag
Nem tudom, nem szoktam 40-50 képet törölni a géppel, maximum egyet, ha észreveszem hogy nagyon nem sikerült. Én annyira nem látom tragikusnak a gombok lekerülését a bal oldalról, megszokás kérdése lehet. Státusz LCD hiányát is megszokta mindenki a belépő gépeknél. Sőt van gyártó, aki a fókuszmotort is kispórolta a vázból. Azon gondolkodtam, mit spórolnak ki ezután? Talán a keresőt, nem kell tükörmechanika, úgyis élőkép kell a népnek.
-
bwoay
nagyúr
A K-7-nél (ahogy Degeczi is írta korábban) most felülre került (a lejátszás is),
a bal hüvelykujjhoz, ahol K100-on a vakunyitás van.
Így sem rossz, D300-on is pont ugyanígy vannak elhelyezve,
azzal a különbséggel, hogy utóbbin még így is van egy sor (4 db)
egyéb gomb a kijelző jobb oldalán. -
-
Zoli bácsi
őstag
Nincs, a géppel elégedett vagyok. Legtöbbet nagylátószöget használok, körülnéztem mit mennyiért kapok Pentaxra. Aztán elgondolkodtam a sokszor olvasott Sigma minőségi szórásáról. Pentax 16-45 tesztképei nem győztek meg, hogy nekem megérne ennyit ez az optika. Aztán arra a következtetésre jutottam, ha eladom a vázat és az obikat, akkor kevesebb pénzből megkapom a számomra várt minőséget más gyártónál. Ennyi.
Az utólsó lökést az adta, hogy hátat fordítsak a Pentaxnak, hogy 3 hónap után, két szervizt megjárt objektívemet így kaptam vissza, megnézheted, tettem föl tesztképet. Ha szerintük ez jó, legalábbis papírt kaptam a kalibrálásról, akkor köszönöm, ennyi. Tudom, hogy kitobiról van szó, ha nem ennyi pénzből vegetálnánk, akkor úgysem akciós k200d-t veszek kitben, hanem mást, de ez van, úgy gondolom más gyártónál olyan kitobit kapok, amit használni is tudok. Pentax kitobiból is van mégegy, az azért jobb, de messze nem az igazi.
Megvan a régi D50, a feleségem használja, tanulgatja, a múltkor azzal is lőttem egy teszképet ugyanonnét, feltöltöttem mindkét képet. Mindegyik kitobi az igaz, de szvsz ég és föld a különbség. Az egyik kielégíti a szerény igényeimet... -
Degeczi
nagyúr
sajnos nem ez a tipikus manapság...
nekem 5 kipróbált Sigmából 4 volt azonnal láthatóan rosszul beállított
(kettőnél pontatlan AF, kettőnél féloldalasság)rengeteg ilyen tapasztalatot lehet olvasni, külföldi fórumokon is
nem véletlenül drágábbak a Nikon ill. Canon obik: lényegesen jobb a gyártási precízség, ill. minőségellenőrzéspedig egyébként jópár olyan Sigma (vagy Tamron) obi létezik, ami jól beállítva csodás eredményre képes - de a fene se akar zsákbamacskába belenyúlni, így csak akkor szabad ilyeneket venni, ha előzőleg kipróbálhatóak
-
Zoli bácsi
őstag
A zindex fórumon olvastam.
"Nekem pénteken jött meg,és egy fél órát kellett suvickolnom.Elsőre csak elmaszatolta,ekkor mejdnem infarktust kaptam,de többszöri "kupakolással",és nagyobb erővel-kb,ahogy a tollat nyomod íráskor,vagy egy picit még erősebben-sikerült."
[link]
Dust Aidről is van itt szó, bár tapasztalat nincs. -
Zoli bácsi
őstag
Igaz, csak az ember az eddigi 25 év alatt, mióta fotózom, nem használt stabit. (Smenán nehéz lett volna) Közben bekapcsolom, de ki már elfelejtem. Ha nem mondod, észre sem veszem, hogy megint be van kapcsolva. Majd megszokom. Pedig a "kéz" ott a keresőben.
Benéztem az apróba, meg vagyok lepődve, mennyi eladó obi van (meg itt is). Most cserél mindenki, vagy válság van..?Sajnos, most nyaralásra gyűjtűnk, nem nézelődöm.
-
vfo7
senior tag
Azért változtatják meg szinte típusonként az akksi formáját, hogy a derék kuncsaft ne tudja használni pl. a régi géphez valót. Ez szerintem teljes mértékben marketing- és profitorientáltság, nincs túl sok köze a gyakorlati szükségszerűséghez.
Mi lenne ugyanis, ha pl. ugyanúgy szabványosítanák a lítiumakksikat, mint a ceruzaelemeket és ugyanaz lenne jó Pentaxba és Olympusba, Nikonba és Canonba?
Az eltérő üzemi feszültség nem érv, mert ha pl. a DSLR-ek alapelvei nagyjából egyformák, akkor a chipkészletek is működhetnek szabványos feszültséggel, mint pl. a laptopok, vagy a hálózatról működő számtalan készülék. -
macskajancsi
aktív tag
ez nem hülyeség, hanem üzlet.
nyilván nem fognak ugyanolyat gyártani hozzá, mert az új fajtát is megveszi hozzá, akinek kell.
tényleg kitolás ez az egység sugarú vásárlóval, de ez egy ilyen világ.
más termékeknél is ez a trendi.vfo7: én is 3k-ért vettem pótakksit, igaz fele annyit tud mint a gyári. de ha kettőt vettem volna 6ért, már úgy is jobban járnék, mint a gyárival. kapacitásban meg ugyanott vagyok.
-
vfo7
senior tag
Vélhetően azért kisebb kapacitású az új, mert a K7-nek kisebb a fogyasztása.
De ami nekem nem igazán jön be, az, hogy miért nem ceruza-akksikkal csinálták, mint pl. a K200-nál. Ha lemerül a lítium, és nincs nálam egy másik, vége a dalnak. Ha meg ceruza-akksival műxik a szerkezet, a sarki boltban kapok hozzá villanyt és kattintgathatok tovább.
-
bLaCkDoGoNe
veterán
-
adik
őstag
Igen, ezért nem logikus nekem sem. Ámbátor a Pentax obi(ai)mmal (kvázi) mindig jó helyre állít élességet. Mindazonáltal, egy percig nem bántam meg, hogy megvettem. Pusztán tudom, hogy meg kell győződni arról, hogy tényleg az-e az éles, amit annak szeretnék - és persze, hogy ne rekeszeljem le nagyon, ~f/14-nél szűkebben már nagyon csúnyácska. (Ezt is csak most vettem észre.) Az AF gyorsaságát pedig inkább az USM-en felnőtt lelkem fikázza, bár tényleg nem fair összevetni azt és ezt a kardános, tengelykapcsolós, sebességváltós, kurblis, nem tudom hány hengeres megoldást (és hogy ez milyen hülye egy megoldás...)
-
Darkness1
aktív tag
Tovább próbálgattam és most már sokkal jobb az eredmény. Nagyon szépen rajzol. F/2.8-nál csináltam képet egy 2 Euros érméről és szemmel látható a MÉ változása a képen. Egy szó, mint száz: akinek jó makró kell, az nyugodtan válasszon a Sigma sorozatából, aligha fogja megbánni.
A Digitális képeim topicban belinkeltem pár képet, a rózsát ezzel csináltam.
-
-
macskajancsi
aktív tag
-
adik
őstag
Ahhoz nagyon fényszegénynek kellene lennie az obinak, mert még kétszerezőnél sem feltétlenül igaz a /6.3 -as szabály, ha pedig jól tévedek a közgyűrű kevesebb fényt vesz le. Legalábbis múltkor tátott szájjal néztünk ahogy egy d80 a végállásba csavart 28-80 "filmes kit" 3,5-5,6 -tal jó helyen talált élességet - kétszerezővel, pedig elvileg nem kellett volna, mondjuk nem a meszelt fallal próbálkoztunk, ez igaz. Persze ez itt kicsit off.
-
macskajancsi
aktív tag
addig ok, hogy esztergálják/marják őket. fogtál már kézben ilyet? mi a vélemény róla? kell figyelni valamire? nekem ez a lényeg. (felőlem lehet olajos, v kiskutyát csomagolnak mellé, bármi megeshet, ezért is kérdezek tapasztalatokat.
)
és azért más egy kicsit az orosz, meg ez, ott ugyanis m42es csatlakozású mindegyik elem, EZ meg más egy kicsit, csak rá kell nézni a képére alul. -
macskajancsi
aktív tag
a kidolgozottsága, minősége érdekelne. nem azért tartanám esetlegesen gagyinak, mert nem visz át semmit, ezt tudtam róla. (hanem mert sorják vannak rajta, olajos, vékony lemez->összenyomod,akármi egyéb miatt...)
esetleg, h tud-e ilyen árkategóriában vki olyat, ami nem 2 bajonett alul-felül+középen 3db közgyűrű elvét követi, hanem már mind a 3 közgyűrű maga is bajonettes lenne. kevesebb lenne vele a macera. -
BiriBum
őstag
Valóban nincs, a kérdés az objektív vonalfelbontása vs megapixel. A régi filmesek között is vannak lencsék, amelyek nem igazán nyerőek ebből a szempontból.
Objektívenazért azt lehet mondani, hogy a 18-55 II azért nem olyan rossz, de a K20D lehet, hogy kontrasztosabb képeket csinál a 16-45 F/4-gyel.
[link]
[link]
[link]
[link]Amúgy erősen remélem, hogy a K30D szenzora nem lesz nagyobb felbontású a K20D-jénél, hacsak nem APS-H vagy FF lesz egyúttal. Ha mégis, akkor reszkess Pentax, mert nem cserélek vázat!
-
DJ Reinhardt
tag
A felcsapott tükör elég jól eltakarja
( Plusz lefele tartott gép alatt lefele néző bajonettet ért, feltételezem )Teljesen jól csinálja a kolléga: egyszerűen csak a körtepumpa itt és most nem segít tovább. Ha a maradék pár pötty zavaró, nedves tisztítás kell a gépnek és a következő makacs szennyeződés előfordulásáig újra elég lesz a pumpa.
-
Darkness1
aktív tag
Nos, köszi a tanácsot, végülis egy Sigma 105mm F2.8 MACRO EX DG lett. Még nem érkezett meg, szerintem a jövő hét elején itt lesz. Kíváncsi leszek rá. Hogy miért? Végülis úgy láttam, hogy a hosszabb gyújtótáv csak előnyére válik majd. Továbbá a várható ÁFA emelés miatt úgy éreztem, hogy nem érdemes halogatni a vásárlást. Amúgy is szükségem van rá a közelgő ballagásokon. Mégegyszer köszi.
-
Szten Márs
nagyúr
Nem kevered valamivel?
Ennek a közelpontja 0,5m azaz 50cm, az 80mm-es állásban sem 1:1, közel sem. Ami azt illeti a 90mm-es gyújtótávolságú tamronnak 29cm a közelpontja és úgy ad 1:1 leképzést, a 105mm-es Sigma meg 31cm-ről, pedig azok ugye szűkebb látószöggel rendelkeznek, mint ez, akár a legszűkebb látószögű állásban.... -
Hooper
őstag
Én nem nyervogok az uj szoftverért, már lassan 1 éve megvan a gépem, és eddig én sem kerestem rá, ugyanakkor a k20D-hez ha jól tudoma harmadik jött ki, és a KMhez is van már, ami igen csak uj masina a k200hoz képest.
Különben meg ne mondd nekem, h alaplapon, VGAn, telefonon, vagy akármelyik szoftvereden egész eddig nem eszközöltél valamilyen frissítést
Ha ráfeküdnének a mérnökök biztosan találnának javítandó dolgokat.. nemhiszem h sokan panaszkodtak eddig az SRre mégis frissítették.
Egyéb iránt a lényegtelennek vélt frissítés is olyan gesztus a gyártótól a fogyasztó felé szerintem amivel tovább erősíthetik a márka iránti rokonszenvet, hiszen ez azt sugallja, h nem csak eladták neki egyszer, hanem azóta is próbálják tökéletesíteni
Neharagudj, de nem értem ezt a cinikus hangnemben megírt HSZedet..értem ezt #3059re is....ha kedvet kaptál itt a frissítés a k100hoz, ezen modell esetében az SDHC kártyák kezelését tették lehetővé/optimalizálták... szerintem nem elhanyagolható
-
adik
őstag
A k20d-hez kiadott szoftverfrissítés pl hatékonyabbá teszi a képstabit. Gondolkodás nélkül tölteném le az újabbat a k10d-mhez, ha egy ilyen frissítés kijönne hozzá. Nem mondom, hogy nem vagyok elégedett a mostanival, hogy neaggyisten nem tudnék élni képstabi nélkül (a k10d előtt megvoltam nélküle), de ha lehet jobb, akkor legyen! - pláne, hogy nem kerül pénzbe, a frissítés meg alig 10 perc.
A k10d-mhez azért töltöttem le szoftverfrissítést, mert anélkül nem kezelte az ultrahangos obik sdm motorját (amim bár most nincs, akkor volt nálam kölcsönbe pár hétig), csak a kardánról hajtotta meg őket, és pl az [ok] gombra rá lehett húzni a közvetlen érzékenység állítást, ami meg kényelmesebbé tette a használatát. -
Mercutio_
félisten
Azt is tedd hozzá, hogy neked egy valószínüleg hibás kitobid volt, és ahhoz képest voltak jobbak ezek a régi filmesre tervezett obik!!
Én használtam 28-80-as, és 28-90-es Pentax obit is, mindegyik gyengébb volt digin, mint a(z egyébként hibátlan) kitobim, akkor 1:1
Zolibácsi: Csinálni kellene ugyanazon a helyen 1-es és II-es kitobival képeket állványról, és csak a képek széleit összehasonlítani, ugyanis lehet, hogy azért tűnik mosottabbnak a képszél, mert annyival jobb a közepe, hogy az már szembetűnő, de ennek nem a képszéli gyengeség az oka, hanem a kép közepének aránytalanul jó minősége
-
Slowman
aktív tag
Az alatt azt értettem, hogy kicsit nehezen forog a gyűrű. Erősebben kell mozgatni, nem olyan könnyen forog mint a 18-55kit objektív. De ne tudom, hogy hogyan is kéne ezeknek eredetileg működni. Nem nagyon fogtam, forgattam ilyen objektívet a kezembe eddig, csak gyerek koromba de akkor valahogy nem sikerült megfigyelni
.
És a 3 linkelt objektív közül szerinted melyik a legjobb választás?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- Hardcore café
- Milyen házat vegyek?
- PlayStation 5
- Acer notebook topic
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged