Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Digitális fényképezéshez mindig több darab, egyenként kisebb kapacitású memóriakártyát érdemes használni, mert ha meghalna egy kártya (amire százalékosan kifejezve mindig van esély
) akkor nem az összes kép megy a kukába, hanem csak egy része, illetve tudod folytatni a fényképezést egy másik kártyával.A magam részéről amúgy a Sandisk Extreme Pro kártyákat preferálom, de az újabb Kingston kártyák sem rosszak (szokták szidni a Kingston kártyákat, de azok a tapasztalatok több évvel ezelőtti sorozatokon alapulnak, a mai Canvas/CanvasPlus kártyák már teljesen megbízhatóak és nem is lényegesen lassúbbak, mint a Sandisk Extreme kártyák).
A te linkeden is Sandisk Extreme Pro kártya van, nem Extreme Plus.
-
jeni
félisten
Hello,
Ez mennyire passzol a Canon EOS 850D géphez?
Kingston 256Gb (írási adatát nem ismerem)
A másik jelölt igaz fele akkora tárhelyű,elvileg nem is gyorsabb az előzőhőz képest.
Sandisk Extreme Plus 128Gb -
copass
veterán
válasz
szpeti40
üzenetére
fú nem kell ennyire és ennyi mindent rángatni!

iso 5000 a lélektani határ 5Dm2-nél, ahol már csak keveset szabad mókolni, mert jön a lila a sötét részekről.
a lilát még ki is tudod szedni, de ezt a csúnya mintás zajt már nem.
2.8-as obival már jobb a helyzet, de ha f4 akkor záridő 1/160-200 és 2-3 képes sorozatok. többet kell válogatni, de alacsonyabban marad az iso és nem lesz lila ha mégis húzni kell.
5dm2 legnagyobb baja az hogy M-ben nincs auto iso. -
duni84
aktív tag
-
-
PuMbA
titán
válasz
Surfym@n
üzenetére
50-essel tényleg nincs ilyen gond, de ha 16-35-tel kezdesz széles látószögű portrézni, akkor könnyű olyan képet elképzelni, ahol a kép egyik sarka felé lesz az ember feje
A megszokott, tankönyvi képeket meg meg lehet lőni középső pontokkal, de a fotózás egyik lényege szerintem, hogy ne mindig csak másológép szerűen lőjjük a képeket, hanem próbálkozzunk nem megszokott kompozíciókkal / látószögekkel is.KTTech: Ez elég

-
Surfym@n
senior tag
3 éve használom az 1dx relatíve szűk af mezejét teljes elégedettséggel. Esküvőt, lovassportot és portrékat fotózok. Sigma 50/1.4-el sem jutottam el odáig (zoomokkal pláne), hogy a kompozíciót újra kelljen gondolnom az AF terület mérete miatt. Ami azon kívül esne, az már kompozíciót illetően nem az én stílusom (nem készítek olyan képet, ahol a fókuszpont/fókuszsík ennyire a kép szélére kerülne). De még ha így is lenne, akkor is még mindig ott van utófeldolgozásnál a vágás eszköz ;)
-
PuMbA
titán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Persze van, csak azt mondom, hogy egy MILC-en nagy könnyebbség, hogy nem kell ezzel foglalkozni. m3ss meg jól írja, f/1.4-en már nem csinálod meg. Többször előfordult velem és utálom, ha focus-and-recompose-t kell használnom még egy 7D Mark II-n is, ahol ekkora a lefedett terület:

A legtöbbször egyébként abba futottam bele, hogy a két szélső fókuszcsoport vertikálisan kisebb, mint a középső és pont oda kellett volna fókusz. Még 1-1 sor elfért volna, de a DSLR-eknél ez a csúcs lefedettség.
1DX-é egyébként jóval kisebb:
-
m3ss
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
kis melysegelesseggel, relative nagy latoszoggel keszult kepeknel azert problemas a focus recompose.
-
-
PuMbA
titán
válasz
duni84
üzenetére
[link] Ez egy képem. Nekem kb. ilyen szélre kell tennem a fókuszpontot sokszor és ezt a 7D Mark II, ami APS-C, éppen teljesíti. Van, hogy még ennél is feljebb, de az ritkább, szóval én már belefutottam abba, hogy nem elegek a szélen a fókuszpontok. Szerencsére a mai MILC-ek ezt megoldják, mert a Canon R5, R6 98% horizontálisan és vertikálisan is le van fedve.
-
duni84
aktív tag
szőrszál hasogatok picit
pl az 5dmk4 legszélső fókuszpontja portré módban kereken 19%-ra van az érzékelő hasznos területének a szélétől, ami bent van így a felső 1/5-ben. landscape módban 26%-ra a hasznos rész tetejétől van, ami bent van a mágikus felső harmadban. a többi dslr-re fejből nem emlékszem, de az 5dmk3 fókuszpontjai is hasonlóképp helyezkedtek el és az egy majdnem 10 éves váz.canon (és nikon) évtizedek óta híres arról, hogy nem építeken bele olyat a termékeikbe, aminek nem tudják elkérni az árát. márpedig ha a vásárlóréteg nem fizetne valamiért, akkor a gyártók nem fogják törni magukat, hogy belerakják a termékeikbe (pl saroktól sarokig fókuszpontokkal telepakolás).
az "ősidőkben" tény, hogy hiányzott rengeteg modellrő a szélső harmadik elérő fókuszpont, de amiket utoljára használtam (eos 1v és eos3), azokon mindegyiken portré módban 30%-kal a tetejétől volt az utolsó AF pont, landscape-ben meg kerekn az 1/3 vonalnál.
a legtöbb objektívnél meg eleve cseszheti az ember (APSC vonalon gyakorlatilag mindegyiknél), hogy a kép szélén is van AF pont, mert a kép minősége arrafele egyszerűen romlik annyit, hogy úgysem oda fog komponálni. ha mégis így teszünk, akkor élességben ugyanott leszünk real life körülmények között, mintha menne a klasszikus focus & recompose.
-
PuMbA
titán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
De ezt tudjuk, hogy sose volt így, hogy a kép közepét akarod fotózni. Állókép esetén egy teljes alakos portrénál a felső háromnegyedben van az alany feje és ott már nem volt fókuszpont FF DSLR-ek esetén. APS-C-nél szerencsére előfordult, hogy volt
És ez egy teljesen általános fotó fajta, semmi speciális nincs benne, szóval már ősidők óta kellettek volna a kép szélén fókuszpontok, mert akkor nem kellett volna focus-and-recompose-t használni. -
Ha meg tudták volna csinálni fizikailag, akkor a régire is nagyobb lefedettséget raktak volna, de akkor még ez nem volt lehetséges.
Meg részben felesleges is volt, mert régebben (az automatikus témakövetés hiányában) abból indultak ki a gyártók, hogy amit le akar fényképezni az ember, azt igyekszik a kép közepén tartani.
-
PuMbA
titán
válasz
KTTech
üzenetére
"A Dual Pixel II AF fizikailag a szenzoron ugyanaz, "
Mivel nagyobb a lefedettsége, ezért nem lehet ugyanaz. Ha meg tudták volna csinálni fizikailag, akkor a régire is nagyobb lefedettséget raktak volna, de akkor még ez nem volt lehetséges. Most, hogy javítottak a pixeleken található mikrolencséken már a szélére is tudtak rakni.
"Sebesség terén az EOS RP és az R5 pontosan ugyanolyan gyorsan dolgozik (0.05s)"
Az ilyen marketing szövegeket én nem hiszem
Az R5 biztosan gyorsabb. -
KTTech
veterán
A Dual Pixel II AF fizikailag a szenzoron ugyanaz, mint a sima, a readout sebessége (dupla) és a feldolgozás viszont sokat változott, utóbbi a Deep Learning/témafelismerő algoritmusnak köszönhetően,illetve nagyobb a lefedett terület is vertikálisan (88% helyett 100%).
Sebesség terén az EOS RP és az R5 pontosan ugyanolyan gyorsan dolgozik (0.05s), de az előbbi lassabb readout sebessége miatt a témakövetés pontatlanabb, és mivel nem olyan fejlett a témafelismerés, nem ragad rá annyira a témára (föleg nem egy állat szemére).
-
PuMbA
titán
válasz
Chosen
üzenetére
Az R és RP-ben ugyanaz a DSLR-es Dual Pixel van, hiszen az előbbiben 5D Mark IV, az utóbbiban pedig 6D Mark II szenzor van
Ez a két gép igazából még DSLR, amiből kivették az üveget, mert a Canon még a fasorban se volt és gyorsan ki kellett adnia két MILC-et mutatóba, hogy ilyen is van nekünk.Az R6, R5, R3-ban már Dual Pixel II van, tehát a DSLR-ekénél jóval jobb és ezek már igazi MILC-ek, azaz új fejlesztések.
-
rednifegnar
senior tag
hat hogy miert vetted azt neked kell tudni

kinaiak barmit legyartanak amire azt gondoljak jo valamire. letezik rekeszes adapter is, ami megint olyan, hogy ahogy sikerul az egyik obin mukodik a masikon meg egy feketeseg kozepen egy lukat latsz. az obikban a rekesz rendszerint kozepen (fosikok kornyeken) van, a kinai csodaban meg mogotte.
elvileg van ef mountos rekeszes obi ahogy irtam, de nem fotozasra valo palne nem filmes fotos, ezek a cine obik (4-5dolcsitol):
[link]
meg vannak meike,rokinon,samyang,iris es tarsai szinten rekeszgyurusben:
[link] -
KTTech
veterán
-
KTTech
veterán
válasz
szpeti40
üzenetére
Meg vagyok elégedve vele. Magas ISO-ban kb 1-1.5FÉ-t nyertem (12800-on is használható eredményt ad - de ez sem Sony szenzor, ami elvisel 4 FÉ alulexpót...), az AF nem összevethető az 5DmkII-vel, viszont megegyezik az R-el. Pont a mérete miatt nem lett R vagy R6, kis, könnyű gépet kerestem, mivel már csak magam szórakoztatására fotózok, nem ügyfeleknek, és meguntam a nagy cucc cipelését (meg a járulékos hátfájást)...
A fogása egyébként meglepően jó (legalábbis az én kézméretemmel), nem a hagyományos Canon féle kisgépes fogása van.
Sebességre megegyezik az 5DmkII-vel, viszont nagyon kevés fénynél az AF belassul (az 5DmkII meg beállt ilyen helyzetben véletlenszerűen valahova 😃), ilyenkor a keresőkép is átmegy képregénybe. Ezt szokni kell.
A felső kijelző elvesztése nekem nem okozott gondot, mivel minden információ ott van a keresőben/hátsó LCD-n, sőt még sokkal több is - nagy kedvencem a 3D szintező és a segédvonalak (bár nekem segédvonalas mattüvegem volt az 5DmkII-ben is).
Persze pótakku kell hozzá, egy nap simán lemerítek 2 akkut (ha elengedem magam és még videózok is), de erre is van megoldásom, vettem egy 10000mAh kapacitású PD-s akkupackot, amivel akár gépen belül is tudom tölteni az akkut, vagy van egy USB-s mini akkutöltőm, amiben feltöltöm a lemerült akkut, amíg a másikat használom.
Az Adobe sajnos mostohán kezeli, nincs hozzá specifikuw camera profil, de egy kis mókolással a 6D profilja elég jó eredményt ad (az Adobe color profilokat nem szeretem).
-
-
KTTech
veterán
válasz
szpeti40
üzenetére
A magas ISO-t még birja (sokat használtam 6400-on is, nem kell tőle félni, de pontosan kell exponálni), de azt nem szereti, ha a magas ISO-n még húzni szeretnénk rajta... vagy ha igen, akkor nem az ACR-t kell használni először, hanem a DXO PureRAW-t kell ráengedni egy jó kis DeepPrime denoiser-el, majd az elkészült DNG-t kell ACR-ben megdolgozni.
-
PuMbA
titán
válasz
szpeti40
üzenetére
Hát igen, ezeken a helyeken ilyen borzalmas fényviszonyok vannak. Két megoldás van. Egy, sok pénz, azaz például f/1.8-as fix, 135mm-es objektív és / vagy mellé egy olyan mai, modern full frame gép, ami még ISO 25600-on is használható képeket ad vagy vaku. Egyébként pont ilyen helyzetben ér aranyat a stabilizáció, hiszen tele obinál ez nagyon fontos. Így 1/100-at is rakhattál volna be. Stabilizáció nélküli tele obi sportra ajánlott csak. Ilyen helyeken amúgy főként vakuzni szoktak, mert egyszerűen muszáj.
-
"Hagyatkozz az automatikára Auto ISO-val, ha ennyire nem megy a jó beállítás megtalálása."
Csak nem akartam 1/250 alá menni a 200mm miatt, és ISO 5000 felé menni a zaj miatt. Még nem sokat fotózgattam rosszabb fényviszonyok között, most is csak tesztelgettem, hogy mit bírhat a gép. Vakuzni meg végképp nem akartam.
"Az is tény, hogy ilyen kevés fény esetén nem optimális egy f/4 obi"Sajnos az 50 1.8 STM az kevés lett volna, ezért kellett a 70-200 f4L, bár nem gondoltam volna, hogy ennyire szarok lesznek a fények egy szalagtűzőn.
Igen! Köszi
-
m3ss
veterán
válasz
szpeti40
üzenetére
ja itt mar elfogy ez a szenzor. ha nagyon muszaj, akkor ne szedd le a vignettet mar ekkora iso mellett. en 3200 felett nem nagyon hasznaltam mar az 5d2-ot emiatt. ha eltalalod az expot es nem nagyon kell huzogatni akkor meg szodaval elmegy ez az erzekenyseg...
dpreview talan? -
PuMbA
titán
válasz
szpeti40
üzenetére
Hát ja, az expót 1 fényértékkel alul lőtted és az árnyékokat ezen felül még extrém módon húztad, ami azt jelenti, hogy nem jó beállításokkal fotóztad. Hagyatkozz az automatikára Auto ISO-val, ha ennyire nem megy a jó beállítás megtalálása. Az is tény, hogy ilyen kevés fény esetén nem optimális egy f/4 obi. Ilyet f/1.8-as fix objektívvel szoktak lőni.
-
m3ss
veterán
nem hiszem, ha latnank a basic fulet gyorsan kiderulne. egy kis +shadow, -vignette es jon is a szinzaj sotet reszeken. iso5000-en a dinamika tartomany 5d2-on mar nem igazan jo..
tenyleg, canonhoz van ef bajonettes filmes obi,(24/28/35/50 mm) amin van rekesz gyuru? hirtelen nem emlekszem ilyenre..ef bajonett volt meg filmes gepekre is, nem? vagy ott mar csak elektronikusan volt rekesz allitas? tiltre kellene nekem sonyn. vettem egy ef2fe adaptert. azt hittem majd fd obikkal (fd2ef) menni fog, de nem
kiprobalnam az adapterem mielott ramozdulok a nikon vonalra. -
-
cseptomi
csendes tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Hálás köszönet a részletes leírásért. A napokban megpróbálom az általad leírtakat és jelentkezek az eredménnyel.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
cseptomi
üzenetére
azt kellene kisakkozni mivel van a gond. azt mondod elo kepen eles lesz. az a szenzoron fokuszal.
ha optikai kereson at fenykepezel az a tukron es a segedtukron (ami a fotukor alatt van) keresztul fokuszal az af szenzorral.
ezek kozul barmi lehet elmozdulva, sot meg a keresoben levo mattuveg is. ezt lehetne kisakkozni probakkal kideriteni mivel van a gond.
mindezt persze stabilan, allvanyrol kellene jatszani.
ha beallitod elesre a keresoben (celszeruen egy kozelebbi kontrasztos targyra es keszitesz kepet rola a legtagabb rekesszel) es a kep eles akkor a fotukor es a mattuveg jol all. ha nem eles akkor azt is ki lehet sakkozni hogy front vagy backfokusz hiba van.
erdemes megnezni a mattuveg reszt is hogy nincs e ott elmozdulas (bar az af-nek ehhez nincs koze).
azt is megnezheted hogy beallitod elesre a kereso szerint, majd atvaltod az obit af-re es megnezni mennyit rant az af a kezi beallitashoz kepest (meg hogy merre all be ahhoz kepest). ja meg persze mindent fix kozepso af-ponttal erdemes nezni.
sztem a kis szoszok annyira nem szamitanak az af szenzoron, inkabb a tukor tamasztasat neznem meg, nem lotyog e valami valahol, esetleg tt alament valami vagy letort egy kis muanyag tengely ilyesmik. -
cseptomi
csendes tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Manuális módban a keresőn komponált képek aránylag élesen készülnek el. Ez mit jelenthet a hibát tekintve?
-
KTTech
veterán
válasz
rednifegnar
üzenetére
Azon a keresőn élesre állítani szemmel... súrolja a lehetetlen küldetés fogalmát. Régen emiatt voltak törőékes mattüvegek az APS-C gépekhez (nem gyáriak), hogy megoldják ezt a problémát, cserébe elmászott a fénymérés.
-
KTTech
veterán
válasz
cseptomi
üzenetére
Utoljára 12 éve volt szükségem AF kalibrációra, de akkor is objektíven, az kb. 10-14000 Ft körül volt, garanciaidőn túl... Sajnos nem tudom most mennyibe kerül egy váz kalibrálása... de itt tudnak neked segíteni, vagy az oldalon levő számon. Ha megsérült a tükör mechanizmus, akkor olcsóbb lesz egy másik vázat venni.
-
cseptomi
csendes tag
válasz
KTTech
üzenetére
Értem. A tisztítást nem én csináltam, hanem egy Győri szerviz, de nem vagyok elgedett velük. Ugyanis kézi tisztítás módban felcsapott tükörrel látszott hogy az AF érzékelőjénél alul olyan volt mintha egy fültisztító pálcikáról az apróbb vékony szálak beleakadtak volna a műanyag szélébe. (szerintem ha általános tisztításra viszek egy gépet akkor nem hagyok ott ilyen szennyeződést, főleg hogy "elvileg" a szenzort is tisztították.
Ezeket a szöszöket én most 80%-osan leszedtem de sajnos nem lett sokkal jobb a fókusz. Ezért szeretném kicsit jobban körbejárni ezt a dolgot mielőtt tovább vinném. Nagyságrendileg milyen összeg egy általad leírt javítás? (nekem 40eFt volt a gép alap objektívvel és már ráköltöttem 11eFt-ot a tisztításra.)Köszönöm!
-
KTTech
veterán
válasz
cseptomi
üzenetére
Ha nem megfelelően takarítottad, a tükrök ki tudnak mozdulni a helyükről. Elég egy hangyaf*sznyival nagyobb erő használata, és a pontosság megy is a levesbe. Otthoni eszközökkel nem lehet visszaállítani az összes fókuszpontot pontosra, csak egy-egy pontot, emiatt a márkaszerviz, azaz a Camera Kft tud segíteni. Nem mondom, hogy filléres árú lesz a dolog...
-
cseptomi
csendes tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Mire gondolsz hogy nem volt jó ötlet?
Ezt a pozíció ellenőrzést kicsit ki tudnád fejteni?
(bocs, ebben a témában még eléggé kezdő vagyok)Köszönöm!
-
cseptomi
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni tőletek.
Véleményetek szerint AF javítás vagy kalibrálás szükséges-e az alábbi hiba esetén?
A gép egy Canon 4000D típusú DSLR.
A hiba leírása: Keresőben nézve, a gép nem tud megfelelően fókuszálni. Az alap 18-55-ös kit objektív esetén képtelen fókuszálni keresőben nézve. Egy 50mm-es fix objektív esetében pedig úgy érzékeli, hogy fókuszál a gép, de közben homályos a kép.(a vázat több objektívvel is próbáltam, de sajnos egyikkel sem tud megfelelően fókuszálni)
A fenti hiba szinte csak a keresőben nézve tapasztalható, 10-ből 9 alkalommal nem tud fókuszálni.
Amennyiben kijelzőn nézve szeretnék képet készíteni akkor 10-ből maximum 1 alkalommal nem sikerül neki megfelelően fókuszálni.
Szenzor illetve, tükör tisztítást elvégeztettem korábban a vázon.Ti mit tanácsoltok? Javítás esetén hova ajánlott elvinni?
Köszönöm!
Tamás
-
Van eselteg valakinek a Sigma 150-500mm f/5.0-6.3 DG APO HSM OS objektívvel tapasztalata?
Canon 5D mkII-n lenne használva, idővel talán 7D-n. Mennyire használható az AF-e? -
stimpyx
csendes tag
Nekem ennek a noname kínai változata volt meg, marhára nem volt biztos a gép rögzítése, kilazult menet közben. Amint hazaértem kivágtam a kukába.
Szvsz vagy sima oldalt rögzítős pántot érdemes használni, vagy állványmenetesből minőségit. Spórolsz ezzel a Cadennel 5 ezer Ft-ot és egy óvatlan pillanatban kiesik a nyakadból a 2-3-5-9 akárhány százezres cucc.
-
stimpyx
csendes tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ami olyan hosszú nyakpánt, hogy tudod slingként is használni az teljesen jó.
A gyári nyakpántok, kínai nyakpántok (ami nekem van az összes) ált. nem állíthatóak olyan hosszúságra hogy vállon átvetve kényelmesen tudd használni - ezért ajánlottam a peak designt.
Amivel jobb a peak féle állványmenetes rögzítés, az az hogy a jobb kezednél amikor exponálsz vagy tekered a tekerőket nem fog útban lenni a pánt. Először sima oldalt rögzítős módban hordtam a peaket, de az állványmenetes rögzítővel még kicsivel kényelmesebb.
-
KTTech
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Én így használom
egy pillanat alatt vissza lehet venni normál nyakpántnak, nincs vele gond (az eredeti nyakpántokkal voltak gondjaim, kényelmetlenek, ezért lett a Lowepro helyette, amit ma már Manfrotto-ként árulnak
) -
-
jeni
félisten
most találtam,itthon a szekrény aljában.
anno pár évet ilyet vettem,de nem tudom ki javasolta

az is lehetséges,hogy pont itt lett véve.
mennyire használható? -
Chosen
addikt
válasz
rednifegnar
üzenetére
Köszi az infót szintén.

-
Chosen
addikt
Wow, köszi a tippeket mindenkinek! Ezek tök jó megoldások. Ki fogom próbálni valamelyiket szerintem.

-
murdock25
tag
válasz
stimpyx
üzenetére
+1 Peak Design
Nem olcsó, de nagyon minőségi. Nekem évek óta Slide van, korábban 80D + 18-135 kombóval, most EOS R + 24-70 2.8-al (vagy 70-200 f4) megy és baromi kényelmes. Mondjuk van mellette clutch is, de azt ritkábban használom, de volt már olyan eset, amikor az volt a kényelmesebb.
-
balazs1022
őstag
-
stimpyx
csendes tag
válasz
Chosen
üzenetére
Hosszú pánt (sling) kell és nem a nyakadba teszed a gépet hanem a válladon átvetve:

Így volt 8 órát rajtam FF váz + 24-105 + 580 vaku, nem volt para a súlya egyáltalán.
Nyakban ugyanezt a szettet max. 5 percig hordanám szívesen
ui: próbáltam 2 féle kínai slinget is, szemétre való hulladék volt mindkettő. Amire rá mertem bízni a gépem az a Peak Design Leash
-
KTTech
veterán
válasz
Chosen
üzenetére
Nekem egy "pisztolytáskában" van az EOS RP + 24-105, mellette egy plusz akku és 2 db SD kártya (meg egy USB-s akkutöltő, ami könnyebb, mint az akku). A gépen egy Lowepro Neoprene nyakpánt van (sajnos már nem kapható, és legalább 12-15 éve vettem, nem tudom pontosan, de már a 350D-n is használtam, ami nem most volt
), és elég kényelmes így vinni nyakban - de amikor nincs használva, úgy hordom, mintha a válltáskában lenne (csak nem rakom bele
). Nem tudom hogy lehet ezt rendesen leírni... de talán érthető.Ha kell, akkor van egy mini állvány, mivel nincs tükör - ami felcsapás nélkül rendeset üt -, így egy egyszerűbb, könnyű modell is megfelelő, elbírja egy Manfrotto Compact Action (joystick fejjel). A lényeg, hogy nem kell teljesen kinyitni
A korábbi Manfrotto 055ProB + egy 8kg teherbírású 3D fej túl nehéz volt (de az 5D mkII-höz kellett, főleg, hogy markolattal volt)... -
Chosen
addikt
válasz
Chosen
üzenetére
Köszi a válaszokat mindenkinek!
Igazából FF és APS-C is érdekelt, mert most még utóbbin vagyok, de nagyon tervben van a feljebb váltás.
Ahogy látom a 24-105 F4 elég népszerű. Ti hogy viszitek a gépet ilyenkor? Nagyon jó az az obi tényleg, de azzal 1-1,5kg biztosan a szett. Lehet én csinálok valamit rosszul de annyit valahogy sehogy nem kényelmes vinnem.
Folyamatosan kézben tartva zavar, a nyakban nehéz és lehúz, a táskából meg macera ki-be pakolászni ha 2 percenként látok valami érdekeset.
Ti ezt hogy oldjátok meg? -
MrZick
csendes tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
-
-
MrZick
csendes tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Igen, természetesen.
Annyit sikerült elérnem, hogy látom már a gépet és az SD kártyát is, de a tartalma minden esetben üres, bármelyik kártyát teszem be.Update:
Csak JPG file-okat lát, Átállítottam a f.gépet, hogy RAW+JPG-ben mentse a fotókat, így már látom is őket... Viszont sem megnyitni, sem másolni nem tudom. -
-
KTTech
veterán
válasz
balazs1022
üzenetére
A vakus záridő növeléséhez HSS (High Speed Sync) kell, amit egy megfelelő E-TTL vakuval gond nélkül tud bármelyik vázad, a legrövidebb záridőig. Persze HSS módban a vaku teljesítménye nagyon visszaesik, szóval egy vaku nem biztos, hogy elég lesz derítésre.
Jobb megoldás lehet egy ND8-ND16-os filter felrakása az objektívre, és úgy a HSS-es vaku használata. Így van esély rá, hogy akár egy 580EX vagy hasonlóan nagy teljesítményű vaku is elég lesz (ráadásul még a fényformáló is venni fog el a vaku teljesítményéből, mert a közvetlen vakuzás nem fog jól kinézni). Mivel a vakut nagyon közel kell tenni a témához (a softbox-al vagy Demb Flash Diffuzerrel - vagy hasonló cuccal -, természetesen), így nem árt egy E-TTL rádiós vakuvezérlő sem.
Mivel nem írtad, pontosan milyen típusú a Praktika vaku, így nem tudom megmondani, hogy milyen a talpfeszültsége (de ha működik is, akkor is csak "buta" vakuként csak elsütni fogja a váz - miután le lett ragasztva a két szélső csatlakozópont -, szabályozni természetesen nem, manuálisan kell a vakun mindent beállítani). HSS-t természetesen nem fog tudni.
-
MrZick
csendes tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Igen, így kellene lennie alap esetben. Sima média eszközként látja csak. Már kapott a f.gép fix ip címet is. Úgy sem...
Hálózati eszközök között látom, de semmi... Nem férek hozzá. -
válasz
MrZick
üzenetére
Nekem gond nélkül látható a Windows Intézőben wifi kapcsolaton keresztül a gépben lévő SD kártya tartalma, meg tudom onnan nyitni, ki tudom onnan másolni a képeket.
A wifi bekapcsolása után a DNLA kapcsolatot választottam, kiválasztottam az itthoni wifi hálózatot, megadtam a jelszót, felléptem az itthoni hálózatra.
A Windows intézőben a Hálózat folderre kattintottam ezután (ha engedélyezve van a hálózati fájlmegosztás) simán megjelenik az intézőben a fényképezőgépben lévő SD kártya tartalma

-
MrZick
csendes tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Köszönöm!
Mondjuk nekem ez még mindig macerás. Azt gondoltam valamilyen FTP jellegű kapcsolatot is tudok létesíteni és nem kell egy Androidos app. Telefonra egyébként is ki a fene akar képeket letölteni???
-
Chosen
addikt
Sziasztok!
Ti mit használtok rohangálós, városnézős obinak?
-
jeni
félisten
Szia.
Canon EOS 850D típushoz létezik-e gyári aksis markolat? -
rednifegnar
senior tag
válasz
balazs1022
üzenetére
olvass utana a vakuszinkron idonek miert is van es miert ennyi, van rola sok iras, pl:
https://www.onlinefototanfolyam.hu/aktualis-cikkek/vakus-alapfogalmak/55837/
https://prohardver.hu/teszt/a_fotozas_alapjai_masodik_resz/zar_redonyzar_zarido_vakuszinkron_ii.htmlkulso vaku se fog segiteni mert a legrovidebb vakuszinkron ettol meg nem lesz rovidebb. olcso megoldas az nd filter. amugy meg hss vakuzas (nem tom ezek a gepek tudjak e), de az altalaban draga moka, rendszer vakuval.
-
balazs1022
őstag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Van egy 550D-ém és egy 450D-m is. Viszont mióta ezek megvannak (kb 3-4 éve) soha nem is fotóztam vakuval. Most viszont szeretném ezt a részét is használgatni. Legtöbbször ellenfényben fotózok f1.4-el.
Kérdésem: Mind2 gép esetében csak 1/200 a zársebesség ha vakuzok. 1.4 rekesszel ez nem annyira ideális. Miért nem lehet növelni a záridőt?Külső vakuval ez orvosolható lenne? Illetve van egy régi Praktica TTL vakum, viszont jól láthatóan más a vakupapucsa mint ami a vázra illik. Rá szabad iylet tenni? Mintha régen olvastam volna, hogy a régi vakuk sokkal nagyobb feszültséget adnak így tönkreteszik a DC váltót a gép alapján.
Ilyen:
Valakinek ötlet gyorsabb záridőre vaku mellett? -
válasz
MrZick
üzenetére
Fordítva szoktam csinálni. A fényképezőgépen a wifit úgy állítom be, hogy ahhoz lehessen csatlakozni, aztán egy tablettel csatlakozom wifin keresztül a fényképezőgéphez, majd a DSLR Controller nevű androidos appal leszedem a képeket a fényképezőgépről.
Mondjuk nem csak erre használom a DSLR Controller nevű programot (mert elég jól tudja vezérelni a fényképezőgépet, fényképeket is lehet csinálni a segítségével, úgy hogy a tableten jelenik meg kereső képe), de képek letöltésére is kiválóan használható a progi

-
MrZick
csendes tag
Sziasztok!
Segítsetek nekem pls a következőben:
Szeretném a fényképezőgépem (Canon 750D) SD kártyáján lévő fotókat Wifi-n keresztül felmásolni a számítógépemre.
Vázon Wifi-t engedélyeztem, minden beállítást elvégeztem, kapcsolódik is az otthoni hálózatra, de utána semmi. Gép látja, de nem tudok hozzáférni a kártyán lévő fájlokhoz.
Sem böngészőből, sem TC-ből, sehonnan
Ti hogyan oldjátok meg az átvitelt? Én már unom az SD kártya ki, SD kártya be vagy a madzag dugdosást. Tudom Google a barátunk... Keresem, de nem találom a megoldást.
Előre is köszönöm!
-
rednifegnar
senior tag
válasz
spiky03
üzenetére
az osszes gombot es tekerot is erdemes megkerdezni/rakerdeni mert en is futottam olyanba hogy elfelejtette megemliteni hogy van ami nem okes, lotyog/akad/nem jo. haverom is vett olyat hogy kezbe derult csak ki, hogy a tokeletes 6d modvalasztojat izombol lehet csak elforditani...
-
KTTech
veterán
Az RP-vel minden Canon EX vaku kompatibilis, én egy 550EX-el használom. A 3rd partykat nem tudom, utána kell nézni, bár ami eTTL annak mennie kellene vele (a 3rd party RF eTTL vakuvezérlőim is mennek). Persze AF segédfény egyikkel sem lesz, az a dSLR-ekkel működik csak (ami nagy fájdalmam, mert jó kis lézeres AF segédfény van az eTTL vezérlőmben, legalább a középre helyezett AF ponttal engedhetnék a működését).
Akkuból jobb a békesség, a gyárival nincs (olyan sok) gond - ha meg van, legalább ott a fél év gari rá. Pl. az 5dMK2-m elfogyasztott 7 utángyártott akkut, de az eredeti (amit szintén ugyanúgy hssználtam) még eladáskor is jó volt.
-
t.imi
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ó, mikor váltottam Nikonról Canonra, Nikonon nativ plusz Tamron 17-xx na, ott volt tekergetés
Utáltam is magamat. Aztán váltottam Panára 
Odáig értem, hogy merre tekered fel a vázra. Ne nyisd az obit.
Nagy a szám, tolófájás egy éve nem volt kezemben. Simán kitekerném a kezemből szerintem.RP-vel használt Canon 430EX II kompatibilis, vagy új TT350C, esetleg Meike MK-430c ettl? TT350 könyebb majd 20 dekával, árban kb ugyanannyi.
Másik. Akkut csak gyárit?
-
spiky03
veterán
Sziasztok!
Egy 850D váz megéri a 190 ezret?
Plusz meg elvileg ebből visszajár 35 ezer.Kezdő gépnek jó lehet mondjuk egy 18-135 STM obival?
-
Tolózoom nem gond
Jó neked, nekem már az nagyon nagy problémát jelent, hogy a Canon (és a Sigma obik is, csak abból éppen most egy sincs) az óramutató járásával ellentétes irányban növelik a nagyítást, a Tamron obik meg pont ellenkezőleg, az óramutató járásával megegyező irányba tekerve növelik a nagyítást
Egy tolózoomos obit tutira az első napon lecsavarnék a vázról
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó retro HiFi-k és erösítők/hangfalak
- Apple MacBook AIR 13 / M2 / 16GB / 256 GB! BeszámítOK
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4770K / GTX 1060 6GB /16GB RAM /250SSD + 500GB SSHD
- HP EliteBook 745 G6 14" Ryzen 5 pro 3500U, 16GB RAM, 128GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900X 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
) akkor nem az összes kép megy a kukába, hanem csak egy része, illetve tudod folytatni a fényképezést egy másik kártyával.

A megszokott, tankönyvi képeket meg meg lehet lőni középső pontokkal, de a fotózás egyik lényege szerintem, hogy ne mindig csak másológép szerűen lőjjük a képeket, hanem próbálkozzunk nem megszokott kompozíciókkal / látószögekkel is.