- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Darkness1
aktív tag
-
jeni
félisten
válasz
Mercutio_ #4113 üzenetére
Esetleg Full Frame gépekhez tervezett optikát használnak majd mint a Canon és a Nikon. Rosszabb esetben a név használatot megveszik,vagyis a Pentax néven jön ki a Canon által gyártott obik.Olcsóbb mással legyártatni az obikat,mint megtervezni és saját műhelyben elkészíteni.
-
BiriBum
őstag
válasz
Mercutio_ #4016 üzenetére
Az USA-ban kb. 50$ a különbség, itthon ez 200, így az átfogás és az USM miatt ott valóban racionálisabb választás a 17-70. A 16-45 állítólag közel áll minőségben az 50-es prime-hoz .
Az objektívpark ilyenfajta elaprózásával én sem értek egyet, csak próbáltam összefoglalni, hogy ő mit vázolt az záró részben. Ha elém szórnának egy szakajtó K-s objektívet, hogy "Ne, válassz!"
, akkor én biztos a 16-50-est kotornám ki.
-
adik
őstag
válasz
Mercutio_ #4009 üzenetére
Két dolgot tudok még elképzelni (őőő, manapság persze sokkal többet is, csak akkor bilibe lóg a kezem):
- nálam volt egy selejtes példány,
- rosszul értettem az idézett angol szöveget,
de a Tamron 17-50/2,8-a szerintem képminőségben nagyjából közepes. Egy hosszú hétvégét töltött nálam, és biza a 17-70-es Sigma képminőségben megeszi reggelire (imho még a 18-50 is) és a fókusza is ugyanolyan gagyi. Nem mondom, tetszett, hogy kettőnyóc végig, de akkor tényleg legfeljebb portrézni lehet vele. Éles képet nagyjából 5,6-6,3-nál kezdett produkálni, de inkább olyan /8-nál. Akkor is inkább rajzolata volt, mint karcolata. F/8-on, meg mint tudjuk, a stampedli is éles
Lehet, hogy tennék vele még egy próbát, de hirtelen felindulásból inkább venném a Sigma 18-50/2,8-at (és sírnék a 17mm-ért). Ha meg nem kell a 2,8, akkor szerintem a Pentax 17-70/4-et. Nekem tetszett a képe, és jó az átfogása, a fókusza meg valami döbbenetes volt és az építési minősége is eléggé "örökkévalóságnak" hangulatot árasztott (a Sigmához képest). Najó, talán egy kicsit lehetne olcsóbb, de vészesen drágának csak a pénztárcámhoz képest érzem, magához képest nem.
Bocsi, csak az idézett szövegről eszembe jutott. -
BiriBum
őstag
válasz
Mercutio_ #4009 üzenetére
Itt egy teszt franciául.
Nyelvtudás nélkül is elég beszédesek az ábrák, érdekes pl. a 40 Limited-del való összehasonlítás.
Összességében nagyon pozitív a verdikt, a helyenként előforduló CA, vignettálás (17 F4 és 70 F4-en) és a nagylátón való torzítás elfogadható mártékű, könnyen korrigálható. A limitedekét megközelítő árát soknak tartja, evvel egyébként én is maximálisan egyetértek, ezért nem értem pl., hogy az slrgear miért tekinti "worthy upgrade"-nek az alsó hangon is a kitlencse ötszörösébe kerülő 17-70-et. Ha már kis ugrás, akkor 16-45, bár annak is vannak bizonyos nyűgjei.
A 16-50/2.8-tól nincs igazán elájulva a szerző [link] (én azért elkapnám, ha utánam dobnának egyet). Nehéznek tartja, végig vignettál F2.8-4-nél, és eléggé torzít 16-24mm között. Volt egy decentralizációs hibával terhelt sorozat is, ami lehűtötte a kezdeti lelkesedést. Ennek fényében a kettő közül inkább a 17-70-hez nyúlna, de leginkább egyiket sem venné, hanem tájképhez Sigma 10-20-at (vagy Pentax DA 12-24-et), portréhoz pedig DA40-et használna. Mindez persze pénztárca kérdése... -
inzsellér
tag
válasz
Mercutio_ #4005 üzenetére
1. Nincs freemail-om, csak t-online-m, onnan meg nem megy. De a 9 mb-s jpeg-t átküldtem a Nagyúrnak, szerinte a CA teljesen elhanyagolható mértékü. Ha esetleg téged is érdekel, priviben át tudom küldeni
2. Melyik tesztben olvastad, hogy a felbontásban a Stigmával van egy szinten? Én a vétel elött elég sokat keresgéltem, de ilyet nem találtam.
A Pentax Lens Review-ben a userek véleménye DA17-70 9,0 pont a 10-ből, a Stigmánál ez 8,32. A felrakott képek (100%-on) pengeélesnek tüntek, de azt nem tudom, mennyi volt az utómunka. Én idáig nagyon elégedett vagyok vele, ez azonban nem biztos, hogy az obit minősíti, hanem az én csekély tudásomat -
ottkar
addikt
válasz
Mercutio_ #3906 üzenetére
De atyafi! A K-m-nél a jobb kéz hüvelykujjának a tövénél van a törlés kezdeményezés és az OK is! Ha csak jobb kézzel törölsz akkor a jobb kéz fogását fel kell lazítani. A bal kézzel csak fogni lehet a gépet. Nem részletezem hogy a többi gépnél ez mennyivel biztonságosabb és ésszerűbb. Mellesleg visszaálltak a régi elrendezésre, csak azt nem értem hogy ilyen semmire jó megoldást minek kell egy gépnél is csinálni. Csak azért hogy ne olyan legyen mint a többi. A K100-nál a két kéz fogása biztonságos és az ujjak könnyen odaérnek mindegyik gombhoz.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Mercutio_ #3873 üzenetére
Köszönöm, közben rájöttem, megtaláltam a linket.
Szten is ezt mondta, adjam el, kezdjem tiszta lappal.
A kiten sokat nem bukom, 4e forinttal kevesebért veszik meg, mint amennyiért vettem.
Akkuk jók a kompaktba és máshova, IPC-1L is hasznos nagyon. Úgyhogy a kiten, és a hozzá vett optikán buktam 15e. forintot, azthiszem ez semmi.
Sors fintora, kerestem Sigma 17-70-est, Te is mondtad, hogy nem adod el külön. Hónapokig nem láttam eladót. Meghirdettem a gépemet, talán 2 óra múlva utánam hirdettek egy alig használtat hatvanért.
Összekészítem a masinát, aztán holnap gazdát cserél. Én meg nézelődöm, valami azért kell helyette előbb-utóbb. Másnem egy nullával kevesebb. -
ottkar
addikt
válasz
Mercutio_ #3766 üzenetére
Milyen 3 lencséből álló előtétsort emlegetsz? Nem lehet 3 pozitív lencsét egy korrigált több lencséből álló lencserendszerrel egy szinten emlegetni. Az nem azért ad gyengébb eredményt mert Soligor. A Zeiss ugyanolyan.( A DCR ugyanis nem csak egy sima lencse. 3 vagy 4 tagból áll)
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Mercutio_ #3732 üzenetére
"Ezek után tényleg nem értem miért egy száraztisztításos cuccal kísérleteztél"
1. Mert olyan "profi" dolognak tűnt. (Látszat néha csal)
2. Mert le volt értékelve, és mert az itteni boltban (Győri edigital) más nem volt.
3. Mert olyan dolognak tűnt, amivel nem tudok kárt csinálni.(Óriási tévedés)
4. És mert szerettem volna "sikerélményt", hogy ezt meg tudom csinálni. (Ezt nem kommentálom)
5. Mert tudtam, ha nem sikerül, akkor mehet a nedves tisztítás, ahogy eredetileg terveztem.
Persze, ezt álmomban sem gondoltam volna hogy egy zsír(olaj?) foltot teszek vele a szenzorra.
Igen, mindent leírtál, csak ez a dolog nekem házilag legbiztonságosabb megoldásnak tűnt, amivel nem tudok kárt okozni, ellenben a Lenspenes, és a nedves tisztítással, ami ugye a szűrőn való "húzkodással" jár. ArtWorkhoz meg el is kell menni, az nekem 180km...Bár most úgy néz ki, megyünk egy hétre Pestre.
Szóval így igaz minden, ahogy leírtad. -
todanrg3
csendes tag
válasz
Mercutio_ #3721 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Az ára kb. 60.000 ft. lenne, kit obival, taskaval, akkuszettel es toltovel es UV szűrővel.
A gépet ki tudom próbálni, sajnos sok tapasztalatom nincs DSLR gépekkel, de elég sokat olvastam róla hogy mire kell figyelni ilyenkor. Azért néhány tanácsot szívesen fogadnék -
Allien
veterán
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Mercutio_ #3708 üzenetére
Megnéztem az aláírásodban szereplő cuccokat. Az a Sigma 17-70 mennyire jó? A "válogatott darab" kifejezés azt takarja, hogy nem tudja a Sigma egyenletes minőségben legyártani az optikát, és nagy a szórás? Igazából az alap 18-55 helyett kellene egy és már nézegetem egy ideje. Mármint nem a tiéd akarom megvenni, hanem újonnan valami boltból.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Mercutio_ #3704 üzenetére
Én nemigen tudom még eldönteni, hogy mi az a szint, ami alkalmassá tesz egy gépet munkára és mi van alatta. Nyilván a felhasználás jellege sokat számít. Meg fényképész ismerőseim sincsenek.
Úgy veszem észre, hogy Canon/Nikon vonalon csak a fullframe érzékelős gépek ára magasabb ennél.
-
johnjohn
addikt
válasz
Mercutio_ #3605 üzenetére
Ha annyira szar lenne a 40 D, akkor szerinted miért lehetett az elmúlt csaknem két évben annyit eladni belőle ? Miért maradt egy állítólagosan hibás konstrukció gyártásban ? Vagy lehet, hogy szépen javítottak a konstrukció hibáján, és most már jó a szerkezet, csak nem verték nagydobra, hogy ne akarjon minden régebbi tulaj cseregépet ?
Jó volna tudni, nekem is 40 D van,bár nem aggódom igazán, Én talán 4-5 év alatt fogok 20 000 expót beletenni.
Ezt csak valami bennfentes Canonos tudná kideríteni. -
Chapel
addikt
válasz
Mercutio_ #3594 üzenetére
Erre csak annyit mondok h jóban vok vele személyes és éppen Ő az aki 40D-re beszélt rá...volt neki több illetve szervízes szal tudja miről van szó.
igaz amit írsz h nem számít a gép...részben!
Pl. tele az tele,minőség is....szal hiába baromi pro az ember záridőt,fényerőt,élességet nem tud adni tehetségből....csak is vassal.
Ha nem lesz érdeklődés a kit-em iránt, akkor max elmegy az 55-300 (az tuti) és beinvesztálok egy 70-200 2.8-ba (ha rendezvényezek). Ha pedig mégis a magam kedvére lövök, akkor pedig egy 120-400 HSM. Amiről vegyesen olvastam jót-rosszat, szal fene tudja.
A gond az, h hosszútávon ff lenne a cél,de ha elkezdek költeni pentaxra még komolyabba,n akkor az simán szívás hiszen pentaxnak nincs ff gépe, jövőben nem is lesz és obiparkja meg aztán végképp nincs hozzá sajnos.Szten: tudtam h érzékenyen fog érínteni a dolog
Nem MarkII a cél de a videó módon kivül nem sokkal több az a k7 mint a 40D...viszont újjonan +180k az ára...ez irreális akárhonnan nézem,illetve nem hinném h 200-250-re fog lemenni rövid időn belül
Tudom, h végtelenségig lehet hozni az érveket, miért hülyeség ez,de megszületett a döntésem
Illetve úgy emlékszem igencsak bejött a canon mark II Neked is...
-
johnjohn
addikt
válasz
Mercutio_ #3586 üzenetére
A zárbeszarás -para hisztéria, semmivel nincs nagyobb meghibásodási százalék az eladott gépek számának tükrében, mint más gyártóknál. Volt pár széria az elején, amivel volt gond, de ha utánakeresel a külföldi fórumokon elenyésző számú az ezzel kapcsolatos visszajelzés. A Nikonnál is vannak gondok, ha utánanézel, itt a fórumon is volt pár hibás gépről szó.
-
-
Allien
veterán
válasz
Mercutio_ #3508 üzenetére
Bennem is felmerült a 135-s vétele, bár még nem jöttem rá, mire is tudnám használni ezt a kb 200mm-s részt (na azért ez nem teljesen igaz természetesen).
Előnye a kit obihoz képest a fényerő tuti sokat segíthetne bizonyos esetekben. A kép minőség is gondolom jobb. Már csak az nem tiszta, hogy a 3,5 illetve 2,8 közül melyik lenne jobb képminőségben.
Elvileg gondolom a 2,8 jobb lenne, de ki tudja.
Választék az van bőven, látszólag. Az is tuti, hogy 10E körül max, amit rá áldoznék, kérdés, melyik éri meg.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Mercutio_ #3505 üzenetére
Néztem ma is, de azok az obik mindig az eladva árkategóriában vannak....
Ha pesti lennék és a közelben laknék, talán... Mire az internetre fölkerülnek már el vannak adva.
Nem érné meg fölutazni sem, még ha ingyen van sem.... Majd fél nap... Amúgy is kíváncsi vagyok a manuálra a K10D-n, gyakorolni vettem, max 5000-et veszíthetek rajta...
-
macskajancsi
aktív tag
válasz
Mercutio_ #3314 üzenetére
értem. AFes közgyűrűsornak én se sok értelmét látnám...
kis kötözködés: "tehát nem kell sz*pni még az élességállítás, rekeszelés, fénymérés, élesség kisaccolás" - az élességállítással még kell.
de makrózásnál valóban nem játszik se az AF, se a kézi tekergetés (vagy ez inkább csak kisebb leképezések esetén).
"a gép folyamatosan méri a fényt, számolja a rekeszhez a záridőt, és neked "csak" a fókuszálással kell foglalkoznod." - az egyébként is mérné folyamatosan a fényt az előre beállított ideig. és valóban csak a rekesszel/záridővel/isoval/fókusszal kell törődni, módtól függően.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Mercutio_ #3080 üzenetére
Hát, csak amit felajánlottam a hírdetésed topicjában:
3200+-os socket939-es A64, de nem is ér túl sokat, meg azt mondtad nincs is hozzá semmid
Másról hirtelen nem tudok... valahol van egy commodore64-em isMeg egy tökéletesen működő Sega mega driveom, játékokkal, de azt nem adom
Egy 512MB-os DDR400-as Hynix memóriamodul van még, bár azért lett kivéve gépből, mert gondok voltak vele, szóval talán nem a legcsábítóbb... hát ennyiben azt hiszem ki is merültem. De majd még gondolkozom rajta
-
jeni
félisten
válasz
Mercutio_ #3067 üzenetére
Igen.
Tény ami lehet manuálisan vagy automatikusan is(a.,automatikusan,b.,értesítsen vagy c.,sehogy),pont nem gondoltam rá,de én automatára rakom,mert nincs kedvem ide oda klikkelni.
.Amennyiben nem jó akkor vissza mehetek az előző állapotra.
Tudom,hogy ez most durva kérdés lesz.
A K10D-re lehet valahogy beletenni magyar menüt?
Vagy bele van égetve az EPROM-ba gyárilag a szoftver,mind azok amit a kezelő felületen látunk,és állítgatunk.
A firmware frissítéssel a szoft.általi hardver irányítását végzek el vele.
HA NYELVI HELYESÍRÁST IS LEHET KORRIGÁLNI AKKOR LEHETSÉGES A NYELVI OPCIÓBAN IS.GONDOLOM ÉNAZ OLYMPUSNÁL VAN OLYAN,HOGY A MEGLÉVŐ MELLÉ LEHET LESZEDNI MÉG NYELVI TÉTELT.
-
ottkar
addikt
válasz
Mercutio_ #3042 üzenetére
Azért azt nehogy elhidd hogy a "filmre tervezett" optikák digiten csak rosszabbak lehetnek mert van egy 135-ösöm aminél semmiféle "digitre tervezett" optika jobb nem lehet. És nem csak egy ilyen van.
Ugyanis nincs ilyen hogy filmre tervezett optika mert az egy érzékelősíkra van tervezve, és a CCD is érzékelősík. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Mercutio_ #3044 üzenetére
Hát itt sem hasította ketté a szememet a képközép élessége... és tényleg igen gány az a széle, bár azt nem tudom, hogy milyen egy referenciának tekinthető 18-55 II-esé.
(Ha főleg manuális objektívet használ az ember croppos vázon amúgy is elszokik a képszéli hibáktól, így nehéz ezt megítélnem)
-
Zozzant
addikt
válasz
Mercutio_ #2963 üzenetére
Ide felraktam 4 képet
négyesen elég kicsi a dof
-
Slowman
aktív tag
válasz
Mercutio_ #2957 üzenetére
És ezt senki nem vitatta. Ami abban a tesztbe is kiderült, h mindegyiknél olcsóbb a pentax. A másik meg az, h abba a hsz-be ezt írtam: "Egyébként meg ez az obi kategóriájába sokkal olcsóbb mint a többi gyártónál(Nikon, Canon) mert azoknál hasonló 1.4-es obik 100-120k." És akkor szerintem nincs tovább vita...
Én meg lelkes újonc...
-
Slowman
aktív tag
válasz
Mercutio_ #2950 üzenetére
Azt persze én is tudom h, van a Nikon és Canon-nál egyaránt 50mm/1.8 (jelentősen olcsóbban). Nem is azokkal hasonlítottam össze a Pentax 50-est mivel nem is egy kategória szerintem. Én csak annyit mondtam, h a többi gyártó 1.4 fényerejű fix 50-es lencséi drágábbak ennél.
-
ottkar
addikt
válasz
Mercutio_ #2951 üzenetére
"Egy chinon jelzésű optika pl. azért lehet gyengébb mint egy más gyártó által készített, amiért egy Sigma 17-70 gyengébb egy Pentax 17-70-nél "
Nincs olyan hogy egy gyártónak alapból gyengék az optikái.A Sigma makró sorozata pld nagyon jó, semmivel nem rosszabb mint bármelyik. A Chinon 1,4/50 is nagyon jó szinte nem is lehet kapni.
-
inzsellér
tag
válasz
Mercutio_ #2849 üzenetére
Egy hónapja vettem K20D-t, Pentax DA17-70-el, majd egy DA 55-300-T (ezért most folyamodom koldulási engedélyéért) Elötte egy Pana FZ30-om volt (ami a maga kategóriájában szintén nem rossz), de ez a szett számomra hosszú időre elég lesz ,mivel profi már nem leszek, de haladó amatör szinten nem is tudok jobbat elképzelni. Még egy makro előtét jó lenne, elvégre evés közben jön meg az étvágy, csak legyen aki fizeti az ebédet. Próbáltam felrakni két képet a 17-70-el, de mint új fiúnak nem sikerült. Ha érdekel estleg, átküldöm az e-mail címedere. Az obi -hozzáértő profi pentaxos ismerősöm szerint is- szuper, az AF gyors és csendes, idáig még nem tévedett, az élesség és a felbontás kitünő, csak sajnos a torzítás 17 mm-nél , az jelentős, de azt hiszem ez nem melepő.a
-
BEE
addikt
-
Szten Márs
nagyúr
-
Hooper
őstag
válasz
Mercutio_ #2463 üzenetére
vágom ezt a dof dolgot...de akkor is, sok helyről ezt a véleményt hallottam (köztük eladó; olyan személy akinek volt mind2...stb).
Lehet valamiért jobban összerakott lencse lett..
volt belőle f2/50is, arról meg elég semmien véleményeket olvastam külföldi fórumokon, tökre lehúzták az 1.7 dicséretéhez képest...nem mindíg csak a számokat kell nézni.
Egyébként szerintem ha nem tesztlapokat fotózol alig látható difik vannak...Egyébként amiket fentebb linkeltél obikakkal kapcsolatban- nekem bejön ez a Pentax "palacsintaobi" style..más gyártó csinálj a nagy monstrumokat, ők meg megoldják nemes egyszerűséggel pár üveggel, és ~90 dekával
...és ezeknek a Limitedeknek a képminőségébe kevés kivetnivalót találni...vmeik ~70mm körülivel is ellennék egy jó darabig
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged