Új hozzászólás Aktív témák
-
Rive
veterán
-
H-Zol
senior tag
Elég szégyen , 3 évesen bántani , nekem az Elpumpsz 11 éves múlt és még a gyár rajta össze , és egész nyáron üzemel igaz a kertbe a gyümölcs fajnál tömlővel , de azzal heti több óra hosszát , az udvarban van cseoegtetö rendszer !!
De az idén télen bele nézek , mert fura hangja kezd lenni ( szerintem csapágyas lett ) !! -
soldi3r
veterán
Meg mindig csak gyanakszol?
Ha van rajta ora, nezd meg milyen nyomason all, amikor nem indul el. Nyiss ki egy kerti csapot, hogy bekapcsoljon a szivattyu, aztan amikor megall, probalj ujra ontozni.
Ezek jellemzoen gyarilag beallitott ertekuek. Valoszinuleg csere lesz a megoldas, csak vegyel melle egy puffert, hogy ne rangassa annyira a kutat. -
eldoble
aktív tag
Lehet nem sokat segítek, de olvasgattam az írásaidat, szerintem kicsi a nyomásod, de csak annyira kicsi, hogy a nyitáshoz kicsi, de a szórófejeket már fenn tudja tartani, sőt amikor megmozgatod (rálépsz), vagy még nem tapadtak be, amikor behúzódtak (írtad, ha fél órán belül újra indítod, akkor indul) vagy kinyitod a másik ág csapját akkor már tudja indítani.
Az okát nem tudom, hogy miért kicsi, de azt kellene növelni, (vagy a szórófejek számát csökkenteni,) vagy több zónára osztani. -
7Sony7
addikt
A lamellás szűrőt nem ismerem, (sőt, egyiket se), csak tapasztalatból írtam, hogy várj egy kicsit. Nekem 5 db Mp rotator 2000 van, kb 25m 3/4 es csövön, és a szivattyúm alatti lábszelep visszaengedi a vizet. ezért minden indítás előtt feltöltöm. Addigra a csőrendszer tele van levegővel, így indításkor fél percig csak prüszköl, utána jönnek fel a fejek. Várj egy percet, próbáld ki, hátha...
-
hiperFizikus
senior tag
Amikor rátaposol, akkor megmozdul benne a víz: alapiskolai fizika a közlekedő edényekről !
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6zleked%C5%91ed%C3%A9nyek
-
hiperFizikus
senior tag
Amikor mindegyik csapod zárva van, akkor ugyan van benne víz-nyomás, de nem mozdul / de ha 1 db csapot kinyitsz, akkor áramlik a víz, és mind fel is jön !
Próbáld meg úgy csinálni, hogy ugyan kinyitol 1 db csapot, de ezt az 1 darabot állítgatod kisebb-nagyobb nyitásra ! - hogy mi is lesz ebből ?
-
csƵ
addikt
Felhívtam egy szivattyú szervizet, mivel még van rá félév garancia. Azt mondták, hogy az is elképzelhető, hogy túl sok homok ment a csapágyakhoz és ez lefojtja a teljesítményt.
Állítólag azt vették észre az elmúlt 2-3 évben, hogy a nagy gyárak elszipolyozzák a rétegvizet és homokosabb lesz, amitől dugul a szivattyú.
Jövőhéten elviszem hozzájuk, kíváncsi vagyok, hogy tényleg ez volt-e a baj.
Megmagyarázná a hangos és fura zajjal járó működést is. -
simico
aktív tag
A szivattyú vízhozama mellett ugyanolyan fontos paraméter a nyomás is, szóval azt is meg kell mérned. És az is fontos, hogy tartósan mit tud a kút és a szivattyú, nem csak az első percben egy villámpróba erejéig. A fejeknek is megadják, hogy mi a minimális, ideális és maximális víznyomás amivel működnek. Ha nem jönnek fel a fejek, akkor nincs meg a minimális víznyomás. Emlékeim szerint a Hunter-nek is van ingyenes tervező programja, azzal ki lehet sakkozni, hogy max mennyi fejet bír el egy kör és hány körre lesz szükség összesen az összes paranéter (leginkább a szivattyú által biztosított és a fejeknek szükséges víznyomás) figyelembevételével. A vízhozam leginkább ahhoz kell, hogy hány percig kell egy fejnek / körnek működnie az optimális mennyiségű locsoláshoz.
-
H-Zol
senior tag
-
Rive
veterán
...tavasszal újra fel fogja tudni venni a vizet a szivattyú, ha folyamatosan öntöm bele a vizet..
..ha folyamatosan öntöd bele a vizet akkor szelep nélkül is fel fogja venni 1-2 percen belül.
A szelep arra kell, hogy ez a macera az öntögetéssel, várakozással elkerülhető legyen. -
csƵ
addikt
Végül elmentem a vizes boltba. Elmondtam ugyanezt. Azt mondták, hogy nyugodtan vágjam le az egész kútfejet és egy rugós visszacsapó szelepet rakjak a szivattyú elé és így csatlakozzak a bejövő csőre. Elvileg ha leszedem a szivattyút a tél miatt, majd tavasszal újra fel fogja tudni venni a vizet a szivattyú, ha folyamatosan öntöm bele a vizet a kis lyukon a tetején.
-
csƵ
addikt
Na, megtaláltam a régebbi képemet. Jelenleg így néz ki a helyzet.
Ha a piros bekarikázott részt eltávolítom és közbeiktatok egy KPE T-idomot, majd egy réz visszacsapó szelepet és úgy csatlakoztatom a szivattyút, akkor ugyanúgy fog működni, mint most? Számít az, hogy a békaszelep függőleges a visszacsapó szelep pedig vízszintes állásban van?
-
H-Zol
senior tag
Azt éred el vele , hogy nem fogja elengedni a vizet!
De kezdjük elölről innen [link] , vágd le a kutfejet és ragaszd lejjebb , és akkor a szelep felé tudod csatlakoztatni a szivattyút , és akkor úgy jó lessz , de van aki még így is beiktat még egy szelepet mint amit az előbb linkeltem ! -
H-Zol
senior tag
Tavaszi kép amikor cseréltem a kút fejét !
Nekem a szelep felett van ( és oda szokás tenni ) de nekem valamiért elengedi a szelep a vizet , de nem mindég , ha nem engedi el a vizet , bekapcsolom és rögtön jön a víz , de ha elengedi akkor sok üres járás után kezdi húzni a vizet !!
Ha vége a locsolásnak ki fogom megint ásni , és megnézem a szelepet , hogy miért engedheti el a vizet ! -
6030D
addikt
[link] én ilyen szorítós idomokat raktam mindenhova. A végét vagy le kell zárnod [link], vagy hurkot csinálsz T elágazással. De rakhatsz eleve menetes T-t is. Jó kis legó, el lehet vele szórakozni.
Annyi, hogy kis ívben nem tudsz vele fordulni, mert megtörik, ezért kellhetnek 90 fokok is (ha hurkot akarsz).
-
6030D
addikt
Nálam egyelőre pont így van, gyorscsatin rádugom a slagot. Ott van már neki a KPE cső, hogy a főágról is menjen, csak nem építettem össze. Apósnál a tujához ugyanígy gyorscsatival csináltuk meg.
totron: egyrészt nem hiszem, hogy bármilyen növény fel tud venni 4 liter vizet egy óra alatt, de én inkább arra gondoltam, hogy minél lassabb a vízkijuttatás, annál jobban veszi fel a föld, és hatol mélyebbre a víz. Ha gyorsan megy, akkor meg szétszalad a felszínen, és elfolyik, mint amikor kannával locsolsz, vagy slaggal. Neked mi a tapasztalatod?
-
6030D
addikt
Amilyet veszel annyit fog kiengedni magából. Vannak 25, 33 ... cm távolságú csepegtetősök, ezen kívül egy-egy modul is változik, hogy 2, 4... liter/órát tud átengedni. És ez is változik a nyomástól. Nekem 33 cm/4 l-es van nyomáscsökkentő nélkül. Kb 50 m van letekerve 20 négyzetméterre, negyed óra alatt 300 l vizet nyom ki teljesen kinyitott csappal, ami még sok is szerintem (túl gyors).
-
Chris0321
veterán
-
Chris0321
veterán
Télen ki kell önteni a levezető csőből is a vizet teljesen. Nekünk csak egy télen kellett megcsinálni, mert idén már aknában lesz így nem lesz erre szükség de tavasszal gond nélkül szereltem össze és töltöttem fel vízzel. Egyébként ha elengedi a vizet akkor a lábszeleppel lesz gond.
-
soldi3r
veterán
-
Stylewars_kp
őstag
Előkert nekem is így néz ki. Nem locsoltam egész évben. Olyan jó a tájolása, hogy nem érte erősen tűző nap 11 és 15 óra között. Hátul viszont reggel 6-tól este 6-ig kapja rendesen az ívet. Tele van gazzal meg szárazságfolttal. Botrányos. Idén kap egy szellőztetést+felülvetést, de amíg nem nőnek meg a fák, hogy kapjon árnyékot addig erősödik a tarack és gyengül a fű.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos cigaretta 🔞
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- További aktív témák...
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- Dyson Airstrait nedves-száraz hajvasaló (Prussian Blue/Copper)
- Saeco Gran Baristo Avanti HD 8977 I FRISSEN SZERVIZELVE I VÍZKŐTELENÍTVE I GARANCIA I BESZÁMÍTÁS
- Corsair TC100 RELAXED gamer szék jóformán új
- YEELIGHT Cube Smart Lamp spot + base moduláris RGB okoslámpa
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 16 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest